-
Innlegg
66 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Om Georg Ianke
- Bursdag 11. april 1972
Nylige profilbesøk
1 043 profilvisninger
Georg Ianke sine prestasjoner
-
Forvarming tar jo lenger tid jo kaldere det blir. Sånn er det med alle primuser. Prøvde en Nova i -25° en tur i Langsua for mange år siden. Det var ingen god opplevelse. Måtte først tine opp fuelslangen før den lot seg koble til pumpa etter å ha ligget i pulken noen timer. Det tok en halvtimes tid. Forvarmingen gikk greit, men primusen slukket fort på lavbluss, noe som ikke var særlig kompatibelt med å koke kjøttgryte med middagsris med 20 minutter koketid. Måtte tenne opp igjen flere ganger fordi den slukket før jeg husket å skru blusset på fullt for å få den varm igjen……. Jeg er ikke den som gjerne sitter barnepike på primusen når den skal koke middagen, og det var første gangs bruk av den primusen i så lav temperatur. En lærepenge som gjorde at jeg konverterte til Whisperlite. Den har vært mer stabil i så måte. Koblingen er dessuten enkel også i så lave temperaturer. Dertil er Whisperlite støysvak, noe som ikke kan sies om Novaen. Ulempen er vanskelig regulering. Derfor er jeg nysgjerrig på Dragonfly.
-
XGK’n fungerte greit støymessig med silencer. Det var faktisk stor forbedring. Imidlertid klarte jeg å ødelegge silenceren med noen uvørne dumheter. Den er kronglete å få på plass i klokka pga forgasserrøret, og de korte beina på den som følger av lite plass under forgasserrøret gjør at den ikke setter seg i klokka, den blir sittende relativt løst. Pr. nå har jeg derfor ikke flammespreder på den primusen, originalen er blitt borte. Vurderer derfor også å skaffe ny silencer på den og prøve den på parafin i steden. Det gir kanskje noe lavere effekt, og det kunne hjelpe på anvendeligheten på den primusen. Imidlertid tror jeg neppe den vil bli brukt som noe særlig annet enn vannkoker uansett. Det må jo tida vise. Har nettopp anskaffet Dragonfly, og satser vel mer på den som egnet til matlaging.
-
Har XGK EX også, og støynivået fra den stiller Novaen helt i skyggen. Det ordnet seg imidlertid med en silencer. Dessverre må disse bestilles på nett fra utlandet. Hadde silencer på den Polarisen jeg hadde for en del år siden. Fungerte som bare det. Behagelig lydnivå med en gang. Polarisen var imidlertid som Novaen i 20 blå: lett for å slukke på lavbluss. Satser derfor på at en Dragontamer gjør susen på Dragonfly. Er visst mange som bruker silencer på den også. Kvitter meg antakelig med XGK’n. For mye effekt på den, selv på laveste bluss. Best som teltovn og vannkoker, tenker jeg. Der er den nok uslåelig. Jeg trenger en primus med god flammeregulering. Og ei fuelslange jeg ikke må sloss med for å koble til pumpa i kulda… Der var Novaen fæl. Vet ikke hva som er den "opprinnelige Novaen", hadde Nova for nærmere tjue år siden. Var samme problemet med den, men den var av samme type som dagens variant, så eldre typer Nova, visstnok en med bajonettkobling, er enda eldre. Er ikke sikkert de hadde det problemet.
-
Tror kanskje viktigste momentet er hvordan justeringsskruen og -røret på selve pumpa er konstruert, siden Whisperlite kun justerer på pumpa. Det pussige er at MSR sine pumper er identisk laget bortsett fra at Arctic Pump har pumpekopp i lær, ikke gummi, og pakningene til Arctic er mykere enn dem på standardpumpa. Likevel er det noen forskjeller fra pumpe til pumpe på hvor godt de regulerer. Generelt regulerer de likevel heller lite før det er nesten av. Den siste kvarte omdreiningen gjør i grunn det aller meste av reguleringen. Skulle MSR gjøre Whisperlite mer reguleringsvennlig, er det vel helst pumpa de bør gjøre noe med, ikke selve brenneren. Den ene av mine Whlis er ca. 10 år gammel med forgasserrør som går rundt flammesprederen. Det samme gjelder den andre, som jeg kjøpte for et års tid siden. Begge går bra på laveste bluss, men reguleringen ned dit er tidkrevende. Må være svært følsom på skruen. Den må egentlig ikke egentlig dreies, bare så vidt dyttes bittelitt med tommel/pekeklypa.
-
Eksakt samme kobling som den Novaen for mange år siden: Har de kommet med en ny type kobling den senere tid?
-
De gamle (de fra 1970-1980- åra) MSR- pumpene kunne visst være skumle. Plasten ble sprø og sprakk med åra. Den tidas plastprodukter var jo generelt i dårlig kvalitet. Selv har jeg fortsatt min første Whisperlite, kjøpt for ca. 10 år siden, i god form, pumpa inklusive. Har de senere år også skaffet noen Arctic pump. Disse er bedre i kulda. Prøvde Nova første gang for ca. 20 år siden. Funket bra på flere vinterturer hvor det ikke var videre kaldt, men så var det en av de første turene i Langsua at jeg hadde ei teltnatt i -25°. Da var det kul umulig å koble fuelslangen til pumpa. Det gikk først etter at jeg hadde tint begge deler en halvtimes tid med frosne hender. Da primusen først var koblet gikk resten greit, men jeg måtte vokte blusset på lavt nivå, det slukket fort, og måtte tennes igjen. Ventet jeg litt for lenge med det, var det full forvarming på nytt. Var etter den turen at jeg skaffet meg en Whisperlite. Koblingen kan bli krevende der også i så lav temperatur, men det løser seg med en dråpe MSR- olje på tuppen av koblingen. Har prøvd Nova igjen de siste dagene for å se om Optimus/Katadyn hadde løst problemet siden sist, men nei. Puttet fuelslangen og pumpa i frysen på ca. -25° over natta. Kul umulig å koble denne gang også. Måtte tines først. Ingen Nova med på mine vinterturer mer… Grei primus med god flammeregulering, men koblingen er noe træl i streng kulde, og den bør helst kjøres på full gass i så kaldt vær. Dessuten bråker den som fy, særlig når en er blitt vant til Whisperlite, som knapt lager lyd.
- 83 svar
-
- 1
-
For min del bruker jeg i grunn Whisperlite til begge deler så langt. Den har den ulempen at reguleringen kan være vanskelig. Den er imidlertid veldig stabil selv på laveste bluss også i -20. Har nå fått tak i en Dragonfly, og er spent på om den er like stabil på lavbluss i samme kulden.
-
Whisperlite har også parafindyse, men brenner nok bedre på bensin i kulda, -10° eller kaldere, da med bensindyse. Whisperlite Universal har tre dyser: bensin, parafin og gass. Whisperlite Internasjonal har to dyser: bensin og parafin. Jeg har begge de to primusene selv, men bruker dem helst på renset bensin. De går imidlertid bra også på parafin, så lenge du bruker aktuell dyse. Multifuelprimuser med universaldyse funker nok også på parafin, men klart best på bensin.
-
Simmerlite ser fin ut den. Liker særlig forgasserrøret på den, noe den ellers har felles med Whisperlite. Funker Dragonfly like bra på lavbluss i -20 og kaldere? Den mangler jo forgasserrør.
-
Kjenner ikke til Simmerlite, og bare litt til XGK II, så her ble jeg nysgjerrig. Har XGK EX, og den funker jo som moderne primuser flest, bortsett fra at de mest ekstreme faktorene ved den nok er støyen og effekten…. Derfor bruker jeg Whisperlite i steden😉, og vurderer Dragonfly, som nok er langt enklere å regulere blusset på. Regner imidlertid med at jeg vil trenge en silencer også på Dragonfly.
-
Sjelden jeg steker pannekaker på tur, det hender, men sjelden. Koke 20- minutters ris derimot. Dessuten har jeg en porsjon grøtris i havregrøten, og den trenger som kjent en times koketid. På meget lavt bluss. Min mage takler ikke ren havregrøt i lengden. Så er det jo enkelt å øke trykket i ei fuelflaske. Å redusere det er ikke like enkelt. Ingen nødventil, slik som tanken på en 111….
- 83 svar
-
- 1
-
Snur man flaska og venter til primusen slukker av seg selv, får man tømt fuelslangen for fuel og flaska for trykk. Gjør jeg alltid. Blir ikke søl når en kobler fra etter den prosedyren. At MSR ikke anbefaler den metoden er noe jeg undres over, og ikke det eneste ang. MSR. MSR sin slukkeprosedyre innebærer søl.
-
Du leste kanskje ikke alt, eller så har jeg utelatt noe vesentlig: XGK EX forekommer meg å være uegnet til mitt matstell på tur. Den har alt for høy effekt selv på lavbluss. Jeg lager min egen mat på tur, og den trenger gjerne å småkoke på laveste bluss en tjue minutters tid. Det er ikke spesielt vanskelig å regulere den brennern ned på laveste bluss, men effekten blir for høy selv da.
-
Jeg unngår å åpne brennstofflasker på tur i det lengste av hensyn til søl med brennstoff. Kanskje ikke så ille med renset bensin, det damper bort av seg selv. Langt verre med parafin, særlig hvis en får det på fingrene. Men altså, generell brennstoffhygiene. Holder flaskene lukket på tur med mindre jeg må åpne en. Er dessuten vesentlig raskere å bytte flaske hvis/når den som er i bruk går tom mens man har ei gryte mat over blusset, dersom man har ei ny klar med pumpe. Da slipper en gjerne ny forvarming, selv i 20-25 blå.
-
Arctic pump funker utmerket også på Optimusflasker. Den holder tett også i noen +grader, så kraftigere flens i flasketuten er neppe problemet. Pakningen på standard- og DF- pumpa er nok bare for stiv i kulda. Går evt. tilbake til å forsegle gjengene på DF- pumpa med gjengeteip. Det funket bra på standardpumpa. Jeg fyrer lenge av gangen på laveste bluss på primusen: havregrøt på mårran, lunsjkok som trenger å småkoke en stund, og ditto middag. Snøsmelting trenger også lavt bluss i starten, til det samler seg en cm eller så med vann i bånn av gryta. Er derfor jeg er opptatt av forgasserrør, særlig når temp bikker -15/20 blå. Whisperlite fungerer bra på dette, men Arctic pump er krevende å innstille på lavbluss. Skal være svært følsom på skruen for å finne riktig innstilling. Det går greit, men krever tålmodighet og følsomhet. Funker den ekstra "boksen" under dysa på DF like bra som et forgasserrør på dette?