Rundt 3000,- med ekstra pipelengder. Skal prøve å summere opp erfaringene.
Det er en ovn i rustfritt, med en "stekeovn" Den brukte vi med ett toastjern med stort hell. Vanntanken med tappekran er funksjonell, men det kunne vært en større åpning for fylling med snø. Støttebeina under er lave, men det oppleves som fordel med lav varme. Derfor er det greit med noen forholdsregler med en helle under slik at bunnduk/gress ikke blir skadet eller tar fyr. Jeg kjøpte en sveiseduk med alufolie på den ene siden. La den under med alufolie opp. Dette er en duk som brukes for å beskytte omliggende gjenstander mot sveisesprut. Den tåler høy temp. Bare lag den stor nok til å dekke under ovnsdør i tilfelle noen glør skulle falle ut. Fin å pakke ned i baggen som følger med.
Det er en bunnrist inne i ovnen som veden skal ligge på under. Jeg har brukt ovnen med og uten, men du får mer ved inn uten. Veden må uansett splittes i noen mindre deler en hva som er normalt. En "standard" kubbe ble kvøyvd i rundt 4 deler. for å få plass inne i ovnen. Dette er ett kompromiss med "stekeovnen" som stikker noe ned inne i ovnen. Dog ikke merket noen forskjell i trekk med eller uten rist. Døra er lett å håndtere og justere trekk. Trodde at ringen ble varm, men det gikk greit. Skulle ønske det var en mulighet å legge en pakning der slik at døra ble tett. Piperørene er tynne, og skarpe så bruk hansker ved montering og nedmontering. Anbefaler at du tar en fil og fjerner gradekanter på endene av rørene når ovnen ankommer deg. Lettere å montere rørene sammen. Burde kanskje vært gjort under produksjon? Jeg forlenget også gjennomføringen i toppen for bedre tilpassning og sikkerhet. Det ble gjort med ett skjøtestykke og spirorør som passet perfekt sammen. En blikkenslager har dette, bare fjern gummi pakningen i skjøtestykke. Liker at gjennomføring kommer så høyt at det ikke er noen mulighet for topphatt på utsiden kommer i kontakt med pipa ved vindfulle dager. De kombinerte bære håndtak og siderist fungerer bra. Fine til sette flere kjeler der, eller varme noen pølsebrød eller lignende, men ville vært forsiktig med å bruke det til å tørke sokkene. Kan fort bli for varmt. Tørkestativet kunne med fordel hatt litt lengre kroker, men fungerer fint til å feste pipa til teltstang. Og i å med Varanger har ett eget tørkestativ, fungerer det for meg. Det er ingen gnistfanger i toppen av pipa og har heller ikke opplevd at det kommer gnister ut, men på sikt ønsker jeg å få til en løsning der.
Selve fyringen gikk bra, men om jeg heiv inn for mye ved, kunne det bli meget varmt i teltet. (6 minus på utsiden). Og det ble fort kaldt når veden ble brukt opp, så den som har ansvaret for ovnen må nok regne med litt jobb med justering, etterfyll av ved, osv. Den ble ganske så varm, og man kunne ane en rødfarge i metallet, og veldig synlig i mørke. Derfor er sikkerhet absolutt prioritert. Det går sinnsykt fort å få brannsår om en skulle være så uheldig kommer bort i pipa eller ovnen.
Oppsummert er dette en ovn med gjennomtenkte ideer, og fungerer utmerket til å varme opp en 8 - 10 manns lavvo. Matlagingen gikk som en lek, og med vann som koker raskt i tanken. "Stekeovnen" har sin misjon, men er vel for liten til å utføre de helt store kulinariske kunststykker. Men med ett pizzastykke, brødskive med ost, eller som jeg gjorde brukte ett toastjern, fungerer den. Vekt og pris havner vel sånn litt over midtpunktet skulle jeg mene.
Kan være at produsent har endret noe siden jeg kjøpte min ovn, og det har jeg ikke sjekket.
Har prøvd å få med meg det meste, og skulle du trenge noe mer info fjellbekk, så ikke nøl med å ta kontakt på PM. Så kan jeg legge igjen mitt tlf. nummer om ønskelig.