Gå til innhold
  • Bli medlem

Heriks

Moderator
  • Innlegg

    3 282
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    43

Alt skrevet av Heriks

  1. Jeg har begge, expedition light har jeg brukt så å si daglig hele vintersesongen i flere år til hundelufting, den er fint pakkbar (inn i sin egen lomme) men tar fortsatt litt plass. Ikke-light versjonen tror jeg aldri jeg har prøvd å pakke sammen. Den er stor og uhåndterlig, men veldig varm, bruker den til scooterkjøring.
  2. Beklager, jeg ser at jeg har formulert meg dårlig. Det er ikke et spørsmål for meg om eller hvorfor man skal ha grunneiers tillatelse, eller at grunneier kan ta ned kamera på egen eiendom, eier er eier. Poenget for meg er at "bør" formuleringen i teksten gjør at det er vanskelig for "hvermannsen" ute på tur å vurdere om et viltkamera er ulovlig eller ei, siden vurderingsgrunnlaget er hensikt og om man har tillatelse fra grunneier. De andre kriteriene baserer seg på "bør" og er det den tilfeldige turgåer som skal utøve dette skjønnet, uten å kjenne de vurderingene som ligger bak? Jeg tenker terskelen for å ta kontakt med grunneier og/eller eier av kamera bør være lav, om man har bekymringer ... men terskelen for å ødelegge forskningsprosjekter eller stjele (les plukke ned) andres eiendom bør være relativt høy. Klart, noen tilfeller er åpenbare .. finner du et viltkamera på utedoen på badestranda kan man nok anta at hensikten er tvilsom.
  3. Jeg leser mange "bør" og ikke så mange "skal" i den teksten hos datatilsynet .. så hva er et ulovlig viltkamera? Da må man vurdere hensikt da, og tillatelse fra grunneier? og hvem vurderer hva som er et effektivt tiltak? Er det noe hvermansen selv skal påta seg?
  4. Hele dette rabattopplegget begynner å bli veldig komplisert. Minst to varer, men det kan ikke være dette, dette eller dette (sett inn en av mange krav). Kan ikke være * pris (sett inn valgt aktør, fjellsportpris, milrabpris osv. osv). "rabattstigen gir store avslag hvis du handler for dette og dette beløpet, minst to varer men som ikke er (sett inn en haug merker og rabatter) .. gjelder bare en begrenset periode, fort deg! og til slutt så ender man opp med masse ting man egentlig ikke hadde noen hensikt om å kjøpe for å treffe kravene i en eller annen kampanje hvor det oftere bare hadde blitt billigere å betale fullpris for den varen man sånn egentlig skulle ha og vi lar oss villig lure til å tro at vi har gjort masse "gode" kjøp ..
  5. Det var ikke ment som noen irettesettelse, bare (igjen) en generell påminnelse om at vi ikke poster noe annet enn faktiske røverkjøp i røverkjøpstråden.
  6. Tenker at vi ikke trenger å ta en lengre diskusjon om dette. Røverkjøpstråden skal brukes til røverkjøp og kun det. Vi er alle like glad i e-poster som er helt irrelevant for det vi har bedt om å få tilsendt og for røverkjøpsråden sendes det ut varsel for hver enkelt post.
  7. Lapsk vallhund, den er også finsk .. og er vel rengjetingas svar på BC. Lapsk er nok endel av det samme som BC når det gjelder oppdragelse og aktivitet, men den har pels for ordentlig kalde forhold (i motsetning til BC) og så er det en spisshund så kan vel ofte være litt lyd i dem. I utgangspunktet samme rase som finsk lapphund, men har vel blitt avlet i litt forskjellige retninger med årene. Har inntrykk at Finsk lapphund er mindre fokusert på gjeting, og de jeg kjenner er ålreite hunder som er førerorienterte og fint kan gå løse (treningssak, selvsagt!) Det er ikke sånn at man _MÅ_ drive med gjeting med BC, man kan fint stimulere hodet dens på andre måter. BC dominerer jo i så å si alle hundesporter. Men den må ha noe mer enn fysisk trening og er absolutt ikke en "mindre krevende hund" heller noe av det mer krevende man kan få tak i. Jeg tror ikke Samojed egentlig er noe spesielt dumt valg, kjenner ikke rasen veldig godt .. de liker seg best ute, egner seg ikke noe særlig i leilighet. Som andre polarhunder har de vel en ganske massiv pels så det er begrenset hva de kan drive med på varme sommerdager. Så hvis lange sommerturer i varmen er noe du ser for deg så må du tenke gjennom det.
  8. Hvorfor har du bestemt deg for akkurat disse to rasene? Sånn jeg ser det er ikke BC noen god (førstegangs) hund med mindre man skal drive aktivt med en hundesport, redningsarbeid, gjeting etc, De krever mye og konsekvent jobb, mye mer enn hva folk flest tror fordi det er en "smart hund". Den må jo skjønne at den skal slappe av! Når den ikke får det den trenger så legger den til seg uvaner, og lager seg arbeid på egenhånd. De må få bruke hodet, ikke bare kroppen, og er ikke det jeg først og fremt forbinder med kløv- og trekkhunder. De kan ha helt fin "av-knapp" men stort sett bare når de får den fysiske- og mentale stimulien de trenger. Det er ikke uten grunn at det omplasseres mye border collier. Jeg har veldig sansen for gjeterhunder, men som førstegangseier er det er andre gjeterhunder jeg ville vurdert før BC, se f.eks Finsk lapphund, mange av de samme egenskapene men ikke på langt nær så krevende (i tillegg har den god pels, hvis det er en av de viktige turegenskapene for deg) Jeg kjenner ikke samojed veldig godt, mange andre her som er bedre på polarhunder, men hvis hovedmålet er trekk og kløv, man er innstilt på at dette er hunder som trenger mye mosjon og man ikke har et problem med at de må holdes i bånd hele tiden (og hvit langhåret hund, skrekk og gru) så er vel kanskje samojeden en av de "mildere" polarhundene som kan passe godt til formålet. Tenker det viktigste er at du finner en rase som passer inn i din hverdag, sånn hverdagen din faktisk er og ikke hvordan du tenker at hverdagen din skal bli. Det er vanskelig å endre livsstil. Ta det fra noen, (les undertegnede ...) som oppdaget ganske raskt at man ikke blir fuglejeger av å skaffe seg fuglehund.
  9. Ikke nødvendigvis i og med at de lærer unoter like fort som andre ting, de har dessuten en lei tendens til å begynne å gjete alt (biler, sykler, unger etc.) dersom man ikke er virkelig på med rett trening. Og hunder som gjeter biler er noe dritt, og ikke morro i det hele tatt bare så det er sagt.
  10. Vet ikke hvor på Finnskogen du har tenkt deg, men hvis du sikter deg inn på Varaldskogen har Kongsvinger jeger- og fiskerforening gapahuker stående ved flere av vannene der inne til fri benyttelse (det er et frivillig bruksbidrag på 50 kr som gjerne må vippses, de gjør en god jobb med tilrettelegging) Kan spesielt anbefale en tur til Kaskukoju ved Fjørsjøen, kjempefin! Se på nettsidene deres for en oversikt over gapahuker/hytter. Så lenge du ikke har med den hund du skal slippe løs er ikke ulv noe å bekymre seg for, og løs hund er det jo ikke tida for nå uansett. Men det er ulv der som det skrives i innlegget over. Bjørn og matoppbevaring er vel ikke noe man tenker noe særlig på. Man må ha svært uflaks for å komme nær en bjørn i Norge, at de kommer gående inn i campen din er veldig usannsynlig. Jeg pleier ikke ha noen utfordring med mygg, men har jo forsåvidt heller ikke noe problem med myggmiddel før leggetid. Kanskje en type større myggnett som man henger opp og legger sovepose og liggeunderlag inni kan funke? Ta med litt ekstra tau så man har lange nok liner til å få hengt det opp.
  11. Med tanke på den svære parkeringsplassen de har laget, og den massive trafikken som er innover til Gjendebåtene/Gjendesheim vil jeg tenke at det er veldig rart om de ikke har begrenset muligheten til å parkere langs veien der. Men er en stund siden jeg har vært der, så husker ikke.
  12. Ikke som jeg vet om, tror den beste oversikten er kartsøk på Inatur.no som gir en grei oversikt over stedene man kan fiske.
  13. Ser at seriøsiteten går raskt nedover, så tenker det er greit å avbryte ellers stenger jeg tråden. Bruk e-post/melding slik som det oppfordres til dersom man ønsker å forfølge saken. Moderator
  14. Svalbard er slett ikke dumt fire av fem er jo en ganske heftig utskifting, men sånn er det jo innimellom. Hva søker man seg over i når man har vært nasjonalpark forvalter? (Du må ikke svare på den altså ...)
  15. Dukka opp i de lagrede søkene mine denne, men tror ikke jeg er helt klar til å reise fra Svalbard enda ... Har egentlig sett endel nasjonalparkforvalterstillinger utlyst om ikke i det siste, så i alle fall sånn jevnt spredt utover. Regner med at det kommer noen gode søkere
  16. Jeg er oppvokst med kyr, er ikke redd dem og leser dem relativt bra, likevel har jeg stor respekt for dyr jeg ikke kjenner og går aldri bort til storfe jeg møter på tur. Akkurat som rundt hester er løping og brå bevegelser aldri noen god idé, trekk rolig unna, gå rundt og ikke gjennom flokken. Mange kyr er nysgjerrige og vil gjerne bort for å hilse på. Hvis man går og bærer på bærspann og slikt så er gjerne bøtter med kraftfôr noe mange kyr kjenner veldig godt, og bøtter og spann eller alt som kan minne om det er ofte en kumagnet. Hvis en kommer mot deg og man ikke ønsker kontakt så har jeg ofte stor suksess med å heve armen over hodet, knipse litt med fingrene og lage en shhh - lyd. Regner med at du som hestemenneske kjenner teknikker for slikt, funker ofte på kyr også, men mulig det funker best om man kan lese dyra til en viss grad. I utgangspunktet er kyr som slippes på beite veldig sjelden aggressive, dyra skal jo gjerne håndteres utenom beitesesongen også og sinte kuer blir sjelden gamle. Det er greit å være oppmerksom på at morsinstinkt er noe man ikke bør utfordre. Gjelder stort sett alle arter så greit å holde seg unna kalver, lam, føll, fugleunger, rådyrkje, elgkalver og alt annet som mor gjerne vil beskytte, hvis man ikke er i en kontrollert situasjon (du kan klappe lammene på Åpen Gård liksom ... ) Kyr liker ikke hund! IKKE ta med hund til steder du vet det er storfe, hele flokken i full galopp mot deg for å ta bikkja, DET er skummelt (selvopplevd).
  17. Fint hvis dere vrir tilbake mot tema for tråden, hvilket var villrein, ferdsel og stenging av hytter/ forvaltning av villreinstammen. Ferdsel på Hardangervidda har ikke noe med rovdyrforvaltninga å gjøre, og vi trenger ikke dra oss inn i det vepsebolet. Moderator
  18. Hvorfor ikke bare gjøre som det står og skaffe soveposen etter at hun har kommet til Svalbard? Sette bestilling på dagsorden en av de første dagene. Fjellsport, Hekta på tur og Milrab sender i alle fall hit og refunderer mva (Svalbard er mva fritt) og de sender ganske kjapt. og da kan man jo legge de ekstra kronene i en bedre pose f.eks, De tar vel 3-400 kr for å sende hit riktignok. Ellers er det jo nok turutstyrsbutikker å velge mellom her oppe. Skoleåret på folkehøyskolen varer vel fra august til mai, så det er vel lite sommerturer å snakke om og det de kaller hytter her oppe er stort sett ganske så kaldt. For varm sovepose er sannsynligvis ikke et problem, da kan man åpne glidelåsen (nå skal det sies at jeg er over snittet frossen, og bruker -18 posen min hele året, unntatt de aller varmeste sommernettene på fastlandet)
  19. Heriks

    Svalbard

    Vi har slutta å fyre på kull nå, gått over til diesel i stedet Forøvrig enig, tror neppe skibakken i Longyearbyen kommer til å være det som trekker noe større antall turister.
  20. Rasevalg er jo alltid et spennende tema, man får minst like mange ulike innspill som antall hundeiere som svarer Selv om overskriften egentlig bare omhandler 2, så skal jeg også komme med et helt annet forslag, uten at jeg har rasen selv .. men en jeg sterkt vurderer hvis jeg skal kjøpe meg valp (jeg bruker å ende opp med omplassering og da er det fort mer utvalget enn ønskene som ender opp med å være avgjørende) Har du vurdert lappsk vallhund? Basert på hva jeg har sett om rasen er dette er i utgangspunktet reingjetingas border collie, lærevillig, krever mye trim, lite pelsstell og trives ute selv i lave temperaturer, stor nok til å kløve med. Den må selvsagt trenes til å omgås sau og andre dyr, men den har ikke det jaktinstinket som gjør a man må holde polarhunden i bånd konstant. Så er det jo en spisshund så det kan vel være noe lyd i den. Tviler på om den laikaen har noe særlig mindre jaktinstinkt enn de andre polarhundene, står jo i rasebeskrivelsen at den ble regnet som en variant av Østsibirsk laika og det er jo en utpreget jakthund. Det ligger en gammel forumtråd om lapsk vallhund her
  21. Er jo ikke noe turtelt, men jeg hadde kanskje sett nærmere på dette, var ikke noe bredde på det i beskrivelsen hos Stavanger foto men på Tragopan sin hjemmeside var det oppgitt til 140 cm. Tragopan Monal V2 Fotoskjul To-manns kamuflasjetelt - Stavanger foto
  22. Jeg skjønner ikke kommentaren din så du får utdype.
  23. Men nå har vi jo kvernet om og om igjen i mange år på all forurensingen, rømningfaren og lakselusproblematikken oppdrettsnæringen i sjø utgjør og ønsket oss oppdrettsanlegg på land. Men når de vil lage oppdrettsanlegg på land så er det også feil, trodde man at det kom til å skje uten naturinngrep? (Jeg sier ikke nødvendigvis at dette er greie prosjekter, men hvordan skal man løse det?)
  24. Det koker vel ned til skal man ta vare på villrein, eller skal man ikke ... jeg tenker jo at det innlysende svaret bør være at man skal ... Og da må man jo gjøre tiltak som hjelper i de sårbare periodene da, vi vet den forstyrres av ferdsel og at det er tider på året som er mer problematisk med ferdsel enn andre. Vi vet at kiting foregår på et tidspunkt hvor det er veldig ugunstig å forstyrre dyra. Så "jakt går fri" ... men den foregår i august og september, det er vel den minst sårbare perioden?, kalvinga er over, dyra er mest sannsynlig godt i gang med å bygge opp reservene for vinteren men har fortsatt litt tid til å gjøre det og en sunn hjorteviltstamme er i Norge basert på regulering ved jakt. Så er det helt klart ganske mange aspekter ved villreinjakt som kan diskuteres. Når det gjelder skrantesjuke, hva var alternativet? La det spre seg? Vi vet masse om hvordan prionsykdommer arter seg, og det er en grunn til at det blir full baluba og nedslakting hver gang man finner prionsykdommer .. enten det er skrantesjuke, skrapesjuke eller kugalskap ...
  25. Antagelig av hensyn til villrein, er vel en del av hyttene i Rondane som er stengt på våren/kalvingstida også.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.