Gå til innhold
  • Bli medlem

anderfo

Passivt medlem
  • Innlegg

    77
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av anderfo

  1. Du kan vel egentlig klatre der året rundt hvis du klatrer hardt - men for "folk flest" (f.eks. i området rundt Lysere Tider) er typisk sesongen fra mars-april til november... Anbefaler den nye føreren (Trønderrock).
  2. Det er aldri feil å fylle bokhylla si med klatrebøker! Så kom deg til butikken og skaff deg en fører
  3. Bratte sider har ligget nede for telling siden i vinter en gang, men det ser ut som det funker igjen nå. Bruktmarkedet deres finner du her. Du kan kanskje prøve bruktmarkedet på friflyt.no? Tror ikke det er voldsomt mye trafikk der, men det kan jo ta seg opp.
  4. OK, isåfall trenger dere nok også sikringsmidler...tauet er bortimot ubrukelig uten det (med mindre dere skal kjøre 1910-stilen og legge tauet fint over en liten fjellnabb mens dere røyker pipe og sikrer rundt hofta).
  5. Hvis dere bare skal gjøre sportsklatring (altså klatring på crag med boltede ruter) går det fint med det utstyret du selv har foreslått - men siden du skrev at klatrekurset skal foregå i Jotunheimen tenker du kanskje mer på fjellklatring/tindebestigning, og da trenger du (som flere har nevnt) også endel annet utstyr. Om du ikke vil investere i så mye utstyr allerede før dere har forsøkt klatring, kan dere jo begrense dere til sportsklatring i starten. Det finnes mange flotte crag rundt Jotunheimen - f.eks. i Stryn, Sogndal og Lom. Dersom dere fortsatt er gira kan dere spare penger til sikringsutstyr.
  6. Jeg var nødt til å skaffe meg åtter til bruk på et brekurs med Fjellsportgruppa i DNT/TT. Det ble også brukt kordelltau, noe som ikke akkurat minimerte problemene med tvinn på tauet Til disse tauene tror jeg nok ikke taubremsen ville fungert (siden de sikkert var 20mm tjukke). Tror disse altså fortsatt driver med åttere og kordelltau, mens resten av verden har begynt med andre typer tau og vanlig taubrems til rappel. Jeg har kun brukt åtteren min én gang. Det kunne ikke falt meg inn å ta den med på tur.
  7. Det er kanskje for seint nå, men Eastern Mountain Sports (EMS) har også butikker i New York... Jeg har bare brukt nettbutikken (da jeg bodde i Canada i fjor) men den var bra. Bra priser, særlig når de har "spesialtilbud". Fikk meg isklatrestøvler til under 1/3 av norsk pris.
  8. Mener å ha hørt at det også selges "klatreførere" for Oslo & omegn eller eventuelt Drammen & omegn. Sjekk f.eks. klatrefører-utvalget på Sportsnett eller Oslo sportslager.
  9. Tror bloggen er ny selv om historiene er gamle....det dukker stadig opp nye innlegg der! Så det kan jo hende at historier fra de siste åra dukker opp, hvem vet...
  10. PS. Du må gjerne rapportere her når du kommer hjem...
  11. Om du helst vil reise litt, kan du jo prøve disse på Rjukan: http://www.iceclimbrjukan.com/index.php?action=newsview&id=35
  12. anderfo

    Dry tooling

    Tro det eller ei, men jeg har ennå tilgode å: * prøve drytooling/tørrøksing selv * se noen drytoole/tørrøkse * se spor av drytooling/tørrøksing på friklatreruter Derfor velger jeg å putte hodet i snøen og tro at drytooling/tørrøksing ikke er noe problem
  13. Merkelige greier. Jeg som trodde jeg hadde verdens smaleste & laveste føtter ettersom jeg alltid må stramme joggeskoene maksimalt hvis jeg vil unngå at de skal falle av - og må spesialbestille skisko om jeg vil unngå å "svømme" i dem. Og så viser det seg at jeg har for brede føtter for Kayland, som alle bredfotinger passer perfekt i? Når det gjelder temperatur, så forfrøs jeg føttene mine 3-4 ganger i Kayland M11, stort sett med temperaturer på 0-10 minusgrader. Så jeg fikk ikke følelsen av at de var spesielt varme, men det skyldes nok hovedsakelig at blodomløpet i tærne stoppet etter 1-2 timer. Jeg likte at skoene var superlette og hadde innebygd gamasje, men det hjelper ikke hvis man fryser hver gang man bruker dem.
  14. Kan legge til at mine føtter ikke bare er smale, men også veldig lave. Dermed burde det være rikelig med plass der framme, og det ble det ikke i Kayland. Nå bruker jeg La Sportiva sine støvler, og de føles mye romsligere - selv om de ikke er lengre. Da jeg solgte Kayland-støvlene var det flere som prøvde dem og som syntes de var altfor smale, før jeg til slutt fikk solgt dem til en fyr som fikk dem til å passe.
  15. Du må gjerne prøve Kayland, men etter min mening har de en veldig smal lest. Jeg har selv svært smale føtter (må spesialbestille ekstra smale langrennssko) men måtte selge mine Kayland M11 siden de var for trange rundt framfoten og stoppet blodtilførselen (og alle nervene) til stortåa. Etter siste forfrysning tok det 2mnd å få tilbake følelsen, og da solgte jeg dem...
  16. De delene som ikke er innsauset i olje kan du ihvertfall bruke - til topptaufester, snufester, slynger og denslags...
  17. Når det gjelder sele, tror jeg kroppssele/brystsele på rappellering er viktig hovedsakelig dersom du har tung ryggsekk, unaturlig høyt tyngdepunkt (kroppsbygger, vannhode eller ølmage?) eller er barn. Derfor brukes vanlig sittesele av de aller fleste, mens det brukes kroppssele for barn. Når det gjelder å unngå å sette fast klemknuten i taubremsen/åtteren/whatever, mener jeg at selve størrelsen på knuten ikke er det viktigste - det er viktigere med lengden på dette tauet. Er klemknuten festet i lårløkka og taubremsen festet i sentralløkka, bør klemknutetauet være kort nok til at klemknuten umulig kan havne i taubremsen. Tilsvarende gjelder dersom du f.eks. har festet taubremsen i ei slynge fra sentralløkka (Metolius PAS e.l.) og klemknuten direkte i sentralløkka - avstanden blir omtrent den samme. At knuten "låser seg" sånn at du ikke får den opp, har jeg aldri opplevd med den klemknuten jeg selv bruker. Men det finnes jo mange ulike typer klemknuter. Selv holder jeg meg til "fransk prusik" (som visstnok er feil navn på knuten, men jeg husker kun dette navnet) når jeg rappellerer. Til annen bruk hender det jeg bruker andre klemknuter.
  18. om du bare skal rappellere 10m er det jo ikke spesielt dyrt å kjøpe et egnet tau og en sele. 30m klatretau får du vel for under 500kr, og en billig klatresele havner på rundt 300-400kr. men som nevnt, prisen bør ikke være veldig avgjørende når vi snakker om å unngå stygge ulykker.
  19. Apropos, nye Nomic er mer modulær: http://www.dailymotion.com/video/xevwv9_new-line-of-petzl-charlet-ice-tools_sport?start=4#from=embed
  20. Tror jeg anbefaler å ha tauslynga lang nok til å gå parallelt med sentralløkka, og i tillegg gjennom en eventuell brystsele (som du gjerne vil ha hvis du trasker på bre med tung sekk) og knyte dobbel fiskeknute. Tipper det blir mellom 1 og 1,5m avhengig av hvor tjukt tauet er. De du kjøper det av bør være i stand til å fortelle deg hva du trenger Forsåvidt står det i DNTs metodesett fra 2009 (se "innbinding" på side 9) at:
  21. Dette løses enklest ved å bruke én skrukarabin og én vanlig karabin satt motsatt vei. Da har du både skrukarabin og backup, og ingen av dem skrur seg opp.
  22. Sjøl har jeg ingen peiling, jeg bare søkte på Google... http://lmgtfy.com/?q=klatring+rogaland+kjerag Tipper det er BRV (Bratte Rogalands Venner) du bør snakke med. Kanskje det enkleste er å spørre førerkomitéen om de har igjen noen eksemplarer av den gamle føreren, eller om de vet når ny fører kommer? http://www.brv.no/forer-artikkel.asp?id=333
  23. Vel, i praksis føles hodet tyngre på Nomic (!) enn på Quark (vekta er bedre fordelt) og jeg tror det er grunnen til at den føles mer stabil (ikke vinglete). Med det mener jeg at når jeg har slått én gang med øksa så sitter den, mens med Quark må jeg slå flere ganger og likevel vingler den hit og dit når jeg legger vekt på den. Vet ikke helt hvorfor det er sånn, men jeg tror det må ha med vektfordelingen å gjøre. Jeg har slipt alle øksene mine på samme måte, så slipingen kan ikke ha stort å si for denne stabiliteten. Grunnen til at jeg blir mindre pumpa med Nomic, er at vinkelen på håndtaket er annerledes (mer vendt nedover) sånn at jeg kan slappe mer av i underarmene. Pluss at jeg dropper reimene (noe som ikke føles like aktuelt med Quark) og at det er minst 3 forskjellige måter å holde den på. Ved å skifte grep utsetter jeg pumpen en stund.
  24. Det går fint an å lede også. Det er et par linjer som er rene islinjer og som du kan gå på skruer - også er det mye miksklatring på kombinasjon av bolter og isskruer. Alt fra WI3 til M7 eller noe sånt, altså. Topptauing er også fullt mulig, det er mange trær på toppen. Det kan være litt tricky å kommunisere pga elvebruset - jeg har selv prøvd å topptaue (med sikring fra toppen) og be om "tau inn" - istedet ble jeg firt ned til bakken mens øksene hang igjen i en sprekk langt oppe i veggen. Neste gang skal jeg ha en backup-plan så jeg slipper å klatre uten økser. Er forsåvidt glad jeg ikke hadde stropper på dem, for da hadde jeg vel fått dem i trynet Hvis du har en mailadresse kan jeg sende deg en gammel fører i PDF-format.
  25. Hm, det har jeg ikke hørt noe om, men jeg har heller ikke følt behovet. Kanskje det er mulig. De bildene er faktisk fra Brudgomsbjølla, rett ved Kongsvoll. Det er altså et stykke fra Storlidalen (ca 1 times kjøring). Fra Storlidalen er nærmeste isklatringa på Ishoel (5-20min unna avhengig av hvor i dalen du befinner deg) og Gråura (10min fra Ishoel). Oppe i dalen har jeg ikke sett noen fosser som er verdt å grafse på. Kanskje litt snøbaksing oppe til høyre for Dalslia-skitrekket er det nærmeste man kommer...av typen "skotsk vinterklatring"?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.