Jeg og en venninne prøvde å gå Vestfoldleden som oppvarming og utstyrstest i fjor (2013) før planen var å gå Olavsleden fra Oslo til Trondheim i sommer (2014). Sekkene våre veide hhv 10 og 12 kg, og da hadde vi mer enn nok greier med oss: klesskift - mye ull! - heldekkende Altus regnponcho med pukkel til sekken (gamasjer under), hvert vårt lette telt, underlag, dunpose, gasspatron med liten brenner på, minikjel (vi kokte bare vann i kjelen for enkelhets skyld), hver vår kopp, spork og plastskål, vann, tørrmat osv. Satte oss ofte utenfor butikker og spiste, så vi slapp å bære på ting og kunne spise det vi hadde lyst på uten å tenke på hvor mye det veide. Det går fint an å få sekkene ned i vekt på den måten ved å legge igjen alt som ikke kan brukes til minst to ting. Enig i å dele på fellestingene, men på en så lang tur ville jeg heller hatt mitt eget telt enn å dele. Jeg har et Terra Nova Laser Competition 1 som veier under en kilo, og da er det jo ikke noe å tenke på. Vi er enige om å ligge innomhus når vi føler for det og i telt når vi føler for det eller må.
Jeg ville også ha veid hver eneste ting og ført inn i regneark, rett og slett, så ser du umiddelbar virkning på totalvekten hver gang du fjerner en overflødig ting eller bytter noe mot noe annet. Men jeg ville ha begynt å trene med sekk nå med det samme, bare på korte turer til å begynne med, og også gå ut i regn og drittvær for å få en følelse av hvordan det er å bære tungt når det ikke engang er hyggelig å gå tur. Vi holdt på å regne bort, men med lette sekker og kaffepause i telt underveis, gikk det bra. Dere får sikkert en fantastisk pilegrimsferd!
Men en advarsel - guidebøker. Let etter info på nett og sett sammen deres egen. Vi kjøpte de 'offisielle' to bøkene, en fra Tønsberg til Hamar og en fra Hamar til Trondheim, men glemte kardinalregelen for alle guidebøker: Sjekk utgivelsesdatoen! Den ruten vi skulle følge var merket opp for over ti år siden, og så merket på nytt og endret to år etter det - pluss at beskrivelsen ikke hang på greip og kartene var håndtegnet - og hadde vi ikke hatt GPS og sunn fornuft, kunne det gått riktig galt. Kanskje er ruten lenger nord mer brukt og mindre utsatt for endringer, men jeg kan ikke anbefale noen å prøve å gå Vestfoldleden slik den var på tidligsommeren i fjor.