
ahb
Aktiv medlem-
Innlegg
44 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Innholdstype
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av ahb
-
De reine nødpeilesenderne er vesentlig dyrere (4000 og oppover, minst), men sikkert noe mer driftsikre spesielt til marint bruk. Ligger man og plasker i vannet etter kajakvelt er det mer krevende for mottakeren å få gps-peil, PBL-ene blir også posisjonsbestemt av satelittene mens SPOT må ha gps-fiks. Det kjipe er at PBL-er koster 600 kr å ha registrert i Norge i året hos post- og teletilsynet. I USA er det gratis. SPOT koster 99 euro. Siden selve apparatet er mye billigere for spot enn PBL, gjør dette at SPOT blir vesentlig billigere enn alternativene. I tillegg får man de ekstra funksjonene som å sende ok og hjelpsignal, og linkene til google maps og slikt. OK og hjelp-signalet fra SPOT-er blir sendt ut et begrensa antall ganger, mens 911-signalet går kontirnuerlig. Hvis man opplever at et ok-signal ikke kommer fram betyr ikke det at et 911-signal ikke ville kommet fram hvis det hadde blitt sendt i samme situasjon. På rei.com ligger det en haug med kommentarer med brukererfaringer om SPOT.
-
Ok det går mot skikjøp. Har noen eldgamle telemarkski som forsåvidt er greie, men spensten er heller laber. Jeg var i Stølsheimen i påsken i år, og opplevde snøforhold der jeg sank langt ned, noen steder til over kneet. Skia er til bruk på overnattingsturer der jeg går med sekk på 15-20 kg. Jeg veier 100-105. Erfaringene fra påsken tilsier at bæreevne er det som teller. Skia kunne godt vært 230 lange for min del, men de lages ikke. Toppturer og kjøreegenskaper er omtrent helt uinteressant for meg. Det blir Åsnes pga kortfellesystemet. Valget står mellom Amundsen (dvs Rago) som er helt vanlige fjellski, og Ingstad Fjell, som er en ny sivil modell av de millitære skia Åsnes lager. Ingstad-skia er vesentlig breiere enn Amundsen-skia, og jeg tenker dette må være bra, for da får jeg større bæreevne. Er det lurt å la hensynet til bæreevne diktere skivalg? Bør jeg kjøpe de breie Ingstad-skia, eller gå for standard røde åsnes-fjellski, som (nesten) alle andre har?
-
Gitt at yr.no sitt langtidsvarsel for neste uke her på vestlandet (sol sol sol ) slår til vurderer jeg å stryke til fjells i starten av neste uke. Kansje en tur til Grindaflethytta. Den ligger på ca 1000 meter mellom Gudvangen og Aurland. Hvordan er det med issikkerhet på vann og elver så tidlig på vinteren? Hvordan kan jeg undersøke dette i felt? Blir jo kjipt å begynne med vading i minusgrader, men ennå kjipere å plumpe uti for ikke å snakke om under ...
-
Andre produsenter enn Ortlieb av vanntette sekker rundt 30 liter?
ahb svarte på ahb sitt emne i Alt annet utstyr
Oi oi oi, takk takk takk -
Andre produsenter enn Ortlieb av vanntette sekker rundt 30 liter?
ahb publiserte et emne i Alt annet utstyr
Tenker på å kjøpe meg ny sekk, til daglig bruk på byturer blant annet. Siden jeg bor i Bergen vil jeg undersøke hva som finnes av vanntette sekker. Ortlieb har slike. Finnes det andre produsenter som har dette også? -
Kjempegreier, FU, takk skal du ha for de bildene! Det ser så bart ut at tilogmed truger ville ha vært lite vits. Da blir det spasertur opp fra Vaksdal på meg på lørdag hvis været holder seg
-
Jeg lurer på å stikke til fjells til helga, ta overnattingstur lørdag-søndag på fjellet sør for Dale. Stien er stort sett under 1000m, mest 600-900, og dette er nært kysten på vestlandet Er det noen som vet eller har noen formening om hvordan snøforholdene er der inne? Vil jeg kunne komme meg fram til fots, eller bør jeg ha med ski?
-
Solbrille eller brebrille for brillebruker
ahb svarte på undreren sitt emne i Ski og vinteraktiviteter
Tingen er brebriller med glass med styrke. Det er viktig med brebrille som har deksel sideveis og ikke en vanlig solbrille. Jeg har fått slike briller og er storfornøyd. Utgangspunktet var ei innfatning fra cebe, som optikerne satte farga glass (dvs de er av plast) inn i. De kosta 4500, prisen vil avhenge av styrke og valg av innfatning. Jeg brukte optikus MON i Bergen. -
Gitt den tre siders lange gnagsårtråden her ser det ikke ut til at gnagsår er noe som er forbeholdt brukere av millitærsko akkurat.
-
Jeg har alltid gått i fjellet med marsjstøvler og har ingen planer om å bytte. Jeg har bare smurt med svart kiwi, og jeg kan vasse i en bekk over lengre distanser uten at det blir mer enn fuktig inni. Det som er viktig er at du holder skoa sånn noenlunde oppsmurte. Jeg smører mine etter hver dag de har vært i bruk. Gode sokker er lurt, samt å ha med compeed og sportsteip på de første turene. Jeg holder meg til disse skoa fordi de er problemfrie, har relativt mjuk såle som gir meg kontakt med underlaget, og fordi de er lette å erstatte når de er slitt ut. Det å kjøpe sko kan være veldig vanskelig, jeg vil ikke risikere å bruke 2000 på et par fjellsko for så å oppdage at de ikke passer til foten min. Men er det ikke bare Alfa skofabrikk som lager M77? Hva er dette med Verners du nevner?
-
Nei, men man kan bruke vanlige fjellsko sammen med truger og vanlige fjellsko er veldig mye bedre egna til å gå i ur med enn mine bc-skisko.
-
Hva er det dere smører med på slikt vårføre? Uansett så blir det problematisk når det kommer så langt ut at det ikke er snø over alt, og man må ta av skia for å krysse bare områder.
-
Hei jeg har begynt å tenke på om det å gå med truger i fjellet i den perioden da det er dårlig føre med skare eller svært grovkorna snø, og delvis nedsmelta snømengde slik at det er strekker innimellom der man uansett ikke kan gå med ski. Det er ofte mye bra vær i mai og juni. Er det noen som har prøvd å gå med truger til fjells på den tida, eller som har meninger om det? Skiskoa mine er av bc-typen og mindre egna til å gå med der det ikke er snø enn 75 mm-sko, vil jeg tro.
-
Tror det var litt mer grunnleggende utstyr som mangla her enn satelittelefon.
-
Hvis de røde T-ene og uttråkka stiene er så fordømt irriterende, er det vel bare å gå utenom? Jeg tipper det er en særdeles liten andel av norsk fjellareal som er tråkka ned til sti. Tenk at andre enn hardcore-folka som dere er så freidige at de faktisk tar turen til fjells! For ikke å snakke om de som driver dugnad på fritida for å holde oppe hyttenettverket. Err - kan man ikke bo i telt, får man holde seg vekke? Nei, fjellet er til for å gå i. Folk må da jammen finne seg i at andre går der også, og at forholdene legges til rette for det. Ja til fjell for folk flest!
-
Takk for tipset, jeg søkte og fant en del nyttig info. Jeg har siden vært litt rundt i butikker og tenkt litt. - Goretex-jakker koster såpass mye mer enn dermizax-jakker at jeg tenker å kjøpe dermizax. Utifra det folk skriver her på forumet er det ikke noe som tilsier at goretex er så mye bedre at det er verdt det de koster ekstra (1000 kr?), for meg i alle fall. - Jeg kan bare ha ei jakke og da er det om å gjøre at den er best mulig - innenfor budsjett-smertegrensa, som er rundt 3000. - Dermizax-modellene til Bergans er ganske greie å rangere. Breheimen er ei Vinterjakke med stor V, med nettingfôr og mange vinterorienterte detaljer. Istind er den DNT selger, og den er litt med helårs enn breheimen. Den mangler nettingfor og har mindre klaffer over glidelåsene. - Anatomic og Dynamic ser ut til å være omtrent samme klasse, værmessig. dynamic kommer i år i tynnere stoff enn i fjor. Forskjellen mellom disse blir da at dynamic er litt mer forseggjort, med stretch i stoffet og detaljer som avtagbar hette. Og så er det superlett-jakka, som blir som ei lett regnjakke. Jeg har tenkt å vente til dynamic-jakka kommer i september, eller eventuelt kjøpe anatomic hvis den skulle dukke opp til sterkt redusert pris.
-
Jeg trenger ei jakke til bruk i fjellet de tidene da nedbør er noe man kan bli våt av uten god bekledning (vinterstid vil jeg burke anorakk). Jeg lurer på å kjøpe den Bergans-jakka DNT selger, som har dermizax-membran. Er dermizax et bra membran-stoff? Finnes bedre? Vet noen om grundige tester som er gjordt av forskjellige membraner? Slitestyrke og puste-egenskaper er viktig for meg.
-
Det er i alle fall ignorant å trekke fram hundebæsj i denne debatten. Problemstillinga er liksom ikke at hundene driter inne på hyttene o.O Sjokkerende manglende toleranse i innleggene dine må jeg si.
-
The exact stock of each hut depends on which local organisation of DNT it belongs to. You can get inventory- and price-lists if you contact them. Hadlaskard and Torehytten belongs to the Oslo DNT organisation, I'm not sure about the others. Prices are 2-3 times shop price for canned dinners, more expensive for the other stuff. And this is 2-3 times *norwegian* shop price, which is probably 1.5-2 times Belgium shop prices. Of the goods you mention I haven't seen chockolate or nuts sold on self-service huts, but they do have instant hot chockolate drink, oats and biscuits.
-
Savnet person (Sist sett på Spiterstulen) / missing person in Jotunheimen
ahb svarte på Parbat sitt emne i Fjellvandring
Old_hand the dig yourself down - rule is only appliable in the winter season, since at this time of the year it would be very difficult to dig down in the small hard spots of snow still left, and the might not be deep enough. Without a showel I would say it would be nearly impossible. Ragnar, who in Norway sells those PLBs and sat phones? -
Totalt fersking på langtur trenger hjelp (Tur på Hardangervidda)
ahb svarte på Mr.T sitt emne i Fjellvandring
Stiene er bra opptråkka. *MEN* det kan ligge snøskavler over noen av T-ene og gjøre det vanskelig å finne neste merke, og det kan bli tåke og dårlig sikt. Hvis du ikke kan med kart og kompass får du kjapt et vesentlig problem hvis du mister stien, og/eller hvis det er dårlig sikt. Dette er høgfjellet og ikke noe å kødde med, tilogmed folk som er godt erfarne kan omkomme under uheldige omstendigheter. Hvis du ikke har peiling så er mitt råd at du holder deg hjemme. -
Finse - Haukeliseter til fots i Juli, for mye snø?
ahb svarte på Leif_Leif sitt emne i Fjellvandring
Jeg gikk nordover der ifjor på den tida. Snøen var primært sør for Litlos. Det er visstnok vanlig, det er markant mest snø sørvest på vidda. Uansett var det ikke noe problem, skavlene er harde. -
Jeg vil tippe dere finner gode snøbroer på den tida så høyt oppe og så langt vest. Snøbroene blir først tvilsomme seinere i sesongen. Det er i alle fall inntrykket jeg har etter turen på vidda i fjor i midten av juli.
-
100% reint og effektivt protein i pulverform, bare å blande ut med vann og hive innpå. Virker helt ultimat ut for meg, som turproviant? Ikke som erstatning til vanlige måltider, men som tillegg. Så kan man få jamnt tilsig av protein utover dagen, og holde kroppen mer vedlike. ... eller?
-
Jeg tror ikke det er noe problem, men dere kommer sikkert til å bli skikkelig slitne. Det verste som kan skje er at noen tråkker over, får gnagsår, eller blir solbrent 7 timer DNT-tid betyr rundt 9-10 timer med pauser hvis man ikke er i god form og går litt saktere. Jeg brukte nesten 10 timer fra Middalsbu til Hellevassbu i fjor. På Hellevassbu kom en far med en 10-12 år gammel sønn inn på kvelden, etter å ha brukt 10-11 timer fra Haukeliseter. De var ferske i fjellet, og *slitne*. Begge de turene er 7 timer DNT-tid også. I slutten av august burde det være rimelig snøfritt. Jeg gikk i området der i fjor i midten av juli, da var det nesten like mye snø som barmark sørvest på vidda.