Gå til innhold
  • Bli medlem

Grimner

+Støttemedlem
  • Innlegg

    1 780
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    20

Grimner vant dagen sist 27. april 2023

Grimner hadde mest likt innhold!

Om Grimner

Profile Information

  • Gender
    Not Telling

Nylige profilbesøk

7 978 profilvisninger

Grimner sine prestasjoner

Veteran

Veteran (13/14)

  • Dedicated Sjeldent
  • Reacting Well Sjeldent
  • First Post
  • Posting Machine Sjeldent
  • Collaborator

Nylige merker

1,7k

Nettsamfunnsomdømme

1

Hjelpsomme svar

  1. Mye info her og verre blir det ADD er veldig utbredt når sekken skal pakkes, paranoia og demens likeså. Ja, du bør ha en skikkelig pakkliste med vekt notert. Du er på vei, men det er når du ser vekta på ting at overraskelsene kommer. OG.... du kan bruke pakklista til å gjøre opp status etter hver tur: hva hadde jeg med, hva brukte jeg, hva kan jeg legge igjen neste gang. Liker tankegangen din om stekepanna. Du har erfart at dette går ut over kosen og da blir det enkelt å la den være hjemme. Ikke sikker, men jeg lurer på om kokt fisk ikke også bruker mindre brensel. Observasjonen om havregryna stemmer med min egen erfaring. Det er en slags sjokkreaksjon. Passe sprøtt når man stavrer rundt med x kg på ryggen og nærmest vemmes av mat. Matlysten kommer tilbake etter en uke eller så. Klær er ikke enkelt, men en skalljakke som ikke er tett er i praksis en vindjakke/vindskjorte. De finnes i ørten varianter: mange lettere og billigere enn en skalljakke. En vanlig skjorte i syntetisk stoff er billig og utmerket til formålet. Med din oppakning, så trenger du ikke varme når du går (det finnes dermed fordeler og vektbesparelser ved en tung sekk 🫣 ). I regn har du regnjakke og skallbukse. I leir og på fiske kommer antagelig dunjakke og superundertøy godt med. I skikkelig dårlig vær har du alt tøyet. "Den veier jo bare...": klassisk unnskyldning i nær familie med "Kjekt å ha!" og "Tradisjon". Stol? Så du er spretten nok til å dra avgårde med 40 kg på ryggen, men å sitte på bakken eller en høvelig stein blir for tøft? Matskål? Et par (en i reserve) papptallerkener gjør jobben. Sovedelen er rimelig lett. Kanskje teste om du trenger to underlag - ett eller 1 1/2 er muligheter - men hvis det er det du trenger en god natts søvn, så fortsett med det. Du må ha med sekken i lista. Særlig når du selv har nevnt hvor mye vraket veier. Maten ser rar ut. Er det to middager pr dag? Og hvordan er den menyen "kresen"? På litt lengre turer er det fint å gjøre hva du kan for å få litt variasjon. Skal ikke mye til. Krydder, fett og en liten dessert. Du ligger godt an med kombinasjoner av potetmos, spekepølse, frysetørret og fisk. Jeg fisker ikke, men det forekommer meg at du utøver tre disipliner. Hva med å kutte ned til en? Fiskevekt ødelegger alle gode fiskeskrøner, så den kan du trygt legge igjen hjemme "Førstehjelp" - her kan det skjule seg mye rart. Kan du bruke det som er i pakka? Kan du eventuelt pakke om til en lettere beholder?
  2. Gjerne det, men du må da legge ut en pakkliste. Uten å vite akkurat hva du har med deg, blir det bare synsing i løse lufta. Vil også være nyttig å høre hva du ønsker deg av en tur. Hvis turen din f.eks er å gå inn til et fiskevann, slå leir og kose deg med fisk, mat og fjellets ro, da er det mindre aktuelt å kutte mye vekt. Prinsipper for grubling på kammerset: Pakkliste i detalj og vekt. Den skal svare på "hva har jeg med meg?" og "hva veier det?"... ned til siste halve tannpirker. Ingen unntak, ingen overraskelser - ingen nisser på lasset. Hva veier sov (inkludert underlag, pute), telt og sekk til sammen? Gjerne her de største besparelsene ligger, men også de dyreste. Kanskje ikke her de første kuttene kommer. Ingenting er hellig. "Mat" er så mangt og mye av det er svintungt. Telt er viktig og dyrt; antagelig ikke det første som skiftes ut, men kanskje er det et vintertelt som kan rigges ned for sommerbruk? Fort vekk en kilo eller to der. Hva er målet? Det kan være "Ikke bære mer enn sekken tåler" eller "ikke bære mer enn jeg er komfortabel med" eller "gå i to uker, 3-5 mil om dagen, startvekt 18 kg". Eller hundre andre varianter. Pakk for turen og de gjeldende forhold. Gå din egen tur, men vit hva du gjør. Litt synsing: At sekken ryker er et varsel. Kanskje for deg, kanskje for Norrøna. Jeg tror ikke du er så veldig interessert i å bli superduperlett (og det er helt greit), men hva med 5-10 kilo mindre på ryggen?
  3. Håper du kommer fra dette uten varige mén. Å gå med såpass i fungerende sekk er en ting, 40 kg rett på skuldrene er noe helt annet. Norrøna Recon skal klare det og mer. Kjenner ikke sekken ut over det, men ut fra bildene virker det som om de skruene ikke har Lockit på i det hele tatt? Burde være standard med noen dråper på skruer som får små bevegelser på seg. Neste gang er du fluefisker og legger igjen grillen hjemme
  4. Liggeunderlaget er i skumgummi. Det blir ikke gjennomvått, så det går greit utenpå sekken. Rist og/eller tørk av. Soveposen derimot, blir ekstra gjennomvåt. Den bør pakkes i noe vanntett og en søppelpose fungerer helt utmerket. Rull sammen toppen av posen og legg det i bunnen av sekken, så presser resten av lasten posen sammen. Vet ikke akkurat hvor du går, men de betjente hyttene i området (Sandhaug, Rauhelleren, Mår og Mogen) har kommunikasjon. Ikke vanlig på ubetjente hytter. Regntrekket utenpå sekken holder ikke i vedvarende regn, nei. Kan kanskje være det svære hullet i ryggen. En poncho/fjellduk som dekker både deg og sekken (og liggeunderlaget), er det nærmeste jeg kommer "tørr" når det bøtter ned.
  5. Tja, du kan jo greit hoppe over toppbildet hvor du står med armene og gåstavene i været. Kikk på været, pass på at leirplassen ikke stikker opp i landskapet og nyt været. Skikkelig tordenvær til fjells er et eget skue og en god anledning til å kjenne seg liten og ubetydelig.
  6. Det går nok bra. Om ikke annet, så skal jo Redningstjenesten ha noe å gjøre i sommer, de også Sekken høres kanskje bra ut. Hvis det sitter så godt i hoftene som du sier, så skal det bare være å justere (hvis mulig) rygglengden litt opp. Vekta skal helst ikke ligge oppå skuldrene, men mest mulig på hoftene. Skulderreimene er egentlig der for å holde sekken inntil ryggen - de skal "ta" på forsiden av skuldrene/øverst på brystet. Det er også derfor "loadlifterene" er der - for å dra toppen av sekken nærmere ryggen. Jeg tar forbehold fordi det er lett å bli lurt her. En sekk hvor mye av vekten henger på skuldrene kan kjennes fin ut i hoftene, men det er skuldre/nakke/rygg det blir klaget over.
  7. Nå går jeg mest på tur alene og har kommet til at dømmekraften min ikke er allverdens selv i uthvilt og edru tilstand, så null alkohol (eller annet), på mine turer. Hva andre gjør er helt opp til dem, men jeg har ikke særlig sans for fyll til fjells. Verdens beste rødvin nøt jeg fra en snyltekopp etter en lang og varm dag i rypefjellet. Den kom fra en pappkartong og het Gato Negro.
  8. Pakklista ser veldig ut som om den tilhører en lettpakker, så du vet allerede at du kan spare 5-600 gram på telt og kjøkken. Det er neppe noe stort poeng med det siden vekten er så lav som den er og dette er en sykkeltur. Lista ser bra ut. Kikker selv på å sykle litt i sommer. Når du kommer til Trondheim og er langt over halvveis, så skal Café le Frère (Søndre gate) være bra. Et helt greit hotell over gata om du skulle føle for å lande. Som jeg ser på en sykkeltur, så blir dette med mat ganske annerledes enn på beina. Slipper å pakke for et par uker, her går det greit med 3-4 dager... fordi det nesten alltid finnes noe innen rekkevidde og med en smule planlegging. Etter Trondheim er dette spesialkartet nyttig om du finner på en annen rute: https://www.cycletourer.co.uk/maps/tunnelmap.shtml Neppe aktuelt for deg, men fra Molde til Florø er det mulig å lure bort noen rotete mil og ta Hurtigruta over natten. "Alenetid" på sånne turer blir kanskje ikke noe stort problem. Du kommer til å møte folk (fra nok til alt, alt for mange), underveis og du kommer inn i hva jeg kaller "turtid" etter omtrent en uke. Sjansene for en eller annen form for reaksjon når turen er over er større. Hvis du planlegger å hive sykkelen i garasjen under en stor "aldri mer" presenning, så er det en dårlig plan. Litt justering av fartsfølelsen de første gangene du kjører bil etterpå eller et brennende hat mot billister/veimyndigheter/sauer/flaskekorker osv er mulig. Kanskje pakker du bare om og legger i vei til Cape Town.
  9. Huff, ja, de beistene der. Det er dog ikke edderkopper, men den beryktede Dagblaflåtten. Sjekk for kuhale og hvis så er tilfelle, oppfør deg ekstra pent.
  10. Ikke gått den turen selv, men nei. Hvis været er bra i to uker og stien er perfekt merket, kanskje. Men mister du stien i dårlig vær, så er det mer enn nok terreng å surre seg bort i. I beste fall mister du timer eller dager, i verste fall.... vel. Veldig ekstra dobbelt nei med fornektning. Er av samme typen selv og selv med blå himmel, kart og kompass... vel, la oss si det kan oppstå spørsmål om land. Er også i min beste alder og bruker omtrent en uke til fjells før grunnformen blir til marsjform med 3-4 mil om dagen med lett sekk og joggesko. Så noen lange turer i forkant svarer seg nok på den turen. Mat er vanskelig. De lange turene i forkant kan gi deg noen svar der. Finn hva du liker og ta med det. Viktigere å spise enn å ha "det beste" av et eller annet. Jeg går fint på frysetørret og sjokolade, men tåler ikke brød og nøtter på lengre turer. Men min fasit er neppe din. For vekt og volum er frysetørret en klar vinner - to uker frysetørret går i en 50 liters sekk. Spe på med ekstra krydder og smør/olje, så får du litt variasjon i smaken. I pakningen? Den turen, den varigheten, på sommeren... startvekt på sekken 16-17 kg. Du er godt i mål dersom telt, sovesystem og selve sekken til sammen veier rundt 3 kg. Turen din ser sånn ut: sov, gå, spis, gå, spis, gå, sov. Det begrenser seg selv hvor mye ekstra du får bruk for. Hvis du skal ha et luksuselement, så er det underlaget.
  11. "minimere kontakten med samfunnet" - et utmerket mål med turen, men kanskje ikke helt forenelig med Hardangervidda i juli. Kan være lurt å styre unna de største hyttene når du planlegger. Krekkja og Finse utgår. Folk i fjellet blir bedre jo lengre unna vei og bane de er. I juli hadde jeg kikket på DNTs turforslag og sørget for å unngå dem i størst mulig grad. Med mindre du liker stressa småbarnsfamilier som oppdager mygg, gnagsår og utedo for første gang. Og at det hender at postkortene lyver om været. Det er såpass tett med hytter at du kan se på dem som et sikkerhetsnett og gå litt som det faller seg. Høres ut som du har tid og da kan du være helt på vidda Edderkoppene er i lyngen og den når deg stort sett til anklene, så det du ikke ser har du ikke vondt av. Kan bli ganske kaldt på natten, så et par lodne ullsokker og en god lue er greit å ha med. Terrenget er trygt og fint langs stiene og i godt vær. Om du går i tåka og mister stien, slå leir og ta en velfortjent pause. Smak og behag, men jeg har etterhvert funnet ut at underholdningsbehovet på kvelden er nær null etter en lang dag. Naturen eller en pocketbok holder i lange baner.
  12. Neppe formen eller lengden på den turen som blir utfordringen. Høres ut som du har brukbar "grunnform" og 15-20 km er ikke så langt når du kan ta hele dagen til hjelp. Det du antagelig ikke er så vant med er tyngde på ryggen, så begynn NÅ med å gå med sekk. Last opp mer etterhvert til du går med full oppakning. Vurder nøye hva du har med deg i den sekken. Ja, du kan trene deg opp til å bære solide bører, men det vil ta mer tid og det vil uansett være et punkt hvor vekten av sekken går utover lengden du kan gå pr dag. En pakkliste er en sterk anbefaling. Den gir oversikt over hva du har i sekken (til forskjell fra å pakke etter innfallsmetoden), og, sammen med en vekt, hvor mye forskjellige ting veier. Ingen grunn til å telle hvert enkelt gram, men om du for eksempel vurderer å ta med sag og øks, så er det x antall kilo som skal løftes opp 1763 høydemeter (ned x antall høydemeter), og langs 5 mil. Vurder nytteverdien av sag & øks i forhold til vekt på den ruta. Pakklista kan hjelpe med den typen avveininger. Komfortabelt skotøy er viktig. På tre dager rekker du fint å utvikle flotte gnagsår, så bruk skoene/støvlene godt på forhånd slik at du vet at de passer.
  13. Kleslista er nøktern og grei. Fleecebukse er noe du trenger om du er innom DNT-hytter eller hvis det blir kaldt på natta. Men x2 av noe som helst på en drøy uke er ikke nødvendig. Ikke stress med hvordan teltet "tåler dårlig vær". Ruta går i Trøndelag og det tøffeste fjellet er Sylane som du går forbi (om planen var å slå leir på ryggen der oppe i full storm... mye, mye bedre telt... eller en bedre plan). Resten er under eller litt over tregrensa. Du kan dermed dukke ned i bjørkeskog og finne bra ly for teltet. Spørsmålene som da står igjen er hvor vanntett teltet er og hvor komfortabelt du synes det er. Førstehjelpspakker er mye det samme som et fullt stormkjøkkensett. Kommer du til å bruke alt? Kan du bruke alt? Sett sammen en liten pose med plaster som tåler vann, litt bomull og tape. Ta eventuelt med desinfiserende og smertestillende. Da er du i mål til langt under vekten, volumet og prisen til sånne førstehjelpspakker.
  14. Trøndelag i slutten av juni? Du kan legge igjen myggsprayen og pakke et par ekstra meter myggnetting. Knott, mygg i mange varianter og alt av klegg. Terrenget er flott og lett å gå i. Det absolutt beste tipset i tråden kommer her: ta med et par av de feiteste ullsokkene du kan finne og putt dem på føttene om natta. Tørre, varme ullsokker på mørbanka føtter er den beste avslutning på dagen. Teltet bør testes før du går, ja, men tenk litt på hvordan du kommer til å bruke det og hvor lenge. Her er en test: det pøser ned og blåser fra vest. Hvor lett er teltet å få opp? Er det noenlunde tørt innenfor etter oppsett? Kan du sno deg deg rundt klær, sekk og sovepose på en grei måte? Ingenting av dette er et problem i godt vær, men som i regn og blåst er godt å ha tenkt/øvd på i forkant. I forhold til gjengs standard her på forumet, så har du et knøttlite, lavt og trangt telt. Det er riktig, så tenk heller på det som tidenes mest luksuriøse bivak. Det holder fint til turen, så lenge du ikke forventer mer enn at det gir ly og en plass å sove på natten. Dette med forventninger vil være viktig for hvordan du opplever turen. Så langt tegner det til "lav vekt på lavt budsjett", hvilket er en krevende øvelse, men godt innenfor det mulige. Kutt på ting du "må gjøre" og dette blir bra. Staver er fint, men mest for variasjon og balanse. De er veldig fine dersom du bærer tungt (som du bør prøve å unngå i utgangspunktet). "20% raskere" er riktig - - - under visse forhold. Staver gir en merkbar fartsøkning med god teknikk på grusvei og brede stier. Ellers ikke i nærheten av sånne turboeffekter.
  15. Norge på tvers kan være så mangt, men i slutten av juni er det svært gode sjanser for horder av blodsugere på deler av strekningen. Myggnetting til å ha over hodet/lua er gull verdt. Er du vant med tynt underlag, så bruk det. Hvis ikke, invester for all del i oppblåsbart som flere nevner over. Vedvarende regn - du kommer til å bli våt uansett. En skikkelig regnbukse og skalljakke høres ut som en god kombinasjon, men du kan gå greit med våte legger og bruke en poncho/fjellduk. Bonus er at du slipper våt sekk, minus er at det blir flagring i vind. Fjellduk er forresten fornuftig uansett. Mye greiere å ta en pause i dårlig vær og du har en nødløsning til teltet dersom ting virkelig slår seg vrange. Artig telt! Er du komfortabel med det, så bruk det. I og med at det er lavt og smalt, så vil det være greit å finne le i sterk vind. Jeg må bare ha nevnt at "superlett" er det ikke... Pakkliste må du ha. Før en komplett liste over hva du skal ha med og vei alt sammen. Ikke nødvendigvis for å spare gram, men for å ta beslutninger om hva du har med. Sekken er sikkert fin, men den har en innebygget felle i at den har god plass. Dersom du starter med den sekken full, så har du problemer (eller sterk rygg og stål i beina). Halvfull... ja, da går det nok an. Under gange i slutten av juni vil du sannsynligvis bare trenge en trøye, eventuelt en vindjakke/skalljakke/poncho over. Blir det kaldt drar du frem den andre ulltrøya og går med alt yttertøy over. Dun/fleece/ull er mest aktuelt i leir og/eller som pysj på natten. Hvis du planlegger å kose deg i leir, så ta med ekstra lag - det blir fort kaldt når du stopper og sola forsvinner. Om du derimot spiser underveis og slår opp teltet først når du stuper i posen... vel, da trenger du bare ett mellomlag. Ull og fleece er helt greit. Dun er en fin investering dersom du har et par tusenlapper til overs på budsjettet. Hvordan har du tenkt å spise underveis? Det vil ha betydning for hva du trenger av kjøkken. Jeg trenger bare varmt nok vann til en pose frysetørret og da vil den stormkjøkken-varianten være i overkant. Andre legger mer arbeide i matlagingen. Ha gjerne med litt mat du kan hive i deg uten oppvarmning. Stormkjøkken i storm er en ganske miserabel affære (gitt teltet) - bedre å ligge tørt og varmt i telet og knaske på hva det nå var du tok med.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.