Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 15. april 2025 i alle områder

  1. Jeg fikk lyskebrokk for 5 år siden. 2 dager før jeg skulle starte ut fra Nordkapp med ski og pulk for å gå til Lindesnes. Den turen ble utsatt, men bare tre måneder. Jeg bestemte meg med en gang for at dette måtte fikses. Først bar det til fastlegen som sendte meg videre til spesialist og som anbefalte operasjon. Dette var en prosess som normalt skulle ta et halvt år i det offentlige. Jeg fikk noen tips og starta med å ringe rundt og be de forskjellige instansene om å sette meg opp på ringeliste i tilfelle noen ikke dukket opp til timen sin (utrolig mange mennesker som aldri kommer til avtalt time). Ved å bruke fritt sykehusvalg fant jeg også et sykehus med kort ventetid. Jeg fikk operasjon etter en måneds tid. Kikkhullsoperasjon som tok en time. Fikk med en eske med dop mot smerter men trengtre aldri å bruke det. Var på jobb neste dag og friluftslivet tok egentlig aldri pause (bortsett fra at jeg nok venta et par måneder med å bære/trekke tungt). Har aldri hatt noen problemer i etterkant. De eneste gangene jeg har merket at det er noe der er når jeg sykler (bøyer meg framover), men aldri smerter. Så mitt råd: Kom deg til legen og få fiksa dette så fort du kan. Ingen grunn til å vente. Jeg har møtt folk som har gått med brokk halve livet og som har hatt masse plager med dette.
    3 poeng
  2. Som noen sikkert har fått med seg, har jeg et noe usunt forhold til kniver 🤣 Vel, det har utviklet seg til å gjelder økser også. Herfra var stien smal til en enda mer omfattende sjuke... treskjæring og alt som hører med den biten. Det er fint lite som tillfredstiller mer enn å lage seg noe selv. Så jeg kjøpte inn diverse sløyd artikler for å utvikle interessen min, samt ha godt nok verktøy til å klare det meste av arbeid innenfor trevirke. Jada, dette kan gjøres i en fei om du har båndsag, stikksag, dreiebenk osv. Men det tar vekk noe helt enormt av sjelen i en god turkopp (mener jeg) Så å lage noe som ikke er helt perfekt, men hugget ut av en stamme med øks, for så å smi den til med kniv. Ja dette er noe som gir langt større forhold til koppen du skal nyte kaffe fra de neste årene. Jeg begynte i det små men feilet en del på håndtak og ikke minst dybde på koppen. Som gjorde det vanskelig å hule ut skikkelig. Men siden jeg hadde lovet koppen vekk til småen, var det bare å gjøre ferdig før jeg begynte på nytt prosjekt. Det tar noen timer, men det går overraskende fort når man finner flyten i det. Den største jobben er helt klart å hule ut tomrommet i koppen, her kan man naturligvis fjuske litt med treborr, selv bruker jeg stemmjern for å fjerne de største bitene. Koppen blir blir satt inn med valnøttolje siden den skal brukes til drikke. Her strides de lærde.. det finnes sikkert mange løsninger her, og noen produkter som epoxy er sikkert bedre, men mye mer styr å bruke. Siden jeg har lite erfaring holder jeg meg til valnøttolje enn så lenge. (tørketid ca 5 dager) Vel, dette var mitt første forsøk i voksen alder på å lage min egen turkopp. Så jeg gjorde meg noen gode erfaringer. Første jeg gjorde, var å handle inn flere blyanter så det er lettere å tegne på og justere designet underveis. Jeg gikk til innkjøp av enda en sløydkniv (morakniv 106) med litt lengre blad enn den på bildet over. huggjern fra biltema er ikke skarp nok og godt nok stål i til å få gode kutt. Det river mer enn det kutter. Så jeg har handlet et par huggjern fra Swiss Made. Jeg har også handlet meg en øks til, men dette er mest for å tilfredstille sjuka og nyskjerrigheten på hvilken av disse små øksene er "best" til mitt bruk. Granfors Bruk Lille Skogsøks, Outdoor øksen og Villmarks øksa. Å finne emne, grovhugge det, samt finhugge formen til koppen går som en lek med rett øks. Rett og slett en fornøyelse og jobbe med. Jeg tegner på formen jeg ønsker, finner sånn ca hvilken høyde koppen skal ha også prøver jeg å ha en overflate så jevn som mulig. Lettere når man skal sikte inn og formen koppen underveis. Ingen ting av dette er satt på forhånd, alt er tatt på feeling og det blir gjort små justeringer hele veien. Jeg fjusket litt på denne koppen å brukte en liten skål for å finne en jevn sirkel, ellers så er alt tegnet for hånd rundt. Her ser jeg meg ferdig med øksen og går over til å finkutte med kniv, her er det fortsatt en del arbeid igjen, men jeg nærmer meg mer og mer den endelige formen før jeg jeg fortsetter å skave ut av bollen. Materialet som er brukt er Bjørk så det er dessverre ikke alt for mye "liv" i treverket. Håndtaket er ferdig så jeg må bare justere høyden på koppen litt før jeg justerer inn ytterformen på koppen. Jeg har akkurat begynt å kikke på en skje jeg skal lage til, men det får jeg komme mer tilbake til når jeg har fått mer bilder av prosessen. Jeg driver å håndtegner noe gammel vikingmønster på papir som jeg har lyst å overføre til kanten på koppen, mest for treningen sin del. Så får vi se hvordan det endelige resultatet blir på sikt. Da gjenstår det bare å fyre i bålpanna, henge opp køyen og fortsette arbiedet. Spørs om det ikke blir en del kopper, skjeer, kniver og lignende i tiden framover 🤣 Fortsettelse følger...
    2 poeng
  3. Bikepacking Halden/Oslo med 2 overnattinger denne helgen. Jeg tok toget fra Oslo til Halden på lørdagen og syklet stort sett langs Nasjonal sykkelrute 1 og Fredrikshaldske kongevei. Turen gikk via Sarpsborg over Glomma med byferga til Fredrikstad, opp til Moss og videre til hovedstaden. Nydelig overnatting på Geitøya ved Mærrapanna utenfor Fredrikstad. Mange fine partier og behagelig sykling opp til Moss: Det var ingen tvil at jeg nærmet meg Moss, med ferga uti fjorden: Nytt oppsett er styreveske til teltet og plass til stor Nalgeneflaske på gaffelen. Denne gangen var jeg selvforsynt og hadde pakket mat til nesten 3 dager. Den andre natten hadde jeg planlagt i gapahuk ved Årungen i Ås, men den var selvsagt opptatt. Da ble det på østsiden av Kinnåsen i stedet. Fin sykling den siste dagen langs den Fredrikshaldske kongeveien. Ikke den raskeste, men absolutt den koseligste veien.
    2 poeng
  4. Var ute på tur ved Dælivann, her i Bærum, i går for å fotografere fugler. Har fotografert toppdykkere der før. Men da har de vært ganske langt ut på vannet. Men i går traff jeg på et par stykker ganske nært inne i en vik. Satt å fulgte med på at de dykket etter mat, da den ene av de dukket opp med denne abboren i nebbet. Har fulgt med at de har dykket tidligere, uten å tenke så mye over hva de var ute etter. Så ble derfor litt overrasket. Måtte lese meg litt opp i etterkant. Teknikken deres er gjerne å jakte fisken når de er på vei opp til overflaten igjen, siden fisken da kan sees i sillutt mot himmelen. Abboren ble slukt hel på høykant. Så meget fornøyd med det fotografiske resultatet i går. Og lært noe nytt om toppdykkere også.
    2 poeng
  5. Hei. Det var kikkhullsoperasjon der de la inn nett. Har forstått at dette er det vanlige. Ingen kroniske smerter i etterkant og jeg merker ikke no til dette bortsett fra noen ganger ved intensiv sykling, men ikke vondt da heller, bare registrerer at det er "noe" der. Tradisjonell operasjon(ikke kikkhull) ville jeg unngått hvis jeg fikk velge, det krever lengre rekovalensetid.
    2 poeng
  6. Det tok vel et par-tre timer fra jeg kom inn døra på sykehuset til jeg gikk ut av døra igjen. Selve operasjonen tok sikkert ikke mer enn en halvtime. Fikk full narkose.
    1 poeng
  7. 1 poeng
  8. Det kommer litt an på hvilken type operasjon som blir foretatt, hvor store/kompliserte brokkene er, og kanskje også fysisk form og alder. Har vært til undersøkelse nå, og han mente at jeg burde vente ca. 4-6 uker før jeg gikk med sekk. Og annen tyngre aktivitet. Mine brokk vil bli operert ved kikkhullsoperasjon hvor det brukes nett til å forsterke bukveggen. Mine brokk er relativt små, så kanskje det anbefales lengre dersom de er større. 🤷‍♂️ Jeg er også lett og smidig, det hjelper nok også på.
    1 poeng
  9. DS Gårdshund er en rase som krever både fysisk og mental stimuli. Blir den oppfattet som hyperaktiv, så tror jeg det er mer fordi mange anskaffer seg denne rasen fordi den er søt, og at de ikke er i stand til å gi den det den trenger av aktivitet. Min er blitt veldig harmonisk etter han kom til meg i en alder av 5 år. Da var han veldig understimulert. Spist gulvtepper osv. Så stort sett er det eiers "feil" om en hund blir oppfattet som hyperaktiv mener nå jeg. 🙂 Men den krever mer. Det gjør den! Dette er et problem som oppstår fordi han fra tidligere er vandt til å hente pinner som kastet uti. Jeg skrev at gan vil ta sluken, men det er vel så mye stanga han forbinder med en pinne tror jeg. Har egentlig forsøkt det meste som er blitt nevnt her. Er nøye med at han er god og sliten og alt det der. Men det er bare noe som klikker. Binder jeg ham et stykke unna blir det bare enda mer bjeffing. Han takler å være igjen i leir, men det er mye ørn i området, og har vært skader på hund tidligere. Så det tørr jeg ikke. Jeg har hatt hund hele livet, og noen ganger har jeg opplevd at problemer kan løses med veldig enkle løsninger/eller endringer i hvordan man gjør ting. Det var det jeg fisket etter her også. Men det er nok bare til å innse at det kanskje ikke finnes noen enkel løsning her. Da blir det bare repetisjon, repetisjon, repetisjon og samtidig baby-steps. Får gjøre et forsøk å se se hvor lenge jeg gidder. Eller om jeg heller bare bytter ut fiskeutstyret med et par bøker til. 😄 Uansett takknemlig for alle svar! ❤️
    1 poeng
  10. For å sende Lundhagsstøvler til reparasjon så trenger en kun å sende støvlene til Lillehammer, så en trenger ikke å tenke på toll. Fra Lillehammer sendes støvlene til skomakeren i Järpen.
    1 poeng
  11. DS gårdshund er jo ofte ganske hyperaktive så dette er en jobb! Heriks er vel best?! Jeg betrakter selv fiskekroker som "farlige" og de kan jo ende alle mulige andre steder enn i kjeften: Ører, øyne mv og gjøre skade, så dyrlege besøk blir nødvendig uansett! Jeg ville ta på fisketur uten hunde - det gjør av og til - eller tjorer de til noe. Elgen
    1 poeng
  12. I mitt tilfeller bruker jeg Acapulka Randonnee sekken. Den har d-ringer for å trekke pulk. Men om jeg hadde tenkt meg om den gang, ville jeg bare sydd på D-ringer på en av sekkene jeg hadde. Fungerer minst like bra.
    1 poeng
  13. Hei, og takk for svar! Beklager, jeg har ikke fått opp varsel om at du hadde svart. Masse gode tips her! 👍 Jeg endte opp med noe såpass enkelt som et DJI action kamera. Først og fremst fordi lokal-tv syntes det holdt ift kvalitet. Så var jeg ikke så gira på å legge ut så mye før jeg så hvordan det gikk. Og så holder batteriet på DJI kameraet overraskende lenge i kulda. Men det blir nok å oppgradere til noe med litt mer muligheter etterhvert. 😊 Men nå som jeg har en med tydeligvis veldig god ekspertise, så lurte jeg på om jeg kunne spørre deg om noe annet. -Jeg trenger et nytt kamera. Til min bruk er iPhonen god nok, men jeg liker å skru den av når jeg er på tur. Blir lett avledet. 😄 Men er egentlig interessert i et hvor jeg ikke trenger å tenke på innstillinger som ISO, lukketid og alt dette som jeg har så liten interesse for. Men som ved auto-innstillingene tar helt ok bilder allikevel. Så det bare er til å klikke i vei om du skjønner. Altså et lite kompaktkamera som er enkelt å knipse med. Har du noen tips å gi der? På forhånd takk! …Til fotografering altså. Ikke video. Nå skal jeg sjekke ut YT-kanalen din 🙂👍
    1 poeng
  14. Påske og våt nysnø! Med swix sin nye supersmørning blir påskeføret en lek. Litt værre for hunden som får nysnø i pelsen
    1 poeng
  15. Kjøper sekk fra Fjellpulken eller modifiserer en annen ved å feste på ringer.
    1 poeng
  16. Et lite døgn ute, fra fredag ettermiddag jobb til i går. Denne gangen litt lenger innover enn til Maridalsalpene. Framme rundt halv åtte. Hørte mekregauken på natta, en spesiell naturopplevelse: i halvsøvne høre noe som ligner en mekrende geit. Morgensol og rolig formiddag med papiravis og te. Bekken som jeg plumpa i. Fortsatt is på Øyungen og Kalven (her), og svaner (ved en av dem):
    1 poeng
  17. Påsken blir bestående av dagsturer istedenfor tiltenkt flerdagers telttur. Det er noe gøy med det og. Det er sjelden vare jeg går med fjellski uten pulk, og man får fort gått litt mer kupperte og bratte turer med bare en liten sekk på ryggen. I går tok jeg turen opp fra Geilo og nesten helt opp på platået til Hallingskarvet ved Skarvsenden. Mest for å bekrefte at "ja, det går an å gå trygt opp her", som jeg drømmer om å gjøre med telt i sekken en dag. Artig nedfart til Geilo igjen i knallvær. Å kjøre på fjellski utenfor skisporet lenger ned gikk fortere enn langrennsski i slushen I dag ble det en kortere tur fra Lægreidstølen litt langs med skisporet men med litt avstikkere opp og ned "toppene". Jeg angrer ikke på at Nansen waxless-skiene er de som ble tatt med denne påsken. Selv om Falketind 62 Xplore er bedre å kjøre nedover med er Waxless overlegent når man går uten pulk for kombinasjonen fart og feste uten å dille med av og på med kortfeller. Nesten så man hadde ønsket seg Falketind 62 Xplore Waxless! Skarvsenden: Fra Skarvsenden med det bratteste partiet tilbakegjort:
    1 poeng
  18. Ikke en jækla ting. Min 2025 (og videre) shoppestopp har foreløpig funkert. Fristelsene har vært der ofte, men jeg har klart å holde meg. Positive er at jeg har vært flinkere med å fikse og enkelt vedlikehold. Har funnet frem nål og trå, og fikset et par ting som nå lever videre. Har også reparerte en turstol med en jallaløsning bestående av tykk tråd og Gorilla tape. Ser ikke bra ut, men ser ut til å holde bra sammen. Den klarer også en stund til.
    1 poeng
  19. Det er litt artig å se hvor man begynte og hvor man er 😋 her er et bilde av den første skjeen jeg laget ved siden av den siste jeg laget nå hører det med til historien at det har blitt laget ganske mange skjeer denne vinteren, men det er utrolig hva man kan få til med litt tålmodighet og ønsket om å lære noe nytt 👍 mange har brukket, gått i bålpanna eller bare ligger under stolen for å minne meg på at ikke alle blir bra men jeg har så smått begynt å forstå hva som sprekker, hvordan jeg tørker de og noen små andre triks i Ludo 😂 Så får vi bare se hvordan man klarer å spinne dette videre. Tenkte å lage en egen post med tekst å bilder rundt hvordan jeg lager en skje helt fra valg av emne til ferdig innsatt med olje 👍
    1 poeng
  20. Hvilket Utstyr trenger du? Dette er eneste utstyret jeg brukte til å lage denne koppen. Det er en kjempefordel å ha et skikkelig huggjern i tillegg, dette har jeg på vei i posten, for å lettere ta ut av koppen. Sandpapir (80, 120, 160) Her kan du nesten ikke tråkke feil, men greit å velge et fint papir (120 bruker jeg) Morakniv 164 og Morakniv 163 Blyant til å marke, sette streker eller dekorere En god øks med kort skaft. Personlig likte jeg Outdoor øksen til Gränsfors Bruk veldig godt. Har Villmarksøksen i tillegg Morakniv 120 er helt magisk å spikke med. Gir en helt fantastisk kontroll (billig på Clas Ohlson) Morakniv Garberg men her kan du velge en større kniv etter eget ønske. Garberg er veldig skarp på eggen å blir ofte brukt til å "pusse" med ryggen. Man kan også bruke borr til å lage hull eller diverse mønster, men for min del er litt av sjarmen å klare seg med så "gammelt" tradisjonelt utstyr som mulig. Det tar litt mer tid, men hjelpe meg så tilfredstillende det er. Til slutt vil jeg anbefale å stroppe over knivene og øksen slik at de er klar til bruk igjen. Dette er god vaner som gjør det langt lettere å jobbe. En sløv kniv er farlig. Takk for alle innspill. Hyggelig å se så mange andre har interesse for dette. Jeg blir nok å oppdatere denne posten jevnlig med nye prosjekter. Kom gjerne med tips, eller egne erfaringer om du har.
    1 poeng
  21. Vel, da vi kommet til siste steg i prosessen.... sette koppen inn med olje. Jeg skulle så inderlig gjerne spurt oldefaren min hva han pleide å sette den inn med, for et kjapt søk på google kan jo gjøre en mer forvirra enn klokere når det kommer til what or what not 🤣 Det er tydelig at dette er et felt som engasjerer og har stor betydning for mange, noe jeg syntes er kjekt. Digger engasjement rundt ting som for mange kanskje er en filleting. Så mitt valg ble valnøttolje.. Mest for at destilert parafin som også blir brukt neppe var å få tak i riktig gamle dager. Dette skal visstnok impregnere koppen bedre, men det er ikke så ekstremt nøye for meg. Det viktigste er at koppen er behandlet med noe som gjør at treverket tåler litt røff behandling samt ikke blir misfarget med en gang. Oljen smakte jeg på, å det var absolutt ikke noe usmak. Så jeg tror ikke kaffen blir veldig påvirket, men det vet ikke før jeg får begynne å bruke koppen. Jeg får heller justere meg etter at jeg har brukt denne koppen en stund. Første runde med olje forsvant rimelig fort inn i treverket. Det var tørt igjen på et øyeblikk. Så jeg regner med at jeg må sette den inn i flere omganger, kanskje noen med erfaring på feltet kan komme med noen gode føringer? Er det nok med et par lag, eller skal man prøve å "mette" treverket? 3 runder med et godt oljelag... nå skal den få stå å trekke en stund før jeg eventuelt setter den inn noen ganger til. Jeg er godt fornøyd med koppen og tar meg selv i å elske prosessen. Dette var faktisk forbanna kjekt. Utrolig deilig følelse og lage noe slikt selv. Dette kan jeg virkelig anbefale alle. I neste post skal jeg ta bilde og legge ut alt verktøyet jeg har brukt for å skape denne koppen, om noen er i tvil eller lurer på hva de "skulle hatt" for å lage en slik kopp selv. Neste prosjekt på lista er en tre sleiv.... Apropos det, er det noen som kan anbefale tresorter med mer liv i, eller kanskje lagvis med hardt og mykt treverk, for å få litt kontraster ?
    1 poeng
  22. Du har motivert meg til å hente fram disse og begynne på igjen @tshansen! 🤗 Skar ut emnene på båndsag for ca 15 år siden, resten er gjort med kniv og jern. Første kopp ble aldri 100% fullført og kopp nr 2 ble bare påbegynt.
    1 poeng
  23. Midt i mellom ribbedamping, kålrabistappe og alt som hører nyttårsaften til, tok jeg å kokte turkoppen da jeg leser at dette er fornuftig å gjøre for å bevare koppen. Dette er fortsatt på tungt amatør nivå, men jeg lever da etter learning by doing prinsippet. Jeg prøvde å google meg klokere på dette tema, men her strides de lærde. Hvorfor koker vi koppen? Jeg har eldre kopper og tre redskaper som ikke er kokt som holder seg helt fin. Noen hevder det er for å ta vekk spenningen som kan være i treverket, andre hevder det er for å unngå at det skal gå blågeit i treverket. Jeg føler meg like klok, så jeg fant ut jeg like godt kunne prøve å se om det utgjør noe forskjell. Det som ikke kan diskuteres er hvor fort vannet ble misfarget. Så det skjer noe rundt denne prosessen som jeg ikke helt evner å forstå. Kom gjerne med innspill og egne erfaringer om noen sitter med kloke svar. det setter jeg bare pris på. Dette er etter ca 30 min koking og et klass med vann fra springen som referanse.
    1 poeng
  24. Litt fin hugging og justering på selve koppen gikk som en drøm med den nye outdoor øksen! Jeg ser de som driver med dette bruker en egen øks med veldig stort blad, men jeg fant den litt smalere bladet fra outdoor øksen langt mer presist for fin hugging av ytterkant og grad (bue) av koppen nedover 🤔 Begynner å nærme seg farlig nært finpussen igjen! Det er rett og slett terapi å skave ut av bollen med skarpe kniver 🤩 skulle komme pakke fra verktoyas.no i dag, med nytt huggjern, men de sendte bare oljen... så spørs om de ikke var tom på lager! Jaja! Jeg får kontakte de over nyttår å legge til litt ekstra knask på forsendelsen 😂
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.