Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 26. jan. 2025 i alle områder

  1. Jeg har hatt mine runder med Garmin smart klokker, og det er helt sykt så hjernevasket vi blir av de greiene der. Jada, vi kan gjerne si at vi har full kontroll, men det er selvbedrag. Dette er konstruert for å få oss helt hekta. Se bare på galskapen som foregår med Strava for tiden. Folk blir jo sjuk av å holde på aktivitetsnivået. skryte til naboene og ikke vet jeg. Nei, å gå noen år tilbake i tid, være ekstremt bevisst på hvor mye/lite man bruker mobilen og ha ett enkelt ur på hånden som viser tid, dag og eventuelt dato. Godt nok!
    2 poeng
  2. Om du har utgangspunkt i Beitostølen ville jeg begynt fra Hensrauddalen. Som regel kjørt med scooter derfra opp til Fleinsendin. Enkleste rute er å gå slik du tenkte, via Olefjorden og opp Tverrdingla. Er som regel greie snø og isforhold fra rundt jul, og slik var det også i år. Sjekk iskart.no for områdene med usikker is. Stort sett ikke noe problem å ta seg frem i området. Det kan være noe overvann på vannene avhengig av når det tappes etc, men stort sett mulig å gå utenom. Om du ønsker en runde kan du ta returen over Rysntjednet og skræmetindene, og deretter ned forbi Mugnebottnen og over brua ved Fleinsendin. Denne ruta er en del brattere og litt mer utsatt, men fin om været er greit og snøforholdene er gode.
    2 poeng
  3. Enig Til å være et mindre tunneltelt har det tilsynelatende ganske god takhøyde der man sitter (100cm), i tillegg til å ikke skråne SÅ mye før fotenden. Mindre tunneltelt uten store fortelt som er egnet for vinter er ikke så nytt, men dette med takprofilen var faktisk litt tiltalende. Dog synes jeg vekten var litt høy for et såppas lite telt, selv for vinterbruk. Jeg har planer om å teste ut Fjällräven Abisko Lite 3-teltet jeg har som et vintetur-med-sekk telt. Det blir noe ala det samme utformingsmessig, men selv dette 3-mannsteltet har lavere takhøyde enn South Pole teltet.
    1 poeng
  4. Jeg ser for meg at dette er et ypperlig vintertelt hvis man går med sekk?
    1 poeng
  5. Vis meg et telt som står i 45-50 m/s vind dyrt eller billig sier jeg bare! Gravd bak en stor snømur, ja kanskje - Men den muren pulveriseres nok ganske greit også. For ref så er Orkan styrke 32 m/s og høyere.
    1 poeng
  6. En ting som er nytt er at inner og ytterteltet er koblet sammen i bakkant slik at man får løftet skråenden på innerteltet når man strekker ut ytterteltet, og således får bedre plass i høyden. Pratet med Barents forleden før 25- modellen ble lansert og de var veldig fornøyde med denne løsningen. Fra nettsiden: "sammenkoblingen mellom inner- og ytterteltet i bakkant gir plass til store liggeunderlag med vintersovepose."
    1 poeng
  7. Til et veldig enkelt vinterfriluftsliv der kilometer skal tas og minimalt med kosetid i teltet tror jeg det er ganske fint. Typ Karen Kyllesø som gikk til netopp sydpolen med dette nå nylig. Jeg kan like tanken, men jeg vil alltid ha hele pulken inn i forteltet når det først skal brukes tunneltelt.
    1 poeng
  8. Ser at Real har salg på endel varianter på sin nettside nå. Middager til 70,- og lunsjer til 50,-. https://realoutdoorfood.com/no/butikk/?_sft_product_tag=salg&_sfm__price=19+3999&_sfm_pa_energi_kcal=0+1400&orderby=date
    1 poeng
  9. Det er akkurat dette jeg reagerer på. Du sitter og snakker med noen over bordet, eller er i møte, så merker du at klokken deres vibrerer og personen detter litt ut av samtalen til fordel for et kjapt blikk på klokken som setter tankene på noe annet. Det er forstyrrende og grusomt irriterende for den man snakker med også, og helt unødvendig. Bare vissheten om at man fikk ett varsel gjør noe med oppmerksomheten. De fleste menneske klarer kun 2-4 tanker i arbeidsminnet om gangen. Tror ikke alle skjønner hvor stor forskjell det er på en helt uavbrutt interasksjon, vs. en interaskjon avbrutt av to varsler fra klokken med et «kjapt blikk». Når det gjelder logging av turer, og den slags, så gjør telefonen dette helt fint uten klokke.
    1 poeng
  10. Det er en Tactix 7 Amoled, er ikke så glad i Fenix-designet og har alltid likt det mer rene Tactix-designet. Har heller ikke bruk for Solar, det gir ingen økning av batterikapasitet som er noe nyttig, kun vedlikeholdslading (om solforholdene er gode nok), så det er ikke viktig for min del hvertfall, når batterikapasiteten allerede er på over 30 dager. På langtur er uansett batteribanken med. At det går over til å bli en sykelig greie har jeg ikke merket på meg selv enda, men kan jo se for meg at det kan gå den veien for andre. Jeg har skrudd av alt av varsler og dagsmål osv. Bluetooth er oftes kun på ved opplasting etter turer/aktiviteter, eller ved endringer/oppdateringer av noe på klokka. Sover heller ikke med klokka på for å se om jeg har sovet godt eller ikke, det merker jeg når vekkerklokka ringer. Har faktisk ikke Strava heller Holdt faktisk på å kjøpe en G-Shock-klokke for noen år siden, men så kom Garmin med den første Instinct'en, og da var det ingen vei tilbake🥰
    1 poeng
  11. Det kjekke er jo at slikt går helt fint å skru av... Og det regner jeg jo faktisk at du vet, selv om du skrev dette, så her ligger det kanskje noe mer bak..? Har en ganske ny klokke fra Garmin selv (51mm), og plages ikke av noe slikt i det hele tatt, nettopp fordi jeg har skrudd det av. Ser og at det neves "lade hver dag" her... Nei, faktisk ikke, om man velger riktig klokke for sitt bruk. Jeg lader min klokke kanskje 2 ganger i mnd, selv med GPS-aktiviteter/turer hver helg. Og lader ikke fordi jeg må, men jeg liker å ha godt med strøm på de fleste dingsene mine, mobil, klokke, Inreach og GPS.
    1 poeng
  12. Helt innenfor, dette er fjellforum og du diskuterer fjell...
    1 poeng
  13. Min turklokke er en Casio W-800H som jeg betalte 499,- for hvis jeg husker riktig. Den forteller meg hva klokka er og hvilken dag det er, og det er alt jeg trenger på tur. Batteriet holder i årevis og den veier lite nok til at jeg ikke merker at den er der. Den er vanntett nok til regnvær og bading og har til og med lys hvis jeg lurer på hva klokka er midt på natta. Jeg vurderte en stund om jeg skulle hatt smartklokke for å kunne tracke turene mine og følge med på avstand, tempo og medgått tid, men jeg trenger ikke flere dingser som må lades hver dag når jeg går i områder med fire døgn mellom hver stikkontakt. G-Shocken din er sikkert enda mer holdbar enn billigklokka mi, da.
    1 poeng
  14. Det kommer helt an på hvilke dekk du kjører med. Sport touring dekk oppnår hurtigere driftstemperatur, som er lavere enn et typisk racing dekk. Å selv om det er 30 grader i luften kan temperaturen i asfalten du kjører på være langt under (du nevner jotunheimen) Så de fleste Sports sykler blir levert med dekk og anbefales ofte dekk som er dårligere i norske forhold enn sine mer egnete Touring dekk! Men dette er et tema som kanskje ikke skal diskuteres her 😂
    1 poeng
  15. Tindeveien er favoritten, men i år kjørte jeg (igjen, men med bil) RV 51. For en plass... egentlig alt som er/grenser Jotunheimen er helt nydelig. Men som sagt MC er nå reservert bare godvær. Ingen varmehåndtak, ingen "vinterhansker", må jeg ha merinohals eller noe så er det for kaldt og da orker jeg ikke. Gummien er også mer klissete når det er over 15-18 grader, den klebriheten har jeg behov for. Og ellers: Mye nyttig info fra alle sammen, takker og bukker, alt som alle har nevnt her ble undersøkt og vurdert. Eneste jeg tror jeg enda kan kanskje trenge svar på er: - Er "space blanket" noe å vurdere om soveposen man finner er grunnet pakket størrelse har litt lite isolasjon, eller blir det risiko for fukt over natten? - fristet å kanskje kjøpe selvoppblåsbar madrass, men samtidig ser jeg at slike madrasser er større pakket sammen contra de man må blåse opp selv. Er selvoppblåsbar noe å ha, eller spiller det ingen rolle så lenge R-verdien er slik som ønsket?
    1 poeng
  16. Jeg har erfaring med alle tre skiene. Jeg har brukt den gamle Åsnes combat, basert på Nansen (Den nye combat er basert på Ingstad). Grunnen til at jeg brukte dem var at jeg fikk dem gratis. Funker veldig bra i fjellet, men de var for breie foran når jeg av og til var innom skispor. Gikk derfor for Åsnes Amundsen når jeg kjøpte mine første egne ski tilbake i 2008. De har fungert utmerket i fjellet, savnet ikke innsvingen til Nansen i det hele tatt. Amundsen bærer også veldig bra i løs snø. Gikk blant annet Setesdalsheiene på langs med dem (230 km). Den eneste svakheten på begge skiene er fellene . På en lengre tur gikk fellefestet til turkompisen min fyken (ikke en veldig vanlig feil tror jeg, det er solide ski). Så når jeg måtte bytte ski fjor, så gikk jeg for Amundsen Waxless. Har bruk dem i et år nå og er strålende fornøyd. Feller kan festes over det ruglete feltet og da har du også en backup hvis fellene ryker (vi har som regel med ett sett reserve feller). I år har vi planer om å gå fra Vardø til Alta. Da får de skikkelig prøvd seg. Tenker vi kommer inn på en del skuterspor. Da skal fellene av i hvert fall. Jeg er 187 cm, 83 kg og bruker 201 cm.
    1 poeng
  17. Jeg skjønner godt filosofien, men folk kvir seg for å anbefale enkelte typer utstyr når man ikke vet hvor mye du har tenkt å bruke. Tankegangen din er også typisk for folk som ikke har kjørt så mye langtur før, mens feks meg og Tshansen har lært av skade og velger litt mer komfort. Hvis du vil ha virkelig ultralett (og kompakt) utstyr så finnes det. Og det som er lett er dyrt, men det pakker også lite. Så ville jeg ha bestilt et Durston X-Dome telt fra USA, 985g for et fullt funksjonelt frittstående telt. Lett å finne plass hvor som helst. Så har du feks soveposer i 950 cuin dun, dyrt ja men pakker utrolig lett. Finn den som passer deg. Med tanke på matter, bruker du 2000 kroner på noe slikt som Thermarest NeoAir Uberlite. R verdi på 2.3 og helt allreit oppblåsbart underlag som kun veier 170g. Vil du ha kokesystem så har du Jetboil Stash, denne har jeg selv og er strålende fornøyd . Alt i en liten kopp på litt over en halv liter, da har du nok gass til en tur som varer en uke med en mikroboks. Denne har jeg selv og jeg er strålende fornøyd. Så snakkes vi til høsten når du har funnet ut at kanskje det er greit med litt ekstra bagasje for å få opp komfortnivået..
    1 poeng
  18. Scooter/beltevogntransporten var desidert det som dro opp prisen. Ca 30k var det beste tilbudet vi fikk etter å ha forhørt oss med mange. Det inkluderte utkjøring til Aghardhbukta og opphenting med båt i Barentsburg. Alle andre utgifter er relativt små i forhold til dette. Turutstyr telte vi ikke inn i noe budsjett da vi har det meste fra før.
    1 poeng
  19. Kiwi selger denne fine grønnsaksposen for kun 4 kr. Veier bare 6 gr. og er flott til å organiserer småting i.
    1 poeng
  20. Jeg har Alpina Alaska i 46 og de passer med ett par mellomtykke ullsokker. Lundhags Guide Expedition i 44 passer med raggsokk og en tynn linersokk.
    1 poeng
  21. Alpina Alaska er litt små i størrelsen. En trang sko er kaldere enn en litt romslig, da har du også plass til tykkere sokker. MEN, det viktigste er at skoen passer til foten. Jeg bruker alltid 2par sokker: Innerst en linersokk (Bridgedale thermal liner). Utenpå har jeg en "typisk langrennssokk", eventuelt en litt tykkere ullsokk.
    1 poeng
  22. Nettopp kommet hjem etter fem dagers "piste-bashing" i Engelberg, Sentral-Sveits. Jeg tok med meg randonnée og fjellski. Venter på morgenskibussen i landsbyen: Bunnstasjonen til Titlis taubanesystem. I Sveits vil et skilt som dette normalt være på tysk, fransk og engelsk. Det faktum at svensk har erstattet vårt andre offisielle språk her, er en indikasjon på hvor populært dette stedet er blant skandinaviske besøkende: ……og ikke bare skandinaver – Engelberg får besøkende fra mange forskjellige kulturer i verden: Utsikt over landsbyen gjennom vinduet på Brunni-taubanen: Utsikt over dalen fra Brunni. Det høyeste punktet på skyline er Titlis 3238m. Til høyre for masten, og like før ryggen faller bratt til høyre ligger toppstasjonen til Titlis taubaneanlegg (Klein Titlis 3028m). Man kan nedkjøre derfra helt ned til landsbyen på 996m – en nedstigning på over 2000m, selv om det er en flat del i midten som kan overvinnes ved å bruke en horisontal stolheis: Schonegg tallerkenheis. Dette hevdes å være den bratteste plateheisen i Sveits – ikke for personer med svake nerver: Hahnen ("Hane") - Engelbergs "varemerke"-fjell:
    1 poeng
  23. Skjønner godt hva dere sliter med. Det er jo derfor jeg synes 105/115l er passe dagstursekk....
    1 poeng
  24. Jeg har nettopp kjøpt meg en slik i julegave. Syns den virker veldig solid og bra foreløpig, uten å ha fått testet den noe særlig enda. Ser at det er noen forskjeller fra den modellen som linkes til i videoene lenger opp i tråden. For eksempel er det ikke noe isolerende materiale på håndtaket, mitt er bare metallstenger som kan foldes over lokket og som låses ved å feste en silikonstropp til siden av systemet. En annen forskjell jeg har merket meg er at det ikke følger med stenger du kan feste på brenneren, slik at du kan bruke større stekepanne eller lignende. Det var litt synd, for i følge mine undersøkelser, skulle dette vært med. Dog tror jeg at ringen rundt brenneren er bred nok til at du kan finne støtte for en grei turpanne allikevel. Dette må imidlertid testes ved senere anledning 🙂 Alt i alt virker det som et produkt i god Primus-ånd; god kvalitet og virker solid. Som et tillegg kan jeg nevne at jeg syntes det var litt lite med bare en kjele, så da jeg fant ut at min Solo Stove Pot 900 passet fint nedi, ble jeg veldig fornøyd. Oppi Solo Stove Poten fikk jeg også plass til brenner og en middels gassboks 🙂 For å komplementere settet, ser jeg for meg at en Eagle Rektangulær turpanne kan passe fint i samme pakkpose Edit: Glemte å skrive at jeg har 1,7l modellen.
    1 poeng
  25. Håper dere tilgir at jeg kommenterer spørsmålene og utsagnene her, selv om jeg som grunder åpenbart er subjektiv;) Temperaturgrensene kommer fra fabrikken, som sammenligner med grenser for en hel pose med tilsvarende tykkelse. Det sier seg selv at hvilken jakke du benytter har mye å si, men grensene forteller om potensialet. Den har ellers 80/20 dun uten gjennomsydde kammer. Ja, det har i mer enn 30 år vært såkalte elephantfoot på markede( en del brukt i klatremiljører tidligere) Dette er imidlertid bare en halv sovepose med feks bukseler. Innovasjonen med Halfbagen i forhold til en halv sovepose er: Du kan ta den på stående, med skiene på, om ønskelig. Den har et oppheng slik at du kan gå med den uten at den subber Den har glidelås slik at du enkelt og raskt tar den av og på. Borrelåsløsninge med kobling til jakke gir minmalt med varmetap (lab tester) Viddejustering, slik at den kan brukes til ulike jakker. Egen festeløsning slik at du også kan bruke den uten jakke. Sist men ikke minst, lagd i Norge med kjærlighet;) Med vennlig hilsen Eivind Alstad grunder Halfbag
    1 poeng
  26. Bildet er linket fra finn. Fant denne på finn, tok umiddelbart kontakt med vedkommende - dette er livsfarlig! Heldigvis har hen trolig ikke brukt oppsettet. Det har vært minst et meget alvorlig tilfelle hvor plastflaske sprakk, med meget alvorlig konsekvens. Trangia burde ha valgt andre gjenger, slik at det fysisk ikke var mulig å gjøre denne feilen. Men står jo ganske tydelig på flaska.
    1 poeng
  27. Som noen sikkert har fått med seg, har jeg et noe usunt forhold til kniver 🤣 Vel, det har utviklet seg til å gjelder økser også. Herfra var stien smal til en enda mer omfattende sjuke... treskjæring og alt som hører med den biten. Det er fint lite som tillfredstiller mer enn å lage seg noe selv. Så jeg kjøpte inn diverse sløyd artikler for å utvikle interessen min, samt ha godt nok verktøy til å klare det meste av arbeid innenfor trevirke. Jada, dette kan gjøres i en fei om du har båndsag, stikksag, dreiebenk osv. Men det tar vekk noe helt enormt av sjelen i en god turkopp (mener jeg) Så å lage noe som ikke er helt perfekt, men hugget ut av en stamme med øks, for så å smi den til med kniv. Ja dette er noe som gir langt større forhold til koppen du skal nyte kaffe fra de neste årene. Jeg begynte i det små men feilet en del på håndtak og ikke minst dybde på koppen. Som gjorde det vanskelig å hule ut skikkelig. Men siden jeg hadde lovet koppen vekk til småen, var det bare å gjøre ferdig før jeg begynte på nytt prosjekt. Det tar noen timer, men det går overraskende fort når man finner flyten i det. Den største jobben er helt klart å hule ut tomrommet i koppen, her kan man naturligvis fjuske litt med treborr, selv bruker jeg stemmjern for å fjerne de største bitene. Koppen blir blir satt inn med valnøttolje siden den skal brukes til drikke. Her strides de lærde.. det finnes sikkert mange løsninger her, og noen produkter som epoxy er sikkert bedre, men mye mer styr å bruke. Siden jeg har lite erfaring holder jeg meg til valnøttolje enn så lenge. (tørketid ca 5 dager) Vel, dette var mitt første forsøk i voksen alder på å lage min egen turkopp. Så jeg gjorde meg noen gode erfaringer. Første jeg gjorde, var å handle inn flere blyanter så det er lettere å tegne på og justere designet underveis. Jeg gikk til innkjøp av enda en sløydkniv (morakniv 106) med litt lengre blad enn den på bildet over. huggjern fra biltema er ikke skarp nok og godt nok stål i til å få gode kutt. Det river mer enn det kutter. Så jeg har handlet et par huggjern fra Swiss Made. Jeg har også handlet meg en øks til, men dette er mest for å tilfredstille sjuka og nyskjerrigheten på hvilken av disse små øksene er "best" til mitt bruk. Granfors Bruk Lille Skogsøks, Outdoor øksen og Villmarks øksa. Å finne emne, grovhugge det, samt finhugge formen til koppen går som en lek med rett øks. Rett og slett en fornøyelse og jobbe med. Jeg tegner på formen jeg ønsker, finner sånn ca hvilken høyde koppen skal ha også prøver jeg å ha en overflate så jevn som mulig. Lettere når man skal sikte inn og formen koppen underveis. Ingen ting av dette er satt på forhånd, alt er tatt på feeling og det blir gjort små justeringer hele veien. Jeg fjusket litt på denne koppen å brukte en liten skål for å finne en jevn sirkel, ellers så er alt tegnet for hånd rundt. Her ser jeg meg ferdig med øksen og går over til å finkutte med kniv, her er det fortsatt en del arbeid igjen, men jeg nærmer meg mer og mer den endelige formen før jeg jeg fortsetter å skave ut av bollen. Materialet som er brukt er Bjørk så det er dessverre ikke alt for mye "liv" i treverket. Håndtaket er ferdig så jeg må bare justere høyden på koppen litt før jeg justerer inn ytterformen på koppen. Jeg har akkurat begynt å kikke på en skje jeg skal lage til, men det får jeg komme mer tilbake til når jeg har fått mer bilder av prosessen. Jeg driver å håndtegner noe gammel vikingmønster på papir som jeg har lyst å overføre til kanten på koppen, mest for treningen sin del. Så får vi se hvordan det endelige resultatet blir på sikt. Da gjenstår det bare å fyre i bålpanna, henge opp køyen og fortsette arbiedet. Spørs om det ikke blir en del kopper, skjeer, kniver og lignende i tiden framover 🤣 Fortsettelse følger...
    1 poeng
  28. Utstyret man trenger er minimalt En sag, en god øks, en skje kniv, en sløyd kniv (mora 106), blyant, linjal og litt olje. finn deg en kubbe i skogen selv foretrekker jeg for tiden å bruke Selje sag av en passe lengde… gjerne med litt overmål i forhold til hvilken skje du ønsker å lage. En normal skje ligger på rundt 20cm. prøv å se på årringene i treet hvor det er best å kløyve stokken i to Bruke øksen til å kløyve stokken, bruk gjerne en kubbe til å slå øksen gjennom, da får du mer presist hugg. nå begynner med å lage grunnlaget for bøyen på skjea ved å hugge inn en V fra barkesiden og ned. litt mer lengde på der håndtaket skal være i forhold til bollen. Her finnes det ingen fasit. Prøv hva du liker best. Alternativt se hvordan dine metall skjeer er formet. Er du nøye her, vil jobben senere bli mye lettere 👍🏻 nå starter jobben med å finne designet du vil ha på skjeen. Her prøver jeg å se på mønsteret i ringene å former slik det ser naturlig ut i treverket. En linjal som lar seg bøye litt er å foretrekke. her er det bare fantasien som setter stopper… jeg syntes det var veldig vanskelig å håndtegne formen til å begynne med, men øvelse gjør mester. Det finnes også uendelig med maler du kan bruke på nettet. det finnes en gylden regel for hva som utgjør en god skje, uten at jeg husker den i hodet, men jeg holder meg ca til disse målene når jeg setter opp omrisset. nå bruker jeg sagen til å få vekk overflødig i endene også sager jeg inn 2 hjelpe kutt mot halsen på skjeen. Dette for å lettere kunne økse ut mot streken. hvor nært du velger å gå til streken avhenger av øksen din, hvor skarp den er og hvor god teknikk du har. Jo nærmere du kommer jo lettere blir kniv arbeidet. Men husk, her er det lett å bli overmodig! nå begynner arbeidet med kniven… her er det bare å kutte inn mot streken og forme skjeen slik som du vil ha den. Kutt ikke for dypt om gangen, å følg den naturlige retningen i treet. jeg bruker en mora 106 som er noe av det beste du finner og koster et par hundrelapper på nettet. å kutte ut av bollen gjør jeg ved hjelp av en god skje kniv. Jeg opplever at mora sine skje kniver biter for dypt, så det er vanskelig å få en fin pusset overflate. Derfor bruker jeg 2 kniver til skjeene mine fra wood tools i England. Mora sine er mye bedre til kuksa å større boller. her bestemmer du selv hvor pirkete og fint resultat du vil ha. Jo skarpere kniv jo finere resultat. Selv bruker jeg litt 120 sandpapir for å få vekk de små ujevnhetene. Etter en time med OCD har du ditt ferdige resultat. jeg har enda tilgode å oppleve at en skje sprekker når jeg bruker Selje. Den holder seg veldig fin, jeg setter den inn med litt valnøtt olje og lar den tørke naturlig inne eller ute. Den bruner også veldig fint om man putter den litt i steike ovnenen 👏🏻 har du noen spørsmål er det bare å hyle ut. Har du laget skje selv, post gjerne bilde så jeg får se hva du har laget. Lykke til 🔥
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.