Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 18. jan. 2025 i alle områder

  1. Det er kjekt å være på tur. Etter en periode med frost og snø, tar det alltid litt tid før det igjen er greit å ta turer på beina – uten å risikere helsa. Mandag ble hviledag, tirsdag var det møte i pensjonistgjengen og onsdag var det også noe jeg burde være med på. Nå ble det en kort tur rundt Gruda sammen med broderen og Einar. En kjekk runde og en helt grei tur, men på vei stor sett. Torsdag var det endelig tid for å forsøke seg på en av de vanlige turene i terreng, og med bakker. Jeg tenkte å ta den vanlige turen rundt Engjavatnet. Selv om det betyr en tur opp til toppen av Håfjellet, så mente jeg det ville være greit. Det kunne ikke være for mye is igjen i stien. Det lå fortsatt hauger med snø langs veiene og der hvor det noen hadde fjernet snøen fra parkeringsplasser og lignende. Parkeringsplassen i Sælandsskogen var nesten dekket av is. Det så ikke lovende ut. Det fantes ikke spor av is inne i skogen. Det lå en og annen snøflekk, men i selve stien var all id og snø borte. Det gikk greit oppover bakkene mot Håfjelltoppen. Hjemme hadde det vært blå himmel i sør. Det var meldt noen solglimt, og det skulle holde seg tørt. Jeg var litt overrasket over hvor tørt det var i stien. Ikke over alt, men enkelte plasser var fuktigheten vekk. I myra innover mot Bjødnali, var det stikk motsatt. Her var det mer vann enn vanlig, og jeg holdt på å få skoen full av vann da jeg tråkket over myra. I bakken opp mot markene ved Bjødnali, måtte jeg også tråkke over en fonn. Det var fortsatt snø enkelte plasser. I Sælandsskogen var det ingen andre biler enn min da jeg kom. Det var spor av andre oppover bakkene mot Håfjell, men de kunne godt ha vært fra dagen før. Det var i hvert fall ingen andre på tur denne dagen som jeg så eller traff. Det ble en ensom tur – igjen. På vei bortover mot Skogen, ble jeg likevel tatt igjen av en bil og en traktor. De var på vei innover for å ta ut dyra som holder til på marka ved garden. Det ble en kjapp men hyggelig prat med folkene. Dette er en tur jeg har gått ganske mange ganger den siste tiden. Likevel har jeg de siste gangene blitt i godt humør og gledet meg over naturen på denne turen. Jeg har stoppet opp for virkelig å få med meg hvor flott det virkelig er. Denne gang ble det også slik. Jeg gikk og var virkelig glad for igjen å få lov til å oppleve flott natur. Sola kom igjennom og det ble solskinn i bakkene under Bjursfjellet. Vannet lå med is og speilte fjellene rundt. Flott. Fra Jærbuskaret og nedover mot Sjelset og videre langs ånå mot Sælandsskogen, er litt mer kjedelig. Det er så avgjort mulig å finne noen flotte plasser også her, men det er nå tross alt nesten vei og dyrket mark ikke langt vekke. Denne dagen var jeg likevel godt fornøyd med en tur på 12 kilometer, og to og en halv time på tur. Det hadde vært en tur i bare skjortearmene, og det var lenge siden. Med en temperatur på opp mot ti grader minnet det litt om vår.
    4 poeng
  2. Her er gjeldende pakkeliste. ~9422g uten mat og drikke. Mat og drikke er litt variabelt avhengig av de 10 ulike etappene som er tenkt og lengden på disse, så pakkelisten er ikke så interessant for akkurat dét. Det ble til slutt å droppe den tunge ullgenseren til fordel for synt-isolasjonsjakke. Tarpen droppes også etter å ha spurt oss selv: Kommer vi eeeegentlig til å bruke den noe særlig? Mange innkjøp er gjort i det siste, og det er kun småting som gjenstår Kommer noen bilder etter hvert når vi har sortert utstyr og depotinnhold.
    3 poeng
  3. Hei Se fx på skisporet.no. det går løype fra Ustaoset opp i retning mot Tuva. MEN de er ikke kjørt i år OG jeg vet ikke hvor sikkert det er å krysse Ustevannet i år nå. Det har vært meget vekslende og mye mildvær. Det er frustrerende dårlig med snø her noe øst for Vidda i Ålsfjellet! Sjekk lokalt i Geilo. Elgen
    2 poeng
  4. Vi skal fullføre Norlandsruta til sommeren (Umbukta - Bjørnfjell), en del hytter med 12v, men det betinger stopp der for å lade opp. Jeg er i tenkeboksen på om jeg skal ha med solpanel eller basere meg på 12v/220v. Det blir også deler uten tilgang til hytter.
    1 poeng
  5. Jeg har ikke testet det kjempemye enda, så det står litt på blokka nå på vinterturer når det begynner å bli litt lysere. Enkel test i optimale forhold på balkongen ladet powerbanken opp ganske kjapt. Et annet argument for den litt større powerbanken er at det ikke er så farlig om man ikke har kjempegode solforhold, og det blir litt mindre "hånd-til-munn"-type lading. Vektmessig henger Nitecore FSP30 litt på greip med det gamle Urberg 12W-panelet jeg brukte på Island til 360g. Nitecore-panelet er på 30W og 626g. En ting jeg absolutt savner fra Urberg-panelet er at det ikke er noen indikator av noe slag på hvor god effekt det tar inn. Samme med Nitecore-powerbanken som kun har 4 LED-lys som kapasitetsindikator. På Island hadde jeg Urberg-panelet med indikator for effekt og en litt tung men god som gull Andersson-powerbank med prosentvis LED-indikator for kapasitet. Med de to tingene var det enkelt å få mest mulig ut av solcellepanelet. Halve Urberg-solcellepanelet røyk til slutt, så det var ikke veldig imponerende byggekvalitet, men holdt meg gående likevel. Jeg ble imponert over hvor greit det ladet i ganske skyet dagslys. En fordel med Nitecore-panelet er at det er USB-C-basert. Powerbank, telefon og Inreach er også dette, så jeg tar kun med én USB-C til USB-C ladekabel.
    1 poeng
  6. Da prøver vi å bytte, Delene i gul ring er ulike på disse modellene så det er vel det vi bør bytte? Dewtte blir interessant!
    1 poeng
  7. Jeg gikk en ganske hyttetett ruta så om jeg hadde gjort det igjen så hadde jeg hatt ett lettere telt. Om det var dårlig vaer så sökte jeg meg uansett mot en hytte, og det var ikke vanskelig å plusse på en dagsetapp (ca 25 km) får å nå ly når man har fått upp farta. Med dekning innimellom og med Inreach går det bra att få en ide om problematiske lavtrykk på vei inn.
    1 poeng
  8. Jeg klarte meg på en 20000 mAh batteribank men jeg var sjelden ute mer enn 10-12 dager på en etapp. Etter att jeg laget ruta så jeg på alle DNT-hytter langs ruta och en till vest og en till öst, om de hadde ström eller ikke, og laget meg ett excelark. Det er nå 6 år gammalt och informasjonen var i grunn litt upålitelig men det bötet på rekkeviddeangsten, som var meningen med projektet. Jeg navigerte med offlinekart på Geoviewer/Hvor med papirbackup i sekken.
    1 poeng
  9. Telefonen blir nok ikke brukt veldig mye, og kommer i stor grad til å være i flymodus - Men den vil nok bli brukt litt i camp og må lades i blant. Det er uaktuelt å gjøre seg avhengig av å finne strømkilder, så solcellepanelet blir i sekken Hadde jeg gått alene kunne panelet godt vært litt mindre, men vi er to stk. så den ekstra effekten vi får av et litt større panel gjør at vi får et ganske avslappet forhold til opplading. Man kunne argumentert for en mindre powerbank, typ. 10 000mah, men jeg tror ikke det er på "rekkeviddeangst" jeg vil at skoen skal trykke på her. Kombinasjonen 20 000mah powerbank og solcellepanel holdt meg godt i gang på Island-kryssing i 2022 uten å være borti et eneste støpsel, og uten å "stresse" med å få ladet opp nok.
    1 poeng
  10. På sida vindegg.no skriver de endel om forholdene på Ustaoset.
    1 poeng
  11. Bilder fra tur fra Ustaoset til Ustetind 3. jan. Jeg gikk der hvor det er merket løype, men måtte tråkke spor selv. Bakken opp er ganske seig, men det er ikke så mange slakere ruter. Hvis det går buss til Lægreidstølen så er det ganske flatt frem til Tuva. Det var nok snø til ski og pulk da, med unntak av toppen av Ustetind hvor det var blåst bort en del. IMG_1428.mov IMG_1432.mov
    1 poeng
  12. Om du skal ha deg ny telefon uansett.... eller vurderer det samtidig, så kan du jo vurdere en iPhone 15pro eller 16pro, kjøpe en samsung T7 ssd disk som du filmer direkte til og en ekstra power bank for strøm. Så om du ønsker litt mer smooth bilde, kan du kjøpe en mobil gimbal fra DJI f.eks. Dette vil uansett bli billigere enn å investere i tungt utstyr som kanskje ikke blir brukt uansett Fra SE og til nå har det faktisk skjedd en stor utvikling på video fronten i disse kamera. spesielt de to siste generasjonene
    1 poeng
  13. Måtte jo rote frem min igjen, men her er den så får vi se om vi får til å bytte. Har ingen sterke følelser for denne, men det er vanskelig å kjøre den på lav varme. SKulle jeg kjøpt en ny primus i dag så hadde det nok blitt MSR Whisperlite universal og den er kanskje ikke kjempelangt unna Stormbreaker?
    1 poeng
  14. Ingen verdens ting. Forsøker å gi meg selv kjøpe-stopp for så lenge jeg klarer for å se hvor mye penger jeg klarer å putte i fond fremover. Har spart i fond jevnt og trutt siden jeg var 16 år så dette er ikke noe nytt. Men nå skal jeg ta i skikkelig. I tillegg til sparing så er også motivasjonen redusere overforbruk og miljøhensyn. Jeg vet at jeg har mer enn nok av alt, og om noe ryker eller blir slitt så skal jeg forsøke å fikse. Forhåpentligvis lærer jeg meg nye ferdigheter med dette også. F.eks kan jeg ikke sy særlig annet enn helt basic ting som å sette på knapper etc. Alt som trenger ordentlig sying har alltid gått til min flinke mor, men nå begynner hun å bli gammel og jeg må få tatt til meg noe av kunnskapen hennes. I de tøffe tidene etter 2 verdenskrig hadde Amerikanerne et uttrykk "Use it Up, Wear it Out, Make it Do or Do Without". Det blir mitt mantra fremover. I tillegg til å redusere forbruk så skal jeg rydde skikkelig i huset og selge/gi bort ting jeg ikke trenger eller bruker lenger.
    1 poeng
  15. Monsens univers - podcast i NRK Radio https://radio.nrk.no/podkast/monsens_univers "Lars Monsen møter mennesker som deler hans sterke kjærlighet til naturen og villmarka til en prat om opp-, ned- og toppturer, dyremøter og hjertesaker." Første episode sluppet 11.01.2025: Med fiskestang i synkesand (11.01.2025 • 52 min) "Bård Tufte Johansen er ikke først og fremst morsom. Han er fluefisker. Men hva skjedde da han sank i sanda, midt ute i elva?" https://radio.nrk.no/podkast/monsens_univers/sesong/2025/l_5f6a319f-2645-4c5c-aa31-9f26457c5cd1 Og for de som ikke alt har fått det med seg, så startet NRK Monsen sin nye TV serie, Monsen og nasjonalparkene, nå i helgen: https://tv.nrk.no/serie/monsen-og-nasjonalparkene
    1 poeng
  16. For å oppnå maksimal hygge på telturen, også i streng kulde, må en fyre primus. Se vedlagte bilder for en trygg og sikker måte å fyre primus i innerteltet (noe som mange kvier seg for). Jeg fyrer alltid med bensin og etter at primusen er forvarmet og tent i ytterteltet, gjør platen med kroker og borelåser at hele apparaturen trykt kan sette inn i innerteltet. Platen er lett og ta med seg, og er laget i løpet av 15 minutter. Som bildet også viser, blir det ved å legge inn noen ekstra cm på plata, plass til 2 små turdrammer, og hyggen er komplett Har noen andre løsninger, evt. tips om forbedring, mottas dette med takk !
    1 poeng
  17. Her har jeg limt fast to spiker til hvert hull i foten på Omnifuelen, da står den støtt nok, uten at jeg trenger å demontere noe. snoren er til å holde flasken på plass. da blir det lett å bære platen med alt som trengs
    1 poeng
  18. Har en litt annen løsning til "vinterprimusen" Har tatt utgangspunkt i en aluminiumsskål (gammelt kakefat faktisk ) som passer perfekt i en Trangiagryte. Gryta må jo med likevel, og er ypperlig til å smelte snø i. Tre skruer er skrudd gjennom bunnen, med stoppskiver og mutre, og priumsen er satt oppå. Deretter festes den med mutre, event vingemutre (men jeg trenger normalt ikke demontere, derfor de vanlige) Bunnen har en korkplate limt fast med kontaktlim (og jada, det holder) slik at skåla ikke glir, og ikke smelter underlaget i teltet. Har med en std "klype" for kjele - den fungerer også til å bære skåla når den er varm. Superfornøyd med opplegget! Sparer tid, og er enkelt og sikkert i bruk
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.