Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 11. okt. 2024 i alle områder

  1. Virket ikke så veldig "stormworthy" som de selv kaller det nei. 😄 Men man må huske at en amerikansk "storm" egentlig bare er en ansamling med mørke skyer. Her en en oversettelse til norsk: rain storm: det regner litt hail storm: det hagler litt snow storm: det snør litt wind storm: det blåser litt
    3 poeng
  2. Frivillig skogvern er en super måte å verne skog på. Våre politikere har bestemt at Norge skal verne 10 % av vår produktive skog. Foreløpig er vi bare halvveis, med 5,3%. Det er to måter å verne på; frivillig der grunneierne ønsker det, eller tvang, der verneverdiene er så store at de må vernes for å ikke gå tapt. Tvang har man, som @tshansen er inne på, dårlig erfaringer med. Man møter liten forståelse for at vedboende sopper må tas vare på. Håper det bedrer seg litt med programmer som "Oppsynsmannen". Frivillig vern har man derimot veldig gode erfaringer med. Dette er en lite konfliktfylt måte å verne på. Grunneiere står i kø for å få skogen sin vernet. Men prosessen er slik at når grunneier melder inn skogen sin til frivillig vern, så må den kartlegges for verneverdier. Deretter blir det et spørsmål om skogen er verneverdig eller ikke. Hvis den er det, går det over til en formell verneprosess, med oppstartsmeldinger, høringer, tilrådninger, osv. Når vernevedtaket er gjort, får skogeieren kompensert for skogen sin. Ganske godt betalt for skog som det aldri vil bli økonomi å ta ut selv. Poenget er at prosessen tar lang tid, og med kuttene så vil det ikke gå raskere akkurat. Med disse kuttene ar man klart å hisse på seg BÅDE Norsk skogeierforening OG Norges naturvernforbund. Det er jo en prestasjon i seg selv. Nei, de får prøve å foreslå et stort naturreservat i et barskogområde i en Senterparti-styrt kommune. Da blir det leven!
    3 poeng
  3. Nei kutt ut da, jeg fikk mere kjeft av presten på komfirmasjonsleir men jeg ble fortsatt komfirmert.
    2 poeng
  4. Syns det var dårlig gjort av ham å høre på deg og ikke meg da jeg foreslo en lettere variant av Unna 😅
    2 poeng
  5. Jeg er riktignok ikke kjempebegeistret for teltet, men dette er en følge av flere uheldige omstendigheter - ikke konstruksjonsbetinget.
    2 poeng
  6. Dans svar: "This incident is not at all representative of the tent. What happened was a gluing issue on a pre-production poleset, combined with further breaks from an improperly oversized sleeve creating high stress points. Yes there was a metal ferrule/insert coming unglued, but this is a pre-production poleset that does not undergo the normal QC checks. During actual production there is a push/pull test on every ferrule. So I am confident we'll have these fully glued in place on the production tents. After the ferrule did slide out of position and was replaced by a sleeve, the sleeve creates stress points at the ends (as mentioned) because the sleeve transfers all the force that is normally distributed onto a small focus point at the end. This is especially the case when the sleeve is oversized like the first one here. So that leverage/stress focus caused the other breaks (as mentioned). If the sleeve was sized for the poles (like the orange tubing at the end) it would be better distributed. So I am confident this was a pre-production gluing issue and a domino effect from there. The actual poles we use are the same poles used by quite a few other brands (e.g. Samaya, Tarptent, Big Agnes, MSR) and here we are using dual archs of the smaller size (on the ends) or a single arch of the large size (on top) so it is quite a bit stronger than many other CF tents that use a single arch of the smaller size. Without the stress point of the sleeve, the poleset is normally several times stronger than the aluminum polesets in comparable tents, and I expect it to do very well in windy conditions without that issue and when pitched for the conditions (e.g. guylines when appropriate, optional trekking pole supports if really windy)."
    2 poeng
  7. Tenker at vi ikke trenger å ta en lengre diskusjon om dette. Røverkjøpstråden skal brukes til røverkjøp og kun det. Vi er alle like glad i e-poster som er helt irrelevant for det vi har bedt om å få tilsendt og for røverkjøpsråden sendes det ut varsel for hver enkelt post.
    2 poeng
  8. De som har blitt inspirert av Shackletons episke reise kan finne dette interessant: https://www.bbc.com/news/articles/cd6qz387qjgo
    2 poeng
  9. Henstiller for andre gang i denne tråden til at ein unngår å dele ut karakteristikkar til "motdebattantar" og/eller tillegge dei eigenskapar eller meiningar. Moderator
    2 poeng
  10. Tipp topp telt det til følgende værmelding.
    2 poeng
  11. Syntes dette burde inn her på forumet, da flere av oss drømmer og planlegger turer til vinteren. Snakk om britiske forskere/ meteorologer som ser data og sammenhenger som berører oss; https://www.forskning.no/klima-vinter-vaer-og-vind/britiske-forskere-kan-ha-funnet-en-forklaring-pa-hvorfor-sist-vinter-var-iskald-i-norge/2417140 Mulig at sør øst Norge blir mindre berørt enn Vestlandet, men Nordland og oppover er hvertfall ømfintlige for kystklima. Krysser fingra!
    1 poeng
  12. Prosa er godt nok, når tema er bra. Sans for fagstoff! Super inn alt rundt gammelt håndverk og verktøy. Fantastisk hva man klarte før, og fortsatt prøver viderebringe.
    1 poeng
  13. Kan nok være noen partier og fonner, men farbare og pakka👍
    1 poeng
  14. Hehe ja utvendige stenger er ikke nytt, det var mer bare måten det var gjort på spesifikt her som kombinerer typisk amerikansk kuppel-stil med Hilleberg klipsløsning, uten å bruke stangkanaler i yttermaterialet. Så vidt jeg vet er Norrøna-teltet det første av det slaget. Det kan også hende det er helt tilfeldig og ikke noe med min kommentar å gjøre
    1 poeng
  15. Korrekt. Og for å verne om natur må urørt natur verdisettes monetært. Grunnrente er et slikt forsøk. Når det gjelder interesseorganisjoner synser jeg at de i for stor grad er styrt av følelser, noe som gir seg utslag i symbolsaker.
    1 poeng
  16. Jeg viste heller ikke. Men nå har jeg bare vært medlem her i 23 år så jeg er nok som junior å regne.
    1 poeng
  17. hvor mange år trenger man som medlem her før man får med seg at vi ikke diskuterer og kommenterer i røverkjøpstråden, men gjør det her!?
    1 poeng
  18. Jeg så den filmen, og ble ikke videre imponert over Youtuberen. Litt skeptisk til karbonstangen og, men mest Youtuberen. Filmen er god for å illustrere hvorfor man bardunerer et hjørne i bakken FØR man setter opp teltet om det er litt vind. Særlig når teltet er så lett. Jeg skjønner ikke hvorfor teltdøra er åpen når teltet settes opp, i mitt hode er dette bare med på å øke vindfanget. Når stangen knekker ser man også at han legger unødig press på den når han bøyer seg ned for å hente festepunkt for teltduken. Skulle tro det ble mindre belastning om man fester duken nedenfra og opp. Uansett en smule negativt hva gjelder stangens bæreevne ved skjeve laster, som jo er det som skjer når vindkastene kommer uforvarende på deg.
    1 poeng
  19. Kjøpte disse 3 posene på Normal butikken av alle plasser. Koster 9.kr stk og skal teste disse når jeg kommer hjem fra jobb. Blir det for lite fiber/protein får jeg spe på litt.
    1 poeng
  20. Jeg har vært så heldig å få tillatelse av grunneier til å sette opp en enkel gapahuk her: Så jeg stakk på Jula, kjøpte en billig øks (70 kr,-) en kniv (25 kr,-) og en sag (30 kr,-) 😜 Det er mye "nedfallsfrukt" i området, så jeg har plukket med meg noen stokker - som jeg tenkte skal ligge til tørk. Dagens "fangst": Men jeg har jo ikke PEILING på hva jeg egentlig driver med. Jeg har masse tid, dårlig helse (så ting tar tid) - og lite på kontoen. Alt av treverk som ligger rundt omkring - er i tilsvarende størrelse.... ca 2,5 meter lange +/- tipper 10-20 cm omkrets. Stedet ligger godt skjermet for vind - og det kommer normalt sett lite snø her. Men mye regn. Dette er på Haugalandet en plass. Jeg håper å få laget en liten gapahuk på ca 2,5 x 2,5 meter... (kanskje). Tips & triks på hva jeg bør være oppmerksom på? Ideer? Forslag? Tips til ting & tang, verktøy... osv...? Her er jeg på bar bakke.... (bokstavelig talt). Verktøy: Primitive greier, uten strøm.... og alt må bæres ca 2 km. Men fy så artig da.... Aldri gjort noe slikt før.
    1 poeng
  21. Det er jo ikke bare produsentene selv som kan reparere klær. Jeg trynet på sykkel og ødela jakke fra Arcteryx, bukse fra Lundhags og skallbukse fra Norrøna. Leverte alt inn til Sømhuset i Bærum, som lappet alt for en relativt rimelig penge. Goretexen er like tett nå som før de ble ødelagt. Sømhuset er forøvrig også norsk reparatør for Hilleberg og Osprey.
    1 poeng
  22. Mulig du synes det jeg skriver er naivt, men det du skriver her er nå noe av det dummest jeg har lest og fullstendig uten bevis. https://www.transparency.org/en/cpi/2023
    1 poeng
  23. Med den innstillingen så kan jo alle bare legge seg ned i fosterstilling å dø. Selvfølgelig kan man påvirke. Om man ikke trodde det så kunne vi skrote hele demokratiet og heller gå for kommunisme eller andre styreformer. Verden beveger seg fremover nettopp fordi noen enkeltpersoner bestemmre seg for å gjøre noe og tar tak i stedet for å sitte hjemme å surmule for at "ingenting virker så jeg kan jo like godt gi opp i stedet for å prøve". Et demokrati er også et kompromiss. Det finnes ikke et parti vil jeg tro som dekker 100% av akkurat det du synes er det viktigste i verden. Du må velge de som har mest saker opp mot det som topper din prioriteringsliste. Så lenge vi har mange små og mellomstore partier i norge som stadig må inngå allianser for å sette en regjering så vil neppe "ditt parti" kunne få mulighet til løse alt de ønsker fordi man må inngå parti-kompromisser. Men hjertesaker kan man allikevel stå så steilt på som man ønsker. Spesielt i kommunevalgene så er ofte muligheten enda større for å påvirke lokalsamfunnet. Partiene jeg har stemt på lokalt har absolutt jobbet for og fått flere tiltak de har gått til valg på og som er viktige for meg. Uten stemmene fra meg og andre så hadde de ikke kommet i den posisjonen. Så å si man ikke kan påvirke i Norge er tull og tøys. Hver stemme er viktig, men hvis alle har innstillingen at min stemme er bare en, og den er sikkert ikke så viktig så blir sum-regnskapet av dette rimelig dårlig. Og igjen: hvis du (generell du, tenker ikke på noen spesielle her i tråden) tror dere kan gjøre så mye bedre så gjøre det da. Sutring har jeg lite til overs for.
    1 poeng
  24. Jeg gjentar det jeg ofte sier/skriver: dette er folkevalgte valgt av folket for folket. Vi bor i et av verdens fremste demokrati. Det som er så fint er at alle kan bidra. Dersom man ikke er fornøyd så er løsningen enkel: involver deg selv i stedet for å klage. Finn det partiet som passer deg best og meld deg inn. Delta aktivt og still til valg. Da har du mulighet til å påvirke og endre samfunnet. Bak tastaturet i hjemmet ditt er det som regel lite klagingen resulterer i annet enn å kanskje få ventilert litt.
    1 poeng
  25. Det kan virke som at flere designgrep er gjort for å få vekten under 1 kg. Et eksempel er bunnduken på 15D silpoly. I mine øyne ville minimum 20D - helst 30D - vært bedre for et telt som skal være mer robust og ikke konkurrere med de letteste mid-teltene. Jeg skulle gjerne også sett mindre myggnett i innerteltet. Typisk sparer dette også litt vekt. Er det flere som synes det er rart at glidelåsen til ytterteltet ikke går ned i et hjørne, men snarere stopper «midt på» panelet? Da må man enten rulle vekk to dører, eller bruke en ekstra plugg. Jeg har hatt lyst til å lage min egen lettvekstversjon av Hilleberg Unna, og fikk ikke mindre lyst nå
    1 poeng
  26. En liten review og mine egne tanker om denne fantastiske kniven
    1 poeng
  27. En høst-tur som vil bli husket. Det er ikke lenge siden jeg gikk i sommerklær og badet i kaldt fjellvann. Denne uka har gradestokken sunket betraktelig, og det var snø og sludd forrige helg. Hjemme var det godt under ti grader da jeg gjorde meg klar for en ny tur til Blåfjellenden. For første gang i år fant jeg fram vintertøy. Varm fleecejakke og lang under... Værmeldingen for de neste dagene var egentlig veldig god. Det var snakk om sol og blå himmel, og nesten ikke vind. Virkelig gode forhold for en fjelltur i oktober. Det ble likevel nevnt mulighet for nattefrost og kalde dager. Det tok ikke lang tid oppover bakkene fra parkeringsplassen før det ble stopp og lettelse i antrekket. Den tunge fleecjakken kom av og i sekken. Der ble den for resten av turen, og både inn og tilbake ble en tur i bare ullblusen. Det var nesten sommertemperatur i sola. Det er mye kjekkere å gå lett kledd, enn med tunge vinterklær. Nå var jeg ikke alene som ville på tur denne dagen. Jeg kunne se spor innover, og etter en stund kunne jeg også se folk foran meg. Jeg holdt litt høyere tempo, og tok igjen et par litt over halvveis mot Blåfjellenden. Det viste seg å være kjentfolk, og det var ikke lenge siden vi hadde vært på hytte sammen. Vi tok følge en stund, og de var ikke langt bak meg ned til hytta. Det var sol på terrassen. Med te for min del og kaffe til de andre fikk vi en koselig stund i sola. I skyggen og i trekken var det kaldt, og det lå også is på gangveiene i skyggen nedover lia. Det var ikke direkte sommer temperatur, men virkelig bra i sola. Det kom flere folk og ut på kvelden kom også Mikkel rev ruslende forbi. Jeg så spor i rimen på gangveien, og trodde det var hund, men ved nærmere ettersyn viste det seg at det var spor av rev. De hadde vært utenfor hytta da vi satt og pratet innenfor. På vei mot annekset i mørket, ble det en stopp for å sjekke stjerner og melkeveien. Det er et ganske flott syn. Det var flott å stå opp til en ny fantastisk morgen på Blåfjellenden. Det var litt for kaldt i trekken til å ta frokosten utenfor, men det gikk greit å sitte inn og se ut. Det var et flott syn. Myra hadde flotte farger og sola kom så vidt over kanten og lyste opp tjernet som lå nesten speilblankt. Jeg hadde det ikke travelt denne morgenen heller. Det var ikke noe jeg skulle nå hjemme, og det kunne passe bra på mange måter at det tinte litt i nordhellingen. Nå var det mindre is enn jeg hadde ventet da jeg kom meg avgårde, men det passet greit å vente likevel. Det dukket opp noe som absolutt måtte gjøres. Noen (en skoleklasse fra en ungdomsskole) hadde satt igjen tallerkener som ikke var helt rene – og fuktige. Slikt måtte rengjøres – og tørkes. Det var sol og flott vær da jeg tok mot Hunnedalen. Sola sto ikke spesielt høyt på himmelen, og den kalde trekken kom bakfra. Jeg var glad for skyggelua, men sekken på ryggen holdt meg varm nok. Det ble en flott tur i godt vær tilbake. En høst-tur som nok vil bli husket. Nesten nede ved Fossebekken gikk jeg på kjente. Det var folk fra Fidjastølen som hadde vært på ettersanking og funnet en sau og to lam. De hadde brukt to lange dager på å få dyra først til stølen og nå var de på vei til tilhengeren. Sauen hadde vandret et godt stykke ut av sitt område, og kommer nok ikke på heia flere ganger. Det hadde – igjen – vært en virkelig flott to-dagers tur. Været var det aller beste så sent på året, og etterhvert er det helst overskyet og lett regn som gjelder. Blå himmel gir fort kalde forhold.
    1 poeng
  28. Høsten er lesetid, og utgaver på papir er kos. Følgende publikasjon har jeg de senere år hentet som PDF, men i år bestilte jeg papirutgaven som jeg nå koser meg med i sofakroken. https://hilleberg.com/swe/support/order-catalog Sorry om jeg skuffet noen nå, ikke akkurat skjønnlitteratur dette! Trenger ikke flere Hilleberg telt, men liker nå uansett å lese om de jeg har - og de jeg kunne tenke meg å ha. Syns katalogen nå var riktig lekker! Fulgte med prisliste, veiledende i NOK - samt vareprøver på de ulike dukene så man prøve seg på rivestyrken ...
    1 poeng
  29. Ja absolutt! I teorien kan alle lage sin egen strøm ved å ha ei solcelle panel på taket. Gratis strøm (selv om solcella koster å kjøpe inn og montere). Da er det ikke behov for å bygge ut infrastruktur eller ødelgge natur med store solcelleparker. Ingen blir rike av det, men ingen betaler for strømmen heller. Sol og vind er utgangspunktet dårlig energi kilder. Solceller produsere best når du ikke trenger det. Dagtid og når det er varmt og sommer. Det er ikke store muligheter for lagre enerigen i mellomtiden. Vind krever store arealer og man får ikke produsert strøm når det ikke er vind, feks om vinteren når det er ekstremt kaldt og fullstendig vindstille, samtidig må du plassere vindkraft anlegget der det blåser mest, som også det er minst infrastruktur. Både vind og solceller er å dyrt å produsere, kjøpe inn og montere. En solcellepanel eller en vindturbin produsere ikke mye strøm, men bygger du ut og har mange nok, kan du begynne å tjene penger. Hoved intesjonen med bygge av disse parkene bestående av solceller og vindturbiner er at de har mulighet til å sende strømmen dit hvor strømmen er dyrest, mot av vi får igjen strøm fra andre steder som har overskudd og er billig. Derfor har vi disse utlandskablene og eksportere/importere strøm. Er dette berekraftig? Neppe! Hadde du kunne satt av 4-5 mål med skog/innmark og dyrkamark med en park av solceller/vind og denne parken kunne forsynt 4-6 kommuner og 20 - 50 tusen hustander med strøm 70 - 80 % av året, kunne vi snakke om berekraft, men økonomisk ruin for staten og kapitalistene. De planlegger et slik solcellepark her i min kommune med litt over 1000 innbyggere. De stikker av indrefilen av område til beiting og dyrkamark. Område skal være på rundt 450 mål. Anlegget skal produsere strøm for 750 hustander, som er omtrent så mange hus det er minus hytter i kommunen. Skal vi få denne strømmen til en ok pris? Not, blir solgt på strømmarkedet til høyest pris! Kun profitt som gjelder, tilgang til billig infrastruktur og lav leie av område. Alt handler om penger og nødvendigvis ikke for "gi oss tilgang til fornybar strøm og redde jordkloden".
    1 poeng
  30. Det er faktisk sjeldent jeg har hatt håp om sabotasje langs kysten så tungt som denne elektrifiseringa av sokkelen, samt sending av strøm til utlandet. Det som er enda verre er hvor inn i granskauen med kroner de tar ut i overskudd hvert år, også skal de samtidig fortelle oss at det er dårlige tider og markedet i europa som er grunnen til at vi har så høye priser her. Hvor tjukk i huet skal de få lov å tro vi er. Nei akkurat i dette tilfellet håper jeg at sivil ulydighet blir landsomfattende.
    1 poeng
  31. Jeg svarer ja på begge spørsmål Du må ha et luftesett for å få luftet bremsene. Bare pass på at du får et sett som har riktige gjenger på tilkoplingsniplene. Husk at Shimano må ha _riktig_ mineralsk olje til kretsen. Let opp en film på YouTube, dette klarer du.
    1 poeng
  32. Hva med å heller bare tenke på deg selv i utgangspunktet? Høres jo ut som du mest skal gå alene og endel over tregrensa? Er det slik at du kommer til å gå 90% alene er det vel noe tullete å bære «overvekt» i 90% av tiden? Når en ser på litt over 2kg som noe tungt, burde en kanskje tenke 2 telt i stedet? Burde la seg gjøre det med 5-6000kr. Bare jeg som tenkte noe høyt her.
    1 poeng
  33. Som jeg skrev i utgangspunktet så blir det ganske så irrelevant å diskutere det. Og grunnen til det er blant annet at vi ikke kan sammenligne norske dammer med dammer i Kina eller Afrika. Men det blir akkurat det samme som at vi ikke kan sammenlignet Atomkraftverk bygd på 60 tallet med moderne atomkraftverk med tanke på sikkerhet. Og spesielt ikke atomkraftverk som eventuelt hadde blitt satt opp i Norge, ettersom de ville ha holdt en høy sikkerhetsstandard. Det sagt så er jeg sikker på at du ikke har sett over listen over ulykker med opprydningskostnader over 1 milliard eller som involverte dødsfall finner du her: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents_and_incidents Det totale antallet dødsfall direkte relatert til atomkraftverk utenom Chernobyl-ulykken, er 17. Teller man med Chernobyl ulykken er man oppe i 64, og teller man med estimatene for kreftdødsfall som resultat av atomulykker kan man legge til 4500. TU skrev en artikkel om temaet i etterkant av Fukushima ulykken, som du kan lese her: https://www.tu.no/artikler/fossil-energi-tar-flest-liv/248695 Det jeg skrev var at det var tryggere og mer miljøvennelig enn alternativene, jeg siktet altså til et helhetsperspektiv. Og hvis man ser på tryggheten i seg selv så er det som sagt kun 17 dødsfall utenom Chernobyl ulykken og jeg er helt sikker på at Chernobyl-ulykken er lite representativ for hvordan vi i Norge ville ha drevet et atomkraftverk. Miljøvenneligheten kan selvfølgelig diskuteres, og det finnes store utfordringer med tanke på lagring av atomkraftavfall. Men samtidig ser vi mer og mer potensiale til gjenbruk som vil redusere hvor mye atomavfall som vil skapes i fremtiden. Og med global oppvarming i tankene mener jeg det er riktig å anse atomkraft som svært miljøvennelig per dags dato ettersom atomkraft innebærer en betydelig reduksjon i Co2 utslipp. Så ja, vannkraft er veldig trygt, norske dammer er veldig trygge. Men jeg er helt sikker på at eventuelle norske atomkraftverk hadde holdt en så høy sikkerhetsstandard at de hadde vert enda tryggere enn dammene.
    1 poeng
  34. Rest my case: AUF-leder Astrid Hoem banner i Ap-kjerka og vil ha partiet med på å legge vernede elver i rør.
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.