Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 03. okt. 2024 i alle områder
-
Oppdaterer denne litt. For en liten stund siden kjøpte jeg meg en Nokia Tough 800. - Den har 4G. - Internett er helt ok til å sjekke været, eller google noe i nøden. Yr.no fungerer veldig fint om man lager snarvei - Google maps, og topokart appen, er overraskende nyttig både på tur i fjellet og i byen om man trenger det. - Facebook appen funker, om du absolutt må oppdatere deg på noe. - Youtube appen går greit, men det er greit å ha logget seg på med google kontoen sin slik at du kan evt. se/høre filmene som ligger i en spilleliste, så slipper du å søke. - Epost går til nøden, men jeg sliter litt med synkronisering. - Kalender og kontakter synkroniserer uten problemer med google. - 2 MP kamera tar helt okei bilder i godt lys. Greit nok for det det er. - Podcast appen PODLP er virkelig veldig bra. Superenkelt å finne og laste ned podcaster. Helt topp! - Du kan lagre hurtigkontakter på knappene 2-9. (1 er for talepostkasse, 0 er for å komme inn på listen over favorittnested). - Lagrer man yr, 1881, og «se havnivå» som favoritter, er det ganske kjapt å sjekke været, tidevannet og det mest vesentlige. - Den er like bred som en tynn kortholder til bankkort og sertifikatet: MEN DET VIKTIGSTE AV ALT: - Batteriet holder 5 dager med mange samtaler om jeg har av internett. - Ingen mas og kjas! Man blir ikke fristet til å snappe, ta bilder, sjekke messenger, og alt mulig rart. Man kan holde på med det man holder på med i time etter time uten at telefonen tar oppmerksomheten din og man må «restarte» opplevelsen. - Man hører telefonen når man får meldinger eller samtaler. Og lyden er veldig bra på samtaler. - veldig bra å bruke når man har våte og skitne hender. Våte hansker er null problem —— - Selv om man ikke er avhengig av smarttelefonen, så er man sannsynligvis det. Hjelpemeg så produktiv man blir, så god tid man får, og så mye mer tilstede man blir uten smarttelefonen! Litt omstilling de første ukene, så går det greit. Etter en liten stund er man vant til å kjøpe bussbillett på sms, bruke sms-bank til å sjekke saldo og overføre mer penger på kortet, og ringe din mor når du sitter å kjeder deg i stedet for å begynne å scrolle. Behovet for å «sjekke/google alt mulig med en gang» går også over, og etter første turen på biltema/clas ohlson uten smarttelefon lærer man seg å skrive handleliste hjemme Telefonen var egentlig tiltenkt kun tur og padling, men brukes nå nesten hele tiden. Jeg tar fram smarttelefonen eller ipaden en gang på kvelden for å sjekke mail, spond, vigilo og andre ting som jeg må/vil følge, så legger jeg det kjapt bort igjen - i stedet for å være påkoblet det hele tiden.2 poeng
-
Var innom Barents i dag, Stetind 2 har vært utsolgt men kommer tilbake til neste års kolleksjon. Vekta er nok ikke mye lavere enn 3.manns utgaven, men jeg synes 3.manns blir for stort for singeltreff uansett, god plass men blir litt mindre trivelig med unødvendig mye plass. Håper takhøyde blir lik på 2 som 3.2 poeng
-
Å legge seg sliten og kald i en for varm sovepose, ja det er lykke. Gradvis kjenner man varmen kommer tilbake. Dette skjer selvom man kanskje har spist litt lite, undertøyet er fuktig og kroppen er kald. Jeg bærer gjerne en litt tyngre pose, for å ha posekos på lur. Du kan spare litt vekt, med en tynnere pose, men da må du gjøre noen triks for å bli varm. Orker du høye harehopp, varmeflaske, et stort måltid før du legger deg? Ja da klarer du deg fint med den tynne posen. Jeg derimot bærer litt ekstra med glede.1 poeng
-
1 poeng
-
Det er mulig det er noe jeg ikke skjønner, men hvorfor ikke bygge ut sol på områder som allerede er nedbygd? Tak, parkeringsplasser, industriområder? Det gir jo mening, og på parkeringsplasser vil det dessuten gi solskjerming for biler.1 poeng
-
Mens vi venter er Dan i det poetiske hjørnet https://www.facebook.com/share/p/ymWW3CLBUoEeiWjS/?1 poeng
-
Takk. da håper jeg noen kan komme med gode forslag. Utvalg av binding og sko har jeg vel dekket, men hvis det er noen som har erfaring og kan anbefale brede sko med stiv såle så er det nok fint. De eneste nye skiskoene jeg har personlig erfaring med er Alfa Skaget på Xplore. De er stødige, ganske romslige og har den stive Xplore sålen, men har ikke membran hvis det betyr noe. Du kan også se på Alfa Outback og Crispi Svalbard når hoveddelen av turene dine er med telt. Mange liker den typen skisko til det, og jeg tror de er relativt romslige. Ski som passer både i spor og utenfor er Åsnes Amundsen, Ousland og Gamme. Fischer har Transnordic 66 og Outback 86. Madshus har også noen ski som det kan være verd å se på, men dem kjenner jeg ikke så godt til. Amundsen og Outback 68 er vel best bortover, mens de andre er bedre hvis du liker og kan svinge. Transnordic 66 er samme som/arvtageren til Europa 99. Åsnes Sverdrup og Fischer Traverse 78/Transnordic 82 passer i spor hvis de er utgåtte, men ikke i nylig kjørte med maskin. Traverse er best bortover, mens de to andre svinger bedre. Lykke til.1 poeng
-
30 kg høres unødvendig tungt ut. Basisvekt bør være godt under 10 kg. Mat utgjør gjerne ca 1 kg/dag (jeg er 1,93 m). Med lettere sekk blir det lengre dagsetapper. Jeg startet Appalachian Trail med 15,5 kg inkl ekstra skopar, flipflops, mat for 5 dager og vandrestaver, dvs ca 10 kg basisvekt. Etter å ha kvittet meg med vinterutstyr, unødvendig tøy og sko og optimalisert kokeutstyret var jeg nok nede på 6-7 kg basisvekt. Alt blir en balansering mellom comfort og hvor lange dagsetapper man ønsker å gå. Jeg gikk med Hyperlite Mountain Gear Southwest 70 L sekk (både robust og lett). De fleste jeg møtte hadde mindre sekk, mange brukte 55 L sekk. Er man mindre av vekst blir selvfølgelig utrustning og mat lettere1 poeng
-
1 poeng
-
Her kommer den første "reklamesnutten" for dette teltet på youtube1 poeng
-
Her er en videorapport til fra Rondane.🙂🍂👍 Denne høsten gikk altfor fort over i vinter ?❄️1 poeng
-
Dette gjør også at produktet kun er aktuelt om man trenger en ren nødsender. Jeg ser ikke helt lyset når det gjelder slike dingser som ligger i tursekken som dødvekt i åresvis. Det må vel snart være 10år siden vi begynte å bruke personlige nødpeilesendere på offshoreflyginger - dette inkluderer også AIS https://www.hansenprotection.no/productpdf/Product-sheet-1-63.pdf , og de senderne veier ikke mye heller. Jeg syntes ikke 150 gram er spesielt lett. Med en Garmin InReach kan man sende sporing og meldinger som vanlig - i tillegg til nødmeldinger, så det er et helt annet bruksområde. Det er nettopp muligheten det er å sende meldinger og sporing og motta værvarsel som gjør at man får et aktivt eierforhold til enheten, og trygghet for at den virker om man trenger den. Om man brekker en ski eller mister skistavene eller teltet blåser overende eller man søker nødly i en hytte eller lignende så er dette med å sende melding hjem viktig, og muligheten for å få svar. 90% av meldingene man har "akutt" behov for sende gjelder situasjoner der man egentlig ikke er i nød. Slik er det i hvertfall for meg. Valget mitt er i hvertfall helt klart - heller en InReach liggende i sekken enn disse.1 poeng
-
1 poeng
-
Beste måten å finne ut presist er å veie hver eneste ting individuelt. Da finner man fort ting man kanskje kunne klart seg uten. Mange vektreduksjonstiltak trenger ikke koste massevis, men det er ingen hemmelighet at lettere utstyr også gjerne blir en del dyrere. NPL-sekken min er mye lettere enn hva jeg går med på vanlige helgeturer. Da unner jeg meg litt mer komfort og luksus som jeg fint kan hoppe over når det skal gåes laaaangt. For eksempel mer robust sekk, større og mer komplett kokeutstyr, matboks i metall (vs ingen matboks) osv.1 poeng
-
Denne siden gir en ganske god oversikt over mange ulike NPL-turer og hvor mange dager de har brukt. https://norgepaalangs.info/ Regn med ca. 2700 kilometer (give or take, avhengig av ruten du velger selvfølgelig), og del på antall dager du er komfortabel med. 30 km med 30 kg kontinuerlig over flere dager høres hinsides ut slitasjemessig, selv i toppform. Jeg planlegger selv Norge på Langs neste år og fokuserer ganske hardt på vektreduksjon for å kunne gå lett og lekent, da med dagsetapper på ca. 30 km etter en litt roligere start den første perioden for å gå inn kroppen litt. På det absolutt aller meste kommer nok ikke sekken til å overstige 20kg, og det er med mat for 13-14 dager i sekken. Det blir kun enkelte deler av turen dette blir modusen. Gjennomsnittet blir nok mer noe sånt som 13-15 kg et sted. Vi tenker å gjennomføre på 101 dager, da er noen hviledager regnet inn. Mer om min planlegging har jeg skrevet her:1 poeng
-
Bardunfester har min Exped DUO UL også. Og har man en vindsekk eller duk som ikke har slike fester, så trenger man jo bare en liten kongle eller stein til hvert hjørne for raskt å lage fester. Nei, like tette er de neppe, men du skal ikke sitte mange minuttene i en vindsekk før du merker at temperaturen stiger. Du får ditt lille mikro-klima der også. Men klart, vi er jo vant med å bære tyngre når forholdene krever det. Skal man ut med utsikt til mange kalde og sterk vind, så legger man gjerne en Jervenduk av den større sorten i pulken (som Exclusive på 220x102cm - eventuelt med påsatt fõr), Den har noen fine finesser, som pakkpose påsydd og med forankringsbardun med karabinkrok i en lomme på utsiden av pakkposen. Greit å forankre posen i noe før man drar den ut når det blåser godt. Og den har tykkere/tettere duk enn den fra Exped. Men Fjällräven sin 1-persons er dog liten 180x80 cm. Til sammenligning måler min to.persons fra Exped 200x140cm og veier bare 5 gram mer. Fordelen med litt mer plass på innsiden er jo der; med rom nok til at jeg kan skifte til tørt eller ta på mer klær osv.1 poeng
-
Steker bacon på stekebrett/form i komfyren. Legger på bakepapir. Steker ved 200 grader i ca 10-12 min. Steker i sitt eget fett, ingen bruk av olje/smør. Legger bacon til avrenning/tørk på tørkepapir. Velter den litt rundt der. Når kjølig og rimelig "avfettet" bryter jeg opp i mindre biter og legger i luft tørkeren. Vet ikke hvor lang tid de trenger der som minimum, jeg lar de stå over natten. Blir da rimelig tørr og sprø. (Noe bacon har høyere fettinnhold og er vanskelig å få helt knusk/og får av samme grunn korte holdbarhet som tørket...fett harskner etterhvert). Pakker i ziplock poser og bruker som a) tilsetting til andre matretter på turen (Real sin kremet torsk + en håndfull tørket bacon er godt. Samme med div pastaretter) eller b) "munngodt" og "underveismat" - stapper i munnen mens jeg går....1 poeng
-
På de siste turene mine har jeg tørket påleggsskiver av fenalår. Så etter noe som var lett/kjapt å tørke samt smaker godt. Fenalår som pålegg er ikke akkurat billig, så 30% rabatt på alt av spekemat fra "Æ" appen til Rema gjorde utslaget. Kjøpte inn "en bunke" brett a 300 gram fenalår. Delte påleggskivene i to, tørket i lufttørkeren (4 brett i slengen). Vet ikke hvor lang tid som var nok, sikkert bare noen timer, er jo veldig tynne disse påleggsskivene. Men lot de stå over natten og da ble de uansett helt sprø. Mikset så tørket fenalår med valnøtter i ziplock poser. Blandingen ble da "munngodt" og "underveismat". Funket bra syns jeg. Blandingen valnøtter og tørket fenalår smaker godt! Og den gjorde godt også mener jeg. Fikk ihvertfall erstattet salt tapet etter mye svetting med tung bør.1 poeng
-
Plukket med meg denne boken da jeg var innom Sverige i august; Torka Mat - av Eric Tornblad på Calazo forlag, link: www.calazo.se/produkt/torka-mat/ Før siste tur i september prøvde jeg en av oppskriftene, så etter noe som var enkelt og forholdsvis kjapt å få til: Fra svensk til tilpasset norsk oversettelse ved meg + mine kommentarer/valg. Energikaker... basert på tørket frukt (og gryn) Først del: 1) Kok opp 5dl vann med 5 dl hakket frukt (jeg brukte 4dl opphakket tørket aprikos, 1dl opphakket tørket mango). 2) La svelle i ett kvarter 3) Mix med 5 dl havregryn, musli eller nøtter (jeg brukte 2,5 dl store havregryn og 2,5 dl musli blanding) 4) Tilsett krydder og/eller sukker om ønskelig (jeg brukte ikke krydder eller sukker. Tenkte at den allerede søtede mangoen ga nok søtsmak. Neste gang vil jeg prøve litt kanel) 5) La svelle i en time Andre del: 1) Bre ut i et ca 2cm tykt lag på bakepapir på brett eller i form. 2) Skjær til i så store biter som du ønsker 3) Tørke på 60 grader i ovn eller mattørker 4) Bryt i opp i mindre stykker etter noen timers tørking. . 5) Forsett tørkingen. Tørk til stykkene er seige eller forsett til de her "helt tørre". 6) La kjølne og pakk i matpapir eller plastfolie. Første del av tørkingen gjorde jeg i vanlig komfyr, smurt utover bakepapir på brett. Etter et par timer der flyttet jeg stykkene over på dedikerte brett til lufttørkeren min, som jeg lot stå natten over på 60 grader. Trengte tid på tørkingen. Fikk stå omtrent ett døgn, kunne ha tatt de før om jeg ville, men ville ha de så tørr som tiden tillot. Pakket i ziplock poser. Hadde da passelig store biter slik at på turen fikk jeg fin og god frokost av et par tre slike "kakestykker" + et (eller to) store krus med varm sjokoladedrikk. Et mål på hvor mye energi disse tilfører har jeg ikke.1 poeng
-
Vil slå et slag for verdens beste tursnæks; tørka rype Tørkes i ovnen eller dehydrert. Jeg har ovnen på ca 60 grader og lar det tørke i 12 timer, evt me døra på gløtt. Midt i ovnen på rist med bakepapir. Snu på filetene /bitene iblant. Kan tørkes lengre dersom du ønsker de helt tørre. Du kan filetere hele fuglen eller tørke hele brystpartiet for seg. Lykke til:-) Smaker helt fantastisk, minner om tørka reinhjerte.1 poeng
-
Nå i sommer har vi prøvd flere retter. Her kommer oppskriftene: Reinsdyrgryte: - Reinsdyrskav, tørrstekt slik at den er ferdig stekt. Tørket. - Grønne brekkbønner/haricots verts, hakket i 2 cm lange biter, kokt flere minutter til spiselig. - Paprika, hakket i biter, kokt noen minutter. - Vårløk i biter, kokt eller rå. - Ris, du kan sikkert også bruke potetmos. Vi fant ut at 10 minutter ris tar for lang tid, prøv å finne kortere kokeris. - Tørkede tranebær, kjøpt ferdig slik. - Sopp, jeg brukte tørket steinsopp. - Pose med saus, jeg brukte kremet peppersaus, men kan sikkert varieres. - Buljongpulver, posesausen er ikke salt nok. - En cup fond fra Maggi. Jeg tok med hele cupen og puttet den lukket opp i posen. Den ble først åpnet på tur. Linda1 poeng
-
Salatbønner rett ut av boksen, lekke ut og purere den. Inn i tørkeapparatet. Tomater: enten i tynne skriver rå inn i tørkeapparat. Eller steke dem først og inn i tørkeapparat. Eller lage tomatsaus, koke inn til den er tykk og smøre ut på et bakeark og inn i tørkeapparat. For alle indredienser som kommer til å lekke, bruker jeg bakepapir eller bakeark under. Fennikel og sjampignong forveller jeg til de er spiseferdig og steker videre til vannet har fordampet. Deretter inn. Tørkeapparat. Vårløk, rå eller kortkokt i tørkeapparat. Karbonadedeig tørrstekes til spiseferdig og inn i tørkeapparat. Når det er tørr, etter ca 10 timer og 55 grader eller noe sånt, putter jeg det i en ziplockpose. Krydder, buljongpulver og potetmos blir helt rett inn i posen. På tur heller du inn kokende vann, rører godt og venter. Rør av og til og varm litt opp igjen før spising.1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00