Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 07. feb. 2024 i alle områder

  1. Ferdig fortommer er ok selv om jeg knyter mine egne :;-) . Selv lager jeg løkke i enden mot fluesnøre (for enket å bytte) og kapper av spissen og knyter på en 1,5mm ring i enden. Da kan jeg bytte spissen uten å kappe fortom stadig kortere. For mer avansert, lage egen fortom: https://flyalfscreek.wordpress.com/2021/02/23/take-me-to-your-leader-2/
    3 poeng
  2. En av mine kuleste fluefiskeopplevelser var da jeg landa en 1,5 kgs sjøørret på streaking caddish, med ei #3'er stang, i sjøen. Ingen som driver med konkurransefiske ville fått den opplevelsen.
    3 poeng
  3. Jeg synes sammenligningene og generaliserigene dine i denne tråden fremstår som veldig anekdotiske (og litt slitsomme å lese når du insisterer på dobbelt linjeskift mellom hvert avsnitt, som er unødvendig). Hyperbole formuleringer er med på gi det hele en litt useriøs og en nærmest bitter tone. Sitatet over stusser jeg veldig på – siden når er fluefiske som hobby og fluefiske som konkurransesport det samme? Selvfølgelig vil en hobbyutøver og en proffutøver fokusere på ulike ting, slik er det vel med det meste av aktiviteter. Jeg går på topptur om vinteren, men gir blanke i hva de som springer oppover i kondomdress for å kjøre nedover fokuserer på. Jeg har tidligere vært konkurranseutøver med ski på beina selv, men har ikke engang samme fokus etter at jeg la det på hylla, selv om jeg vet akkurat hva som trengs for å gå fortere. Fokus er ikke lenger på å maksimere prestasjonen, men på å maksimere gleden over å drive med skigåing – kondomdressen ligger trygt i skapet. Opplevelsen trumfer prestasjonen. Jeg anser meg selv som hobbyfisker, og også da er det denne gleden over å fiske som driver meg, ikke å maksimere antall fisk på kortest mulig tid. For meg gir det glede å prøve ut ulikt utstyr og metoder, prøve seg frem, finne ut av ting, rett og slett la litt av den barnslige nysgjerrigheten vinne frem igjen. Jeg ble, som så mange andre, introdusert for fiske i veldig ung alder, og det er de opplevelsene jeg hadde den gang jeg på en måte søker tilbake etter. Å forsøke å etterape en eller annen konkurransevinner i fluefiske høres i mine ører ut som en oppskrift på å drepe denne gleden. Ellers ser jeg at trådstarter har fått gode råd til hjelp på veien, så jeg har ikke noe ytterligere å tilføye til trådstarter annet enn: kos deg med ny fluestang og ny aktivitet!
    3 poeng
  4. Gapahuker med breie benker til å ligge på eller tregulv. Åpne koier for overnatting eller rast. Åpne gammer. Steinbuer av ymse slag. Huler og hellere. Men har med litt annet også! Det meste som kan funke som nødly. Er du i tvil så send bare til meg så vurderer jeg. Jeg har også en gruppe på facebook som heter Gruppe for koiekartet. Der ser du litt mer og der kan du også legge inn tips!
    2 poeng
  5. Men du går jo ikke fjellturer i samme utstyr som verdensmestere i terrengløp heller? 🤔 Jeg var kontrollør under VM i ørretfiske i Vefsn i 2013, og det var ikke mye derfra jeg tok med meg videre. Du kom med et sleivspark om bytting av fluer? De beste på min sone brukte vel kanskje 30 fluer på de to (eller var det tre?) timene de fisket. De dårligste hadde 10 grams streamere som skremte all fisk med plask og mas, og satte seg på land resten av tida.
    2 poeng
  6. Jeg som har lagd det kartet der og 1. utgaven ble hacka så det kartet du linker til er full av feil og blir ikke oppdatert siden jeg ikke lenger har tilgang til det. Her er link til 2. utgaven som jeg oppdaterer hele tiden: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1zqVpeAFh371N7jWLG8Gw9YMmAM-7vzPW&usp=sharing
    2 poeng
  7. Det er jeg ganske sikker på at du har rett i, Men, hvis man har 1,4 liter til rådighet, så vil man vel, for det meste fylle den opp. Hvis man da har drikker 0,4 liter, så har man fortsatt 1 liter, og varmeenergien til denne igjen. Drikker man 0,4 liter av 1 liter, har man 0,6 liter igjen. Og dårligere fyllingsgrad, i termosen...
    1 poeng
  8. Jeg bruker flasker som det har vært kontaktlinsevæske i. De har liten tupp som lager syltynn stråle og er lett å treffe forvarmeskåla med.
    1 poeng
  9. Videoene som Marius Engelsen har lagt her er strålende. Gjør som Alexander Gamme, krølltoppen i videoene gjør. Jeg legger likevel ved to videoer til her for ytterligere illustrasjon. Forøvrig lager jeg arbeidsgrop også i kuppeltelt med relativt små fortelt som feks Hilleberg Staika, for å kunne sitte med bena ned. Gjør enormt mye for komforten.
    1 poeng
  10. Hva som fungerer med fluestang er heller ikke det samme som fungerer med flue og dupp. Fortommen har faktisk veldig mye å si for presentasjonen av flua når man kaster med lina som kastevekt og ikke en dupp. Prøv å knyte en 0,15 spiss på en fortom som er 0,12 i tuppen, så vil den siste strekken av fortommen bli mye vanskeligere og flua bli presentert dårligere. -Altså mindre fisk.
    1 poeng
  11. Bruker også et tilpassa underlag som veksler mellom å være ståunderlag i kuldegropa og sitteunderlag i trappa. For kuldegropens fortreffelighet, se egen tråd:
    1 poeng
  12. Greit at fisken ikke bryr seg om jeg har 0.12 eller 0.15 i enden av snøret men jeg bryr meg! Fisken bryr seg heller ikke om at jeg ikke bryr meg om at den ikke bryr seg. Osv. Men nå vil jeg ære å kaste og fiske med fluestang med en fin setup som gir minst mulig grunn til å tvile på utstyret. Nå har jeg skaffet meg det anbefalte fortomsmarerialet og takker for gode tips! Har også skaffet meg et par bøker om innsekter osv, selv om fisken ikke bryr seg om at jeg sitter på bussen med nesa i boken.
    1 poeng
  13. Jeg setter opp der det er dypest mulig snø fordi jeg ønsker en dyp kuldegrop. Derfor har jeg med en brøytestikke jeg kan måle snødybde med. Denne fungerer også som lang teltplugg mot vinden. Vi tråkker gjerne snøen mer kompakt med ski eller truger først. Bonusen med velge dyp snø er som regel at den legger seg der det i gjennomsnitt har vært minst vind... Jeg bruker ikke noe under teltet, men har ofte med en isolert jervenduk som brukes som ekstra gulv. Eller et stort, tynt skumunderlag som er like stort som gulvet. 3 grunner til at jeg ikke bruker granbar under teltet: 1. Det er knapt trær der vi oftest ferdes 2. Jeg tenker at det ikke blir så sporløst om vi skulle samle masse granbar og legge igjen på teltplassen hver gang 3. Jeg tenker at det ikke er så heldig for teltbunnen heller... Noe mer detaljer finner du i denne turrapporten:
    1 poeng
  14. www.forsvaretsforum.no/feltsko-fma-forsvarsmakten/dette-er-svenskenes-nye-marsjstovel/363299
    1 poeng
  15. Styr unna busker og kratt hvor du ikke har oversikt - som regel så tett at du går utenom uansett. Bjørnen er som folk. De blir gretne hvis du overrasker dem midt i middagen eller middagsluren. Historiene om bjørn som tar folk har det som kalles en "slagbjørn". Det er gjerne en gammel og/eller syk bjørn som ikke lenger greier å ta elg, men som ser seg nødt til å ta sjanser. Det vil si å jakte i matfatet til mennesker. Tidligere kunne det gå lengre tid slik at bjørnen ble vant med og mistet frykten for mennesker. Da får du den bjørnen du er redd for. I våre dager blir sånne skutt etter en håndfull sauer. Når du jogger langs E6, er faren klart størst fra de på fire hjul enn de på fire bein, men den faren overser du fordi "biler er en hverdagslig sak". Bjørnen/ulven er ukjent og dermed farlig. Hvilket er helt i tråd med hvordan en ape uten naturlige våpen har overlevd. Men da har du en vei ut av frykten: lær om bjørn
    1 poeng
  16. Tur til samme sted i dag (Hove, Tromøy, Arendal), men ble en mye lenger rute, og med lunch i dag. 12,6km og 3,5t. Sykt med folk der i dag, nesten umulig å finne p-plass på de vanligste områdene. Hjelper heller ikke når folk parkerer bilene med 1,5m avstand til neste bil heller... Fant et sted i le for vinden og langt fra folk når jeg skulle ha lunch Mørke skyer på vei, kanskje best å komme seg hjemover... ble fort kaldt når sola forsvant. Dagens rute:
    1 poeng
  17. Takk for alle råd og oppbakking. Dere er super som tar dere tiden. Betyr mye!! 🙋‍♂️
    1 poeng
  18. Dette blir bare irrasjonell frykt, som andre sier så skal du være heldig hvis du ser bjørn en enkelt gang i løpet av hele livet. Jeg har sett bjørn en gang i løpet av livet mitt og jeg tviler på at jeg er så heldig å se en bjørn igjen. Forrige gang noen faktisk ble drept av bjørn i Norge var som jeg har nevnt tidligere, 1906, men da skal det nevnes at dette var en 13 år gammel gjeter. Altså en liten drittunge som skulle beskytte saueflokken og kanskje konfronterte bjørnen direkte. Du må over 100 år til bakover i tid før du finner et eksempel på en voksen person som ble drept (1800). Gutten som døde i 1906 ville også sannsynligvis ha overlevd hvis det skjedde i dag, for han døde først 6 dager senere av hjernehinnebetennelse i tiden før antibiotika var oppfunnet. Så hadde det samme skjedd i dag hadde det vert gode muligheter for at han hadde overlevd. Til sammenligning blir 35 personer truffet av lynet hvert år og 3.5 personer per år dør av lynnedslag. Elg forårsaker 2 dødsfall og 15-20 alvorlige personkader hvert år, og er med det mye farligere enn ulv eller bjørn. Jaktulykker dreper en person annenhvert år, så sannsynligheten for å bli drept av en jeger som gjør feil er altså godt over 50 ganger høyere enn bjørneangrep. 5000 blir behandlet for hundebitt hvert år, og ca 0.5 personer per år dør av hundeangrep. Takras, altså is og snø som faller fra tak dreper minst en person hvert år. Og 40 myke trafikanter, altså syklister, gående og joggende dør hvert år av påkjørsler. Faktisk er det å lytte til musikk når man beveger seg i trafikken langt farligere enn bjørneangrep, bare i 2010 og 2011 døde 47 personer med ørepropper eller headset på i trafikken. Sannsynligvis på grunn av manglende oppmerksomhet. Det vil si at rundt halvparten av de myke trafikkantene som dør hvert år dør med ørepropper eller headset på. Så øreproppene dine er omtrent 2000-2500 ganger farligere enn bjørn. Slapp av
    1 poeng
  19. Jeg bor i et område i Nordland hvor vi ganske ofte har bjørneobservasjoner. Da jeg begynte å gå på overnattingstur på egenhånd, hadde jeg litt samme tanker som deg. Bjørnhågen, Bjørnlia, Bjørnholman, Bjørnflåget. Alle navnene på kartet, og historiene om møter med bjørn. Det måtte jo være bjørn overalt?! Nå 25 år senere, med master i naturforvaltning, ti år som nasjonalparkforvalter, og tusenvis av timer i disse fjellene, er dette snudd til et håp om å være så heldig å få se bjørn på tur. Jeg har enda til gode å få se den, til tross for spor, hår og ferske sauedrap. Jeg forstår frykten din godt, men er ganske sikker på at den blir borte etter å ha bodd i området en viss tid. Jeg var skikkelig nervøs en gang. Det var før jeg flytta hit, og jeg var på hytta til foreldrene mine. Skadeskutt bjørn er ikke noe stas. Jeg tok faktisk med meg hagla da jeg var på utedo den kvelden 😅
    1 poeng
  20. Tenker det farligste med å løpe langs veien med headset er bilene, aldri skjønt at folk tør .. men men (for min del er det motstridende å ha på headset ute for jeg vil jo oppleve naturen og der spiller hørselen en viktig rolle for meg, men det var jo for så vidt en avsporing) Tror folk i Pasvik jogger på lik linje med folk andre steder, tenker det skal mye til å overraske en bjørn ved å løpe langs vei og i befolka områder. Den hører deg og forsvinner lenge før du ser den, og om du mot formodning skulle komme tett på en bjørn det er da du ikke skal prøve å løpe fra den. Men ja, av og til skjer helt usannsynlige ting, men det blir veldig begrensende å planlegge livet sitt etter noe som muligens, men svært lite trolig kommer til å finne sted. Flytt til Finnmark og jogg i vei
    1 poeng
  21. Det med enkeltheten til å faktisk bruke disse produktene er nøkkelen. Det skal ikke mer til enn at nødteltet/jervenduken ligger nederst i sekken i en pakkepose for at man ikke gidder å fiske den ut, tar heller hatløsningen og tar lunsjen under marsj... Jervenduken (original) min har vært med på mange turer i bunn av sekken og nesten _aldri_ blitt brukt som pausely selv om det har vært intensjonen ved siden av nødfunksjonen. Nå i år har jeg festet noen gode dyneemabarduner i hjørnene (så den lett kan brukes som tarp), justert åpningene så man lettere ser "hvor man skal inn", og i tillegg droppet pakkposen for heller å bare ha den rullet sammen på utsiden av sekken i den ene flaskelommen. Nå blir den faktisk brukt! Og jeg må slenge meg på OutdoorGearReview-kritikken ref videoen som ble postet tidligere. Da jeg så videoen for en stund siden mistet Luke ganske mye kredibilitet hos meg i hvert fall. Snakk om skivebom
    1 poeng
  22. Altså, man tilpasser jo utstyr etter hvilke tur man skal på. Det er jo åpenbart. Skal jeg på tur mellom hytter, med barn som jeg ikke vet orker å gå hele veien, tar man gjerne med telt, sovepose, liggeunderlag og mat. Men skal man på en dagstur, hvor det kan være utrivelig å spise lunch uten le for vinden, eller man skal ha med seg noe minimalt for å hjelpe til i en nødssituasjon, er ett orange/synlig nødtelt eller tilsvarende synlig vindsekk mer hensiktsmessig. Men jeg har også gått Høgruta gjennom Jotunheimen på vinteren, selvsagt uten barn, og det ville vert helt utenkelig å bære meg seg fullt overnattingsutstyr i tilfelle man ikke når neste hytte. Da er det varme klær, en lett og synlig vindsekk, og ett kort liggeunderlag man kan krølle seg sammen på, sammen med spade og nødkommunikasjon som er hensiktsmessig å ha med. Sammenligningen mellom nødtelt (eller vindsekk) mot telt fremstår som underlig og misforstått for min del. Jeg har jammen flere telt å velge i, men det er absolutt ikke noe jeg alltid har med på tur. Vindsekk (og nå nødtelt), er mye oftere i sekken. Det er to forskjellige produkter. Selv om jeg absolutt kan forstå hvorfor mange vil foretrekke ett enkelt telt uten innertelt som rent pausely, framfor ett nødtelt, hvis det er mulig å sette det opp og bruke det kjapt og enkelt i de forholdene man er ute i. (Altså ikke nødbruk). Og dersom jeg har med telt, er vindsekk/nødtelt ikke noe som er nødvendig å ha med (jeg kan rulle meg inn i den røde duken til hillebergteltet mitt om jeg ikke klarer å sette det opp), men det kan være praktisk til pausebruk om ønskelig.
    1 poeng
  23. Jeg er av den oppfatning at et nødly/-telt må fungere uten «ekstrautstyr» i form av staver og slikt. Når man bruker ordet nød er det nærliggende at noe uforutsett har oppstått, og at man gjerne trenger hjelp. Det er noe litt annet enn et telt for pauser der man har litt vind. Uansett, man er dårlig stilt om nødlyet trenger staver og plugger/ski etc. for å settes opp dersom man er ute for en ulykke der man mister/brekker staver, ski eller bein, og må søke ly akkurat der man ligger (f.eks. uten barduneringsmuligheter og muligheter for å feste plugger i ei steinur/svaberg). Nødteltet må i min verden altså være «komplett» i seg selv. Om det er tiltenkt rein pausebruk blir saken en annen, da funker jo de fleste telt greit. Men jeg tolker tråden dithen at det skal fylle to funksjoner: ly i pauser, og ly i nøden. Her får trådstarter korrigere meg om jeg har misforstått. En vindsekk funker både på fuglejakta på høsten (jeg har i alle fall ikke for vane å gå med staver der) og skiturene på fjellet, uten at man trenger å gjøre annet enn å legge posen i sekken. Og den funker like greit som ly i pauser under begge disse årstidene også, uten at man trenger staver. For meg virker det at X-Mid og disse teltene til stadighet trekkes frem som «svaret» på alt mulig av teltbehov litt som ordtaket om at «for en hammer ser alt ut som en spiker». Det finnes ofte verktøy som er bedre egnet, selv om man gjerne vil bruke den hammeren man allerede har. En annen ting som er essensielt i et nødly/-telt for meg er noe jeg ikke ser nevnt enda: synlighet. Om man skulle være så uheldig at man trenger hjelp, så er det sykt mye lettere å få øye på en signalfarga vindsekk enn et nøytralt farga telt både i høst- og vinterfjellet, særlig i tåke/snøføyka, og den ekstra synligheten kan utgjøre stor forskjell hvis det står om minutter. Gjerne med reflekser i tillegg.
    1 poeng
  24. Du kan sjekke miljovedtak.no En del kommuner legger ut tillatelser til motorferdsel der. Da vil du kanskje danne deg et bilde om hvor kjøretraseer for transport, preparering av løyper, etc. kan være
    1 poeng
  25. Tok meg en natt i fjellet. Snø og regn om hverandre. Ett par plussgrader. En veldig kort tur, men hensikten var å teste ut Unna uten innertelt på vinteren. Benyttet derfor selvsagt kjangsen til å teste ut (leke med?) 2-manns nødteltet. Jeg tok liggeunderlaget under rompen og opp langs ryggen, da ble det godt og varmt i ryggen. Og med ryggsekken som «person nummer 2» ble det lunt og trivelig inni der. Fullt mulig å ta av hansker og spise uten at man blir kald eller at ting blåser bort. Men det er ikke stort. To med atletisk kropp klarer fint å sitte der og spise lunch i le for elementene. Men to store karer bør gå for en større variant hvis den skal brukes til mer enn å redde livet. Å sitte sånn i timesvis blir vondt for korsryggen, så da er nok en liggevariant bedre. Jeg kunne tatt noken tak med spaden og gravd en liten fotgrop, og fått mer plass og bedre sittestilling. (I sterk vind vil det nok være en fordel med stramming nede. Det skal jeg sy på).
    1 poeng
  26. Durston X-mid pro eller solid burde du vurdere
    1 poeng
  27. Det er dette som blir mitt neste telt om Lanshan 1P ikke funker slik jeg håper. Kan sjeldent bli feil av å velge Hilleberg
    1 poeng
  28. Jeg bruker Big Agnes Copper Spur UL2 som solotelt. Deilig med to fortelt. Dagens versjon veier alikevel ikke mer enn 1.45kilo. Mitt veier 1,7 for det er fra 2009 eller så. Ikke noe som har blitt ødelagt på teltet. Teip på sømmer sitter fint enda f.eks. De lager også 1-2 manns telt godt under kiloen men de koster.
    1 poeng
  29. I serien "Alle foreslår sitt eget favoritt-telt" vil jeg få anbefale Hilleberg Enan. Teltet er topp kvalitet og skikkelig solid, og tåler overaskende mye vind og regn. Det har mer enn stor nok plass i innerteltet for meg på 181cm, og forteltet er også romslig nok til å oppbevare sekk og yttertøy samt å kokkelere med gassbrenner. Teltet er lett, mitt veier 1195g, men det beste er allikevel det lave pakkvolumet. Teltet fyller mindre enn halve pakkposen og kan enkelt festes bak på sykkelsetet eller skli inn i/under topplokket på en sekk. Stengene oppbevarer jeg ned langsmed ryggen i sekken eller på sykkelstyret.
    1 poeng
  30. Durston X-mid, den «normale» versjonen er heller ikke så veldig dyr. Anbefales 😁 https://durstongear.com/product/x-mid-1-solid
    1 poeng
  31. Typiske 1-manns har du Helsport ringstind 2, Hilleberg enan / akto, Fjellreven abisko lite 1. Alle disse er fjelltelt under 2kg og vil tåle godt med vær. Men de er 95cm eller lavere i innerteltet, så du får ikke sittet oppreist. God plass i lengden, og du får plass til bagasjen. Helsport lagde tidligere fjellheimen og lofoten sl (uten camp), som er type 1,9kg tunneltelt uten det store forteltet. Du finner de fra tid og annen på finn, og kan være et alternativ om du synes de andre teltene blir for små. Jeg gikk for et sært telt fra Vaude på 1,9kg. Trenger litt ekstra lengde og høyde, så de andre var uaktuelle for meg. Tåler godt med vind (egenerfart, men også sett video fra vindtunnel hvor det står i storm) og har en del kjekke finesser. Minus er at det må sømtettes og at du må modde det litt for å kunne slå det opp uten innertelt.
    1 poeng
  32. Casstrøm no 10 sleipner her. Egenprodusert håndtak av Lignum vitae, hvit G10 og rød vulkanfiber. TBS horisontalslire med gniststål og Fällkniven bryne
    1 poeng
  33. På vegne av gutten din? Jeg har selv ADHD å jeg mener det er ingen ting farlig med å fleipe om slikt. Jeg ser ikke på slikt som sårende, krenkende eller overhodet som noe problem. Jeg har et energi som er over gjennomsnittet, jeg tyter også noe jævlig i enkelte settinger. Man må tåle at vi er annerledes, å jeg leste ikke noe nedsettene i noens kommentarer om en slik diagnose... ta dere sammen da!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.