Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 25. jan. 2024 i alle områder

  1. Jeg tenker at en begrensning i ferdsel må være i bestemte områder, i gitte perioder av året. Det er ferdselsforbud i mange naturreservat med fugl. Dette blir jo mye av det samme. Ingen jakter i kalvingstida. Ingen byråkrater oppsøker rein i kalvingstida. Kanskje en annen forsker, men må uansett søke å få tillatelse? Spørsmålet er jo om ferdsel i disse områdene allerede er i strid med allemannsretten og paragraf 11 i Friluftsloven: "Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen". Ferdsel i kalvingsland påfører vel miljøet skade?
    5 poeng
  2. Det er gjort studier på tamrein som viser at man kan forstyrre reinsimler på flere kilometer avstand (riktignok med hund) i kalvinga. Hjelper ikke å ta hensyn til en rein du aldri har sett. Eneste måten å ikke forstyrre på, er å unngå å ferdes i de områdene hvor de oppholder seg under kalving. Det er fortvilende at alle inngrepene rundt våre villreinområder (og tamrein) har gått så langt, at man må vurdere slike restriksjoner. Veier, hytter, kraftlinjer, osv osv.. Et hyttefelt er ikke bare det arealet hvir hyttene står på; det er også de arealene som hytteeierne fra de 1000 hyttene kommer til å ferdes i. Da begynner virkelig arealene og spises opp
    4 poeng
  3. Har kjøpt en Laika hundekløv. Havnet over et svært godt tilbud. Denne kløven koster 3099,- men det er 50 % på Laika-kløvene hos ArcticLavvo. I tillegg var det 50 % på den prisen igjen (evt 75 % på originalprisen) for 2. sortering som beskrives som kosmetiske feil. Siden denne skal stå på en geit (!!) så fant jeg ut at det var verdt et forsøk. Må være noe solid.
    3 poeng
  4. Jeg har ikke prøvd. Men det høres ut som vås. Jeg kan ikke i min villeste fantasi skjønne at det skal være mulig at alkylatbensin, som skal tilfredsstille visse spesifikasjoner for å kunne brukes i motorer, plutselig skal være såpass endret at det gir utslag i hvordan den brenner i en brenner. Jeg har mye mer tro på at variasjonen ligger hos brukeren, brenneren eller miljøet/omgivelsene.
    3 poeng
  5. Eg er heller ikkje den som meinar at sivil uydigheit er det første ein skal ty til i verktøykassa. Eg er også oppdratt til å ikkje drive politikarforakt, og søkje å forstå for å kunne delta i konstruktiv dialog. Diverre vaklar desse prinsippa kraftig hjå meg, og har gjort det nokre år. Mi tillit til sentralforvaltninga og våre sentrale folkevalde er så tynnslitt at det er ei skam. Avgjerdene, ufornufta og den manglande ryggrada er så hinsides det er ikkje til å tru. Eg tenkjer at sivil uydigheit ikkje lenger er til å unngå. Eg fulgte mellom anna prosessen på Haramsøya tett (kjem frå Sunnmøre) og det er altså så gale at ein kan ikkje tenkje på det før leggetid!
    3 poeng
  6. Jeg har nå sett hele Oppsynsmannen-serien på NRK, og jeg må si det gjorde inntrykk. Følelsesregisteret spente alt fra nedtrykt til "dette må vi gjøre noe med". Flathogst har jeg alltid vært i mot, det er ren voldtekt på naturen, for å sette det på spissen. Dette bør forbys, og tar jeg ikke helt feil, så mener jeg EU har noen forbudsregler på gang der. Leste for en stund tilbake at det jobbes i Europa med å finne en mer bærekraftig tilnærming til tømmerhogst. Får håpe det gir positive resultater. I tillegg er det meningsløst å legge enorme arealer flatt, bare for å lokke til seg næringsgiganter - som likevel sitter på gjerde mht å bestemme seg for om de ønsker tomten eller ikke. Her må vi tenke nytt, eksempelvis gjenbruk av gamle næringsarealer. Mitt inntrykk av Extinction Rebellions ble i alle fall mer positivt enn hva jeg tidligere syntes om dem. Slik de fremsto i serien, så ble de "spiselige" - kontra hva jeg mente da de forsøkte å ødelegge kunst. Dessverre tror jeg sivil ulydighet à la det demonstrantene under Fosen-aksjonene viste, er uunngåelig for å verne vår natur - OG skape bevissthet rundt naturinngrep og konsekvenser. Og, helt til slutt: Vindmøller ødelegger mer enn det gir! Vi har garantert nok hjernekraft her i landet til å finne opp et bedre energialternativ, som gir mer kraft med mindre naturinngrep!
    2 poeng
  7. Jeg har god erfaring med rett og slett å legget lokket fra en hermetikkboks mellom kjele og brenner... men det er jo ikke alltid jeg har med hermetikk på tur. Da kan det ofte bli litt mer krunglete, bygge opp avstanden til brenner, eller rett og slett å holde kjelen, noe jeg sjeldent gidder.
    2 poeng
  8. Kan jeg foreslå et Nortent Vern 2? https://nortent.no/products/nortent-gamme-6-arctic8 Nettopp kommet i ny konfigurasjon med flere stenger for økt stabilitet. Det er kanskje et dristig forslag, da det er såpass nytt med lite publiserte erfaringer fra områder som Svalbard. Men på papiret virker det både stødig og romslig, og kvaliteten til Nortent blir ofte sammenlignet med Hilleberg. Hvis det er for stort, kommer også Vern 1 i oppdatert versjon med tilsvarende stangløsning om en liten stund, i følge Facebooksiden til Nortent. Jeg har for øvrig ingen tilknytning til firmaet, jeg bor bare i samme by og liker tanken på en lokal produsent av kvalitetstelt
    2 poeng
  9. På vinterturer alene bruker jeg Helsport Spitsbergen 3 manns telt. Det er et skikkelig stort telt, kanskje litt vel stort når man er alene på tur. Men samtidig er det veldig behagelig med rette endevegger, og stort område med sittehøyde. Jeg kan ligge midt i teltet, og unngår å komme i kontakt med innerteltet. Slipper å komme i kontakt med innerteltet når jeg lager mat eller skifter klær. Har plass til pulken i forteltet, kjøkkenavdeling og kuldegrop/stågrop. Om sommeren er det greit med et lite telt, men på vinterturer er det topp med masse plass.
    2 poeng
  10. Fortjener vel egen tråd disse. Nortent holder i disse dager på med å slippe nye versjoner av Vern 1 og Vern 2. Designet ser vesentlig sterkere og bedre ut enn de tidligere utgavene. Tidligere har jeg ikke syntes teltene deres ser så interessante ut, men disse nye utgavene pirret noe i meg... Vern 1 - Ikke ute på nettsiden i oppdatert utgave enda, men det kom akkurat en video på det: https://www.youtube.com/watch?v=Ds8p7xBmPr4&t=516s. I følge en Instagrampost fra Nortent tikker dette inn på ~2.5kg. Altså temmelig det samme som et Hilleberg Soulo, og det ser minst like bombesikkert ut. PolyCotton-utgaven er for øvrig på nettsiden, men den har helt andre materialer og en heftig vekt. https://nortent.no/products/nortent-gamme-6-arctic18 Vern 2 https://nortent.no/products/nortent-gamme-6-arctic8 (rart at lenken tilsier Gamme 6, men det er faktisk Vern 2...) Måten teltene settes opp er nødt til å være Hilleberg-inspirert - og jeg liker det 😎 Kanskje jeg skulle byttet ut Abisko Dome 2 med et Vern 1 i ny utgave? 😎
    1 poeng
  11. Ser at packgoat er et konsept i USA. Jeg har geiter. Jeg fant billig kløv som jeg tror passer. For godt til å være sant? Dette må jo selvfølgelig prøves. Ideen er kanskje far beyond dette forumet, men jeg fant en nyhetssak fra Stavanger Aftenblad om en tur med fire geiter https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/ajpLM/i-en-maaned-skal-de-paa-tur-med-fire-geiter Jeg får bare lest overskrift og ingress, men tydeligvis har noen prøvd dette ut før meg. Er det noen her inne som har prøvd å gå med pakkgeit? Tips og triks mottas med takk. Mest spent på om jeg klarer å få på kløven på et fornuftig vis. Kanskje gå noen turer uten oppakking? Øve på å gå med geit? Dårlig ide? Helt sikkert! 😄
    1 poeng
  12. artig. Ingen erfaring, men deler en koselig youtube kanal jeg har fulgt noen år: https://www.youtube.com/@steinwaygoat/videos Ellers vet jeg at Steve Despain (Firebox stove) går med geit(er?). (sluttet å følge Firebox kanalen hans, blir for mange videoer med matlaging der han høres ut som en "gammel gris" når lager og slafser i seg maten )
    1 poeng
  13. Dette var for spennende til å ikke prøves. Og ungene var veldig bestemt på at vi trengte dette. Så da har jeg sjekket ut begge deler. Jeg gikk for Rab fordi: - Litt større - Litt tynnere stoff, og tar mindre plass i sekken - Større vindu - Stangkopper i taket. MEN, de to snorene langs langsidene på Lifesystems sine er verdt det. Det blir tettere og mindre blafring. Det er dog veldig lett å tre inni og sy fast dette på Rab sine, og da får jeg den beste løsningen. Tror faktisk strikktau vil fungere bedre enn det statiske tauet som er på Lifesystem sine. Så da blir det fram med symaskinen
    1 poeng
  14. https://www.biltema.no/fritid/hage/hagemaskiner/tilbehor-til-hagemaskiner/alkylatbensin-4-takt-1-liter-2000042389 https://www.biltema.no/fritid/hage/hagemaskiner/tilbehor-til-hagemaskiner/alkylatbensin-4-takt-1-liter-2000046892 Dersom dette er ny og gammel type så kan man gå inn i sikkerhetsdatabladet og se at sammensetningen har forandret seg. Men er litt usikker på hva som da faktisk er den nye eller gamle, for det virker som det er en som er utsolgt nå men så kommer tilbake. For meg virker det som om de selges side om side som samme produkt. Men den ene av dem inneholder 5% bhutan og ser ut til å være en mer stabil blanding, den andre er iht sikkerhetsdatabladet mye mer variabel i sammensetningen.
    1 poeng
  15. Fant noe i titan ja - det er den som er avbildet. Fant ut at titan ganske lett blir deformert når det varmes opp skikkelig 😎 Det kokte litt bort i kålen, så fikk aldri egentlig konkludert..
    1 poeng
  16. Jeg har lest noe om dette på Facebookgruppa Friluftsliv Norge, men der er det så mye rart som skrives av meninger og surr hver dag... Så enig med Engelsen.
    1 poeng
  17. Er kjekt å høre at det fungerer med lokket på en hermetikkboks, da burde det i alle fall fungere med varmesprederne som jeg har linket til.
    1 poeng
  18. Nå har jeg førsteversjonen av både Vern 1 og 2 og har vært godt fornøyd til mitt bruk, så jeg tviler på at jeg blir først i køen for å oppgradere. Men jeg synes dette ser veldig spennende ut. Håper de har bevart lengden i 1eren og kanskje løftet litt på høyden i endene. Da kan det bli vanskelig å motstå. Med 49-50 i skostørrelse, var det kun dette som manglet for at teltet var mitt perfekte enmannstelt. Men jeg har et Vern 1 PC på vei som jeg satser på ivaretar dette "behovet"
    1 poeng
  19. Kjøpte (og returnerte) en slik en for å se hva det var, har ikke prøvd den utenfor verandaen i overskyet vær. Det var en 2 personers vindsekk som jeg tror var fra Lifesystems. Ble returnert ettersom jeg stort sett er mye utendørs i plussgrader, vår, sommer og høst så jeg ikke helt verdien for min egen skyld. Ser for meg at det kan være en veldig fin løsning når du har med unger. Men med unger kan det kanskje være en liten utfordring at de er mye lavere enn voksne. Tror snøringen kan være veldig nyttig hvis det er mye vind. Edit: Måssabjørn la ut en video, der kan du se hvor mye det blafrer i vinden. Så tror som nevnt at snøringen kan være veldig god å ha.
    1 poeng
  20. Jeg har skaffa meg en Helsport Ly vindsekk, men ikke fått prøvd den noe særlig enda (skaffa den helt på tampen av sesongen i fjor). Det som ble utslagsgivende for valget for min del var at den har glidelåsåpning i toppen slik at man kan sitte inne i sekken med hodet på utsiden hvis været tillater det, i tillegg til (lukkbar) lufteventil i hver ende. Da trenger man ikke å være «enten inne i, eller ute av» duken, og man reduserer jo mengden kondens ganske greit. Den er beregnet på to voksne da, så om man skal være 4 stykk i den blir det kanskje vel intimt. Den har i likhet med en del andre vindsekker et vindu for å kunne se ut hvis man rømmer inn i duken i ruskevær. Denne har snøring bunn, og den kan være kjekk ved at man får snurpa sammen sekken under seg i vind, særlig dersom man ikke har hatt mulighet (hvis lite snø) eller tid til å grave seg en fotgrop. Så slipper man i alle fall at duken blafrer fullt like mye. Her ser man litt hvordan den fungerer med sammensnurpinga på barmarksføre. Det kan nok gi en litt lunere opplevelse, det er i alle fall en sånn «kjekt å ha»-løsning. Duken er laget av 15D ripstop sil/sil-nylon (min har vel vannsøyle på 3000 mm, mens de fra 2018 gikk over til 1000 mm), og er derfor både vann- og vindtett i motsetninger til en del andre vindsekker. Og såklart litt glatt i stoffet. Pluss at selve pakkeposen er integrert i duken, så man slipper at den flyr avgårde. Og en fangsnor med karabinkrok som jeg har hengende ut av posen, slik at jeg kan forankre vindsekken f.eks. rundt midja før jeg pakker den ut fra sin egen pakkpose. Denne har i tillegg festepunkter slik at man kan feste den til skistaver eller lignende slik at man kan bruke den som vindskjerm/levegg, eller bare for å henge vindsekken fra et tre e.l.
    1 poeng
  21. Har en aluminiums plate som forsterkning på baksiden. Bruker fjellpulken dragfestene til å koble den sammen som pakkpulk bak barnepulken har ellers bare trukket pariser med taudrag.
    1 poeng
  22. Syntes at denne så fiffig ut. Som du og filmen sier, så passer den fint til små grupper som nødshelter eller til lunsjpauser etc. Litt mer sosialt enn som vi gjør det nå med hver vår jervenduk.
    1 poeng
  23. Hei. Gammel tråd ser jeg, men fikk poppet på feste for pulkdrag i dag, og laget stroppefester etter anvisning funnet på nettet. Håper festene holder og gir en bedre opplevelse enn tida jeg har brukt taudrag.. For min del fungerte ikke taudrag, fikk for liten kontroll på pulken. Gleder meg til å teste i vinter 😃
    1 poeng
  24. Jeg bruker Fjellreven Vidda Pro Ventilated, og Norrøna Flaketind Heavy duty mest. Sistnevne har en høy lomme på hver side, med glidelås, som er skikkelig dårlig.
    1 poeng
  25. En god bukse er en du ikke tenker over at du har på deg, alt bare er der det skal være, og gjør det den skal, ingen irritasjonsmomenter Litt som en fotballdommer, en god dommer legger du ikke merke til.. Ofte litt prøving og feiling før man kommer dit.. For min del er Kuiu Attack en slik bukse.
    1 poeng
  26. De jeg bruker mest er Bergans Hogna 3L. Er godt fornøyd med dem, men det er enkelte ting som irriterer. Blant annet frontlommer, men også manglende mesh på luftingen. Det er veldig viktig med store åpne luftekanaler men da er det fint med mesh på innsiden. Og denne mangler mesh. Blir også en sånn løs flapp som dingler nederst, ikke bra. Ser også en del på vaskeinstruksjoner, en stor fordel med Bergans er at membranene er enkle å vaske. Ting blir skittent, godt å kunne slenge i vaskemaskinen å bli ferdig med det.
    1 poeng
  27. Jo, men når villreinens område blir mindre og mindre som følge av økonomisk "utvikling", så blir det til slutt ferdselsforbud hele året. Dersom villreinen skal har prioritet. Og satt på spissen. Interessene som bygger ut randsonene, er ikke blitt forhindret av jussen. Men når vanlige folk skal på fjellet, så er vilreinens leveområder blitt så små, at vanlige folk rammes av jussen. Villreinens problemer skylles antagelig i betydelig grad også overnevnte viltforvaltning. Arealtapet i randsonene er permanent, men naturen kan forhåpentlig rette opp etter naturforvaltningen. Kanskje juridiske restriksjoner lettes da? Men frykter de blir stående.
    1 poeng
  28. Jeg bruker Lundhags Traverse/Authentic. Dette er første versjon, Traverse 2 er laget litt billigere, slik at den ikke lenger er et alternativ. Den har lårlommer (utenpåliggende), slik at det er plass til lufting på utsiden, denne har mesh. Har stikklommer foran. Det er "boot lock" nederst som er en rem med stramming, den holder buksa over støvlene så gamasjer er unødvendig. Børster av verste møkka om det er sølete, men stort sett er buksa selvrensende, er det tørt neste tur forsvinner søla fra forrige gang.. Polycotton med stretch foran på knær og bak (motsatt av KEB), strammer derfor ikke noen steder under bevegelse. Siste gullting er at det er en innsydd kile i skrittet, det betyr at det ikke er noen sømmer som gnisser mot hverandre og blir slitt, og dermed holder buksa en hel evighet. Jeg har 2 jeg veksler på å bruke gjennom sesongen, de er begge over 10år gamle, stoffet er solbleket, thats it av spor av bruk. Vasker og impregnerer med Nikwax cotton proof før hver høst, da tåler de litt regn på høsten. Tørker fort, stretch panelene blir fortere våt og slipper inn litt vind, men impregnering hjelper på de også.
    1 poeng
  29. Både nye Vern 1 og Vern 2 ser helt råe ut med tanke på bombesikkerhet. Liker utviklingen og innovasjonen fra Nortent!
    1 poeng
  30. Lårlomme semi-foran på låret synes jeg er helt genialt, i hvert fall på de Norrøna-buksene jeg bruker mest (Falketind Heavy Duty og Svalbard flex1) Lommene er perfekte til å ha mobilen i, og de har en "stretchy lomme" inne i lommen som gjør at mobilen sitter relativt tett på låret. Veldig kjapt og enkelt å fiske opp mobilen fra. Materiale liker jeg at har en viss stretch og er pustende. Gore-Tex eller vanntetthet i bukse har jeg egentlig aldri sett et behov for. Det skal regne ganske heftig før det er et reelt problem at buksen blir litt våt. "Soft shell", både tynne og tykkere tåler også mye mer enn membranmaterialer synes jeg.
    1 poeng
  31. Byråkrater fagfolk og de som betaler feite bunker for å jakte..? Forbud mot å gå i disse områdene er selvsagt mot allemannsretten. Forbud mot telting også. Men forbud mot kiting, fatbike, elsykkel, droner.. Omlegging av stier, stenging av hytter osv. Ingenting av dette er særlig inngrepende i allemannsretten. Jeg syns det er tåpelig og skremmende, og dessverre alt for mye i tråd med hvordan jeg ser for meg fremtiden for allemannsretten, om dette i det hele tatt blir vurdert foran et hav av andre helt opplagte tiltak.
    1 poeng
  32. Folk trenger nok å vekkes. Jeg skulle gjerne sett empiri på effekten av ER aksjoner, dsv om et flertall av folk som får vite om ER aksjoner blir mer positive eller negative til miljøvern. Selv mener jeg at ER handlinger er for feige / late / uintelligente til å gjøre annet enn å plage arbeidsfolk med sine "aksjoner" og at dette virker mot hensikten. Og igjen, meninger i dette forumet er nok ikke representative for majoriteten av folk, derimot kommer det ofte god fakta fram her.
    1 poeng
  33. Alltid noe som kan forbedres 🤪 Jeg fant en nesten halvkilo lettere eurokasse fra Tyskland (karton.eu). Kassa + lokk + lastestrikk + spennremmer for primusflaske tikker nå inn på 1253g. Siden jeg kunne velge farge ble det transparent. Mye enklere å ha oversikt på hva som er i boksen og hvor mye ledig plass man egentlig har.
    1 poeng
  34. Bare sånn apropos, Naturvernforbundet hadde tidenes beste medlemsvekst og fikk over 1500 nye medlemmer forrige uke. Det virker som folk finner veien til de seriøse aktørene selv om ER blir belyst i dokumentaren.
    1 poeng
  35. En rundtur hjemmefra på 12 kilometer. Jo, det er mulig å trosse varsel om oversvømmelser, sterk vind og snøskred, uten å sette hverken liv eller helse i fare. Denne dagen vartet YR opp med skikkelig dårlige nyheter. Det var snakk om storm i kastene, snøskredfare, og oversvømmelse. Alt på en gang. Mange gule farevarsel med andre ord. Nå er vel snøskredfaren ikke særlig stor uansett snømengder på flate Jæren, men med grønne marker og bare noen spredde flekker av snø, så virker det helt feil å melde noe slikt. Vind og nedbør, er noe annet, og denne dagen skulle det blåse skikkelig – i følge YR. Jeg har jo gått tur i vind tidligere, og vind over 17-18 m/sek, er ikke å kimse av. Det kan være skikkelig tungt å gå med så sterk vind i mot, og med slik vind bakfra, kan det være vanskelig å holde balansen. Først kom snøen og laget det utrivelig å gå tur. En skitur ble løsningen,. Så kom det mildvær og regn. Det var omtrent umulig å holde seg på beina, og det ble et par inne dager, bare avløst av et besøk på treningsstudio. Jeg så fram til vanlig vinter, med litt regn og ikke tegn til is og snø. Selv med 7 grader og regn tar det likevel tid før snøen forsvinner. Søndagen gikk uten tur. Mandagsmorgen blåste det fortsatt, men vinden minket litt ut over morgenen. Det lå igjen en og annen snøflekk, og det var fortsatt litt is enkelte plasser. Med sterk vind var det ikke snakk om en tur langs stranden. Det måtte bli en helt vanlig treningstur rundt Gruda til Øksnevad, om Klepp og hjem. På vei nedover mot Bore, kunne jeg kjenne vinden, men den var langt fra så sterk som meldt. Den laget i hvert fall ingen problemer. Nå kom det noen dråper flygende. Ikke mange, men nok til at det ble litt surt – en kort stund. Selvsagt var nedbøren ikke med i varselet. YR mente det ville være opphold. Nede på Bore er det noen som har elva i bunnen av hagen om sommeren og hagen i bunnen av elva om vinteren. Alt var som vanlig, men slikt kalles ikke flom. På nordsiden av Borevarden, på vei mot Gruda, var det is i veien. Turveien hadde ikke blitt brøytet og den nedtråkkede snøen forvandlet til is. Fortsatt gikk det greit å komme fram. Først oppe på Grudavarden, hele 75 moh, og over de åpne jordene, kunne jeg kjenne vinden. Øverst, uten le, var nok vindkastene opp mot 20 m/sek et kort øyeblikk. Litt til min overraskelse, tittet sola fram, og det ble sikt utover mot havet. Videre over mot Øksnevad, var det denne dagen helt uproblematisk å gå. Jeg kunne se at det hadde flommet vann i ganske store mengder enkelte plasser. Vannet hadde skyllet vekk sand og grus og laget dype løp. Det er jo litt rart å se grønne marker og bare veier når YR mener det er fare for snøskred, men nettopp grønne marker og bare veier er det jeg egentlig er vant med på denne tiden av året. Det er ikke lenge til snøklokkene og andre vårblomster titter frem. Det vil antakelig være hestehov i blomst etter bare noen få soldager. Fra Øksnevad tilbake til kjøkkenet er en litt kjedelig del av turen. Det blir et par kilometer langs vei og en siste kilometer inne i byggefeltene. tilsammen blir det likevel 12 kilometer i god fart og med en bakke som i hvert fall gir litt trening.
    1 poeng
  36. Helsport Fjellheimen X-Trem 4 Camp. Kjøpt på Finn for 2000 kr (!) Helsport Nordmarka 3 High Camp. Kjøpt for 800 kr. Muligens et ukjent telt for mange. Det har, i motsetning til de mer kjente Nordmarka-modellene, ikke skråtak i innerteltet. M.a.o. identiske mål som Fjellheimen Trek 3, kun kamuflert i annet navn: Helsport Kongsvold 8–10 lavvo. Kjøpt for 1000 kr. En noe undervurdert modell, m.t.p. spesifikasjonene. Høyde 3 m, 14,5 m² gulvareal, og vekt «kun» 6,5 kg. Til sammenligning ligger Varanger 8–10 på 7,7 kg.
    1 poeng
  37. Lagde meg denne i kveld, av en gammel skjærefjøl med håndtak på begge sider. Har festa flaska med to lærstropper i ene håndtaket, slik at jeg kan vippe flaska til "off" Passer perfekt i plastboks m/låsbart lokk 40x30x12 (da får jeg også plass til reservebrenneren med flaske og pumpe)
    1 poeng
  38. Nå som vi er inne i den mørkeste tida av året passer det kanskje med noen bilder fra vår og tidligsommer i Femundsmarka. Turen i månedsskiftet mai/juni 2021 var min 9. og foreløpig siste tur innover i Femundsmarka. Som alltid er man litt usikker på vær og føre når man drar så tidlig, men vi fikk marka helt for oss selv, og virkelig noe i nærheten av en drømmetur. I hvert fall huskes det sånn når man ser på bildene såpass lenge etterpå. Her følger en bildetung og for øvrig kortfattet rapport fra turen. Avreise fra Jonasvollen sent på kvelden 28. mai. Over Femunden, opp på Røvolfjellet, og videre ned mot Røa. Trekvart kilo harr på første kast. Oppover langs Røa første dag, etter en kald natt og en lang morgen med mange kopper kaffe. Andre kveld og natt tilbringes ved Midtrøsta, ved foten av Kratlvola. Henning drar opp indrefilet av hjort, bearnaisesaus og øl fra sekken. Du verden som vi koste oss. Langt nede mellom noen store steiner finner jeg tilfeldigvis noe som ser ut som et gammelt syltetøyglass med små fisk inni. Vi spekulerer lenge og vel på hva dette kan være, men finner ikke noe svar. Fisken er rimelig godt bevart. Etter hjemkomst er jeg i kontakt med fjellstyret, men de er også blanke. Noen som vet? Videre i kronglete terreng over mot Kratlan, via Voltjønnan. Fra disse høydene får man et nytt perspektiv på marka. Favorittutsikten min, østover fra Kratlvoltangen. Fremdeles noe is på Vonsjøen. Neste natt tilbringes ved Halvkoitjønna. Ved ankomst er jeg så varm at jeg rett og slett må ta et bad. Temperaturen er slett ikke ille med tanke på at vi fremdeles skriver mai. I en bålgrue ved tjønna er det lagt igjen masse senerester. Der har en rype viklet seg inn og endt sine dager. Hva skal man si om slikt? Ubetenksomhet, dumskap, vond vilje? Jeg snakker da naturligvis ikke om rypa, men om mennesket som ikke brant opp eller tok med seg sena si. Særdeles unødvendig. Jeg sender bildet til fjellstyret og de lager en liten sak på det på nettsida for å vise hva som kan være konsekvensen av å bruke bålgrua som søppelplass. Nydelig vårkveld i Grøtådalen. Hoggorm har jeg aldri sett i Femundsmarka før. Ved Stortjønna biter omsider fisken. Det har vært steindødt hele veien opp langs Røa, i Kratlan og ved Halvkoitjønna. Så er tiden omsider kommet for min første virkelig store fiskeopplevelse i Femundsmarka, etter 8 år. Når vi kommer ned fra Grantjønna til Grøtåa bytter jeg til mark og dupp. Vi skal fiske oss nedover mot Krokethåen. Det første jeg gjør er å slenge duppen opp i nærmeste furu, slik at jeg må slite den bort. I middels stor frustrasjon hiver jeg på noe metall på sena og begynner å slenge litt umotivert mens vi beveger oss nedover. I et av de «kjedelige» partiene av elva hogger det til. Jeg kjenner fort at det ikke er snakk om den vanlige to-hektosfisken. Etter en bortimot fem minutter lang kamp med hjertet i halsen kan jeg endelig triumfere. Nokså akkurat kiloen, i hvert fall så nært at jeg kan si at jeg har bikket kilosgrensa. Kilosfisk er nokså dagligdags i marka, men å ta den såpass langt opp i Grøtåa så tidlig i sesongen synes jeg er veldig gøy. Jeg snur meg og takker Grøtåa og Kratlvola for opplevelsen og fortsetter på lette bein nedover. Siste natt tar vi ved Korstjønna. Få steder på jorda har vakrere solnedganger enn Korstjønna. Kjøring av fisk med samtidig tannpuss. Også siste dag byr på knall sommervær. Snakk om full klaff. Ned mot Haugen hvor vi skal bli hentet. Takk for nå!
    1 poeng
  39. Det måtte noen forbedringer til her. Lokket/platen blir temmelig varmt under snøsmelting og har en tendens til å miste formen sin. Jeg hev på det medfølgende Soto aluminiums-skjoldet ment for nettopp å reflektere opp varme fra brenneren på platen, men det gjenstår å se om gorillatapen rundt svikter pga. varmen. Det er ikke krise uansett, siden aluen er stripset til platen sammen med brenneren uansett. Tapebitene var mest for å holde den mest mulig flatt. For å holde formen bedre i plata når den blir varm stivet jeg den opp med noe som alltid er med i pulken men som aldri blir brukt. Reserve-stangleddene til teltet! Fin bruk av de til dette 😁
    1 poeng
  40. Var innom Anton Sport i dag. Ble litt nysgjerring på MSR XGK-EX og måtte åpne for å se...Så da at pumpen ikke var tilstede. Henvendte meg til en av de ansatte for å informere om det. Sa i samme slengen at dersom jeg får et røvertilbud på den, så skal jeg vurdere å kjøpe. Fikk den for 1499,- ( Har pumpe fra før) Prøvde brenneren nå. Den startet og gikk fint på første forsøk
    1 poeng
  41. Gikk med tau i fjor. Det anbefales ikke med mindre du kun går i flatt terreng, men personlige preferanser spiller også en rolle. Er det bresprekker, eller små hauger/sastrugi du må få pulken over så kan det være en fordel med tau slik at du kan dra med armene. I skrått terreng, bakker, eller løs snø er tau et mareritt. Da prøver den enten å stikke av, tippe over, ta deg igjen og kappe av deg anklene, eller en kombinasjon av dette. Jeg har forresten festet draget på oversiden slik at jeg kan brette draget over pulken når den står i ro. Da kan jeg få den inn i forteltet om jeg vil, eller om den står utenfor så slipper draget å stikke ut 2KM fra teltet.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.