Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 23. juni 2023 i alle områder
-
Driver å pakker for en tur til Lifjell(Telemark) i helga, og har gått fra Trangiatriangle med gassbrenner, til toppmontert brenner til ingenting.. Skal være borte EN natt, så jeg skal nok overleve med noe enkelt på de timene. Skal jo bare gå, fiske, fotografere, sove litt, gå mer, fiske mer og fotografere mer før jeg går til bilen igjen på dag to uansett. Så tror rett og slett det bare blir et par grove horn med ost og skinke fra den lokale kafeen dag 1, og et halvt Jegerbrød fra Coop Extra og brunost eller noe på dag to, + sjokolade, cola og vann Har ikke lyst til å svi av halve Lifjell bare fordi jeg "skulle bare" koke litt vann..........! Det er heller ikke varslet brannfare der på Yr, det er fortsatt snø og snøsmelting der, men det er fortsatt fullt brannforbud i både Seljord og Notodden kommune. Så enkelt er det faktisk...8 poeng
-
Nå handler tråden om hvordan man kan lage mat på tur over noen dager når det er bålforbud, altså uten fyring av noe slag – i et forum bestående av friluftsfolk som kanskje er over snittet opptatt av at friluftsliv skal utøves på en måte som faktisk ikke forringer naturen og naturopplevelser for andre. Er du da virkelig overrasket over at du møter motbør når du fremmer holdninger om at det er greit å fyre under et bålforbud fordi du "bruker hodet", fordi noe annet er formynderi fra staten? At man veier sitt eget behov for kaffekos tyngre enn risikoen for å utløse en skogbrann som krever massive ressurser fra samfunnet for å håndtere? Jeg slenger meg på det et par andre her har sagt, at du får null sympati – og null respekt – fra meg. Og så er ikke dette innlegget fra deg et bidrag i å holde kvaliteten på tråden oppe akkurat... Så hjertens enig! Det er folk med de holdningene som enkelte her viser som gjør det nødvendig at vi har lover og forskrifter som kan forby enkelte ting i perioder. Ironisk nok, kanskje? Dette er holdninger jeg har mye mer sansen for! Så enkelt er det faktisk, godt sagt @Kristian V.! Det er fullt mulig å både overleves og trives på tur uten fyringsmuligheter, selv om det kanskje ikke er helt samme kosen for mange. Havregrøt, kaffe, te og en del annet kan faktisk tilberedes med kaldt vann i stedet for kokende vann, gitt at man tar seg litt bedre tid. Så under bålforbud kan en del av morgenrutinene flyttes til kvelden; tilsett vann til havregrøten, og legg kaffe/te i vann før du legger deg slik at det er klart over natta. Så er det fullt mulig med brød, spekemat, nøtter, sjokolade, tørket frukt og generelt tørrmat dersom man ikke har disse timene til å la ting godgjøre seg.6 poeng
-
På sommeren hender det at jeg slår til og lager meg cold brew (kaller vi det kaldbrygget kaffe på norsk?), særlig nå som det har vært nokså varmt i det siste. Veldig enkelt i grunn, litt grovmalt kaffe legges i kaldt/romtemperert vann i 12–18 timer sånn omtrent, avhengig av temperaturen. Kaffen laget på denne måten smaker mindre bittert enn kokekaffe som har blitt kjølt ned. Kaldbrygget kaffe blir gjerne brygget som et konsentrat som kan tynnes ut med vann/melk og isbiter når kaffen skal nytes i sommersola. Burde være fullt mulig å gjøre slikt på tur under et bålforbud også (da er det jo gjerne tørt/varm i lufta uansett). På sist batch brukte jeg 100 g kvernet kaffe kombinert med 400 g vann, satt i kjøleskap i ca. 18 timer. Denne konsentrerte kaffen tynnes så ut i et forhold et sted mellom 1:1 til 1:4 litt avhengig av preferanse. Så det går litt mer kaffe per liter kaffe enn ved koking, Klart, det blir ikke den samme "hyggen" som man er vant med fra en varm kopp kaffe, men absolutt ikke så verst.2 poeng
-
Du kommer sikkert til å ende opp med begge deler som oss andre her uansett🤪 Har to stk tunnel og to stk kuppel fra Fjällräven i 2-3 manns størrelser. Kuppel liker jeg godt i marka/skogen siden det er lettere å få en god "pitch" på mindre areal. Det er også ålreit med to innganger om man er to på tur. I mine kuppeltelt (Abisko Dome) er det massevis av forteltplass til matlaging og utstyr, men ikke like stort som tunnelteltene selvfølgelig. Innvendig høyde, romfølelse og ventilasjon er vinnere her. Tunnel er flott allrounder som funker til alt og er helt konge på vinteren. "Skuddsikkert" oppsett i kraftig vind. Krever dog en ganske lang flat-ish plass for å få en god pitch. Kan fort bli altfor varmt på sommerstid om solen får steke på. Hvis jeg kun kunne hatt ett telt ville det vært tunnel, men ut i fra din beskrivelse tror jeg kuppel er tingen.1 poeng
-
Så absolutt. Det skal ikke gjenta seg. Tar korreks på den lite konstruktive vendingen jeg skapte i denne tråden. Takk for tålmodigheten du utviste kjære venn1 poeng
-
1 poeng
-
Jeg foretrekker kuppel til sommerbruk, og egentlig vinterbruk så lenge det ikke er fare for veldig sterk vind som gjør oppsett i vinden vanskelig eller jeg ønsker det store forteltet som kjøkken. Kuppel har brattere vegger enn tunnel og gir mye bedre romfølelse. Og kanskje det viktigste av alt er at ett tunnelltelt blir ett drivhus på sommeren dersom du bare har inngang i en ende, i ett kuppel med to innganger blir det mye mer luftig og du får ut varmen mye bedre om begge inngangene er åpne. Kuppel kan flyttes på etter man har spent det opp for å finne den optimale plassering, og trenger som regel færre plugger for å stå bra. Kuppel har oftest sideinngang, det er mye enklere tilgang til fortelt enn med inngang i hodeenden i innertelt. Utsikt i fra kuppeltelt som oftest mye bedre, særlig om man sammenligner med tunneltelt hvor man må ut i forteltet for å åpne døren.1 poeng
-
Koker vel kanskje grovt sett ned til forskjellen mellom tunell og kuppel generelt. Wiglo: Tre innganger og bedre lufting Fjellcamp: Større fortelt og innertelt uten stang. Har Wiglo, og tror Fjellcamp egner seg bedre i uvær grunnet tørr av- og påkledning i yttertelt.1 poeng
-
Heller mest mot tunell til bruken din. Har Helsport Fjellheimen SL 3 (2018). 110cm takhøyde om jeg husker rett. Ikke noe problem med takhøyden. Hvis det teltet er for lavt må man jobbe med mobiliteten sin. Er 195cm.1 poeng
-
Jeg har ikke telt fra Barents, men har flere telt fra andre produsenter, bl.a. Helsport og Exped. Til sommerbruk foretrekker jeg helt klart mitt Helsport Sarek SL 2+ Camp (tunnel) -- fremfor mitt Exped Orion 2 UL (kuppel). Bruksområdet for meg er stort sett vindutsatt høyfjell sammen med 1 stk hund (border collie). Grunnen til at jeg foretrekker tunnel er at det er mye enklere å sette opp og ta ned alene. Dessuten liker jeg det store forteltet, slik at jeg får lagd meg mat uten problemer, også når det regner. Ulemper er lavt tak og dårlig romfølelse i innerteltet, men jeg er ikke blant de høyeste (og jeg er egentlig mest interessert i å oppholde meg utendørs når jeg er på telttur -- teltet bruker jeg primært til å sove i). Sarek veier forøvrig 1,7 kg, mens Orion veier ca 3 (mener jeg å huske), til tross for at det er er såkalt ultralett og bare et tomannstelt. En ting man må tenke på er selvsagt hvor man vil ha hunden, og hvordan hunden reagerer på vind og torden etc. Selv pleier jeg å hunden "fortøyd" i ryggsekken min som ligger i forteltet, slik at hun selv kan gå inn og ut av forteltet etter eget forgodtbefinnende, men uten å stikke av. Hun liker ikke å være i innerteltet, og er redd for sterk vind som blafrer i teltduken. (Når det blåser veldig kraftig, er hun egentlig redd uansett, enten hun er på inn- eller utsiden av teltet.)1 poeng
-
Vi skulle etter planen ut på en etterlengtet femundstur om et par veker. Det er uaktuelt å ta en sånn tur uten å bruke gassbrenner, så da………reiser vi en annen plass istedenfor!! Er det et så tydelig uttrykt forbud så respekterer vi selvfølgelig det, selv om vi (som alle andre) hadde kunnet bruke gassbrenner heilt trygt.1 poeng
-
Jeg har ikke prøvd de to teltene, men jeg har vert mye på telttur med 2 barn, og noen ganger er også mor med slik at vi blir 4 i teltet. Vanlig fjelltelt-tunneltelt med åpning bare i ene enden kommer ikke til å bli brukt igjen på sommeren når det er varmt. Man risikerer å bli kokt, og måten taket er formet på gir trang plassutnyttelse (Fjellreven Abisko Endurance 3). Nå er jo fjellcamp 4 veldig mye større og har bedre lufting, så det kan jo fungere bra det allikevel. Men når vi tar med Marmot Vapor 4P og får åpnet i begge ender får vi ett helt annet klima. Mye bedre luft i teltet. Hvis du kan bære vekten av de to teltene du nevner, tror jeg de kan være svært gode familietelt. Skulle jeg brukt de i mye steikende varmt vær, og kan klare vekten, tror jeg kanskje Wiglo ville vert mitt valg pga. luftemulighetene rett og slett.1 poeng
-
Opplevde luftingen som god, men med alle inngangene på Wiglo får man nok enda bedre lufting. Men på Fjellcamp er det myggnetting i hele dørene mot ytterteltet, og siden høyden er såpass god blir det relativt stort "lufteareal" der. Ytterteltet kan man åpne hele fronten på eventuelt kombinert med sidedør og "sidevindu", så det gir også gode luftemuligheter.1 poeng
-
1 poeng
-
Jeg har kun førstehåndserfaring med Fjellcamp 4, men tillater meg å synse litt allikevel. Vektmessig er de vel relativt like, Fjellcamp har litt høyere takhøyde, så for min del som ikke er så veldig høy betyr det ståhøyde, noe som er et stort pluss. Ellers liker jeg godt at det er et romslig fortelt som er adskilt fra innerteltet, men det er kanskje mer smak og behag. Her er det endel mer areal enn Wiglo. For min del er de punktene det som gjorde at jeg valgt Fjellcamp. Fjellcamp er forresten mulig å få til 7500,- i outlet'en til Barents nå.1 poeng
-
Da begynner turen innover i marka. Fikk ned vekten til 41 kilo og da ble det litt mer levelig for min del. Takk for alle tips! Har gått endel med 38 kilos sekk som er tungt nokk. Det er godt å slite litt di første dagene og kjenne at man bruker kroppen. Det blir mange fine opplevelser innover villmarka og jeg er klar som et barn.1 poeng
-
Spiser ikke finne og hale hvertfall, og spiser ikke fisken hel 😊 Stekes som regel etter sløying og drar kjøttet av beina når den er tilberedt i panna en stund med krydder og smør. Legges også i folie med smør, løk og andre godsaker hvis jeg har bålmuligheter, da blir den svært saftig og god.1 poeng
-
1 poeng
-
Fileterer all fisk jeg får. Slipper ut det under 300 gram så det går fint med en egnet filetkniv. Lagring: I snøfonn som nevnt over, eller litt nedi myra der det alltid er kjølig. Tips: bløgg fisken så fort som mulig slik at blodet renner ut av kjøttet. Mye næring i blod som betyr større sjans for bakterievekst. Gjerne salt fisken i buken når du sløyer (evt fileterer), har inntrykk av at det konserverer den litt bedre. Tilbereding: Krydres og legges enten i steikepanna eller på bål pakket i aluminiumsfolie (gjerne sammen med litt gulrot, purre, løk, paprika (husk: ikke sitron i aluminiumsfolie!)). Ris attåt. Også godt å skjære fileten i terninger og putte oppi Toros fiskesupper.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Bare en sånn kjapp ca. vekt «de 5 store» av det vanligste tururstyret mitt. Det er vel det som kalles baseweight? Bergans helium 55 sekk: 1kg Exped synmat 7 UL MW: 0,55 kg Liggeunderlag i skum. 1/2 klippet vikafjell bretti: 0,18 kg. Dunpute, stor og tykk: 0,28 kg Warmpeace Viking 600: 1,1 kg Telt, Hilleberg Unna (med lettere plugger og barduner og klippet vekk metallhemper på glidelåser): 2 kg. Da er vi i 5 kilo. En 1,5 liters tom imsdal flaske veier 38 gram, en kilo mat for dagen, brenner og en kaffekjel, en fleecgenser og lue, Det pleier å bli en ca 11-13 kilo for en helgetur på sommeren. Fiskeutstyr blir evt. en lett teleskopstang og en superlett plastboks (eks. tom boks fra italiensk salat) med noen sluker og spinner og en dupp pluss noen kroker, pluss en liten kniv. Hvis jeg drasser med tarp, blir det Naturehike sin 500g tarp (faktisk bra kvalitet). På en helgetur blir det sjeldent mer yttertøy en en skalljakke og skallbukse om det er muligheter for regn. Ellers blir det en zip-off turbukse og en vindjakke. Håndle er ett 50 grams kjøkkenhåndkle fra kjøkkenskuffen. Toalettsaker, føretehjelp og reparasjonssaker pakkes i en liten pose, og der trenger man virkelig ikke mye. Sysaker er eks. en nål stukket i en ørepropp med 5 meter sytråd surret rundt. Og da har jeg ikke utralett utstyr som mange andre bruker. Eks: en sommerpose eller quilt på 500gram, telt på 700 gram, og ett liggeunderlag på 350 gram og selvsagt ikke noen pute med. Da snakker vi helgesekk under 10 kilo.1 poeng
-
Spælsau har ingen annen type avføring enn annen sau, og "vanlig" saubebæsj med riktig form ser ikke sånn ut. Det hender også for sau at de blir dårlige i magen, skjer gjerne når man bytter kvalitet på fôr f.eks rett etter beiteslipp (regner med at noen har vært borti samme fenomen på f.eks hund ved bytte av fôr) og da kan den slik ut ... men jeg vet jo ikke, kan godt være noe annet ... men når det er sau i området så regner jeg det som mest sannsynlig.1 poeng
-
Beklagar, men du får null sympati frå meg! Det er slike holdningar som du viser, som gjer meg til tilhengar av forbud og det du kallar formynderi. Dersom primusbrenning er så viktig for livskvaliteten din, får du reise til ein del av landet der det ikkje er restriksjonar for slikt. Det er truleg bare ein kort biltur, eller togtur, unna.1 poeng
-
1 poeng
-
Støtter denne. Når forholdene har vært så ekstreme enkelte steder som de har vært de siste ukene, så er poenget at man ikke "skal bare" og "bruke eget hodet". Det er nok av eksempler hvor dette har gått dårlig. Kan man ikke bare godta en enkel regel som er der av en meget god grunn?? Under "normale" forhold er det selvsagt en helt annen vurdering..1 poeng
-
Hei Jeg hadde en bra video med hundekjører og sledebygger Ivar Johann Sørli, men den er ikke lenger tilgjengelig på nett, dessverre! Så etfoto. Vanligvis tar man snoren 2 ganger gjennom hullet og binder et kvelerstikk om egen part DVS man holder den ene tamp stram og kjører 2 ganger rundt denne og tar den løse ende gjennom "åpningen og under de 2 siste rundinger. Vanskelig ¨forklare og ses selvfølgelig best på video, men her altså still-foto. Elgen1 poeng
-
@Bhh Godt spørsmål. Vi hadde første natt i teltet nå i helgen. En fin sommertur, så det er ikke testet under ekstreme forhold, men kan dele noen betraktninger. Teltet var enkelt å sette opp, og trengte ikke mange pluggene for å stå greit. Med et par barduner på hver langside fikk det formen sin veldig greit, og det var enkelt å få strammet det opp til den geometrien man ser på bildene. Vi er to voksne og tre barn, og opplevde det som fin plass til alle sammen. Vi har et Trollheimen 4 også, og på tur i det har et av barna sovet i fotenden. Fjellcamp er 50cm bredere i åpningen av innerteltet, så nå sov alle fem i rett retning, og det fungerte fint. Vi kjøpte teltet for å få et telt med større takhøyde og volum, uten at det ble like tungt som en lavvo. Vi opplevde absolutt at teltet innfridde. Ingen av oss er spesielt høye, og ståhøyden i ytterteltet og den romslige takhøyden i innerteltet var helt super. En liten lur detalj var at bardunene var festet motsatt vei av det jeg var vant til. (se eventuelt bildene av teltet på hjemmesiden). Det innebærer at bevegelsen i bardunen bli på gummiringen på teltet og ikke rundt teltpluggen når man strammer de opp. Ellers positivt at det er flere døråpningsmuligheter, fra åpen front til sidedør med myggnetting. Sammenlignet med lavvo synes vi også det er fint med et adskilt innertelt for soving, og et romslig yttertelt til utstyr/ matlaging. Av ting som vi savnet var de små lommene i innerteltet hvor jeg har pleid å legge briller, mobil og hodelykt, og noen hemper i taket til å feste noen snorer eller et "loft". Kort oppsummert veldig fornøyde så langt, og for vår del vil denne gjøre at vi dropper lavvo. (Og selvfølgelig et lite forbehold på slutten om at dette er førsteinntrykkene etter en tur, og at inntrykkene er basert på våre behov og preferanser.)1 poeng
-
1 poeng
-
0 poeng
-
På dagsturer nå kan man jo finne fram den gode gamle termosen, om man vil ha varm drikke.0 poeng
-
Det var jo åpenbart en god løsning, hvorfor har jeg ikke tenkt på det… Og har man med en liten «risteboks» eller kopp med tett lokk får man blandet det skikkelig bra. Jeg stjeler den idèen 👍0 poeng
-
Jeg drikker kun iskaffe, og det har de i hvert fall i porsjonsposer i pulverform, som jeg heller bruker når jeg skal på tur, enn disse ferdigblandede. Jeg drikker jo kun kaffe som ikke smaker kaffe, men det kan sikkert være verdt å sjekke om de har noen sorter iskaffe som det er mer vanlig kaffesmak på.0 poeng
-
Tydeligvis så er det vanskelig.. Så lenge man ikke er i egen hage, så er det ikke lov å gjøre opp ild eller bruk av åpen flamme. Og for å prøve å gjøre det enklere: "Forbudet gjelder også om du er ekstra forsiktig." Dette gjelder selvsagt nå under ekstraordinære forhold, men det er nå sånn ståa er mange steder i landet..0 poeng
-
@Marius Engelsen eksemplene du viser til gjør det ganske klart at friluftsfolk virkelig starter branner med både kokeapparater og kaffebål. Jeg fant ingen av disse da jeg leste statistikker. Men jeg kan ikke fri meg for ett lite men likevel. Både når det gjelder kaffebålet på Askøy, primusmannen som ber om unnskyldning og gassprimus som veltet og laget brann, har de hoppet over ett viktig avsnitt i min ABC for trygg omgang med ild (bål&primus) i marka. Fyr opp på ikke brennbart underlag. Hvis dette enkle tiltaket hadde vært gjort, ville ingen av brannene oppstått. Men likevel, I stand corrected, friluftsfolk med kokeapparater har laget branner og vil nok fortsatt gjøre det. Men jeg kommer ikke til å gjøre det... Edit. Ellers er der jo flere mulighet for varm kaffe om morgenen, selv når man ikke kan fyre opp selv:0 poeng
-
Jeg skjønner hva du mener, men siden det tross alt er folk der ute som må ha slike beskjeder for å skjønne alvoret, så får man det. På en av mine ettermiddagsrunder med hund, sekk og niste kommer vi forbi en stor, gruslagt snuplass i enden av en tømmervei (stor nok til at en tømmerbil kan kjøre rundt og snu med henger uten å måtte stoppe). Midt på denne plassen kunne jeg lett ha satt meg til med en liten kvistbrenner med en Trangia spritbrenner uten fare for uhell. Uansett vind, vær og tåpelige uhell. Det finnes overhodet ingen fare for å sette fyr på noe annet en en bitteliten skvett med rødsprit. Men jeg gjør det ikke. Fordi det er totalforbud mot å tenne på. Og dessuten, dersom en annen i området skulle tenne på noe og være uheldig slipper jeg å bli mistenkt. Og hvorfor insistere på å gjøre som man pleier og lyster, og risikere at hele turområdet blir borte? Bedre å ta med en kaffe termos nå, og glede seg til friere tider senere. Mener nå jeg. 😉 Og, en annen liten detalj. Skogeierne i området jeg bruker vet at jeg pleier å koke kaffe på turene mine, og av og til overnatte. De stoler også på at jeg ikke fyrer opp når det er så tørt som nå. Det skal bare til ett lite brudd på dette, der grunneier tar meg på fersken, at 30 års opparbeidet tillitsforhold er borte..0 poeng
-
Jeg regnet med å få en del pekefinger og motbør for staheten min i denne tråden. Det er vel og bra, skogbrann er en stygg uting av hensyn til eiendom, infrastruktur og tømmerdrift. Her snakker man om verdier i milliardklassen så skogbrann MÅ unngås. Så langt er vi enige For min del handler dette imidlertid om noe mer enn kun en laber Real Kebabgryte (for øvrig den beste middagen i Real-serien) og en skvett kaffe på morrakvisten. For min del har primus og kosen den gir gått fra å være ikke-eksisterende til en essensiell del av kosen i friluftslivet på bare 18 måneder. Tiden med slapp salami og majones er over. Turglede som argument blir sikkert møtt med sarkastisk oppgitthet her i forumet som ellers i samfunnet når det kommer til skogbrannfare etc, men veier likevel tungt i det personlige valg. Et annet moment er dette jeg alt har vært innepå, nemlig formynderi og detaljstyring av mennesket. For mitt vedkommende er naturen et fristed fra overstyring av ulik art. Altså, forstå meg rett. Jeg er ikke personlighetsforstyrret og har ingen iboende trang til opposisjon mot øvrigheter av ulik art. Like fult ønsker jeg anledningen til å tenke seg og bruke hodet i noen få, avgrensede anledninger. Jeg er verken tungnem eller retard, derfor er jeg selvsagt i stand til å vurdere farer ved bruk av primus opp mot nytte/ nytelsen dette gir. Var faktisk på tur forleden dag. På den turen hadde jeg med både frysetørret mat og mat i tilfellet jeg ikke kunne fyre opp primus. Vel, kort fortalt ble det svette brødskiver da jeg ikke fant tilfredsstillende sted for fyring av primus. Forholdene gjorde at den skjønnsmessige vurderingen slo ut i ønskelig retning jf forbudet. I det generelle bålforbudet legges det inn et rom for bruk av sunn fornuft. Der har man åpnet for unntak «-der hvor det åpenbart ikke involverer fare for antenning av vegetasjon». Når dette unntaket fjernes i tørketid handler det om en generell beskjed ut til folket. Et behov for formidling av alvoret i situasjonen. Dersom så ikke var tilfellet ville man også gått bortfra ordbruken i det generelle bålforbudet. Hvordan kan slike «åpenbare» steder plutselig fordufte over natten (i utmarka) pga en ekstra dag med tørke eller to? Det hele blir absurd dersom man henger seg lovisk opp i generelle regler til enhver tid. Nei, disse «åpenbart ufarlige» stedene finnes også når vegetasjonen er enda tørrere enn normalt. Bruker man disse vil det fortsatt være «-åpenbart» ufarlig med opptenning av primus. Til og med bål vil her kunne forsvares, men gnister og annen «dritt» vil selvsagt komplisere vurderingene slik ståa er idag. Primus derimot avgir ikke gnister av betydning og er derfor trygt på slike plasser. Regelrytteri er en særnorsk greie som har sine klare fordeler, men også åpenbare ulemper. En av ulempene er at vi blir infantilisert og behandlet som barn an mass. Hodet har vi fått utdelt for mer enn kun å bære caps0 poeng
-
Et totalforbud er akkurat det. Totalt. Absolutt. NEINEI. Fy i ansiktet og smekk på fingeren av lensmann og prest. Selv om jeg av og til savner kvistbrennerkaffen på de daglige turene med bikkjeskinnet. Men så begynner jeg å tenke å hvor pinlig det må være å starte storbrann bare fordi jeg "skulle bare..". 😉0 poeng
-
I beg to differ. Når det gjelder skog og lyngbranner de siste årene i mitt område, her i sørvest , har ingen av dem blitt startet av en primus eller kaffebål. Den siste store på Ombo er kanskje en usikkerhet, siden brannårsaken aldri ble funnet. Brannårsakene for de to andre store over på Dalesiden av byfjorden var 1. unger som lekte med fyrverkeri og 2. en mann som kastet en sneip i krattet. Han skal ha for ærligheten, han med sneipen. Hvis han ikke hadde stått fram og fortalt, hadde ingen noensinne fått vite det. I det hele tatt savnes statistikk på dette. Statistikk på brannårsak for husbranner er lett tilgjengelig, men ikke så lett for skogbranner. Det kommer nok av at bare 20% av skogbrannene blir etterforsket, mens bortimot 100% av husbranner blir det. Derfor finnes ingen god statistikk på årsaker til skogbrann. Men i de tilfellene der årsakene likevel blir funnet , finner man aldri primusen eller kaffebålet. Den største siden krigen, Frolandsbrannen i 2008, ble startet av en skogsmaskin. Riktignok, går vi langt nok tilbake i tid, til 70 tallet, ble en storbrann startet på Høgejæren da en familie på tur gikk fra en brennende primus som veltet i vinden. Men man kunne si at det er idioti på ett nivå som er sjeldent. Friluftsfolk med kokeapparatene sine starter ikke branner. Men når alt dette er sagt, jeg respektere det ekstraordinære åpen ild forbudet her i sørvest nå og nyter kaffen på mine ukentlige Dalevatn turer fra en termos. Edit. Jeg ser at Yr har endret farevarselet ned ett hakk, fra orange til gult. Det har jo regnet en del hos oss siste døgn. Men hva det betyr i praksis er jeg ikke sikker på.0 poeng
-
0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00