Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 18. des. 2022 i alle områder

  1. Lettvektstelt produseres som kjent av lettere (og ofte skjørere) materialer og mangler ofte de forsterkninger som trengs på utsatte steder for å øke slitestyrken. Dette gjelder ikke bare teltduken, men også barduner og eventuelle teltstenger, plugger, oppbevaringsposer etc. Lettere materialer kan være like sterke eller sterkere enn "vanlige" materialer, men da blir prisen deretter! "Kostnaden" ved å bruke lettvektstelt kommer først og fremst i at man må tilegne seg en holdning og et nytt tenkesett rundt håndtering og bruk av teltet. Man må være bevisst at man har med et "ultralett" produkt å gjøre og hele tiden tenke på dette når man velger leirplass, under oppsett og nedtakning, og ved håndtering av glidelåser, strammereimer, hemper og så videre. Dette er ikke vanskelig, og klarer man det så vil teltet tåle mye og vare lenge. Dette gjelder ikke bare telt forresten, men også lettvektssekker, -soveposer, -liggeunderlag, -gassbrennere og kokeutstyr, og også klær og fottøy. Er man ikke bekvem med dette, men heller bare vil hive fra seg sekken, slenge teltstengene på bakken, tråkke på teltduken og kaste seg ned på liggeunderlaget i lyngen foran bålet og i det hele tatt slippe og bekymre seg for utstyret overhodet så er det selvfølgelig helt greit, men lettvektsutstyr vil ikke egne seg til denne bruken. Og da må man også være klar over at det ikke er utstyret som er problemet, men holdningene. Man må altså "ofre" litt av bekymringsløsheten og bekvemmeligheten.
    8 poeng
  2. Ute å luftet svartkjelen i nærområdet. Det er ikke mye som skal til for å få seg en liten pustepause i hverdagen, et lite kaffebål i blåtimen er alt som skal til.
    5 poeng
  3. 4 poeng
  4. "Kostnaden" ved å gå fra et lunere til et mer luftig (lettere) telt kan også bli at man må kompensere på sovesystemet, ved å gå for en litt varmere pose (ofte litt tyngre da) og/eller kompensere på andre måter - som ved påkledning i posen, poseovertrekk (ala Grevling) på kaldere/vindfulle dager, eller bruke mer tid på valg av teltplass (le for vind) osv. Så det blir en vurdering. Kan "lett" bli "for lett", kan vinningen gå opp i spinningen? Personlig syns noe av det viktigste på tur er en god natts søvn, er sånn man henter seg inn.
    3 poeng
  5. Trimtur i 15cm nysnø Fagerhei - Tvedestrand.
    3 poeng
  6. Ups 😅 Fint pusset 210, men jeg må nok gjøre litt innsats for å få den fungerende 😁
    2 poeng
  7. Det @ketilring sa. Når det gjelder vær, så er ikke det noe problem, bortsett fra det psykologiske. Mye av det virkelige lettvektutstyret ser veldig spinkelt ut. Det er vanskelig å tro på at tynne tråder holder i sterk vind... men det gjør de. Teltet holder i vind, men uansett telt, så er det best å slå leir i lé av vinden, ikke minst for å få sove. En annen sak er at lette telt gjerne er for å sove i, ikke matlaging. Mange av materialene er ikke bare tynne, men lettantennelige og/eller lavt smeltepunkt. Koke kaffe i teltet? Glem det like godt først som sist. Det blir en frikobling av "sov" og "mat" som kan være rar, men også ganske frigjørende: du kan spise der det passer på ruta, bortsett fra varme måltider i teltet.
    2 poeng
  8. @sofasliter har svaret. Jeg jakter dem med kniv. De er lette å ta fordi de står i ro selv om du kommer løpende i full fart mot dem. 😁💪🔪🌿
    2 poeng
  9. En tur ut i den flotte desemberskogen i dag for å lage brunsj. Enkle greier, bare speilegg på bødskiver, men det smaker godt det også (man må huske estragon til eggene, ellers får man estragon-mangel, og det er ikke bra - for brunsj-hummøret altså). Ferdig bespist og gått over i kosemodus På vei hjem gjennom skogen fikk jeg se adventstjerna mellom trærne (riktignok er det planeten mars, men jumestemningen blir litt bedre med litt fantasi) Og der nede over dalen vår er det full adventstemning med lys i hekkene og stjerner både i vinduene og barneøyne, og jammen henger ikke julestjerna der oppe på himmelen også (men nå er det jupiter som har fått tildelt den rollen)
    1 poeng
  10. Sånn jeg sjekket min: Skrudde av brenneren, pumpet trykk i tanken, trakk ut pumpestangen (pumpelæret skal ikke ligge i vann), og senket under vann etter lekkasjer ved å se etter bobler. Da vet du 100% sikkert om lokkene og pumpeventilen er tett 👍 Jeg synes det er greit å være 100 % sikker på dette før jeg drar dette med i sekken, så slipper man problemer. Deretter fyrte jeg en stund med høyt trykk for og se om det har kom noe parafinsøl ut langs stigerøret eller der du skrur brenneren til tanken. Bruk eks. En q-tips og se om den blir våt av parafin. Hvis pumpelæret også tar godt når tanken er blitt varm, og når den er kald, er vel det også i orden Siste sjekk kan være å riste tanken og sile parafinen gjennom kjøkkenpapir, og se om tanken er ren på den måten. Jeg hadde lekkasje i alle pakninger, i returventil, i lufteskruen i tanklokket og langs stigerøret. Alle steder som var mulig med andre ord 😅
    1 poeng
  11. Kjøp repkit på e-bay. Pakningene til stigerøret er visstnok aspest (?), så kanskje like greit å bruke kobberpakninger i stedet. evt en 2mm gummiduk fra biltema (denne er oljebestandig). Da kan du klippe ut nye pakninger til tanklokk og returventil til mange primuser. Eneste du mangler der er pakningene til stigerøret (jeg brukte kobberpakninger), og pumpelær (samme som på 111). Dyseverktøy må kjøpes separat. Jeg fikk for 50kr ink. frakt på Primus Optimus Norge på facebook.
    1 poeng
  12. Jag har hellre flera tält att välja på än ett mkt dyrt (nu missade jag 2 Frankrike mål VM) Fryser man krävs ju mer mat för att hålla värmen och då ökar lätt vikten på packningen mer än vad du sparar på tältet. Samt att när jag blev lite sjuk mitt på Hardangervidda och lite blåst fast letat upp lite lä bakom några kullar huttrade jag i mitt tält med högt ´badkar´före somnat. Jag är ju frisk men ändå bekväm och med åldern menar jag att tiden att hinna slita ut ett Dyneema ej finns kvar pga andra intressen som veteranbilar.
    1 poeng
  13. Takk for svært nevenyttig innspill. Det ga meg litt å tenke på… Er jo veldig fornøyd med Hubba Hubba-teltet jeg allerede har…
    1 poeng
  14. Bruker du telt eller tarp uten innertelt, men med en bivy kan du koke og styre på med masse plass 😄 MLD Cricket eller Trailstar er supre til dette.
    1 poeng
  15. Det blir nok litt feil å se på det slik, dessverre. Det er ikke slik at det står et nettverk av basestasjoner som GPS-enheter kan koble seg til (eller, GNSS-enheter, for å være litt petimeter, da GPS er det amerikanske satellittnettverket, mens navigasjonsenheter gjerne kan benytte seg av flere tilsvarende nettverk som opereres av bl.a Russland, Kina, EU osv.). Det er et slags globalt nettverk av "fastmerker" for satellittsystemet, men disse er ikke noe som hvermannsen kan koble seg til, for å si det slik. GPS-systemet er bygget opp slik at alle GPS-mottakere er "passive" mottakere av informasjon, det vil si at det ikke er toveis-kommunikasjon mellom mottakeren og "nettverket". For å kunne koble seg til en basestasjon ville det av denne grunn være nødvendig med andre antenner og teknologi, som igjen ikke er myntet på hobbybrukere. Landmålingsutstyr, som jeg antar du henviser til med Leica/Trimble, har enkelt fortalt gjerne bedre antenner enn navigasjonsenheter til fritidsbruk, og benytter seg av bl.a RTK. Det er dette som gjør at de har nøyaktighet innenfor noen få centimeter. Og om man foretar målinger over tid med disse, så kan man komme inn på millimeterpresisjon – dette gjøres noen ganger i forbindelse med etablering av (midlertidige) fastmerker, for eksempel. I tillegg kan man etablere basestasjoner på anleggsområder hvor man jobber mye og er avhengig av stikningsdata. Posisjonen til basestasjonen må måles inn nøyaktig, og så kobles landmålingsutstyret opp mot denne. Forenklet forklart kan da basestasjonen regne ut feilen i posisjonen som blir beregnet ut fra satellittene (altså unøyaktigheten), og kommunisere dette til roverne som er kodet inn mot basestasjonen. Og vips så har man økt nøyaktighet på GNSS-enheten gjennom bruk av basestasjoner, gitt at roverne befinner seg i relativ nærhet til basestasjonen slik at korreksjonene blir riktige. Men dette viser altså at det ikke bare er å koble seg til en basestasjon (som altså må være i nærheten), da det ikke er et stort nettverk av slike stasjoner som står og kringkaster dette "åpent". Og så er det da slik at GNSS-enheter til fritidsformål enkelt og greit ikke har nødvendig teknologi for å koble seg til basestasjonene for å få slike korreksjoner. Som vi vet, så er ikke mobildekninga ute i den norske fjellheimen alltid på topp, og man ville fått tilsvarende problemer med et slikt basestasjonsnettverk. Så det er som @Skogens Stønn sier, at en "fix" er enkelt og greit bare en beregnet posisjon hvor antenna befinner seg, og kan ha alt fra noen meters nøyaktighet til millimeternøyaktighet. Hvis du for eksempel har brukt GPS-enheter for navigasjon i biler, så bruker disse gjerne noen sekunder i oppstarten på å finne din nåværende posisjon, altså "fixe" hvor du befinner deg. Tom Tom var i alle fall helt ville på oppdateringer av "GPS fix" for en slik enhet jeg var borti for noen år siden, da denne ofte brukte i overkant lang tid på å fixe posisjonen under oppstart.
    1 poeng
  16. Fix (eller mer korrekt posisjonsfix, fagsjargong) er i denne sammenhengen den posisjonen GPSen som er i inReachen har regnet ut at den er på ved et gitt tidspunkt. Standard GPS-er regner vanligvis ut et nytt fix en gang i sekundet og må se minimum 4 GPS-satelitter for å få det til (3 hvis høyden er kjent). Man trenger ingen bestemt nøyaktighet for å beregne et fix (men en gitt oppgave kan kreve en gitt nøyaktighet). Fix er det du har beregnet. Men nøyaktigheten bør oppgis sammen med posisjonen hvis den kan være av betydning. Med GPS er det vanlig å stole på at den er "nøyaktig nok". For SAR er det vel nok at den er innenfor noen titalls meter i de aller fleste tilfellene skulle jeg tro, noe som en standard GPS gir uten problemer. Når du trykker på SOS-knappen vil det gå en SOS-melding til IERCC via et nettverk av Iridiumsatellitter, og med denne meldingen følger GPS-fixet som GPSen i inReachen har regnet ut i det du sender meldingen. Dette oppdateres og sendes deretter jevnlig, hvert 10. minutt til å begynne med mener jeg å huske, og etter en tid hver halvtime hvis jeg ikke husker helt feil.
    1 poeng
  17. Jeg har brukt et Tarpent Aeon Li, men bare i 3 år. Det fremstår som "sterkere" enn mine 2 tidligere generasjoner med Hubba-Hubba. Stoffet Dyneema har vel også sterkere rivestyrke i forhold til vekt enn tilsvarende stoffer. Liker også at det er stummt og ikke holder på fukt. Usikker på langtids holdbarhet, men etter 3 år forventer jeg fakisk lengre levetid på Aeon enn Hubba-Hubba ene. Kanskje det finnes erfaringer på amerikanske fora?
    1 poeng
  18. Foran dette årets fot og sykkelturer ville jeg som deg ha et lettere telt da de 2 letteste jeg til da hadde var MSR 2,3kg og Nanok på 1,7 som begge er 1 persons. Valget falt på Big Agnes copper Spur som på kjøkkenvekta tikker inn på 1156g inkl stenger, plugger og barduner og pakkpose. Teltet er brukt i lavland og på høyfjell uten å være satt på andre prøver enn normalt norsk sommervær på østlandet. I skikkelig ruskevær ville jeg glatt valgt begge de førstnevnte, men bare fordi de oppleves som litt lunere, kanskje spesielt MSR teltet. BA har ganske høyt skåret duk som gir veldig bra lufting, som i godt vær er et pluss, i dårlig vær med vind, ikke så bra. Teltet er selvstående og har lite fotavtrykk som er digg når plant underlag er vanskelig å finne. Ikke overdrevent mye barduner, men med å bytte ut et par av pluggene med noen gode plugger så står det sikkert greit om ikke plassen er for utsatt.
    1 poeng
  19. Har drevet å kikket litt rundt etter rimelig bekledning for å bruke vinterstid da jeg vil spare gore tex klærene til regnværsdagene/jakt. Kjøpte denne buksen på Sport Outlet Vikafjell Marken BIB pant. Stoffet virker robust med kraftige glidelåser fra ca. midt på låret og ned. Litt spent på hvordan den vil holde men jeg har en følelse av at det er mye bukse til 800,- 🤷
    1 poeng
  20. Sjekk Tarptent, mange bra og solide telt. Veldig lette samtidig som du får en slitesterk duk.
    1 poeng
  21. Jeg har Veldig enig i dette, de fikk en lang tilbakemelding fra meg med blant annet informasjon om den norske redningstjenesten etter hendelsene jeg har referert til. Hvis man leser hva IERCC markedsfører seg med på nettsiden deres, synes jeg de overselger seg selv en god del, blant annet ved å påstå at de koordinerer redningsaksjoner. Det er HRS/LRS som leder og koordinerer alle redningsaksjoner i Norge, og som kan rekvirere ressurser. Det er nok ulike lokale myndigheter som gjør dette i de aller fleste land, mens IERCC kanskje har en litt større rolle i noen land der offentlig redningstjeneste mangler (uten at jeg vet så mye om dette). IERCC gjør en viktig jobb med videreformidling av informasjon om utløste nødalarmer til ulike redningssentraler, og burde først og fremst jobbe med å bli best mulig til dette.
    1 poeng
  22. Jeg har selv vært med på en tur der vi utløste en nødmelding via en Garmin Inreach. Det tok ikke lang tid før vi fikk melding fra hovedredningssentralen om at redningshelikopter var på vei og at vi måtte bli på stedet. 15 minutter etterpå landet Sea King rett ved siden av oss. Alt fungerte knirkefritt og denne opplevelsen og erfaringen gjorde at jeg kjøpte meg en Garmin Inreach mini.
    1 poeng
  23. I dag ble det sushi (ferdigrett) og varm solbærsaft med påfølgende kaffekos ved skogsbålet. Jeg fant ei gløppe som gav sol i akkurat den halvtimen jeg trengte til å fyre bålet, varme vann til solbærsafta, spise og koke kaffe. Trikset er å sette seg i kanten av solskyggen ved start, så passerer sola over scenen mens man sitter der og nyter det nydelige været. 12-13-14 kuldegrader, vindstille og sol, et lite bål med en sydende kaffekjele, snø på trærne, et par flaggspetter som lager et lurveleven mens de krangler om hvem som har retten til områdets kongleavling...kan det bli bedre? Nei! Sola flytter seg 15 grader i timen, så man trenger bare en sprekk på 7,5 grader for en halvtimes solkos: Etter bålkosen blir det off pist bushing i ulendt og bratt terreng med skog full av snøtunge trær. Da ser man gjerne sånn ut når man kommer hjem:
    1 poeng
  24. Ja, helt klart. Det er jo ingen andre der, og Huldra kan vel gjøre seg usynlig (ikke det at jeg har sett det da, men det sier seg jo litt selv, eller?) 😄 Jeg liker vinter, og bildene dine viser godt hvorfor! Selv var jeg på Hulderkollen og stekte sveler til brunsj i dag
    1 poeng
  25. Sesongens første tur med ski og pulk - På Synnfjell over helgen! Siden det ble sesongens første gikk jeg ikke lange stykket inn, så kunne jeg bruke mer tid på rustløse litt vinterrutiner. Det at jeg brukte altfor lang tid på å komme meg opp første bakkene i tung dyp snø var nok også medvirkende. Fra ca -14 til -18 grader ble det en relativt kjølig affære. Dog var det helt vindstille hele helgen omtrent. Det skulle jeg gjerne hatt litt mer av for å bekjempe kondens på natten...
    1 poeng
  26. Har også begge deler, men på overnattingsturer og turer i (høy)fjellet bruker jeg kun Alfa Outback APS. De holder meg helt enkelt varme og tørre, og er enkle å forholde seg til. Ingen hemper eller snorer som må knytes eller etterstrammes ila dagen. Tar dem bare på og så funker de.
    1 poeng
  27. Har brukt sko med fast gamasj, Alfa Polar i syv år nå, og jeg kommer ikke til å tilbake til løs gamasj, som jeg ser det er at du har alt i ett, du snører på skoen og så er gamasjen der, Gammle røde Alfa polar.(mulig de finnes enda) hadde goretex gamasj. den har jeg subbe mye rundt i overvann uten å bli vått, En annen ting jeg virkelig liker at når jeg må ut av teltet så trer jeg bare sko på uten å snøre de men bare glider igjen gamasjen, fort og enkelt for korte oppdrag utenfor telt og gamme.
    1 poeng
  28. Som alltid med sko så er det viktigste at de passer foten din. Hvis ikke så blir det uansett ikke bra, spesielt når du skal gå flere timer med de, så prøv gjerne flere modeller før du kjøper. Innersko kan som nevnt ofte varmetilpasses og det bør butikken gjøre ved kjøp (men det er også mulig å gjøre på nytt på brukte sko noen ganger, også hjemme). Noen steder kan de også tilpasse skallet hvis man har vanskelige føtter, men man bør først velge den skoen/det skallet som passer. Topptursko (randonee) finnes i forskjellige vektklasser, med dertil varierende støtte/stivhet. Du må vurdere hva du vektlegger mest; lav vekt på oppturen eller mye støtte for aggressiv kjøring ned. De bør også passe til til skiene du har, så ikke kjøp lette sko til tunge, brede og stive ski eller motsatt. Midt-på-treet-sko som Atomic Backland nevnt over er ganske trygge valg hvis du ikke vet hva du er ute etter. Lykke til.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.