Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 13. nov. 2022 i alle områder

  1. Lørdag 12. November meldte Yr flott vær, 14-15 varmegrader ved kysten, 10-12 varmegrader oppe i høyden, sol og fint vær.. Da kan man ikke annet enn å benytte seg av dette og dra på hengekøyetur som om det fortsatt var tidlig høst! Kunne gå i t-skjorte på vei opp, og ble ikke kjølig før sola forsvant bak horisonten. Da holdt det å ta på seg en tynn fleecegenser. Vi var to stk på turen, tok med god mat og en pose med ved. Så vekta på sekken ble deretter, 20,5kg på vei opp, 13kg når jeg kom hjem. Bålet preppet og klart. Ble ikke fyrt opp før det var mørkt og temperaturen sank. Dette var all veden som var med, så fyrte forsiktig, kun for kosen og litt varme. Grått og 8 varmegrader når jeg våknet. Sekken er pakket og på tide å dra hjem
    4 poeng
  2. Hver mann sine preferanser. Det er jo mulig å gå bananas i alle retninger med camping-utstyr, …både veldig avansert: https://signup.mars-players.com … og veldig simpelt: https://classiccampstoves.com/threads/gravity-fed-sweet-can-frankenstove.50553/
    2 poeng
  3. Etter knalldag i går måtte jeg jo ut idag og. Tenkte at låglia ikke var så langt å kjøre. Sist jeg var der i vår gikk jeg inn i lyngbrann påhjemturen - kom meg gjennom på andre forsøk. Første gangen var det såpass med røyk at jeg snudde og ventet litt før jeg tok fart og tråklet meg gjennom områder med brennende busker langs stien.. lite sjanse for lyngbrann i dag. Hadde glemt hvor vått det kan være på deler av stien. Har jo regnet mye i det siste så var gjørme og sleipe steiner. I dag var det ikke regn men blåste ganske mye. Over en av elvene er ei steinrøys som egentlig er grei å gå men da det kom et vindkast så gikk jeg i bakken. Guffen følelse og både bein og armer måtte i vannet men resten av meg var heldigvis tørr. Da jeg kom til meste elv ga jeg meg og snudde - steinene som skulle brukes til passering lå under vann så lite aktuelt å hoppe over der. spørs når jeg går der neste gang.. i sommer var lyden av vindmøller ganske heftig - hadde nok hørt de godt i dag og om jeg ikke hadde snudd. Blir i alle fall ikke tur før tørrere i terrenget igjen. bilder fra begge turene
    1 poeng
  4. Uten en ovn som har pipe, hadde jeg ikke fyrt i et telt med "åpen" kvist/pellets brenner. CO, gnist, glo, sot, røyk.. Det holder jeg utendørs om jeg ikke har egen ovn for det.
    1 poeng
  5. Vært litt rundt omkring flere av Oslos marker i det siste, ikke noe hjortelusfluer å melde. Kom nettopp inn døra fra helgetur i Romeriksåsene - mye tid tilbrakt i tykk skog.
    1 poeng
  6. "Vi brukte Petzl. Vi hadde tre lykter som heter Duo, som var hovedlykter. Vi fikk beskjed at de var en videreførelse av de vi brukte i 2006, og de var minst like bra lys- og energimessig, men to av dem sluttet å virke underveis. På slutten av turen brukte jeg stort sett en liten Petzl lykt som heter Actik, en liten modell hvor du bruker tre AAA-batterier eller oppladbart batteri. Jeg hadde flere batterier jeg ladet om kvelden, og det fungerte heldigvis nesten like bra som de store lyktene. " https://www.helsport.com/no/oppdag-helsport/inspirasjon/qa-med-borge-ousland/
    1 poeng
  7. Hjortelusflua var skikkelig plagsom om kvelden da jeg var på tur for en måneds tid siden, men merket ikke noe til dem for to helger siden eller nå i helgen. Alle turene var innover fra Maridalen.
    1 poeng
  8. Akkurat det synes jeg faktisk ikke. Det er mer eller mindre helt likt. Faktisk synes jeg moderne brennere er enklere fordi man bare skifter flaske i stedet for å hele parafin ned i et hull som er 1,5 cm i diameter. Den dagen jeg synes det er vanskelig å skru fast en slange er det på tide å bestille plass på gamlehjemmet. Men det er kanskje masse folk som har problemer med å bruke og vedlikeholde en moderne brenner som vil få det mye enklere hvis de skaffer seg en gammel brenner? (ofte til en vanvittig pris)
    1 poeng
  9. Prøvde å kjøpe en, men det var en som stakk av med alle sammen. Typisk samlere som skal kjøpe opp alt, så får brennerne et fin liv i ett skap, i stedet for at noen kan få brukt de. Forstår ikke det der, må være en av menneskets rareste hobbyer å samle på ting…
    1 poeng
  10. Har vært mye regn i høst men 2 siste helgene har vært fine - særlig forrige helg hadde det vært utrolig mye regn men plutselig åpnet søndagen seg med sol noen timer. Bursfjell og området der er en favoritt og ‘hovedstien’ tåler mye regn uten å bli sørpete (en del av turen er på traktorvei) så valgte den da. I dag hadde jeg egentlig tenkt meg til ristølnuten men siden det ville bli en god del i skygge med lav novembersol var jeg plutselig på vei opp mot fjellet idag og. Fantastisk fint vær og varmt og ikke vind. Forrige helg ble pausen litt lavere men i dag kunne en sitte i ulltrøye oppe på toppen☀️ Jeg fant endelig stien opp fra budalstjørn - andre ganger har jeg gått i Myra oppover men nå fant jeg et tråkk som gjorde det enklere. Tok ikke brattbakken ned så da ble returen samme vei som forrige helg men det går helt fint!
    1 poeng
  11. Etter mye ‘tungt’ terreng og når det har vært mye regn - eller jeg går tur både lørdag og søndag er det lov å gå lettere turer - og da er det luksus å ha aboreet og melsheie med mye turveier. Er ikke så mye utsikt men fine høstfarger . Og jeg klarer som regel ikke bare å gå på veiene men roter meg inn på skogsstiene også - morsommere å gå der. (bilder fra ulike turer)
    1 poeng
  12. Endte forresten på bursfjell idag og men legger den inn i min ‘egen’ tråd
    1 poeng
  13. Vassing i vann til midt på leggen - nesten vanntett kombinasjon....
    1 poeng
  14. Jeg fikk servert Ceviche av abbor på tur. Det smakte veldig godt.
    1 poeng
  15. For ein kort tur går det heilt fint. I varmere strøk lagar ein ghee, klarna smør, og sidan vatn of melkeprotein då er fjerna held det mykje lenger. Skal vere mulig å få kjøpt ferdig i ei indisk matforretning el. Alternativt er talg, smul, bacon fett du har til overs ting som held månadsvis og t.o.m. potensielt årevis i romtemperatur. Planteoljar anser eg stort sett som rein gift, så ingen margarin på meg anna enn til å lage lys av.
    1 poeng
  16. Ei bok som beskriver nokså lettfattelig hvordan fire parametre bør kontrolleres for å hindre bederving av mat er "Konservering av mat. Tørking - Røyking - Salting - Gjæring - Sukkersylting" (Riddervold, Astri, Teknologisk forlag 1993). Boka handler om tradisjonelle konserveringsmetoder, men har et avsnitt om hvordan man kontrollerer de fire gruppene av "syndere" som ødelegger maten vår, mugg, bakterier, gjær og enzymer ved å kontrollere vannaktiviteten, temperaturen, pH og tilgangen til oksygen. Dette avsnittet er egentlige en omarbeidet utgave av en artikkel hun skrev i Dugnad nr 1-85 (vol 11), s. 31-46 som jeg synes er mer konsis og oversiktlig med noen fine diagrammer. Selv om dette gjelder tradisjonelle konserveringsmetoder (som raking av fisk, tørking, speking av skinker, konservering med salt-/sukkerlage osv), så er det interessant lesning og gir mye nyttig kunnskap, kanskje spesielt for oss som drar mye på tur. Man lærer litt om hva som er målet med de forskjellige metodene, altså hvordan de virker. Jeg har boka og artikkelen, men kan vel ikke kopiere og legge dem ut offentlig. Men boka er tilgjengelig i nasjonalbiblioteket og kan leses online her (avsnittet om de 4 parametrene starter på side 17 "Viktige miljøforhold", men hele boka kan være interessant for den som synes det er litt interessant å ta vare på mat): https://www.nb.no/nbsok/nb/08e27f58b965a9fbce0f379ef0af4d97?lang=no#0 Astri Riddervold (forfatter av artikkel og bok): https://snl.no/Astri_Riddervold
    1 poeng
  17. Ang tine kurvertsmør:
    1 poeng
  18. Må skille på smør og margarin her. Smør er et meieriprodukt mens margarin er noe tjafs framstilt fra noen kjemiske greier hvor en har utvunnet fett fra soja, raps e.l. Meierismør har nok litt kortere holdbarhet, men skal fint klare en uke på tur og lengre også så lenge man unngår å la det ligge i den verste solsteiken hele dagen. Selve fettet i smør tåler varme bedre enn olje og margarin fordi det har mer mettet fett, men melkerestene tåler ikke like mye varme. Om man ikke liker den industrielle margarinen, men likevel vil ha med seg fett som holder seg lenge i høye temperaturer så er kokosolje et godt valg.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.