Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 07. okt. 2022 i alle områder
-
Omkring høstferien har det blitt så kjølig høyt til fjells at det ikke frister å ligge frosten i en minimalistisk 3-sesongspose. Da liker jeg bedre å fryse i en minimalistisk 2-sesongspose nede ved kysten. I alle fall har det blitt en tradisjon at jeg tar noen teltnetter langs kyststi i høstferien. Denne gangen ble det Hvaler. Og så klarte jeg å lokke med meg eldste datteren på 19 år som turfølge. Vi tok buss i fra Oslo og hoppet av ved stoppestedet "tunnelen vest" på Asmaløy. Derifra ble det 15 minutter på asfalt ned til Vikertangen. Der er et flott friområde med myke og blankpolerte svaberg. Der blir det en liten lunsjpause med suppe og knekkebrød. Vi har pakket relativt lett, med sekker på 11 og 8 kg som inkluderer 3 liter vann. På kyststi er man avhengig av å passere vannkraner underveis, så det er lurt med litt "startkapital". Etter lunsjpausen går stien over strand og siv, gjennom små skogholt og over en liten bro etter vi runder Skipstadkilen. Så går stien på ny helt utpå svabergene ved havet før vi kommer opp til Brattestø marina. De har akkurat lukket ned for sesongen, og dessverre stengt vannkranen. Da må vi klare oss på de 2,5 litrene vi har igjen til neste dag. Innover langs Asmal sundet er det idylliske små badesteder med sandstrand, nyperoser og kystfuru. Ikke fullt så idyllisk er det å krysse broen over til Spjærøy. De har nok ikke tenkt så mye på fotgjengere når de bygget Hvalerbroene. Ut mot Spjærøykilen merker vi at det nærmer seg solnedgang. Solen står lavere og svabergene får en gyllen glød over seg. Det er et flott landskap ute på Spjærodden. Og midt oppi en diger røys av rullesteiner finner vi en liten flat bergflekk, akkurat stor nok til skjærgårdshotellet. Vi rekker akkurat å slå leir og spise middag før mørket kommer krypende. Neste dag er været sommerlig, med skyfri himmel og svak vind. Det er deilig å sitte på svaberget med frokost og kaffe. Nå er alt vannet vårt brukt opp, så vi er nødt til å finne vann i løpet av formiddagen. Ved Brottet på Spjærøy vet jeg at kystledhyttene har vannkran på utsiden. Og de er heldigvis ikke stengt. Der tar vi varm lunsj og drikker oss utørste før vi fyller opp 3 liter. Vi føler oss steinrike. Så blir det å stålsette seg over en ny bro til Vesterøy. Vi går turstien forbi den optiske telegrafen ved Skjelsbu. Det blir et lite stykke asfalt ned mot Utgårdskilen og en liten pause ved Sandholmen. Her er det også fine teltplasser. Men vi skal videre. Odden ved Guttormsvauen er pekt ut som kveldens teltplass. Vi finner den "hemmelige" stranda der ute. Planen var å slå leir her, men lyden av bølgene er formidabel, og lukten av tang er litt for kraftig. Derfor går vi opp fra stranden igjen. Vi slår leir på bergene over i stedet. Her er det rent og tørt med en fantastisk utsikt utover havet. Vi kan sitte å nyte pasta med skinke og ostesaus imens vi ser solen går ned. Det er koselig å ligge i teltet å løse kryssord sammen og høre brenningene brøle utenfor. Før vi sovner går vi ut for å kikke på stjernene. Det er lenge siden jeg har opplevd en så klar stjernehimmel, med en stor og lysende Jupiter i syd. Jeg føler meg virkelig priviligert som får dele denne opplevelsen med datteren min. Neste dag har været slått om. Det har vært morgentåke som akkurat har lettet, men yr melder regn og økende vind utover formiddagen. Vi tar en rask frokost, pakker sakene og setter kursen over Dyrefjellet opp mot Kuvauen. 4 peanøtter og 1 dl vann er det som er igjen. Da er det bare en times transportetappe på asfalt som gjenstår til holdeplassen ved Bratte bakke, og buss tilbake til Oslo.16 poeng
-
Dette er i beste fall noe forbanna tull... Jeg har x antall alfa sko, og enda tilgode å oppleve at de ikke leverer hva de lover. At det er skvip er direkte usant.3 poeng
-
Week 8 (Feb.20. – 26.) is too early to expect the DNT markings. Easter Sunday 2023 is on the 9. April. I usually start my tours about 3 weeks before Easter and I have always found the routes to have been “sticked” by then. If you start the tour in week 12 (March 20. – 26.) you will almost certainly find that the routes have been marked, but it would nonetheless be better to ask the DNT about the exact dates shortly before the end of this year. I wouldn’t worry too much about “proper winter conditions” – you can get some pretty nasty winter weather on the Hardangervidda in March and April (don’t ask me how I know!). However, even if you decide to start the tour later when the sticks have been placed, it is important to know that there is an interruption in the marking close to Haukeliseter. This is due to an ongoing discussion between the landowner and the DNT and is intended to limit the disturbance caused to the reindeer. You should avoid setting up your tents in this area and the dogs should certainly be kept on a leash. I have skied the route (from Finse to Haukeliseter) in 2011, 2018, 2019 and also this year. There was no interruption to the sticks in 2011 and 2018, but there was in 2019 and this year. The DNT sticks ended at the motorable track which passes to the west of Slirdokkhølen and they reappeared near the tiny lake (1120m) to the south-west of Loftsdokktjønn. If these names mean nothing to you, the locations can be found easily by entering their names in the search-field of the online Norgeskart: https://www.norgeskart.no/#!?project=norgeskart&layers=1002&zoom=3&lat=7157709.44&lon=519799.76&p=searchOptionsPanel You can also download the GPX-files of the winter routes from the UT.no website: Haukeliseter to Hellevassbu: https://ut.no/rutebeskrivelse/135956/fra-haukeliseter-fjellstue-til-hellevassbu Hellevassbu to Litlos: https://ut.no/rutebeskrivelse/137033/fra-hellevassbu-til-litlos Sandhaug to Litlos: https://ut.no/rutebeskrivelse/136237/fra-sandhaug-til-litlos Stigstuv to Sandhaug: https://ut.no/rutebeskrivelse/136236/fra-stigstuv-til-sandhaug Krækkja to Stigstuv: https://ut.no/rutebeskrivelse/135981/fra-krkkja-til-stigstuv From Finsehytta to Krækkja only the summer route is given. Coming from Finse, this is the same as the winter route till just to the west of Store Hansbunuten. The winter route then goes almost directly south to Brattefonnvatnet where it then turns south east and goes right across Midnutevatnet and rejoins the summer route just to the north of Finnsbergvatnet. From there onwards to Krækkja the summer and winter routes are almost the same: https://ut.no/rutebeskrivelse/136624/fra-finsehytta-til-krkkja For a ski-tour like this it is always a good idea to have a GPS receiver with you. Hope this information helps. Sorry for the reply in English – my Norwegian is not (yet) good enough (but I’m working on it!).2 poeng
-
Synes Alfa-sko har høy komfort, men er ikke særlig imponert over hvor lenge de holder før det blir hull på Gore-Tex’en. Har nå gått over til en 1-lags skallstøvel fra Lundhags og ser flere fordeler med en slik løsning. Den er ikke foret, så da bruker man to par sokker, for eksempel en tynn og en tykk ullsokk. Har til gode å bli våt i dem, men skulle det skje så er det bare å bytte sokker. Siden det er en skallstøvel så trekker den nesten ikke til seg vann og tørker fort. Skal man krysse en stor elv så tar man av sokkene og krysser elven med skoene på, heller ut vannet på andre siden og tar på sokkene igjen. Skoene kan repareres og har livstidsgaranti. Kanskje ikke like god komfort som forete støvler, og krever noe vedlikehold, men bør holde lengre.2 poeng
-
Restsalg på Therm-a-rest Questar -18 long (sovepose med komforttemperatur på -10 C) hos Magasinet. Nå kr. 3099, ordinær pris kr. 5899.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Et "mykstartalternativ" til å kjøre helt fra scratch med hjemmetørkede retter kan være å begynne med å tørke enkeltkomponenter og bruke som tilskudd til Real/Gilde/Annet Jeg har en 7-etasjers rimelig sopp/urtetørker som brukes til alt fra Beef Jerky til å tørke overskuddet av urter i hagen når høsten kommer. Vi tørker mye banan til turbruk og dette er en favoritt blant junioravdelingen. Her blir typisk 2 bananer = 62 gram ≈ 2,95 kcal/gram. Kapasiteten om jeg kutter litt tykke skiver er ca 33 bananer av gangen så det monner litt... Ellers tørker vi mye sopp, gulrot, løk osv og dette brukes som tilskudd til nevnte ferdigretter. Jeg jakter en del støkk fra telt og til en 5dagers så blir det en del mat som må ned når man daglig går 30.000+ skritt i kupert terreng. Da blir de vanlige porsjonene litt snaue for min del. Så da har jeg gjerne med "boosterpacks" som inneholder f.eks litt krydder (spesielt ifm Gildes), 2 gulrot, 1/2 løk og 10 g sopp (100g før tørking) og evt noe tørket kjøtt. Jeg øker bare væskemengden som skal til i ferdigporsjonen ganske mye og lar det svelle en del lengre i posen enn vanlig. Før du vet av det er du over på å komponere hele retten med hjemmetørket... Tørker større porsjoner som oppbevares i fryser i zip-lock med mesteparten av luften fjernet (juksevakuum) og tar frem og pakker boosterpacks før tur. Lurt å notere på reduksjon/mengde/vekt osv på posene for man glemmer fort hvor mye 1 tørket gulrot veier f.eks.1 poeng
-
Hei, Jeg har endelig fått somlet meg til å rydde opp i og publisere pakkeliste- og turplanleggeren min som jeg brukte for MASSIV i sommer. Regnearket er ganske komplett, og består av: Pakkeliste - som automatisk oppsummerer pakket vekt for hver kategori avhengig av hva som pakkes og antall Turplanlegger - med hele MASSIV-ruten - avstand, tidsberegning, høydemeter hvert segment, samt hvilke hytter som har strøm, mobildekning, kapasitet og så videre. Statistikk - for de som ønsker å følge egen statistikk etter endt tur, eller se på min før de eventuelt går selv. Hyggelig hvis noen andre kan bruke dette også. Filen ligger på denne siden: https://florus.no/download/ultimate-hiking-and-mountaineering-packing-list/1 poeng
-
0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00