Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 04. okt. 2022 i alle områder

  1. Bjørnebrød-variant. Men bytt ut smøret med margarin (soft flora). Jeg pleier å bruke margarin, går helt fint.
    2 poeng
  2. Der er vi ganske enige gitt. Og det er bakgrunnen for min frokostblanding over her. Madammen foretrekker kokt havregrøt. Jeg spiser det aller meste, men akkurat den formen for havregrøt er det et eller annet med som gjør at det meste av dagen hadde gått med til å få i seg frokosten og lite til å være på tur...
    2 poeng
  3. Et "mykstartalternativ" til å kjøre helt fra scratch med hjemmetørkede retter kan være å begynne med å tørke enkeltkomponenter og bruke som tilskudd til Real/Gilde/Annet Jeg har en 7-etasjers rimelig sopp/urtetørker som brukes til alt fra Beef Jerky til å tørke overskuddet av urter i hagen når høsten kommer. Vi tørker mye banan til turbruk og dette er en favoritt blant junioravdelingen. Her blir typisk 2 bananer = 62 gram ≈ 2,95 kcal/gram. Kapasiteten om jeg kutter litt tykke skiver er ca 33 bananer av gangen så det monner litt... Ellers tørker vi mye sopp, gulrot, løk osv og dette brukes som tilskudd til nevnte ferdigretter. Jeg jakter en del støkk fra telt og til en 5dagers så blir det en del mat som må ned når man daglig går 30.000+ skritt i kupert terreng. Da blir de vanlige porsjonene litt snaue for min del. Så da har jeg gjerne med "boosterpacks" som inneholder f.eks litt krydder (spesielt ifm Gildes), 2 gulrot, 1/2 løk og 10 g sopp (100g før tørking) og evt noe tørket kjøtt. Jeg øker bare væskemengden som skal til i ferdigporsjonen ganske mye og lar det svelle en del lengre i posen enn vanlig. Før du vet av det er du over på å komponere hele retten med hjemmetørket... Tørker større porsjoner som oppbevares i fryser i zip-lock med mesteparten av luften fjernet (juksevakuum) og tar frem og pakker boosterpacks før tur. Lurt å notere på reduksjon/mengde/vekt osv på posene for man glemmer fort hvor mye 1 tørket gulrot veier f.eks.
    2 poeng
  4. 1 poeng
  5. Sjekket Mapant og der var kult, Takk for deling. Har sjekket kjente områder i Romsdal og Jotunheimen. Det virker som at skrenter, stup og bratte partier som man ikke kan lese ut av kart med 20 m ekvidistanse kommer bra frem. Store steiner som skiller seg ut fra omgivelsene vises også. Derimot har jeg så langt ikke funnet tydelige markeringer for ur eller blokkmark. Ser man på stien fra Gjendebu via Urdaldalen, som består av mye blokkmark så vises ikke det på kartet. Det samme gjelder vegetasjon, f.eks vierkratt og fjellbjørk. Fargemessig er det heller ingen skiller i jevne områder, så om det er gress å klore seg opp på eller sleipt sva så vises det ikke. Så vil nok anbefale Norge i bilder, med 3D for detaljplanlegging. Det bruker jeg for alle type turer på jakt etter sykkelstier, kajakkturer for badeplasser eller for å innsikt før tinderangling. Sjekket både for Besseggen og Rago og med 3D modell fremkommer terreng og type underlag veldig detaljert.
    1 poeng
  6. Det er min erfaring også, noen av de lengste turene har jeg gått mens jeg er «på slankeren». Jeg inntar gjerne mindre enn det kroppen forbruker, men kroppen har jo rikelig energi å hente fra området rundt magen, så da er jeg vel egentlig ikke i energiunderskudd allikevel - hvis man tenker på den måten. Men som oftest går jeg opp i vekt, selv på både høgruta gjennom jotunheimen og 2-ukers turer. Tror det er veldig lett å overestimere kaloriforbruket sitt, særlig om man er liten og lett som jeg er.
    1 poeng
  7. Som vanlig flott informasjon fra Skogens... Mine turer har (dessverre) sjelden varighet ut over 5-7 dager og jeg fungerer utmerket på energiunderskudd så til den lengden tur har jeg pr nå ikke hatt behov for å øke kcal/g noe, men til noe særlig lengre turer måtte jeg jeg begynt å kikke på løsninger for å få ned vekten på maten. Vet da at innblanding av fett er "kjappeste løsning" for dette som du beskriver.
    1 poeng
  8. Og neste gang kan du sjekke dette kartet: https://mapant.no/#9/67.4333/16.0900 Skjønner godt at dere snudde. 😄
    1 poeng
  9. 1 gram rent fett inneholder 9 kCal. 1 gram rene karbohydrater og proteiner inneholder hver seg 4 kCal. Så egentlig er det bare å velge tørrest mulige matvarer med 100% spiselighet og mest mulig fett, jo mer fett og jo mindre vann og ufordøyelig/uspiselig, jo mer energi pr gram. Bare husk at fett og smør ikke er samme tingen. Smør inneholder ca 7,4 kCal pr gram. Det er fordi smør inneholder "bare" 82 gram fett (Tine meierismør). Resten er vann og litt proteiner (0,5 g), karbohydrater (0,5 g), salt, vitaminer... (9 kCal * 0,82 = 7,38 kCal. 4 kCal * 0,05 = 0,02 kCal. 7,38 kCal + 0,02 kCal + 0,02 kCal = 7,42 kCal. Blandingen din med 3,5 kCal/g ligger omtrent der typiske brødvarer ligger, eller generelt matvarer som i det vesentlige er basert på karbohydrater og proteiner. Skal man ha noe særlig mer må man inn med fett i en eller annen form. Melkepulveret er nokså energirikt fordi det inneholder mye fett, så man kan ha i mye mer av det (men så var det smaken da...) Jeg lager ei "turkake" (søt) som har pr 100 gram: Energi: 405 kCal Fett: 28 g (hvorav 14 g mettet fett) Karbohydrater: 31 g (hvorav 24 g sukkerarter) Proteiner: 6 g Jeg skjærer dem opp i 100 grams firkanter som ligger ferdig vakuumpakket i fryseren klare til bruk. En sånn bit gir fint energipåfyll og er en fin premie når man for eksempel har kommet opp på en topp. De holder i hvert fall 14 dager etter at de er tint (har ikke prøvd lenger, men tipper at de klarer enda lengre turer fint). Når jeg vakuumpakker bruker jeg manuell vakuumering så ikke kaka presses sammen. Alternativt kan den fryses først og så vakuumpakkes etterpå, men da vil den bli litt sammenpresset når den tines fordi det i utgangspunktet da er undertrykk i pakken. Manuell vakuumering fungerer også fint til brød, for eksempel polarbrød.
    1 poeng
  10. Vel, MSR Dragonfly står ikke tilbake for de to nevnte hva gjelder varmejustering og er minst like driftsikker også. Jeg har både Omnifuel og Dragonfly.
    1 poeng
  11. Søndagsturen: Heiland - Solhomfjell og tilbake over Marishei. https://ut.no/turforslag/1111305/rundt-maristjenn-i-gjerstad Gått turen før, så er vel en reprise, men denne gang med selskap av min mor og hunden hennes Var veldig vått og mye vann. Småbekker man lett kunne skritte over før var nå nesten umulige å krysse. Rant fosser plasser jeg aldri har sett vann her før... Blanding av mobil og kamerabilder. (Kameraet hadde kun 50mm f1.8 montert)
    1 poeng
  12. Har hatt denne sekken(40L-60L) i 2 år og den fungerer utmerket. Syretesten var på en ti-dagers tur fra Olderfjord til Masi sommeren 2020. Jeg pakka lett og hadde mat for 10 dager. Du bør ikke ha oppi for mye i denne sekken. Max 15-17 kilo. Har ellers brukt sekken mye på helgeturer og dagsturer der jeg ønsker å spare vekt. Jeg fikk et problem helt i starten med en søm som gikk opp på bæreselen og leverandøren sendte da en ny sekk til meg. Jeg har ikke brukt den nye, men reparerte den andre selv og det har gått bra. Kompisen min har den som er hakket større og han er også fornøyd. Jeg jøpte denne mest på grunn av vekta. Hvis jeg skal ha med meg mere enn 15-17 kg så ville jeg gått for noe annet, alstå ikke vurdert hakket større av denne sekken. Jeg tror ikke den vil holdehvis den blir for tung. Produsenten oppgir også en begrensning her i antall kg. Bildet under viser "ultralett" oppsettet mitt: Telt + undelag + sekk + sovepose = 3.25 kg Fra turen over vidda i 2020
    1 poeng
  13. Detta hadde eg ikkje stressa med, går fint utan tenker eg. Men dersom du skal kjøpe noko for å skåne, så treng det ikkje vere Halite nei. Eg har i mange år brukt en billig, tynn og lett syntetpose frå Helsport som del av to-pose system.
    1 poeng
  14. Om du bruker www.norgeibilder.no vil du kunne anta, men ikke vite om du må hoppe mellom steinene eller gå noenlunde normalt. Mye basere seg på erfaring, dvs om man sjekker områder der man har gått tidligere i på feks google maps, norge i bilder eller lignede nettsteder med flyfoto eller satellittbilder og sammenligner med det man husker eller bilder, så får man etterhvert litt mere forståelse av hva man forvente seg av terreng når man sjekker steder man ikke har gått / vært i, på de samme nettstedene. Kan man tillegg lese ett topo kart (forstå kotene) så gir det ett bedre grunnlag for å danne seg grunnlag for å lese terrenget man skal gå i, da helning på terrenget kan ha mye å si for hvordan det ser ut. Fargene, nyansene, skygger på flyfoto eller satellittbilder er det som avslører underlaget. Her er ett eksempel på bilde fra flyfoto og bilder fra samme sted (Sør siden/foten av Besshøe, ruten jeg gikk merket rødt. Bildene er tatt iløpet av den rette sør-nord streken ved start) Bildene ble tatt nettopp for brukes i sammenheng med bli bedre å lese terreng og underlag fra flyfoto/satellittbilder. Fra Norge i bilder. Viser området med den rette sør-nord streken ved bunnen på sørsiden av Besshøe. De to "svarte prikkene" nede i venstre hjørnet er de to store steinene som vist av bildene lengre ned, der jeg la igjen sekken. I forhold til størrelse forhold: sekken er 45 liter
    1 poeng
  15. Kniven ble med på tur og jakt.. Ingen elg men flott natur og vær. Tore
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.