Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 18. juli 2022 i alle områder

  1. Onsdag 13.07 var alt gjort klar til 4 dagers telting og vandring rundt Snøhettaområdet på Dovrefjell. Men denne værmeldingen for Snøheim turisthytte gav meg kalde føtter. Dra med kona på tur i sterk kuling og 2 grader var som å be om signeringsklare skilsmissepapir på kjøkkenbordet. Et raskt søk på YR viste at Sørbølfjellet på Flå hadde mer sommerlig temperatur og ikke slike ukristlige vindforhold. Det ble derfor en fin og rolig loffetur med fiskestang istedenfor. Trollfossen. Kunstutstilling. Svabergscamping. Micromalstrøm.
    5 poeng
  2. Vått fjell og stein er tricky, men erfaringsmessig er det sko med mykere (bøyelige) såler og ikke alt for grovt mønster under som sitter best. Selv har jeg god er erfaring med Altra Timp og Altra Lone Peak.
    2 poeng
  3. Prøvd med varmeflaske? Samboeren frøys veldig med sin pose. Året etter kjøpte hu en litt dyrere og varmere dunpose. Frøys like mye i den. Men med varmeflaske så slipper hu å varme opp posen selv, og hu kan ta den ut etter ganske kort tid. Og da holder varmen natta igjennom.
    1 poeng
  4. Det svarer seg alltid å kle seg bedre i posen, helt inntil man får på seg så mye klær at det blir så trangt at man komprimerer klærne (men hvem gjør vel det?). Supplerer man med ekstra klær blir varmetapet fra kroppen mindre. Campjakken (tørr dunjakke) inni soveposen om vinteren er som ren magi. Samme med Anna-buksen, en ekstra stilongs og ekstra sokker. Husk at varmetapet fra beina også er vesentlig, selv om kroppen har mindre «kuldesensorer» langs bena enn i overkroppen.
    1 poeng
  5. En rute består kun av veipunktene du definerer. Når du så overfører ruta fra en enhet til en annen (ikke bare fra basecamp) vil den nye enheten beregne ruta på nytt med sin egen algoritme og sitt eget kart (det valgte kartet hvis du har flere kart). Skal du få nøyaktig samme rute må du ha nøyaktig samme algoritme og samme kart. Selv det å bruke samme ruta på en gitt enhet, men beregne ruta to ganger med forskjellige settinger vil som regel gi forskjellige ruter. Det kan være at du beregnet den ene gangen for å kjøre bil og den andre gangen for å gå til fots. Dette valget er jo en parameter inn i ruteberegningen. Konverter ruta til et spor og overfør denne til GPSen slik @DenGladeVandrer foreslår hvis du vil ha den overført nøyaktig slik du ser den i basecamp. Det er slik jeg gjør det. 😉
    1 poeng
  6. Lørdag: Padla fra Åros og ned til Lillestrøm og ut mot Øyeren. (Veldig fint i kanalen ved Nerdrum.. gjort det to ganger før). Liten utforsk på en øye på veien. Ned til hytta på enden av Svanestien... og spiste middag på en plass vis-a-vis den. Planen var å ta den andre kanalen tilbake.. men for grunt.. og ville bli et stykke å padle rundt for å komme dit.. så pakka sammen ved hytta der, og gikk tilbake. Slækk lørdag... må man røre litt på seg på søndag.. så da ble det ut å rulle litt. Det ble 17 mil. (Sesongens femte tur over 15 mil😁). Vakkert landskap... 😍
    1 poeng
  7. Da tror jeg en god del av problemet ligger her. Soveposen blir sammentrykt mellom deg og underlaget, så her vil isolasjonsevnen til soveposen bli redusert, derfor er behovet for et isolerende underlag særlig viktig. Nå husker jeg ikke tall på det i farten, men en betraktelig del av varmetapet går denne veien, og resultatet er at man føler seg kald over alt – kontaktflata mellom deg og underlaget blir tross alt en god del kvadratcentimeter. Om du har muligheten ville jeg derfor forsøkt en natt med et liggeunderlag med R-verdi på ca. 5 før man legger noen tusenlapper i ny sovepose. Om man får lånt seg et slikt liggeunderlag kan man fort finne ut hvor "skoen trykker", og man kan tilpasse investeringen deretter Uten en godt liggeunderlag vil det være begrenset hvor stor nytte man får av en sovepose med lavere temperaturgrense. I tillegg er det gjerne billigere for et greit liggeunderlag enn en dunpose. Om husken ikke er helt ute å kjøre, så mener jeg at standarden for testing av soveposer mtp. bestemmelse av temperaturgrensene tar utgangspunkt i at man har et isolerende liggeunderlag og et sett med ullundertøy. Randulf Valle hadde en god episode om dette i sin podkast Uteliv, den anbefales!
    1 poeng
  8. Ja, jeg ligger med klær på. Et lag med tynn ull, gjerne doble ullsokker og ofte en ekstra ullgenser sammen med alltid lue og buff såklart. Har forsøkt gjentatte ganger å sove uten klær da jeg har hørt at det er der problemet ligger, men fryser like ille. Passer alltid på at jeg er varm før jeg legger meg, er passe mett og har gått på do. Liggeunderlag derimot har jeg mye å gå på 🙌
    1 poeng
  9. Isolasjonsjakke er gull, bruker den i pauser på omtrent hver eneste dagstur. Trenger ikke koste mange hundrelappene heller, og veier halvparten av en ullgenser. Selv liker jeg syntetisk for da kan den brukes til å tørke ulltrøya på kroppen, men alternativ i dun er varmere/lettere om man ikke ønsker den «funksjonen».
    1 poeng
  10. Vj sine sko er noe av det bedre jeg har prøvd når det kommer til sleipt underlag. F.eks Vj Irock eller XTRM.
    1 poeng
  11. Jeg mener å huske jeg hadde ett lignende problem for noen år tilbake, og da var "feilen" at ruten krysset forskjellige kartblad slik ruten plutselig gikk i hytt og gevær. Løsningen min var å kjøpe Norge som ett stort kartblad. (Jeg kjøpte fra www.kartmannen.no)
    1 poeng
  12. Jeg har alltid sjekket finn før jeg handler utstyr. Har spart fantastisk mye grunker på å kjøpe brukt. Lykke til med det utvidete friluftslivet! Ikke tenk på hva alle andre har, men hva du har lyst på selv. Det er jo du som er på tur, ingen andre.
    1 poeng
  13. Jeg kjøpte helsport breheimen 2, det er tunnell og har stort fortelt. I tillegg kostet det 2000 på tilbud. Ellers er kanskje sydvang et perfekt merke for hundetrening. Kjøpte et skaring dome 2p til 1280 nok på tilbud. Disse teltene dumpes med jevne mellomrom og da er det ikke så nøye om det går galt en gang eller to. Min hund skal være godt trent før hun får være med i allaken fra hilleberg som er et fantastisk telt. Tore
    1 poeng
  14. Ørfjellet (eller Ølfjellet) med sine 1751 moh. er det høyeste fjellet i nasjonalparken på Saltfjellet. I følge Wikipedia så er primærfaktoren på 1071 m. Toppens sekundærfaktor på 47 kilometer er blant de 40 lengste i Skandinavia. Ørfjellet ruver virkelig der det ligger i Saltdal. Når jeg kjørte E6 sørover forbi Rognan så var det dominerende i horisonten, flere mil unna. Dette var den 12. juli 2022. Ikke en sky på himmelen og knallsol. Svingte av E6 ved Storjord og fulgte en smal kjerrevei til Kjemåforsen hvor jeg parkerte bilen på 384 moh. Vegen opp fra E6 var ikke så mye å skryte av, så kjør sakte. Temperaturen klokken halv ti var på 18 grader. Terrenget var ulendt og litt kupert i starten. Når jeg kom opp på det første platået så gikk det litt lettere. Ved enden av platået så var det ei ny stigning til neste platå. Da nærmet jeg meg siste oppstigning til toppunktet. Her er det mye steinur med store faste blokker. Det gikk helt fint å komme seg opp på toppen, litt enkel klyving helt på slutten. På toppen så var det flott utsikt i alle retninger. Herfra så var mange tinder synlige, blant annet: Børvasstindene, Landegode, Eidetinden på Kjerringøy, Sulitjelmakongen og dronningen, lofotveggen var også mulig å se. Når jeg kom tilbake til bilen så var temperaturen 26 grader. Hele turen så var det mye vind som holdt insektene unna. Et mer perfekt turvær kan man knapt få. Turen opp tok 4 -5 timer, ned nesten 3 timer. Lengde tur retur ca. 16 km. Ørfjellet midt i bildet: Utsikt nordover mot Saltdal: Mot nord, her ser vi Børvasstindene, Landegode og lofotveggen: Kjemåforsen:
    1 poeng
  15. Å regne på energiinnhold blir som å ha et forhold til antall truser, sokker og annet man putter i sekken i stedet for bare å rafse med seg såpass mange at man føler seg sikker i fra skuffa + litt til i tilfelle rottefelle. Men det krever at man bygger seg opp litt erfaring over tid for hvor mange sokker og hvor mange truser etc. man faktisk trenger å ta med seg, og det er som regel adskillig færre enn man kanskje skulle tro... Jeg har vært på mange turer gjennom tidene hvor jeg har båret minst like mye mat hjem igjen som jeg spiste på turen. Men det var bare på korte turer. Jeg synes faktisk det er veldig greit å regne på energi for å ikke ta med alt for mye mat på tur, særlig når turen blir av en viss lengde. Det er jo ikke akkurat noen heksekunst, men det tar litt tid. Jeg legger denne aktiviteten under turplanlegging, og da først og fremst på litt lengre turer. La oss si at jeg er på en 14 dagers tur og tar med en halv pakke Wasa husmann knekkebrød og spekepølse som pålegg til frokost hver dag. Det vil gi meg 130 gram knekkebrød (tror det er 20 i en pakke som er 260 g, så 10 knekkebrød) og la oss si 15 gram fenalår på hvert knekkebrød, altså 150 gram fenalår. Det gir meg ca 825 kCal pr frokost og veier da ca 280 gram pr frokost, 3,92 kg frokost for hele turen på 14 dager. Hvis jeg kan klare deg med granola + helmelk, og jeg nedskalerer den granola + melkepulver-pakken på 1600 kCal som jeg nevnte til 825 kCal vil det bli 170 gram pr frokost og 2,38 kg frokost for hele turen. Da bærer jeg altså hele tiden på ca. 40 % mindre frokost-vekt, i starten av turen halvannen kg mindre frokost, men får samme energimengde. Og det er bare frokosten. Jeg kan jo selvsagt ta med biff og poteter til middag hver dag også, som har veldig lite energi pr vektenhet. Det blir godt, men det blir tungt. Så det spørs om jeg ikke da må skrinlegge hele turen. Poenget med å regne litt på energiinnhold pr vektenhet er altså å få ned vekta på ryggsekken, noe de fleste intuitivt også forstår, men som de fleste kanskje bare konsentrerer rundt å velge mat de tror har lite vann (frysetørret, tørrmat, knekkebrød, posesupper, spekemat, ost osv. osv.). Vann inneholder ingen energi, så å fjerne vannet øker definitivt energiinnhold pr vektenhet og reduserer dermed vekta på ryggsekken. Men det finnes altså også andre parameter i dette som kan brukes på samme måte, spesielt å øke fettinnholdet, men også redusere fiberinnholdet. Hvis jeg nå absolutt vil ha knekkebrød, men skifter fra Wasa husmann til Wasa frukost i eksemplet klarer jeg meg med 9 knekkebrød (en halv pakke da jeg tror det er 18 i en pakke på 240 g) som for Wasa frukost veier 120 gram. Da er vekta av alle frokostpakkene 350 gram lettere (det går med mindre fenalår også). Og frukost smaker i tillegg bedre. Men vektreduksjonen er ikke stor nok til at det ville fått meg til å skifte hvis jeg likte husmann mye bedre. Men legger du et lag smør på hvert knekkebrød, si en halv kuvertpakke, altså 6 gram, så kan du klare deg med 6 husmann (med smør og fenalår) og få samme kalorimengde. Da er frokostpakken nede i 206 gram, altså 26% vektreduksjon i forhold til den opprinnelige husmann-pakken, eller 2,9 kg for hele turen (altså en kg mindre på ryggen i starten). Og foreløpig har vi bare snakket om frokosten...😁
    1 poeng
  16. En mnd siden siste langtur, det ble alt for lenge så på søndagen MÅTTE jeg bare ut på tur, selv om det var glovarmt ute. Kjørte inn til Uvdalen(Gjerstad) og gikk løypa mot Gautefall. Målet var Stolsvassnuten. Godt skiltet. Starter i tett skog.. ...for så at mer åpent landskap dukker opp noen høydemeter senere, men kort i luftlinje. Det er god stigning fra Uvdalen og opp til Kvenntjønnane. Ganske herlig her oppe, åpent og fint. Ser her tilbake på Kvenntjønnane fra der jeg kom fra, Uvdalen, ned til høyre. Utsikt mot Solhomfjell på vei opp til Mjeltenatten, med branntårnet i horisonten på høyre side. Mjeltenatten, med Hellersvann i bakgrunnen. Utsikt fra Mjeltenatten mot Hellersvann. Campen fra pinseturen i år, er langs vannet og bak fjellet i forgrunnen på høyre side. Utsikt mot Stolsvatn, målet Stolsvassnuten på venstre side. Sandstranden og halvøyene der nede til høyre er fin plass å ha leir. Utsikt på vei ned fra Mjeltenatten.. Her kan røyken fra skogbrannen i Nissedal(Haugsjåsund) skimtes helt bakerst og midt i bildet.. Stolsvassnuten i bakgrunnen.. Gammel bro.. og ny bro(for syklister). Mye av området her er tilrettelagt for sykkelturer, da Canvas Hotel ikke er så langt unna. På vei opp mot Stolsvassnuten, god stigning hele veien. Endelig oppe. Mjeltenatten i bakgrunnen. Utsikt over "Hanetarmane" Postkasse på toppen.. (postkasse..postkasse..) Enkel mat, i skyggen heldigvis, på toppen av Stolsvassnuten. Panoramautsikt fra Stolsvassnuten, helt greit å spise her. Hellersvann/Holmvann heeelt til venstre, så Stolsvatn. Hanetarmane til høyre. På vei tilbake, i solnedgang.. Turen var ikke så lang, 18km. Men med mye fotografering og hvile- og drikkepauser pga varmen, brukte jeg totalt 7 timer på turen. Lengst tid tok det til Stolsvassnuten, men fra Stolsvassnuten og til bilen tok det en time kortere. Dette var bare kosetur, så ikke noe rekordtempo. 3,5t opp, og 2,5t til bilen + spisepausen på toppen av Stolsvassnuten. Er man i ok form så skal man kunne klare å gå tur/retur Uvdalen-Gautefall på en dag.
    1 poeng
  17. Jeg tenker når hunden er teltvant kan man velge det teltet man vil ha. I nord er myggen en utfordring og da blir det innerteltet. Ikke akkurat myggtett etter første natt i teltet og jeg var glad vi ikke var på langtur. Tore
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.