Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 02. juni 2022 i alle områder

  1. Ikke fra "i dag", men i helgen som var tok jeg turen opp til Vikerfjell, nærmere bestemt Høgfjell. Her finner man den tusenmeter-toppen som er nærmest Oslo. Bare 1,5t unna med bil! Mange fine vann, som alle dekkes av ett enkelt fiskekort (bra!). Jeg fikk dog ingen fisk. Kanskje litt tidlig ute? Ikke at det var så fint vær på lørdagen heller, med veldig mye vind. Ellers veldig folketomt og et mylder av fine teltplasser! jeg kommer nok tilbake hit.
    6 poeng
  2. Tusen takk for utrolig mange gode svar, dere er gull! Jeg har 17 dager til rådighet, og må beregne en reisedag i hver ende fra her jeg bor. Derfor har jeg landet på at jeg ikke kan legge ut på en slik tur i år. Vurderer fortsatt å gå deler av turen til Gjendesheim (dag 9), men å bruke opp til 15 dager. Det vil nok også være en veldig fin tur. I tillegg har jeg friheten til å pakke tyngre enn niste og regntøy som er nevnt over. Og kanskje ta en ekstra natt eller to et sted det er ekstra fint.
    3 poeng
  3. Jeg er ikke uenig i nytteverdien i befolka områder. Men her er det dagesvis å gå på plank. Da velger jeg andre steder, som f.eks kunne jeg valgt Sarek hadde jeg visst bedre. Padlejanta fra noe nord for Sårjås og til Vaisa/Akka er noen dagsmarsjer med plank. Det er ikke bare en shortcut over ei myr. Statisk for kroppen er det også for en med sekk som skal ut på lenger tur.
    2 poeng
  4. Man må også huske at snittlengden på etappene kan gjøre deg litt for optimistisk. Dersom man en dag etter 10 dager må klare seg med 10km, så betyr det at snittet for gjenværende etapper øker fra 15 til 16 km, evt at man må ta en 20km etappe for å holde gjenværende snitt konstant. I mitt hode bør man ikke regne med at man kan bevege seg raskere enn 3-4km/t med tung sekk, og sannsynligvis saktere enn det i kupert terreng med mer bakker enn flatmark.
    2 poeng
  5. Fornøyd med denne kombinasjonen Orginal Jervenduk over Abisko Shape 2 telt. Passet overraskende godt. Om jeg allerede har plugger nede ved stangkoppene så er det bare å tre pluggen igjennom maljene til Jervenduken på begge sider, i tilfelle det skulle blåse opp. Det tar meg bare noen sekunder å få duken på plass. Duken slipper ikke igjennom lys, så dette hjelper veldig på både varme og sterkt lys i innerteltet når sola steker på.
    2 poeng
  6. Jeg henger meg på her. Kona kjøpte også et telt fra coleman, og da jeg åpna teltposen reagerte jeg på uvanlig stram lukt. Jeg så at coleman reklamerte med at teltduken var flammehemmende, og jeg ble nysgjerrig, for jeg vet jo at det ikke nødvendigvis er positivt. I USA følger de et regelverk som ble laget i 84 (CPAI-84) som stiller krav til at teltduker ikke skal være lett antennelige. Krav til at teltene ikke skal være helseskadelige synes vist å mangle. I en artikkel jeg fant tester forskerne nivåer av kjemikalier i et utvalg amerikanske telt. De testet både lufta inne i teltet og testet ved å tørke overflaten på duken. Forskerne konkluderer med at man bør bruke hansker når man setter opp teltet, helst ikke bruke yttertelt om det ikke er nødvendig og ventilere teltet godt. Forfatterne advarer også mot å fyre inne i teltet, noe som vil føre til at mer av stoffene avgis til lufta (ironisk at man ikke skal fyre i et telt med flammehemmende duk). Stoffene som de fant mye av i den amerikanske studien var OPFR (blant annet tripenyl phosphate), og ikke bromerte flammehemmere. OPFR er lite hyggelige stoffer, i følge wikipedia er for eksempel tripenyl phospat skadelig for gener, metabolisme, cellers utvikling etc. Det er også et av stoffene som fremmer østrogen i kroppen (og som kan påvirke menns fertilitet). Disse stoffene akkumuleres i dyr i naturen i liket med fluorforbindelser vi har hørt mye om fra skismurning. Ikke bra. (Coleman teltet hadde også en høy vannsøyle (6000 mm) som er det dobbelte av helsport teltet mitt. Jeg mistenker at dette kanskje er behandlet med PFOS, eller fluorforbindelser, men det vet jeg ikke.) Mattilsynet har gått ut med varsel om å ikke spise ørrett på mer en en kilo på generell basis i norge. Disse stoffene er noe av grunnen til at de advarer mot dette. Friluftslivet bør ikke bidra med å spre gift i naturen er nå min mening. Jeg bestemte meg fort for å sende teltet tilbake. Så til trådstarter; ja, flammehemmere i telt er noe jeg bekymrer meg for.
    2 poeng
  7. Her i nord har det vært et ønske om å gjøre Nordlandsruta mer kjent og tilgjengelig, så det har blitt lagt ned mye innsats de siste årene i å beskrive ruten og gi helhetlig informasjon. Jeg har kun vært innom deler av den, men det er jo snakk om ganske så flotte områder. 650km med merket tursti fra Børgefjell til Narvikfjellene. Kart: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/turistforeningen/files/19c6f5a9ca1fb4930a8cb240fc1421ca2a26fccd.pdf Informasjon og andre lenker: https://nordlandsruta.dnt.no/
    2 poeng
  8. Hvis du kan proviantere på hytter med 2-3 dagers mellomrom vil du jo kunne få ned vekta på sekken betraktelig. Med lett sekk og lette sko vil du nok kunne klare 20 km i fjellterreng om dagen uten problemer. Med vandrestaver klarer du sikkert 30 km også. Da tipper jeg du vil få god tid og kan ta deg tid til hviledager eller ligge rolig i dårlig vær om du vil.
    2 poeng
  9. Jeg har ett telt til alt - Hilleberg Allak. Og på sommeren er det å kunne åpne begge inngangene og kun ha myggnetting oppe svært velkomment. Gjennomtrekk er min oppskrift, samme som torsee.
    2 poeng
  10. 550-43=507 andre alternativer, eller 92.2% som ikke er "hotell". Da burde de 43 betjente være mulig å unngå.
    1 poeng
  11. Ha ha ha, svipper innom du liksom. Bare si det du, du abonnerer. Det gjør nå jeg
    1 poeng
  12. Nei nå ser dere jaggu ikke skogen for bare stråmenn. Er vel ingen her som har kritisert de mange ubetjente hyttene og den frivillig innsatsen, er det? Å gi uttrykk for at man burde kunne bruke mer på små bærekraftige prosjekter, mindre på store, burde være mulig å si uten at man blir anklaget for å være dugnadsdødare eller innbitt motstander av overnatting under tak! 😄
    1 poeng
  13. Ja, svenskene pleier å legge planker over myrene på stier med stor ferdsel (Kungsleden er jo Sveriges "nasjonalsti"). Jeg synes faktisk det er en stor fordel. I stedet for de norske gjørmestiene over myrer som typisk brer seg utover sideveis siden ingen vil gå midt i gjørma, gjerne flere titalls meter på utsatte steder, så får man i Sverige en smal plankesti på 30-40 cm, og med urørt myr hele veien inn til plankene. Det er ganske flott å gå ute på ei stor myr der det eneste som er rørt er selve stien, altså plankene som ligger i myra. Slitasjen på naturen blir mye mindre. Det er noe av det jeg husker ganske godt fra det stykket vi gikk langs Kungsleden (Abisko-Akkajaure). Det er forøvrig blitt mer og mer vanlig med planker i Norge også ("klopping"), særlig der det sykles mye. https://en.wikipedia.org/wiki/Kungsleden#/media/File:Kungsleden_trail.JPG
    1 poeng
  14. Selv der det er lov å fiske er det også krav om desinfisering og tiltak for å hindre smitte av lakseparasitten Gyro. Jeg gadd ikke forholde meg til det når jeg gikk så jeg fisket bare på norsk side i vannsystemer uten tilknytning til svensk smitte. Ellers heier jeg på Sarek. Jeg gikk Padlejanta og det er jo dessverre bare plank og mye plank var moden for utskifting når jeg gikk i 2019. Sarek står høyt på lista her.
    1 poeng
  15. Hvis du ikke absolutt må fiske hele veien vil jeg si at Sarek nasjonalpark i Sverige er noe du bør se på. Det går an å kombinere den med den fantastiske ruta @Ikigai viser til. Det blir bare å ta en sving østover fra for eksempel Staloluokta. Men merk at i svenske nasjonalparker er det altså forbudt å fiske. Sarek går opp til Akkajaure, men det er en flott fjellverden nordover derfra også, for eksempelk ved å følge Kungsleden nordover fra Ritsem mot Abisko. Sverigest høyeste fjell Kebnekaise ligger i området der. For en del år siden var vi en gjeng som gikk andre veien fra Abisko ned til Sulitjelma via Sarek.
    1 poeng
  16. Det er jo derfor det er så viktig å ikke ha tung sekk.
    1 poeng
  17. Det er to ting du bør tenke på når du telter i skogen, og det er 1) at det er tørt og 2) at hvis det kommer regn, så skal det ikke samles en dam der teltet står, Veldig ofte finner man en flat plass som ligger litt lavere enn områdene rundt. Det ser tørt og fint ut fordi det ikke har regnet på en god stund. Så kommer regnet... Som regel er flate lyngrabber fine å telte på. Lyngen liker ikke sump og fukt på samme måte som mose og gress ofte gjør. På gamle setervoller kan gress være fint å telte på. I skogen er gress ofte forbundet med grøftede myrer og kan være fuktig og ofte også mye mygg og knott. I Oslo-området bør man forøvrig være forberedt på å gå hjem igjen hvis man ikke tåler å telte ved samme vann som andre. Ved de fleste vann med fisk i er det svært ofte noen som overnatter eller er ute og fisker om natta om sommeren, i hvert fall i helgene. Det kan bli svært langt å gå hvis man hele tiden skal gå til neste vann...
    1 poeng
  18. Du har fått mange gode svar men et par ting: Hver dag blir i snitt 15km i følge min kalkulator. Her er det greit å begynne ærlig og i riktig ende. 7000hm på 15 dager er også nærmere 500hm daglig i 15 dager. (Med forbehold da det er GPX sporet som er lagt inn på ut.no) DNT kategoriserer den som rød/krevende, husk at DNT er hytte-hytte planlegging med matpakke, sovepose og regntøy i sekken! DNT Tar på ingen måte høyde for folk som går med tyngre oppakning og telter. Jeg har ikke gått Jotunheimen men de sier vel at det er noe av det tyngre og kuperte å gå? Ref. Høydemeterne. Sist jeg gikk langtur så er det eneste jeg angra på i etterkant at jeg ikke tok meg bedre tid. Da fulgte jeg også en kjent hytte-hytte plan men med telting. Det blir jag!
    1 poeng
  19. Siden du baserer deg på telt, så ville jeg lagt opp til en hviledag, men også vurdert litt underveis hva man ønsker. Telt gir jo fleksibilitet. På fine dager hvor bena er gode og det ikke er for mange bakker kan man klare å gå lenger. Er det meldt ræva vær eller bena er slitne, så kan man bruke en hviledag eller gå litt kortere enn gjennomsnittet. Og husk at lengde ikke er alt. F.eks. er Gjendesheim til Memurubu over Besseggen 13km, men med 1000 høydemeter er den ingen spøk. For vanlige dødelige vil det ta veldig på å gå 15 slike etapper på 15 dager. Cluet er å ha nok slakk i planene slik at man kan tilpasse målet for dagen etter dagsform, lyst, vær og terreng.
    1 poeng
  20. Genialt. Ønsker ikke å spore helt av her, men FATMAP et også et bra verktøy for turplanlegging i 3D. Kartene har stier og elver lagt inn og man kan velge ulike overlays som f.eks. sommer, vinter, skredkart osv. Finnes også i app for Apple og Android. Mesteparten er gratis.
    1 poeng
  21. På merked og umerked sti. Med flott vær, var det klart at jeg måtte på tur. Sola skinte, og selv om det var noen skyer mente YR det ville bli en tørr dag, i hvert fall til ut på ettermiddagen. Jeg var klar, sekken var pakket, men jeg var ikke sikker på hvor turen skulle gå. Det vanlige problemet. Det har blitt mange turer i det siste, og ikke de korteste heller. Jeg var likevel klar for en tur på mer enn to timer. De fleste av de «vanlige» turene hadde jeg gått nylig, men hva med turen rundt Lifjellet. Denne turen gikk jeg nesten en gang i uka, og noen ganger to dager på rad. De to – tre siste årene har det blitt flere turer, men ikke alltid så lange. Det har i hvert fall blitt færre turer rundt Lifjellet. Det var kanskje det beste alternativet denne dagen. Turen er ikke mer enn en mil, og den tar meg – nå – litt i overkant av to og en halv time. Det er i underkant av fire kilometer i timen. Jeg går fortere enn det i lett terreng. Lifjellrunden går i «tungt» terreng, med en drøy bakke opp mot toppen. Selv om jeg har gått rundt Lifjellet i mange år og mange turer hvert år, blir det ikke helt samme runden nå, som første gangen. Jeg går nå sjeldent utover langs fjorden via den rødmerkede -T-merkede stien. Det går en sti lengre nede mot sjøen som ikke er fullt så bratt. Selv om det tar litt lengre tid, blir det enklere - for meg. Stien har også blitt litt enklere å gå noen korte strekk. Noen små snarveier. Ute ved Bymarka, la Franz Olsen stien oppom Ørnafjell – for å få utsikt mot Usken, Jørpeland og Ryfylke. Den gamle stien går i skaret oppover og møter den merkede stien litt oppe i bakken. Litt under snaufjellet står en stolpe som viser vei mot venstre. Her var det tidligere et stidele, for en sti mer rett mot toppen av Lifjell. Den T-merkede stien går over toppen og har bedre utsikt, mens den andre, kortere stien, går mer rett mot toppen. I tillegg til å være kortere, er den umerkede stien bedre beskyttet mot vind, og det kan blåse på Lifjellet. Jeg går den umerkede stien, men selv om denne stien er kortere og mer beskyttet mot vær og vind, så gror stien helt igjen. I dag vil folk ha problemer med å finne stien oppover, om de ikke er kjent.
    1 poeng
  22. Hei. Jeg har ca 10 telt i boden, og til den bruken du beskriver ville jeg valgt Fjellheimen Superlight 2. Tror ikke dette teltet finnes lenger men det finnes i camp versjon og hadde jeg fått lov av kona å kjøpe et telt til så ville jeg valgt Fjellheimen Superlight 2 camp. For meg blir dette det ultimate sommerteltet på fjellet. Dette teltet er solid, lett, har nok plass til 2 og har et romslig fortelt. Jeg liker dessuten tunneltelt fordi de er lettere å sette opp i vind hvis man er alene. Jeg har hatt Reinsfjell men jeg likte ikke at det var to små fortelt så dette solgte jeg (pleier ikke å kvitte meg med telt). Det blir etter min mening mye tryggere å bruke kokeapparat hvis man har god plass i forteltet. God tur
    1 poeng
  23. https://www.nrk.no/nordland/studenter-fra-ntnu-utvikler-dnt-hytte-1.15986342
    1 poeng
  24. På lars monsen butikken på jekta i tromsø. Tore
    1 poeng
  25. Kjøpte et Lanshan 2 "Pro" (hvilket betyr énduker, veldig "inspirert" av Zpacks Duplex), fikk prøvd det før helga. Det er silnylon og trenger sømtetting, noe jeg ikke har fått gjort ennå, og i og med ltt usikkert værvarsel tok jeg med tarp også. Det er, som dere sier, enkelt å sette opp. Trenger litt mer øvelse før jeg finner optimal lengde på stavene og stramming på bardunene for å få teltet til å stå "pent" når underlaget ikke er helt plant, men synes det funka bra uansett. Pro-utgaven har litt lenger liggelengde enn vanlig 2p (230 mot 220?) og holder for meg på 194 med et Exped Synmat 7 LW. Litt mer bredde også (120 vs 110), så det skal gå å lirke inn fruens liggeunderlag også. Det var høy luftfuktighet men lite kondens, kun litt lett fuktighet på innsiden av duken. Mulig tarpen hjalp, for den var dryppvåt både over og under. Hadde også den ene flappen åpen på den ene siden, men er uansett god lufting under skjørtekanten. Kjøpte med en bunnduk også (c 150g). Har ikke brukt sånt før, men må si det var behagelig å ha en nesten ren og tørr teltbunn når teltet skulle ned. Bunnduken var ganske blaut. Eneste ulempe jeg ser med Pro-utgaven er at jeg ikke har muligheten til å bruke bare innerteltet (ev sammen med tarp), men ruller jeg opp begge ytterdørene på begge sider er det ikke så langt unna. Og ja, pluggene egner seg kun på snilt underlag og i lite vind. Bare å bytte med noe bedre med en gang.
    1 poeng
  26. En uke = en hviledag. Når du har såpass mye på din side, så blir det ikke for å "komme seg igjen" (ved skader hjelper en dag fint lite), men for å bli kvitt stressfaktoren med å gå på tid. Den verste turen jeg har gått var fem dager hvor jeg måtte rekke frem på et gitt tidspunkt. Himla styr hele turen (og en feit, rød varsellampe). Så gi deg selv god tid. Kanskje er det godt å ligge lenge om morgenen en dag eller la lunsjen skli over i en lur før middag. Lukt på blomstene og la regnet slå i teltduken. Vet ikke hva du mener med "tung sekk", men det kan være verdt å kikke på vekten. Ved siden av gnagsår er det sekken som trekker ned på turer. Og på Omveien er du ikke på "ekspedisjon", men på tur og trenger ikke ha mat for to uker i sekken. Ser ut som en fin rute - litt flaks med været innemellom, så blir det bra!
    1 poeng
  27. Besøker i kveld fjellet Rødrevheia - rimelig rett opp fra veien. Mest besøkt på vinterstid tror jeg. familiebesøk med kakespising og alskens utskeielser gjør sitt til at turen ble tung. Helt vindstille og sitter å venter på at solen skal forsvinne bak Haveren - der jeg var for 2 dager siden. Godt å besøke andre områder. Så en falk og et hi men så langt ingen rev!
    1 poeng
  28. Snøseal funker. M77 i solsteika på balkongen ser ut til å suge til en del voks hvertfall. Holder for det meste tett.
    1 poeng
  29. Vann, altfor mye vann. Flom og vanskelig med bakslengen mellom trærne. Tore
    1 poeng
  30. Dagens tur har vært i fjæra. Sol, 10 grader og det nærmer seg sommer. Tore
    1 poeng
  31. 600 falt ikke innenfor på temperaturen du hadde satt med t-comf på -3, men det må du jo nesten bare vurdere selv. Lettere å lufte i varm pose enn å bli varm i en for kald pose.
    1 poeng
  32. M/77 holder deg ikke tørr på beina over tid, uansett hvor mye du måtte styre med skokrem. Har ikke trua på at de vil holde deg tørr selv med skikkelig impregnering heller.
    1 poeng
  33. Jeg bruker er telt med mye netting i innertelt og inngang på begge sider. I tilleg er det en lys ytterduk på det. Blir på langt nær så varmt om morgenen som jeg var vant ril fra tidligere telt. Kan også brukes med bare innertelt, fint i kombo med tarp.
    1 poeng
  34. Enig med @tusjmann og @Gittiamo Det er i prinsippet følgende metoder som gjelder: 1. Sette opp teltet der hvor det er skygge/le 2. Spenne opp en tarp som fungerer som skygge 3. Det finnes telt (spesielt amerikanske) hvor innertelt hovedsaklig består av myggnet og innerteltet kan brukes frittstående uten yttertelt. 4. Legge seg utendør i skyggen til teltet med eventuelt en myggnetting rundt seg.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.