Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 23. mai 2022 i alle områder

  1. Jeg har, eller er en familie på tre. Vi skal campe i sommer. eier ikke noe utstyr: 3 stk liggeunderlag (Exped) 1500,- pr stk = 4500,- 3 stk Soveposer (Mamut) 3000,- pr stk = 9000,- 3 atk camping stoler 500,- pr stk = 1500,- 1 stk 3-4 manns telt (helsport) = 9000,- Trangia 25 med gassbrenner = 1500,- 3 stk hodelykter (petzl) 500 pr stk = 1500,- Totalsummen er da 27.000,- Dette er for at jeg måtte ha alt i dag og ikke har planlagt i forkant. Skal jeg 14 dager til syden, er samme sum 35.000,- for jeg har ikke mulighet til å reise utenom fellesferien. Så under en månedslønn for å ha godt utstyr til alle tre som varer i mange år framover, som jeg kan benytte meg av året rundt. Vel, vi får være enige om at vi er uenig. Jeg syntes ikke dette er dyrt, ikke er det mye penger heller. Men, til den historier hører det også med at vi er blitt ekstremt bortskjemt de siste generasjonene. Når jeg var liten dro vi på camping med lånt utstyr. kvaliteten var ræva og vi kunne bruke en hel dag på å samle vann som dryppet gjennom telt duken. Å nåde den som tok i teltduken når det regnet. I dag skal vi ha 2 biler, kajakker, hytte, minst en tur til syden, 3 par ski, klatreutstyr, fotball sko, rulleskøyter, skateboard, sykkel, å x antall fiskestenger. Men ikke bare det, vi skal ha 3 - 4 forskjellige telt også, for at vi må ha ett til hver dag i uken. Sorry, dette er en liten rant fra min side. Men jeg blir så provosert når jeg hører folk si at ting er så dyrt i dag. Det er billig, og har vel strengt talt aldri vært billigere? Ja, noen har dårlig råd.... slik er det i dagens samfunn. Noen har ikke til å betale strømregningene sine, de får knapt endene til å møtes. Men da ligger som regel problemet et annet sted, ikke at det er så dyrt å campe..... Mener jeg! å jeg legger ekstra trykk på JEG! dette er min synsing og basert på egen skråsikkerhet. Andre skal få lov å mene det motsatte 😇
    6 poeng
  2. Jeg og madammen tar en 10 dagers fra sør til nord på Hardangervidda i sommer, med telt. Men vi lar oss og friste av DNTs tilbud på overnatting, dusj og påfyll av mat i skreppa. Betjent og selvbetjent. Dette gjør at sekken kan holdes under 15 kg for min del(går ikke i samme fella som i fjor med dobbelt så tung sekk på turen fra øst til vest). Jeg betaler gladelig nærmere 5000,- for dette. Og å ha noen vannhull på vidda er jo bare helt fantastisk;) En ti dagers i syden blir uansett fort vekk mye dyrere, og på vidda så går pengene tilbake til et videre godt tilbud.
    5 poeng
  3. Og så har vi finn.no i dag. 3 stk liggeunderlag (Exped): 1000 + 1200 + 1250 = 3450 3 stk sovepose: 2300 (nu Mammut sphere) + 1850 (ny Mountain Equipment) + 2300 (ny Mammut protect) = 6450 (er man villig til å ta brukt sovepose og vaske får man de for noen få hundrelapper pr stk) 3 stk campingstol (jeg mener sitteunderlag er bedre): 2 stk gratis + 200 = 200 1 stk telt (her kan man få mye billig, men jeg velger ett i mellomklassen): 4000 (Helsport Svalbard X-treme 3 camp) 1 stk campingkjøkken: trangia 25 (helt nytt uten gassbrenner): 380 kr + 449 (ny trangia gassbrenner) = 829 (her fant jeg dessuten en hel pakke med turutstyr, 3 kopper, eggholder, bestikk, drikkeflaske, lykt, gryter og panner inlusive Trangia med både gassbrenner og gassbokser: 1500) 3 stk hodelykter: her var det mye rart, men jeg skulle fint finne 3 lykter jeg kunne bruke selv til rundt 350 kr stk = 1050 Totalsum: 15979,- (men jeg ville gått for den campingkjøkkenpakken fordi den inneholder mye nødvendig "smårask" som man også trenger og ender da opp med 16650,- Dette var ikke ment som et innspill om en veldig seriøs turpakke for tre, men gir kanskje en liten pekepinn på hvor mye det er å spare på å bruke finn.no mer aktivt. Og her har jeg ikke valgt det billigste rasket jeg kunne finne, men valgt ting jeg selv mener jeg kunne gå for personlig om jeg trengte noe utstyr (noe jeg ikke trenger mer av da jeg har for mye allerede). ;-)
    3 poeng
  4. For MANGE år siden gikk jeg fra Memurubu til Gjendebu via Surtningssui, en ganske slitsom tur som gjorde at vi ankom målet etter at kjøkkenet hadde stengt, fullstendig gjennomslitne. Likevel klarte de å lure fram en tallerken stekte fiskepinner med kokte poteter, rømme og reven gulrot. Og en øl. Det er et av de beste måltidene jeg har spist, og verdt hver krone, selv på studentbudsjett.
    2 poeng
  5. Jeg er egentlig enig i de fleste synspunktene her inne. Jeg synes jo DNT både burde tilrettelegge tilbudene for dem som vil ha det enkelt og dem som vil ha "luksusen" det er er å få dusjet, kunne kjøpe middag og kose seg i ordentlige sittemøbler før man legger seg. Jeg har sett en del youtube-videoer i det siste, og det som slår meg for de lange "throughhike"-rutene i USA er at det ofte er satt av dedikerte områder for telting, og på de beste plassene har man også toaletter tilgjengelig. Dette siste synes jeg er viktig og riktig å gjøre i den norske fjellheimen også. Det er tross alt mye bedre å bokstavelig talt samle dritten på ett sted enn at folk driter i steinura og etterlater seg spor i form av steiner med dopapir og dritt under. Det kan fungere i områder der folk ferdes sjelden, men i forbindelse med rutene til DNT og lignende, så blir belastningen etter min mening for stor. Da synes jeg godt at man kan betale litt, uansett om man bor på "hotell", i anneks med kun sovemulighet (mener de hadde noe slikt på Spiterstulen i tillegg til den betjente opsjonen, men det er lenge siden jeg var der) og om man sover i telt et steinkast fra "hotellet". I høysesong er det jo ofte stappfullt på de betjente hyttene, uansett, så mulighet for å sove i telt eller enkle "anneks" burde alltid være en mulighet for en rimelig penge. Edit: Ser at Spiterstulen fortsatt har "Fjøset" sovesal, der man kan overnatte med sovepose innomhus og ha tilgang til dusj og toalett. 300 kr natta i høysesong for en person er ikke gratis, men det er jo heller ikke skrikende dyrt i 2022.
    2 poeng
  6. Jeg kjøpte Klattermusen Gere 2.0 i fjor for å ha en turbukse til "alt". Den ser nesten ubrukt ut på tross av å ha vært med på stort sett alt av turer i fjor sommer. Det er nok en tyngre og mer solid bukse enn du kanskje ser etter, men luftingen er ok (med netting) og den virker å være bortimot uslitelig. Jeg er i alle fall frelst
    2 poeng
  7. Jeg har en Hammock Gear Economy Incubator som skal holde fint ned til -17C. Er det varmt kan jeg åpne bafflene langs endene og evt la være å ha den helt oppe/inntil køya. https://hammockgear.com/economy-incubator-custom/ Her er Shug, hammock-ninja, som viser hvordan bruke en underquilt som kan brukes som mal for de fleste underquilter. Husk "I got to have it pressed up against me!":
    2 poeng
  8. Spot on. På generell basis er jeg imidlertid mer positiv til gjedda enn deg, men følger deg tett i ressonomentet ditt forøvrig. Hva var det Monsen sa? "-når jeg får gjedde på kroken så takker jeg for maten. Når jeg får ørret så takker jeg for at jeg ikke må spise gjedde". Det sitatet oppsummerer edelfisk vs ufisk på en ganske adekvat og tilfredsstillende måte synes jeg.
    2 poeng
  9. Siden jeg er i gang, og som en kommentar til overskriften "Hvorfor tvinger DNT oss til dyrest mulig alternativ?" DNT tvinger ingen. DNT er den overordnede organisasjonen, men alt som har med hytter, ruter, stier og slike ting å gjøre, står den lokale turistforeningen for. Avgjørelsene her blir formelt tatt i generalforsamloingen, hvor for STF s del det var noen og tredeve tilstede av i alt 30.000 medlemmer. (Av de 30 fremmøtte, var det ganske mange som ikke innhar noe verv, eller er med i noe styre, men bare er "frivillige" som meg. Mange av disse legger ned mange timer og mye arbeid for STF. - disse ivrige "frivillige" som deltar på dugnader og gjør en innsats, har selvsagt påvirkningskraft innad i foreningen . ) Ønsker noen endring så er det bare å møte opp på generalforsamlingen, men ønskes det påvirkningskraft i tillegg, så kan dugnad og innsats gjøre en forskjell.
    2 poeng
  10. HURRA gir 30 % av i hele dag .
    1 poeng
  11. Og gratis på BUA og lignende kommunale tiltak . sjekk ut https://www.bua.io/utstyrssentralen-lillestrom/utstyr Så man kan komme seg på tur selv om man ikke er så heldig stilt økonomisk
    1 poeng
  12. I dag kom et flott og lite brukt eksemplar av "Hundre Padleperler" av Øystein Køhn i postkassa. Ikke referert til så mye her på forumet lengre, som den en gang ble, hadde nok sin storhetstid for 15'ish år siden, etter den kom ut i 2003.
    1 poeng
  13. Er det ikke sovesal på de fleste betjente hyttene da. I DNT-Oslo og omegn sine hytter koster det da (inklusive dusj) 239 for medlemmer og 319 for ikkemedlemmer (om sommeren). Ørepropper kommer i tillegg 😁
    1 poeng
  14. Takk for tipset 🙂 Det kan den jo faktisk brukes til.
    1 poeng
  15. Ja, absolutt. Helt enig der! Jeg så faktisk etter om jeg skulle supplere med ett telt til forrige uke. Siden jeg skal på 2 ukers kajakktur fra Kristiansund til Sandnessjøen i sommer kunne jeg tenkt en litt romsligere bolig enn mitt snart 20 år gamle Hilleberg unna (kjøpt brukt), særlig om det blir mye regn. Men Exped Orion var blitt så dyrt at jeg lot vær (og jeg fant ingen brukte). Jeg kjøper selvsagt heller kvalitet som varer, enn billig søppel som ikke varer. Samtidig synes jeg litt synd på de som virkelig er interessert i friluftliv og ikke har allverdens økonomi. Det blir en skikkelig dyr inngangsbillett for dem, og da ender de gjerne opp med å kjøpe «billige kinatelt» som ikke varer. Det er heller ikke bra for miljøet.
    1 poeng
  16. Og det er jo faktisk bra. Både for lommebok og miljø.
    1 poeng
  17. Det er nok ikke mulig å flytte all produksjon inn i landet, spesielt komplekse produksjoner som krever spesialiserte produsenter og store maskinparker - som ville resultert i enorme produksjonskostnader (eks sekker, telt osv). Men når lokal etterspørsel forsvinner helt, så forsvinner også kompetansen og muligheten for å produsere noe som helst lokalt - og det er synd. Et annet dilemma med asiatisk produksjon, er arbeidsforhold og vilkår. Det er selvfølgelig mange seriøse, men også mange useriøse produsenter. Nå sikter jeg ikke til Helsport, men er dessverre ikke alle som er så opptatt av at dette skal være på stell. Så får jeg bare beklage om jeg lar tråden skli ut 😅
    1 poeng
  18. Banglasdesh på mitt fra 2019. Er vi virkelig der at vi har nasjonalromantiske illusjoner om at det skal sitte noen ariske budeier på Melhus å sy telt? Helsport har for meg vært veldig trivielt å handle nettopp fordi man kan gjøre gode kupp på salg samtidig som det er egne rimelige-serier beregnet for XXL f.eks Nordmarka. Jeg ser ikke helt at dette har endret i det siste?
    1 poeng
  19. Personlig synes jeg Kina-produkter med vestlig merkelapp har blitt for dyre. Når jeg kan kjøpe håndlaget småskala produkt fra europeisk eller amerikansk produsent for det samme som et masseprodusert Kina-produkt er valget enkelt.
    1 poeng
  20. Har Vidda Pro Ventilated. Den er litt smalere i form enn vanlig Vidda Pro. Men det er ikke mye og ikke smal rundt leggene. Den har lufting på sidene men det er ikke netting i luftingen desverre. Jeg er heller ikke noe fan av for mye stretch siden det blåser gjennom. på VP Ventilated er det kiler med stretch i skrittet men så lilte at det ikke har noen betydning annet enn litt bedre lufting.
    1 poeng
  21. Det er heller ikke nødvendig å eie alt, mye fint som kan leies. 👍
    1 poeng
  22. Nå følger jeg dårlig med, men så vidt jeg vet så har vel Helsport ennå et stykke å gå før de har monopol på telt. Hvis du ikke synes at kvalitet og pris står i forhold til hverandre, så er det mange andre muligheter. Hva med heller å spørre forumet følgende: "Her er Helsport-teltet jeg ser på, men jeg liker ikke prisen. Hvilke andre telt anbefaler dere?"
    1 poeng
  23. Om sittehøyde, noen vurdering om dette halvveis ned på denne siden: www.diypackraft.com/faq/choosing-a-packraft-not-just-diy/
    1 poeng
  24. Eller ca. 20% av en gjennomsnittlig brutto norsk månedslønn. Ikke at jeg liker å betale mer enn jeg må, men ting er generelt for billig. Hadde nok vært bra om vi måtte planlegge forbruk litt mer, gjøre litt hardere prioriteringer og spare litt lengre for å få råd til det vi ønsker oss. Det er vanskelig å ta overpris i ett marked med konkurranse, så hvis Helsport fortsatt selger telt, så er vel prisen riktig, uansett hva vi skulle ønske at den var.
    1 poeng
  25. Det er masse billige tilbud til de som ikke vil bruke DNT. Her er noen av dem: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1KsiB1veAZGlCkMMBYAZSkv97syiy3cwv&ll=65.33569873640054%2C17.780728500000016&z=5 En del fjellstyrer har også hytter, både åpne og til utleie på døgnbasis. Det er også en del hytter som leies ut på inatur.no.
    1 poeng
  26. Med Bestyrerinnen på langtur. Det er på vinteren vi går i sjøkanten. Enten på sandstranden eller litt inne på land. Det er som oftest ikke is og snø der. Frost og greier er i hvert fall vekke nå. Det er vår på Jæren og bøndene har alt begynt på førsteslåtten. Med grønne marker og trær fulle med blader, er det mer sommer enn vår. Likevel mente altså Bestyrerinnen vi burde ta en tur langs Nordsjøen denne søndagen Det var noe med en strandtur som Klepp Frivilligsentral skal gjennomføre i august, og som bestyrerinnen ville forberede seg på. Hun kunne tenke seg bare en kjapp og kort tur. For min del så blir det nok av kjappe og korte turer, jeg fortrekker litt lengre turer, og gjerne med litt bakker. Jeg trenger all den bakketreningen jeg kan få framover mot sommeren og mine turer i heia. Det er lite bakker langs sjøen, og for å kompensere for manglende bakker, ønsket jeg å gjøre turen litt lengre. Vi kunne jo forsøke oss på turen fra Hellestø til Orre. Dette er en tur jeg har gått noen ganger de siste årene, og som jeg synes er kjekk å gå. Turen er nærmere 15 kilometer, men som sagt – helt uten bakker. Er sanden fast og fin, så er det også enkelt å gå på stranden. Løs sand gir litt mer trening. Det var skikkelig bra vær denne dagen- Nesten ikke vind, og sol – omtrent fra blå himmel. Hadde den blå streken strukket seg opp fem – seks grader lengre opp på skalaen, hadde det nesten vært badevær. For andre – nordsjøen er fortsatt alt for kald for bading. Sjøen og sandstrendene, Feisten Fyr, og sanddynene, var akkurat de samme som på vinteren, men på denne turen var bakken dekket med grønt gress, selv om det fortsatt er en del gammel marehalm. Den store forskjellen var blomsterprakten. På innsiden av Hellestø-stranden var det strandlupiner i hopetall. En svartlistete art, men flott for det. Mellom Bore og Reve var det tepper med fjærekoll, som tidligere het strandnellik. Planten skiftet navn da den ikke er en nellik i det hele tatt. Løvetann er «ugress», men når marka er helt gul, er blomsten flott å se på likevel. Denne dagen fulgte gulfargen oss på hele turen. Det er uansett bedre enn vissent gress. Nå er Revtangen kjent for sitt rike fugleliv, og denne gangen fikk vi med oss storskarv og ærfugl, utenom lerka og ande småfugler. På Orrestranden gikk vi på kjentfolk og fikk følge det siste stykket mot Friluftshuset. Kjell var den som fortalte om Fjærekollen og også om andre planter vi gikk forbi. Vi var ikke alene på tur denne dagen. Det var mye folk på Borestranden, men fra Bore til Reve havn, møtte vi flere folk enn noen gang. Første gang vi gikk her var det omtrent ikke sti, nå er det tydelig sti, og mye folk. I tillegg var det dyr på beite. En familie var nok skeptiske til å gå mot ungdyra, så jeg gikk foran. Med litt høy stemme ba jeg kua flytte seg. Den trakk seg vekk – litt til min overraskelse... Det ble en tur der Jærkysten viste seg fram fra sin beste side, selv om det ikke var badevær. Turen er i seg selv på omtrent 15 kilometer, og vi brukte litt over tre timer. En kjekk og flott tur.
    1 poeng
  27. Men for å komme inn på denne trådens egentlige trema (som jo ikke handler om salamandre og fisk): Jeg har begge disse bøkene og har foreløpig lest Hemmelig hytter som jeg fant veldig interessant og leseverdig. Han viser at det er en lang tradisjon i Norge for bygging av primitive ly for vær og vind og for steder å være for seg selv. Noen var for bruk under jakt og fiske, andre for å skjule seg eller et bosted der man mer elle mindre har meldt seg helt ut av samfunnets med dets jag, krav og mas. Den moderne formen er vel kanskje et telt i ryggsekken som man kan sette opp helt lovlig akkurat der man vil (med noen få begrensninger da), selv om det nok bygges hytter rundt i skogene i dag også. Podkasten Uteliv har en halvtimes samtale med forfatteren i en episode fra den 14. januar i år. Jeg tror kanskje man må være patreon-medlem for å høre den.
    1 poeng
  28. Takk for svar, både lange og lengre jeg har en hennessy hammock a-zip, så den er jo god plass til å røre seg i. Må si jeg ble litt glad når jeg skjønte at liggeunderlag kanskje var unødvendig, syns det er veldig styr og det ligger aldri sånn det skal. Gleder meg til å prøve uten!
    1 poeng
  29. Her snakker du nok først og fremst om norske matvaner. Du skal ikke lenger enn til Sverige for å finne en helt annen innstilling til gjedde. Jeg heller til at ørreten er mest utbredt i Norge (særlig på fjellet) fordi den er veldig enkel å spre. Man kan bære øyerogn i ei bøtte med vann dit man vil sette den ut (strengt forbudt) og det er en fisk som kan overleve av insekter og krepsdyr (før den blir over kiloen). Gjedde er i utgangspunktet god matfisk, men den er rovfisk og derfor vil forurensing i biotopen akkumuleres raskere i gjedde enn i ørret under kiloen. Ørreter over en kg er derimot også rovfisk og ikke spesielt godt egnet til matfisk den heller, Gjedda vokser fort, så små gjedder er ikke like beheftet med forurensing fordi de ikke er gamle, men de er i motsetning til ørreten rovfisk også når de er små. Abbor er også en god fisk, men den er også rovfisk og vokser i tillegg som regel sent, så selv små abbor kan være gammel og forurenset. Å sette ut fisk i naturlig fisketomme vann kan totalt endre faunaen i det vannet (i tillegg til at det er strengt forbudt). Utsetting av ørret og annen fisk i naturlig fisketomme dammer har utradert mange bestander av storsalamander (nær truet på rødlista 2021 der utsetting av fisk er en av årsakene som listes opp). Utsetting av fisk er også svært ugunstig for småsalamander som er klasifisert som livskraftig i rødlista. Det er utallige eksempler fra hele verden hvor man "forsøkte å bruke hodet", men det viste seg at "hodet virket ikke". I stedet for å oppnå målet de hadde oppnådde de ofte det stikk motsatte eller lagde til og med et enda større problem enn de hadde i utgangspunktet. Det er faktisk en grunn til at det (egentlig ganske nylig) ble forbudt å spre fremmede arter (ikke stedsegne arter) i biotoper i Norge, og det var ikke fordi de som lagde disse lovene syntes det var artig å lage nye lover.
    1 poeng
  30. Det viktigste er at ungene er vant til å være ute, også om det ikke er sol, vindstille og varmt. Altså må "tur" være forbundet med noe godt. Med tre barn (nå 15, 13 og 11) har jeg langsomt innsett at det ikke nødvendigvis er likt for alle. Eldstemann vil gå langt, yngste er fornøyd etter 200 meter. Så med to jevngamle (tvillinger?) er jo forutsetningen der for at de takler like turer. Da må du selge inn "tur", og så "fjell og moskus" som gledesmoment. Da er mye gjort. Og ha lave skuldre!
    1 poeng
  31. Takk, da beholder jeg det. Skal bare ligge/sitte på det. Tenkte ikke på det estiske, mer på om det kan trekk fukt. Men kan jo alltids sette et bit blank Gorilla over lappen de alt har lagt der, sånn just in case
    1 poeng
  32. Dagens turmål var Skautuva eller Skaugtuva som den også kalles. Den er ca. 2 mil øst for Bodø sentrum. Høyde 626 moh. Turen tok litt over 3 timer. Fantastisk vær her i dag. Mot vest: Mot sør: Østover: Mot nord, Landegode:
    1 poeng
  33. Interessant. Her kan du se svaret jeg fikk fra Trangia i 2016 om brenneren og opp-ned-modus: p%C3%A5-tide-med-ny-gassbrenner-men-hvilken/?do=findComment&comment=362482 Og nylig her på forumet tok jeg opp spørsmålet om det kan blir for varmt for 3.parts bensin- og parafinbrenner når den er montert i Trangia kjøkkent. 41450-omnifuel-i-trangia/?do=findComment&comment=505651 Har ikke erfart det selv, og det hadde heller ikke @dsk (jf hans svar der) men han kom da også inn på problemstillingen om det kan bli for varmt for selve Trangia kjøkkenet med en slik brenner i bruk. dsk hadde ikke erfart noe slikt, og ikke jeg heller. Men man har jo hørt om andre som har "smeltet" Trangia sin kaffekjele på bålet. Interessant at de anbefaler Duossal når bensin-/parfinbrenner benyttes i Trangia kjøkkenet. Men er kanskje litt "føre var" holdning der da m.t.p hvilke råd de gir(?).
    1 poeng
  34. og noen plasser så bruker de som jobber der selvbetjeningskvarteret, og de har jo selvsagt ett behov for å kunne være litt for seg selv innimellom..
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.