Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 12. des. 2021 i alle områder

  1. Førstemann til mølla! BA 1manns ultralight telt til halvpris for de som vil ha et lett solo telt! Dette er nesten så billig at det kan selges for samme pris etter 1 sesongs bruk for uttesting.
    3 poeng
  2. Har har jeg mottatt en GHILLIE KETTLE - MKETTLE SAS. Link til produsenten: https://www.ghillie-kettle.co.uk/product-page/mkettle-silver Måtte prøve den ut i minus 2 grader med rødsprit. Første prøve var med forvarming satsen . det tok 9:15 min ( jepp, det ble flammer som gikk i alle fall 10 cm over toppen, se siste bilde) Deretter uten forvaming. det tok 13:15 min Begge gangene ble det brukt 1 oz ( 0,3 dl) med rødsprit. Må si at dette er en fin sak som vil bli benyttet i felt. Meget brukervennlig og kompakt. Passer fint i en sidelomme. Det er vel bare en leverandør i Norge; https://www.jaktfall.no/produkt/ut-pa-tur/termos-kopper-kar/ghillie-kettle-mkettle-sas-hardanodisert-vannkjele-530-ml?gclid=CjwKCAiAqIKNBhAIEiwAu_ZLDshPgSxdB0ia_44CcDUloIaX_WrhbPSCaTHkQHUI7A7z0xcCRCcjVxoCYlAQAvD_BwE og en black friday pris på 489,- er helt innenfor.
    1 poeng
  3. Den gjør det enklere å dra innholdet ut, ved at du kan holde igjen i den fliken. Jeg er takknemlig for at de er der hver gang jeg tar ut soveposen, og spesielt Jervenduken.
    1 poeng
  4. Hvis du holder til i Oslo kan jeg anbefale en tur innom Revir og prøve Plusminusnoll sin bib. Jeg endte opp med den etter å ha testet flere forskjellige. Jeg opplever den som robust, men ikke for stiv i stoffet. Den er dog tyngre enn f.eks. Alfa SV, men jeg likte denne bedre.
    1 poeng
  5. Støtter siste taler. Min vinterpose har t-limit på minus 11 (ME helium 800), men for å være helt sikker på en komfortabel natt uten frysing så kjører jeg et topose-system når temperaturen nærmer seg tosifret antall og bruker en lett sommerpose av dun samtidig da.
    1 poeng
  6. damemodellene er ofte en del smalere, så sjekk det før du evt går for det. skal du bruke den midtvinters ned mot -20, ville jeg personlig gått for en varmere pose, men det er også ekstremt forskjellig hvor varm man er - og hvor stor sikkerhetsmargin man vil ha. Min vinterpose har t-comf på -16 (helsport Rago extreme), og det har fungert fint ute midtvinters på skikkelig knirkeføre
    1 poeng
  7. Har kjøpt en Trangia gel brenner som er omgjort til spritbrenner med å ha peistau i skålen ( fikk ideen i fra youtube der man brukte en vaselinboks) Fyrte opp med 1 oz rødsprit i ca 0 grader. Det tok 6:55 til oppkok ( Perfekt da brenneren sloknet etter 7 45 ish) Brenneren er jo en lett sak på 30 gram. Skal prøve etterhvert med bare brenner og støtteben samt en vanlig kjele.
    1 poeng
  8. Heldigvis har de fleste lettvektstelt ikke siliconbunnduk, som superlight serien har.
    1 poeng
  9. Hei Har gått i Dovrefjell både vinter og sommer. Vinterturen gikk vi av på Kongsvoll (sjekk om toget stopper her - og sikre sig at de ren faktisk losser pulk og ski av bagasjevognen! Det gjorde de fint for oss - men i en snøfonn langt uten for plattformen. Men vi da tak i det hele. Turen fra Kongsvoll opp på fjellet går da opp over, men ikke urimelig bratt og vi teltet noe før Reinheim hytta i Stropsjødalen i liten kuling, lite le der. Levegg stod som markant snøvarde flere dager senere da vi returnerte, stadig i blest. Avblåst og avblåst?? Der var meterdyp snø dette året og vi talte med noen som kom fra Åmotdalshytta. De hadde gått i løssnø til livet igjennom et skar som skal passeres. Dett kan jo bli tungt solo med pulk, så sjekk snøforhold. På Reinheim kom sent på kvelden estisk/tjekkisk? -husker ikke- team inn. Begge steder går folk på ski. Det blåste stadig snøfokk. Og det var det mest uansvarlige jeg noen gang har sett til fjells for ca. 1 time senere kom de 2 siste jenter av teamet inn fullstendig nedfrosne og apatiske - kunne knapp ta ytterklær av og satt apatisk noe borte fra ovnen inntil hytteverten fik noe varm mat i de. Lederne var bare gått i forveien og gjorde INTET for å hjelpe de - det vi og hytteverten. Neste morgen blåste det stadig og snøfokk. Lederne bablet bare om Snøhetta -de ville på topptur. Hytteverten var diplomatisk og frarådet. Jeg var mer kontant og sa det var idioti for det er jo bratte stup på "baksiden" av Snøhetta. Men de forsvant altså ut i fokket. Vi gikk en annen vei og hørte så ikke mer til dem, men så heller ikke noen etterlysninger, så de har vel klart sig. På tilbaketuren var mine votter ved å forsvinne i blesten, så man skal passe sig i Dovre! Og så er der altså moskusen - men det er en annen historie fra sommerturen. Elgen
    1 poeng
  10. Har titta nærmere på eget materiell: Min Whisperlite universal, som jeg kjøpte ny for ca. 7 år siden nå, har to små medfølgende ekstra o- ringer til reguleringspinnen, og en større til sylinderen der brennstoffslangen skal kobles. Alle tre sorte. Dessuten tuben med mineralolje og universalverktøyet. Og en ekstra kobling for gassbokser, samt ekstra dyser for ulike brennstoff: totalt tre dyser for hhv. gass, parafin og blank bensin (heptan eller alkylat). Standardpumpen (som fulgte med) har rødmalte o- ringer. Malingen lot seg greit tørke vekk med litt dopapir. Smurte opp o- ringene igjen før montering. Pumpekoppen er i sort gummi. XGK’n hadde to rødmalte ekstra o- ringer. Begge til koblingen til brennstoffslangen. O- ringene i den medfølgende pumpen (standard pumpe) er også rødmalte. Tørket vekk rødmalingen på alle o- ringene med litt dopapir, smurte dem opp igjen og monterte dem igjen. Også denne pumpen har sort pumpekopp i gummi. Kjøpte denne primusen ny for halvannet år siden. O- ringene i Arctic pumpa jeg kjøpte for et par år siden er derimot begge blå, ikke malt. Gikk i alle fall ikke an å tørke vekk blåfargen. Fulgte verken ekstra o- ringer eller vindskjerm med den pumpa. Pumpekoppen på denne pumpa er av lær. Impregnerte læret med mineralolja til MSR, så får jeg se om jeg får prøvd pumpa i egnet temperatur noen gang. Er dessverre ikke hverdagskost med skikkelige vintre i norske høyfjell heller i vår tid. Særlig ikke temperaturer ned mot -30°. Spent på den Arctic pumpa jeg nylig bestilte. Ser ut til at Fjellsport.no får mange bestillinger om dagen, for jeg har ennå ikke mottatt e- post om at bestillingen er levert på posten. Kun mottatt ordrebekreftelse. Bestilte på torsdag. Takker ellers for alle tips og råd så langt, og får gjerne tilbakemeldinger og kommentarer på det jeg har skrevet her i denne kommentaren.
    1 poeng
  11. Etter å ha tettet to store, og to små hull i min DIY Telkwa, var det i dag klart for en jomfrutur. Det passet meg veldig fint at temperaturen har gått opp med 10 grader. Rundt 0, og vindstille ble helt perfekt. Det mangler fortsatt fester for å henge på utstyr og spruttrekk skal på. Satte meg oppi, og gled ned isen og ut i vannet. Det tar een del tid å bygge, særlig når det er kjøkkenbordet som må brukes. Packraften fungerte veldig fint. Grei å padle, like vinglete som andre packrafter. Skeg skal også på, men limingen skal nok vente til utetemperaturer blir litt høyere. Innendørs har jeg ikke god nok lufting.
    1 poeng
  12. Kommunen (og i noen tilfeller departementet) kan merke/varde ruter i utmark selv om grunneier nekter, men ikke du eller jeg. Vi må spørre først. Også kommunen skal I utgangspunktet søke å få en avtale med grunneier, men kan altså gjennomføre om grunneier skulle nekte. Kommunen/departementet kan også i enkeltsaker delegere merkingen til en organisasjon (men det er kommunen/departementet som må gjøre vedtak hvis grunneier nekter) Friluftsloven §35 Plan- og bygningsloven kan også komme inn, men også det er jo kommunen da.
    1 poeng
  13. Disse kan man også rive - det er nok av den som i beste mening lager varder og steinhauger - men det er ikke tillatt uten å spørre de som eier grunnen. Ofte er slike planløse varder direkte villedende. Det kan være gamle ferdselsstier som blir ødelagt av slike nye varder. Man blir jo automatisk litt usikker på om man er på rette sted om det kommer en varde et sted man ikke forventer.. Man kan tvinge grunneier til å lage stier både på inn og utmark - men da må det reguleres via Plan og bygningsloven.
    1 poeng
  14. Forberedelser til sommeren, del 2 Et nytt par med Salomon Speedcross 5 GTX, denne gang i litt mer naturlige farger.. Kjøpt på Black Friday til 1224,- inkl frakt, så verdt hver eneste krone! Gleder meg til vår og sommer
    1 poeng
  15. Ja, det blir naturlig topptung. Men vannkammeret er stabilt mot brennskålen ettersom de "snepper" inn i hverandre. Ergo greier du å sette brennkammeret passe vannrett på bakken er det ikke noe problem. Det man kan kanskje irritere seg over er det lille vannpåfyllingshullet. Selvfølgelig helt greit når man henter direkte vann i fra bekk etc. Men å fylle på fra en Naglene flaske.. Det som er bra, er at man kan stoppe underveis og fylle vann direkte i vannkammeret før man etterhvert tar en kosepause. Legger også med et bilde som viser at den er litt lavere enn en 1 liters flaske og litt bredere(1 cm)
    1 poeng
  16. Hei alle! Bjørn her, tidligere teltdesigner for Helsport, nå Norrøna Morsomt å se at interessen er på topp! Mange tanker og teorier her, ser jeg, det er gøy. Jeg skal forsøke å adressere noen av de: For å begynne med det siste først, grunnen til at det per nå ikke ligger mål ute på teltene, er fordi websidene ikke enda er ferdige, og dermed ikke offisieltpublisert enda. At dere snubla over sidene allerede er strengt tatt en glipp fra vår side, men så er det jo heller ikke akkurat noen hemmelighet at vi har planer om å lansere telt snart Det stemmer! Alle telt-modellene (inkludert et som fortsatt er i utvikling og dermed "hemmelig") har blitt testet i en gigantisk vindtunell i Korea, hos DAC, vår stangleverandør. Har litt lyst til å skryte av modellen vi fortsatt jobber med; vekt på ca 2kg og det tålte orkan styrke vind! Men nok om det. Her må det presiseres at en vindtunnel absolutt gir en god pekepinn på hva et telt tåler når det blåser som verst, men det er likevel stor forskjell på livet i en vindtunell på det virkelige liv ute i naturen, hvor vind er langt fra stabil og uniform i sin bevegelse, for ikke å snakke om underlag for plugger, og brukerens evne til å sette opp teltet (betviler selvsagt ingens evner her inne ). Vi kommer derfor til å være forsiktige med å oppgi tall fra testingen, da dette må taes med en god neve salt, men det jeg kan si er at begge våre kommende modeller tåler realt ruskevær. Rimeligere materialer og fokus mot festivaldeltagere er nok, om ikke helt skivebom, ingen innertier. Materialene er faktisk relativt dyre, delvis fordi det fins svært få leverandører av resirkulerte stoffer som egner seg til slikt bruk, og fordi vi setter strenge krav til stoffenes egenskaper. Norrøna er vel ikke akkurat kjent for å lage "rimelig festivalplagg", og det kommer vi ikke til å begynne med nå heller. Det er også en myte at pu/sil er billigere og dårligere enn sil/sil. Dette er kun overflatebehandlingen. Det er i utgangspunktet prisforskjeller på nylon vs polyester, men dette skyldes ikke pga kvaliteten, men tilgjengeligheten. Det produseres svært mye mer polyester, og prisen er dermed som regel lavere. Men dette betyr absolutt ikke av polyester nødvendigvis er dårligere enn nylon. Begge materialene, og de forskjellige typer coatings har fordeler og ulemper. Spørsmålet er bare hvilke egenskaper man ønsker å prioritere. Mer om dette senere. Og så må jeg også få påpeke at 30 denier ikke fortjener betegnelsen "høy". Snarere tvert i mot. Men holdbarhet har absolutt vært et fokus! Det er mye mer bærekraftig med et telt som veier 100 gram mer og varer 10 år lengre, enn et telt som veier 100 gram mindre og varer et par sesonger. Den største forskjellen på Falketind 2p og MSR Access 2 når det kommer til vekt er at Falketind 2p har stenger helt ut i forteltet, slik at det er 100% selvstående, i motsetning til Access 2, som ikke har stenger i forteltet (og det må dermed plugges ut for å stå). Falketind 2p er også både bredere, lengre og høyere. Mer stoff og mer stang = tyngre. Vi har ikke hatt fokus på å tyne vekta så lav som mulig, men heller øke komfort så mye som mulig. Min største kampsak når det kommer til telt har i flere år vært måten bransjen benytter antall personer som en måleenhet på telt. Det er en kjent sak at er man 2 personer, så kjøper man 3-pers-telt. Er man 3, så kjøper man 4-pers. Osv. For eksempel syns jeg det er riktig så fiffig at Exped selger et 5-pers-telt, med plass til 3 Exped-liggeunderlag. Vi har planer om å lage lettere telt etterhvert, men det skal aldri gå på bekostning av brukervennlighet eller komfort (innenfor rimelighetens grenser, naturligvis). Access 2 benytter 20D nylon med sil/pu coating og 1200 mm vannsøyle. Hva som defineres som "god kvalitet" er nok ganske påvirket av hvem du spør. Lavest mulig vekt er forståelig nok viktig for noen, men det vil nødvendigvis gå på bekostning av andre "kvaliteter", og kvalitet vil alltid være et kompromiss mellom forskjellige ønskede egenskaper, som slitestyrke (hvor lett er det å få hull i duken, nylon < polyester), rivestyrke (hva skjer når hullet så har oppstått, nylon > polyester), vannsøyle (sil < pu), vannavvisningevne (sil > pu), motstandsdyktighet mot UV-stråling (nylon < polyester), strekkfasthet i fuktige omgivelser (nylon < polyester), osv osv. Én av grunnene til at vi har valgt polyester er nettopp at polyester ikke strekker seg når det blir vått, i motsetning til en nylonduk, som blir rimelig slapp i fisken når det rengner. Slik opprettholder du god ventilasjon også når det regner, fordi ytterduken holder seg stram og klistrer seg ikke til innerduken. Helt korrekt! En svakhet ved polyester er at det har lavere rivestyrke enn nylon. Dette er én av årsakene til at stoffet vi har landet på er såpass dyrt, nettopp fordi vi stiller strenge krav til rivestyrken. Resirkulerte stoffer har en tendens til å ha lavere rivestyrke enn deres jomfruelige søsken, til dels fordi de individuelle trådene i garnet som stoffet veves av er kortere. Og, som noen teltprodusenter neppe er helt enig i, rivestyrke er til en viss grad oppskrytt. Men det må du ikke si til min gamle arbeidsgiver at jeg sa 😇 Kult at du liker designet! Tanken har vært kombinere litt amerikansk type konstruksjon, med skandinavisk fast-pitch. Så her slipper man å først sette opp innertelt mens det regner, og så slenge over yttertelt mens det blåser. Alt går raskt, enkelt og vanntett for seg, selv om det blåser. Det som er nytt og fiffig, er at du fortsatt har muligheten til å sette opp bare innerteltet, om du så ønsker. Selv om jeg kommer fra Trøndelag, så har jeg jo skjønt at det ikke alltid er drittvær på tur 😅 Det kommer bilder og video som viser greia etterhvert. Funfact: det er i utgangspunktet selve stoffene, og ikke coatingen, som absorberer vann. Langvarig eksponering mot vann, varme og UV er uansett teltets største fiende, uavhengig av type stoff og coating. Så det er viktig å tørke teltet godt etter bruk! Og gjerne underveis også, om det lar seg gjøre. Langvarig eksponering mot vann gjør at spesielt PU-coatingen kan bli sprø og skrelle av duken. Og en annen viktig grunn til å tørke teltet (og generelt alt utstyr) etter bruk er, som du er inne på, sopp. Funfact 2: sopp er overalt, hele tiden. Når du plukker opp et splitter nytt telt i butikken, så er det mest sannsynlig allerede fullt av soppsporer. De ligger der bare og venter på at du skal være sløv med tørkinga etter en slitsom tur (eller bakis etter en fuktig festival, kanskje? ), og så vokser muggsoppen fram fra "intet". Så husk å tørk utstyret godt etter tur, så slipper du problemer. Jepp, det er meg! Ex-Helsport-helt, nå Norrøna-nisse 🤓 Det er rett og slett litt tilfeldig at vi lanserer telt samtidig som Helsport er i omstilling. Og jeg syns det er oppriktig synd det som skjedde med Helsport, uten at jeg skal gå så veldig inn på det. Selv om ingen av mine gode kolleger lenger jobber i Helsport, ønsker jeg de alt godt. De finner sikkert på noe lurt. Så selv om timingen for vår del forsåvidt er ganske god, så har vi faktisk jobbet med dette telt-prosjektet i over fire år allerede, med oppstart før det ble slutt på "gode, gamle Helsport". Jeg tenker at det er plass til oss begge, og det skal bli spennende å se hva de finner på fremover. Vi har i alle fall planer om å lage noen jæskla bra telt, så løp og kjøp! Enig! Veldig gøy å følge denne tråden Vi skiller på laminat og coating. Et typisk gore-tex-stoff er laminert, mens slike telt-stoff som vi snakker om her har coating. Polyuretan (PU) påføres i flytende form, og føres igjennom en ovn for herding. Den blir da sittende på overflaten av stoffet, på en måte som størknet lim. Man kan legge få tykke, eller flere tynne lag, for å øke vannsøyla til stoffet. Vi legger flere tynne lag; bedre, men dyrere. Ulempen med PU er at når den herder, så blir den stivere, og kombinert med polyester, som er et "dødt" materiale uten særlig elastisitet, så går rivestyrken ned i takt med at vannsøyla går opp. Silikon påføres med samme metode, men er mer fleksibelt enn PU, og kombinert med nylon, som er noe elastisk, så går rivestyrken opp i takt med vannsøyla. Silikon binder seg bedre til underlaget enn PU, og vil ikke delaminere på samme måte som PU. En annen stor fordel med silikon er at det er som i steikepanna på kjøkkenet, det er non-stick. Vann og dritt fester seg ikke så lett, men ulempen er at det gjør heller ikke tape. Så sømmer kan ikke tapes, og skader kan ikke lett repareres. Fordeler og ulemper. Et åpenbart kompromiss her er stoff med PU på innsiden, og silikon på utsiden. Sømmene kan tapes på innsiden, og regndråper renner av på utsiden. Slike stoffer er derimot dyrere å produsere og vanskeligere å håndtere i produksjon, så de krever mer av produsentene. Vannsøyla på en polyester med PU holder seg i utgangspunktet like godt som en silikonbehandla nylon, om ikke bedre. Og polyester tåler UV-stråling langt bedre enn nylon. Polyester er mer motstandsdyktig mot vanngjennomtrengning, spesielt ved høyere trådtetthet (som ikke er det samme som denier, som er trådvekt), enn nylon, og trenger dermed mindre mengde coating for å oppnå samme vannsøyle. Men uavhengig av stoff og coating vil vannsøyla gå ned over tid. Derfor velger de fleste produsenter å smøre på ekstra tjukt i starten, slik at vannsøyla holder seg høyt en viss periode. Og det er her flere av produsentene gjør feil, altså ved å smøre for tjukt på. Som nevnt over er det bedre med flere tynne lag enn få tjukke. Få tjukke gir deg flotte tall å skryte av i katalogen, men effekten raser raskt nedover. Tynnere lag gir en mer varig effekt, men er dyrere å applisere, og ikke like lett å skryte av, siden tallene (i alle fall sett opp mot prisen) ikke er like imponerende. Jeg er helt enig med deg, Hc.b, det er mye bedre med et telt som varer lenge, og et som da gjerne kan repareres og vedlikeholdes etterhvert. Og nettopp derfor har vi landa på de stoffene og produksjonsmetodene vi benytter, og det er også derfor vi har brukt så usedvanlig lang tid og ressursmenge på utviklingen av disse teltene, fordi vi vil så gjerne at de skal vare lenge. TPU-laminerte teltstoff kan vi spare til neste gang. Så, for å avslutte et alt for langt innlegg, vårt fokus denne første runden har altså ikke vært lavest mulig vekt eller for den mest ekstreme kryssingen av Antarktis vinterstid, men å utvikle to komfortable, brukervennlige og bærekraftige allroundere. Lettvektern, Panservogna og Futuristic Hi-Tech kommer neste runde Gleder meg VELDIG til å lansere teltene offisielt når den tid kommer! Mvh Gear Bear
    1 poeng
  17. Uten å avsløre for mange detaljer, så tror jeg både skandinaver og amerikanere skal bli fornøyd med løsningen vi har kommet frem til 😉 Men må nok holde dere på pinebenken litt til før jeg røper stort mer. Nå er det jo ganske stor forskjell på liten kuling og stiv kuling. Ekspedisjonstelt for ekstrem bruk venter vi med til neste runde. Det samme gjelder superlette telt for gramjegerne. I første omgang er det telt for hvermannsen vi utvikler. Men, når det er sagt så har vi selvfølgelig testet teltene både til fjells og i vindtunnel, og kan bekrefte at kuling i utgangspunktet ikke er noe å bekymre seg over. Må nok opp i storm før det begynner å bli kritisk, men da er det nok uansett på tide å dra hjem 😉 Funfact: Den ene vindtunneltesten for én av modellene (som vi fortsatt jobber med, og som dessverre neppe blir klar til neste vår) ble avbrutt da vi bikket orkan styrke, og teltet sto fortsatt like stødig. Men da snakker vi tross alt også et ideelt oppsatt telt, med jevn vind fra én retning, så det er jo ikke direkte overførbart til den virkelige verden til fjells. Uansett artig å se!
    1 poeng
  18. Hei godtfolk! Gøy å se at det spekuleres her inne Vil benytte anledningen til å adressere myten om at lys duk er bedre egnet for å holde et telt svalt. Det er nemlig slik at en mørk duk slipper igjennom mindre lys, og innetemperaturen blir dermed lavere i et mørkt telt enn et lyst et. Så det ideelle vinterteltet har lys duk, og et sommertelt bør egentlig ha mørk duk. Og når det er sagt kan jeg herved avkrefte hvitt telt fra Norrøna. Teltet som er avbildet er nemlig sydd med teltduk "uten farge", altså fra tidlig prototyp-fase, mens testing av stoffets kvaliteter enda ble evaluert og før innfargingsprosessen var startet. Kan også bekrefte at det dessverre er slik som dere allerede har funnet ut, det blir ingen nye telt fra Norrøna i 2021. Men, den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves! Mvh, teltnissen
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.