Du snakket om røykdetektorer. Det der er en multisensor brannalarm (som i tillegg er for profesjonell bruk og sikkert koster mer enn jeg kommer til å bruke på røykvarslere hele mitt liv). CO detekterer ikke røyk. Den detekterer CO som er en gass. Røykdetektorer er i praksis partikkeldetektorer (røykpartikler). Optiske varslere er best på ulmebranner (som kanskje tar flest liv om natta her i Norge og vel av den grunn er den beste hvis man kun har en type), men når det tar fyr i hvitevarer er det sjelden i form av ulmebrann og masse røyk. Der tipper jeg en ionisk varsler virker best (på kjøkkenet hvar vi en varmesensor). Det eneste branntilløpet jeg har hatt var i en tørketrommel der flammene var ganske velutviklet etter bare et minutt. En kondensator eksploderte og satte plastikken i trommelen i full fyr. Ingen røyk å observere, men når jeg gløttet inn i maskinen i en sprekk ved døra så jeg høye flammer. Hadde dette skjedd uten at vi hadde vært til stede hadde nok huset med stor sannsynlighet stått i full fyr etter kort tid. Det er varslet en forventet økning i denne typen branner nå når nettleia for strøm gjør at mange vil begynne å bruke vanskemaskiner, tørketromler, el-sykkelladere og lignende om natta for å få ned nettleia. Det er ikke sikkert optiske røykvarslere er det lureste om man gjør det. Jeg vet ikke...
Det nederste dokumentet får puslebrikkene til å falle på plass:
Det betyr altså at hensikten med deaktiveringsklipsen ("shorting clip") er å forlenge sensorens levetid ved å hindre den i å produsere strøm og dermed forbruke elektrolytten.
Men som det står nederst som du påpeker:
Det er altså et filter på sensoren som også kan mettes med molekyler/atomer av andre gasser over tid. Så rådet må være å sette i kortslutningsklipsen og legge den kaldt (kaldest mulig, men antakelig ikke kaldere enn spesifikasjonen sier), på et sted der det ikke finnes CO eller gasser som påvirker filteret (hva nå dette er for gasser). Kjøleskapet er sikkert greit, eller fryseren?
Da kom det noe nyttig ut av denne tråden for meg også.
Det er forresten også viktig å huske at CO-detektoren under normal bruk vil slutte å virke hvis det blir for kaldt. Dette er vel kanskje ikke det store problemet siden produksjon av CO stort sett er forbundet med produksjon av varme.
Takk for infoen!
Uansett: Dette ble nok "too much information" for @mathiasje. Min anbefaling er altså FireAngel CO-9D. Den er liten og veier ikke mange grammene. Batteriet er innebygget, og man trenger egentlig ikke tenke på noe annet enn å plassere den i passende avstand fra CO-kilden (ikke rett over) og omtrent i den høyden du puster. Hovedpoenget er at den skal måle i den lufta du puster i.