Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 13. aug. 2021 i alle områder
-
5 poeng
-
3 poeng
-
Har masse utstyr som jeg ikke husker hvor gammelt er eller har arvet/fått det og ikke vet alderen. Jeg har en Norrøna Stetind sekk som er ca 25 år gammel. Den gode gamle Ajungilak Igloo soveposen min er godt over 40 år gammel og brukes fremdeles en god del netter i løpet av året. Mye av fiskeutstyret jeg har er fra helt tilbake til 50-tallet.3 poeng
-
En flott heiatur. Det er ikke alltid like lett å bli enig med meg selv om hvor jeg skal på tur. Det blir jo mange turer på de samme stiene, og jeg er ikke alltid klar for nye «eventyr». Det er litt skremmende å gå på nye plasser, spesielt alene. Og det er ikke blitt lettere å overtale meg selv om å forsøke noe nytt etter som årene går. Denne uka var Yr mindre samarbeidsvillig enn det jeg har opplevd den siste tiden. Det ble meldt om regn og ruskevær. Drittvær mener mange. I hvert fall ikke noe kjekt vær å starte en tur i. Dørstokkmila er lang og tung i dårlig vær. Først langt på kveld tirsdag tenkte jeg på en dagstur til Blåfjellenden som en mulighet. Det var lenge siden jeg hadde forsøkt meg på den turen – trodde jeg. Nå er det heldigvis enkelt å sjekke hvor lenge siden, og svaret var at jeg hadde gjennomført en slik tur i året de siste årene. Før det, ble det mange dagsturer til Blåfjellenden i året. Det var med andre ord på tide med den årlige turen frem og tilbake til Blåfjellenden dette året også. Det er ikke en ny tur, snarere tvert om. Dette er en tur jeg antakelig har gått opp mot 1000 ganger om jeg rekner frem og tilbake som to ganger. En tur hvor jeg omtrent kjenner hver stein og tue. Nå er det jo ikke sånn at turen blir kortere og med færre bakker opp og ned. Likevel blir det enklere og kjappere å komme fram når føttene går omtrent på egen hånd. Ikke minst blir det mindre krevende når bakkene er kjent, og jeg kommer til toppen uten at pulsen er på topp. Jevn fart er det som teller. Turen er likevel ikke «enkel». Den krever sitt. Starten går fra Høgaleitet i Hunnedalen og ender ved hytta på Høgaleitet ved Blåfjellenden. Begge stedene er 600 moh, og høyeste punkt på turen er omtrent 900 moh. Inne i mellom er det noen bakker Tilsammen er det nesten 7-800 høydemeter. Avstanden er målt av mange. De fleste får turen til å bli 8,4 kilometer, og for meg tar turen nå litt over to timer om forholdene er bra, og 2,5 timer i regn og styggevær. Omtrent 4 kilometer i timen sier litt om hvor «tung» turen egentlig er. Vanligvis er det mulig å holde større fart, med lett sekk og gode forhold. Det skulle være bra vær onsdag. Med litt sol mye skyer, lite vind, men med noe lavere temperatur enn det vi har hatt den siste tiden. Flotte forhold for en tur i heia. Her var det bare å hive sekken og komme seg avgårde opp til Hunnedalen. 1 time hjemmefra – i god fart.... Selv med en lett sekk, og virkelig flotte forhold, tørt og bra sti, ble det ikke «lett». Jeg hadde en tung dag innover. Litt overraskende for meg, da jeg hadde tatt det med ro noen dager, og burde ha overskudd i masser. Planen var å jobbe litt inne på hytta, ta den tiden det trengtes og så slappe av en god stund. Jeg behøvde ikke å være tidlig hjemme, og kunne bruke hele dagen, og noe av kvelden om det trengtes. Etter to-tre timer var småjobbene gjort, og jeg hadde både spist og slappet av. Jeg var klar for tilbaketuren. Den gikk merkverdig lett. Det var ikke snakk om «tung» tur i det hele tatt. Litt små-springing i bakkene og noen kjappe steg opp små kneiker. Omtrent som i gamle dager. Jeg hadde funnet overskuddet jeg savnet på vei inn. Det ble en kjekk tur tilbake, med sola i ansiktet og den lille trekken bakfra. Nesten perfekte forhold. Turen over heia hadde tatt to timer. Nesten god gammel fart. Det var jeg god fornøyd med, spesielt siden jeg ikke var noe særlig stiv da jeg kom til bilen. Det var jeg dagen etter....3 poeng
-
Kort tur/få dager over tregrensa med ok værmeldig kunne jeg godt brukt det. (Få dager siden man da kan stole "litt" på værmelding). Jeg har som nevnt kun mesh innertelt og ved en en del vind blir det jo trekkfullt inni der. Hvis været drar seg opp mot hva norsk høyfjell kan tilby, (selv sommerstid), vil jeg ha duk til bakken for å være litt tryggere på at teltet skal bli stående, samt å kunne ha det litt lunt inni der. Altså grunnet sikkerhet og komfort. (Mange trives jo som nevnt med Niak høyt til fjells, men for meg blir følelsen at sikkerhetsmarginen blir litt snau). Niak i regn går som regel fint. Innertelt får sjelden sprut på seg. Da må det i så fall være skikkelig plaskeregn, eller hagl i kombinasjon med sterk vind. Men ved økende vind + regn fra uheldig retning blir det selvfølgelig litt vått i fortelt. Av vann som renner inn er det ikke noe forskjell på Niak og et telt med duk til bakken. Setter man teltet dumt, renner det inn uansett konstruksjon. Som jeg gjorde med Allaken under. Da må det flyttes... eller lages grøfter DSC_0668.JPG.url2 poeng
-
Helt enig om den brenneren, men det er viktig med vindskjerming. Vi måtte bare ta en liten tur i går så vi spiste ute Hadde noen lomper som måtte spises før de blei for gamle, og da ble det pøser. Glemte selvsakt vindkjerm så jeg måtte flytt i le av noen steiner etter at bildet ble tatt. (rota fram en gammal kjele som var stor nok til pøsene2 poeng
-
Jeg kan vel ikke bare være her og lese flotte rapporter fra dere andre. En får vel bidra litt også: Etter rådslagning med junioravdelingen tidligere i år ifht hva de ønsket gjøre i sommer, siden vi ikke kunne planlegge noen utvidet reisevirksomhet, bestemte de at vi kunne ta forskjellige turer så lokalt som mulig. Blant annet ønsket de å gå en tur eller to på Sørøya som i praksis bare er en lokalbåttur utenfor stuedøra. Vi fant ut at det passet bra å begynne med nordre del hvor de er kjent med enkelte av fjordene og turområdene fra før. Planen ble lagt og siste uken har de selv fått gjøre forberedelser som å pakke og veie sekk, planlegge og pakke matrasjoner osv. Det har i hovedsak gått i ferdig turmat ala Real/Gilde til middag, polarbrød/pålegg/banan/reinhjerter til lunch/snacks underveis og varianter av havregrøt med ymse bær/frukt og sukker/kanel til frokoster. Turplanleggingen gikk å i finne ut hvor vi skulle starte og legge en rute som delvis ville pase inn med merkede ruter underveis. Ruta ble spikret, mens campstedene skulle være flytende slik at det var ungene som skulle bestemme lengde på dagsetapper etter form, ønsker osv underveis. (Info for tur-nerder under bildene) Turruta ble dermed som følger med oppstart Langstrand: Kort fortalt gikk ruta gjennom flotte områder og lagt slik at vi kunne plukke med noen lokale Perleturer underveis. Selv om jeg er glad i å skrive så tror jeg jeg er flionkere til å fortelle med bilder, så jeg tror bildene skal få fortelle det meste så slenger jeg et og annet ord innimellom for å forklare hva, eller hvor osv slik at det er enklere å "være med på turen". Vi hadde som vanlig "de 4 årstider" her nord, men vi slapp i hvertfall unna snøvær. En snøbru som faktisk kollapset mens vi stod og så på: Emil fant en hvit åre tvers over fjellet: Ungene konkluderte at det var bedre at far ble veldig våt på beina enn at alle ble litt. (Sannheten er at Crispi Skarven og randonee-buksa med snøskjørt holdt vannet ute) Greit å øve litt navigering med GPSen (fra tidlig steinalder) når tåka kommer sigende: Teltet skal stå i nærheten av vann. Alltid! Det var forhåndspakket strenge rasjoner med frokost og alt løser seg når kanelen endelig kommer til rette: Klar for ny dag: Storsanda. 1 km med sandstrand og bare ett telt. Hadde dette vært Lofoten tipper jeg vi hadde talt 50-60 telt bortover. Vi var tidvis innom det som er merket av Sørøya-på-langs-prosjektet. Merkingen er ikke komplett i hele øyas lengde, men vi håper innsats fra kommunen og medarbeidere snart får dette i orden slik at alle kan ta denne turen selv uten særlig kartkunnskap Det er litt vanskelig å fatte dimensjonene når det ikke er folk i bildet: Et par lokale Perleturer var plottet inn på løypa på dag 2 Sandfjellet. Ganske unikt og forholdsvis vanskelig å ta bilder som forklarer dimensjoenen riktig uten at det er folk nedover hele bakken. Vi ventet noen minutter til det ikke var helt sandstorm før vi jogget ned bakkken: 2021-07-10 15.09.08.mp4 Dag 2 plukket vi med litt kvist underveis så far kunne kjøre noen ekstra kaffekopper uten å risikere å sprenge dagskvota for gassbeholdningen Dag 3 startet med å finne gangbar vei uten for mye omveier opp gjennom buskaset ovenfor teltplasssen Gårsdagens passerte sandfjell i bakgrunnen. Vinden hadde allerede visket ut det meste av spor etter gårsdagens nedfart Kjøttvikvarden i syne - en av turens delmål Vi satt opp telt noen nedenfor varden og la igjen det meste av utstyr, foruten lunch og drikke og ekstra tøy Litt spikking av reinhjerte måtte til som snacks før innsatsen oppover bakken til varden Fra Kjøttvikvarden skimter vi Tarhalsen som var neste turmål Stedvis er det som å gå på teppe. På yttersiden er det ikke noe særlig mer Kamøyene før Bjørnøya er neste Veine ned til fyrvokterboligen er sikret med rekkverk. Ellers hadde det nok vært vesentlig færre signeringer i hytteboka GPSen viste ca 16 km på dagens etappe så da var det greit å få luftet både sokker og føtter Det blir aldri spesielt mørkt i Finnmark i juli så det kan være lurt å sette teltet slik at sola i hvertfall forsvinner noen timer bak et fjell eller 2 Ingen vind, ingen mygg, bare ro og frokost... De har vært med på noen turer disse. Nå klar for ny dag: Vel fremme i Akkarfjord er det lov med en is mens vi venter på båten til Hammerfest Litt tall og erfaringsdata: Plottet rute ga ca 39 km. Erfaringsmessig er gått strekning en del lengre. Vi ønsket ikke bruke batterikapasitet på å logge, men jeg har likevel logget en av dagene for å ha noen tall om fremdrift osv til fremtidige turer. Det ser ut som vi under gange i ujevnt terreng med oppakning har ligget på 3-3,3 km/t. Ungene har ligget på bittelitt over 1/6 av kroppsvekt i sekkevekt. Dette har de ment var meget overkommelig. Far har ligget på ca 1/4 ved start og redusert etter hvert som mat og snacks har forsvunnet. Ungene har hatt Klymit liggeunderlag på 514g samt et halvt "Biltema-skumunderlag" som beskyttelse samt til å sitte på ute. Har fungert knall. De har båret eget tøy, underlag, sovepose, frokoster, middager samt selvvalgte tillegg som bok osv. De er meget godt vant til å gå turer i terreng, men de aller fleste turer er dagsturer uten tyngre oppakning. De er normalt godt trent gjennom idrett og turaktivitet. Vi hadde med 1 stk 230g gassboks og i 100g til backup og bruk med "myggskremmer". På 230g boksen har vi laget ca følgende: 12 * vann til "Real Turmat" 6 * varm havregrøt 3 * vann til kakao/kaffe/buljong/nudler til 3 pers 5 * stekte lapper fra lapperøre Fortsatt gass igjen Telt: Helsport Rondane 4 Camp fra ca 1996 Konklusjoner ang mat: Vi hadde med litt ekstra krydder/salt/pepper og alle 3 konkluderte med at litt av dette var det som skulle til for at Gilde-variantene falt bra i smak. Tørkede bananer er en klar favoritt. Suverent med en 60g vakuumpakke tenergibombe i lomma som tilsvsarer 2 bananer. Fungerer som snacks underveis og som tilsetning til grøtfrokost. https://www.instagram.com/p/BnOOTqDHSgx/ Ruta for de som evt er interessert. OBS - dette er rute streket opp i Mapsource i etterkant av turen. Den skal gå over sikre områder, men for å være på den sikre siden vil jeg ikke anbefale noen å følge den blindt i tåke da det er noen svært bratte avgrunner i området rundt Kjøttvikvarden og Tarhalsen: Nordre Sørøy på langs.gdb (Jeg kan legge inn faktisk gått løype i utsatt område rundt Tarhalsen/Kjøttvikvarden senere når jeg får tid til å tømme GPS osv) Litt tilleggsinfo om områdene: https://turjenter.no/fyrvokterveien/ https://ut.no/hytte/10105/tarhalshytta https://hammerfest.kommune.no/tjenester/kultur-fritid-og-friluftsliv/friluftsliv/tur-og-friluftsomrader/soroya-den-gronne-oya-i-nord.3018.aspx https://kystreise.no/detaljer/4502/Kjoettvikvarden/ https://www.visitnorway.no/listings/gamvik-gjestegård/138846/ https://www.facebook.com/gamvikgjestegard/ https://ut.no/turforslag/1112258/sandfjellet-pa-srya https://www.visithammerfest.net/storsanden https://ut.no/turforslag/118275689/langstrand-naturreservatet-sandfjorden1 poeng
-
Tenk å ha sånn flaks at man har fri akkurat de dagene det er sommervarme på Sørøya. Tok ferge til Hasvik torsdag, og første natt ble ved Hafsfjordvannet. Andre natt ved Steinvatnet, og siste natt ved Nyvatna. Ingen bitevillig fisk. Jeg hadde aldri trodd at det var på Sørøya jeg skulle verdsette muligheten til å ta av ytterteltet, og kunne slumre videre i innerteltet. 20 Grader, litt vind og lite innsekt gjorde dette til en tur jeg aldri glemmer. Mest sannsynlig er det første og siste gang jeg er på Sørøya akkurat de få dagene som kan kalles sommer😉1 poeng
-
1. Om du skal være riktig så nøye, knekk så mange egg du vil og vei dem. Da har du antall gram fuktighet som skal tilføres. 2. Pisk plomme og hvitte sammen. 3. Hell blandingen i en ildfast form og sett den inn i stekeovnen. Temperarur ca 50 grader, 4. Når blandingen begynner å tørke, skyv litt frem og tilbake som når du lager omelett. 5. Når blandingen blir som en kake som du beskriver, og knekker lett mellom fingrene er den tørr. Om du er i tvil avkjøl og legg litt i en plastpose. Hvis det avsettes fuktighet på plasten må du tørke litt lengre. 6. Brekk opp i mindre biter og legg det i en hurtigmixer. Kjør på høyeste hastighet leeeeenge, til det hele blir et pulver. Da har du et perfekt eggepulver. Jeg har eggepulver som jeg lagde for 2 år siden, eller kasnskje det var 3. Og det er like fint. Lykke til1 poeng
-
Har kjøp Snønix Titan-kjele 0,7 liter. Er spent på kvaliteten. Mistenkelig billig, men imponert over Snønix. Det tok under 10 min fra ordrebekreftelse til leveringbekreftelse med sporingsnummer.1 poeng
-
Blåkläder belte med stretch. Jeg har dette på turbuksene mine. Koster 129,- på Jula.1 poeng
-
Sjølvsagt! Daua litt av meg sjølv no, anten var det morgontåka som gjorde seg gjeldande eller så er det den nyvunne statusen som menneske i 40-åra 🙄1 poeng
-
På dntbutikken.no selger de melkepulver: https://www.dntbutikken.no/den-norske-turistforening/110844/melkepulver-dnt-melkepulver. Norskprodusert på fabrikken som tidligere laget Viking tørrmelk, tror jeg. Jeg har også testet Trek'n eat Helmelkspulver. Det er helt topp!1 poeng
-
Er selv på jakt etter quilt, har ikke brukt quilt før. Vurderer EE enigma 20 og Katabatic Palisade. Etter å ha lest meg opp en del på nettet så virker katabatic til å være bedre. Sydd mer etter formen, dynamic tension control og horisontale fyllkammer. Men den er litt tyngre. Prisen blir omtrent lik med mine endringer på EE quilten (long, wide, 7d/7d, 950fp). Har sett flere som mener Palisade som er rated til 30 F skal være like varm eller varmere enn EE i 20 F. EE har i nyere tid (2019 tror jeg) økt fyllmengden med 30%, så mulig de er varmere og har mindre problem med dun som flytter seg i kammeret.1 poeng
-
1 poeng
-
Jeg har brukt et Sony a6400 fram til nå, men jeg har gått til innkjøp av full format Sony a7s iii dette er mer et video enn foto apparat selv om det tar hysterisk flotte bilder også.1 poeng
-
UGQ Bandit (XL) ugqoutdoor.com Du kan tilpasse stort sett det meste etter dine mål. Pris litt som Enlightend Equipment. Varmen er regnet ut i fra et tynt lag med soveklær. Jeg er superfornøgd med min1 poeng
-
Hva slags kamera har du kjøpt? Hva slags kamera bruker dere?1 poeng
-
Jeg bruger en sådan, og er meget tilfreds. https://www.astucas.com/en/products/sestrals-poncho/ ja det er en quilt selvom der står poncho i linket, den kan bare lidt mere end den almindelige quilt han laver. Den lever dog ikke op til dit krav om at kunne fastgøres på liggeunderlaget, men måske den alligevel kunne være interessant.1 poeng
-
Litt gøy når lokalavisen tak kontakt for å høre om hvordan det gikk siste tur https://www.av-avis.no/nyheter/i/y7qKxx/haap-om-sjelefred-glede-og-mestring-frister-askoeyvaeringer-ut-paa-lengre Turbeskrivelse kan leses innpå dette innlegget og de påfølgende innleggene: https://www.instagram.com/p/CR91bbXsGXe/?utm_medium=copy_link1 poeng
-
1 poeng
-
Vi drakk av vannet i Ristjønnan da vi teltet der en natt, og vi merket ikke noe galt med det.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Jepp, tror den kan funke 😊 Ellers har vi et par stk andre vi kjøpte i fjor (se bilde). Tenkt brukt til hammock, men vil funke på en hver "tørkesnor" tror jeg. Disse låses til "tørkesnora" med såkalt glideknute som klipsene henges i. Hadde glemt passende snor å lage knute med når de ble tatt m for prøvemontering, så de ble aldri testet ut. Tror også noe slikt kan funke bra 😊1 poeng
-
1 poeng
-
Norrøna bommulsjakke fra veit ikke når. Kjøpte denne på loppemarked i 2001, da var den allerede ganske velbrukt. Hyttenøkkelen til tidligere eier lå i lomma. Tror den må være kanskje 30 år gammel, basert på logoen. Kanskje noen som veit? Fungerer fortsatt fint selvom jeg har sydd litt her og der. Kom over en moderne variant av denne men den blir ofte hengenede igjen hjemme.1 poeng
-
https://www.jernia.no/kjøkken/matlaging/kniver-og-sakser/grønnsakskniv/victorinox-tomatkniv-11cm/p/14230064 Denne er for meg uvurderlig på tur. Skarp med nesten sagtenner gjør den annvenndelig til det meste, skjære/smøre brød, spise med, den kan sage busker og greiner, kutte opp pakker med mat, sikkert glemt noe også.eneste den er helt ubrukelig på er å rense fisk! Beste turkjøkken kniv i mine øyne! Skarp som fy er den også, også har vel victorinox tålig grei stålkvalitet også!1 poeng
-
Ja, brødskive har blitt smurt med både 9" joikesabel samt Forsvarets M1968 Model 1 (AG3 bajonett) Brukte en Ka-Bar USMC til alt fra å åpne hermetikk, smøre brødskiver, kutte salat + skjære opp grilla geit under tjensete i midt-østen på slutten av 80 tallet. Flådde og parterte vel noen rådyr med den her hjemme også helt til det sentimentale ga seg og jeg begynte å bruke noe mer hensiktsmessig 😊1 poeng
-
Bra tips Tubbs. Tipper forresten at engangskniver er enda lettere. Jeg kan forøvrig slå meg på brystet med at jeg greier å smøre smør på brødskiva med alt fra Fallkniven F1 til 9" Strømeng. Har vel gjort det med Cold Steel Trailmaster også når jeg tenker meg om.1 poeng
-
For meg er det stikk motsatt 😊 Jeg velger kniv etter type tur jeg skal på. Å velge bort en haug med gode allroundkniver pga smør på ei skive slutta jeg fort med. Ihvertfall når jeg så at en plast smørekniv fra Sea To Summet kosta 10 kr og veier 12 gram. Og som puttes i brødposen som jeg alikevel må ha med 😊1 poeng
-
Jeg har 3 toppmonterte reine gassbrenner. Har også et steikeadapter til jetboil, men det blir en annen løsning. Fra Høyre Primus Ekspress (1.gen 2008), MSR Pocket rocket 2, og BRS 3000. Alle er små og lette. Ganske like, men kjelestøttene er laget forskjellig, MSR pocket rocket 2 har den beste og mest solide løsningen av disse 3. 1. Gen av primus Ekspress tror jeg skal ryke hver gang, men har holdt i 10 år, men må lirkes på plass. Panna de står på er Trangia mini (Serie28). Her er det lite varme satt på, BRS3000 er veldig liten, best er primus i midten, MSR er også spiss. Det er også sammenheng mellom størrelse på hode og diameter på kjelestøttende. Vekt fra 25 gram til 74 gram. Ikke mye å snakke om. 16, 40 og 30 mm bredde på hode . Lite futt, maks guffe. Ny boks med 30% propan og 70% butan. BRS liker ikke mye gass og blir litt ustabil i flammebilde. Primus ekspress er jevnest og bredest. MSR er også ganske spiss, men vier seg litt ut akkurat ved toppen av kjelestøttende . MSR er ganske god på å simmre, det samme er primus. MSR tåler mest vind av disse. Små i volum passer inne de fleste sett. Alle kommer med pose eller eske. Gassforbruket på BRS3000 virker til å være ganske høyt, uten at jeg har tatt målinger. Konklusjon er at de funker til å varme vann, men til steiking på tynne panner, er ingen av disse spesielt gode, best av disse tre til steiking er primus. MSR PR2 er totalt sett den beste av disse, lett å regulere, solid og tåler mere vind enn de andre.1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00