Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 26. april 2021 i alle områder

  1. Fikk innvilga noen timer husmorferie i helga for å feire nørkontakt-karantene-slutt. Ut av døra 17.30 lørdag, hjemme igjen 09.30 søndag - noen hellige timers opphold i naturens nervesanatorium avd. Sildevika.
    4 poeng
  2. Salomon Speedcross 5 GTX Ville egentlig ha sorte, men litt farge i livet har vel ingen dødd av?!
    4 poeng
  3. Etter min mening så er det at skoene kjennes tunge, et tegn på at reisefølget er i bedre form enn deg. Eller at sekken er for tung. Skoene kjennes tunge fordi du er utslitt... Kjøpe nye lettere sko kan hjelpe. Men det er sannsynligvis bedre å pakke lettere, eller komme i bedre form....
    4 poeng
  4. Jeg har utgaven i "midten", fora men ikke full pakke - den er fremdeles 1,5 kilo. Men det jeg heller ville anbefalt om du er fryspinn er topose-system. Jerven er topp på mange måter men jeg opplever at jeg får enda mer ut av topose da det blir færre luftlommer. Og pose nummer to veier betydelig mindre. Jeg har to tilnærminger til topose. I vinterhalvåret har jeg alltid med meg en vinterpose som har T comf på ca minus 11. I tillegg har jeg enten en liten "hyttesovepose" som jeg plukket opp på finn til 500 kroner, den tror jeg veier ca 600 gram. Den har komfort-temp som er ganske høy (rundt 10 grader tror jeg) men når jeg legger den inne i vintersoveposen får jeg veldig god effekt. Alternativt har jeg en Halite Overbag, utgaven jeg har veier 900 gram. Den går utenpå vinterposen. I tillegg er følgende viktig for å holde seg varm: - ikke vær sulten når du legger deg - bruk varmeflaske inni soveposen - det gjør STOR forskjell - pass på at du er varm når du legger deg - løp litt rundt/hopp opp og ned før du går inn i posen - pass på at soveposen er "snurpa" sammen så det ikke lekker varm luft rundt halsen - varmt liggeunderlag er superviktig. Hvis du ikke har varmt liggeunderlag hjelper det ikke med resten...
    4 poeng
  5. Jeg har vært gjest hos Randulf Valle i podcasten Uteliv, den er en time og 28 minutt. Den ligger her blant annet - Link til podcasten. Bakgrunn for dette var Artikkelen om hvorfor jeg startet med lettpakking.
    3 poeng
  6. Det er vel ikke obligatorisk å ta med det folk kommer trekkene med som ikke er svar på oppgaven? Det er kanskje litt av sjarmen her at vi ofte kommer med det vi har kjøpt sjøl selv om det ikke er svar på spørsmål fra ts.
    2 poeng
  7. Undertegnede vei opp mot Digerronden, sommeren 1994 - ulastelig antrukket joggesko 😁
    2 poeng
  8. Jeg kom hjem med et par Salomon Speedcross 5 GTX i stad, som jeg fikk kjøpt på tilbud til 1399,- . Har vært litt nysgjerrig på de Alfa Drift Advance-skoene selv, men syntes de har en litt stiv pris forløpig, og har ikke sett de i noe butikk, men skal få prøvd de så snart jeg ser de i en butikk. Kom gjerne med en tilbakemelding på hvordan du syntes Drift Advance fungerer etterhvert som du får testet de Speedcross'ene blir vel testet en tur i morgen på en lokal sti, som har alt mulig av underlag man kan forvente på de fleste fjell- og skogsstier her til lands som jeg kommer til å ferdes på
    2 poeng
  9. Fant denne i "arkivet" : ) Litt lenger ned i kaninhullet er denne artikkelen fra Fjäderlett fin, som drar frem en god del vitenskapelige tester som er gjort på området (dog med ganske stort sprik i resultat på relativt få personer i testgrupper). http://www.fjaderlatt.se/2009/11/weight-on-your-feet.html Åpenbart er det ikke 1:1 forhold her, men mange faktorer som spiller inn om du kan gå lenger og fortere med tyngre/lettere sko. Om de superlette joggeskoene du går med også juler opp fotsålene dine vesentlig mer enn noen litt tyngre sko, så kan de tyngre og stivere skoene i lengden holde deg gående lenger, for eksempel.
    2 poeng
  10. Jeg har et par eldre fjellstøvler som veier 1080g, dette er med originalsålen, jeg brukte andre såler i de når de var i bruk, så de veide nok mer en dette. Jeg gikk først til noen som veide 250g mindre, så til de jeg har nå som veier rundt 600g (Salomon Quest 4D 3). En såpass stor vektreduksjon merkes. 50g merker du ikke, men 250g eller merker du nok over tid. Vekten løftes tross alt hver gang du flytter beina. Men som nevnt er formen avgjørende, for lette sko kan også gjøre at de mister noen andre egensksaper enn bare vekt.
    2 poeng
  11. Jeg har en liten knapp på at kanskje liggeunderlaget du brukte ikke hadde særlig høy isoleringsverdi om det kun var av typen som har et stort rom med kun luft, i forhold til oppblåsbare med dun eller annen syntetisk fyll. Som nevnt tidligere opp her har liggeunderlaget utrolig mye å si. En god vintersovepose uten behov for noe ekstra er ikke å kimse av heller for enkelthetens skyld, men det koster fort en del. Selv sverger jeg til et enkelt og billig skumgummiunderlag (Bergans extreme sleeping mat) som isolerer nok for meg på vinterstid i kombinasjon med vintersoveposen. Disse kan også fint kombineres med et enkelt oppblåsbart liggeunderlag for liggekomforten sin skyld. På tur i marka nå i helgen dippet temperaturen ned mot -1,-2 på nettene. Da var jeg veldig fornøyd med at jeg valgte å ta med vintersoveposen vs 3-sesongsposen som også skal "klare" den temperaturen, men med mye mer konsentrasjon lagt i å faktisk holde seg varm. Helsport Rago X-Trem er det jeg bruker og godt kan anbefale. Maksimal og "effortless" komfort med tanke på romslighet og varme, dog til sin relativt stive pris.
    2 poeng
  12. Jeg vil tippe at den største gevinsten vil være å forbedre dette området. Det kan gjøres relativt billig og lett (to vanlige celleplast-underlag oppå hverandre, evt et celleplast over/under ditt oppblåsbare), eller relativt kostbart (oppblåsbart underlag med høy R-verdi), eller dyrt og lett (lett, oppblåsbart underlag med veldig høy R-verdi).
    2 poeng
  13. Jeg vet ikke om du sov i telt eller hengekøye ved denne anledningen, men husk at liggeunderlag er minst like viktig som soveposen for å holde varmen. Hvilket liggeunderlag og sovepose brukte du, og hvor kaldt var det denne natta? Jeg har Jerven Fjellduken Thermo selv, og den er gull verdt. Jeg bruker den mye på dagsturer og turer der jeg ikke har med telt i vinterhalvåret, og bruker den i pauser og under/rundt/over soveposen. Men den er tung og voluminøs, så på overnattingsturer er man som regel er man bedre tjent med å velge varmere sovepose og liggeunderlag i stedet. I et telt blir fjellduken generelt sett overflødig, da teltet gjør akkurat samme nytten: holder lufta rundt deg i ro. Unntaket er midt på vinteren da fjellduken er fin å bruke som isolerende teltbunn. Den uisolerte fjellduken fra Jerven (og andre) er fin å ha i pauser og som ekstra sikkerhet i fjellet, men som @Grimner nevner så blir det mye kondens på innsiden da den er designet for å ikke slippe gjennom fuktighet. Mange gode tips fra @varmtvann ovenfor også, som kom meg i forkjøpet. +1
    2 poeng
  14. Fått testet litt med en Kindle Paperwhite 2018 (vanntett, 8 Gb). Oppløsningen er god nok og med litt fikling lar det seg gjøre å bruke kartet. Ser dette mest som et alternativ på lengre turer hvor man ellers må ha med en bunke papir. Bonus er selvsagt et halvt bibliotek på lomma. En advarsel: i rammen på disse Kindelutgavene er det magneter som er mer enn nok til å påvirke kompasset.
    2 poeng
  15. Jerven Orginal er ikke like varm som utgavene med for, men er som dem vindtett og har et lag som reflekterer varme. Trøblet med Jerven Orginal (og lignende), til den bruken du beskriver er at de er vanntette og tynne, det vil si kondens på steder du helst ikke vil ha vann: rett på soveposen. Tror du enten må ta en foret utgave (som du har funnet at virker), eller se nøye på soveposen og underlaget du bruker. Temperaturangivelsene på sånt utstyr skal taes med en solid klype salt og det er bare å finne frem en kopp salt for kvinner. Det finnes også lakenposer i silke og fleece. De kan gi litt ekstra varme, men dersom det er en foret Jervenpose som hjalp, så er neppe lakenposer svaret.
    2 poeng
  16. Overnatting langs kyststi på Nøtterøy.
    2 poeng
  17. Stor-Drakstsjøen rett sør for Hommelvik er fint vann for barn. Spesielt hvis du får lånt/leid en kano. Da kan man slå opp telt på en av de mange øyene. Mange plasser du kan kjøre og starte turen fra. Grei ørretbestand og mulighet for i allefall halvkilosfisk (største jeg har fått i allefall). Mindre folk der enn Bymarka men selvfølgelig en del siden det er såpass nære byen. Foldsjøen skal også være fint, men ikke prøvd selv. Skarvan og Roltdalen er 1 time kjøring fra Trondheim og flott område. Nasjonalpark og flere vann med gode fiskemuligheter.
    2 poeng
  18. Jeg jobber for tiden med en høyst uoffisiell kyststi i Kristiansand kommune. Dette sporet (.gpx) ønsker jeg å formidle til de som er interessert. Så nå vil jeg lage en bruksanvisning for hvordan folk kan bruke det. Selv bruker jeg en app som heter GPX-viewer på iPhone. Har også prøvd Norgeskart Friluftsliv. Der er det relativt enkelt å få sporet vist i kart (enten via lenke eller laste opp via filer på mobil). Spørsmål: - Er det flere apper som gjør dette enkelt (og ikke minst på Android) - Hadde det vært mulig å lage en link som gjør at alt skjer automatisk (dele Norgeskart med sporet tegnet inn fx)? Jeg tar også gjerne andre tips for hvordan deling av spor kan gjøres så enkelt og brukervennlig som mulig.
    1 poeng
  19. Noe jeg synes er rart er at i den ene studien finner de at .Allikevel er konklusjonen: Det henger jo ikke helt på greip. De hopper rett og slett elegant over at dette gjelder ved de raskere hastighetene de har gått/løpt. Noe annet de ikke uttrykker klart er at de går og løper på tredemølle. Det er ikke sammenlignbart med å gå/løpe i fjelltereng med ujevn underlag og steinur. For meg ser det ut til at tommelfingerreglen på 1:5 gjelder for hastigheter over normal ganghastighet jeg pleier å ha i fjellet og på tredemølle. Utenom det er det gjort lite (ingen) studier.
    1 poeng
  20. Virker som mange på facebook er fornøyd. Men mange sover også godt i små kinakøyer. Mye personlige preferanser rundt om.
    1 poeng
  21. Jeg leste en plass at tommelfingerregelen er at for hver 100 gram man gjør skoen lettere, tilsvarer 1 kg i sekken.
    1 poeng
  22. Vekta du har på beina suger ca 5 ganger så mye krefter ut av deg som vekta du har på ryggen. Så hvis du har sko som veier 1 kg, spiser det like mye energi fra deg som om du hadde 5 kg ekstra i ryggsekken. Dermed vil lettere sko medføre at du bruker mindre energi. https://www.cleverhiker.com/blog/ditch-boots
    1 poeng
  23. Falkenberg underdyne fra Hekta på tur får gode anmeldelser og er et rimelig alternativ. Hvor godt den passer kan jeg ikke si så mye om da jeg ikke har testet den.
    1 poeng
  24. Akto uten innertelt er fin løsning det da hvis man vil holde vekten så lav som mulig. God plass får man også da :). Man må ikke bruke bivy under Trailstaren, men jeg ville hatt det med på tur for ekstra kalde netter og for beskyttelse mot mygg. Min bivy er denne https://katabaticgear.com/products/bristlecone-bivy som veier ca. 220g. Gåstaver bruker jeg uansett så det er ikke ekstra vekt for meg. Jeg sjekket nettopp pakkelisten fra den gang jeg gikk Jotunheimstien med Trailstar. Der står det at tarpen (silnylon) veide 548g med barduner, og plugger 157 gram. I tillegg hadde jeg med et innertelt med netting fordi jeg visste det ville bli mye mygg, og det veide 355g. Så ja, det blir fort vekt som et lett enmannstelt. Fordelen med Trailstar-oppsettet vs. Akto uten innertelt vil jeg si er pris, mindre blafring i vinden og fleksibilitet i oppsett. Er man i skogen i fint vær kan man ha den høyere og ha masse plass. Akto-fordelen er etter min mening som du sier å ha en dør for å komme enkelt ut og inn. Med Trailstaren må man krype inn når den står lavt. Skulle til å nevne den overlegent gode duken på Akto, men silnylonen på Trailstaren er også bra, mer enn bra nok når MLD er så nøye med å teste alt stoff de får inn.
    1 poeng
  25. Jeg ser.... jeg ser dun i @Kristine Sørheims fremtid. Lavest vekt og volum, mest varme. Det finnes korte dunposer, samt underlag isolert med dun. Koster, men kan være en investering i varme netter. Ett enkelt oppblåsbart liggeunderlag er en tynn luftmadrass og gjør en god jobb med å lede varme vekk. Bør brukes 'sammen med' og ikke 'alene'. Flust av gode forslag i tråden. Kald søvn er ikke noe folk trives med For å legge til en liten sak i @varmtvanns liste: kle på deg for natten. Ta alt tøy som ikke er vått og sov med det på. Pakk med et par romslige ullsokker og ha dem på føttene. Gjerne også noe varmt på hodet. Når det gjelder foret i Jerven Exclusive, så hadde jeg en sånn en for noen år siden. Telt (bivak), sovepose og nødly i ett, tenkte jeg. Mulig at det å se maling tørke er kjedeligst, men en parkering i solhellingen mens fór tørker må være en god nummer to. Feil bruk, så ikke noe galt med duken. Ville vært gull i skikkelig dårlig vær.
    1 poeng
  26. Hei, det var dårlige saker og gikk fort i stykker.. Løsningen er nok garmin tempe
    1 poeng
  27. Har bestilt Nitecore NB 10000. 150 gram. (10000mah) De har også en på 20000mah, vekt 324 gram
    1 poeng
  28. Takk for svar, dere er helt knal! Jeg sov i telt, med en lånt sovepose med T-comfort på -6 og et oppblåsbart liggeunderlag av enklere type. Skjønner på svarene her at fjellduken original ikke er det jeg bør gå for mtp mitt behov, men heller investere i en god vintersovepose. (Men det er så vanskelig! Om noen har noen tips, så sleng gjerne ut (Obs at jeg er en liten kvinne, ca. 167 høy og knapt 40 kg)) Topose-system virker veldig lurt, så det skal jeg absolutt vurdere! Men føler dere at det blir mye å drasse på? Jeg er ikke så glad i å bære tungt og mye -, men forstår at jeg ikke kan få i både pose og sekk (pun intended her)
    1 poeng
  29. Jeg har to stk RuuviTag https://ruuvi.com/ruuvitag/ og bruker de mot app på mobilen. Synes de har vært fine, men de koster jo litt.
    1 poeng
  30. Det er mange som sier at foret Jervenduk fungerer mot kondensproblemet vs uforet. Det er bare DELVIS sant. Kondensproblemet er like reelt i en foret utgave som uforet da de er like vanntette, men all kondensen legger seg da inn i foret istedenfor rett på den glatte duken (og ned på soveposen din). Om den ikke luftes og får tørket skikkelig vil den etter nok netter på rad brukt som en "sovepose" kunne bli tung og merkbar våt. Et litt utsatt problem med andre ord, som ikke nødvendigvis er noe å bekymre seg over på korte turer. Et tips som jeg ikke har prøvd selv, men notert i bakhodet for senere: Jerven Exclusive vattering (selve foret) kan kjøpes individuelt. Dette er ment for å festes på innsiden av Jerven Exclusive duken, slik at man kan bytte på å pakke med seg foret og uforet duk. Vatteringen i seg selv er ikke vann eller vindtett, så den kan man med fordel legge inn i soveposen for ekstra god isolering som ikke har noen umiddelbare baksider annet enn å spise av romsligheten i posen din. Vatteringen finnes i to ulike utgaver (60g/m2 som tilsvarer foret i Jerven Hunter m.m. og 170g/m2 som tilsvarer foret i Jerven Extreme) https://www.fjellsport.no/jerven-80-grams-vattering-til-exclusive.html?q=jerven https://www.fjellsport.no/jerven-200-grams-vattering-til-exclusive.html?q=jerven Jeg har Exclusive + 60gm/2 vatteringen. Kun vatteringen + pakkposen for seg selv er vesentlig mindre enn en ekstra sovepose, med tanke på plass i sekken.
    1 poeng
  31. Det var veldig gøy å høre på denne podkasten, den lå akkurat midt i min gate. Det er nok fortsatt mange som ikke er klar over at det finnes et alternativ til 30 kg sekk på overnattingstur. Men det tok langt tid før det gikk opp for meg at det var ZPacks du mente da du snakket om "settpakk". Bruker Duplex selv store deler av året, og deler din oppfatning om at dette er solide saker.
    1 poeng
  32. Bunnen på båten min er for stiv til at jeg kan rulle/brette på tvers etter at jeg har rulla front mot bak (som i snutten).
    1 poeng
  33. Kjentmanns-tur (med MYE attått) I Follo. Hovedmålet var gamle Kjentmannsposter som måtte besøkes. #49 i 10-12, Stunneråsen og #49 12-14, Kollåsen vest. Ble en finfintur, på 3,8 mil, med primus-middag på siste topp. Starta med Klemetsrud Kirke, og gikk mot Oppegård og Ski, landeveien bort mot Stunner og endte opp ved Vik i Enebakk. Gleder meg til jeg skal palde (og "henge meg")... borte ved Langen-Våg om ikke alt for lenge
    1 poeng
  34. Er nå ikke helt sikkert folk med spesialutdannelse fra forsvaret hadde gjort det så godt man skulle tro. Det "rare" i dette tv-programmet er at selv om man er den aller beste med kart og kompass, kan gå flere mil i oppoverbakke med sekk på 40kg, og kanskje bære meddeltakeres sekk i tillegg, padle kajakk, sykle i et høyt tempo og alt det de fysiske de må gjennom, så kan man ryke ut av programmet på en teit utslagskonkurranse. Mens den personen som blir dratt opp fjellsidene, kan ikke oppned på et kart, orker ingenting, gråter og vil hjem etter 500m og andre må bære sekken dems osv kommer seg lengere i programmet fordi de klarer disse utslagskonkurransene.. (men de ryker jo fort ut når de må klare seg alene). Så kan fort være en med spesialutdannelse fra Forsvaret hadde røket ut også.. Bare se på forrige sesong av kjendisutgaven, Astrid Uhrenholdt Jacobsen var en maskin uten like, ho har både psyken og fysikken, men røk ut på en liten utslagskonkurranse... "Etter en tøff og fokusert oppgave med tre små baller, som skulle plasseres ved hjelp av tau og en planke, måtte Jacobsen se seg slått av «God morgen Norge»-programleder Vår Staude (54). " Ikke at Vår Staude var noe pingle, ho var jo ganske tøff ho og, men viser jo hvor lite som skal til for å slå ut noen i 71 grader nord. Så ingenting overasker meg i 71 grader nord lenger, heller ikke om en spesialtrent soldat fra forsvaret hadde blitt slått ut av en rosablogger/influencer
    1 poeng
  35. Skitur til Kjerrfjellet med kaffe på toppen og utsikt til Stetind. Nesten vindstille og skare hele veien.
    1 poeng
  36. Fiske/fjelltur, destinasjon er ikke spikret enda. Men jeg vurderer Langsua, Jotunheimen, men det her ikke avgrenset. Det kan jo bli en solotur til Femund også... En tur til Femundsmarka, med kone og vennepar. Jeg skal padle packraft ned Karasjohka i august, det gleder jeg meg veldig til, og blir nok fort sommerens høydepunkt.
    1 poeng
  37. Står høyt på lista her og! Har kun vært i fjelldelen i sør, øst for Svukuriset og Elgå, så nå har markadelen i nord høyeste prioritet! Ellers blir det nok litt mer lokale turer her i østre Agder, og føler et kall for å komme seg opp igjen til områdene mellom Gjerstad og Gautefall, som jeg var ved i fjor i pinsa (Link til turrapport). Og Lifjell (Telemark) står på ønskelista igjen.. Har og en Ally-kano nå som må ut på vannet snart!
    1 poeng
  38. Keith Ti6032 stekepanne i titan. 2mm tykk 😊
    1 poeng
  39. Her er mitt bidrag til denne tråden. På bildet ser dere sekk(Sierra Designs Flex Capacitor ), liggeunderlag(Exped Synmat UL M), telt(Six Moons Design Lunar Solo) og sovepose(Rab Neutrino 400) for 3-sesongsbruk. Totalt 3.3 kg. Med litt annet utstyr og mat for 3 dager ender dette opp på behagelige 8 kg. Kan sende hele pakkelista mi hvis noen er interessert.
    1 poeng
  40. En liten husmorferie på Lifjell tors-fre. Ble sluppet av på Grimås og hadde pakka for to netter. Valgte storsekk i stedet for pulk denne gangen. Bar skia opp de pratte bakkene fra Grimås, og gikk på universalklister fra toppen og innover - nydelig med både feste og glid! Nydelig vær. Satte opp teltet ved Blomtjønnan, ca 6 km vest for Hollane. Det var meldt en del vind utover kvelden og natta, så jeg bardunerte godt. Lagde middag, smelta snø og binga tre sendinger av Påskelabyrinten på nedlasta podkast. Sovna før sola gikk ned. Våkna rundt midnatt av vinden og at jeg måtte på do. Det ble en hustrig tur ut, hvor jeg ble velta overende i et kast. Vinden hadde dreia litt og kom inn rett mot «langsida» av Souloen, ved åpningen. Alt av nysnø som hadde kommet et par dager i forveien virket å samle seg som finkorna fokk inne i forteltet, og å oppholde seg inni innerteltet ga god massasje. Det ble lite søvn resten av natta. Jeg var trygg på at Souloen ville stå fint, ikke bekymra sånn sett - men det bråkte sånn, og jeg likte ikke all snøen som fant veien inn i ytterteltet. Vurderte en stund å pakke ned alt løsøre og prøve å snu teltet for å få vinden inn mot kortsida ved beina igjen, men frykten for å miste teltet avgårde gjorde at jeg slo fra meg tanken. På morran var det bare å grave fram løsøret i ytterteltet. Jeg orka ikke mekke noe på primusen, både mtp at den var bra pakka av snø, og at forvarming ute i vinden frista lite. Jakta på en god, forsvarlig løsning inne i teltet er i gang. Termosvannet fikk duge til frokostblandinga og etterpå ble alt pakket ned i sekken inni ytterteltet. Jeg tusla videre til Hollane, som dagens første gjest - og kjøpte Solo og en vaffel. Videre på ferden kom fellene på. Egentlig var planen ei natt til på fjellet på vei til Jønnbu, men behovet for en komplett vindstille natt vant - jeg ville hjem. lærdom fra turen: alt i ytterteltet bør pakkes ned / beskyttes for natta.. halvveis til 70 + ikke trent eller vært spes mye fysisk aktiv siste 8 år + storsekk ca 25 kg + kuperte fjell = heftig for kroppen. Gangen er fortsatt ikke normal, det gjør vondt ca overalt. Hofteleddsbøyerne, knærne og lår fikk kjørt seg, her var det visst mange muskler og sener som ikke har vært i bruk på en god stund. litt mer respekt for vinden og omtanke ved plassering av telt er ikke dumt. Jeg lå sånn til i en dal at det antakelig ble en trakt-effekt av de 15-16 sekundmeterne vind yr meldte om. jeg må finne en løsning for fyring av primus i Souloen, nærmere bestemt forvarminga (resten føles trygt nok). Å forvarme ute i kuling er liksom ikke et reelt alternativ voksing av feller er gull, takk til den som foreslo det her! Hadde betydelig bedre glid. pulk er å foretrekke framfor storsekk på ski for meg, tror jeg Dette er første gang i livet at jeg har kjent på at jeg begynner å bli gammel. Mulig jeg faktisk bør begynne med trening. Før var det et godt fysisk grunnlag fra mange turer gjennom sesongen, nå skjer det for sjelden. Både kropp og hode fikk kjørt seg, det var frykt for lårhalsbrudd i nedoverbakkene.. IMG_0255.MOV
    1 poeng
  41. Sørsenja med litt mindre snø enn normalt på disse tider. Da blir det tur uten ski.
    1 poeng
  42. Kom inn døra for en drøy time siden etter en herlig 6-dagers alenetur i Østmarka. Startet ved Ellingsrudåsen og jobbet meg nedover og rundt Børtervanna, helt opp til Marikollen igjen Ruten ble på ca. 60km totalt. Første natta ble spontant tatt i en tilfeldig gapahuk litt nord for Skålsjøen, resten ble i det nye Abisko Shape 2-teltet
    1 poeng
  43. Årets første telt overnatting på hemmelig strand i Oslofjorden, 30/3. Fantastisk temperatur på 17 grader gjorde at vi kunne sitte ute med tynne dunjakker til mørke kom snikende. Flott å bli minnet på hvor dårlig søvnen noen ganger kan være i sovepose....
    1 poeng
  44. Ja, papiret er en fin lekkasjeindikator og har du det rundt punktet som lekker vil det suge opp bensinen som så fordamper før den når andre ting i bagasjen din (hvis ikke lekkasjen er stor). Har du pulk er sikkert en bensinkanne like greit. Men det er lite sannsynlig at du får lekkasje fra en bensinkanne hvis du bare passer på å skru til lokket ordentlig. Her ser du hvordan jeg gjør det med vanlig drivstofflaske. Jeg har kuttet av toppen på to brusflasker som har forskjellig diameter slik at de går oppi hverandre. Så plasserer jeg flaska i den minste og den andre som lokk over.
    1 poeng
  45. Personlig syns jeg Real er overpriset og nokså smakløst. Jeg har Ulcerøs Kolitt og tåler generelt dårlig ferdigmat. Real gjør meg litt oppblåst og uggen i maten. Som sikkert flere av dere har følt på. Det blir spennende å teste ut Gilde sitt alternativ. Nå er jeg også utdannet kokk. Det er overraskende enkelt å blande egne poser - tilsvarende Real. Med en vakummaskin får du en plassbesparende, vanntett, rimeligere og bedre alternativ til Real som holder seg i flere uker. Så trenger man en dehydrator for å fjerne vann og dermed også vekten fra maten. Disse koster fra 500 kroner og oppover. Så er det bare å leke seg med å lage middager. Beef jerkey kan du lage selv av kylling, storfe, vilt eller svin. Mye bra på Youtube. Deretter kan du snitte i små strimler. Når disse blir eksponert for varmt vann "blåses" kjøttet ut, du får en god base til fett og proteiner og kan være mer raus enn det Real er. Grønnsaker er det bare å koke for deretter å dehydrere. Rotgrønnsaker er best og enklest å bearbeide med dehydrator. På internasjonale matbutikker får du ferdig tørkede grønnsaker i store poser. Dette er ganske vanlig å bruke i øst-europa; som da blir et rimeligere alternativ enn ferske grønnsaker til bruk i supper, gryteretter og lignende. Potetmospakken du får i butikkhylla er ypperlig og billige. Man kan koke poter, dehydrere og deretter finhakke for en mer kraftig konsistens. Men unødvendig mye arbeid syns jeg når potetmospakken fungerer ypperlig. Så er det bare å pøse på med krydder. Løkpulver er en god smaksforsterker. Paprikapulver, krave, salt og pepper er mine favoritter. Istedenfor vanlig salt kan du bruke litt buljong for å få litt mer sus over sakene. Tomatpulver som du finner i krydderhylla fungerer fint som tomatsaus til pasta. Fett er også viktig. En god pakke ekte meierismør og en klatt av dette i middagen gjør susen.
    1 poeng
  46. Bakgrunn: Ønske om tur, kom rundt juletider. Han hadde vært med på en del turer i marka helt siden han var liten, så telting og fiske var han vant til. Men skulle vi gå en ukestur, måtte vekta på mat og utstyr ned. Når han kunne bære 7 kg, betydde det at jeg måtte ta resten. Jeg hadde ikke lyst til å bære 35-40 kg, har prøvde det, når kompisen i sin tid ikke greide å bære sin sekk, og vi måtte bytte. Det var første gangen jeg var i Jotunheimen. Jeg begynte å søke på nettet og fant fjellforum. Der laget jeg meg en bruker og leste mye i tråden om «Drømmelett sekk på sommeren». For å få vekta ned, betydde det at det meste av utstyr vi hadde måtte byttes ut. Heldigvis var dollaren lav i 2008 - nesten ned i 5 kr, så det ble ikke så dyrt å få handla utstyret vi trengte. I USA var det et miljø for lettpakking og en del små leverandører av slikt utstyr. Nå begynner vi å komme etter her i Norge. Oppsettet med utstyr/mat ble slik etter mye vurderinger Telt: Hilleberg Rajd 2 personers 880 gram, ekstra tau til barduner og tørkesnor. Soveposer: Sir Joseph Koteka 290 long (+1 C) på 550 g og Marmot Hydrogen long (-1 C) på 770 gram Liggeunderlag fra Jysk på 128 gram Sekk: Golite Jam 2 (50 liter) på 620 gram og Golite Guest (69 liter) 1450 gram Kniv: Gerber LST på 34 gram Lykt: Petzl E-Lite på 27 gram Drikkeflaske: Playtypus drikkepose 1L på 30 gram Kokesett: Primus ekspess Stove på 69 gram, 2 x gassboks, kjele MSR Titan 0,8 liter på 118 gram Maten ble feltrasjoner fra Drytech 3500 kcal om dagen med vekt 0.9 kg pr døgn pr person. Vi hadde mat for 14 døgn DVS 12.6 kg med mat. Totalvekt på begge sekker var 22.5 kg når vi startet inkl ytterjakker. Det er veldig bra pakket og lett utstyr. Utstyrslista ligger som pdf i bunn av artikkelen, for de som ønsker å se den. Mye av utstyret er fortsatt i bruk den dag i dag, slik som kaffekjele, gryte, kniv, lykt, Platypus og brenner. Teltet og soveposene har blitt skiftet ut for å få et oppsett som passer dagens bruk bedre, men er et meget bra oppsett, som ville fungere 100% i dag også. Det som er skiftet ut er solgt på finn.no . Kvalitetsprodukt lønner seg i lengden. Alt utstyret ble også testet på en egen Vårtur til Kjekstadmarka, ikke noe måtte forandres etter den turen. Dag 0: Vi tok bussen fra Sundvollen til Øvre Årdal, bussbytte på Fagernes. Tips fra fjellforum «Hvordan komme seg rundt Jotunheimen» . Dnt hadde også rabatt på bussen det året, så det ble billig . Da vi kom seint til Øvre Årdal, hadde vi i prinsipp 3 valg, ta taxi til Turtagrø, starte i Utladalen (men gir mye oppover for dårlige knær), eller som vi valgt - å ligge over på Hotellet der. Dag 1 (24 juli 2008): Vi tok minibussen fra Øvre Årdal som gikk på Tindeveien til Turtagrø. En magisk vei, en av de flotteste veiene i Norge. Nydelig vær og Turtagrø lyste mot oss. Vi startet på å gå i ti-tiden vestover på veien inn Helgedalen. Litt kuer rundt Helgedalen seter, så gikk det over i sti innerst i dalen. Stien følger Helgedalselvi, og den steingås nedfor Eikrehytta. Så bratt oppover til Eikrehyta hvor vi slo første leir. Bekken som går ned ved Turtagrø er nok kjent for mange, klart vann og bare synet av den gir den gode følelsen. Mange har nok campet like ved denne. Turtagrø en flott plass, som gir gode assosiasjoner. Det varmer hjertet å se dette stedet, om en kommer på stien eller på veien. På vei i Helgedalen. Kl 12 pause med varm mat. Første feltmåltid med Real, titan i skje, kopp og kjele. Naturlig vindskjerm. Ellers pleier jeg å bruke liggeunderlaget som vindskjerm hvis vi er to stk. Har bare brent hull i et så langt. Krysset opp til Fannaråkhytta. Kl 15. Vi hadde hver vår gåstav, som også ble brukt til teltstenger. Snøen ligger i nordhellingene, slik det pleier i høye områder. Breene i Hurrungane. Ekrehytta kl 18 Det var varmt vær og vi teltet på en plass noen har ryddet for stein. Like ved en bekk og flott utsikt. Topp leirplass. Dag 2: Vi fortsatte østover mot Skautehaugane og gjennom Keisarpasset, forbi Gjertvatnet og ned Gjertvassdalen, helt til vi nådde Storebrui. Her er det litt lavere og bjørkeskog. Vi svingte inn i Storutladalen hvor vi slo leir ved elva, like ved brua som fører til Olavsbu. Teltet Hilleberg Rajd vekt 880 gram inkl plugger, trolig en prototype, siden det var så lett, og ble kjøpt rett på fabrikken i Sverige. Et av de beste teltene jeg har hatt. God plass til to voksne og 115 cm under taket på midten. Er nå byttet ut med Zpacks Duplex, som har samme konstruksjon og som veier ca 616 gram uten plugger. Snøbru med bekken under, litt små skummelt og gå på. Kl 20 blir det fort mye kjøligere når vi havnet i skyggen. Klart norsk fjellvann Et grønt telt her hadde ikke syns i det hele tatt. Rødt telt er den beste fargen på fjellet syns jeg, mye lettere å finne igjen. Behøver ikke å langt unna stien for å campe. Lite trafikk på kvelden. Varmt fint vær. Dag 3: Vi fortsatte i Gravdalen i stein og ur, og videre til vi traff veien ved Gravdalstjørnene. Det var helt nydelig å gå på vei etter å ha gått så mye på stein og i ur. Fortsatt hadde vi varmt og fint vær. Fangstbua Store Hilleren i Storutladalen, som ble restaurert i 1996. Ikke alle steder det går å få ned plugger, og da er store steiner bra å feste barduner i. Vi hadde med et par ekstra barduner til å skjøte med. Veldig lett å gå på veien i bakgrunn, etter å ha steingått lenge. Om kvelden var det flott fiske! Må være helt på grensa over hvor høyt det går an å få fisk, med mindre det blir satt ut fisk her. Gravdalstjørnene ligger på 1395 moh. Dag 4: Denne dagen gikk vi i steinete, men lett terreng. Vi så Leirvassbu, men var ikke innom. Flott forbi Langvatnet og fulgte Storåe inn i Storåedalen. Tørking av soveposer og annet utstyr. Viktig å tørke soveposer når det blir mange dager på tur. Alt av regntøy etc ble brukt til å ha under de tynne liggeunderlagene fra Jysk på 128 gram og ikke veldig tykke.... Leirvassbu i det fjerne, vi svingte av på stien, så vi var ikke innom. Steinete rute som krever gode sko. Langevatnet - kaldt å bade den 27 juli selv om ettermiddagen. Mere og flott fiske, den største ble lagt i folie med salt og pepper. Lengden på fisken er 41 cm. Kl 18.31: et lite bål og fisken ble akkurat passe, bra med et avbrekk fra Real. Lurt å pakke litt salt og pepper og litt aluminiumfolie for å varme fisk på bål. Ikke mye å fyre med på nesten 1400 MOH. Guttungen som skulle finne ved til bålet, sa: "det er jo ikke noe å fyre med her". Uvant for oss som er vant til marka og mye greiner på bakken. Ny skala på hva som kan fyres. Var nok ikke første fisken som ble tilberedt på den lille bålplassen. Dag 5: Vi gikk i Storåedalen, til vi svinge inn på stien som går opp og forbi Høgtunga/Memurutunga. Vi slapp dermed den harde stigningen i Bukkelægret. Videre gikk vi litt nordøst mot Lågtunga. Krysset i Storådalen. Røde T'er og varder er fint å navigere etter, men det var steder hvor vi mistet stien. Skimter Gjende med sitt blåe vann, ikke rart stien i Bukkelægret er bratt. Kl16.15 Hvile og nyte sola på en gang. Viktig å ta av skoa og tørke sokker hvis mulig. Første og eneste måltid på turen som måtte tas inni teltet. Det blir alltid litt rart lys inni røde telt, og med bare en-duks telt blir det enda rarere på bilder Jeg begynner å bli skjeggete,og barbersaker var ikke med. Litt villmarks "look" hører med på slike turer. Regndråper på teltduken, bra duk når dråpene blir slik form. Dag 6: Ruta vi valgte var over Sjugurdtinden, den var brattere enn jeg hadde trodd ned, og vi burde nok ha valgt å gå via Memuruddalen. Jeg sklei og knakk en gåstav på vei ned. Videre lurte vi på å ta båten inn, men siden vi hadde gått så langt og hadde god tid, gikk vi langs vannet. Men det går opp og ned flere steder og mye ras/trær som ikke var rensket enda når vi gikk. kl 6.21 Vi våknet tidlig, så da startet vi også tidlig med å gå denne dagen. kl 0724 Vi ser ned i Memurudalen. Litt bekymret om hvor bratt det blir ned, men vi blir enige om å forsette valget vi har tatt, da det er et stykke å gå tilbake. Det blå brevannet er et flott skue, helt vindstille. Det går opp før det igjen går bratt ned Memurubu sett fra Sjugurdtinden Gjende, i retning mot Gjendesheim. Tjønnholåe Står nede og ser opp på stien vi har gått ned fra Gjendetunga. Kl 8.37 Ruta vi gikk - kart er tegnet på Lommekjent.no 29 juli kl 14.42 var på Gjendesheim. Magellan Explorist 100 Gps uten kart, men en flott sak, samme som Lars Monsen i sin tid brukte. 29 juli kl 1925 hjemme igjen. Tensoplast på beina som har vært brukt i en uke, og sitter like fint, ingen gnagsår på turen. Nok et tips fra et fjellforum innlegg tilbake i 2004! Tanker etter turen Det er gode merker i DNT sitt system, også i Jotunheimen. Det gjør at navigering stort sett er greti i fint vær, men veldig krevende i dårlig sikt. Kart og kompass må være med selv om du kan greie deg med et oversiktskart når været er bra. Det er stort sett sorte ruter vi gikk, som er de mest krevende i DNT sitt systemet. Mange partier med mye stein, så gode sko er et must. De oppgitte tider og distanser stemte rimelig bra. Det var også mere vann i terrenget mange plasser enn vi hadde trodd og det ble noen bekker som måtte passeres. Vi hadde nok mat og med så mye kalorier pr dag, var det faktisk igjen godteri når vi kom hjem. Hva kunne vært gjort annerledes? Ikke mye, eneste jeg kommer på var at siste dag ble litt for lang, men sønnen ville gjerne hjem og han fikk bestemme. På utstyrsfronten gikk det bra, men har i ettertid funnet ut at underlagene fra Jysk trekker vann, hvis de blir veldig våte. Men ikke noe vi opplevde som et problem på turen. Gpx fil og pakkliste: Turtagø_til_Gjendesheim.gpx Huskeliste sommer Jotunheimen 1 uke.pdf
    1 poeng
  47. Bruker klokka. Den må av 10-15 min for å vise riktig. Ikke så ofte jeg har behov for å vite temp. Men kan noen ganger være greit å vite temp. F.eks hvis det blir en del kaldere enn det er meldt så en bør lagre ting som kan fryse på annen måte. Boks med mark eller maggot kan være en slik ting. en gang jeg var på vintercamp så var det rundt 0 på kvelden og skyet vær med litt snø. Det klarnet opp i løpet av natta og ved soloppgang var det blitt minus 12. Da var det greit å vite siden jeg måtte ha på mer klær enn kvelden før. Kunne så klart bare gått ut, kjent at det var for kalt og gått i teltet og tatt på mer klær. Men greit å slippe to vendinger med morgengymnastikk i teltet og heller sette igang morgenkaffen.
    1 poeng
  48. http://www.rei.com/product/408047/rei-zip-o-gauge-thermometer Billig dings som alltid sitter på godsekken. Har også liste med effektive kuldegrader på baksiden. Er nøyaktig nok for min bruk.
    1 poeng
  49. Ikke kjøp Silva sitt termometer, har hatt to og begge kom det bobler i.
    1 poeng
  50. Hei Jeg bruker et lite kjøleskaps termometer, innkapslet og med krok (fra Clasen elller biltema - husker ikke), så det kan henges opp på strategiske steder som ute på telt bardun eller inne i teltet. Det er veldig analog og sikkert et sprit termometer. Kvikksølv brukes visst ikke lenger av miljømessige årsaker Temperaturen kan jo brukes i forbindelse med skismøring omkring 0! Det er jo et vanskelig tema. Ellers for å fortelle venner og fjellforum at det var -21 på siste påsketur på Hardangervidda om natten. Veiledende for nattens påkledning i soveposen. I øvrig stivner mine nesehår ved -8 ved kraftig innpust, så her er det individuelle forskjeller på neser eller hår! Hilsen Elgen
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.