Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 27. jan. 2021 i alle områder

  1. Jeg var flere ganger på Melhus og fikk fantastisk hjelp. All kudos til de flotte folka som holdt på der. Men jeg er litt glad jeg skifta fra Helsport til Hilleberg før dette skjedde. Nå som Helsport er blitt spist av en gigant som har andre interessepunkter for å sikre seg cash, kan det hende at fokus på produktutvikling av friluftsutstyr går ned. F.eks har jo Norrøna sett ut til å gi opp "turfolka" og fokuserer bare på de i teknisk tøy med 30L sekker. Det er forståelig så populært som det har blitt med trening, birken, randonee osv. Derimot har store tursekker med finesser blitt borte og det er kun de gammeldagse rangerne igjen. Men de har jo nå valgt å fronte Ouslands nye kolleksjon for en nisjegruppe, det er kult. Personlig har jeg hatt mye Helsport men ville teste Hilleberg. Angrer ikke et sekund, men har heller ikke noe stygt å si om Helsportteltene. Etter å ha sett videoen om fabrikken til Hilleberg i Estland og hvordan de ansatte har det der, er det en nobrainer for min del å betale så mye for et telt. En arbeidsplass som gir en time gratis fysio hver uke til mennesker som jobber med kroppen er fantastisk. I tillegg er telt det eneste Hilleberg driver med. Joda, de har noe shelters og biuavaker, men det er det.
    4 poeng
  2. Bild på regulator till propan för tex ett handtag för en spetsbrännare för lödning med slang från ventilkran på gasflaskan. Kostade 100 kr för ca 20 år sedan. Ger fast tryck på 2 bar. Om ni ej jobbar med gashantering eller på annat sätt har bransch kunskaper ska ni ej göra egna kopplingar bara för att det finns brännare som passar. I värsta fall kan du få en gasflaska som läcker tills gas tar slut och du kan få en stor explosion om någon ger en gnista tex statisk elektricitet om du tar av dig ett syntet plagg eller att någon gör en gnista av två metall föremål. Förhoppningsvis är gasen med lukt tillsats men ej säkert vid köp utanför Norden så man känner lukt innan det läckt mycket. Används gasol rätt med märkes utrustning och allt är underhållet är det säkert och håller i tiotals år.
    2 poeng
  3. På min Kajka 85 bruker jeg stropper med krokfester med lås i hver ende, de kan festes i feks kompresjonsstroppene eller lign. Da kan man sette liggeunderlaget på høykant bak på sekken(Hater å ha liggeunderlaget på tvers). Stroppene er fra F-stop Gear, som opprinelig lager fotosekker, men løsningen er meget kjekk og kan brukes på andre sekker. Kan sikkert få tilsvarende reimer andre steder også. https://shop.fstopgear.com/other-products/f-stop-gatekeeper-attachment-straps-expanded-gear-and-equipment-carry/ Jeg kjøpte mine herifra, ikke så dyrt og leveres i par: https://www.fotobag.no/no/brands/f-stop-gear/gatekeepers.html
    2 poeng
  4. Det er nok propangass det er snakk om da, turister i bil har vanligvis propanbrennere, og da har de fyllbare propanflasker. Butangass (med isobutan og bittelitt propan) til de vanlige turkokeapparatene mister effekt i kulde. Det er sterkt begrenset hvor mye propan man kan ha i de gassboksene fordi de ikke tåler det høye trykket propan krever. Slik jeg forstår deg vil du bruke ren propangass i et kokeapparat konstruert for butan. Å bare bruke et adapter uten trykkregulator høres farlig ut. Det er en grunn til at Coleman skriver på propanflasken sin at den kun skal brukes på apparater beregnet for bruk med propan.
    2 poeng
  5. Jeg har testa for noen år siden og synes ikke det gir tilfredstillande resultat for bruk på lengre turer. Selv med forvarma boks, forvarmingsbøyle og nye bokser med Primus Wintegass opp ned synker effekten merkbart utover et oppkok av middag. For min del så er gass 3 sesongs uansett eller ved spesielle behov, og Wintergass eller tilsvarende er fint i skuldersesong. Til vinterbruk så er det bensin (eller tilsvarende) som funker synes jeg. Og enten ha en brenner eller 2 som går på samme fuel og er kompatible mtp fuel flaske evt lik pumpe osv. avhengig av behov for antall brennere/backup. (Totalvekta går ned om man har kombatible brennere/flasker, samt flytende fuel gir også mindre vekt/volum en å dra på flere gassbokser.) Noen brennere som f.eks. MSR’s Reactor, WindBurner og PocketRocket Deluxe har trykkregulator og ikke bare ventiljustering, og er litt bedre en enklere brennere. Men selv disse er ikke sammenligbare med de som går på flytende fuel ift å holde konsistent varme igjennom et oppkok. Vedr. spesielle behov så er det en del hacks som er mulig for å varme opp gassboksen under oppkok, men da skal en være trygg på at man ikke varmer opp boksen for mye.
    2 poeng
  6. Turen jeg prøvde dette på var med lett dagstursekk, fra Toskjær i Tuddal til Gaustatoppen over Knærne. Opp der blir det fort hardt og skavlete, ja, derav behov for feller:) Har ikke prøvd korttfellene i løsere snø; det er meget mulig det kan fungere bedre. Når det er sagt, må jeg jo også reflektere litt over at langfell alltid virker, så hva skal man da med kortfell?
    2 poeng
  7. Betyr det at du dropper teltet? Jeg har mang en natt uten telt, men når regnet høljer ned og og vinden uler er dt ingen ting som å dra glidelåsen ned på innerteltet. DEt er som å slå på en bryter. Godt og lunt. Slik jeg etablerer meg trekker jeg et modifisert tarp på 3 x 15 over Aktoen, og fyrer opp kvistbrenneren. Den plasserer jeg på en flat stein, slik at jeg kan flytte den dit jeg vil om myggen er plagsom. Og er den ekstra plagsom hjelper det å legge på litt fuktig mose eller barkvister.
    2 poeng
  8. Jeg må si jeg heller er mer spent på hva DNT vil si til et slikt tiltak! Men nå lever vi i spesielle tider, der tiltak som for bare ett år siden var utenkelige er nå blitt det normale, og et slikt inngrep i allemannsretten ville kanskje lettere bli akseptert nå i disse tider når man ser hvordan en sykdom kan spre seg. Konsekvensene ved å ikke gjøre noe er for store, men mange frykter vel at det uansett er en tapt sak.
    1 poeng
  9. Men de regulatorene som er i butanbrennere er ikke beregnet for, eller konstruert for det mye høyere trykket fra en propanflaske.
    1 poeng
  10. 1. Yes - der er vi helt enig. Jeg mente at forskjellene innenfor alkylat er 2T og 4T, og at så lenge man velger 4T så vet man at det funker i primus. Ikke som med parafin hvor man har ulike sammensetninger under ulike navn. 2. Her viste jeg til det jeg har lest om kullosutslipp fra brennere. Da er det hovedsakelig en FFI-rapport og boken til Randulf Valle jeg legger til grunn. Det ble bemerket at utslippene gikk opp når man byttet fra bensin til parafin. Mulig det skyldes hvordan brennere er konstruert - det har ikke jeg forutsetninger om å uttale meg om. Mener også at Randulf tar dette opp i podcasten om bensin. 3. Har også hørt dette.
    1 poeng
  11. Bruk 45mm mohair fellene, eventuelt 40mm race. Så bruker du den brede du har der disse ikke funker.
    1 poeng
  12. Enig! Jeg har ei Bergans skibukse, tror den heter Oppdal (?), den er foret med litt isolasjon. Den har indre gamasjer med strikk slik du beskriver, det er ei helt genial løsning. Buksa er helt vindtett, og blir ikke for varm. Ei bukse jeg er blitt glad i.
    1 poeng
  13. Vil bare presisere litt på disse to punktene. 1: Man MÅ velge 4takts bensin, 2T er tilsatt smøreolje. 2: Ikke nødvendigvis. En brenner kan ikke konstrueres for å brenne like bra på bensin og parafin pga. luftblandingen, selv ved dyseskift. Men de fleste produsenter har nok optimalisert for bensin ja. (Optimus 111T vil jeg anta er egnet best for parafin, kanskje). 3: Etter min erfaring er en fordel med parafin er at gummipakninger får lengre levetid i brennere som har pakninger av den type gummi (eks. 111). Mulig andre forhold også har spilt inn.
    1 poeng
  14. Ha ha. Jeg tenkte på skuldrene på hver side av hodet. Du snakker om vinterens (eventuelt sommerens) "skuldre".
    1 poeng
  15. Tror det gikk opp for meg. Det er den delen av året du ikke kan bruke pulk?
    1 poeng
  16. Overgang mellom høst og vinter eller vinter og vår. F.eks. høsturer i fjellet kan fort ende opp med en del minusgrader på natt og morgen selv om det er barmarkssesong, da er det greit med en gassblanding som funker noenlunde greit.
    1 poeng
  17. Goggles for Downhill/Freeride (sykkel) og motorcross har gjerne klart glass og funker. Har noen par av det selv som jr har benytta på kveldskjøring på ski. Her er noen eksempler: https://www.bikester.no/klaer/tilbehor/briller/goggles/ Koster en del mindre en Julbo Airflux Spectron og tilsvarende.
    1 poeng
  18. Enig med @Terka. Hvis man ikke absolutt må bruke gass, så er bensin/parafin bedre, eller bare bål (men kanskje ikke i teltet?) Den "patenten" med oppvarming av gassboksen har et problem. Den har en kraftig positiv tilbakekobling (som selvsagt er hele vitsen, men...), noe som betyr at den kan bli ustabil. Flammen varmer opp gassen som så fører til mer flamme som igjen varmer opp gassen som fører til mer flamme som...osv. Man gjør best i å holde et øye med gasskranen. Det er jo lett at man skrur kranen helt opp fordi trykket i boksen til å begynne med er veldig lavt og nesten ikke vil gi flamme. Da gjelder det å ikke "skal bare stikke på do mens boksen kommer i gang..." 😁 Men @Terka, hva er "skuldersesong"? Det var et nytt begrep for meg.
    1 poeng
  19. Hei, kjøpte bergans Sauda til mine gutter. Den inneholder 320 gram dun av god kvalitet. Denne selger bergans og andre butikker på tilbud og jeg liker denne bedre enn min egen rab neutrino. Mulig den er gått ut av produksjon men jeg fikk kjøpt jakke nr 2 til min andre sønn i år. Verdt å se på denne modellen. tore
    1 poeng
  20. Jeg bruker kun Mohair Feller nå fordi jeg synes syntet gir dårlig glid. Grepet er nesten like bra. Dog kan det være lurt å impregnere mohair fellene etter de har vert mye brukt, for å hindre at de trekker vann i vårsnøen og fryser høyere i terrenget. Men jeg har ikke selv opplevd problemer i våt vårsnø.
    1 poeng
  21. Han skal få svare selv, selvfølgelig. Men jeg har bygget kajakk, der brukes 2-komponen PU lakk, eller 2 komponent PU maling over glassfiberen og epoxyen. Som lakk har jeg brukt dyre saker, Epifanes. Den hadde mer tørrstoff enn biltema, og det blir da mer lakk av lakkingen. En kompis som gikk for maling brukte biltema sin, det virker bra. Sterke saker.
    1 poeng
  22. Jeg går med fjellski og pulk og det er helt nødvendig ved flere tilfeller å kunne veksle mellom korte og lange feller. Har ved en tur kun hatt kortfellene tilgjengelig og det var utrolig hemmende. Det er verd investeringen. Har også både syntetisk og mohair-feller fordi det også kan være forskjeller der dette er avgjørende.
    1 poeng
  23. Jeg har litt, men ikke så mange erfaringer som jeg skulle ønske jeg hadde. For jeg liker det utrolig godt! Selv har jeg ikke anskaffet stenger/gåstaver enda til å kunne bruke på flere områder enn hvor det er trær, men jeg har en bambus stav jeg benytter til såkalte "mid" telt, men også til dette. Har man en stav/pinne (medbrakt eller en man finner) så trenger man bare ett tre igjen, for å få de to mest nødvendige festene. Men det har sine begrensninger. Det er for så vidt det eneste negative jeg har å si, for jeg elsker hvor fleksibelt det er, og ikke minst hvor mye jeg koser meg! Myggteltet jeg bruker er ikke det letteste eller minste i pakkvolum, men egenskapene det har er grunnen til at jeg skaffet det. Bruker OneTigris sitt myggtelt som brukes til deres tarp/myggnett kombo. Det har bunn, solide ende-vegger (som også kan åpnes som dører), det har en diiiger dør langs langsiden i nettingen, og ellers gode løsninger, synes jeg. If there's a will there's a way 😅😊 Grunnen til at jeg ville ha med solide ende-vegger, var at når man bruker en tarp over det, så blir det nærmest som et telt med 4 vegger, avhengig av hvor nært man plasserer tarpen. Men her er set mange, mange måter å gjøre ting på! Og jeg storkoser meg med løsningene jeg har benyttet meg av. Det kan bli veldig lukket for regn osv, men også utrolig åpent, luftig og knallbra mtp utsikt om man er så heldig å finner et sted egnet til det. 😊 Noen kan nok ikke fordra det, men som sagt, jeg koser meg ^^ Mørelina jeg bruker til nettet og tarpen, er den samme som jeg bruker til tarp, tarp& hengekøye osv, og har flere lettvekts plugger av forskjellige typer, samt ett par ekstra dyneema barduner og prusik løkker allerede i posen. Hurra for systemer som fungerer sammen! 😂😄 Veldig interessert i å høre hva andre har erfart og med hvilke type utstyr.
    1 poeng
  24. Jeg vet at når man har sett seg ut en kniv skal det mye gjøres å endre syn, da er beste alternativet å kjøpe to 🤣 Men til matlaging, rensing av fisk, kutte kjøtt eller grønnsaker bruker jeg faktisk Mora Kansbol.... Denne er etter min mening helt overlegen alt annet jeg har til nettopp slikt brukt. Jeg har forelsket meg helt i små øks og liten kniv sammen med øks.
    1 poeng
  25. Vi ankom hytta nærmere 18 tiden på fredagskvelden, pakket ut og gjorde klart til spekemat, eggehakk, øl og akevitt. Forøvrig ble det en meget fyldig Hellstrøm som kan anbefales for de aktuelt interesserte :) Kvelden gikk til mimring og latter og jeg hadde skrevet ut kart over området. Dette tok vi en nærmere titt på og fant eventuelle løyper vi kunne gå for å komme frem til toppen. Lørdagsmorgen kom og været klarnet opp rundt klokken 12 - vi lappet igang, først opp noen bratte skråninger. Sekkene meget fulle og vi kunne nok ha pakket mer effektivt - men vi hadde fokus på lærdom og hygge. Vi ble usikker på hvor vi var etter å ha gått igjennom to skogholdt og havnet på landeveiene. På kartet fantes ikke navn på veiene, trikset var å tolke landskapet. Kompisen tok ofte opp telefonen (medfølgende power-bank..) men, jeg insisterte på at vi skulle bruke kartet for å finne frem. Vi hadde tross alt god tid og klarværet kunne ikke vært bedre! Først da nevner han at han og familien har vært på toppen noen år tilbake, men de hadde kjørt bil fra hytta og frem til parkeringen på sørsiden av fjelltoppen. Vi var usikre, men han mente toppen rett foran oss lignet fjellet. Like ved, der vi sto midt i et veikryss var det et lite tjen, kompisen pratet om å gå langs et nærliggende jordet i retning sørsiden, nærmest på måfå - jeg holdt naturligvis igjen på det spørsmålet og dro frem kartet. Ved tjernet var det ei lita bu og jeg gikk bort for å se etter navn, ja nå vi viste vi hvor vi var! He he. Vi gikk kanskje 1-2 kilometer og fant frem til nordsiden, etter litt frem og tilbake i skogholtet fant vi frem til en sti og var vi på vei opp nordsiden. Vi gikk i hvert vårt tempo og brukte omtrent 1 time og 30 minutter opp til enda vakrere vær og en nydelig utsikt! Ikke minst, for min del et herlig tilbud fra DNT; utedo! He he. Vi trasket litt rundt og lette etter gode muligheter for leirplass, med oss hadde vi 5 furukubber til opptenningsved og jeg har gjort til vane og ha med bjørkenever fra mine korte turer over Dørstokkmila. Jeg opp med duken og han med teltet, vi sanket det vi trodde var tørr nok ved. Dette var grener fra ei furu som sto på halv-sju i nærheten. Jeg kløvet opp opptenningsveden og laget et enkelt mat-bål, jeg skulle koke vann fra snø og kompisen ville ha litt varme og trivsel fra bålet. Mest interessert virket han i å lære av mine bål-kunster. Veden vi hadde samlet var for våt og vi måtte fort nøye oss med å fyre opp tørre grener etterhvert som kvelden og minusgradene kom. Å finne døde trær som ikke var frosset var en hyggelig utfordring på en fjelltopp. Bålet holdt vi likevel igang i omtrent 3-4 timer før vi fornøyde la oss. Søvnen ble så-som-så, kanskje 5-6 timer for min del og våknet til 8-9 minus på Søndagen. Helt greit for min del som hadde solid sovepose og ekstra klesskift. Etter en rask frokost var ihvertfall jeg verken trøtt, kald eller sulten: "Nå kan vi ikke ha det bedre" sa jeg med et smil om munnen mens vi pakket ned og ryddet etter oss på leirplassen. Min sekk er allerede ferdig pakket til neste helg, da satser jeg på sovepose i gapahuk nå som det blir for kaldt å ligge i snøen :)
    1 poeng
  26. Helsport og Brav skal etter det jeg har forstått flytte videre til SNØ sine lokaler inne kort tid. Det er mye endringer innad i Helsport om dagen og som flere påpeker så er det nok tapene til SWIX som må hentes og spares inn på andre måter. Dette er veldig synd og senest i dag fikk jeg melding fra Sverige om en som anbefalte å bytte til Hilleberg da han hadde hørt at Helsport hadde sluttet med service på Melhus. Håper for Helsport sin del at de kommer med en rask løsning som kan være like god. Det skrives my godt Sømmhuset og det kan jeg virkelig anbefale. Da jeg jobbe i sportsbutikk i Oslo og en av de ansatte måtte fikse jakken sin ble den først fikset hos Norrøna, men hun var ikke fornøyd og leverte den etterpå til Sømmhuset. Så de leverer høy kvalitet.
    1 poeng
  27. Det var bare et tidsspørsmål. Synes å erindre at serviceavdelingen på Melhus skulle flyttes/legges ned et år etter at resten av sjappa ble flyttet. Så gjenstår det å se om det blir in house-service på Lillehammer eller om det blir outsourcet. Bæsj på leggen og skudd i foten!
    1 poeng
  28. Sliter veldig med å se at de må stenge ned en så liten avdeling pga covid. Og da ville de garantert opplyst om det. Nå skaper meldingen mye usikkerhet bland eiere av Helsport produkter. Hadde de informert om at det var pga covid så hadde vel alle hatt forståelse? Ikke noe i den meldingen tyder på at de er stengt pga covid 19
    1 poeng
  29. Helt håpløst! Hva er det de driver med?? Har selv hatt helsport-telt og opplevd deres fantastiske service tidligere. Nå risikerer de å måtte belage seg på færre salg og dårligere omdømme med tiden. Snakk om å bedrive selvskading...
    1 poeng
  30. Dette er trist. Jeg har riktignok flere Hilleberg enn Helsport-telt nå, men jeg liker detaljer på feks Helsport X-Trem som ikke Hilleberg har og ville gjerne fortsette som fanboy av begge merkene. Digget repavdelingen til Helsport før. Uten den... jeg vet ikke jeg ass...
    1 poeng
  31. Mye bra tips her allerede! Kalde fingre og tær har jeg lang erfaring med,,,, Som leirsko på kaldere turer bruker jeg Mittet sine fotposer/skoovertrekk på samme måte som flere andre nevner; med innlegg-såler klippet ut av celleplast/liggeunderlag og Harjosokken ullkartank inni. Mittet-fotposene er like forsvarets nye type, med åpning helt ned til anklene og en helt OK stramming over/rundt ankel. Dermed er de lettere å ta av på. Spesielt viktig om du benytter dem i kombinasjon med andre sko/støvler. Strammingen gir deg også en rimelig grei passform slik at det går helt greit å gå moderate strekninger uten for mye frustrasjon. Sålene er ganske gode på de fleste underlag og «posene» er belagt med gummi opp til midt på leggen, slik at du kan vase rundt i noe fuktige omgivelser uten å bli våt. (Men de er IKKE egnet til vading, da vann vil lekke inn ved glidelåsen.) Jeg har selv testet ut alle de ovennevnte løsningene, og har endt opp med denne løsningen som det beste kompromisset for mitt bruk. Relativt lav vekt, relativt lavt pakkevolum, funksjonelle og gode å gå med. Det skal sies at jeg har brukt litt tid for å finne rett størrelse, noe som er helt avgjørende om du skal bruke dem til litt mer enn do-turer og glo i bålet. Ellers blir det som å tråkke rundt med beina i to Sakko-sekker,,,,, - Finn først ut om du skal bruke dem utenpå tur-/ski- støvlene, eller om du skal ha de som et eget par ekstra-sko med kartank inne i. - Om kartank, bygg så opp innenfra og velg kartank-størrelse etter sokkeoppbygningen du liker (jeg liker tynn ull-liner og tykk forsvars-sokk). - Når du har riktig kartank-størrelse, klipp ut en innleggsåle av celleplast, og oppsøk noen som lagerfører Mittet-fotposer. Ta med sokker, kartank, såler og velg minst mulig størrelse fotpose uten at den komprimerer kartankene og gjør det trangt. Du skal kunne vifte med tærne! - Skal du ha de utenpå tur-/ski-støvler, så ta selvsagt med disse når skal prøve størrelsen på fotposene. Også her kan du vurdere om du skal legge inn en såle av celleplast, det avgjør hvilken størrelse fotpose du ender opp med. Gå for så trang som mulig, uten at de komprimerer isolasjonen i skoene. Da reduserer du sakko-sekk-effekten så mye du kan. - Du kan selvsagt benytte kartanker inne i fotposer som er størrelse-beregnet for støvler, men du er da over i slarkete passform – altså ok for stillesitting og do-turer. Jeg fryser lett på tærne og er mine generelle tips for å holde varmen der er: - Ullsokker. - Ullsåler, om plass; 2 par i støvlene og 1 par til tørk på kropp. Rullere på å tørke sålene ettersom de blir fuktige. - Når i ro, ha føttene opp fra bakken. På skiene, eller på 1-2 sitteplater, på veden eller annet som isolerer fra mark-kulda. - Om sprengkaldt og løssnø, ha skotøy som tåler at du har føttene nede i snøen. Snøen isolerer og luner godt. - Oppretthold en høy kjernetemperatur. God lue, dobbel/trippel hals/buff, tykk ullgenser med vindtett jakke utenpå, eventuelt tykk dunjakke eller dunvest. - Om du har bål, plasser føttene slik at det ikke er noe som skygger for strålevarmen. Men pass opp for smeltede skosåler! Lykke til i kulda. Mestrer du den, blir den kalde årstiden kanskje din favoritt!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.