Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 16. des. 2020 i alle områder

  1. Gikk fra Geilo og opp mot Prestoltskarvet på Søndag og overnattet et sted oppi der. Fulgte bare skisporet hele veien og la oss litt utafor syne. Lenge siden jeg har hatt så dårlig sikt !
    6 poeng
  2. Gikk langtur i Østmarka i dag. Ingen folk. Vått. Trollsk tåke. Fant ei ulveruke og ferske spor etter ulv, spennende å ha de store hundedyrene i umiddelbar nærhet. Ulvene i østmarka gir for meg friluftslivet en ekstra dimensjon.
    5 poeng
  3. Vintertelting for ca 45 år siden Helsport bomullstelt til kr 150.-. Nord i Sverige i grensetraktene, svenskene bygger jo bruer over den minste bekk. Men i dette tilfellet var det kanskje brua over Skittsekallojåkka som berget oss ved at vi fikk surret teltene fast i den. Det var lite snø og dårlig feste. Vinden var så sterk at det så vidt var mulig å stå oppreist. Se på fokkskavlene forant teltåpningene på morgenen - vi måtte sparke oss ut
    5 poeng
  4. Fikk en same til å lage denne kniven av reinsdyrhorn. Duger til mye. Min neste kniv blir m lengre blad for å filetere større fisk.
    2 poeng
  5. Grunnet bruk med overtrekks regnbukse ville jeg bære kniven litt lengre ned mot låret på utsiden av regnbuksa, så jeg endte opp med en dangler fra Casstrøm. Det ble perfekt.
    2 poeng
  6. En MSR XGK er enkel og drifsikker. Forvarm og fyr opp, og virker alltid. Jeg forvarer med rødsprit, fordi jeg da får liten flamme og ingen sot, og da kan ligge i soveposen i solo-teltet mitt å forvarme brenneren. MEN! MSR har gjort en stor feil med o-ringene sine, og det er å male de røde. Denne malingen løsner og fører alltid til lekkasje. Det du gjør er å demontere pumpen, gnikke vekk all maling fra malte o-ringer, smøre på nytt og sette sammen. Så er du kvitt det problemet permanent. Om du pumper før eller etter du har tilkoblet brenner spiller ingen rolle. Jeg pumper alltid før jeg kobler til brenneren, og «smører tuppen med litt olje eller spytt før jeg stikker den inn.» Når du skal tømme flasken for trykk kobler du først av brenner, holder flasken på høykant, og løsner sakte forsiktig på pumpen til trykket siver ut. Det kan komme en ørliten bensindusj. Lar du flasken stå oppreist en stund før du skrur forsiktig av pumpen er det tørt rundt åpningen, og du slipper en liten bensindusj.
    2 poeng
  7. Det Marius Engelsen sier. Jeg har selv hatt PU-belagte telt. De blir ofte klistrete på innsiden der belegget er. Etter noen år til kan man oppleve at belegget flakker av.
    2 poeng
  8. Det går sikkert bra med det gamle teltet ditt om du tar noen forholdsregler. Følg nøye med på værmeldinga, den er ganske nøyaktig et par-tre dager fremover. Det finnes en mobilapp som heter Windy, den gir god oversikt over vindforholdene noen dager frem i tid - men du må ha mobildekning. Meldes det sterk vind går du ned fra høyfjellet. Ta med ei ekstra teltstang eller et skjøteledd, ei knekt teltstang er ei ubrukelig teltstang . Og noen meter sterk tape. Grav teltet litt ned, bygg levegg, og ikke minst viktig: Bruk alle bardunene! Men som andre har vært inne på, det er noe med følelsen av usikkerhet, å ikke være sikker på at det kanskje viktigste utstyret man har med holder mål i uvær. Hva gjør du i verste fall, at teltet ødelegges midt på natten i snøstorm og du er timesvis unna trygghet? Med en fjellduk/vindsekk og en spade berger du nok livet, men det blir fryktelig utrivelig da .
    2 poeng
  9. Hvis det er silnylon er duken vanligvis like glatt på begge sider. Silicon er bakt inn i duken, som gjør den veldig sterk. Har den seigt belegg på ene siden er det vanligvis ett PU belegg. Men det er ikke sikkert dette er en fasit.
    2 poeng
  10. Jeg sier som @Terka: "er du usikker, så er du ikke usikker". I dette ligger veldig mye, da det også inkluderer din risiko vilje, hvilke planer du har for backup etc. I klatring gjør vi alltid en risikovurdering av enkeltpunkter i en sikkerhetskjede, sjansen for at de kan oppstå og hvor kritisk det er, for svikter ett vitalt ledd så svikter hele sikringskjeden som igjen kan være fatalt. Og så er målet å legge inn tiltak for å redusere/eliminere disse, eller rett og slett konkludere med at "oppsettet" man har valgt har for høy risiko og dermed legge ny plan. For dette er det etablert generelt metodesett og ulike risikoprofil skjema for ulike typer turer. På vintertur tenker jeg at "telt" er en viktig komponent i sikringskjeden og har du allerede før start valgt å bruke en komponent som ikke er designet for den type bruk og du er i tillegg usikker på opprinnelig styrke. Så da må du finne ut mest mulig om den komponenten (testing) og hva du kan legge inn av back-up dersom den feiler (retrett, nødbivuakk, kun dra om det er meldt finvær, mulighet for å grave seg ned, flere med telt på samme tur, jeg holder meg våken og holder fast teltet etc..). Eller jeg dropper back-up da jeg liker høy risiko og på de forrige turene mine på høyfjellet brukte jeg jo bare presenning, so user perspective.. . Test: her ville jeg systematisk gått over alt av sømmer, liner, glidelåser og stresstestet (slite og dra). Du sier at teltet er vindstabilt: Nja, dels. Det har lav profil og bra om vinden kommer fra rett kant, men uten mulighet for side bardunering og bedre avlastningsoppheng på hver bardun punkt vil jeg si " kun middels". Om du ser på Abisko teltet til @Marius Engelsen så er det i en helt annen klasse. Edit: ville vurdert å leie, så har du mye bedre utgangspunkt for en positiv og trygg opplevelse
    2 poeng
  11. Ang stormmatter er det 2 leire, noen mener det er obligatorisk på vintertelt, andre mener det er unødvendig. Begge deler benyttes på ekspedisjoner i antarktis osv. Ang ditt telt så kan Helsport svare på hva opprinnelig rivestyrke i duk osv var. Hvor mye rivestyrken er nå avhenger din bruk, døgn med solekspornering ++ Hvor, hva slags vær / usikkerhet mtp vær du tilater deg selv å dra på tur i, din erfaring, backup/sikringsmuligheter, osv osv. er med å påvirker en beslutning om teltet er brukanes. Jeg har vært på vintertur i gammelt telt hvor coating skallet av og teltet ble kastet et halvt år etterpå, og jeg har møtt folk på Hardangervidda hvor deres relativt nye Helsport Svalbard telt kollapset (knekte teltstenger) natten før pga snø og storm. Mye går bra og mye kan gå gærnt. Om du er usikker på om ditt telt holder 8-9 døgn i fjellheimen så er du ikke usikker er min mening.
    2 poeng
  12. Stormmatter kommer først og fremst til nytte når bakken er så hard på grunn av frost/stein at det blir umulig å få banket ned teltpluggene. Da kan man legge store steiner eller isblokker oppå hele veien rundt i stedet. Jeg har aldri hatt stormmatter på mine telt, men har klart meg bra ved å tre plugger halvveis gjennom løkkene, legge de flatt på bakken og legge steiner oppå.
    2 poeng
  13. Jeg ville gått for SL utgave, duken tåler langt mer enn man kan tro, og er i mine øyne robust nok for det meste og de fleste. Jeg ville valgt Fjellheimen, bedre høyde, bedre plass, denne åpningen på Lofoten blir lite brukt når allt kommer til allt.
    2 poeng
  14. Det er en ting fra denne podcasten som jeg ser treffer mitt knivbruk. Jeg har mange kniver fra rimelige til dyrere. Det jeg ser er at jeg oftere griper til rimeligere kniver laget i karbonstål. Det er rett og slett greiere å få dem skarpe igjen etter bruk. Et litt mykere stål har fordeler i så måte. Det blir fortere Mora i karbon som blir med på tur enn Bark River og Fallkniven.
    2 poeng
  15. Da kan jeg godt oppsummere hvis det kan hjelpe noen andre med valg av truger. Jeg er en dame på 83 kg og har 38/39 i skostørrelse, Har også noen utfordringer med betennelse i føtter. Jeg ønsket en truge som bærer godt og synes det var en utfordring å finne en stor og god dametruge. Gode bindinger var også viktig. Etter å ha kikket så mener jeg utvalget er mye bedre for herrer, produsentene henger litt etter med å tilby like mange truger for damer. Jeg peilet meg inn på Tubbs panoramic, Tubbs wilderness og Atlas montane. Har prøvd både dame og herre variantene av disse. Jeg fant at Tubbs er bredere enn Atlas. Etter prøving ute synes jeg Tubbsene var for brede. Dette gjelder også damemodellene som faktisk er like brede som herremodellene. Tubbs panoramic har veldig gode og enkle bindinger. Til og med herrebindingen passet, bortsett fra at helløfteren sitter for langt bak for mine fjellsko. Wilderness-bindingen var derimot altfor stor og med dårlig passform. Jeg ville glatt valgt Tubbs herre panoramic 30" fremfor dame wilderness 30" pga vesentlig bedre binding. Ellers er disse tubbsene veldig like. En ting som var pluss med Tubbs er at de er litt bøyd både foran og bak, slik at de er lette å gå med i forhold til lengden. Jeg hadde ingen problemer med lengen 30" til tross for at jeg ikke er så lang selv. Det var bredden på trugene som ble problemet. Atlas har smalere truger, både i herre og dame. Jeg fant at disse ga mindre brebent gange og bedre for hofteleddsbøyere. For meg som dame falt derfor valget på Atlas montane. Herrebindingen sitter like godt på skoene som damebindingen. Men som med Tubbs, så sitter helløfteren for langt bak på herretrugen. Atlastrugen er noe flatere enn Tubbs, men var også ok å gå med. Konklusjon: Hvis bredden er viktig så velg Atlas montane. Ellers var Tubbs panoramic veldig gode på alle andre måter. Wilderness har binding med dårlig passform. Atlas har litt bedre feste. Alle var stille på snøen
    2 poeng
  16. Vi har ganske sikkert mer enn 29000 gretne gubber her i landet, så hvis vi fordeler dem høvelig godt blir det ikke mye ferskvannsfiske her til lands - ikke engang om alle setter ut fisk i "sine" vassdrag.
    2 poeng
  17. Så bra👍🏻 Får nye og varme liggeunderlag til jul😃 men da vipper jeg mer og mer mot SL😊 takk for svar😊
    1 poeng
  18. Desverre , men Nido ( som funker meget bra) er å finne på dem fleste innvandrersjappene. Kjøpte også noen større porsjonsposer med creamer der også , blir å teste disse på havregrynen neste tur Blir spennede å se når (om) kommer i butikk Viking Melken er den beste
    1 poeng
  19. Teltet har omtrent null å si for hvor kaldt det blir inni teltet. Eneste unntaket er telt som benytter seg av skjørteventiler (store glipper under duken) og veldig mye mesh i innerteltet, hvor vind kan føre til trekk innvendig. Både fjellheimen sl og pro har duk som går ganske tett ned mot bakken. Det som definitivt betyr mest er liggeunderlag og sovepose
    1 poeng
  20. Kan virke som denne hytteeieren mener at han eier vannet også. Merkelig gubbe.
    1 poeng
  21. Bestikk: Turkniven. Gaffel lages på stedet av en kvist. Skje? Sjelden brukt. Flat pinne duger til det meste. Kokeutstyr sommer: Kaffekjele med stor åpning. Vinter: kjele med hank, stor nok til å smelte snø om nødvendig.
    1 poeng
  22. God strategi. Det aller beste hadde jo vært om du fikk en avtale med grunneier om at du kan kontrollere andres kort. Da kan du bortvise ham til neste år om han ikke har betalt...
    1 poeng
  23. Hei Marius. Supert. takk for tilbakemelding. Her tror jeg du er spot-on. o-ringene var delvis røde. Jeg tenkte ikke så mye på det, men tok de ut, tok på litt olje som fulgte med og dyttet de på plass igjen. Og deretter så var pumpen tett (tror jeg, litt tidlig å si etter et forsøk) Takk for tips rundt "tømme-prosessen". Jeg har nok sprit (gjerne kemetyl brennesprit) sammen med Trangia-brenner m/winter-attachment som favorittbrenner, hele året, og den blir nok med videre uansett. Så følgelig vil jeg også teste å forvarme XgK´n med sprit
    1 poeng
  24. Jeg leste en bok om overlevelse i vinterfjellet. Forfatteren mente at dersom det blåser så kraftig at det er fare for at teltstenger kan knekke, og teltduken rivner, er det beste å trekke ut teltstengene og legge seg inn igjen i soveposen og vente på at uværet er over før man skyver stengene tilbake. Da blir teltet som en stor vindsekk Alternativet er knekte stenger og/eller revet duk. Ikke dumt forslag egentlig, men man må passe på så man ikke blir begravet i snø helt da. Og selvfølgelig kan man bruke pulk, ski, snøscooter etc. til å lage/forsterke ett nødly.
    1 poeng
  25. Takk det blir litt lite. Kjøper jeg nytt telt, må det romme 3 personer. Jeg har store ambisjoner for noen av familiemedlemmene mine.. 😅😋
    1 poeng
  26. Ja, dett var ett godt forslag 👍
    1 poeng
  27. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=201674162 Her har du et fantastisk telt som er mulig å låne. Lån er altså også et godt og rimelig alternativ hvis du er usikker på om vinterturer er noe du vil forsette med i mange år
    1 poeng
  28. Jeg har ringt og spurt. Det medfører ikke noen ekstra kostnad å bytte mellom enhetene.
    1 poeng
  29. Jeg har et Helsport Himalaya Xtreme 2 telt jeg kan selge deg for 5500. Teltet er kun brukt et par vinterturer og fremstår i veldig bra stand. Dette teltet tåler vær! Ta kontakt om du ønsker mer info.
    1 poeng
  30. Det er vel rett og slett bare å se på merkelappen og kjenne på duken? Er det PRO telt har den sterk og holdbar silnylon duk. Topp kvalitet, fullt brukendes til vintertelting over trengrensen. Er det Trek telt med PU behandlet duk er det ett telt med svakere og mindre holdbar duk, og bør ikke brukes på eksponerte vinterturer. Er merkelappen vanskelig å tolke, ring produsent og spør hva slags telt det er. —————— Jeg har ett like gammelt Hilleberg Unna med silnylon duk. Har brukt det i mye vind, og tilsynelatende er duken like sterk og fin som da den var ny.
    1 poeng
  31. Hmm. Ikke lett å si da det er 15 år gammelt. Kanskje Helsport selv kan si noe om kvaliteten på duken der? Men til TS: Er du veldig i tvil på om teltet vil duge ville jeg heller kjøpt et som du vet med sikkerhet tåler ordentlig ruskevær/ evt fått lånt et. Kan fort bli noen nevrotiske netter uten søvn dersom du i utgangspunktet er usikker på teltet og værgudene ypper litt vél mye 🤭
    1 poeng
  32. Er det fra PRO serien har det samme duk som XTREM serien. Vi var på vidda med ett Abisko shape 3, ett helårstelt som ligner på ditt. I videoen her (spol til 30 sekunder) er det ca 15m/s vind, og teltet bare ler av vinden. Vi traff de som var på treningsleir for expedition Amundsen, men de trakk seg og dro tilbake til Dyrnaut. Så det var dårlig vær.
    1 poeng
  33. Kanskje litt stutt og butt til akkurat den oppgaven🤔 uten at jeg er noen dreven ørretsløyer. Men å stemple den som direkte dårlig, basert på et bruksområde, blir jo litt overdrevet. Etter det jeg ser så får den gode skussmål som jaktkniv, særlig til småvilt, og som allroundkniv. Personlig så tror jeg ikke jeg vil like slipen så veldig godt(den har vel sekundæregg?) til spikking, men det hevdes at den duger bra til lettere slike oppgaver og. Og, siden den er tilpasset litt mindre hender, så lurer jeg på om ikke det blir en slik på guttungen, når han trenger ny kniv. Da får jeg jo testet selv også
    1 poeng
  34. Hvor skal du på tur? Enkelte fjellområder vil det kunne være lettere å oppsøke le for vinden enn andre i tilfelle skikkelig uvær. Ville aldri ha lagt ut på langvarig vintertur på feks Hardangervidda uten å være sikker på at teltet kan stå av en storm, og at jeg kunne klart å sette det opp i kraftig vind. Eneste unntaket ville vært hvis jeg gikk hver etappe innom/forbi en hytte og hadde med meg vindsekk/fjellduk i pulken + gps for navigering i whiteout. Jeg vil si det er sjansespill med et 15 år gammelt "budsjettelt" på lengre vintertur. Velger du det ville jeg lagt ruta innom hytter for å være sikker. Er det fint vær vil du fint kunne klare deg selv med et biltema-telt, men kjipt å se fjellet brygge opp til uvær og ikke være sikker på teltet.
    1 poeng
  35. Prøvde meg på denne veien i 2010-ish på en Jotunheimen rundt-tur. Første uka i juli, men ble ganske fort stanset av snømengder som var ikke-kompatibel med sykling. Så ta lange vintere med i beregningen og legg turen sent på sommeren😊
    1 poeng
  36. Og hva mener du med dette innlegget? Fiske der eller la gretten gubbe få sin vilje?
    1 poeng
  37. Til 3-sesongs telt må du vel ha litt ekstrautstyr. Har god erfaring med disse lette snø/sandankerene fra Monutain Hardwear for å holde raklet på plass....
    1 poeng
  38. Hilleberg og Fjellreven bruker ikke stormmatter på sine telt (utenom fjellreven polar). Og de har vert med til sørpolen, svalbard og over grønland. Stormmatter er ett tilvalg man kan ha for å gjøre det lettere å få det helt tett rundt teltet, ikke noen nødvendighet av noe slag.
    1 poeng
  39. Ikke hør på Jens - du trenger slett ikke stormklaffer, det er på ingen måte en nødvendighet. Tvert i mot, i stille vær og OK temepraturer kan det være en ulempe fordi teltet blir for tett og du får dårlig lufting. Det Rondane-teltet ditt holder helt sikkert til en vintertur i greit vær. Men høyfjellet vinterstid kan være livsfarlig hvis et skikkelig uvær med storm og orkan i kastene kommer drønnende i hodet på deg. Et telt som revner kan gi deg store problemer hvis du er langt fra folk/hytte. Så du må vurdere om du skal "sjanse" på at været blir OK og at gammelteltet holder (gammel teltduk er mye svakere enn ny duk), eller om du skal kjøpe et skikkelig vintertelt (Helsport Xtrem. f.eks., veldig gode telt) og føle deg tryggere på fjellet. Men stormmatter trenger du altså ikke. Måk litt snø oppetter teltveggen hvis du vil tette det.
    1 poeng
  40. Hjemme har det vært grått med regn i flere uke nå. Gresset er fortsatt grønt så da var det ekstra godt å komme opp til Sjusjøen hvor det er helt hvitt. Fikk denne sesongens første skitur. La ut fra Sjusjøen langrennsarena og tok til venstre mot Kroksjøen. Ved Kroksjøen valgte jeg å snu. Ikke spesielt kaldt og elver og bekker har ikke fryst til. Nå er kvelden kommet og jeg sitter på nettet og har kartet ved siden av. Nye planer for neste år skal tegnes inn. Ha en hyggelig førjulstid folkens.
    1 poeng
  41. Østmarka, min lekeplass og bestekamerat under oppveksten. Hærlig område! 20201204_124515.mp4
    1 poeng
  42. Avslutter årets fjelltrim med Holmshatten 620 i Bindal. Min 151 topp i den lokale fjelltrimmen så langt i år. Fint å se sola- var her sist 24 des i 2019. Mindre snø nå - Skikkelig fine forhold. Har de siste ukene vært på veldig mange fine topper og det er godt å kjenne lyset og at skrotten fungere sånn noen lunde. Her Gravtinden ved Graven, Hongset. Vi skal ha med den toppen neste år og vi gikk en del utenfor allfarvei for å se om det fantes en annen topp vi kunne ta med neste år også. Kjørsvikfjellet Sømna 495 i går - fantastisk topp med variert og fin sti
    1 poeng
  43. Hei. Jeg ser at du bruker coldman fuel. Jeg har vært plaget med diverse rare symptomer på en omnifuel med akkurat dette brenslet. Virker som at det clogget drivstoff tilførselen. Det ble helt bra når jeg kjører 4 takt bensin fra biltema på den. Det kan være værd et forsøk.
    1 poeng
  44. Kan ikke si noe om hva som er feil, men har en video fra min brant for første gang som referanse. Tror nok jeg ville byttet i en ny og sett hvordan den er til sammenlikning. VID_20201109_224807.mp4
    1 poeng
  45. Første tur rapport i den nye bloggen min er på plass. Håper det faller i smak. Jervfjellet
    1 poeng
  46. vel, det tok noe tid, men jeg er godt fornøyd med resultatet 😇 nå gjenstår det bare å sette den inn med litt valnøtt olje så håper vi småen blir fornøyd 🔥
    1 poeng
  47. Fjellheimen har samme bredde i innerteltet mens Lofoten smalner mot fotenden. Lofoten skrår og mer i taket så i fotenden er det vel 20cm lavere enn Fjellheim3n. Med barn er det greit med litt ekstra plass. Ville og tatt en titt på Hilleberg Kaitum 3. Det har og god bredde og høyde. I tillegg har det fortelt i begge ender som gir rette endevegger i innertelt og gjør det romsligere. Vekt er vel omtrent samme som de andre. Det finnes og i GT versjon med ekstra stort fortelt i ene enden som gir litt ekstra vekt. Så vidt jeg husker kan man også rulle opp ene enden på det.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.