Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 19. mai 2020 i alle områder

  1. Dividalen i helga. Soving under åpen himmel, fantastisk skiføre, hare, rype, skogsfugl og rev å se. Og spor av jerv.
    8 poeng
  2. Dette er kanskje utbrodert nok nå, men en ting som er bra med Nalgeneflaske og ulsokker er at det alltid er med uansett. Det krever ikke noe planlegging eller vurdering av vær og temperatur på forhånd. Videre så gjør ikke varmeflasker i gummi noe magisk, altså kan den ikke både varme bedre OG holde lenger på varmen. Så lenge den lagrede energimengden er lik, dvs. samme mengde vann varmet til samme temperatur, er det forholdet mellom isolasjon og overflateareal som avgjør hvor raskt denne energien tappes til omgivelsene, altså hvor varm den føles og hvor lenge den holder på varmen. Det varmeflasker gjør bedre er oppvarming direkte mot kroppen, da den former seg etter kroppen og gir større kontaktflate, men om man bare vil bruke den som en ekstra varmekilde i soveposen, så har man ikke særlig utbytte av denne egenskapen. Til slutt er det hva man selv foretrekker som er viktigst.
    4 poeng
  3. Vi er visst fortsatt bare midt i Randonee-sesongen. @TerjeH og jeg tok en kveldstur til Lille Blåmann i går. Sol, vindstille og folketomt. Men det er nok lurt å i fortsettelsen satse på startsted litt lenger unna fjæra. Snøen i skogen var seriøst råtten og umulig å kjøre i på tur ned, men til gjengjeld fikk vi nyte nydelig snødekt skare de øverste 4-500 høydemetrene. (Friluftsparkeringa var redusert til potetåker og stengt. Tenk hvis vi hadde fått et lite alpinanlegg her med asfaltere plasser. Og kafé på toppen. Og, og...)
    4 poeng
  4. I ettermiddag ble mine hvite legger eksponert i solen for andre gang sammen med turshortsen i år Første legg-lufte-tur var for 4 uker siden, da var det noen fine dager her i Bergen og jeg gikk hjemmefra etter Dagrevyen i shorts og t-skjorte, overnattet i hengekøye ved et vatn 2 km fra jobben, og tok turen over Lyderhorn hjem igjen etter jobb neste dag. Burde vel ha lagt inn en liten rapport på den turen, men er blitt latere med innleggene her, dessverre. Delvis kan jeg unnskylde den labrere skriveaktiviteten med at jeg i det siste har vært på en god del turer sammen med fadderbarn, og da blir jeg nok litt mer tilbakeholden med bilder og skriverier. Uansett: Nå er utvilsomt våren her, forsommeren er like rundt hjørnet, dørstokkmila er til for å forseres og det må da gå an å legge ut et bilde og noen ord litt oftere nå?! 👍
    3 poeng
  5. Lei av 17.maimas, maling av hus og sååå kom solen! Da gikk husmorgenet mitt i dvale. Så i kveld tok vi middagen i skogen og fikk duppet oss litt!
    3 poeng
  6. Støtter forslaget om BA copper spur hv1 eller 2 ul. Lett gjennomtenkt telt som brukes av mange. De har vel også en utgave som er dedikert syklister og om jeg ikke husker feil har litt kortere stangsegmenter. Selv bruker jeg dette på mine turer. 1 persons med gedigent fortelt. Lite fotavtrykk der du skal sove gjør det lettere å finne flat mark. Ellers er jeg helt i starten av Bikepacking selv og har nettopp lagt ut denne video som presenterer et rimelig alternativ. Er mulig du for seriøs langtur burde gå for noen dyrere/bedre, les gjennomprøvde bagger og vesker. Litt kjedelig om fester etc ikke holder mål. Har ikke nok bruksdøgn på mine til å si noe om det pr i dag. Kom gjerne med tilbakemelding om hva du ender opp med. Lykke til.
    3 poeng
  7. Fant ut at det passet bra med litt testing i ettermiddag - og litt konkurranse. I det ene hjørnet, MSR Quick Solo pot, eloksert alu, 1,1 l. kapasitet. Lav og fin profil. I det andre, en toaks 900ml titankopp/panne, kjøpt på eBay. 115mm bred, bare. Begge ble fylt med ,5 l vann, og satt over en pocketrocket 2 med primusgass. Full guffe. Noen som vil tippe vinneren? 😀
    2 poeng
  8. Ahh... Takker Da har jeg sendt epost til geologisk museum. Vil publisere svaret.
    2 poeng
  9. Elsker observasjoner som dette.
    2 poeng
  10. Jeg har gjort som deg @Arcticpeak og handlet fra xxl. Vil rett og slett teste om det er mulig å komme seg på tur på budsjett. Som deg fikk jeg problem med feste av bag på styret pga kabler og grep for hendene. Prøvde å lage til noe, men endte opp med å kjøpe en løsning og det fungerte mye bedre. Som jeg viser i filmen i forrige post endte jeg for totalt oppsett på 1.335,- som jeg syns er helt greit og det er samme pris som 1 veske fra Ortlieb. Uten sammenligning for øvrig.
    2 poeng
  11. BA har bikepacking versjon av et par av teltene . Er vel Copper Spur og FLy creek. De har kortere stangledd og oppbevaringspose er paget slik at du kan feste teltet på styret. Og noe smådetaljer som feste til hjelm på innertelt og noen stropper på ytterduk en kan feste klær etc for tørk så de ikke blåser avgårde. Siste hadde kanskje vært en ide på flere telt. Jeg tror nok jeg hadde valg Copper Spur fremfor FLy Creek. Det fordi det er helt selvstående og du får mer plass til bagasje i det. FLy Creek sagger også mer i duken i fotenden siden et bare er en stang der. Bruker selv Copper Spur UL2 selv som telt nr 1, dog forrige modell siden det er fra 2009 eller noe. Du får jo også Tigerwall som er veldig lette, helt ned i 765gr for tomanns men det koster mye. Sovepose. Se på Warmpeace sine dunposer. Liggeunderlag. Bruker selv Exped sine. Sommer er Synmat UL7 i LW versjon. Pakker lite og lett.
    2 poeng
  12. Gøy at det er andre her på forumet som interesserer seg for bikepacking. Når det gjelder vesker, så er det vesker fra Ortlieb, Restrap og Apidura som gjelder. Ortlieb Seat-Pack, Ortlieb Handlebar-Pack og Ortlieb Frame-Pack skal være det aller beste. https://bikeshop.no/ortlieb/orf9901/ortlieb-seat-pack-seteveske-grå-8-165l-vanntett https://bikeshop.no/ortlieb/orf9921/ortlieb-handlebar-pack-styreveske-grå-15l-vanntett https://bikeshop.no/ortlieb/orf9972/ortlieb-frame-pack-l-rammeveske-grå-6l-vanntett Men som med alt annet fra Ortlieb kommer kvalitet med en stiv pris. (Kvalitet koster.) Jeg har ikke så stort budsjett til bikepackingutstyr, jeg her derfor gått til innkjøp av vesentlig billigere vesker fra XXL som jeg skal teste på en 3 dagers tur nå til helgen, nemlig disse: https://www.xxl.no/white-traveler-saddle-bag-large-sykkelbag-for-setet-svart/p/1172081_1_style https://www.xxl.no/white-traveler-handlebar-bag-sykkelbag-for-styret-svart/p/1172079_1_style Jeg har ikke kjøpt noen rammeveske av den enkle grunn at jeg skal pakke teltet i en pakkpose, som så skal stroppes fast til overrøret på ramma. Jeg prøve pakket veskene fra XL/White i helgen, og kvaliteten på veskene virker grei nok, men man kan lett se at det er en billig løsning, veskene er mindre enn de store man ka få fra Ortlieb, derfor blir det trangt om plassen, det blir vanskelig å få med mat for noe særlig mer enn 4 dager. Spesielt styrevesken med sine 4 liter, er liten. Styrevesken var også vanskelig å montere på min sykkel uten at det ble konflikt med kablene på styret, Ortlieb har noen avstandsstykker på sin veske, og jeg lurer på om jeg skal prøve å lage noe lignende selv dersom jeg finner egnet materiale i kveld. Setevesken ser derimot ut til å fungere bedre jeg tok en prøvetur med fullpakket sykkel i nabolaget, og da kunne jeg ikke merke noe svai fra den. Teltet jeg skal bruke er forøvrig ett Hilleberg Unna jeg har hatt i mange år, det tåler mer eller mindre "alt", men tar litt plass. (Det er derfor jeg skal feste det direkte på ramma i en vanlig pakkpose.)
    2 poeng
  13. En viktig ting å tenke på er at alaska husky ikke er en rase, men en fellesbetegnelse på en stor gruppe trekkhunder av blandingsrase, med ulik grad av polarhund innblandet. Alaska husky er dermed en veldig varierende hundetype, og du kan treffe på både store og små huskyer, hunder med god pels og med dårlig pels, hunder med lavt stressnivå og hunder med ekstremt høyt stressnivå. Besøk flest mulig eiere/oppdrettere av de hundetypene dere tenker på. Se hvordan hundene er, hva de brukes til, hvordan de fungerer i hverdagen, det er tross alt flest hverdager i et år. Besøk også gjerne oppdrettere av de hundetypene dere vurderer, for det er ikke hipp som happ hvilken oppdretter dere velger om dere er på utkikk etter en hund med spesifikke egenskaper. Finn.no er ikke stedet å begynne søket etter en turkamerat dere skal ha i 10 år eller mer fremover. Husk at det også finnes flere polarhundraser enn samojed, som kanskje også kan dekke behovene du skisserer. Det er verdt å gjøre et grundig forarbeide.
    2 poeng
  14. Det var nok meg som hadde honning mer eller mindre over alt i sekken. Ikke noe å trakte etter, og jeg har sluttet med det nå. 😉
    2 poeng
  15. Jeg har kun kjøkkenmaskin med kvern til daglig bruk, og fikk låne STOR kvern da jeg skulle produsere hundepemmikan i vinter. Den var glimrende til grovmaling av hundemat, og jeg har nå stor kvern på 3-fas på ønskelisten.
    2 poeng
  16. I dag: Liten tur til Ytre Forsøl for å se om våren var kommet noe lengre på kysten enn i innlandet. Det hadde den for så vidt, men sjansen for at det er snøfritt til 17. mai er minimal Uansett hvor kort eller langt våren er på vei så smaker det ALLTID med bålkaffe og røkt/tørket reinhjerte...
    2 poeng
  17. Ramsløktur i Ramsvik med venninne i går. Ramsløk er nydelig men det er vanskelig å finne gode bruksområder. Prøvde å tørke men det er altfor tidkrevende. Så jeg ender med å hakke og fryse ned og da er det så lett å glemme bort samt at hele fryseren stinker ramsløk... Syns den er best fersk, her til egg.
    2 poeng
  18. Jeg har laget en side med mine erfaringer i bruk av turkartapper for mobiltelefon (ment for en side for nybegynnere, men er interessert i erfarne turgåeres erfaringer også). Kom gjerne med andre erfaringer som svar! Det finnes ingen "ordentlige" tester ute på nettet av dette. Både nybegynnere og erfarne turgåere har de siste årene fått et nytt og veldig praktisk hjelpemiddel: turkart på mobil! Der man før har måttet lese ut av papirkartet hvor man er hen, kan man nå enkelt gå inn på mobilen sin og se hvor man er til enhver tid. GPS kan selvsagt avhengig av terrengforhold ikke fungere 100%, men min egen erfaring etter snart to års bruk er at dette virker minimum 99 % av tiden. Da med veldig nøyaktige stedsanvisninger. Noen få ganger har det skjedd at den viser feil, men da har det sagt seg selv at dette ikke kan stemme. Setter man mobilen sin over i flymodus og kun har på GPS-funksjonen (heter ‘Sted’ på noen mobiler) med offline kart, bruker mobilen lite strøm og varer lenge. Har du samtidig med powerbank på tur er du veldig godt dekket mot at batteriet går tomt. Hvis mobilen mot formodning skulle slutte å virke mens du er på tur, kan du uansett ta fram turkartene du har med deg. Husk at om du er på tur i høyden eller i ukjent område bør du uansett ha med deg et fysisk kart som reserve. Dette får du tak i hos den lokale turistforeningen, på bokhandel - eller du kan skrive ut fra nett. For noen nybegynnere er fysisk kart noe de ikke har eller kan tenke seg å ha med seg på tur – mens de uansett har med seg mobiltelefonen - da er turkart på mobil en ekstra god ting å ha tilgjengelig! Husk at om man har noen hjemme som liker å følge med på hvor man er f eks i Endomondo, vil de ikke ha muligheten til det hvis flymodus er satt på. Da kan man f eks «logge seg på» en gang i timen for å vise hvor man er. Disse vil selvfølgelig uansett ikke ha mulighet til å følge med om man er i et område uten mobilsignaler. «Vanlig» GPS har selvsagt vært tilstede i flere år, men så lenge man har smartmobil mener jeg at man kan droppe dette. Og da særlig i tørt og fint vær. For mange er det uansett ikke aktuelt å kjøpe inn GPS, mens ‘alle’ samtidig har en velfungerende mobiltelefon som kan tas i bruk. Det er selvsagt en fordel å ha en telefon som er mer eller mindre vanntett, og kan brukes ute uten bekymringer – men i tørt og fint vær er dette ikke noe tema. Å bruke mobil med våte fingre er enda dessverre ganske så umulig – her har nok vanlige GPS-enheter en fordel. Om vinteren er det en fordel å ha mobilen nært kroppen for å holde den varm. Høydekurver i kart vises som koter (streker). 20-meters-kote betyr f eks at det er 20 høydemeter imellom hver strek. Har du mobilkart med stor zoom kan det vise helt ned i 5-meters-koter. Jeg har på de ulike appene sett på hvor god spor-funksjonen er (innspilling av ruter / GPS-spor). Er det enkel import og eksport av GPS-spor, både egne og andres? Har appen automatisk opplasting til Dropbox eller lignende? Hvordan føles det å zoome i kartene, går dette raskt? Er det enkelt å laste ned kart til offline bruk, og er kvaliteten bra? Enkel vurdering av ulike apper Telefon brukt: Sony Z5. Operativsystem: Android Norgeskart Norgeskart har lenge hatt en klar ulempe: kartene man laster ned forsvinner etter to uker. Nå har de tilgjengelig en pro-versjon som koster 40 kr pr år hvor man får beholde kartene man har lastet ned – det er denne jeg har på min mobil. Erfaringen min er likevel at dette ikke er stabilt. Det har skjedd at alle kartene jeg har lastet ned plutselig har forsvunnet. Lignende har alle sporopptakene jeg har gjort også forsvunnet. Nedlasting av offline kart er rimelig enkelt. Men selve funksjonen har en håpløs funksjon: du må ha mobilen oppe med Norgeskart visende for at nedlastingen skal skje. Ringer f eks tlf og tlf blir brukt til noe annet, må du senere åpne appen og fortsette nedlastingen da. Irriterende. Norgeskart har tilgjengelig flere typer temakart over ulike deler av Norge som de andre appene ikke har. Zooming av kart går fort unna så lenge de er lastet ned. Kartene ser litt uklare ut – noe som er merkelig, og et klart minus med Norgeskart. Av en eller annen grunn har Norgeskart ikke det alle bruker klart mest på førstesiden: still inn kartet på der du er nå! Her må du først trykke på et ikon før du får dette valget opp, noe som føles veldig unødvendig. Strek som viser avstand vises kontinuerlig, noe som er bra. Det er ikke mulig å laste opp eller ned GPS-spor fra Dropbox eller andre tjenester, noe som er et minus. Her må du gå via Norgeskart sin egen kartportal, som for øvrig er et flott tilbud. Innspilling av spor og merking av punkter fungerer fint med appen – bare husk å overfør disse til web-tjenesten før de kanskje forsvinner. Norgeskart har med andre ord mange mangler – og kan ikke helt konkurrere med Locus Pro og Mytrails - men er likevel en flott app, som ikke minst er norskprodusert! Vi får håpe den blir løpende forbedret – potensialet er jo der. Locus Map Pro – Outdoor GPS Pro-versjonen av Locus Map koster ca 60 kr å laste ned (engangskostnad). Dette er en app med veldig mange funksjoner. Zooming i nedlastede kart går fort unna, og kartene ser bra ut. Innspilling av spor fungerer flott og er veldig stabil. Det er fort gjort å koble til din egen Dropbox-konto for både å eksportere og importere spor. Uansett hvilken zoomgrad du har vises det en strek som viser avstander på kartet. Veldig bra! For tiden har Locus en funksjon kalt ‘Live sporing’ i Beta-versjon. Det hadde vært morsomt å ha muligheten til å følge familiemedlemmer på tur "live" med ordentlige turkart. Dette er jo mulig i dag med Endomondo, men kartene der er virkelig håpløse utenfor bebodde områder – så jeg gleder meg til å teste ut dette med Locus. Totalt sett er Locus Map Pro en veldig bra app med få mangler. Den har også mange muligheter som jeg enda ikke har testet ut. Minuset er (i likhet med andre apper) at det er noe vanskelig å laste ned kart. Kart for Norge ligger ikke klare, du må inn på Locus-butikken og legge dem til (gratis). Begrensningen på 5000 kartblad hvert døgn gjør også at det tar tid å laste ned større områder. Men når alt dette er gjort har du en suveren følgesvenn på tur! Mytrails Mytrails er den appen hvor bruk av nedlastede kart føles best ("smooth"). Zoomingen går utrolig raskt – og kartkvaliteten på skjermen virker rett og slett bedre enn f eks Norgeskart. Pro-versjonen koster en engangskostnad på ca 30 kr. Heller ikke i Mytrails er det spesielt enkelt å laste ned kart, men etter mye trykking fram og tilbake vil nok de fleste klare det. Det er ikke noe begrensninger i kartblad for hvert døgn – en klar fordel i forhold til f eks Locus. Strek som viser avstand er på plass. Eksport og import via Dropbox (eller andre tjenester) fungerer flott – du har muligheten til å sette opp at nye spor automatisk lastes opp etter at de er lagret. Innspilling av spor er stabil og nøyaktig. Totalt sett er Mytrails en veldig bra app. Viewranger Viewranger går etter det jeg skjønner for å være den beste turkart-appen tilgjengelig – blant annet brukt av diverse redningsteam. Den har suverent mest nedlastinger av turkart-appene jeg har sett. Denne har jeg likevel ikke testet av en enkel grunn: du må betale over 1100 kr for kart over Norge! Dette er da samme kart som Locus, Mytrails og Norgeskart har gratis tilgjengelig for alle. Endomondo Endomondo er en flott aktivitetsapp for å spille inn dine turer. Her kan du følge med «live» hvor vennene dine er hen (de må da ha påslått mobilsignaler og være innenfor dekning). Kartene som brukes holder imidlertid kun mål i bebodde strøk. I terrenget viser de så godt som ingenting. Dette er synd – siden ordentlige kart hadde gitt appen en ny dimensjon. Men dette er kanskje ikke meningen? Geoviewer – «Hele Norge rett i lomma» Ved å bruke ca 5 gb lagringsplass på telefonen din kan du ha hele Norge rett i lomma – med høy kvalitet! Hvis en f eks er ute på kjøretur og lurer på hva ‘det fjellet’ heter, eller hvordan terrenget er bak den knausen - er Geoviewer perfekt å ha tilgjengelig. På fjellturer og andre turer i naturen er Geoviewer også en perfekt turkamerat. Appen er veldig stabil og feiler sjelden. Du har ikke tilgjengelig kart med zoom ned på 5-meters-koter i Geoviewer. Slik at om du er i en bymark med stier på kryss og tvers – er det bedre å bruke en av de appene hvor dette er mulig, siden det er begrenset med hvilke stier som er tegnet inn. Det vises ikke hvor langt en kilometer er i kartet, men du har muligheten til å måle avstander. Du har muligheten til å laste ned kart i normal og høy kvalitet – her anbefaler jeg at du laster ned kart med den beste kvaliteten. Du laster ned fylkesvis. Du kan ikke spille inn eller se GPS-spor med Geoviewer. Som på andre turkartapper: selve installeringen av kartene er ikke av de enkleste. Det anbefales å bruke pc som ‘mellomstasjon’, og klippe og lime dem inn i en bestemt folder – for deretter å legge dem til i appen. Men når du har gjort det har du en super og gratis app på telefonen. Geoviewer finnes også i en pc-versjon. Her kan du finne områder fra hele Norge, med den zoomen du selv vil – og laste ned kartet til din pc som jpg. Veldig praktisk. Lage turkart på nett Norgeskart har en veldig flott funksjon ved at alle kan gå inn på internett og lage sine egne turkart til nedlasting som pdf. Her kan du velge om kartene skal ha målestokk 1:25000 eller 1:50000. Kartene får rutenett over hver kilometer og blir flotte kart. Har du tilgang på fargeprinter kan du med andre ord skrive ut turkart over hele Norge. Avslutning Totalt sett har det de siste årene vært en rivende utvikling innen mulighetene man har for å skaffe seg sine egne turkart – både på mobil og som utskrift. Det er en del jobb å sette opp appene – men når du har gjort det har du et fantastisk hjelpemiddel på tur. Selv bruker jeg Geoviewer mest på fjellturer og kjøreturer, mens den ikke blir så mye brukt på nærturer. Den siste tiden har jeg vekslet imellom Locus Map Pro og Mytrails på alle turer – siden de har kart med 5-meters-koter ser man mer av terrenget på kartene på disse appene. I tillegg spiller jeg inn rutene jeg går med disse appene. Hvis dette hadde vært en test hadde disse to appene vært vinnerne - med Mytrails som en knepen nr 1. Norgeskart har mange mangler – men har helt klart potensiale til å ta opp kampen mot disse om det satses på utvikling. En ting jeg selv ønsker, er at man kan få tilgang på mobil (gjerne ved å betale) til Norges mange ulike turkart som kommuner og friluftsråd har gitt ut på papir. Dette er ikke mulig i dag, noe som er synd. Karakterer i Google Play pr mai 2016: Locus Map Pro: 4,8 Mytrails: 4,5 Norgeskart: 4,4 Viewranger: 4,2 Geoviewer: 4,0 Det finnes selvsagt mange flere lignende apper der ute – men det er disse som jeg har hatt tid til å teste. Jeg har heller ikke prøvd appene på Apple-produkter, men vet at Geoviewer og Norgeskart i hvert fall er tilgjengelig til disse. Jeg er usikker når det gjelder de andre appene og Apple.
    1 poeng
  19. Kjekk teknikk å vite om Dette er samme metode som brukes når meget gode fotografer tar månebilder der de får månen til å se kjempestor ut bak et motiv. Slike type bilder man ofte ser fra bildebyråene etter spesielle hendelser med månen, eller solformørkelse osv. Men de bruker ofte lange teleobjektiver med motivet i forgrunnen ganske langt unna for å få enda bedre effekt. Etter å ha sett bildene dine, så kan du nok mer enn du tror. Det nattbildet av teltet og kajakken med byen i bakgrunnen er jo superflott! Merker at jeg overtenker det veldig til tider når jeg ser for meg bilder og hvordan jeg vil ha det, og da blir det hvertfall helt ræva og ting blir ikke som man hadde tenkt, uansett hvor mange teknikker og regler man kan, og hvor dyrt utstyr man har.. Så har begynt å følge en litt annen regler til tider: "Keep it simple, stupid" Går bare å venter på at jeg kan begynne å padle med kajakken min selv nå, har ikke tørrdrakt så får vente til det er ok temp i vannet. Men da skal det nok testes en del med et gammelt GoPro-kamera jeg har, og dronen jeg kjøpte i fjor.
    1 poeng
  20. Senorge.no og webkamera kort unna viser snøforhold i området. Man skal aldri stole på å få den hele og fulle sannhet via TV eller youtube Ikke stol på programledere som kanskje ikke har satt seg helt inn i de lokale forholdene og reglene som gjelder. De er journalister, ikke nødvendigvis ihuga sportsfiskere med lokalkunnskap. Sjekk inatur.no om fiskekort og fiskeredskap som er tillatt i område. Ring Halne Fjellstove om rutebåt og evt. tillatt oterfiske i Halnefjorden m.m.
    1 poeng
  21. Det er fordi det er et godt bilde med objekter plassert i en diagonal (som vi har snakket om tidligere). Jeg er veldig glad i bilder der elementene er plassert ihht det gyldne snitt, men er enda mer glad i bildene der de er treukket enda mer ut mot kantene, noe som jeg synes gir bedre dynamikk i bildet. I tillegg inneholder det noen få og vesentlige elementer og ikke masse unødig innhold. Akkurat slik ejg liker det. OG der er man gjerne inne på det. Jeg har øvet såpass mye at jeg vet hva jeg liker og lager litt min egen stil ut fra det. Andre har andre preferanser. MEN når folk liker et bilde er det gjerne fordi det har en "tellende"/"gyldig" komposisjon som samsvarer med innholdet. (Som f.eks at ting i bevegelse har ca 2/3 bildeflate å bevege seg til i fartsretning osv...) Og det viser seg gang etter gang når jeg har holdt krus f.eks. Da pleier vi kjøre en øvelse der jeg blar fort gjennom en 20-30 bilder og folk blir etterpå spurt hvilket bilde de hadde lagt best merke til. Det er veldig ofte et overrrepresntert bilde og det er ALLTID bilder med god komposisjon som skiller seg ut. Så selv om man ikke er bvevisst på det selv så er øynene dine bevisst på det. Du kan f.eks gjøre øvelsen ved å kjapt bla fra bilde til bilde i albumet jeg linker over. Ut fra hva du forteller om hva du av tillegg i bildene kan jeg nesten allerede nuh gjette blant hvilke tre favoritten din blir
    1 poeng
  22. Ser at rammeveska på nettsiden til xxl nok vil passe din sykkel bedre enn den jeg kjøpte. Tror ikke min rammeveske hadde passet triangelet på din sykkel. (Forøvrig så jeg senest i dag at xxl på Strømmen hadde 2 igjen av den jeg har) Seteveska fra White er på 10 liter (jeg sier 9 i filmen, men det er feil) og i den får jeg stappet sovepose, pute, liggeunderlag og litt ekstra tøy. Som du ser har jeg valgt å ha teltet på styret og valgte å kjøpe bare holderen og står da friere til å bruke så stor eller liten drybag jeg vil. Seteveska og styreholderen er det jeg så langt er mest fornøyd med.
    1 poeng
  23. Er nok ikke så dumt å lære seg det og, det kan jo tross alt forandre bilder ganske mye. Blander man det inn med avstand mellom kamera, motiv og bakgrunn i tillegg, er man langt på vei. (Og med bruk av dette kan man og lære hvordan man kan "jukse" seg til uskarp bakgrunn med billige kit-teleobjektiver med liten blender som eneste mulighet.. typisk f4.5, f5,6, f6.3 osv...) Jeg liker å bruke både tele og vidvinkel på tur, men normalt så er det noe som tilsvarer 35mm på fullformat som står på kameraet. Har alltid med meg 15-45mm, 22mm f2 (tilsvarer 35mm på 1,6crop) og 50mm f1.8 på tur, men tar ofte også med meg en 85mm f1.8. Skulle helst hatt med min trofaste 70-200mm f2.8, men den blir for tung å drasse på. På bildeeksemplene under måtte jeg bruke 85mm for å få mer det uttrykket jeg var på jakt etter, for å få vannet "nærmere".. Fra kanten der jeg er og til vannet er det ca 1,2km... 15mm, og kamera ikke så langt fra meg: 85mm, og kamera plassert et godt stykke bak meg. Men samme avstand mellom meg og vannet, har kun flyttet meg noen meter til siden for der jeg satt på første bildet: Og så et bilde tatt på 45mm, på kanten der jeg står på bilde nr2, som kanskje viser mer sannheten.. Dette er jo et fint eksempel på hvordan det kan jukses med vidvinkel og teleoptikk, noe som ble så heftig tatt opp i media for ikke så lenge siden...
    1 poeng
  24. Dette er nok en stein fra en jettegryte...
    1 poeng
  25. Tror ikke du trenger å grave frem noen linker, for de som har hatt interesse av dette tidligere har nok allerede funnet nettopp de. Man kan ta båt fra Halne til sørenden av Halnefjorden fra rundt 1. juli tror jeg. Derfra kort avstand til både Skaupa og Sleipa. Du når nok ikke vårfisket akkurat som vist i de nevnte programmer, da må du ta beina fatt sjøl langs Halnefjorden. I år så kan det bli på snøføre i såfall, ser jeg snøkartet rett akkurat nå. Jeg har ikke selv vært i området, sør for Halnefjorden, men tenkt tanken, og da kanskje en rundtur med nevnte båt sør til Skaupaoset og derfra tilbake mot Halne Fjellstove. En langhelg eller en ukes tid hadde vært passe til en slik liten rundtur. Flere fine småvann å besøke på vestsiden av Halnefjorden ser jeg som må være mulig å fiske i.
    1 poeng
  26. Tja, ikke brukt den sååå mye enda, men den virker hvertfall Nå har ikke jeg så mye å sammenligne mot, men jeg er fornøyd.
    1 poeng
  27. Ønsket er en veldig polar AH med god høyde (egentlig en grønlandshund - ikke fortell fruen), gjerne meld ifra om noen vet av gode oppdrettere i Trøndelag og omegn, forstår at dette er særs viktig da det er en blandingshund. Jeg var innom deg i November om du husker, @Gisle Uren 😊 Har enda ikke fått fruen på gli med grønlandshund, men håper på å finne en AH som kan minne om grønlandshunden.
    1 poeng
  28. Kan ikke si noe om 600, var isfritt på Andersnattjern på 414 og islagt, riktig nok dårlig is ... men fortsatt is på Slokovatnet på 930 ... tenker nok det er mulig at 600 er isfritt, men sikker er jeg ikke
    1 poeng
  29. Var det ikke du som hadde 2 dl honning fordelt utover sekken en gang? 🤣 (eller var det @REs?)
    1 poeng
  30. Hei Det er vanskelig både å velge rase/type, som ikke alene er makker i et 2-spann, men som også skal fungere som en flokk - samboere! Det helt vanskelige valget kommer, når du skal plukke en ut av 6 meget søte valper! Og det er det mange ulike meninger om!! Jeg tok altså ikke den mest pågående, som kunne være en potensiell trøbbel-maker, som noen altså gjør. Det ble den vist også?)(Vedhefter politiets retningslinjer for valpe-valg.) Så mener jeg at en 8-ukers valp er en meget liten hundebaby, som moren ennå ikke har preget helt og fått kustus på, så jeg ville vente i hvert fall til 10-12 uker. Men mange er uenig med meg. Jeg hadde stor glede av min gamle buhund i 17 år, som jeg fik som unghund og likedan fik jeg hannen som ca 4 mdr. pgr. av jobb, reise mm. men også med klar hensikt. Jeg kom mye hos hundekjøreren den sommer og gikk med valpen og introduserte ham fx for store, farlige kyr. (Vi har kyr på hytta.) gisle@uren har noen veldig bra synspunkter på dette i sin veldig bra bok. Dessuten var han stueren!😜 De 2 hundekjørere driver ikke systematisk avl, så jeg kan ikke vise til de. Alaska Huskyer faller jo i noen ganske ulike grupper: Langdistanse med tykk pels, utholdende, men gir sig også før de blir trætte, mye polarhund. ("Parkerer"). Så er der sprint/mellom distanse AH med kortere pels, ofte hengeører, fordi det er mer pointer, vorsteher, mynde mm blandet inn. De går gradvis over mot korthårete "eurohounds" som brukes mye i midteuropa til korte løp < 25 km. Disse løper livet av sig likesom Vorsteher blandinger, som brukes mye til kortdistanse nordisk (hund-pulk-skiløper). Så det er stor forskjell på AH'er. En gammel nabo drev med sådan og hadde verdens største? vorstehertispe, som jeg har gått tur med, når de var ute til fx. konfirmasjon. Kunne nesten velte meg i 100 kg klassen - men meget snill hund! Jeg har som nevnt en AH hann på ca. 25-26 kg og så en halvt Sibirian/AH tispe på 28 kg. De er ikke veldig langbeinte og klart turhunder, ikke til racerløp. Nei, hun er ikke feit, men har brystkasse som en dyphavsdykker! AH'en er klart raskere og lettere på foten og mer trekkvillig - også fordi hun er smartere. Man kan jo hvile sig litt, mens makkeren trekker. Hun er en traktor og sterk som en okse. AH hannen er lederhunden, fordi tispen har en jaktradar permanent kjørende oppe i hodet og kaster sig ved enhver leilighet i grøften etter mus, storfugl, ryper, sau, ekorn i treer, selvom hun godt vet, at hun ikke får de siste. Han strever voldsomt med lederjobben fordi hun er ca. 3 kg tyngre, når hun skal hives på rett kjøl opp av grøften. Forrige sommer knertet hun 5 lemmen på en kort dagstur og spiste de. Så det sir noe om jaktlysten. Sibir faren hennes tok rådyr. De kunne sikkert opplæres som jakt bandhundersporhunder, men jakter for sin egen del (spise selv!) - ikke for deg, i motsetning til jakthunder. Dessuten er hun ledertispen (dominant tispe) og det forteller hun andre tisper -tydelig! Men det slipper du med 2 hanner. Begge er meget rolige inne og vil helst ligge med beina i været, allerhelst i armkroken. Enig med @borgeren: Sibirer er nok ganske rolige hunder både ute og inne, men trekker nok mindre enn AH og de er i hvert fall langsommere og vil aldri vinne løp. Johanne Sundby har skrevet bok om hundekjøring med sibir. Undertitel: "for oss som ennå ikke har vunnet Finmarksløpet."! @HegeP: Jeg har vanskelig vet å tro at en Border Collie vil traktoren i spannet?? Vi har flere venner med BC, og de er alle ganske spretne og jo ikke veldig tunge. Likesom huskyerne vil jakte vil de gjete hva som helst. Den ene ven var budeie på en geitestøl med ca. 100 geiter og en ikke- dressert BC!! Det var noe kaotisk. Den gjorde sit beste men hadde ikke peiling for udressert! Så da den angrep geitene i malkemaskinen gikk jeg tur med den! Stanley Coren (Han med BC, som kan over 100 ulike leker ved navn!)har skrevet om hundes intelligens ut fra flere indikatorer: hvor rask innlæring, hvor mange ulike ting, selvstendig problemløsing mm og til slutt repetisjon av ordre og lydighets index. Her er BC helt på topp med god grunn, men Huskyer/polarehunde under middels. Jeg har ingen problemer med å lære huskyene huskyrelevante ting som høyre, venstre, stå/stopp, holde høyre/-venstre. venstre om hindringe mmm. Akkurat "langsom" fungerer bare noen sekunder. Dvs at jeg kan dirigere dem i ulendt terreng, utenom steinur mm. Men tispen kan ikke: "sitt", for hun var ut over den alder hvor snob løftet opp gir den riktige refleks. Dette er ikke viktig for meg.Men huskyer scorer lavt på lydighetsindex, fordi de har andre viktigere ting for sig selv som fx jakt, andre hunder mm. En annen husky eier gik til Agility, hvor BC jo er suverene. Huskyen lærte relativhurtigt ruten og opplegget, enn da den hadde gjort det noen ganger var det mye mer moro å jakte de andre hunder - og så hører huskyer ingenting. Der vil BC please sin herre. I håp om dett var utdypende og lykke til Elgen Polithøgskolen: Rangering av valpene Ekstremt dominerende og aggressiv valp, som lett provoseres til å bite. Hunden kan bli tøff å få til og krever en erfaren og konsekvent fører. Dominerende og selvsikker. Den kan provoseres til å bite, men aksepterer en bestemt fører, som vet hva slags hund man har med å gjøre. Utadvendt og vennlig, elsker regelmessig trening og mosjon. Temperamentet kan lett tilpasses ulike miljøer. Velegnet til alle aktive hundeførere. Lett å kontrollere og den tilpasser seg lett. Dens underdanige natur vil gjøre at den konstant overlater styringen til sin fører. En førsteklasses familiehund. Egnet til en hundefører som kan «løfte» hunden. Ekstremt underdanig og usikker. Knytter seg nært til sin fører, og krever selskap og oppmuntring for å blomstre. Egnet til eldre par eller enslige. Uavhengig og uinteressert i mennesker. Vil ha meget lite behov for selskap av mennesker. Vanskelig å sosialisere og trene, hvis den ikke selv vil. Trives best alene. Kilde: Politihøgskolen Politihund Politihunden er en viktig ressurs i den operative tjeneste og har mange ulike bruksområder. En søks-/narkotikahund har følgende bruksområder: Søk på transportmidler Leilighetssøk Objektsøk Søk i bedrifts-/industrimiljøer Åstedssøk Apor Forebyggende tjeneste Patruljetjeneste Hundeførere i politiet må: Ha fullført grunnutdanning ved Politihøgskolen/Politiskolen Ha fast ansettelse som polititjenesteperson Minimum være godkjent som Innsatspersonell kategori 4 (IP4) Ha hund som er rekruttert og har bestått mental test og fysisk undersøkelse Være fysisk og psykisk egnet I Norge er det totalt cirka 220 tjenestehunder, 130 er patruljehunder og resten søkshunder Kilde: Politihøgskolen.no
    1 poeng
  31. Nesten alene, og en virkelig kjekk tur. Av og til stemmer ikke varselet til YR. Av og til blir det til og med bedre enn YR varsler. Av og til er bakken tørr og fin, selv om det har regnet noe. Av og til velger jeg å gå på tur på tross av at det blåser, sludder og er bare 4 grader. Av og til er jeg heldig.... Det hender jeg får en skikkelig flott tur, selv om jeg i utgangspunktet lurte på om jeg i det hele tatt burde begi meg ut i terrenget det. Denne lørdagen var en slik dag. Værmeldingen var ikke god. Det skulle regne omtrent hele dagen. Vinden skulle bli opp mot kuling og temperaturen skulle være lav. På vei innover mot Dale, blåste det. I starten var det bare regn som kom, men etter hvert ble det sludd. Termometeret i bilen viste 4 grader. Slikt er egentlig ikke turvær. Jeg hadde planlagt den vanlige turen rundt Lifjellet. Det har vært den vanligste lørdagsturen i mange år. Her an jeg i hvert fall ikke gå feil. Burde jeg ta den vanlige runden, eller skulle jeg bare gå opp mot toppen og se hvor langt jeg kom. Av erfaring vet jeg jo at om jeg kommer opp, blir det som oftest til at jeg fortsetter og plutselig så er jeg mer enn halvveis på runden. Skulle jeg heller snu og holde meg inne en lørdag? Det ble til at jeg kjørte till Dale for å sjekke forholdene, og så fikk jeg se. Jeg hadde sekken på ryggen, staven i hånden og var langt nedover veien mot Dalsvågen da jeg kom på at jeg jo skulle vurdere hvor turen skulle gå. På Dale var det bra vær da jeg kom. Sol, og vinden kjentes jo ikke inne i skogen. Tingene gikk automatisk. Med værmeldingen i friskt minne, kikket jeg meg tilbake, og kunne se mørke skyer mot sør. Over Stavanger i nordvest var det også tunge regnskyer. Jeg var omringet av regn så det ut til, men i sørvest, der vinden kom fra, var det lyst og med blå himmel. Det ville i hvert fall ikke komme regn på en stund.... Jeg håpet at regnet ville holde seg vekk til jeg var kommet over det meste av svabergene bortover mot Bymarka. Det kom ikke en dråpe. Kunne det virkelig være opphold helt til jeg km til Bymarka. Regnet kom ikke, og jeg fikk en tur opp bakken uten nedbør. Nå pleier jeg å få det dårligste været på toppen. Det var svarte skyer omtrent hele horisonten rundt, men på Lifjellet var det tørt og opphold. Det ble en kjekk tur, ikke bare fordi regnet hold seg vekk, men også på grunn av at bakken var tørr og det var lett å gå. Selv bakkene var ikke spesielt tunge. Det var en dag da det meste stemt. Det ble en av de turene hvor jeg kunne løfte hånden og gi et lite gledesutbrudd da jeg kom ned til bilen. Det hadde vært en av de turene som burde huskes. Selv noen ganske få dråper helt på slutten kunne ikke ta fra meg gleden ved en spesielt flott tur. Les hele artikkelen
    1 poeng
  32. Nasjonaldagen ble markert med en tur til Nordre Kolsås (380 moh), som er den høyeste av Kolsåstoppene. Det var en god del som hadde valgt å feire dagen på samme måte, blant annet et par familier med store og små, som hadde tatt turen opp for å synge nasjonalsagen klokken 1300. Fra toppen er det blant annet flott utsikt mot Nesoddlandet og sørover i Oslofjorden mot Drøbak. Fra selve toppunktet er det utsikt mot Krokkskogen. I anledning dagen hadde jeg pyntet sekken med flagg og 17. mai sløyfe. Det var mange sekker med flagg å se ute i dag. Hva passer ikke bedre enn et lite stykke Norge fra Freia i anledning dagen, med litt te til. Selv om det var en del skyer og vind, så lyste løvetannen godt opp.
    1 poeng
  33. Større overflate gir raskere varmetap. Dette kan kompenseres med å isolere flasken. Samme med å «holde» på varmen. Det er mer behagelig med en myk flaske om man ligger føttene oppå den eller noe sånt, men i soveposen ligger den mellom bena vanligvis (sånn jeg gjør det), for min del tar en nalgeneflaske mindre plass da og er mer behagelig, men det er smak og behag. Ja, man får større drivstofforbruk (Og tidsbruk på smelting) fordi man ikke kan drikke vannet fra en gummiflaske, da heller man det ut (hvis man ikke bærer det med seg). Vannet fra Nalgeneflasken bruker man til drikke/mat/kaffe. Vektforskjellen er betydelig en gummiflaske veier 400 gram. Jeg synes vekten på pulken har noe å si, spesielt i bratt terreng. Og enda mer om jeg går med sekk. Bruk det du vil, selvsagt. Der er kun personlig smak/komfor vs. vekt det er snakk om 👍😀
    1 poeng
  34. Eg nyttar Nalgeneflaske til varmeflaske fordi eg likevel har den med. Mogleg ei vanleg varmeflaske har mindre varmetap, men enkel faktisk forsking syner at Nalgeneflaska funkar for meg.
    1 poeng
  35. Ser du camper på snø, Anders og kan trygt anbefale en fjellduk med isolasjon som gulv. Alternativt f.eks skumunderlag av byggeplasstypen klippet til i innertetlets gulvstørrelse. Har gjort dette flere ganger som test og det er merkbart mindre "kuldestråling" fra underlaget. Vi har også kjørt helt lukkede ventiler og glidelåser til innerteltet et par ganger nuh. Det ga ved rådende forhold ikke noe mer kondens i innerteltet, men fortsatt rim i taket i ytterteltet om morgenen. Her vil utetemp også spille en større rolle. Ved veldig streng kulde er sjansen større for at kondenspunktet flyttes lengre inn. Vi graver ned teltkantene. Det gir INGEN trekk utenom den vi innimellm selv styrer via ventilene og døra ved f.eks matlaging osv. Kuldegrop. Jeg lager dype og store kuldegroper. Evt kald luft som sniker seg inni teltet, vil i teorien skli ned i gropa i stedet for å legge seg langs kulvet i teltet. Så lenge man har minimalt med trrekk og alt er lukket og det ikke er for mye blafring. Altså. Kuldegrop er jo selve gleden ved å campe på snø. Snøtelting uten kuldegrop er jo som å drikke champagne uten bobler.... Jeg har forsket litt på kuldegrop nå på våren med tanke på temperaturer og det er ikke tvil om at det skiller noen grader mellom bunn av grop, ved naturlig gulv og ved tak. Så det kan altså være mange grader forskjell mellom disse punktene. (Ref tråden jeg laget som Terka linket til tidligere). Vi har derimot ikke kommet opp med noen ideelle forsøk der man kan forske på om det faktisk vil ha noen nytte i forhold til innetemp der man sover, men jeg ser i hvert fall ikke bort fra det. Jeg ligger på snø og lager kuldegrop så lengde det lar seg gjøre. Alle jeg telter med som legger seg på bar-rabbene nå på våren angrer ALLTID etter en natt eller to.
    1 poeng
  36. Eg gjekk meg ein liten tur for å teste ut det nye teltet mitt. Tok med meg bøker og notatbok og satt meg i "solsteiken" bak ein stein og filosoferte over livet og kokte kaffe. Det var svært fint. Ikke ein sjel å sjå i alle retninger. Stille og fredeleg. Ein del fugler utanfor. Overnatta fra søndag til mandag og gjekk så på jobb. Første gongen eg har hatt moglegheit til å koke kaffe medan eg ligg i soveposen. Det gav absolutt mersmak. Min oppleving no er at det å campe i eit stort telt er eit heilt anna oppleving enn å campe i eit lite telt. Alt i alt ein meget fin tur som gjorde meg roleg og lykkeleg. Neste gong vil eg nok kanskje ha prøvd å laga bål (men det er ikke mogleg i Hammerfest då det ikke finst trær her). Kanskje burde eg også prøve å ta med meg ei varmeflaske i plast for å varme opp soveposen eller rett og slett bruke ein ordentlig vintersovepose. Finnmark og Hammerfest/Kvaløya anbefales for alle som er glad i natur og stillhet. 50 meter ifra vegen finst det ikke eit menneske
    1 poeng
  37. Og snømengden øker i Bergen Kommune. Kult!
    1 poeng
  38. Bestyrerinnen og jeg på fredagstur. Det var Bestyrerinnen som foreslo å ta turen til høgjæren for å besøke Karten og Brusanuten. Denne toppen har vi ikke besøkt så veldig mange ganger. De første gangene i dårlig vær. Denne dagen var værmeldingen grei. Det var snakk om vind, men sol og lite skyer, og ikke nedbør. Selv om det har regnet litt de siste dagene, så er det fortsatt tørt i marka. Turen til Karten og Brusanuten passer beste om det er tørt. Stien går gjennom noen gode myrer og det kan være vått.... Det er bare tre år siden første gang vi var på denne toppen, og det har ikke blitt mer en 5 besøk til nå. Det var så avgjort tid for et nytt besøk. Været var jo også på vår side, det har ikke alltid vært tilfelle på våre tidligere turer til Brusanuten. Det er ikke helt lett å finne parkeringsplassen for turen. Den er heller ikke spesielt stor 8-10 biler og det er fullt. Vi fant en plass blant 4-5 andre biler. «Parkeringsplassene» ligger et par hundre meter fra Buevegen – riksvei 504 mellom Varhaug og Bue på E 39. Fra Kartavollkrysset, rett ved Karlsbua, er det litt under 2 kilometer til en avkjørsel, og 200 meter inn fra veien er det plass til bilene. Det er en driftsbygning der, som er synlig fra veien. Den enkleste måten å finne avkjørselen på, er å kikke etter en stikkvei til høyre (sør) rett etter Husavannet, men før Mellomstrandvannet. Altså mellom de to vannene. Fra «parkeringsplassen» går det en grusvei oppover og rundt det store jordet ved parkeringsplassen. Veien skal følges et godt stykke oppover, og helt till toppen av Karten om den skal besøkes på turen. Veien mot Brusanuten tar av til venstre ved Kartavannet, og fortsetter langs vannet. Om Karten inngår i turplanene, blir det å gå fra dette krysset og opp, og så samme vei tilbake, Fra krysset går veien mot andre enden av Kartavannet. Derfra og til toppen er det bare å følge stien. Den går gjennom skogen over bekken og opp til heia over skogen. Så bærer det opp noen bakker og over en gjerdeklyver. Derfra er det lett å se varden på toppen, Stien fortsetter videre over toppen og ned. Så blir det myr og steinet sti til en ny traktorvei. Et stykke nedover står det veiviser tilbake til Kartavannet og veien som ble brukt opp. Rundturen er på 9-10 kilometer og det kan lett gå 3 timer. For vår del, som er kjent i terrenget, ble det en litt annen vei mot toppen av Karten. Det ble ikke lange stoppen der. Vinden blåste oss kjapt nedover mot Kartavannet. Det ble heller ingen stopp på toppen av Brusanuten. Det var vinter forhold. Kald vind og lite sol. Nede i bakkene ble det straks mye bedre, og det ble helt greit å ta en pause bak en stein. Det var skikkelig tørt i bakken. Det var bare å spasere over myrene, men selv med lang «tørke» var det plasser der det var mulig å bli våt på beina. Vi fikk en kjekk og flott tur, selv om det blåste skikkelig enkelte plasser. Det ble helst til at vi ikke kikket på utsikten men ned i stien. Utsikten, både fra Karten og Brusanuten er ellers verdt å få med seg. Selv om det er mange vindmøller rundt i horisonten. Les hele artikkelen
    1 poeng
  39. En tur med bakker og utsikt. Siden forrige tur til Vårlivarden hadde jeg lurt på hvor langt det ville være å gå mot toppen, men med en rundtur om Myrland. Det har bare blitt en tur fra Øvre Hetland til toppen og tilbake siden jeg sluttet å gå den bratte veien mot toppen. Sist ble det en test opp direkte mot toppen. Det fristet ikke til gjentakelse. Stien mellom Myrland og opp til der «klatringen» mot toppen begynner, kan jeg heller ikke huske. Jeg tror jeg gikk ned denne veien en gang i fjern fortid, men jeg husker ikke noe av hvordan stien er. Det kunne kanskje passe å sjekke ut denne stien. Det ville også gi meg en peiling på hvor lang tid rundtur ville ta. I motsetning til turen opp og ned, som er litt kort, håpet jeg denne omveien ville gi en tur på over to timer. En torsdag, med bra vær, hvor mange andre ville jeg møte på denne dagen? Det viste seg å ikke være mange. Det var andre biler på parkeringsplassen ved Øvre Hetland, og en del biler på Myrland, men folk? Jeg traff bare 4 stykke på tur, og merkelig nok traff jeg alle fire samtidig. Ikke folksomt akkurat. Værmeldingen var bra, men YR fulgte ikke opp. Inne i skogen var det helt greit. Stor sett tørt og fint, og litt sol inne i mellom. Flott turvær i flott terreng. Jeg visste jo det var mange høydemeter mellom Myrland og den vanlige stien fra Øvre Hetland, men ble overrasket over hvor bratte bakkene var. Det gikk rett opp et par plasser. Selv om det var bratt, hadde jeg ikke noe problem med høydeskrekk. Ingen plass var bakken «eksponert» mot stup, det var busker og trær langs stien. Det er litt merkelig, men turen opp til Vårlivarden, var engang ganske grei. Det var en tur jeg ofte gikk, og hadde ikke problemer med å komme opp. En tur med regn og is, gjorde meg skeptisk til de bratteste partiene, og jeg gikk heller andre plasser. (Og turen er jo ikke spesielt lang.) De siste årene har det blitt noen turer mot denne toppen. Jeg er aldri «sikker» oppover bakkene, - eller nedover. Det henger nok litt sammen med at balansen etter hvert ikke er som den en gang var. Alderen gjør nok sitt. Denne gangen gikk det forsiktig oppover. Jeg gikk egentlig og kikket etter en unnskyldning for å snu. Skyene over toppen så svarte og stygge ut. Kunne det bli regn? Jeg kom opp – og ned. Denne gangen var det helt greit å klatre nedover det bratteste stykket. Selvsagt tok jeg det med ro og sikret enkelte plasser. (Det viser ikke på buksebake....) Det gikk greiere ned enn opp. Nå er ikke turen rundt på mer enn 8-9 kilometer. Det er en god del høydemeter opp (og ned). Det tok meg rundt to timer. En skikkelig kjekk tur, og godt turvær. Selvsagt ble det ikke noe av regnet jeg gikk og kikket etter. Les hele artikkelen
    1 poeng
  40. Skiføret har hatt vanskelige kår siste uke i Ålen, men over tregrensa er det fortsatt fint. Det meldes imidlertid om minusgrader nesten hele kommende uke, så kanskje er det håp for en skitur 17. mai 🙂
    1 poeng
  41. Flott dag på Sør Senja. Ble 7 km t/r på dronningstien med hunden, før det var hjem å skifte til skibekledning. Tur mot Lonketind, men snudde når vinden økte mot toppen. Vannvittig godt føre enda. Heldig som kan få vår i fjæra og vinter litt lenger opp😊
    1 poeng
  42. I dag ble det tur til Andersnatten i Sigdal
    1 poeng
  43. Da ble det nok en tur til Ble. Nydelig vær og temperatur og fortsatt 0 insekter. 🙂
    1 poeng
  44. Nesten vinter i mai. Onsdag har jo etter hvert blitt fast tur dag. Nå er det nok slik at nesten hver dag er fast tur dag i disse koronatider, men onsdagen var blitt turdag før pandemien. Som oftest blir det en kort tur. Rundt Gruda eller nede å stranden, på høgjæren eller en annen plass. Ikke mer enn godt og vel en times tur, eller 6-8 kilometer. Uten sekk, men om broderen er med, blir det vanligvis full fart. God trening. Det blir sjeldent jeg går alene, enten blir Bestyrerinnen med, eller så er det broderen som stiller opp. Nå i pandemiens tid, har det blitt litt andre turer, også på onsdagene. Som oftest en noe lengre tur. Denne onsdagen passet det for broderen. Bestyrerinnen var opptatt på annet hold. Hagen må holdes i orden. Broderen og jeg ble fort enige om at det ville passe med en tur på høgjæren. Den vanlige turen er «trekanten», hvor vi starter ved Holmavatn (godt merket avkjørsel opp av Varhaug – på riksvei 504 – Bueveien.) Turen går normalt først til Steinkjerringå, videre til Synesvarden og så tilbake til Holmavatn. 7 kilometer og for oss omtrent 1 1/2 time. Litt kort mente broderen denne dagen. Hva om vi startet ved parkeringsplassen i Tovdal og gikk til Steinkjerringå, og så samme vei tilbake? Dette er en tur på omtrent en mil, og den tar oss nok så nøyaktig to timer. Lang nok til å bli notert i loggen, som en grei tur... Nå vil «noen» muligens mene det er alt for flatt, og for kort, til å være «tur». Det er ikke bakker nok, og midt på Jæren kan vel en tur ikke være spesielt utfordrende. Dette er nok korrekt – om været og naturen ikke blir for ekstrem. Det er ikke mer enn 100 år siden dette var villmark så godt som noe. Med rovdyr og skikkelige utfordringer i dårlig vær. Nesten en dagsmarsj fra folk. Synet på bakkene oppe på høgjæren har muligens endret seg opp gjennom årene. Tidligere var det «flatt», etter hvert har det blitt bakker og kneiker – av en eller annen merkelig grunn. Der det går oppover – tidligere bare en liten åsrygg, kan det være en utfordring å holde pust og puls i sjakk. «Bakkene» er seige. For oss pensjonister er det god trening med langintervaller. Vi startet fra parkeringsplassen og tok fatt på bakken opp mot Kartakalven. Nesten 80 høydemeter lengre oppe. Bare for å gå de samme høydemeterne nedover. Så er det de samme høydemeterne opp til Synesvarden. Og sånn går jo turen... Nede i Anisdalsheia står statuen av «Mor Norge». - stein-kjerringå, som et greit turmål. Jeg kan ennå huske hvor øde jeg synes det var ved Steinkjerringå første gang jeg var der. Nå er det godt opparbeidet sti fra Holmavatn, og stedet blir besøkt av mange. Det viser på marka rundt statuen. Det ble ikke lange stoppen for oss, denne gangen. Selv om det er mai, så hadde vi på vinterklær. Vinden var så pass kraftig at det ble kaldt. Selv hetta måtte opp en stund, og det uten at det var nedbør. Med vinden bakfra på vei tilbake, ble alt så meget bedre. Det ble en grei tur og bakken gikk kjapt. Vi var tilbake ved bilen litt i underkant av to timer etter vi startet. (1 minutt under...) En helt grei tur, og ikke bare når det gjelder trening, Området er kjekt å gå i. Les hele artikkelen
    1 poeng
  45. Jeg skjønner ikke det med å ta med papiret hjem. Papir er blant de tingene som løser seg opp raskest, og gir ingen giftig forurensning. Siden bæsjen uansett skal begraves skikkelig, så kan man begrave papiret med den. Det blir til jord lenge før bæsjen blir det. Skulle en annen være så uheldig å grave en ny grop på akkurat samme sted, så kan det være greit å få et lite forvarsel med papir..
    1 poeng
  46. Fin plan med Hardangervidda. Jeg ville heller valgt å parkere ved Tinnhølen og ta en rundtur derfra i området. Evt. krysse vidda fra Tinnhølen til Lofthus/Kinsarvik og buss tilbake igjen. Det er broer over elvene følger du T-stiene på vidda. Man får kjøpt fiskekort for mye av vestvidda (Ullensvang/Eidfjord/Røldal/Ulvik). Du trenger ikke tenke på ørekyta. Den har lite å si for dette området.
    1 poeng
  47. Nå leste jeg den lista veldig på skrå, men det sto vel ikke fiskeutstyr der? I en packraft er vel fiskestang omlag like viktig som åre?
    1 poeng
  48. Hei! Ja beklager @torgust du kom litt uheldig ut her. Det som skjedde var at jeg ble tatt litt på senga mht antall ordrer som plutselig ble mange flere enn jeg hadde trodd. Etter messa var vi tomme. Bestillingen tok litt lenger tid fordi ordren ble ganske stor osv. Men nå er vi i balanse igjen og vi leverer enten fra lager eller etter mye kortere tid enn før til lav pris. Noen fikk litt senere enn forventet men de fleste kom ganske kjapt som f.eks @svingen Vekten av båten som oppgitt er kun båten. Så kommer sete, rygg, trekk etc i tillegg. Jobber med å få ned vekten enda mer og skal justere vekten på ekstrautstyret. Vh Kolbjørn
    1 poeng
  49. Har beskrevet et område i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark på bloggen min. Tror nok den kan ha interesse for en del folk her på forumet. Link: http://gunnarkjarstad-naturfoto.blogspot.com/2010/07/holden-fjellgard-i-blafjella.html Mvh Gunnar
    1 poeng
  50. Lyngve skrev: Bør vi heller ikke bare sitte på sidelinjen for å se om naturen slukker brannen av seg selv Lett å si for en som ikke er avhengig av skog som levebrød. Her er det snakk om grisgrente småbygder langt fra hovedstaden som har skogen som primærnæring. Avstanden til sentralmakta er vel også en av grunnene til at skikkelig helikopterinnsats kom alt for sent. Når det er så tørt langt ned i skogbunnen, brennes humuslaget bort og god skogbunn forvandles til et tynt skraplag som det bare blir ugras og krattskog på i hundrevis av år. Nå står også heimevernet på Agder i ferd med å bli spart bort så vi får vel basere oss på frivillig innsats, Lions, AA, veldedighet o.l.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.