Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 15. mai 2019 i alle områder

  1. Dag 14 Litt tåke i natt, men også månen syns, ikke tykke laget. Har sovet veldig bra. Kroppen er klar for en ny dag. Kjenner at været har blitt en varmere type. Siste postpakka som skulle til Veitvet har vært på turne, har snakket med posten i dag, og det er et lite håp at den kan komme frem i morgen, ellers blir den 20. Jeg ligger an til å kunne hente den på den 18 hvis jeg bruker 3 dager gjennom Østmarka. Må i så fall ha en plan B. Det er nesten helt klart og bra temp. Så da blir det å få i seg litt mat og finne Våg post i Ytre Enebakk - bør gå greit, er ikke det største stedet, ca 1.5 km å gå dit. Ligger å hører på fuglekvitter. Dette blir en bra dag i skogen. 😀
    16 poeng
  2. Så Ytre Enebakk fint fra golfbanen. Får litt lyst til å gå turen der, men har vært på kurs, og der slo de en golfball gjennom en telefonkatalog ! Så mye krefter i sving i en golfball slått av en proff. Våg er et flott vann Da har jeg vært og hentet pakka med mat etc. Fikk akkurat plass i sekken, like spennende vær gang. Der var også en liten tenkara fiskestanga og 3 fluer. Det betyr at 4 av 6 delmål er i boks😀 Norsk flagg ble kjøpt inn, så da er 17 mai forberedelser unnagjort for 5kr hos Nille😀 Hadde nettopp spist frokost, men 160 gram hamburgertallerken glir ned.... Nesten som i gamle dager når jeg voks som værst. Dagens høydepunkt ble møte med denne hoggormen - rakk å ta bilde og se den i ca 30 sekund, den hveste fælt😀 Da er jeg klar for Østmarka, og ifølge @steingrd som er kjent er det dårlig Telenor/mobildekning der. Men jeg prøver som alltid å få ut noen poster. Jeg kan også følges på Inreach og kan hvis det ille er dekning legge ut noen små melding der også. Ser frem til skog, vann og delvis merka stier og ingen trafikk eller asfalt 👍
    15 poeng
  3. For å unngå mest mulig asfalt måtte jeg litt alternative veier, disse veiene og stiene henger ikke sammen. Noen steder braskete. Veldig tett bjørkeskog Litt myr, med skiskilt. Den myra var våt, plumpa til kneet med ene beinet. Så måtte jeg gå en omvei pga en grunneier som ikke aksepterte at folk gikk forbi hytta hans, ble faktisk fulgt av en annen hjelpsom hyttenabo, det var ikke verdt bråket å gå den korteste veien. Så møtte jeg @gramjeger og kom over di flrste jordbærplantene på turen. Vi gikk sammen til Mjær. Det ble det en lengere rast, og praten gikk lett. To nerder og turprat/utstyr kan ta tid. Vi må nok treffes igjen. Satte stor pris på dette besøket😀 Noen stabler ved mere nøye enn andre, men her har vedkommende slurvet litt på venstre side 😂 En Stor milepæl ble oppnådd i dag, da har jeg gått Østfold på langs 🎉🎉 Og like etter, ble de siste meterene som må gås på asfaltveier med trafikk gjort, nå er det bare kryssing av Ytre Enebakk og over til Lillomarka som må gjøres på asfalt, resten er grus eller stier🎉 Kom også over liljekonvall. Utrolig fint å gå på slike steder etter dagens 2 asfalt etapper. Små velholdte husmannsplasser dukker opp. Denne spaden uten håndtak sto plassert. Hva er historien bak? Kunst eller veimerking ... Eller noen som ga opp. «Kor er hammaren Edvard - døra skal spikres igjen» var tanken som slo meg. Ikke mange som bruker denne stien eller hvordan den så ut og startpunktet. Lettgått, men trengs litt vedlikehold. Fant et fint område, med mye gode og flotte teltplasser, synd det ikke går å campe på golfbaner. Da kom jeg meg hit, ca 1 km fra Ytre Enebakk. Så da ligger jeg før skjema faktisk. Ble noen km og skritt i dag også. Trykket feil og måtte ta sporing i Topokart i to deler. Fint å se at det går riktig vei hjemover. Har brukt 13 av 21 dager så langt. En dag med sol og alle dingser er fulladet😀 Ligger ved et lite tjern, ikke store pytten, men ok vann. Ja, det er det, funker utrolig bra til mine bein. Hadde det som skisko, så måtte teste disse også, dyre og bra. Du kunne lage en egen tråd så kan jeg svare mere der. De går nok ned på høykant som dessert og til kaffen i morra, holder aldri mange timene i min besittelse😂 Satser på ei god natts søvn. Hadde sjekk på beina i kveld og de er like fine, ingen gnagsår, og kroppen er ok, men stadig sulten.
    10 poeng
  4. Det begynner å nærme seg! Kan være et tips å ta med Strike Pro Cyber i slukboksen, det var kodeknekkeren på forrige tur på vestvidda.
    4 poeng
  5. Jeg tror dette er en bra start jeg Ingen grunn til å gjøre ting veldig komplisert i starten og for de enkle turene sommerstid er det ikke så veldig mye som skal til. Start med noen helgeturer, pakk det du mener å trenge så vil du ganske snart finne ut av hva du savner og hva du ikke trenger å ha med. Det baller fort på seg etterhvert som horisonten utvides (og når du trodde du hadde alt du trengte til tur så er det bare å begynne med vintertur .. på'n igjen) Jeg ville lagt til noe for å lage mat f.eks et stormkjøkken (med gassbrenner), litt førstehjelpsutstyr er alltid kjekt å ha, samt en eller annen lyskilde f.eks en enkel hodelykt.
    4 poeng
  6. Snakket med en lokal arbeider, og har tittet mye på kartet, og det måtte bli en del asfaltgåing. Men slik som her sparer jeg 300 meter på å gå en annen vei. Fin utsikt i det minste. Men noen jorder er helt nysådd. Variere veldig tydeligvis - enten bonden eller type vekst. På Solberg dukket denne spesielle dukkestue opp. Det var til å med gokartbane rundt et bygg. På en av småveiene dukket dette skiltet opp. Den røde ruta hadde passet perfekt, men var skiløype på dyrket mark. En av mange hagegnomer som et hus hadde plassert rundt. Endelig litt grus etter 4-5 km på asfalt. Fant en stabel med paller, perfekte å sitte på. Tørking og lufting av bein og sko, viktig å unngå gnagsår når det blir asfaltgåing i varmen. Var på nippet til å gå i shorts, men skyet litt over igjen. Hit har jeg kommet, og skal møte @gramjeger om litt. Han hadde lagt med litt kake og den smakte utrolig bra! Ikke den flotteste utsikten - men helt ok i sola
    4 poeng
  7. Hvis man er glad i "utstyr" kan det fort bli litt i overkant, det har jeg selv erfart, har kjøpt så mye rart opp gjennom årene som egentlig aldri har blitt brukt i særlig grad. Det kan selvfølgelig være greit med et bredt spekter av ting og tang om man drar på vidt forskjellige typer tur. Liker man å gå lange etapper og ikke tilbringer så mye tid i teltet er det greit med noe som er lite og lett, men om man f.eks stort sett padler kano ol. der vekt ikke betyr så mye, og man i tillegg liker å ligge flere dager på samme sted, så er jo et større telt med mer plass gjerne å foretrekke da vekt ikke har så mye å si. Kan vel si såpass at jeg har vært på turer der sekken veide betraktelig mer enn den hadde trengt å gjøre Jeg vil egentlig anbefale deg å søke opp videoer på Youtube der folk lister opp ting de ikke tar med på tur, eller har sluttet å ha med seg, de kan man fort lære litt av. Det er for øvrig greit å legge merke til hvilke turer disse menneskene drar på, det er f.eks kanskje ikke så nyttig å se på hva de som går 20 km hver dag på en av disse lange vandringene i USA legger igjen hjemme. Ett råd vil jeg likevel gi, om du vil spise varm mat på turen og ikke har mye erfaring så kan det bli litt trøblete å utelukkende basere seg på fyring av bål, så en kvistbrenner eller primus-type er kanskje ikke så dumt. Planlegger du å ligge i ro på et sted i flere dager, slik jeg er vandt til å være ute, så er en tarp der du kan oppholde deg utenfor teltet men under tak ikke å forrakte, du kan fort bli lei i teltet om det regner mer enn et døgn sammenhengende.
    3 poeng
  8. Dag 13 Da ble det MRE - Asia style til kvelds. Middag ble salatbar bært med fra Askim. Du verden hvor godt fersk frukt og grønnsaker er når du ikke har spist det på noen dager. Klart fint vær i natt. Ligger skjult ca 15 meter fra veien, ser Solbergfoss gjennom buskene. Ikke veldig lett å se et camotelt, selv på få meters avstand. Men @gramjeger fant det og la igjen litt trail-magic 🎉🎉 Rent vann, 2 bananer, 3 epler, appelsin og en liten Ølpølse😀 Litt overskyet til å begynne med. Har vært ei god natt, ikke så kaldt, og været ser ut til å bli det beste på hele turen så langt. Langbord til frokost, traff en lokal kar, han sa det blir en del asfalt for å komme seg til Enebakk, men det var på «feil» side så han var ikke så godt kjent der. Artig med «feil sider» Dagens ruteforslag, @gramjeger Skal prøve å møte meg på ettermiddagen, og så kan vi gå sammen et stykke. Gleder meg til det🤗 Nå kommer sola🌞, blir første dagen med solkrem😀 Dette blir en bra dag.
    3 poeng
  9. Hadde jeg ikke hatt noe kokeutstyr fra før så hadde jeg vurdert å gå for gode gamle trangia stormkjøkken med gassbrenner, så har man jo alt man trenger (- kaffekjele) i et jafs Ellers hadde jeg gjort som Whistler sier og gått for et velkjent merke.
    2 poeng
  10. Hei Man trenger ikke kjøpe sig fattig i mye fint turutstyr for å ha en bra tur! Bra støvler, sekk og telt er det viktigste og det har du allerede kjøpt. WWW.magasinet.no har en del OK ting til rimelig pris. Tenk på vekt og utstyr som kan ha flere funksjoner. Fx. poncho=regnklær=tarp= presenning. Støvlene dine kipper i hælen? Det kan gi blemmer på lenger tur. De innlegg såler som følger med de fleste sko/støvler er egentlig ikke så bra. Her kan en bedre såle med litt høy støtdempende hel kanskje hjelpe. www.magasinet.no har noen. Jeg mener, at Trangia ultra-lite med gassbrenner eller multibrenner er den optimale løsning mht. stødighet, le, varmeutnyttelse. Jeg bruker uten kaffekjele, for man kan jo koke kaffe i en av grytene. Det blir lettere enn om du har løs brenner, leskjerm og 1-2 kjeler og en stekepanne og står stødigere og varmer bedre. Mitt kokeopplegg inkl. multibrenner, gryteklype fyrstikker, bunnplate mm veier 1,2 kg og så er alt samlet i et. Gass er enklere, men multifuel fyret med parafin/tennveske er bedre om vinteren, men krever øvelse og vedlikehold. Gassbrenneren som passer til Trangia er bra. Tursag er mye mer nyttig enn en tung jernklump av en øks! Biltema har en foldegrensag/tursag, som er heelt OK, billig og ganske lett. Flise til opptenning kan du med kniven. Elgen
    2 poeng
  11. Har ingen erfaring med Primus Omnifuel, men trenger du en bensinbrenner? Altså, jeg vet at denne kan brukes på både gass og bensin men har du planer om å fyre i teltet og kokkelere mye når gass ikke fungerer? (dvs. vinter). Hvis ikke så hadde jeg kjøpt meg en enkel gassbrenner i første omgang. Ser ingen grunn til å blåse et par tusen på multifuelbrenner før man vet at man trenger det, men har man lyst har man lov selvsagt.
    2 poeng
  12. Med mindre de har gjort noen endringer på dem i senere tid så fungerer ikke Inreach med noe som helst annet kart enn det som ligger inne på enheten (open streetmap) og appen som kan sammenkoble til telefon, og den er ganske verdiløs til navigasjon. Så, til trass for at Inreach nå har fått Garmin navnet vil jeg mene at den faktisk ikke fungerer noe særlig som GPS. Eneste nytten jeg har funnet for den sånn sett er at man kan laste inn gpx. spor (administreres via en nettside) og slik få en idè om man er på sporet eller ei. Kartet ser slik ut
    2 poeng
  13. Den flate fine gangveien må jo være helt perfekt til å lage skiløyper i om vinteren- ei danskeløype hvor alle kan gå. Det er mye vindfall, ser ikke så gammelt ut heller. Små fine skjæringer, de kunne å lage holdbare og gode veier/jernbanentraser i gamle dager. Trengs litt rensk. Ser mye mindre av Glomma enn jeg hadde forestilt meg inni hode. Hadde tenkt litt at det ble å gå langs elvebredden i mange mil, men dengang ei. Store områder helt fulle av hvitveis. Dette er det som er igjen av skinnegangen. Ser ut som normalspor på øyemål. Dagens etappe, legg merke til at det bare er gått 9 etasjer, utrolig flatt. Litt følelse av Danmark, bortsett fra at har følger du høydekurvene. Slik som her er litt typisk, du må gå på asfalt for å krysse veien, resten er grus. Bra tilrettelagt. Her var det perfekt å campe, men forbudt og toalettanlegget låst å lukket, er vist ingen som må på do i Norge. Solbergfoss må være Norges største kraftverk mål i kubikk PR sekund. Det er massivt, og flott arkitektonisk laget. Da har jeg ca 10 km igjen før Østfold på langs er gjennomført. Glomma er passert med flere meter (villcamp) Kroppen og beina like fine. Sørmarka, Østmarka og Nordmarka bør gå greit, der er det vel bra merket og jeg har med gode kart. Været ser også bedre ut. Bærer fortsatt på solkrem og myggolje som er ubrukt.....
    2 poeng
  14. Ikke laget, men et lurt lite triks, syns nå jeg i all beskjedenhet. Tarpen setter man ofte opp på forskjellige måter, og denne metoden går raskt og uten masse knot med knuter.
    2 poeng
  15. Fjorårets tråd om Hardangervidda ble en populær tråd og jeg drister meg derfor til å starte en ny tråd med samme emne.. Selv planlegger jeg (i den grad det trengs) å dra tilbake til Vikbekkfjellet m/omegn samt en tur fra Trondsbu og innover mot Dimmedalshøgda igjen.. Så folkens; Fyr løs!!
    1 poeng
  16. Drister meg til en aldri så liten turreportasje fra denne vinterens litt lengre tur. I år gikk turen gjennom deler av Skarvheimen og nordlige deler av Hardangervidda, nord om RV 7 altså. Opprinnelig var planen å gå fra Breistølen på RV 52, men grunnet kombinasjonen av sterk vind og lite snø i terrenget på avreisedagen endret vi startpunkt til Geiteryggen på RV 50. Som tidligere så blir det ingen A til Å fortelling, men jeg lar et utvalg bilder få hovedfokus og kommenterer heller under bildene. Turen var en lørdag til lørdag tur og ruten vi gikk var fra Geiteryggen via Lågheller til Finse. Derfra videre en runde som grovt sett gikk via Kjeldebu, Halne, Krækkja, Finnsbergvatnet, det ble selvfølgelig også en og annen avstikker underveis, før turen ble avsluttet ved Haugastøl. Som turfølge hadde jeg som så ofte før kameraten min Jens og flokken med mine trofaste grønlandshunder. Lunsjpause ved Omnsvatnet. Surt og kaldt, men det gjorde godt med litt næringsinntak før vi ga oss i kast med den bratte oppstigningen fra vatnet. En god soldat hviler når han kan. Grønlandshunder er ofte flinke til dette, særlig hunder som har vært med på langturer tidligere. Sleden er ny av året. Jens og jeg har bygget en stor Nansenslede til bruk på langturer. Denne typen slede ble utviklet av Fridtjof Nansen før han krysset innlandsisen på Grønland i 1888. Sledetypen er senere blitt brukt av så godt som alle norske polfarere, forskere og fangstmenn helt frem til vår tid. En solid, men likevel smekker og lett slede. Den tåler store lass, men er fortsatt god å kjøre og flyter forbausende godt i snøen. Denne typen slede er ikke i sortimentet til noen produsenter i dag, vil man ha en må man bygge den selv. Vår slede er en 5-bukkers slede, er litt over 3,5 meter lang, 70 cm bred og har et lasteplan på nesten 3 meter. Den veier litt over 35 kg med styrebøyle og bremse montert. Uten disse er den omkring 25 kg, nesten nøyaktig det samme som Roald Amundsens sleder brukt til Sydpolen i 1911. Etter at skimaker og snekker Olav Bjaaland hadde bygget dem om vel å merke. Før det veide de over det dobbelte. Sleden er bygget i ask og vi har brukt fire helger sammen, i tillegg har jeg brukt en del ettermiddager og kvelder aleine. Vi begynte med en stor rundstokk, fikk den grovkappet på en lokal bygdesag og tørket materialene i to år. I vinter gikk vi i gang med oppsplitting, dimensjonering og så endelig produksjon av de enkelte delene til sleden. Sleden består av omkring 40 enkeltdeler. Alle komponenter i tre er surret sammen med polyesterline/flaggline som erstatning for tidligere tiders rålærsreimer. Å ha god kontroll over en stor og tungt lastet slede med et stort spann med sterke hunder framom, samtidig som du selv løper på ski, krever en del erfaring. Du skal ha oversikt over terrenget, kontakt med hundene, erfaring nok til å vite når du skal bremse og ikke minst når du helst bør slippe bremsen for å styre unna en hindring. Det blir en helt annen øvelse enn å stå på en liten og nett slede i aluminium og plast langs en hardpakket løpstrasé. Det første vi gjør når vi stopper for dagen er å tråkke telplassen. Det andre vi gjør er å spenne opp langkjettingen og sette ut hundene. Langkjettingen er festet i hver ende til et snøanker i form av en kraftig furuplanke som graves ned og blir liggende på tvers i snøen. Dette er trolig det enkleste, men likevel ett av de sikreste snøankrene som finnes. Langkjettingen strekker vi ut slik at den blir stående tvers på teltet. Da blir belastningen fra hundene fordelt på begge ankre når de alle rykker i enkeltkjettingene sine for å komme nærmere teltet og oss. Dette skjer stort sett kun under foring, men da er til gjengjeld iveren stor og potensialet for kaos enda større om de skulle rykke et anker opp. Åtte hunder som vikler seg sammen i en langkjetting blir en heftig floke å rydde opp i. Man kan også risikere at hundene blir stresset og skremt når de floker seg sammen og at de dermed kan begynne å slåss i panikk. Uten mulighet til å trekke seg unna hverandre kan det ende svært stygt. Når hundene er på plass reiser vi teltet og flytter inn. Her er en typisk leirplass med sleden tett på teltet for å få kort vei med bagasje, og langkjetting på tvers. Alt som ikke er i teltet er nedpakket i sleden. Enkelt, ryddig og oversiktlig. Alt du ser her er mitt! Gisle ved inngangen til Såtedalen. på vei gjennom Såtedalen. Nytt møter gammelt. Jeg har ingenting imot bruk av skuter til nyttekjøring som dette, men innrømmer villig at villmarksfølelsen forsvant litt når vi kjørte videre i skutersporet. I løpet av turen stopper vi innom Finse der det står en kopi av Roald Amundsens Framheim. Framheim var overvintringshuset Amundsen og mennene bodde i gjennom den lange harde vinteren på Rossisen i Antarktis i 1911, mens de ventet på syd-sommeren som skulle gjøre det mulig å kjøre til Sydpolen. Det står en nesten autentisk kopi på Finse og jeg må innrømme at det ga et lite kikk å stille seg opp fremom Framheim med tidsriktige hunder og nesten tidsriktig slede, for en aldri så liten fotosesjon. Dessverre er Framheim flyttet et lite stykke siden sist jeg var på Finse og stå nå rett fremom hotellet og ikke rett fremom/nedom stasjonsbygningen som sist. I tillegg var Framheim snudd med inngangen motsatt vei. Men skit au, vi fikk da bilder foran Framheim. Ivrige hunder og hundekjører på vei ut fra Finse en forblåst og sur dag. Vi slo leir oppunder Blåisen, en av armene fra Hardangerjøkulen. Det var fortsatt surt og gjorde godt å komme seg i teltet den kvelden. En av de fascinerende tingene med grønlandshunder er de sterke overlevelsesegenskapene. Hele hunden er både fysisk og mentalt skapt for å klare seg under noen av de mest ekstreme forhold som finnes. På bildet her ligger søskenparet Truls og Skog (oppkalt etter Truls Svendsen og Cecilie Skog) på 11 mnd. De er ute på første langtur i høyfjellet, men er født med kunnskapen om hvordan de best skal holde varmen i ruskeværet. De kveiler seg sammen med ryggen mot vinden som den største selvfølge og lar seg føyke ned av snøen. Om det er mye snø som dekker dem, vil de med jevne mellomrom reise seg opp, riste snøen av seg og legge seg ned igjen. De vet instinktivt at de ikke skal la seg begrave av for mye snø. Skog lurer litt på hva fotografen driver med i det sure været. Legg merke til hvordan snuten som har vært skjult under halen, og høyre kinn som har lagt an mot bakfoten er fri for snø, mens resten av den isolerende pelsen er dekket av et fint dryss snø som ikke smelter. Man ser her også hvor godt pelskledd ørene er, enda et utviklingstrekk hos polarhunder. Skog og de andre grønlandshundene overlever ikke bare en iskald vinternatt, de er skapt sånn at de også klarer å våkne restituert og godt uthvilt neste dag. Arbeidsinnsatsen er derfor akkurat like stor på turens siste dag som på den første. Foringstid. Jens har blitt verdens mest interessante person. På denne turen foret vi vekselvis med frosset råfor i form av Vom & hundemat, og med tørrfor med høyt energiinnhold. I tillegg fikk hundene rent fett, nyretalg fra storfe, for å øke energiinnholdet. På denne tyren fikk hannhundene oppunder 4000 kcal pr dag, tispene noe mindre. De dagene hundene fikk tørrfor fikk de også drikke i form av skyllevann fra våre egne middager, omkring en halvliter pr hund pr dag. Når hundene spiser animalsk råfor med høyt nok fettinnhold, klarer de seg godt uten tilført væske. Vanninnholdet i foret sammen med snøen de spiser i løpet av dagen holder væskebalansen i orden. Med tørrfor liker jeg å tilføre minst en halvliter til hver hund for å holde væskebalansen oppe. Dette er faktisk viktigere i skikkelig kulde enn i påsketemperaturer. Hundene blir nemlig ikke like varm/tørst under arbeid i kalde forhold, samtidig som den tørre kalde luften gjør at de mister temmelig mye fuktighet gjennom pusting. Indikatoren for væskebalanse er fargen på urinen. Fargeløs-lys gul urin er ok, mørk gul-oransje urin er et faretegn. Nedsatt ytelse er en av ulempene ved lav væskebalanse, mer alvorlige er at svært lav væskebalanse kan føre til nyreskader hos hunden. Til vår overraskelse oppdaget vi at vi over halvparten av dagene på turen hadde 4G-dekning. På leirplassen noen km unna Krækkja turisthytte hadde jeg bedre dekning enn jeg har hjemme i min egen stue. Følgen er jo selvfølgelig at vi både oppdaterer og sjekker sosiale medier underveis, noe jeg for noen få år siden aldri ville trodd jeg skulle gjøre. Om denne utviklingen er positivt eller negativt får bli opp til den enkelte å vurdere. Kveldskos. Hundene får mye oppmerksomhet på fjellturer der vi er sammen nesten hele døgnet. De gjør en kjempeinnsats med å frakte alt utstyret vårt og fortjener hvert sekund av kos de får. Tidlig morgen ved Drageidfjorden. Det så ut til å bli en svært fin dag, men to timer senere var det whiteout og vi så ingenting rundt oss. Vi kjørte på oppdagelsesferd innover Svartavatnet og Svartevasstjønna kun styrt av GPS og lederhundene. I litt bedre sikt mot slutten av dagen kjørte vi videre til Finnsbergvatnet og slo leir. - Kanskje du skal legge bort kameraet og heller finne frem hundematen? Min nydelige, arbeidsvillige og kronisk sultne gjeng. Jens er godtatt i hundenes øyne. Ikke at det nødvendigvis skal så mye til for å bli det, men det er alltid kjekt å bli satt pris på. Teltet vi bruker er et Helsport Spitsbergen X-Trem 4 Camp. Vi har fått satt på ekstra bardunfeste i «mønet» på hver ende og en pipe i taket for ekstra lufting. Det siste er noe vi er svært fornøyde med og som gjør at utfordringene med kondens blir betydelig mindre. Inne rigger vi oss så det blir komfortabelt å leve i telt over lengre tid. Vi har hver vår faste side av teltet med to kasser i midtgangen; en kjøkkenkasse med proviant, bestikk og diverse, og en primuskasse med primuser, kasseroller og brennstoff. Mellom de to kassene har vi to primuser som durer og går for snøsmelting, matlaging, klestørk og kosevarme. Litt luksus skal en unne seg når en reiser med grønlandshunder og storslede innover fjellet. Soloppgang ved Finnsbergvatnet. Soloppgang ved Finnsbergvatnet. Gjengen er klar for nedkjøring til Haugastøl. En vel gjennomført tur er over og tankene går allerede til neste vinter og neste tur.
    1 poeng
  17. Det er jo mange varianter på det å reise på tur! 1-2 dags soloturer til 12-14 dager på vidda. Der er det også en jungel av utstyr til de forskjellige type turer! Jeg hadde følt meg litt utilpass med å drasset på 3 mannstelt og stor sekk på en 2 netter tur! Bare de 2 tinga der veier 6kg!!! Vet ikke hvor tung sovepose du har, men vipper du 1,5 kg der å 500gram på underlag så er du oppe i 8 kg på de 4 STORE å det er en del, men ikke altfor ille. Men stor sekk gjør at du tillater deg å ta med litt ekstra(du har jo plass liksom) å mange får seg en liten overraskelse da. Hvor mange kg tror du sekken vil ligge på ferdig pakket, ja for en 2 netter tur f.eks? poenget er at altfor stor/tung sekk kan ødlegge litt av gleden med turen da det blir mer slitt! Buy heavy, buy twice er et uttrykk som jeg har omformulert litt, men det stemmer! De aller fleste oppgrader utstyret med gjevne mellomrom og i 90% av tilfellene oppgraderer folk til lettere ting. Å da er de 4 Store der det er mest å hente vektmessig. Mine 4 store veier tilsammenlingning 3 kg altså 5 kilo mindre. De 5 kilo utgjør resten av utstyret mitt inkl mat for 2 netters tur! Men som start utstyr ser det helt ålreit ut, om men noe tungt. Håper du får mange fine turer med utstyrt ditt og tur basillen holder deg vedlike 😊
    1 poeng
  18. @Mobli ang sokker gir dette mening med mine plager på siste tur. Jeg kjøpte alfaskoene et ørlite hakk "for stor" slik at jeg kan ha de på vinteren også. Ble enig med ekspeditøren på G-Max at dette var det rette valget. Slik at når jeg i butikken hadde en typ ulvang, og en tykkere sokk (Härkila Expedition 2, ekstremt gode) så satt foten som støpt, og ingen plager på min første tur. Andre tur hadde jeg på meg tennissokk som da kan forklare problemet. Ville kanskje heller sagt de var mer som dresskosokker 🙄 Bummert fra meg. Prøver igjen senere! @Lars Stenseth drar alene eller med en kompis eller fruen. Vi får se, men det er plass nok, og synes ikke teltet var tungt i forhold til pris og størrelse. Utrolig enkelt for en nybegynner å sette opp også. Mulig sekken er litt overkill for en helgetur, men jeg har rå å kjøpe en mindre hvis det skulle vise seg å være et problem. Mye stramming på den, så det står kanskje heller på han som pakker den 😉
    1 poeng
  19. Kjøp en ålreit gassbrenner fra kjent merke. Primus, MSR eller Optimus f. Eks. Viktigere enn øks er en liten tursag, syntes jeg. Tursag er mye mer effektivt. Selv om bushcraftere på youtube insisterer på finsplitting av ved med øks er det bare tull etter min mening
    1 poeng
  20. For meg er det helt essensielt med kaffe, så kaffekjele (helst en som tåler bålvarmen). Vil anbefale en som har et ganske stort lokk, da er den enklere å vaske og enklere å spise fra. Da trenger du også gassbrenner. Koster vel 100 – 200kr for en bitte liten en. Har hatt min i 10 år nå, og selv om det finnes mindre og bedre i dag holder min fortsatt. Førstehjelp – spesielt gnagsårplaster. Utenom det har du det du trenger. Man må ikke kjøpe alt mulig for å klare seg på tur.
    1 poeng
  21. Det kom en ny modell i 2017-2018, denne har ikke rompetaske funksjonen her til lands. 2017 og eldre har dette, så du må nok på Finn.no for å finne en slik, jeg kjøpte min der og er veldig fornøyd med å kunne bruke topplokket som rompetaske til fiskeutstyr og andre utflukter fra camp. Jeg hadde gått for en gassbrenner, veldig kjapt, lettvint og god effekt. Gass får man jo nesten overalt også. Gjerne en slangebrenner med forvarmingsrør. Ellers ser jo pakklisten din veldig grei ut, du har jo sikkert vært på tur før og vet hva du trenger og trives å ha med. Kanskje vurdert en hodelykt istedet for teltlampe? Ang. mat så vet jeg med meg selv at om jeg ikke har nok skaper det bare ett gnag i bakhodet som varer turen ut, men har du plasser å proviantere på nytt så går det jo fint. Hadde byttet ut flytende margarin med meierismør jeg da, gir litt ekstra piff i både grøten og turmaten. Kjøpte noen porsjonpakninger med havregrøt på Coop, med litt forskjellige smaker og ferdig tilsatt tørrmelk så var disse geniale på tur. Varmt vann kan helles rett i grøtposen så sparer du litt oppvask også. Test ut noen å se om det funker for deg.
    1 poeng
  22. Hei Jeg har syklet en del ture gjennom tiden i Sverige, Danmark, Frankrike og her i Norge. Jeg vil gjøre riktig mye for å unngå å kjøre på landevei sammen med tung trailer trafikk. Stressende og farlig på de ofte smale norske hovedveier. I de fleste dalfører finnes det faktisk småveier på den "annen" side av dalen. Så det lønner sig å fin-studere kart. Jeg kjører ofte Hallingdal (i bil altså). Veien er blitt mye bedre. Men bare på Cappelens bil-og turistkart kan man se de veier du nevner fra Sokna til Gulsvik. Kort etter Gulsvik er det bru over elva, hvor det er mulig å komme på anleggsvei langs jernbanen til Austvoll (Austvollbrua er stengt for biler, sykkel?) Ved Liodden mulighet på "bortsidevei" forbi Nesbyen til Svenkerud. Derfra på motsatt side av Rv7 til Gol. Sykkelsti langs Rv7? Gol Rotnheim? Husker ikke helt. Men fra Mobru kort etter Gol er det gammelt system av anleggsveier i praksis helt til Ål. Litt innviklet og opp og ned. Fra Ål stasjon er det mulig å sykle på bortsiden langs Stranda fjorden et stykke forbi Kleivi, hvor det er en teoretisk mulighet for en vei (et stykke opp mot Sangestølen først) helt til Geilomoen. Men det kan hende at noen av "bortsideveiene" er såpass innviklede og bakkete at mange vil velge Riksveien tross trailer trafikken. Du kan gå inn på www.norgeskart.no og zoome godt inn. Der kan man se alle småveiene.og planlegge. God tur. Elgen
    1 poeng
  23. Jeg noterer bak øret at det hadde vært interessant å kunne lese av høydemeter for en sporing!
    1 poeng
  24. Kjekt å treffe deg @Memento mori Før jeg begynte å bli aktiv her på fjellforum følte jeg meg litt "alene" med å telle gram på turutstyret. Begreper som base weight og oppakkning noe særlig under 15 kg var noe bare særinger og nerder som meg snakka om ... I alle fall her i Norge. Så å finne andre det går ann å snakke om slikt med her i Norge er jo stor stas for en fersking som meg. Så når muligheten bød seg til å treffe noen "live" som "lider av samme syken", var det stor stas for meg å kunne stille mine 1000 spørsmål om alt av utstyr du har og hvordan du planlegger ruter mm. Håper du ikke fikk for store gnagsår i ørene, bena dine ser jo ut til å klare seg bra Artig at du likte bjørnebrød bitene du fikk. Lang holdbarhet (1 mnd), mange kacl/g og få kr/g, er en bra kombinasjon når det i tillegg smaker godt. Kjekt når en trenger det lille ekstra.
    1 poeng
  25. Serien vår «Villmark Uten Voksne» på TV 2 var nominert til Gullruten i kategorien Årets nyskapning. Selv om vi ikke vant prisen er det en seier for oss bare det å bli nominert;) Dette synes vi er utrolig gøy og må bare takke alle som har vært involvert i prosjektet, men også ALLE dere som har sett på serien! Tusen takk! Uten dere hadde vi ikke kommet så langt;) Har skrevet et kort blogginnlegg med masse bilder fra Gullrute-helgen hvor jeg også takker alle som har støttet det lille villmarks-programmet vårt;) Ta en titt her!
    1 poeng
  26. @Walle Her finner du den grove skissen jeg brukte forrige gang jeg bestilte. Når teltet kommer i retur så skal jeg oppdatere med detaljerte bilder og mål. Legger også ved link til Bonfus tråden. @Øyvind Hellenes har lagt ved en tegning som jeg gjerne kunne brukt som et utgangspunkt:
    1 poeng
  27. Hvis voffsen ikke har gått på bare vom før bør du prøve det først det er ikke noe for alle og uansett gjøre det i en gradvis overgang så opptaket er i orden når dere drar i gang. Det kan være ganske heftig for magen. Provit vitamintilskudd er bra.
    1 poeng
  28. Satset på å spare 3 km. Ned langs jordet, det blåser bra på Glomma også, utrolig surt. Måtte hoppe/svinge meg ned denne skrenten på Ca 2 meter. Men kom greit over på andre sida. Men var brasket og ikke veldig turvennelig. Men sparte 3,6 km. Var også 5-6 meter unna et rådyr, men rakk ikke noe bilde, det stakk fort. Det artig å være så nær de. Litt lokale veiet, og Glomma dukker opp av og til. Rikt jordbruksområde. Enorme menger med blomster. Mer flatt og transport etappe. Så innom skogen igjen. Denne knøttlille koia dukket opp, noe for @Manepe og hans hemmelig hytter. Ikke veldig stor, men fint laftet. Ligger på en måte som ikke er logisk. Ble 3 km med asfaltgåing. Det er drepen, og relativt mye trafikk også. Men måtte gått ca 6 km ekstra for å unngå 2 km.., Bare å bite tenna sammen. Her er Glomma på sitt bredeste, flere km. Mer flatt og kjedelig Men noen flotte blomster dukker opp, jeg syns løvetann er utrolig fin. Da har jeg kommet til Eidsberg Kirke. Innom og fyller opp vannflasker. Da er det 8-9 km til Askim. Har et par mulig ruter dit. Men stoppet og spiser litt, og må ta et valg.
    1 poeng
  29. Enig. Ellers kan man fort bli liggende rett på Urberget..
    1 poeng
  30. Det @whistler skriver her. 👊
    1 poeng
  31. Måtte registrere meg en konto her og følge med på turen din. Hilsen han du pratet med på bussholdeplassen og Flexx bussen fra Halden 😀
    1 poeng
  32. Eg har sjølv vore på Hardangervidda sommerstid og vatnet der er, som du seier, godt. Eg ser heller ingen grunn til å drasse med seg filter osv viss det ikkje er nødvendig. Men som ein anna sa her, i fjor var det veldig varmt og tørt. Eg kjøpte meg då Lifestraw røret etter at eg var på telttur den sommeren og eit godt stykke unna elver og vatn. Einaste vatnet eg hadde tilgang til, var i ei lita "myr-renne" som gjekk forbi campen. Ja det var rennande vatn forsåvidt, men med tydelig myrfarge og smak. Da tenkte eg at det kunne vere greitt med eit slikt rør. Kjekt å ha som dei seier. Men så lenge vi har "normale" somre og eg veit at tilgangen på rennande vatn og store vatn er god, så kjem eg ikkje til å drasse med meg Lifestrawrøret. Vi har tross alt veldig godt fjellvatn her i Norge😊 og er fremdeles i live 😜 Uten mat og drikke, duger helten ikke. Enkelt og greitt. Står valget mellom mat og "unødvendig" utstyr, velger eg mat. Det er tross alt fuel'et vårt😊 Tja..personangrep kan vere så mangt. Eg tenkte vel ikkje helt i den banen, men opplever at enkelte personer kan vere litt vel harde på tastaturet innimellom, sikkert også meg sjølv. Det er fort gjort å misforstå og bli misforstått. Setter pris på din unnskyldning for misforståelsen. Takk for det😊
    1 poeng
  33. Har ingen problemer med dine valg, og syntes forøvrig du ga mange gode tips. Det jeg reagerer på er at det omtrent blir vedtatt som en sannhet at man ikke kan drikke vann på Hardangervidda uten filter/rensetabletter/koking. Fakta er jo at vannet på Hardangervidda er noe av det reneste vannet man kan oppdrive. Når folk ber om råd før en tur og dropper frokost pga. vekt er det i mine øyne på sin plass å opplyse om andre gjenstander som strengt tatt ikke er nødvendig. Beklager hvis du opplevde dette som et personangrep, det var ikke intensjonen.
    1 poeng
  34. LifeStraw er kanskje overflødig på Hardangervidden, ja. For de som ikke vet: LifeStraw er et litt stort sugerør som filtrerer ut 99,9% av alle bakteriene i vannet. Det filtrerer ikke ut virus, men er likevel et genialt produkt. Ellers tror jeg at jeg har kommet over brenneren min: https://www.milrab.no/biolite-campstove-2-turovn/cat-p/c/p10762223?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=BioLite+CampStove+2+-+Turovn Jeg må bare få sett litt anmeldelser og videoer før jeg bestemmer meg. Jeg har lyst til å ta mye bilder i løpet av turen, så hvis det fungerer bra, er det midt i blinken! Edit: Nei, jeg tror ikke at jeg har kommet over brenneren min likevel. Men morsomt produkt.
    1 poeng
  35. Lifestraw? Er det et vannrensesystem? Sjekket prisen og da må du ut med mange hundrelapper. Huff, om det hadde vært nødvendig hadde jeg vært dau for mange år siden. F eks har jeg vært så tørst at jeg har klemt ut vann av myr og drukket - men kanskje det er derfor jeg har blitt som jeg er.
    1 poeng
  36. Skal ein først nytte såpe er etter mitt syn biologisk nedbrytbar såpe å foretrekke. Sist eg las noko om såpe/kjemi så var Zalo eit av dei hushaldningsprodukta i bruk til dagleg som lettast tas opp i blodbanen og verkar hormonforstyrrende (har diverre ikkje link).
    1 poeng
  37. Hei, ser at noen etterspør Android app. Jeg holder på å utvikle "Fjellsti" og "Fjellsti Lite". Begge app'ene er gratis og har offline kart. "Fjellsti Lite" finnes både på Android og IOS. "Fjellsti" har vi dessverre kun på Android for øyeblikket og ligger i Play store som Beta. (vi holder på med ny layout og forbedringer på "Fjellsti" app'en). "Fjellsti Lite" er mest beregnet for de som kun trenger basic kart funksjonalitet. "Fjellsti Lite" finnes både på Android og IOS. "Fjellsti" er beregnet for de som ønsker litt mer avansert tur informasjon. Vi håper at Fjellsti blir en fullverdig tur app etterhvert som vi får lagt på mer funksjonalitet. "Fjellsti Lite" - Offline kart lagring (cache). Man kan velge område og detaljeringsnivå. - Norske kart fra kartverket. (Topo, TopoRaster og Sjøkart) - Verdenskart fra Mapbox og Fjellsti. (Vektor og Bilder) - Stedsøk (Kun Norge foreløpig) - Veibeskrivelse til steder (Kun Norge foreløpig) "Fjellsti" - Offline kart lagring (cache). Man kan velge område og detaljeringsnivå.. - Norske kart fra kartverket. (Topo, TopoRaster og Sjøkart) - Verdenskart fra Mapbox og Fjellsti. (Vektor og Bilder) - Over 11000 turer/ruter du kan følge og se bilder fra. - Lagre dine spor. Man kan også lage offentlige ruter slik at andre kan få oppleve de samme turene som du har gått. - Top 10 turer i ditt område. (her vil listen bli bedre etterhvert som flere bruker app'en) Vi har planer om å legge inn høyde meter, rute planlegger og annen funksjonalitet etterhvert. Høres det ut som en app for deg. Så kan du prøve dem ut her : "Fjellsti Lite" IOS : https://itunes.apple.com/us/app/fjellsti-lite/id1435004449?mt=8 Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fjellstilite.android&hl=en "Fjellsti" (NB !!! Du må kanskje tillate å installere Beta versjoner på din telefon før du får installert den fra Play Store) Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fjellsti.android&hl=en Facebook: https://www.facebook.com/FjellstiApp/ Instagram : https://www.instagram.com/fjellstiapp/ Ta gjerne kontakt om du har noen spørsmål. Du når oss også på: [email protected] God Påske - Brian
    1 poeng
  38. Litt påskemekk i fjæra. 😄 Jeg bruker en plate/fjøl som isolasjon mot underlaget tog for å stabilisere brenneren og drivstoffflaske. (Dragonfly har stiv slange og der er lett at brenneren da flyttes på når man pumper trykk i flaska.) Når brenneren skal over fra pulk til bæring i sekk så er det greit å kutte litt på vekta av basen/brennerfjøla. En halv IKEA skjærefjøl og noen syltestrikker, foreløpig vekt er 136g før eventuelle forsøk på å gjøre den lettere.
    1 poeng
  39. Vanlig sportstape på rull sitter mye bedre enn feks compeed. Klær: Mellomlag? Lue? Hansker? Lette campsko? Godt å få av seg fjellsko etter en dag med trasking. Sjokolade. God tur!
    1 poeng
  40. Vet ikke om jeg ville pakket for lite mat og satset på å skaffe resten underveis, jeg ville heller pakket akkurat nok til å klare meg (ikke luksus) og heller forsøkt å la det være så mye til overs som mulig når turen var over, for sikkerhets skyld. Det er skikkelig nedtur å være sulten. Pakker alltid med nok mat for hver dag selv om jeg vet at det blir noen fiskemiddager på turen. Multitool har jeg hatt med i mange år men sluttet å ta med da jeg aldri har hatt behov for den. Om du har med et liggeunderlag som tåler litt kan du sikkert droppe chair-kit og heller bruke underlaget når du sitter ute. Jeg er tilhenger av poncho, men vet ikke om jeg hadde satset på det på høyfjellet der det kan blåse en del, da burde du kanskje hatt med et belte el. å ha rundt magen utenpå, ellers flagrer det ofte noe voldsomt. Jeg er stort sett på tur der det er en del skog, og der fungerer poncho veldig godt, og så er den praktisk i kano som jeg bruker mye på tur. Siden du skal på tur helt alene er det bare dine egen bakterier du blir utsatt for, så det er ikke sikkert antibac en nødvendig. Jeg har funnet god nytte i små tuber med hudskrubb med skuremiddel til håndvask, da får man ut all skitten selv med bare kaldt vann. Varm vann til håndvask har ingen betydning for bakterier, til det trenger man så varmt vann at man ikke tåler å vaske hendene i det, det varme vannet hjelper bare til å løse opp fett. Paul Kirtley har en fin video om pakking av mat på lavt volum, denne er om matpakking for en uke;
    1 poeng
  41. @Sondre.S :Jeg er ikke helt sikker på om jeg skal gå for rødsprit- eller gassbrenner. Hva tar mest plass/vekt til en fjorten dagers tur? Og da kan jeg ikke denne gange heller dy meg: Denne duger for turen din. 170 gram. En veteran på Hardangervidda. Ved finner du over alt selv i stor høyde, men kanskje ikke på Gaustadtoppen. Men på resten av turen din, antar at du tar båt til Mogen og går derfra til Dyranut, er det ikke noe problem å finne ved. Ei heller om det høljer ned. Tørr einer er alltid tørr. Med denne gassbrenneren fra Trangias stormkjøkken, har du nok back up
    1 poeng
  42. Er målet ditt å gå langt eller fiske mye? Fisket kan være lunefullt. Det er ikke særlig kjekt å ha fortært 80% av den medbrakte maten når du er halvveis på turen. Jeg hadde tatt med havregryn og kokt grøt til frokost. Gassbrenner er greit. Vet ikke hvilket telt du har, men 2,3kg er da ikke noe problem. Jeg hadde nok også byttet ut zalo og antibac med en liten bit av et såpestykke. Vent med sekken til du har alt utstyret på plass, så ser du hvor mye du trenger.
    1 poeng
  43. 1,3 kilo å spare på dette amerikansk teltet fra Big Agnes! Har et lingnede telt fra MSR som jeg er fornøy med som veier hakket mindre. https://www.addnature.no/977414.html skulle jeg kjøpt merinoull t-skjorte hadde jeg kjøpt en fra Icebreaker som er litt men andvendlige i andre sammenhenger en kun skog, da de har mange flotte motiver på mange av t-skjortene sine! Mener fjellsport har dem ned mot 500kr på tilbud, å da havner de på samme pris som Devold! Et fantastisk behagelig stoff som jeg bruker mye ellers også, et must på flyturer f.eks.! Hva skal du ha med deg av kokeutstyr?
    1 poeng
  44. Har printet ut flere kart med målestokk 1:25000 og 1:50000 fra kartverket. https://www.kartverket.no/Kart/lag-turkart-for-utskrift/ Disse har jeg kuttet, teipet og nå laminert med selvheftende plastfolie fra Clas Ohlson. https://m.clasohlson.com/no/Selvheftende-plastfolie,-bokomslag./31-4132 Tar litt tid, ca 1 kart pr kveld. Men liker resultatet! Kun 1 kart som er 100% ferdig. Får ta det utover noen kvelder
    1 poeng
  45. I dag lager jeg en ny kano, denne gangen blir det en lett 14 fots enmannskano. Det er meningen den skal bli så lett at jeg lett kan håndtere kanoen opp og ned av biltaket alene. Satser på en vekt på ca 15 kg og det ser det ut til at jeg skal klare. Jeg har brukt gran og noe ceder for å lage mønster ved reling og i bunnen. Skroget har fått epoxy/glassfiberduk som forsterkning på innside og utside. Reling, seter og annet blir i ask. Jeg startet før jul og er ferdig i god tid til kanosesongen. Har hatt en del hjelp av sønnen. Vi laget en tilsvarende tomannskano for fire år siden, men den er litt vanskeligere å ha med å gjøre alene. De første plankene er på plass: Feller inn bålflammer i bunnen: Utsiden grunnet med epoxi før jeg legger glassfiber: Epoxi / glassfiber lagt på innsiden også: Nå står relinger og sete for tur....og et antall lag med klarlakk. Tom Brattli
    1 poeng
  46. Kjempelur tråd! Jeg har modda en snøbrettjakke av merket Armada, lagd i California USA, kjøpt på www.skistar.com.no. Synes mange modeller snøbrettjakker er riktig fine, praktiske og ikke minst billige, sett i forhold til ekstremt dyre turklær. Kjøpte en som var et nummer for stor, sydde opp ermene 4 cm (en pølse innvendig midt på underarmen som samtidig funker som vind- og snøsperre). Sydde også på klips for å avlaste glidelåslukningen nede foran. Til slutt en remse vaskebjørnpels til omkring tohundrelappen fra eBay. Modellen har lufting under arma, en stor innerlomme i netting, to rommelige skrålommer foran og en mindre brystlomme på venstre side. Tre-veis stramming på rommelig hette, stramming ned og snøskjørt. Vannsøyle 10 000 mm sier omtalen på nettbutikken bak linken (over), men har ikke testa kreasjonen i regn/sludd. Men 99% vindtett er den. Ferdig modda ble vekta 1 375 gram. Går med pulk så vekta spiller ingen stor rolle.En kveld med saks, nål og tråd, så var den ferdig, veldig praktisk!
    1 poeng
  47. Årets turhøydepunkt skulle bli en tur opp på hardangervidda. Når jeg så på kalenderen så fant jeg ut av at jeg faktisk hadde tid til en to ukers tur denne ganga, så da bestemte jeg meg for at det ville jeg prøve å få til. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å starte på Tinnhølen, men der skulle Monsen gå forbi samme dag som jeg hadde tenkt å legge ut på tur. I mitt hode betydde det at jeg ikke kom til å finne noen plass og parkere bilen, så derfor bestemte jeg meg for å ta turen inn fra Røldal og Valldalen i steden. Blir nå en tyngre inngangsport, men da visste jeg at det skulle bli greit å få parkert bilen. Sekken ble pakket 33 kg tung var den da jeg slang den på ryggen tidlig på morrgenen 13. juli. Fikk en negativ overraskelse så og si i det jeg fikk på meg sekken. Den normale inngangen (snarveien) hadde fra dette året blitt sperra noe som gjorde at jeg måtte gå en omvei opp mot middalsbu. På en så lang tur som jeg hadde planlagt så er nå ikke disse ekstra kiometerne noe å snakke om, men hadde liksom bare ikke planlagt dem i hode. Men nok om det. Nå har det seg sånn at dette året har jeg ikke fått gått så mye på tur som jeg pleier og formen med sekk på ryggen var deretter. Men jeg klarte nå å karre meg fram meter for meter i solsteiken, ikke en sky på himmelen, og heller ikke et vindpust var det denne dagen. Målet for dagen var å komme meg opp til Vassdalen, men med varmen som var så var jeg ganske så ferdig da jeg kom opp til holmavatnet at jeg valgte å sette opp teltet. Det gikk 5 liter med vann fra middalsbu til holmavatnet, så varmen var ikke min beste venn denne dagen. Fikk slengt ut noen sluker i holmavatnet men ble ikke fisk som forventet, det er jo tross alt nesten ikke fisk i vannet, men om en ikke prøver blir det aldri noe. Den perfekte turbil som gikk av med pensjon tidlig i høst Bråkafoss Teltplassen ved holmavatnet. 14. juli Våknet tidlig på morraen og fikk pakket teltet sammen før tåka kom krabbende opp fra dalen. Kort labbetur i dag, bare opp til vassdalen. så det var unnagjort på et par timer ca. fant meg en fin teltplass, satt opp teltet og pakket ut soveposen. Nå skulle fiskestanga testes litt mere aktivt her oppe. Testa flere vann i håp om å kanskje komme til et vann som ikke så mange har vært ved tidligere, men det ble mye resultatløs fisking. så når kvelden kom valgte jeg å gå ned til fotkjølo og slenge ut en spinner der, her vet jeg det er bitevillig fisk, og 3 kast senere var første ørreten på kroken, var ikke store tassen så jeg satt den ut igjen. På neste kast var det en ny prikkepetter på spinneren, denne var det litt bedre størrelse på. Nå var i hvertfall første kjenning på plass og turen hadde kommet ordentlig i gang. jeg ser liksom på turen fra valldalen opp til holmavatnet bare som en transportetappe som må bli gjennomført for å komme dit jeg ønsker. På vei inn til et vann langt oppe i høyden 15. juli Nydelig morgen nok en gang, sekken var pakket ca kl 10 og jeg begynte å gå retning Litlos, kan jo ikke gå forbi den hytta uten å få tatt en kald en, og den smakte veldig godt i varmen. Når den var konsumert var det bare å hive på seg sekken igjen, tengte meg inn til Grønndalen, men satte opp teltet ved invaldspytten. Nok en varm dag dette, så denne dagen ble det et godt forfriskende bad. var ikke spesielt varmt i vannet men det gjorde godt. Siden det var så varmt så ble jeg loiggende som ei strandrotte en liten time på utsiden av teltet og denne dagen. Fikk fiska i et par tre forskjellige vann her og det ble fisk, ikke noe å rope hurra for, men fin kondis var det på dem, og smakte godt gjorde de og. Da fiske var over for dagen satt jeg og så på kartet for å finne ut av hva jeg skulle finne på til dagen etter. Den orginale planen min var å gå mot hårteigen, men værmeldingen så ikke spesielt hyggelig ut og da fristet akkurat den delen lite, vurderte om jeg skulle ta en fridag er ved grønndalen og. Men jeg endte opp med at jeg ville gå til grotflott. Da jeg hadde tatt den avgjørelsen var det bare å skli ned i soveposen og gjøre seg klar for en god labbetur dagen etter. Morgenutsikt 16. juli Jeg gikk fra ingvaldspytten inn i grøndalen for så å gå mot stien mellom Litlos og Hadlaskard. Derifra så tok jeg egentlig bare en rett strek mot grotflott og gikk inn mot flautenuten. Ingen store problemer med navigeringen så syns egentlig at kilometerne ble tilbakelagt greit, nå var jo sekken blitt litt lettere samtidig som kroppen kanskje begynte å bli litt mere vant til å gå med sekk. Jeg hadde faktisk bare hatt en enkel helgetur dette året med sekk før denne turen, så sier seg selv at opptreninga kanskje ikke stod helt i stil til målet. Heldigvis er jeg eller i ganske så god form, så redda meg inn litt der. Men det er noe annet å være i god form, og det å være vant til å gå med storsekk. Fant meg en grei teltplass her på grotflott platået og tok det ganske med ro denne dagen, fisket litt og bare nøyt fjellet. Ble fiskemiddag på kvelden. Her fikk jeg mye fisk mellom 300 og 400g, men de smaker nå godt og gjør seg bra i steikepanna. Solnedgangen var av det finere slaget denne kvelden. Flautenuten 17. Juli Hviledag. Det var en mye gråere værtype denne dagen. Men etter frokost så heiv jeg på meg fiskevesten og tok med meg begge stengene mine, en flue og en slukstang. Jeg testa nesten enhver pytt her på platået men var ikke mye fisk som ville bite, etter endel timer så kom første regnskuren og første fisken beit, men også denne av det mindre slaget, så rett og slett ut som om det skulle bli en sånn tur hvor det var veldig vanskelig å få noe over 500g. Men de mindre fiskene smaker like godt, de er bare ikke like morsomme. Regnet økte på og jeg gikk tilbake til teltet og sov så og si vekk resten av dagen. Neste dag var planen og ta seg opp til Dimedalshøydene. 18. juli En grå morgen men det var heldigvis oppholds, så var egentlig en veldig fin dag å gå. ikke like varmt som det hadde vært de siste dagene. Selve turen gikk egentlig ganske så greit og jeg fant en fin plass oppe i høyden ved et vann hvor jeg hadde kortest mulig vei til de fleste vann her oppe. Her hadde jeg og tenkt å ta en ekstra dag, er så mange vann her som kan huse fin fisk så jeg ville ha muligheten til å finne noen av dem. Var godt med fisk i det vannet jeg satt opp teltet så matfisk var det ingen problemer med. I skumringa så jeg noe jeg aldri hadde sett før, en fjellrev, ganske morsomt egentlig. Største overraskelsen var vel egentlig hvor liten den var. 19. juli Denne dagen skulle vies masse fiske, men fisken var ikke helt i det humøret denne dagen så ble bare et par småpinner i løpet av hele dagen, så det var ganske nedtur. Men en kan jo ikke treffe på bettet hver gang en ønsker. Kom meg opp på en topp denne dagen og fikk ringt hjem og beroliget hun som bor der med at alt var fint med meg. Fikk også inn ei ny værmelding, og den så ikke dum ut. Teltplassen på dimedalshøydene 20. juli Flyttet camp litt denne dagen, var ikke lange labbeturen, men det var noen høydemeter ned. Så jeg slo vel opp teltet denne dagen i 12 tida. så med andre mye tid til å fiske, og det gjorde jeg. Fisk ble det og, faktisk den største på turen så langt, og den ble tatt på en liten mygg. Var blitt så lei av og slenge sluk ut i vannet uten og få napp, så fant jeg fram fluestanga og monterte ei mygg kasta pent ut og satt meg ned for bare å se på landskapet rundt meg. Etter kanskje en 4-5 min så kom en fin ørret og ville ha den lille saken jeg hadde lagd hjemme i stua. Fisken veide 550g, sånn som denne turen hadde vært så ble jo den et fint beist. Ble fisket endel resten av kvelden men fikk ikke noe større enn den jeg hadde fått på flua. Kaffe på tur er viktig Rund og finTjukk og fin 21. juli Ny dag ny vandring. Nå ville jeg sørover. Planen min var å gå sørover for å komme ned til kvenna og følge denne tilbake til Litlos. Denne dagen labbet jeg inn i helt ukjent terreng for min del, men kom til det vannet jeg hadde sett for meg hjemme kanskje skulle kunne huse fin fisk. Vannet var dypt og fint med noen litt grunnere områder. Alt tilsa at dette skulle være plassen. Eneste var at vinden hadde virkelig tatt seg opp endel nå, men teltet jeg hadde med på denne turen skal tåle ganske så mye (Helsport reinsfjell 2 pro). Monterte på litt våksne sluker og begynte deljinga med sluk, kaste sveive, kaste sveive, kaste sveive. Ikke et napp fikk jeg de første timene, ikke noe tegn til fisk så jeg, men jeg kunne nå se på steinene i vannkanten at det var fiskemat her, så mulighetene bør være der. Så kom hugget jeg hadde venta på, det føltes som noen virkelig røska til det de kunne på stanga, jeg var i himmelen i hele 5 sekunder så var den borte, og ikke et napp til fikk jeg her. Men vannet skal besøkes igjen, ingen tvil om det. 22. juli Denne dagen gikk turen ned til Kvenna. La meg til litt ovenfor øvsta krokavennet ved 1145. Her ble det fisk på første kast, en fin fin fisk på 450g og den gikk direkte i steikepanna. Her ble det mye fisk i løpet av dagen, største på 500g, men den var lang og tynn. så om en bare skal ha fisk er absolutt dette en fin plass. Hadde i utgangspunktet tenkt å bli her en dag til, men fant ut at jeg hadde lyst å ta turen til Litlos for litt luksus. Om en ser nøye etter så er det tre reinsdyr der 23. juli Pakka sekken tidlig på morraen og tok turen til litlos og var vel framme før 12 og fikk sikra meg ei seng. Denne dagen var tiltenkt litt komfort, så ble 3 retters middag og endel av de brune kalde gode. Det ble en ganske sen kveld. Utsikten på Litlos er det ingenting feil med 24. juli Våknet tidlig og begnyte å gå mot Vassdalen, dette var en grå dag og det var meldt enda gråere vær dagen etter. Så med tanke på at det var sånn vær som var meldt så begynte min tur å gå mot slutten, og etterhvert som jeg gikk denne dagen så ble jeg mer og mer motivert til å gå helt til bilen noe jeg også gjorde. Frista lite å bare sitte i et telt for å vente på at en dag bare skulle gå, så da fikk jeg da heller bare ta den turen helt ned til bilen. Alt i alt hadde jeg en veldig fin tur med gode temperaturer og et vær en bare kan drømme om. var to dager med regn ellers så var det så og si ikke ei dråpe. Uvant var det og å bli skikkelig sliten pga varme. Glad jeg var smart nok til å drikke masse vann. Og denne kommende sesongen kommer jeg til å få gått endel mere med sekk før langturen 2019 skal gjennomføres.
    1 poeng
  48. Isolasjon til drikkeflasker etter inspirasjon fra @Hammer en tid tilbake. Billigste liggeunderlag fra Europris/andre, tape, og strikk fra liggeunderlag eller en skistropp med borrelås til å låse lokk. 100% fokus på funksjonalitet og 0% på utseende. IKKE like pene som butikkkjøpte, men kan gis en personlig look. 😁 Har fungert problemfritt når flaska har stått ute på bakken i -5C - -10°C° over lengre tid og når den har vært i sekken i -17°C som lufttemperatur. Vannet har ikke vært varmet opp før tur.)
    1 poeng
  49. Da har jeg laget meg pulk. Det ble mye jobb, men er fornøyd med resultatet. Håper å få testet den i februar
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.