Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 19. mars 2019 i alle områder

  1. Fikk fatt på en gammel barnepulk fra Fjellpulken for en 500-lapp. Målet var å lage en transportpulk ut av den med plass til mer volum. Gikk til innkjøp av: Maljesett ink. tang (Biltema) og rundstrikk til teltstenger (ca. 200,- totalt). Hadde fra før 2 x solide strammestropper m. klikklås. 1. Først fjernet jeg setet/rygglenet bak og skrudde vekk vindskjermen. Fjernet div. fjærer m. skarpe kanter innvendig. Skrudde av støttearmene på hver side av pulken. Underlag innvendig = et gammelt liggeunderlag tilskjært. 2. Klipte så vekk 90% av det originale trekket, men lot 8-10 cm med "vegg" av stoff langs begge langsidene være igjen. Her passet jeg på å ikke klippe vekk sømmen som var påsydd i skjøten mellom blå og rød del av originalstoffet, for i denne sømmen ville jeg feste maljene for rundstrikken. 2. Festet så maljene med jevne mellomrom i originalsømmen hele veien fra front og tilbake til vindskjermfestene. Tredde i strikken og kryssflettet hele veien. Det gikk med en god del meter med strikk. Brukte bare den gamle strammelåsen til originaltrekket som "endepunkt" på strikken, så strikken kan strammes/låses som man ønsker. 3. Så har jeg bare benyttet selve transportbagen til pulken som nytt "trekk". Den fungerer da helt enkelt som en pose som man legger ned i pulken og innunder strikken, som man fyller opp med ønsket bagasje. Denne transportbagen som fulgte med er i et bevernylon-aktig materiale. Virker veldig solid. 4. Festet så 2x strammereimer med klikklås som går tvers over pulken. Den ene festet jeg rett i vindskjermfestene på hver side. Den andre i de to bakerste skruehullene etter støttearmene. Jeg festet maljer i hullene til strammereimene der hvor mutterne skulle igjennom. Jeg passet på å bruke ganske lange strammereimer, da det er naturlig at bagasjen må bygges litt ekstra i høyden bak i pulken. 5. Og omtrent slik ble det ferdig oppakkede resultatet. Oppi her har jeg alt jeg trenger til 3-4 netter med bålkos og isfiske ink. mat/klær/reinskinn/sovepose/div utstyr osv. Får jeg "Fjellpulken"-logoen til å stå litt mer symmetrisk i front neste gang også, så snakker vi! 😀
    4 poeng
  2. @Anders_G hadde et flott tips om at mange hytter har 12 volt sigarettuttak fra solcelleanlegget, men det tipset druknet desverre i en tråd med ADHD-tempo. Det gjør det mulig å lade div dingser om du har en sigarett til USB lader. Anker Japan-Car Charger Quick Charge 3.0 ble kjøpt inn, da denne har to uttak og Quick Charge 3.0 og 39 Watt. Har gode erfaringer med Anker batteribanker og solcellepanel, satser på at denne har samme kvalitet.
    4 poeng
  3. Det er ingen ting som er så destruktivt som å sitte hjemme å stirre i pc'skjermen! Med en gang man begynner å gjøre noe kreativt, forsvinner de problemstillingene helt. Det handler om å lære å leve i nuet. Å tenke på hva som var, eller hva som kommer er en av de største folkesykdommene i Norge for tiden. Vi er så bekymret for alt mulig at nesten alle har en eller annen form for psykisk diagnose. Det er helt normalt å få en liten reaksjon, men løft deg ut av stolen, begynn å planlegg i det små, kom deg ut på tur, besøk nye steder, ta med deg telt... kom deg ut og vekk fra huset/bolig å kjenn hvordan tankene og eventyrene gradvis tar tak å du skaper en helt ny hverdag. Personlig er jeg på tur hele tiden, enten er jeg på tur, ellers så drømmer jeg meg på tur. Å nesten uten unntak, får jeg en sinnsyk hjemlengsel på 3- 4 dagen! Nesten helt tullete emosjonelt. Griper meg noe helt fryktelig, å nesten tar vekk gleden av å være på tur den dagen. Men nå er jeg klar over det, jeg vet det kommer og tar brodden av det når jeg begynner å kjenne på det, samt blir destruktiv. For å avbryte turen er ikke aktuelt. Når man da kommer seg forbi den dagen.... Ja så kan jeg være vekke i 2 måneder uten å tenke så mye mer på det Vi frykter alle det ukjente? av en eller annen merkelig grunn. Kanskje derfor så mange er religiøse å vil tviholde på overbevisningen på at det aldri tar slutt. Vel livet tar slutt, det er vel det enste som er helt sikkert. Se tilbake på hvilke planer du hadde når du var 15? 18? 25? eller kanskje 30? Har de planene noen gang gått som planlagt? Livet er en merkelig dynamisk greie, vi bekymrer oss for en framtid som mest sannsynlig aldri blir å skje. Vi har en unik evne til å tilpasse oss og i verste fall overleve på! Så uansett hvor mange dører du lukker, vil det alltid åpnes et vindu eller en liten lufteluke i andre enden
    4 poeng
  4. Etter drøye 35 år med egenstyrt friluftsliv, og etter å ha gått «hele runden» med de fleste vanlige brennere, brenner- / koke-systemer og brensel, har jeg de siste årene «stabilisert meg» på det jeg startet min frilufts-karriere med – Trangia stormkjøkken fyrt på sprit. Det er ganske mye negativ omtale å finne vedrørende bruk av sprit i stormkjøkken, og blant mange er det ansett som totalt uegnet, spesielt om vinteren. Jeg ønsker med denne tråden å balansere ut det jeg mener er et urettmessig dårlige rykte ved å belyse de positive sidene. Håper dere som ikke har noe positivt å komme med, enten kan danne en egen tråd eller bare slå dere til ro med at det allerede finnes nok av den slags der ute. En liten ansvarsfraskrivelse må vel uansett til i disse hysteriske tider😉; Jeg minner derfor om regelen «kjenn din brenner». Mine erfaringer er basert på hva jeg vil kalle et ganske allsidig friluftsliv, under alle årstider og værforhold, samt de fleste Norske (Nordiske?) naturtyper. I alt fra hverdagslige middagsutflukter og overnattinger, til helgeturer og uke-lange utflukter. Til fots, med sykkel, med kano, med kajakk, med ski og med klatresele. I snitt over de 10 siste årene har jeg mellom 80 og 100 overnattinger ute pr. år. For meg handler det ikke om kun å smelte snø, og/eller koke opp vann raskt og effektivt. Jeg vil i tillegg ha muligheten til å koke meg en skikkelig 4-kornsgrøt på morgenen, nyte nykvernet kokekaffe, og gjerne kunne koke en suppe med nudler og litt kjøtt til middag. Jeg vil også ha muligheten til å kunne steke meg et «pannebrød», pannekaker/lapper og gjerne frese opp noe Chorizo, charlott-løk, hvitløk, chilli og ingefær som smakstilsetning i en suppe eller gryterett. I tillegg vil jeg ha muligheten til å kunne fyre litt moderat i teltet for lett tørk av utstyr. Etter drøye 2 år nå, hvor jeg har gjort et prosjekt ut av å tilnærmet kun benytte mitt Trangia 27 med sprit som brensel uansett tur, slår det meg gang på gang hvor effektivt, funksjonelt, letthåndterlig og driftssikker denne løsningen er. I tillegg opplever jeg det vel så trygt og forutsigbart som det meste andre der ute. Det er og interessant at en del av de rundt meg bemerker hvor kjapt og effektivt jeg både smelter snø og steller i stand varm mat og drikke. I begynnelsen ga de meg et forsprang slik at vi skulle være ferdige omtrent likt, men det viser seg lite behov for dette forspranget. Ofte er jeg ferdig før de andre, også vinterstid. Om man evner å se det store og totale bildet, så erfarer jeg at dette er det mest effektive som finnes der ute. OK, i noen tilfeller kanskje litt tregere i selve oppkoket, men driftssikkerheten og forutsigbarheten veier opp for dette big-time, slik at totalt sett ender vi opp meget positivt. Følgende er mitt favoritt oppsett pr. i dag. Jeg skal kunne klare meg resten av livet kun med dette: Trangia 27-4 HA (150274) stormkjøkken. (Eloksert overflate for enklere renhold og mindre aluminium i maten(?). Stekepanne med non-stick belegg.) Trangia Vintertillsats (500021) til forvarming av brenner. (Forvarming HELT nødvendig når gradestokken kryper ned mot og under null grader. Forvarmingen går RASKT! og kan gjøres på andre måter.) Trangia Leirkjele 2,5 liter (501252) (smelting av store volum snø, kokkelering på bål og av større mengder mat.) Trangia 0,5 liter Brenselflaske (506005). (ingen søling, finnes i flere størrelser.) Dette fungerer når jeg er alene og inntil to personer, er vi flere som deler på koke-system velger jeg Trangia 25 (det store). Jeg bruker primært Kemetyl Finfyr som brensel, ingen smak- og lukt- slik noen er vant med fra Rødsprit. Noe av det positive jeg erfarer: - Meget raskt og effektivt til både oppkok av vann og til smelting av snø. Du finner absolutt løsninger som går raskere hvis du kun isolerer tiden til smelt/kok. Men, totalt fra du stopper pulken/slenger fra deg sekken, til du har kokt opp vannet, så vil du med riktig teknikk og fremgangsmåte se at det går ganske så raskt. (Liker ikke å telle sekunder på tur, så har ikke brukt stoppeklokke, men sammenliknet med forskjellige turpartnere så viser dette seg gjentatte ganger.) - Lydløst. For meg er bare dette grunn nok til å velge en slik løsning. - Robust – tilnærmet umulig å ødelegge. - Driftssikkert – fungerer alltid under alle forhold(?) fra nå og inn i evigheten. Ikke behov for å ha med reservebrenner for sikkerhets-skyld på vintertur. - Kan håndteres selv med litt tykkere hansker på. - Trygt – stødig løsning, relativt skjermet flamme, forutsigbart, lett å slukke. - Miljøvennlig. Både fordi selve stormkjøkkenet har tilnærmet uendelig levetid, men også fordi brenslet er mindre miljøbelastende å produsere enn annet brensel. - Mindre helseskadelig. Både å få på huden, og å få i seg via svelg og luftveier. Vel å merke at man velger en fornuftig/trygg type alkohol/sprit. - Det er lett å se hvor mye brensel som er igjen i brenneren og hvor mye du har igjen på flaskene. - Multifunksjonelt. Kjeler og panner kan også brukes på bål og andre varmekilder. - Fleksibelt. Legg til eller trekk fra antall kjeler og utstyr du trenger, alt etter behov og type tur. - Lett. Igjen, om du evner å se det store bildet, så mener jeg at dette kan kategoriseres som relativt lett. - Billig. Selv nytt i butikk er det billig å regne. Kjøper du brukt, så gjør du lett et kupp! Husk, ingen stoler på en med skinnende nytt og ubrukt utstyr. Kjøp brukt, så ser det i hvert fall ut som om du har erfaring, selv om du ikke skulle ha det. Negativt, farer, begrensninger og hva man må være oppmerksom på: - Etterfylling av varm sprit-brenner forbudt! Kan du ikke holde brenneren med fingrene dine, så må den kjøles ned ytterlige. (Sannhet med modifikasjoner; det kan gjøres trygt og kontrollert, men krever noen rekvisitter og litt erfaring, så vi sier no-go!) De fleste ulykker med sprit-brennere ser ut til å være forårsaket av etterfylling av varm brenner! - Sprit brenner med en blå nesten usynlig flamme, og du hører den knapt – dette er det viktig å være klar over. - Det kan være utfordrende å regulere varmen frem til du har funnet de rette triksene og kjenner stormkjøkkenet godt nok – da blir det plutselig veldig lett å regulere varmen, og du ser på løsningen som lett å regulere/kontrollere i forhold til andre. - Brenneren har et begrenset volum og dermed begrenset brenntid. Skal du virkelig langkoke noe, må du kanskje etterfylle brenneren og den må da være kald. Har du det travelt kan en praktisk løsning kan være å skaffe seg en ekstra brenner som du har stående klar til å bytte med. Koster lite og veier lite. - Hvis du mot formodning virkelig tukler det til så inni granskauen at du velter stormkjøkkenet slik at det renner sprit ned på underlaget, og dette antennes, ja da kan det bli litt spennende. Selvfølgelig avhengig av hva underlaget er,,,, Har aldri klart å tukle det til slik, ikke bikkja, eller ungene mine heller, så har med overlegg gjort dette for å se hva som skjer. Ofte skjer det svært lite. - Du mister all interesse for andre brennere og deres problemer. Du gleder deg ikke lenger over tekniske nyvinninger og revolusjonerende nyheter som slippes på brenner-markedet. - Du ender bare opp med dette ene problemfrie koke-systemet og får alt for mye fritid både på tur og hjemme. - Du blir sett på som sær en outsider – det er jo kult. - Du sliter med å bruke brenneren i land hvor Islam er hoved-religion. Tips og triks: - Kjenn din brenner, nok en gang! Bruk tid i trygge omgivelser på opparbeiding av erfaring. - Oppbevar selve brenneren i en plastboks med tett lokk. Selv om o-ringen under lokket er tett, så kan litt svetting forekomme i skjøten der hvor brenneren er satt sammen. Jeg bruker en boks den lokale sushi-sjappa leverer syltet ingefær i. Den passer akkurat i den minste kaffekjelen, selv med vintertilsatsen påmontert under brenneren. - Forvarm brenner når det er +5 grader eller kaldere. Og lær deg til hvor mye/hvor lenge du trenger å forvarme – lite som skal til. Mer forvarming jo kaldere det er, selvsagt. Vintertilsatsen er en løsning, men et te-lys, en lighter, noen dråper sprit i lokket (uten o-ring) eller noe som fungerer som veke kan også være gode alternativer. - En multidisk er helt unødvendig, men kan samtidig være behagelig og hendig. Som lokk, som skjærefjøl, som dørslag, som beskyttelse for teflonbelegget i stekepanna. - Ett oppbevaringstrekk er kjekt å ha, men heller ikke nødvendig. - Skal du har varme i teltet, kan du med fordel bruke en stekepanne (helst ikke non-stick) som lokk. Reduser gjerne også effekten med simmer-ringen/strupe-ringen, så har du varme i drøye 40 minutter. - Søk opp og les @Memento mori sine tips vedr. pakking og bruk av 27 serien (dog ikke brukt med sprit). Mye bra tips, bilder og informasjon der. - Bruker du sprit som brensel i undervisningssammenheng, sørg for god opplæring og tilstedeværelse. Brente barn ødelegger ryktet ditt og ryktet til spritkjøkken generelt! Vel, da har jeg kommet ut av skapet! Litt skummelt å dele det men samfunnet er jo i forandring. Inkludering er i tiden og det er lov å være annerledes, eller,,,? Uansett, velkommen etter dere andre, når alt håp er ute og tiden måtte være inne
    3 poeng
  5. yes, da har jeg UL oppsettet. Veier 210 gram. vindskjerm 30 gram, brenner 30 gram og kjele 150 gram.
    3 poeng
  6. Etter å tråla nettet for å finne reserve krone til mitt Heinola 155 MM isbor så fant jeg et på slomp på en butikk i Finland i dag, og det var det siste de hadde igjen. Så nå er fisketuren inn til Stor røyas rike reddet!
    3 poeng
  7. Jeg er blitt befengt med en utvidet familie, og damene ville så gjerne ha katt. Så da ble det sånn, selv om jeg selv heller kunne tenkt meg hund. Er under middels interessert i katta, men jeg blir litt fascinert av den. Nå har jeg sett at også den planlegger. Innimellom er den alene hjemme ei helg. Da får den en real porsjon mat som skal holde for hele helga. Når vi kommer hjem søndag kveld er det alltid en del mat igjen i skåla, og katteskinnet går rett bort og spiser opp det siste med en gang vi kommer. Han har altså rasjonert, og holdt igjen en del mat for å være sikker på ikke å gå tom. Det er det få hunder som ville klart...
    3 poeng
  8. Jeg bare ser for meg at med 30kg+ i pulken i dypere løssnø så vil disse skape mer motstand enn uten? Men det er ikke noe jeg har fått testet skikkelig. Bare en antakelse, og vanlige transportpulker har jo heller ingen ekstra sidestøtte normalt sett. Jeg føler den er stabil nok uten, og klarer meg uten "ekstra sikring" når det ikke er et levende vesen som må bære konsekvensene av en evt. velt. Kan være jeg skrur dem på igjen hvis jeg merker at jeg kunne trengt dem.
    3 poeng
  9. Jeg har kjøpt 3-4 ting som jeg har hatt litt vondt i magen, når jeg trykket på kjøp knappen. Duplex var en av disse, men er helt overbevist etter ganske mange døgn og forskjellig forhold at dette blir med meg evig, og det er det ikke mange telt som har blitt!
    2 poeng
  10. Ville kjøpt en pose med T-comfort ca 5 grader kaldere enn det du har tenkt å sove i. (T-limit stemmer ikke for meg).
    2 poeng
  11. Du har ingenting å frykte, bare masse å glede deg over. Det er fantastisk å lese at du har tatt denne avgjørelsen. Vær ute, og vær tilstede i øyeblikket. Ikke tenk på hva du skal gjøre når dette året eller disse årene er over, for det vil ordne seg til slutt uansett. Vi lever i en velferdsstat og du kommer ikke til å sulte i hjel, og med en bakgrunn i IT har du hvert fall ikke noe å bekymre deg over. Dette er noe mange mange flere mennesker burde ha gjort!
    2 poeng
  12. Sommeren kommer fort! Npl trenger minst 3 mnd planlegging og trening ikke minst! anbefaler deg å sette hjula i sving snart skal du få noe annet enn en to ukers tur og en en ukers tur her og der! Man må ta å satse så det kjennes !
    2 poeng
  13. De jeg linket til over fra aliexpress var kjempebra! Klemte hardt med hånden og lekker ikke! Drypper heller ikke og lett å sprute med. Fulgte med en liten trakt. Lurer på om jeg skal bruke en til matolje også, må bare tape/merke så jeg ikke tar feil. 😅
    2 poeng
  14. Jeg liker også spritkjøkken For noen år siden brukte jeg mye Trangia 25, og da (i 2001 - tida flyr!) modifiserte jeg sparelokket til å bli trinnløst regulerbar utenfra. Den gjorde det veldig mye enklere å bruke og justere stormkjøkkenet syntes jeg. Først bøyde jeg littegranne på vindskjermen der de to delene settes sammen, slik at delene 'låste' seg i fast posisjon når de ble satt sammen. Et lite hull ble boret i øvre vindskjerm, så en reguleringsstang (sykkeleike) kunne tres igjennom. Sparelokket fikk montert på en liten stang (igjen, en sykkeleike - se bilde). Og så ble det boret et lite hull ytterst på lokket på spareringen for stanga. Bruk: Reguleringsstanga ble tredd gjennom øvre vindskjerm og festet i sparelokkets lokk. Lokket ble så satt nedi hullet sitt med lille stanga gjennom et hull. Så kunne hele sparelokket vippes til siden ved å vri på stanga (lokket la seg over reguleringsstanga) så full effekt kunne oppnås. Gryta måtte løftes litt for å kunne vri sparelokket over brenneren igjen (vha reguleringsstanga), og så kunne varmen reguleres trinnløst ved å dra reguleringsstanga inn og ut. Jeg prøvde også vintertillsatsen, men endte opp med å bruke en (for meg) enklere løsning. Jeg tok en aluminiumsplate, kanskje 2-3x20cm og 1mm eller så tykk, og festet noe Glava på den ene enden og bøyde plata på andre enden først rett opp, skarp knekk rett ned, og så flatt ut. Ved bruk fyrte jeg opp i brenneren, stakk så Glavadelen av plata nedi - den fylte seg da med rødsprit og tok fyr. Så stakk jeg plata inn i nedre vindskjerm gjennom det hullet gassbrenneren passer i og hektet den fast i hullet. Underlaget under stormkjøkkenet bør ikke være brennbart... Nå for tida bruker jeg noe gassbrennere og noe rødspritbrennere, sistnevnte mest med hjemmelagde brennere og vindskjerm/stativ. En variant som ligner på Trangia men blir lettere er Optimus Tor 91 (eller en kopi, kanskje denne: https://www.jula.no/catalog/fritid/friluftsliv/friluftskjokken-og-piknik/turkjokken/stormkjokken-770027) med hjemmelaget justerbar rødspritbrenner (dobbeltvegget, med stang så den kan justeres utenfra stormkjøkkenet). Oppkok av en halv liter vann har jeg målt til ca. 5 minutt; omtrent det samme som med Trangia-brenneren med forvarming, uten forvarming målte jeg tre minutt ekstra. Titankopp eller brusboks med rødspritbrenner og vindskjerm m/kjelestøtte er også kjekt - min letteste utgave med brusboks veier ca 60g med brusboks m/silikon-drikkekant og lokk, brenner, vindskjerm/stativ og isolerende 'pot cosy'
    2 poeng
  15. Hei, Etter suksessen med kartutskrift.no prøver jeg meg nå på turkart til Garmin. På kartmannen.no kan en nå kjøpe turkart for Garmin, hele Norge for kr 349. Dette er generert fra Statens Kartverk N50 datasett, likt som turkart på kartutskrift.no og Garmins "TOPO Opplev Norge v4 PRO". Garmin TOPO Opplev Norge v4 PRO og kartmannen kartet er basert på samme datagrunnlag og derfor ganske like, men hovedforskjellen er: Garmin kartet har høydedata innebygd som gjør at en kan lage 3D kart og skygger, planen er at dette skal komme på kartmannen også (begge har høydekurver) Jeg oppdaterer kartet hver måned, mens jeg er usikker på hvor ofte Garmin oppdatterer kartet (fri oppdatering i 12 mnd er inkludert) Prisen på garmin kart er kr 1299, mens kartmannen kartet koster nå kr 349. Forskjellen mellom frikart og kartmannen er: Flere navn er inkludert i kartmannen kartet. Det er flere hytter og byggninger i kartmannen kartet, spesielt "på bygda" Andre stier er med på kartmannen enn frikart. Frikart er veldig bra og ofte bedre enn kartmannen i sentrale strøk siden det er basert på open street map. Mens det er motsatt utenfor allfarvei. Jeg kommer til å jobbe videre med kartet til høsten, så kom gjerne med tilbakemeldinger og forbedringsforslag!
    1 poeng
  16. Har denne selv og den fungerer veldig bra. Lader kjapt og den er liten og lett.
    1 poeng
  17. @Kjell Iver Thanks for the reply (I think I made a edit just after your reply). The walks are from hut to hut as orientation points, not as daywalks 😊 Thanks I will look into Narvik! Do you think its a much better place for resupply then Riksgränsen in terms of prices/products?
    1 poeng
  18. Min erfaring er at -6C har vært mer enn godt nok for 3-sesongs-bruk. Jeg har brukt min EE Revelation i minusgrader i kun undertøy(og lue) og var varm og god hele natta. Skulle jeg valgt på nytt igjen hadde jeg dog gått for 5*/-1* Revelation og spedd på med -12/-17 Enigma til skuldersesong/lettere vinterturer. Tankegangen bak er rett og slett at Revelation har glidelås som åpner den helt opp i beina og lettere å lufte i varme omgivelser. Enigma i kaldere omgivelser er veldig grei mtp varme bein og mindre fare for kuldebro. Jeg leste også denne statistikken som @Memento mori referer til før jeg kjøpte, men valgte å bruke vekt og pengebesparelsen på -12 vs -6 på å kjøpe en lett og tynn dunjakke og noen duntøfler (jeg fryser fort) for å ha større fleksibilitet. Når det komme til weather strips: Jeg kjøpte ikke dette. Tanken er å beskytte fotenden og hode-enden mot fukt fra hhvis teltduk og pust. Angrer ikke så langt, men det kan bli kjipt den dagen jeg angrer. Jeg har 20D-stoffet(som bruker til weather strips) på underquilten for å beskytte mot vann. Det er helt åpenbart et mer solid materiale og føles hardere. 10D-stoffet er svært mykt og deilig å ta på.
    1 poeng
  19. Har ikke vært over dammen og gått AT, dessverre. Fikk tak i merket siden den passet til mitt Amerikanske oppsett, og tenkte at det må være en flott samtalestarter. Du er faktisk den første som har sett det! Hadde vært artig å gått Deler av den, men AT er litt spesielt. Etter det jeg vet er det ingen her inne som har gått hele, men Vegard @paddelunde gikk en lang del i 2018.
    1 poeng
  20. Thanks again 😊. I am getting very close to having a final route, but I could use your insights again. Looking into the route using the maps on ut.no and kso.etjanster.lantmateriet.se, I think I am getting a better understanding of the area. I will try to make this post as readable as I can. Right now, I see this as being my first leg: Sulitjelma Ny-Sulitjelma Fjellstue Ny-Sulitjelma Fjellstue Sorjushytta Sorjushytta Sårjåsjaure Sårjåsjaure Staddajåkkå Staddajåkkå Staloluokta Staloluokta Arasluokta Arasluokta Låddejåkk Låddejåkk Kutjaure Kutjaure Vaisaluokta At this point, I will take the boat from Vaisaluokta --> Ritsem to resupply. When I look at the Swedish map, at Ritsem I see I have two options. (1) As Kjell Iver said, I can stay on the Ritsem-side of the lake (the Akkajaure). I could then walk Ritsem-Roysvatn, on the Swedish map there is a trail so I guess its walk-able. (2) Take the boat back to Vaisaluokta and walk Vaisaluokta-Roysvatn (normal Nordkalottruta route). I think I will take this option, because it seems a more enjoyable hike. Do you guys think Vaisaluokta-Roysvatn is a better hike then Ritsem-Roysvatn? Right now, I see this as being my second leg: Vaisaluokta Røysvatn Røysvatn Paurohytta Paurohytta Sitashytta Sitashytta Skoaddejávre At this point, I would like to do something else then the normal Nordkalottruta (which is Skoaddejávre-Gautelis and Gautelis-Abisko), because I want to avoid the Kungsleden. This is my alternative plan: Skoaddejávre Cáihnavággihytta Cáihnavággihytta Cunojávrihytta Cunojávrihytta Katterat Katterat Riksgränsen At this point, I can resupply in Riksgränsen (instead of Abisko). The downside here I think, is that Cunojávrihytta-Katterat is partly on a railway. Also Katterat-Riksgränsen looks like there is some railway. Maybe getting a train from Katterat to Riksgränsen is better then walking Katterat-Riksgränsen? The big benefit is avoiding Kungsleden. Then I would need to find a way from Riksgränsen to Pålnoviken. On the Swedish map it looks like a long stretch of walking by a railway. Any suggestions, or do you think I should just walk this stretch to Pålnoviken along the railway? Right now, this is my third leg: Katterat Riksgränsen Riksgränsen Pålnoviken Pålnoviken Lappjordhytta Lappjordhytta Altevasshytta Altevasshytta Gaskashytta Gaskashytta Vuomashytta Vuomashytta Dividalshytta Dividalshytta Dærtahytta Dærtahytta Rostahytta Rostahytta Pältsa Pältsa Kuohkimajärvi Kuohkimajärvi Kilpsijärvi At this point, I would resupply at Kilpsijärvi. I also have an alternative in this part, but I dont know if this is possible with the distances (because of food-weight): going through Gappohytta and Goldahytta Right now, this is my last leg: Kilpsijärvi Saarijärvi Saarijärvi Kuonjarjohka Kuonjarjohka Meekonjärvi Meekonjärvi Pitsusjärvi Pitsusjärvi Somashytta Somashytta Saraelv Saraelv Nedrefosshytta Nedrefosshytta Reisavannhytta Reisavannhytta Madam Bongos Fjellstue Madam Bongos Fjellstue Kautokeino
    1 poeng
  21. @gramjeger Z-packs Duplex har jeg også titta litt på. Ser at andre har spurt om vind på fjellet osv. Men hva med dugg? Dette er et single-wall-telt så kondens burde jo være et problem i Norge i det minste? Svarer i tråden her. Men i endukstelt blir det kondens. men Duplex er laget slik at det renner ned på innsiden og gjennom messen som går rundt på begge tverrveggen. Det havner ikke inni teltet, det er også veldig luftig, så det blir nesten som en Tarp. Det er både en fordel når det er varmt, men en ulempe ved mye vind og kalde forhold- Det er et kaldt telt. Jeg har hatt Hilleberg Rajd, og der havnet all kondsen inni, men det ble mye mere kondens også, siden det var på en måte en vindsekk du satt i.
    1 poeng
  22. Flotte greier! Jeg har en gammel barnepulk selv, som jeg bruker som transportpulk. Men jeg har bare fjernet setet og vindskjerm. Men bildene dine ga inspirasjon til videre "foredling".
    1 poeng
  23. Det gjenstår å se, men det er mulig, ja. Her har jo Fjellpulken opprinnelig borret et hull gjennom glassfiberen, for dette er det ene av to skruefester til støttearmene (anti-velt-armene) originalt. Så jeg hare bare benyttet samme skrufeste til denne reima. Kanskje ved et ordentlig kraftig støt/napp/nykk i dette punktet, så er det mulig at glassfiberen sprekker hvis man er uheldig. Jeg ser derimot ikke for meg at skruen kommer til å "gnage" nevneverdig på hullet så hullet i glassfiberen utvides. Jeg får følge litt med på dette :).
    1 poeng
  24. Gratulerer !! Jeg ble for sen til å komme med innspill før avgjørelsen ble tatt Jo eldre vi blir, dess mer ser vi at livet engang tar slutt. Og hvor viktig det er å LEVE, uansett hvor flosklete det høres ut. Jobb får du deg når du er ferdig med å være på tur, og jeg kan umulig tenke meg at et år eller to gjør at du ikke har til smør på brødskiva når du blir pensjonist. Jeg har kommet dithen at jeg tenker innimellom " hvis jeg er så heldig at jeg får bli pensjonist ". Så derfor velger jeg å gjøre det jeg har lyst til stort sett, og bruke de pengene jeg har. Barna mine har fått beskjed om at jeg forhåpenligvis er blakk når jeg dør, men at de får arve en gjeldfri leilighet. Tøft og kult valg du har tatt, lykke til
    1 poeng
  25. https://www.hengut.no/2018/06/11/grunnkurs-isolasjon/
    1 poeng
  26. Samme kan skje med Grillristen til Folding Firebox brenneren. Har ikke sett at den buer seg så veldig for den modellen, men noe deformering har jeg erfart med den største risten de leverer (bredere enn selve ovnen). Sikkert fordi jeg ikke hadde fulgt produsentens anbefaling om: "[...] to not add the grill plates until you are ready to put the meat directly on the grill. This helps take the heat out of the plate and prevents warping. Most people will put the plates on the firebox while they are getting the fire going and leave it there. Not a good idea." Så kanskje det samme rådet er verdt å følge for Bushboxen.
    1 poeng
  27. I dag lager jeg en ny kano, denne gangen blir det en lett 14 fots enmannskano. Det er meningen den skal bli så lett at jeg lett kan håndtere kanoen opp og ned av biltaket alene. Satser på en vekt på ca 15 kg og det ser det ut til at jeg skal klare. Jeg har brukt gran og noe ceder for å lage mønster ved reling og i bunnen. Skroget har fått epoxy/glassfiberduk som forsterkning på innside og utside. Reling, seter og annet blir i ask. Jeg startet før jul og er ferdig i god tid til kanosesongen. Har hatt en del hjelp av sønnen. Vi laget en tilsvarende tomannskano for fire år siden, men den er litt vanskeligere å ha med å gjøre alene. De første plankene er på plass: Feller inn bålflammer i bunnen: Utsiden grunnet med epoxi før jeg legger glassfiber: Epoxi / glassfiber lagt på innsiden også: Nå står relinger og sete for tur....og et antall lag med klarlakk. Tom Brattli
    1 poeng
  28. Min engelsksetter er trolig ikke den skarpeste hunden i skuffen. Han kan åpne baderomsdøra, vaskeromsdøra og døra ut. (har nå snudd handtaket til badet, har ikke klart å åpne etter det). Våknet en natt med at en hund bjeffet ute. Gikk ned fra loftet, og det var iskaldt i mellomgangen. Alle nevnte dører var åpne og hunden var ute. Da sto han og bjeffet ved balkongdøra og ville inn. Alle dørene var åpne på andre siden av huset, men å gå den veien inn igjen, den tanken slo ham ikke. .
    1 poeng
  29. I slutten av januar hørte jeg et aldri så lite rykte om at Jan Erik hadde gått til innkjøp av ny pulk. Dermed var jeg snar med å foreslå en skikkelig fjelltur med pulk, telt, primus og pilkestikker. Den aktuelle helgen ble satt av, og det møysommelige arbeidet med å finne ut hvor vi skulle ta turen var i gang. Det var ikke få alternativ for å si det mildt. Hamsedalen på Strynefjellet, Ulvådalen mot Pyttbua, Lesjøen i Lesja og flere andre var aktuelle destinasjoner. Som vanlig viste langtidsvarselet strålende vær, men jo nærmere vi kom startdagen desto dårligere ble meldingene. Storm er god på akkurat det! Til slutt var det ikke vi som bestemte hvor vi skulle, men været. Etter god research av Jan Erik hadde han funnet ut at prognosene var noe bedre øst for Hjerkinn på Dovrefjell, dermed var planen klar. Kompasskursen ble stilt inn mot Hemtjønna, en drøy mil fra Grønbakken. Endelig skulle jeg få prøvd vinterfriluftsliv på høyfjellet. Februartur til Dovrefjell. Da vi var fremme ved parkeringa ved Grønbakken hadde sola akkurat rukket å gå ned, heldigvis gjorde månelyset at det gikk helt fint å gå uten hodelykt, men det ble en tung start. Forholdsvis bratt stigning i tungt føre, gjorde at de første kilometerne gikk utrolig tregt. Tre timer på tre kilometer sier vel det meste. Snøen var ikke særlig kompakt der vi stampa under tregrensa, og vi tråkket gjennom titt og ofte. I et svakt øyeblikk hadde jeg nesten lyst å snu og Jan Erik måtte grave dypt i den pedagogiske verktøykassen sin for å få opp motivasjonen til undertegnede. Sånn sett har det sine fordeler å dra på tur med en som jobber på leirskole, og er vant med motiveringsarbeid. En liten pause der han stilte opp med varm kaffe, og en aldeles nydelig sigarett gjorde susen. Når jeg tenker meg om håper jeg han ikke bruker akkurat det trikset på elevene sine om han er glad i jobben sin, det hadde kanskje ikke falt i så god jord hos alle. Men for meg, som tidligere nikotinslave funka det like godt som astmamedisin gjør for langrennseliten, om det er lov å si i disse VM dager. Uansett, etter den litt tråe starten gikk det heldigvis bedre, og de siste syv, åtte kilometerne gjorde vi unna på ca tre timer. Da klokka nærmet seg midnatt var begge telta oppe, og vi kunne krype i posen etter en lang og slitsom dag. Sola har akkurat gått ned og vi skal til å gå. Camp Kaitum! Endelig fremme og som du ser er Jan Erik i strålende godt humør. Arne Brimi stilte opp med viltkaker og rotmos med eplebiter til kveldsmat. En god del av lørdagen ble brukt til fisking, og utrolig nok ble årets første ørret et faktum. En småsprek rakker på rundt halvkiloen var helt innafor. Ellers gikk egentlig dagen med på alt og ingenting. Mye fotografering, spesielt på kveldstid da vi var så heldig å få en kraftig stjernehimmel og flotte forhold for teltfoto. Om du ikke liker bilder av "lysende" telt i nattemørket er det bare å stålsette seg for en ubehagelig opplevelse om litt. Turen ned igjen ble en helt annen opplevelse enn turen opp, etter to effektive timer var vi med bilene og kunne konstatere nok en vellykket tur. Campen lå på ca 1200 moh. som er ny rekord for meg når det gjelder vintertelting. Det ga mersmak og nå er jeg i gang med å planlegge en ny tur i Dovrefjellområdet i løpet av vinteren, men denne gangen kanskje oppsøke noen av de gode fiskevanna i nærheten av Lesjafjella. Så får vi se om det lar seg gjøre å presse en sånn tur inn i timeplanen. Takk til Jan Erik for turen, og husk kaffi og røyk egner seg ikke for alle som trenger en liten motivasjonsboost. Vi prækast! Frokost på gang. Foto Jan Erik Hansen Som alltid er det viktig med en rolig start på dagen. Jan Erik har skjønt akkurat det. Så skulle det fiskes. Der nede ligger Hemtjønna. Foto Jan Erik Hansen Ivrig fisker. Snakk om latskapsfiske. Årets første. Foto Jan Erik Hansen Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 1 Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 2 Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 3 På tide å vende snuten hjemover. Takk for turen Jan Erik. Se hele artikkelen
    1 poeng
  30. God lørdag godtfolk. Her sitter jeg å venter på å bli klar til en tur til skogs. Jeg skal straks dra på meg Fjellrevenbuksa og ullundertøy. Skauturer er min meditasjon og egenterapi fra en hverdag som stort sett bare består av å jobbe med bakterier og antibiotikaresistens. I tillegg er disse turene for meg absolutt påkrevet hver gang dette landet svinger ytterligere mot mot høyre og lenger vekk fra naturen. Uansett, kanskje noen har glede av et par fun-facts? Den levende organisme, eller "ting" om man vil, det finnes mest av på kloden er planter. Gress, trær osv. Det representerer 82% av alt liv. Bakterier kommer på en god andreplass og representerer 13% av alt som er levende. Hva med oss, 7,6 milliarder mennesker? Vi representerer kun 0,01%! Mao, og målt etter biomasse, det finnes 1300 x mere bakterier enn det finnes mennesker på jorda. Herre Jesus kan enkelte kanskje tenke, i hvert fall om man bor i Rogaland og har fest med kaffe og wienerbrød i dag, men nesten alle bakterier som finnes er enten harmløse eller våre venner. Vi er avhengig av dem, og de spiller faktisk en viktig rolle i vårt forsvar mot infeksjoner. De er endel av immunforsvaret vårt. Bakterier er våre venner. Jeg er skikkelig glad i dem. En annen ting jeg tenker det er viktig at så mange som mulig veit, er at det har eksistert antibiotikaresisten (AMR) like lenge som det har eksistert bakterier. Dvs i sannsynligvis millioner av år. Og AMR begynte å øke før vi oppdaget antibiotika fordi vi allerede hadde oppdaget desinfeksjon. Dette henger sammen. Bakterier gjør (selvfølgelig) hva de kan for å overleve farlige stoffer de utsettes for. Feks tetravalente ammoniumforbindelser, sulfa-preparater osv. Desinfeksjonsmidler mao. Og de pakker og stokker genene som beskytter mot disse desinfeksjonsmidlene sammen med gener som koder for AMR. Så når de klarer å bli motstandsdyktige mot ett stoff blir de ofte motstandsdyktige mot mange andre i samme slengen. Det nesten mest fascinerende er at bakteriene, også de helt harmløse, kan sende disse pakkene med resistens-gener til andre bakterier av helt andre typer. De deler på beskyttelsesmekanismene. En harmløs men resistent miljøbakterie kan derfor gjerne dele sin ervervete resistens med en potensielt sykdomsfremkallende bakterie. Dette er ikke bra. Det er faktisk en av de største utfordringene vi står ovenfor. Til slutt, dette ble lenger enn planlagt. Alle levende vesner lever med en felles bakterieverden (the microbial biosphere). Resistens som utvikles i miljøet eller i dyrepopulasjoner betyr noe for oss. One Health er en anerkjennelse av sammenhengen mellom helsa til planeten, dyr og mennesker. Ikke kontroversielt eller oppsiktsvekkende. Det er bare en "selvfølgelighet" altfor få tenker på. Vi mennesker har i veldig mange år øst ut med desinfeksjonsmidler og antibiotika på oss selv, og ikke minst i landbruket og annen industri, og har derfor i stor grad påvirket forekomsten av resistens i denne mikrobeverdenen alt liv må forholde seg til. Det mest behagelige er kanskje å ikke vite dette, men jeg overbevist om at vi alle kommer til å merke det. God helg, god tur. Jeg drar nå.....
    1 poeng
  31. Har samme erfaring selv. Vedbrenner er sjarmerende tungvint på dagsturer, men på teltturer er det gassbrenneren som plukkes frem (må ha et par kaffekopper før jeg kryper ut av soveposen).
    1 poeng
  32. Har startet på en artikkel om turen, og trengte gpx fil fra turen. Laget denne: Ser ut som ruta er rimelig effektiv, og på Holleia må jeg gå på oversiden av Væleren for og ikke havne i bebygd strøk. Ene svingen på Holleia er der hvor jeg måtte legge om ruta på grunn av nedfall og toppbrekk på trær. Streken ved Vikersund er for å komme til campingen. Streken ved Sylling er på grunn av at jeg valgt å gå ut på Hørtekollen.
    1 poeng
  33. Jeg bruker Compeed, tensoplast og Leukotape P Sportstape. I tillegg bruker jeg tynne damestrøper innerst. Bruker alle muligheter til å lufte beina og sokkene, slik at det er tørrest mulig. Jo varmer jo mere gnagsår. Jo mer grusveier eller asfalt jo mere gnagsår litt generellt sagt, derfor prøvde jeg å holde meg mest på stier. Samme paret holdt hele turen for min del.
    1 poeng
  34. Etter turen 2 Tyrifjorden er Norges tredje største innsjø målt etter volum, og femte størst etter kvadratkilometer. Det er ganske vanlig å gå rundt vann, runden på Sognsvann er vel den mest kjente, og den som er gått mest tipper jeg. Har lest om at det er gått rundt Mjøsa, Femunden blant annet. Men finner ikke noen andre som har gått rundt Tyrifjorden. Hva kunne vært gjort på en bedre måte? Det som ble den største utfordringen var varmen, og brannfaren i skogen. Så å gå sent på dagen på varm asfalt, var det tyngste. Dette var også det som tok mest på beina. Det er to alternativ, starte veldig tidlig på dagen/natta eller skaffe skyss på de to partiene som det var mest - mellom Holleia og Finnemarka, og mellom Krokskogen og Holleia. Matmesig var opplegget mitt mye realtype mat. Det bør lages med varm vann, med brannfaren ble dette en utfordring der hvor jeg ikke kunne bruke primus for at det var for tørt. Dette skjedde også før forbudet mot bruk av åpen flamme kom, det var ekstremt tørt. Så det var måltider hvor jeg ikke fikk laget real som tenkt. Var en situasjon som jeg ikke hadde tenkt over. Hadde som backup å lage små bål hvis brenneren sviktet. Siden jeg havnet midt i alle helligdagene, måtte jeg bestemme veldig mye ang mat og mengde før jeg dro. Måtte legge inn litt ekstra, dette ble til overs, og ble bært som ekstra vekt. Det som er på bilde, ble til overs. Jeg skrev ut kart selv, for å få utsnittet jeg ville ha, kartet ble ganske slitt da det blir brettet mye. Burde ha kjøpt turkartet for Finnemarka, Holleia og brukt kartene jeg hadde for resten av område. Men dette gir ekstra vekt, så det som ikke blir brukt burde vært sendt hjem. Så en person som kunne møtt meg på noen punkter og byttet kart, og fått passe med mat hadde vært det ideelle. Burde ha tegnet inn skiløyper på kartet, for lettere navigering. Hadde heldigvis med en tube med faktor 30 solkrem, ellers hadde jeg blitt veldig solbrent, hadde fort ødelagt turen. Dette er erfaring jeg har fra før, blant annet fra sykkelløpet Trondheim-Oslo. Pakket men som ikke ble brukt Brukte ikke noe førstehjelps utstyr, bortsett fra tape på beina som var planlagt. Regntøyet ble ikke brukt, bare sol hele 12 dager Steikepanna og smøret - fikk ikke fisk på turen - ny personlig rekord i å ikke få fisk repsett - ikke noe som måtte repareres på turen Reservebriller Reservebatteri til GPS Ting jeg ikke hadde plass til i sekken og som ble lagt bort når jeg pakket Hette til Goretexjakka og balaclava trengte jeg ikke pga det fine været. Campsko/badesko ble savnet, veldig vondt å gå ut å bade på mange ukjente steder. Den blå koppen og spisesett var greit nok å kutte ut, spiste rett av posene. Z-Seat ble savnet ved korte stopp Saga ble savnet, hadde vært kjekt å ryddet litt kratt på noen av fiskeplassene. Nattflaska ble ikke savnet. Radioen ble savnet, spesielt i områder uten dekning. Det bør få plass på neste tur! Ekstra batteri til satellittelefon, trengtes ikke. Shampoo - gikk fint med universalsåpa Aluminimsfolie til å steike stor fisk på bål....ingen kommentar
    1 poeng
  35. Skilt på Gaupeskarsveien, lurer alltid på hva slike betyr, men her var set 2 km til den startet. Snøplog som ikke var brukt på en stund. Ok, men kjedelig grusvei å gå. Skiltet der Gaupeskarsveien startet. For di som lurer så er det 2 steder i distriktet som heter Damtjern. Et lite museum åpnet på søndager om sommeren Kjerraten var en slags skiheis for tømmer De har laget en sti som jeg fulgte Vanndrevet, men de hadde for lite vann, ble derfor nedlagt Det er mange slike hjulhus på stien De har en egnen grønn farge på sine merker. Den går i skogen På små gamle veier Steinsletta kulturland Nok et reservat som jeg er innom på turen Veldig fint å gå litt i skogen etter asfalt etappe Lillekonvallen har kommet Da er jeg tilbake ved utganspunktet på turen. Her er jeg Så da har jeg «runda» Tyrifjorden Distansen jeg har gått er 157.5 km ifølge garmin Så da er det bare å vente på bussen hjem.😀 Var nok lurt å starte tidlig i dag, for å slippe varmen, så det blir bra med et bad og feiring med en burger og en is. En flott tur, ikke en dråpe regn, bare bra vær. Ikke ramlet, ok i kroppen etter å ha gått hver dag i 12 dager.😀
    1 poeng
  36. Noen bilder fra solnedgangen Ser nesten ut som en person på et wc skilt! Veldig åpen løsning i natt, kjenner det stråler varme fra steinen bak meg og myggen surrer, ikke ofte det er helt vindstille på en slikt topppunkt. Blir og opp kl 03.55 😱 for å være klar til ☀️ soloppgang kl 4.15!
    1 poeng
  37. Nok et Naturreservat på turen. Lårviktjern, er er det også en flott plass å raste. Stien her er lite brukt. Første synet av Steinsfjorden og jeg kan se mitt endepunkt på turen😀 Et lite vann med flytene mose Litt skar som er typisk for område. Furu som det har slått ned i, blir alltid ganske rare i fasongen. Da veit du at du er høyt oppe. Flere skar som må passeres. Ser faktisk helt hjem på et punkt! Mørkgonga, artig ravine. Har en turrapport Mørkgånga herfra. Var en som hoppet over her på ski i vinter Hoppet på ski over Mørkgånga. Her ser dere linja, brukte den store steinen som hopp. Skal se om jeg finner igjen innlegget Flott utsikt fra kanten på Mørkgånga. Rast ved migartjern
    1 poeng
  38. Dag 11 Flott måne i natt Retaping av bein, de er helt ok, men trenger nok en liten vask når jeg kommer hjem. .. Alt ut av sekken for å pakkes for en ny dag. En appelsin og et eple, samt flaska jeg fikk i går måtte implementeres. Bra at jeg ble kvitt en tom gassboks og søppela i går, som ble med @kokken81 ned igjen i bygda. Vindstille å klart i morres Så langt har jeg gått, satser også i dag på å bli tidlig ferdig med å gå, for å slippe unna varmen. Bare skog og stier i dag. Dagens mål var skiltet ved Retthella Utsikt fra toppen ved Rethellseter, som ligger sydvent slik som seterer ofte gjør. Ingen dyr her nå, har bare møtt 3 sauer på hele turen.
    1 poeng
  39. Da har jeg kommet til Retthellatjernet, er 1400 meter i luftlinje unna der jeg bor, og 300 høydemeter. Litt rart når en er på gjennomreise. Har ikke gått en meter feil i dag. Stort sett lette og fine løyper. Valgte å gi meg tidlig, etter en tidlig start, og nesten ikke pauser. Varmt og har ikke lyst til å utsette kroppen/beina for mye i denne varmen. Har gått hver eneste dag i 10 dager. Viktigere å fullføre turen. Har litt over 2 mil igjen. Bare halveis rundt Steinsfjorden i prinsippet. Her er kvelden og nattas plass, knallvær forsatt. Veldig dårlig dekning her. Fikk ikke lastet opp flere bilder, selv om de var vasket. Edit: Møtte også en huggorm i dag, men rakk desverre ikke å ta bilde av den
    1 poeng
  40. De å ha forskjellige plugger gjør det lett å telle opp antall før jeg pakker de ned. Spesielt MSR Carbon core pluggene på 5,5 gram er utrolig bra😀 Ved Damtjern gjør stien en rar sving, ofte når det er slik er det en grunn til dette. En gammel meget smal hestevei! Oppbygget over våte partier. Artig sted å gå Løypa blir kaldt linjeløypa etter strømlinja som går der Ved Nilsebu er det både Gapahuk og en liten åpen koie😀 Har også gått planken i dag. Det er en artig funksjon på iPhone som gjør ar du kan ta panoramabilder om z aksen (vertikalt) i stedet for Vannrett som er mest brukt . Vi er midt i Løypebas Kjells rike, flott skiløypeunderlag som også blir brukt til stier . Her er alt av nedfall og toppbrekk fjernet👍 Utsikt fra Sørsetera sørover Hadde tenkt meg innom Sørsetera og ha en bedre lunsj der. Men ble møtt av en løs hund som bjeffet og kom mot meg. Eieren av Sørsetera kom ut og kjeftet på den. Men skjønner meg ikke på hundeeiere som altpåtil driver/lever av besøkene - at de ikke kan ha hundene sine i bånd. For min del var opplevelsen med god mat ødelagt før den startet. 10 dager på tur er tydeligvis ikke nok for min del. Gikk derfor bare videre. Sier du i fra før du bare høre at den er snill eller at de blir sure når du påpeker båndtvang. Veldig rart at de ikke skal gjelde alle hunder. Er snart bare Steinsfjordendelen igjen av turen😀 DNT sin Jørgenhytte ligger like ved Prøveborring til Ringeriksbanen som aldre kommer til å bli bygget, dan den ligger på feil sted og blir alt for dyr (tror jeg) Inniom et naturreservat Her trives myggen knallbra, måtte bare gå og aldri stoppe 500 meter til Kleivstua ! Rart å sving av og forsette turen Ble også noen få meter på Gamle Bergenske kongevei.
    1 poeng
  41. Ble ikke noe fisk 🐟 i kveld heller, ga opp etter en halvtime. Så får legge ut et bilde av Zpacks Duplex ⛺️ i camo, tatt i kveld i stedet. Sjekket langtidsvarselet og er jeg heldig har jeg samme flotte været resten av turen, nesten ikke til å tro, har ikke hatt overskyet vær eller regn på turen😀
    1 poeng
  42. @Tiur3 dukket uventet opp i Sylling og vi hadde en lang og god prat. Hyggelig å treffe likesinnede slik. 👍 Artig å se hele siden på Vestmarka, skal gå på kanten bortetter for å få minst mulig opp og ned. Holsfjorden -sjekk det været!🌞 Skiltet fra Enger, fulgte veien @tiur3 til Asdøltjern. Skjønner meg fortsatt ikke på de med hund som gjør dette😖 Endelig en bom jeg kan like Litt lokale veisperringer, men det er ryddet mange steder på stien😀 Setter pris på det at stiene blir vedlikeholdt. Detonerende lunte hadde vært fint her. Tveitsetera var gammel og veldig sliten. Men hadde et sjelden stor og flott tuntre tipper opp mot 20 meter, må være veldig gammelt. De lokal ender er ikke redde for folk, får nok en del mat av mennesker her. Så tørt at mosen peker oppover i kantene. Dette blir nattas teltplass Har 103 km på tripptelleren, skulle etter opprinnelig planen ha gått ca 80 km. Her er Asdøltjern, en perle i Sylling Er på vei nordover igjen. 
    1 poeng
  43. Passerte et naturminne på vei ned, uten at jeg fant ut hva det var. Hørtekollen fra siden. Bratt litt lenge unna, knall vær🌞 Ser hele åskammen som blir veien videre Sylling nådd, Finnemarka er passert på tvers, Vestmarka neste👍 Spar Hostfjorden, startet med en brus og 2 is😂 Hit har jeg kommet. Det store oversiktskartet, bare en lang legg og litt tilbake så er det gjennomført. Føles som jeg nesten er hjemme, og det er 40 km til å gå hvertfall😱 Hentet pakke i posten, blir hardt pakket for å få plass til 5 dagers mat pluss en ekstra dag i tilfelle. Hele kaffeposen går inni kaffekjelen når jeg bytter til en større plastpose! Lunsj blir noe som ikke er ferdig, grønt og frukt😍 Planen er å nå Asdøtjern for å campe og bade, det er ca 25 grader her nå.
    1 poeng
  44. Har vært en flott dag, mye fin natur! Det til å med heter det pene tjerna! Fantastisk teltplasser og sikkert bra fiske til vanlig også! Slike odder som stikker ut og med sola på alle sider🌞 Litt arbeider Atv spor er ikke fint, uansett hvem som lager de. Fant en ballong også😖 Lufting av bein og tørking av sko og sokker i hver pause Kaffe må til 100 grams gassboks og MSR pocket rocket brenner, primus 0,6 l kaffekjele, MSR 0,8 l titangryte Real chilli concarne til lunsj nr 2, titaner long spon. Krevende å naviger i dag, har gått feil/for langt 4 ganger i dag a 100-200 meter en vei... ikke lett å se at stien er rett frem. Mye skog som syns når en får hode litt opp. De har merket på Stein, trodde dette var rett frem og så er det 90 grader til siden, nok en liten bom! 360 graders panorama utsikt! Er merket med en hvit plate på sort bunn. Her er punkt 598 MOH Bra temp i dag også
    1 poeng
  45. Da har jeg vært gjennom et artig punkt, stige ned og tau opp, tips fra i går😀 Lokal produsert stige uten CE merke Bratt bilde tatt rett frem I bunn var det rester etter en liten dam med luke . Her står jeg midt i stien Utrolig flott - føler meg privilegert 😍 Her er stigen og tauet ikke merket på kartet - er vel bare @Tiur3 og andre lokalkjente som vet om denne tipper jeg 😀 prøver også å laste opp en liten filmsnutt ved stigen om det går. EF3DC0BB-5B3D-4187-9912-199793BEEF86.MOV Har vært utrolig tørt hele turen, veldig forsiktig selv med toppmonert gassbrenner. Er utdannet røykdykker i din tid, så har kjent på varmen før. Blir litt enveis info på en slik tur, blir å prioritere å legg ut, så har ikke lest broen av den andre trådene mens jeg har vært på tur.
    1 poeng
  46. Dag 7 Har snakket med et par andre og de har heller ikke fått noe, eneste var bunnsnøre med mark. Har ikke igjen mark... Den åpne statsskog koia ble natten tilbrakt. Norge må være ganske unik som har slike plasser til fri benyttelse og som er ulåste😀 Senger innvendig Kjøkken og gratis gass og ved🎉🎉 Den lokal «skjønnlitterære» kvaliteten er heller så som så🤪 Dikt på utedoen Flott velholdt hytte selv om den er gammel Alle steder jeg har overnattet på turen, er ca halveis i antall dager og km. Nye sokker på av et bra merke med livstidsgaranti. Holder utrolig lenge og er gode å gå i. Beina har holdt bra i dag, har brukt staver og avlastet mest mulig. Flott vær til morgenen Utrolig fint område inne i verneområde Denne plassen ble merket med Postkort i GPSen 🌞
    1 poeng
  47. Finnemarka lever😀 flott område. Litt våtere i høyden Gamle trær Ligger litt snø også igjen enkelte steder Her må det ha vært en pedant, utrolig rund. Endelig en blomst jeg vet navnet på Hestehov🤪 Rast nr 2 og litt fiske. Ikke napp, bare et vak😱 Mere snø Nesten is på ei myr Har kommet hit, tar sikte på at den åpne koia på Lundås er åpen, i så fall blir det å ligge i den. Tips fra en Dnt mann i dag😀 Halvveis i antall dager, omtrent i rute også ang km. Så å si ikke dekning her, bare på topper slik som nå. Har vasket bildene ned for å lastet de opp.
    1 poeng
  48. Ferdig med Real? Neida så ille er det ikke. Jeg har alltid syntes Real har smak greit og bruker det en god del, selv om posene er blitt mindre enn de var. Blander inn tørket kjøttdeig, smør og kanskje potetmospulver så blir det en bra turmiddag synes jeg. Så jeg ble litt overrasket da sønnen min ikke ville ha Real på tur. At han spiser lite av realposene har vært et problem på en lang fjelltur. Valgt blant de mange ting som matcher farens kokkekunnskaper, så ville han ha toroposer som alternativ til Real. Selv brukte jeg endel toroposer på tur før, men har sluttet med det fordi det gir høyere brennselforbruk/vekt (pga småkokingen) og mer oppvask. Så jeg laget noe jeg har tenkt på lenge, en “matkoker” for supper og grøt. Den har fungert fint til toroposer, og ikke minst når det gjelder morgengrøten om vinteren er den veldig grei synes jeg. Matkokeren er bare et oppskåret liggeunderlag som er limt sammen. Den rommer 1 liter og veier 27 gram. En oppbevaringspose for mat fra Rema på 2 liter passer fint oppi. Under transport passer en halvliters brenselflaske inni, sammen med lokket. Bildet over viser størrelsen på en pose Real turmat, sammenlignet med (fra venstre): 1/2 pose (90g) Toro pasta bolognese, 1/2 pose (140g) Toro meksikansk gryte familipakning, 1 pose Toro kjøttsuppe inkl. 1 pose nudler. Alt ferdig til bruk ved tilsetning av vann i posen + feks. tørket kjøttdeig mm. Da jeg gikk på Hardangervidda i sommer bidro nok det lavere pakkvolumet til at jeg greide å pakke meg ned i en mindre og lettere sekk enn vanlig. En litt lengre skje er en fordel, den på bildet til høyre har ganske skarpe hjørner som passer godt nede i matkokeren. Jeg blander inn 60g tørket kjøttdeig eller karbonadedeig i toroposene. I den mexikanske gryten er det også godt å bruke biter av sterk spekepølse. “Koke”tider? Det tar lengre tid enn med Real. Koketidene varierer mellom posene. Meksikansk gryte tar lengst tid på å trekke, rundt 30 minutter. Pasta bolognese 20 minutter og kjøttsuppe med nudler kortere, kanskje under 15 minutter. Etter 10 minutter har den tørkede kjøttdeigen fått en konsistens omtrent som stekt kjøttdeig, etter 20 minutter er den myk. Felles for alle toroposene er at ris, pasta, grønnsaker osv. fremdeles har en viss tyggemotstand etter overnevnte tidsforløp. Dette synes jeg gjør posene bedre enn ellers, feks har grønnsakene i kjøttsuppen mer smak enn jeg ellers har merket. Når det gjelder havregrynsgrøten så er havregrynene av lettkokt type og blir til normal grøt, tar antagelig mindre enn 10 minutter. Tørkingen av kjøttdeig-/karbonadedeig gir redusert vekt og lang holdbarhet. Vekteksempel: 400g rå karbonadedeig ->260g stekt->120g tørket. Etter endt måltid er det bare å kaste posen. For meg som ikke bedriver mer avansert kokekunst på tur så er variasjon i posematen kjærkomment, og det gjør heller ingenting at toroposene koster mindre enn Real turmat.
    1 poeng
  49. Netflix - Happy People - a year in the Taiga #tåreriaugo
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.