Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 12. mars 2019 i alle områder

  1. Dag 3 Sovet ok i natt, men litt flystøy fra Gardermoen. Jakka over soveposen på enden. Bare minus 17 i natt. Frokost og litt smelting av snø. Burde nok tatt med en stor termos til, så mer av snøsmelting kunne skjed på kvelden. Stort sett overskyet. Ikke noe tegn til snø enda, så vi går til Stryken i dag.
    14 poeng
  2. Da valgte vi å slå opp teltet og ta lunsjpause inne det. Vi ligger på ca 360 meter og Stryken stasjon på 250 MOH. Vi sparer 110 høydemeter med pulk om vi slo leir her. Det er meldt sludd og jo høyere vi er jo større er sjangsen for at det er snø som kommer. Vi ligger på ei fin myr og det er ca 4 km ned til stryken. Det begynte å snø når vi startet og gå. Her gikk det en snarvei over et vann. Vi gikk rundt før vi fant det ut... RV4 ble passert. Ruta vi har gått ene veien. Veldig greit å slippe å ha pulk opp disse bakkene. Jeg husket snarveien, det gjorde ikke avkommet, jeg vant, ser dere etter syns noe grønt i skogkanten😀 Snødde igjen med vi gikk, her på tilbaketuren. Teltet ligger fint til på myra. Har satt opp fullt sett med barduner. Jeg har med en CO alarm for å teste den ut. For å se om den gir noe utslag hang jeg den rett over, ikke noe utslag enda. Den piper under test hjemme med andre primuser. Da blir det MRE Feltrasjoner til kvelds. Litt artig med forandring. Mye emballasje. Ble ikke varmt nok. La de i vannbad. Da blir det en god natts søvn og vi er litt spente på hvordan været blir. Ligger litt taktisk til. Vi kan gå skiløypa eller veien. Men vet ikke om hvor raskt de i såfall kjører løyper/brøyter. Følgermed mye rart, litt tidtrøyte og litt kunstig smaker. Slags pudding. Hovedretten lignet spagetti ala capri. Men lite. Litt middag og 3 desserter, pluss snacks. Mye vær, og litt vind. Spent på morgendagen. Blir tidlig kvelden i dag også. Edit: Ser det kan gå mot snørekord, blir nok en minneverdigtur dette.
    13 poeng
  3. Det har begynt å snø. Vi tok skiløypa ned. Fortsatt bra merket. Passerte RV4. Da er Stryken nådd. Vi er halvveis i distanse sånn ca. Siste delen med mye snø, blir nok tyngre.
    13 poeng
  4. Lett å se at her har det stått et telt. Utrolig enkelt med å finne teltplasser på vinteren. Sæla på for avgang ca kl 10.30 i dag. Vi går gjennom noen hustun. Spor etter elg Veldig bra merket. Mere kjedelig skog, men veien er rask og fin å gå, møtte ingen biler, bare en atv trolig fra skiforeningen. Litt norsk natur. Høyspentmaster hører med... Tranebær og rosiner er fint å ha til raster. Grått med ikke noe snø enda. Da begynner det å åpne seg. Planen er å finne et sted å sette opp teltet. Raste i det og gjøre et omvendt toppstøt mot Stryken.
    8 poeng
  5. Føler meg nesten litt diskriminert her, men samtidig så har jeg ikke så mye konstruktivt å bidra med 😁
    5 poeng
  6. Ja, overlat tenking til hestene ! Er derfor de har fått større hoder enn oss mennesker
    4 poeng
  7. Prøvde kombinasjonen svea 123 og eta pot --> ga umiddelbart alarm og viste 257 ppm
    3 poeng
  8. Bra plassutnyttelse av ett 2-mans telt ja
    3 poeng
  9. Kom på denne tråden, og ville komme med en lite obs. Sist jeg var på Hadangervidda, rettere sagt sør-øst for dyranut, tok vi fram GPS, kart+kompass, og en smarttelefon for å sjekke hvor vi var og hvor vi skulle. Alle enhetene var enige om hvor vi var, sånn omtrent. MEN, kompasset i en Samsung telefon er ikke til å stole på, det viste at vi skulle 90 grader mot venstre, i forhold til GPS og kart+kompass, sistnevnte viste rett. Selv når vi beveget oss litt med smarttelefonen framme ble ikke retningen riktig på smarttelefonen. Som om du går sidelengs. Greit å være obs på, hvis du velger å bruke en smarttelefon som GPS. Jeg tror nok at det innebyggete kompasset i gode GPSer er mye mer pålitelig (virker det som).
    3 poeng
  10. Nye test kombinasjoner. Optimus vega og sea to summit kjele: 11 PPM MSR Rocket og sea to summit kjele:42 PPM
    2 poeng
  11. Hvordan jeg sover i telt? På magen. Innså etter å ha skaffet et exped/romsligere sovepose, at jeg ikke må opp for å tisse 5 ganger om natten på grunn av uteluften, men fordi jeg snorker om jeg sover på ryggen. Sov hele natten gjennom i telt for første gang i sommer.
    2 poeng
  12. Er det bare jeg som er total kålorm om natta eller ligger dere alle så køl rolig at "bunnen" av overbagen alltid vil være nedover? For min del blir det alltid snurring og hver morgen er en kamp for å finne opp og ned på posen slik at jeg kan pønske ut hvor åpningen er.
    2 poeng
  13. Jeg er 195cm og syntes ikke dette er et oppkonstruert problem. I tillegg til fukt kan det også bli en slags kuldebro om fotenden ligger trykket oppi teltduken. Jeg har to telt, Keron 3GT og Allak. I Keron teltet er dette ikke noe problem. I Allak ligger jeg litt på skrå når jeg er alene, og da har man et eget palass. Er man to på tur, har jeg brettet sitteunderlaget mitt, et kappet thermarest z-lite under fotenden av liggeunderlaget og litt oppover fotenden. Dette fungerte utmerket. Har tidligere brukt pakksekk og jakke etc som også fungerer fint.
    2 poeng
  14. På tvers liksom! Bare gni det inn 😂
    2 poeng
  15. Selv sett det med mobil. Forrige Samsung jeg hadde hadde høydemåler, kompass etc. Dog så fungerer den når den kalibreres jevnlig. Må også gjøre det med gps klokka jeg har. Dog opplevde jeg at Samsung telefon var langt mer sensitiv for forstyrrelser fra annen eletronikk. Har også opplevd slike rare ting med Garmin gps jeg har. Monterte den på sykkelstyret for å bruke den til å logge trening. Men den likte ikke den trådløse sykkelcomputeren så fart på sykling varierte fra 0 til flere hundre kilometer i timen hele tiden. Så hvis du hadde mobil i nærhet av gps eller noe kan den vise feil. Testet kjapt nå med gps klokka, hvis jeg beveget den i nærhet av nettbrett så ble plutselig nord i sydvest. Så hold slike enheter alene og unna metall.
    2 poeng
  16. Stemmer veldig bra! På vinteren i Norge vil man stort sett alltid være i nærheten av en bu/hytte hvor man kan få tørket saker og ting. På sommeren (og noen ganger på vinteren) vil det alltid være sol nok til å få tørket soveposen. Det er utrolig sjelden man går ukesvis uten en eneste tørkemulighet, enten innendørs eller i sola. Problemet oppstår nok i første rekke under ekstreme forhold som Monsens Canada på tvers, ekspedisjoner til sydpolen og lignende.
    2 poeng
  17. Da er det kvelden og vi legger oss for å sove. Radio i tørkeloftet😀 på sleep. Det er meldt mye snø.., hvis alt kommer. 40 cm om alt kommer. Så blir ikke bare en solskinnshistorie dette.
    2 poeng
  18. I mine øyne er dette et oppkonstruert problem. Jeg er 194cm og bruker stort sett dunposer i helsport fjellheimen eller hilleberg nallo telt (3 pers). Det hender posen blir fuktig, men aldri så mye at det blir problematisk. Tørker posen når det er sol eller har tilgang på en hytte, og det holder i massevis.
    2 poeng
  19. Det ble gul vei et stykke, så truger Raskt å gå på vei. Klart og fint og akkurat passe med snø på veien. da vi kom hit, og så ned på isen. Ble valget ganske klart, mer sol og varme. Dette er kringla. Lang hvil med varm mat. Har med thermos med varmt vann. Raskt å få maten klar, kaffe på thermos også. Flotte formasjoner i snøen. Vesle Gjerdingen. Vanskelig med bekledning, skygge og kaldt eller som her sol, vindstille og oppoverbakke. I bare t skjorta. Kunsten er å ikke bli svett. Så en elg også, støpt i ett eller annet. Stusset litt først, og er sikkert ikke første mann. Første skilt med Stryken som her halvveis. Det er bra merket både sykkel, sommer og vinter her i dette område. Her ble leirplassen. Vi begynte å bli slitne og klokka var 18. På tide å ta første og beste plassen. Hit kom vi, ikke langt unna Kjerkjeberget. Fin himmel i kveld også, Mer smelting av snø, koke kaffe. Disse børsten kjøpt på Felleskjøpet er utrolig fine som snøbørster. Veldig holdbare og billige i forhold til kvalitet. Nigor Spix funker like bra som Keron GT så langt på vinteren. Minus 8 grader ute.
    2 poeng
  20. Da blir det tur med guttungen, pakket og klar for avreise kl 11😀 Lettere kaos i stua når det blir pakket til to oppsett. Blir jo prinsippet dobbelt av alt, bortsett fra teltet. Litt mat og pølser etc, pluss Fjordland. Tanken er å gå fra Damtjern til Stryken og tilbake, vi har 6 dager på oss. Det blir en kombo av skogsbilveier og truger. Tror bilen blir full med 2 pulker. 🙈 Det er et område med stedvis lite dekning. Men vi prøver på å få ut noen poster.
    1 poeng
  21. ..tipper det blir sistnevnte ja
    1 poeng
  22. Det kan være stor sjanse for at denne redselen blir omgjort til mestring- og god-følelse når man endelig står og ser fremover når man skal ta de første stegene av turen. Kanskje før dette og, når man er godt i gang med planlegging er mer "i boks" og man kjenner at man er klar for å komme seg avgårde. Og så kan man jo stille seg spørsmålet: Kommer du til å angre på hvis du IKKE fullfører dette? Og hva er da det værste å tenke på av disse to? Har fulgt med på denne tråden med stor beundring over at noen tør satse på noe slikt, men har og forståelse for at det fort kan bli skummelt og at tankene du nevner kommer. Uansett hva det ender med, så er det full støtte herifra!
    1 poeng
  23. Jeg tror (vet ikke) at en slik reaksjon er helt vanlig. Og etter man har begynt å angre, så kverner hodet for å finne argumenter for at man har gjort det rette valget, og så vil man etterhvert roe seg. Er det ikke mulig å ta permisjon fra jobben ett halvt år eller ett år? Eller 2-3 måneder?
    1 poeng
  24. Ja, absolutt vært inne på tanken det området oppe der
    1 poeng
  25. Erfaring med Keron 3GT er at det er eit botnsolid telt som står av stormen. Evt føyke inn i teltet på slike dagar unngår du greit med å spa snø inntill duken. Personleg synes eg dei har blitt dyre, så når mitt skal byttes ut vil eg vurdere helsport. Då vil eg vurdere pro med extremestenger, framfor extreme, fordi eg ikkje e så gla i desse mattene.
    1 poeng
  26. Fjellsport blant annet skriver i sine speks at Spitz har 3-lags pro. Mens Roc er i Gore-Tex C-Knit. Du bør ikke ta utgangspunkt i hva Prisjakt skriver om produktet. Bare å Google begge jakkene det så finner du produktinformasjon på jakkene. Jeg fant både på Fjellsport sine sider og Haglöfs egne hjemmesider. Men begge jakkene er jo fine og funksjonelle 😊 hva som er best til deg kommer an på bruken. Skal du bare ha til lett utebruk er jo dagens jakke mer enn god nok.
    1 poeng
  27. Supert med disse live-turene dine. Veldig artig å få «være med».
    1 poeng
  28. Jotunheimen. Sjekk ut.no for ruter og hytter 👍🏻 For eksempel starte med Eidsbugarden eller Gjendesheim eller noe sånt. Eller Sognefjellshytta, Skogadalsbøen, Fannaråken, Turtagrø, Sognefjellshytta.
    1 poeng
  29. @Terka det var for all del ikke meningen Koselig bilde!
    1 poeng
  30. Hører jo tydelig at problemet ligger ikke i utstyret, men brukeren og overtenkinga!😄
    1 poeng
  31. Jepp, jeg har forsøkt kart på min for lenge siden og det er enkelt å greit ubrukelig. Om du har iPhone anbefaler jeg appen til @Ivan Lé Hjelmeland «Topokart»
    1 poeng
  32. Takk for tips! Da ble det Black Diamond buksen. Fant den på outnorth til bare 879kr. Den har 100g/m2 Primaloft isolasjon og ser således ut til å gi mye for pengene ift.Rab Photon. Tenker å kombinere den med Bergans Mjølkvasstind som har 60g/m2 på ekstra kalde dager i teltet.
    1 poeng
  33. Jeg har en slik black diamond stance belay pant i primaloft. Sjekker endel av kravene dine og ligger til en grei pris på addnature ser jeg. https://www.blackdiamondequipment.com/en/mens-insulation/stance-belay-insulated-pants-APUJL1_cfg.html
    1 poeng
  34. Flotte vidder, litt vind men varmt Kjekt å ha scooterspor å følge «har gjemt» sporet, ser enda mer villmark ut! Vi ser proffe ut Mere dyrespor. Rev. Fra flate vann og sol, inni Mørke skogen og litt mere opp og ned. Her ble det rast😀, første lysning etter vannet. Høydehus for hakkespetter. Litt valg av rute. Gul er gå på vei, eller grønn gå på truger, hva velger vi?
    1 poeng
  35. Hardangervidda er flott. Likeins Tafjordfjella i Reinheimen. Byd på litt anna type terreng enn det ein finn i fleire av dei meir "brukte" fjellområda. No veit ikkje eg kvar du bur i landet, men Sylan er jo også eit vakkert område, som eg har til gode å vitje på vinteren, men ser veldig flott ut!
    1 poeng
  36. Pulken funker greit, sekken blir brukt som sele, siden jeg ikke har 2 seler. Her har vi slått leir. For de som er kjent er det et kryss her. vi ligger 15 meter fra krysset. Flott og varmt. Sola siger ned over. MSR XGK med 3 Liter ETA port, komboen med minst kullos ifølge måling til Randulf 😀 Fiskeboller poteter og gullerøtter stod på menyen ( Fjordland....) Guttungen valgte Kjøttkaker. Det ble fort mye kaldere når sola gikk ned - nå er det minus 9. Vi ligger i et kuldehull etter det jeg vet. Så da blir det litt sjokolade og planlegging i kveld.
    1 poeng
  37. Dag 1 Bilen ble helt full! Fant en fin plass på Damtjern og en snill mann lot oss få endeplassen. Litt praktisk om der kommer snø på de dagene vi er borte. Vi gikk veien forbi Damtjern og mot Storflåtan. Lett å gå på veien og pulkene gled gått. Fjellpulken Carbon glir mye bedre enn Paris pulken.😀 Første rep, bukse med hull, kjekt å ha med litt gorilla tape. Krysset ved Seterroa. Vi lurte på om vi skulle gå scooterløype på vannet, men mye folk, gjorde at vi valgte veien. Hipp som happ tror vi. Storflåtan i all sin prakt, må være beste skidagen i år🌞 Harepus hadde laget mye spor. Vi traff en hyggelig mann ved Dammen på Storflåtan. Vi fikk flere gode råd om løypevalget. Så det ble på med trugene og gå scooterløypa ved Vesleflåtan. Greit å raste under slike forhold!
    1 poeng
  38. Jeg liker Helsport Snota veldig godt. Jeg har 45L selv (veier 1,15 kg) og den litt større 55L er nok rundt 100g mer. Det ligger en 55L på Outlet nå til 799! Meget komfortabelt bæresystem, har hatt opptil 12kg i min uten problemer. Tipper 55L takler en del mer. Sekken kan åpnes helt i front - som en bag - og det er festehemper for telt, liggeunderlag, gåstaver, etc. To middels store lommer på hoftebeltet. Egen lomme for drikkeflaske, samt integrert sidelomme og topplomme.
    1 poeng
  39. Et vanlig triks er å klippe en høvelig bit av sykkelslange (noen cm) som tres utenpå slira. Så trer man fyrstålet mellom slangebiten og slira. Funker fint om du er ute etter en praktisk løsning.
    1 poeng
  40. Sjukt bra tilbud fra fjellsport der ja 😂
    1 poeng
  41. 2499 i outleten til Helsport. De plusser vel på frakt, men likevel meget billig....
    1 poeng
  42. Nest øverste post er oppdatert som følge av dette litt klisjepregede bildet : Slett ikke utenkelig at det blir noen ord og bilder om turen når jeg kommer meg tilbake til Norge Edit: Noen ord og flere bilder er lagt her:
    1 poeng
  43. Do it. Jeg sluttet i min forrige jobb i mai og rømte til skogs for å finne meg selv. Jeg fant ingenting og endte opp tilbake i samme bransje, men det var noen lærerike og avstressende måneder og derfor vel verdt det.
    1 poeng
  44. Jeg mener en smarttelefon har alt for mange kilder til feil. Har brukt både iPhone, Sony og Samsung til formålet, men har opplevd de fleste appene og telefonene for ustabil til at det er noe å stole på. Man skal ikke kimse av noe bygget for et spesifikt formål. Overkomplisering av GPS funksjon er skummelt hvis man lener seg for mye på at det fungerer når man trenger det mest. Og bare det faktum at f.eks. en iPhone ikke er vanntett burde være varsellampe nok.
    1 poeng
  45. Går eg med GPS så henger den stort sett på skulderreima fra morgen til kveld, uansett vær og temperatur. Om eg skulle tatt av votter/hansker, tørket fingrene eller fisket den frem fra en vanntettpose hver gang eg skulle sjekke posisjonen, ville det tatt for mye tid. GPS blir brukt sammen med papirkart og ikke alene. Zoome rundt på en liten touchskjerm kan vanskelig erstatte oversikten man får fra et papirkart. Har hatt en GPS map 62S i mange år, og den tåler vist det meste. Når strømmen tar slutt etter 18-20 timers bruk er det bare inn med 2 nye AA batterier og den er umiddelbart klar igjen uten å måtte ligge passivt å lades 👌🏼 Tripteller, gode høydedata, enkel markup av punkter, utstikkende knapper, solid antenne som sikrer god dekning, standard AA batterier og nesten det viktigste av alt: Solid carabinkrokfeste på baksiden- robust!! Mobilen vil eg ha i backup til kommunikasjon og eventuelt litt bilder. En ny iPhone til 13.000(?) skal slippe å havne i myra eller bli skrapt opp mot krattskog 😬
    1 poeng
  46. Hvordan en vanntett GPS med knapper er utdatert i forhold til en lekk mobil som ikke lar seg håndtere med votter er ikke så forståelig for oss som trasker rundt i Finnmark på ski i -30...
    1 poeng
  47. Kjøp maken. Brukt. Det er taktikken jeg har brukt og bruker derfor Garmin 60 Cx enda. Siste jeg handlet på Finn lå på ca 600. Ser jevnlig 62 til ca 1000,-
    1 poeng
  48. 20 Juli 2018 Så endelig var vi klare for en lengre ekspedisjon inn i det samme området som vi hadde vært tidligere, og planen var klar, vi skulle gå "hjem" til Simskardet på andre siden av fjellet, der vi hadde en bil stående. Vi hadde mat og utstyr for å klare oss en hel uke, så som sist var sekken min ganske stor og tung! Litt regn ved starten her. Turen starter på nesten 1000 meter, så det er helt flatt innover mot norsk side av grensen. Vi holder fint driv bortover det flate landskapet. Nytt av året er at svenskene har merket løypen med kors innover, en jobb som ikke var fullført da vi var der. Dette vil bli en godkjent løype inn til Børgefjell også i ferdselsforbudstiden. Det så noe merkelig at løypen stoppet rett i vannkanten, men de har nok en plan om å merke videre senere eller kanskje det bare er en vinterløype. Vi finner nøyaktig samme teltplass som sist og får en flott kveldsstund. Vindstille og varmt og uten innsekt. Samme teltoppsett som 4 år tidligere - lett og anvendelig under de fleste sommerforhold. 21 Juli 2018 Sekkene straks pakket og vi er klare for en nye dag - nå er målet å komme inn til vestsiden av Jetnamsvatnet (altså innerenden av dette lange vatnet). Når man ser de påfølgende bildene kan man se hvordan det sakte trekker over med mer skyer - det er tydelig at det er kraftige byger på gang.. Vi stopper og tar på regntrekkene på sekkene - det er ingen tegn til torden men skyene er ganske svarte, så vi har det bakhodet (selv om det kanskje ikke ser slik ut på bildet under). Det er så varmt og lummert at vi går bare i shorts og T-skjorte, men snart kommer regnet, etterfulgt av et voldsomt skrall! Jeg har heldigvis med en tarp som vi kan benytte til å strekke over en stein som henger litt ut over i terrenget. (Det frister nemlig ikke å sette opp en enstangslavvo under sånne forhold!) Vi kryper under steinen og er der et kvarters tid mens det verste regnet øser ned. Når det verste regnet gir seg gjør vi oss klare for å gå videre, da jeg plutselig oppdager at håret til jenta står rett til værs! Huff - her er det bare å søke ly igjen. Det smeller, glimter og braker rundt oss, og vi føler oss ikke særlig høye i hatten der vi sitter under denne steinen. (Dessverre har jente fått skrekken for lyn etter denne hendelsen, men jeg vet ikke om jeg kunne gjort det på en annen måte heller.) Vi har nå kommet halvveis langs vatnet, og klokken er bare ett, men vi bestemmer oss allikevel for å avbryte turen her. Nå skal vi heller bare bade, fiske og kose oss her ved dette flotte fjellvannet. I bakhodet har vi nemlig at det er varslet samme typen bygevær de neste dagene. Bygevær, og disse høyereliggende traktene av Børgefjell er ikke til å spøke med. Det før nevnte enstangslavvoen er ikke noen høydare som bopel under slike forhold heller. Det ville føles som å bo under en lynavleder... På kvelden går ungene en tur i høyden halvveis opp til Jetnamsklumpen. 22 Juli 2018 Det blir en helt annen ro over turen når vi nå ikke har dette målet langt i det fjerne. Leiren er ryddet og vi er klare for en ny dag på tur her i denne flotte nasjonalparken, denne gangen på retur der vi kom i fra. Her var det vi søkte ly - nå er det andre forhold! Vi får en flott vandring langs med vatnet. Vi treffer et par som kan fortelle at det er en flott teltplass på odden midt i vatnet. Om man ser på kartet kan man se at vannet er delt på midten og det er en meter forskjell på høyden på indre del og ytre del. Her er det både dyp kulp for fisking og badeplass. Godt å slukke tørsten og fukte håret når heten er på det verste. Her er vi etablert på denne odden, en flott teltplass med godt fiske og fint å bade. Vi får mye fisk. Det virker som den spiser på det meste vi slenger til den - om det er spinner, mark eller sluk. Vi mister også noen kroker, så alt er som det skal være.. I varmen er dette oppsettet veldig bra.. 23.07.2019 Skyene henger godt nedi Store Børgefjell, og vi er vel glade for at vi ikke gikk over fjellplatået. Vi må nok ta med et annet telt til den ekspedisjonen. Vi får en flott vandring ut av nasjonalparken, men vi kommer tilbake! Men det skal ikke bli 4 år til neste gang!
    1 poeng
  49. Dag 1: Planlagt: Valldalsvannet – Holmavatnet, 9 timer Reelt : Valldalsvannet – Holmavatnet, 6,5 timer Avmarsj fra parkeringsplassen ved Valldalsvannet, (760 moh), klokken 15:00. Fulgte stien opp til Middalsbu. Dette er en liten omvei, men siden Olaf er ansatt i DNT, så måtte bare denne bli med. En kjapp drikkepause her, før vi dro oss vestover retning Vivassvannet. En anbefaling til andre som skal gå turen, er å holde dalstrøket hele veien, ikke gå innom Middalsbu. Dette fordi den bratte lia som måtte forseres etter Middalsbu, var kanskje den tyngste etappen på hele turen. Første rast etter Middalsbu, var ved steinbuene ved Vivassvatnet, 930 moh. Fremme her klokken 17:00, og her tok vi 30 minutters pause. Fantastisk flotte steinhytter, og her møtte vi også 3 stykk på vei ned etter dagstur til Litlos. Her tok vi en matbit samt litt preventiv taping av føtter. Fortsatte stien videre opp Vivassdalen til vi så Brokafossen. Begynte å bli tungt, slik at det tok sin tid å faktisk komme bort til selve fossen. Underveis her hadde vi kun små pauser for å hvile ryggene våre, før vi tok en lengre pause ikke langt sør for hyttene mot Tyristeinen. Denne pausen ble uansett ikke lang, da vi ble ivrige grunnet mørkets frembrudd. Vi kjørte på imot og forbi Tyristeinen og fikk endelig øye på Holmavatnet (1204moh) klokken 20:50. Etter noen minutter med diskusjon på teltplass, så endte vi opp på S/V-enden av vannet, ved en stor iøynefallende stein. Erfaringer dag 1: Grunnet tunge sekker, så ble «geologistudium» innført relativt tidlig på turen. Dette innebar at vi bøyde oss frem 90%, avlastet sekk fra hofte og skuldre, og lot sekken hvile kun på ryggen. I en slik posisjon, så ble vi kikkende ned i bakken, og derav «geologistudium». Dette fungerte veldig godt på en etappe som både er lang og hvor det skal forseres rundt 500 høydemeter. Da ble det korte effektive pauser, kontra det å hive sekk av og på ofte. Sekkene våre på denne turen ble veid inn til 45 kilo, noe som vi var enige om var i meste laget. (Bilde: Olaf peker på hvor turen startet, Valldalsvatnet) (Bilde: Vi har passert Tyristein og kan endelig se Holmavatnet 1204 moh) (Bilde: Olaf kjenner på følelsen av å kunne fly) (Bilde: Ronny særdeles fornøyd med å være fremme ved Holamavtnet) (Bilde: Forvarming av primus får tankene til å fly....det er fint det !) Dag 2: Etappe: Holmavatn og Kvennsjøen En senere start på denne dagen enn vi hadde tenkt. Tok oss et glass rødvin som oppstart på dagen, kun fordi vi kunne . Denne morgenen var det et relativt utrivelig vær ved Holmavatnet, og når vi var ute på morgenen for å sette sammen kano, så ble det frosne fingertupper. Vi rev leir og var i kanoen på Holmavatnet klokken 11:30 klar for avmarsj. Været roet seg noe underveis i padlingen, men det var grått, tåkete og det regnet kontinuerlig. Uansett en fantastisk opplevelse så høyt oppe, snøen lå godt i sidene på vannet, og det ble mye snakk oss imellom om hvor heldige vi var som fikk til dette. Padlingen på Holmavatnet tok oss 1 time. I enden var det klart for litt bæring, og her ble det litt organisering. Siden vi ikke hadde testet ut bæremåter med kano på forhånd, ble det rett og slett «learning by doing». Vi prøvde oss på å hive sekkene på ryggen, og kano oppslått oppå skuldre/hodet. Dette var en blytung opplevelse, og denne bæremåten ble vi enige om ikke skulle gjentas. Bar kano ned til en liten koie ved vann (moh 1189), og her padlet vi frem til strykene ned mot Kvennsjøen. Ny bæreetappe ned til Kvennsjøen, sekker på rygg og kano i mellom oss. En kjapp matbit i evjen sør for Kvennsjøen. Planla en lengre lunsj her, men regn og vind gjorde at vi valgte å fortsette. Starten på Kvennsjøen var ekkel. Veldig grunt, og det blåste godt. Kvennsjøen er veldig stor, og en skal være forsiktig her. Det var god sjøgang, og vi valgte å padle langs land ved sørsiden. Mye grunnet at vinden var litt roligere her, men også med tanke på eventuell velt. Nå vi kom på spissen av hvor sjøen kveiler seg inn mot Raudåna, så valgte vi å krysse rett over mot den største holmen som ligger ved sørlig bredde. Kraftig vind gjorde at denne turen var krevende på mange måter. Vi merket at det var nødvendig med kontinuerlig padling, hvis ikke tok vinden kanoen på tvers av bølgene. Vi kom oss likevel greit over, og fortsatte mot utløpet av sjøen. Etablerte leir i området Kvennsjø øst klokken 18:00, og da lå «indrefileten» klar til å gripes fatt i på morgenen etter. Mange kurante teltplasser på sørsiden av Kvenno her. En tidlig kveld ble avrundet med litt øl, lapskaus og god varme i teltet. Erfaringer dag 2: Poncho: Kan være kurant å ha med som padleutstyr. Ikke bare som ekstra beskyttelse mot regnet, men også som en god hjelp mot vind Bæring av kano: vi vet hva vi foretrekker nå, men gjerne tørrtren på dette før en eventuell tur, og da med sekker på. Vi fikk virkelig erfare viktigheten av kommunikasjon mellom padlere i en båt, og hvor liten påvirkningskraft den som sitter foran har i kraftig vind. ( Bilder: Because we can ) ( Bilder: Kano slås opp i friskt vær, to svært fornøyde karer som endelig var kommet seg ut på tur. ) (Bilde: Snøen ligger noen steder langs Holmavatnet) (Bilde: Vi har kommet i le ved enden av Kvennsjøen og er klar for å slå leir ) (Bilde: Olaf ved utløpet av Kvennsjøen. Her starter det som mange har kalt for indrefileten, vi gleder oss til å padle her i morgen) (Bilde: kveldens nøye tilmålte belønning ) Dag 3: Etappe Kvennsjø – området Hansbu Vår første utforkjøring sto for tur, og det som omtales som «indrefileten på Hardangervidda». Nydelig padle-etappe i starten, i fantastisk natur. Hær-menn som vi er, så både gledet og gruet vi oss til strykene, men det gikk veldig bra. Så spørs det om vi ble noe overmodig, for vi hev oss på det siste stryket i «indrefileten», og her kunne det gått galt. Vi traff en stor stein i bra fart, kanoen ble vrengt sidelengs, og fossevannet sprutet oppi. I en blanding av panikk og nødvendighet, så hoppet Olaf uti fossen og i en kombinasjon av å dra kano samtidig som Ronny padlet, fikk vi vrengt kanoen riktig vei og kastet oss videre. Bløt opp til livet, men en fantastisk morsom og lærerik opplevelse. Før vann 1154, var det stopp, og vi måtte opp med kano. Vi valgte å droppe hele vann 1154, og krysset i stedet N/Ø, mot den lille tarmen i sør-enden av Øvsta-krokavatnet. Dette var et veldig enkelt område å bære kano i. Resulterte at vi må dra kanoen to ganger over grunner før vi var ute på selve Øvsta, men tror dette var et bra valg. Øvsta var for øvrig et nydelig vann, og her ble det mye nyting av livet. Vi padlet helt til sørenden av Øvsta, så gikk vi rett øst forbi to små vann mot Midtra. Et skikkelig myrområde, noe som resulterte i at vi gjerne er de første i verden til å padle disse to små vannene. Gikk to ganger her. Kanoer først, og så hentet vi sekker etterpå. En optimal løsning på mange måter dette med å gå to etapper. Ingen bæring mellom Midtra og Nedsta Krokavatnet, men bæringen startet i utløpet av Nedsta hvor det ligger en stor holme. Vi bar over holmen, og padlet ned til Skrubbahylen, sør for Hansbu. Her ble vi litt usikre på hva vi skulle gjøre, men strykene her er store, så noe bæring måtte til. Vi bar kano uten sekker forbi de verste strykene, så satte vi kano på elva, og padlet/dro oss ned til den delen av Kvenno, hvor elva tar en 90 grader vinkel mot sør. Dette var morsomt! Dette er ca. midt i mellom Skrubbahylen og Sandvatn. La fra oss kanoen i det området, og gikk tilbake for å hente sekkene ved Skrubbahylen. Teltplass etablerte vi på nord-siden av Kvenno på et lite høydedrag mellom myrene, rett øst for Skrubbahylen. En god dag med litt mindre regn og vind. Middagen ble av sorten «pasta med litt kjøtt», og mye rømme. Atter en fantastisk dag. (Bilde: Teltduken er like ufyselig som alltid...) (Bilde: Da ha vi startet å padle på Kvenno, en labyrint av småelver. Fantastisk gøy !!) (Bilde: Olaf har nettopp tatt en for laget, dassvåt fra navlen og ned.) Bilde: Her bærer vi over til Øvsta Kokavatnet, Nord for vann 1154) (Bilde: i starten på Øvsta Holmavatnet) (Bilde: Starten på Midtra Krokavatnet, tilbake for å hente sekker) (Bilde: Bæreetappe over "holmen" før vi kommer til Hansabu og Skrubbahylen) (Bilde: Skrubbahylen, vi har nettopp kommet tilbake etter å ha padlet/vadet kano halvveis ned til Sandvatn) (Bilder: Telt etablert på en liten tørr flekk mellom myrene sør for Skrubbahylen. Dagens øl skal nytes) (Bilde: Olaf er flink til å skrive logg) Dag 4: Etappe Skrubbahylen – Briskevatnet øst Startet 10:45 med trasking i myr. Vi bar sekkene helt ned i anløpet mot Sandvatn, før vi gikk tilbake og hentet kanoen. Så startet turen på Sandvatn. Dette vatnet var grunt, og Ronny som satt foran fikk jobben som spotter, og alt gikk bra. I enden av Sandvatnet, var det klart for den lengste bære-etappen med kano på turen. Vi startet med å bære kun kano over neset nord for Breidvadhølen, så hentet vi sekkene og bar de ned til Gunleiksbutangen. Litt usikker på tiden ned, men estimerer en god halvtime på dette. Her klarte vi også å nyte en lunsj, noe vi hadde vært dårlige på hele turen. Turen uten sekk opp igjen gikk raskt. Vi padlet over evjen etter Sandvatn, så bar vi kanoen ned til Tangen, der sekkene lå. Dette var rett ved siden av en stor hytte. Gunleiksbuvatnet var kanskje enda grunnere enn Sandvatn, men dette gikk også veldig greit. I enden av Gunleiksbuvatnet ligger etter vår mening en av turens mange høydepunkt, med fine stryk og noen naturperler å padle. En kjapp bære-etappe ned, før vi kunne sette kanoen på dagens siste vann, Briskevatnet. Her var vi litt slitne. Olaf som satt bak fikk muskelsmerter i ryggen, som nok skyldtes manglende padletrening. Ronny som satt foran å spottet kunne ikke spottet noe selv om det lå rett foran han. Når vi da kom til enden av Briskevatnet, så fant vi derfor ut at det var på tide å ta kveld. Klokken begynte samtidig å nærme seg 20:00 og mørket begynte å sige inn. Fant en flott leirplass med en liten strand, og her kunne vi se fisken hoppe. Her ble det igjen pasta med litt kjøtt i, øl og whiskey. (Til informasjon så hadde vi pakket med oss 1 øl til hver kveld og denne kosen ville vi ikke vært foruten.) Erfaring dag 4: Ved bæring i 2 etapper, så kan det være greit å kunne gå med sekk først. Dette fordi det er en del myr/kratt-områder, og en kan dermed rekognosere bedre sti til neste bæring med kano. (Bilde: Morgen og klargjøring for dagens etappe. Været ser veldig lovende ut.) (Bilde: Strykene ned mot Sandvatn er tryggest å bære ) (Bilde: Vi har sekker i kano og drar/vader litt før vi er ute i Sandvatnet) (Bilde: langt, grunt og veldig flott vann, Sandvatn) (Bilder: Den lengste bæreetappen på turen, Sandvatn ned til Gunnleiksbuvatn gikk overraskende greit. Lettgått terreng men med en del myr) (Bilde: Vi er nede ved Gunnleiksbuvatnet) (Bilder: Gunleiksbuvatnet og Briskevatnet. Helt fantastisk natur å sitte å ta inn over seg, for en flott opplevelse !) (Bilde: Vi slår leir helt i enden av Briskevatnet, på en fin strand. Her ser vi spor etter reinsdyrklover.) (Bilde: Til kvelds ble det pasta med litt kjøtt og masse rømme bare for å bruke den opp) Dag 5: Etappe Briskevatnet øst - Mogen (Startet med whiskey til frokost, kun fordi vi kan!) Oppvåkning på sandstranden nedenfor Briskevatnet. Fantastisk flott vær og her hadde vi god frokost og nøt livet godt. Padlet i 2 minutter før vi måtte inn med kanoen på land. Her er det noen stryk som er sikrest å unngå. Vi trasket med sekkene ned til Honserudvatnet, ut på nabben sør-vest for Honserudlega. Slet litt med å finne en god sti, men kom oss ned. Opp for å hente kano. Om vi var trøtte, eller hva, uansett så satte vi kanoen på vannet nedenfor strykene og padlet noen minutter inn i skogen mot sekkene. Dette ble atter en flott opplevelse, for det var et nydelig område med flott natur, og igjen et godt valg. Så var det å bære kano gjennom en del kratt før vi kunne hive oss utpå Honserud-vatnet. Dette er et lite, men veldig fint vann som ble padlet kjapt. Ned mot Vollevatnet, så går det to utløp og begge er ganske så brutale stryk, så dette er en sikker bære-etappe. Vi valgte å følge stien som går ved siden av Honserudfossen. Kort etappe, slik at sekker og kano ble båret samtidig, noe som fungerte godt etter hvert på turen. Vollevatnet trodde vi egentlig var ganske lite, men det viste seg å være større enn vi trodde. Men igjen en fin padleetappe. Et lite stryk før vann 1028, en bæreetappe på et par minutter var det som måtte til på den. I enden av vann 1028, så var det en del små-stryk. Her loset vi kanoen ned med sekker oppi, med hjelp av tau foran og bak. Dette hadde vi prøvd noe tidligere på turen, men det ble skikkelig utprøvd her. Kan fungere, så lenge en har tid og planlegger godt. En må være forberedt på å små-vade litt med denne løsningen. På Sandhøl begynte vi å nærme oss slutten på padleetappen. Vi padlet inn på land rett sør for Sandhylstøylen, ikke langt fra stien. Her ble det en lengre pause, med mye prat om turen og tørking av utstyr. Ganske vemodig å pakke ned kanoen, for det var ensbetydende med at turen nærmet seg slutten. Så var turen kommet til den siste store traske-etappen. Her kan en velge mellom en sti som følger elven eller en som går lengre opp. Vi tok stien i høyden basert på at vi tenkte vi skulle få se mer av terrenget og det var en flott tur. Vi så underveis at det var bra vi ikke padlet nedover mot Mogen, for det var en del seriøse stryk her nede. Kom etter hvert til bebyggelse, og gården Argehovd. Her var det satt ut en hvilebenk hvor vi nøt livet. Så var det ut på grusveien ned til Mogen. Mogen turisthytte var også en flott hytte, større enn vi trodde. Her ble det en øl og aquavit, noe som gjorde at den siste etappen ned til teltleir ved båtplassen gikk i en durabelig fart. Siste felles middag i teltet klokken 22:00, hvor vi også drakk opp restene av alkohol før vi tok kveld. Erfaring dag 5: På dag en så var kanoen festet godt på sekken, noe som gjorde at sekken satt godt på ryggen – ikke vinglete/topp-tung. På vei til Mogen var sekken fryktelig ustabil/dårlig pakket. Ergo kan det være smart å notere seg/ta bilde av sekken, slik at man får festet denne like godt på siste etappe. (Bilde: Hvorfor ikke starte morgenen med en liten skarp en mens teltet tørker? ) (Bilde: Bæreetappe ned mot Honserudvatnet.) (Bilde: Ved enden av honserudvatnet, klar for bæring forbi Honserudfossen og ned til Simlenuthytta) (Bilde: Kort bæreetappe mellom Vollevatnet og vann 1028 moh) (Bilde: Litt lite vann og en del vading ned til Sandhøl.) (Bilde: Aller siste padletak...ai ai ai...) (Bilde: Da var vi i land ved rett sør for Sandhylstølen. Veldig fornøyd med en flott tur, samtidig som det er ganske vemodig.) (Bilde: Tørking av utstyr og lunsj før vi setter i marsj retning Mogen Turisthytte og turens siste leirplass) (Bilde: Vi var spent på hva "Plassen" som var avmerket på kartet var for noe? En gammel støl.) (Bilder: Turens siste leirplass på kaiplassen.) Dag 6: Ex-fil Vi heiv oss på Fjellvåken 2 som skulle ta oss ut til Skinnarbu på morgenen. Tanken på å padle ut til Skinnarbu hadde slått oss, men vi var glad vi droppet den tanken. Dette er langt, og vi ser for oss at forholdene må være optimale for å kunne utføre dette. Båtturen ut tok ca. 1 time og 15 minutter. Fremme på Skinnarbu, var det bare å hive oss i bilen å sette snuten hjem etter noen opplevelserike dager. Erfaringer fra turen Smart: Proviant: Vi prøvde oss med tørking av middager i dehydrator på forhånd. Eksempel: Lapskaus på 1,3 kg fikk vi ned til 237 gram. Dette er vektbesparende og enkelt å utføre. Saft-tabletter: Erfaringsmessig så blir vi lei av å drikke vann. Disse tablettene veier lite og kan blandes ut i mye vann Valg av telt: God takhøyde kombinert med god plass kontra tradisjonelle fjelltelt. Vi hadde i tillegg et telt uten innertelt og bunn. Fungerte utmerket samt vektbesparende. Kos: Høyttaler, vin og øl – kanskje ikke et must for alle, men for oss verdt å bære på. Chair-kit: Når man er litt oppi årene, så dette et must på lengre turer. Et godt fotoapparat, telefon er ikke godt nok. Heller en flaske ekstra med bensin/gass enn andre ting. Vissheten om at man kan tørke klær og varme seg i teltet er motivasjon. Avispapir for å tørke sko på nattestid. Hva kunne vi vært foruten: Solcellepanel – benytt heller en kraftig powerbank (som vi for øvrig også hadde med oss ) Vi kunne ha vært flinkere til å legge igjen mye av proviant og snacks. Trodde nok at vi skulle spise mer enn det vi gjorde. Dropp de siste «kjekt å ha tingene» som en stapper inn i topplokk og sidelommer etter at sekken er ferdig pakket. Følg pakningsplan!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.