Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 05. mars 2019 i alle områder

  1. En helgetur i Februar ga 1 fisk, men når de ser ut som denne er det jo greit... 3160gr. Tatt på målrettet ismeite med død fisk.
    6 poeng
  2. Investér heller i et kvalitetstelt med god liggelengde, som Hilleberg Niak/Unna eller lignende 1-2p-telt som du kan ha i mange, mange år. Buy once, cry once! Det er min mening. Spar litt penger i noen måneder, bruk Klarna delbetaling eller tilsvarende, eller se om du finner noe på bruktmarkedet. Et lettvektstelt til under kr 2000... det er ikke mye kvalitet. Og å basere seg på bruk av lavvo på det blaute, vindfulle vestlandet... jeg har mine tvil.
    4 poeng
  3. Avhengig av hva du skal lage av mat ville jeg droppa steikepanne. Dette er ekstra vekt, ikke bare steikepanna i seg selv, men også mye ekstra drivstoff. Du kan steike på dnt hyttene rundt om kring, de er det mange av. Før du løper å kjøper en tung og dyr skalljakke bør du sjekke ut om du kan bruke en lett regnjakke. Utifra det jeg leser i denne tråden er jeg redd du kommer til å ende opp med 15kg i sekken før du har fått oppi mat og drivstoff. Mat og drivstoff for ei uke veier fort 5kg hvis ikke mer....
    3 poeng
  4. -Sa han og lenket til en populærvitenskapelig artikkel...
    3 poeng
  5. Spenstig, og helt enig i at Iohan Gueorguiev har noen fantastiske filmer på youtube. Foto og video fra turen din vil helt klart gi deg minner du kan leve lenge på. Det vil også tilføre mer vekt da både kamera og batterier veier litt. På en så lang tur vil det også kreve litt ekstra vekt med en eller annen form for lademulighet underveis. Nå skal du jo gå alene og styrer tiden selv, men det er greit å være klar over at begge deler, og særlig video tar tid. Eksempelvis vil et opptak hvor du går, og selv er med i filmen ta 3-4 ganger så lang tid som om du ikke gjorde opptak. Strekningen du går er også blitt typisk 3x så lang. Men gøy er det.
    3 poeng
  6. Helsport lager flotte telt. Et av de beste teltene de lager er Helsport Patagonia 3. Det er laget av en telt nerd som kan sine saker og har mange gode funksjoner for vinterbruk. Det er nesten rart at de produserer et så spesielt og spisst telt. Jeg er veldig glad i mitt. Det tar ganske stor plass i stua. Litt vanskelig å få det til å stå stramt uten plugger. Tre store gode ventiler i fotenden. Det er et nytt materiale inn i ventilkanten. En oppgradering. Veldig fint at Helsport har systemet med alder og serienummer på undersiden av teltnavnet. Stor god ventil i hode-enden med veldig bra bardunering. Bardunering som kan surres og festes selv med hansker på. Store gode bardunering flak. Du kan ha doble stenger og du kan stramme selv med votter på. Sammenhengende stormmatter og mulighet til å etterstramme pluggen er veldig flott. Tror Patagonia er eneste teltet som er laget med sammenhengende stormmatter. Stor ventil med gode barnduner i foten Den fremre stanga heller forover. Det at innerteltet heller framover gjør at kondens og rim ramler ned og ikke i hodet på deg når du åpner døra. Veldig smart tenkt. Det er myggnetting og tett duk både på innerteltet og ytterteltet på alle 3 ventilene i fotenden. Myggnetting øverst i døra. Myggnettingen hjelper også mot snøføyke inn i teltet. Her burde metalldelen vært tatt av, og tråden gått rett i selve glidelåsen for å slippe klirring. En av få ting som kan forbedres men samtidig noe du kan gjøre selv. Utrolig god liggelengde, innerteltet henger litt siden jeg ikke har bardunert i parketten. Stort fint tørkeloft. Gode lommer på begge sider Det er også tett duk som kan lukkes i innerteltet. Det er flere fester for snor i fotenden. Det er mye som kan justeres på ventilene fire snorer😀. Dette er ventilen i fotenden. Det er en ventil på hver side, begge med fullt sett med justeringer. Det er veldig god avstand mellom innerteltet og ytterteltet. Her har jeg satt opp litt lufting i innerteltet om du ser litt ut. Utrolig tett med oppheng av innerteltet, ikke spart noe på vekta her. Stor hempe på glidelåsen og veldig god glidelås som tåler ising. Vekt av et stang sett. Vekt av dobbelt sett med stenger og posen til stenger. Repstenger. 3960 er vekta med på teltet med et stangsett uten plugger. Veldig god snorlukking Vekt av repsettet som følger med. Det følger med bra med plugger. Dette er den nye typen ekstremplugger til Helsport, disse er veldig gode og er betydelig bedre en sølvpapirpluggene som teltet tidligere ble levert med. Det følger ikke med snø plugger lenger de må kjøpes separat, men jeg var heldig og posen til de lå med telt. Ganske lange plugger 20 cm. Pluggene er asymmetriske sikkert for å spare litt vekt, utrolig solid. Et stort pulktrekk som her ligger dobbelt følger med. I kjent stil er pakkeposen altfor liten. Her burde de ha laget større pose, noe alla det som Hilberg leverer med sine telt. Vekt totalt er 5,8 kg med alt som følger med, mye telt.
    2 poeng
  7. Jeg var utrolig glad for dunjakka da jeg gikk Norge på langs i fjor. Når du stopper å spiser lunsj er det fryktelig knot a dra frem soveposen for å holde varmen. Stoltrekk til underlaget kan du droppe.
    2 poeng
  8. Ting du mangler på lista. kniv sitteplate til pause Skal du ligge ved bål? Jeg ville også ha et vanlig liggeunderlag tallerken mat ca 1 kg pr dag drivstoff ca 1 kg om du ikke skal bruke real solcellelader 230 volt USB lader gps hodelykt våtter lue caps såpe tannbørste og litt hygiene fyrstikker båltenningspose pakkposer søppelpose solbriller/solkrem hodepute kopp gramsjer fiskestang og tilbehør
    2 poeng
  9. Et annet tips, og det er viktig. Ikke gå helt bananas og handle en masse utstyr med en gang. Det blir fort dyrt og du kommer garantert til å angre. Du klarer ikke uten videre og tenke deg frem til alt riktig utstyr på så kort tid.
    2 poeng
  10. Få veid og legg ut pakkeliste her, det er en god start 👍🏼
    2 poeng
  11. Big Sky Chinook 2P er et selvstående 3-4-sesongstelt under 2 kg. Ikke like mange erfaringer der ute på dette teltet, men de som finnes er utelukkende positive.
    2 poeng
  12. Jeg ville gått for enten «Buy once, cry once» alternativet ditt (altså teltet du har mest lyst på). Eller for «billig men godt nok» (det billigste du finner som er godt nok til din bruk). Ingen vits i å gå midt i mellom å kjøpe noe «passe dyrt, men ikke helt fornøyd», med mindre du finner noe i den prisklassen som passer seg bra. (Tenker jeg). Slenger ut to forslag: Jeg synes det ser ut som den utnyttbare liggelengden i Fjellreven Abisko Lite 1 er bra. Ikke det aller dyreste teltet, men ikke billig heller. 4-sesongs telt av ypperste kvalitet. (Har ikke sett i virkeligheten). Eller så ville jeg gått for naturehike opalus eller noe sånt som ett billig alternativ fram til du har fått erfaring og penger nok til å velge deg ett telt du virkelig har lyst på.
    2 poeng
  13. OT, men bruk av pels frå human jakt/fangst på jaktbare artar, og som ein del av ei total utnytting av eit bytte synes eg er både ynskjeleg og bra. Elles enig i resten. Det er forkasteleg, og om breen truleg smeltar uansett, så er det ikkje det som er det springane punkt, men det å aktivt ta nokre standpunkt til ein galskap utan sidestykkje.
    2 poeng
  14. Og kvifor er dette ikkje greit? Fordi det etablerar eit prinsipp om ein ekstrem ressursbruk som ikkje er miljømessig bærekraftig for å få eit produkt du fint kan få i frå nærmaste frysar, visst du på død og liv skal vatne ut god whisky. I tillegg er utsleppet av klimagasser pr kg is enormt som igjen auker innhaldet av klimagasser som co2 som bidreg til ein auka menneskapt global oppvarming. Oh, is that so? Jepp, og ifølge tusenvis av vitenskapelege artiklar og samtlege vitenskaplege forskningsinstitusjonar, som syner at 1)det pågår ei global oppvarming 2)observert oppvarming skjer som følge av ein radikal auke i klimagassane co2 og metan 3) auken i co2 og metan skuldast menneskapte utsleppskilder, der alle artiklar har gått gjennom ein kritisk prosess og alle data er opne og tilgjengelege for alle, slik at dei kan etterprøvast men utan at dei tre hovudkonklusjonane er tilbakebevisst. Og det som står igjen er eit overveldande bevismateriale for menneskapt global oppvarming som skapar ein konsensus vi kan planlegga framtidig samfunnsutvikling ut frå. Kall meg gjedna naviv men eg trur at virus og bakteriar finnes utan at eg nokon gong har sett ein einaste ein
    2 poeng
  15. Mja, etter å ha prøvd produkt med ulik spenst er mi personlege oppleving at eg nett pga den komprimerbarheita lettare får kuldebroer og kollapser som resultat av press. Posen eg har likt definitivt best av mine dunposer har berre middelmådig dunkvalitet. At det er mi oppleving gjer det dog ikkje allmengyldig, det skal mykje til for noko er
    2 poeng
  16. Såfremt kneet holder blir det en tur på Østvidda i juli. Finnes fremdeles noe "småputter" ikke så langt fra vei som leverer fisk av god kvalitet. jenspetter
    2 poeng
  17. @nova Jeg betviler ikke at du leser mye om dette og at dette engasjerer deg. Men du har latterlig liten tiltro til folk generelt. Men folk bryr seg og de vet dette er omfattende. Veldig omfattende. At man skal sloss med alt fra kapitalisert til fanatikere i begge leire. Alle og en er vi litt Don Quijote her, all den tid det er umulig å vite hva som er mest riktig å gjøre. Men i mellomtiden så får man sloss mot det man tror er kjempen, fremfor å være passiv inntil det motsatte er bevist. For det skjer ikke. Så jeg heier på at alle tiltak, små og store, gjøres. Selv om det kanskje viser seg å være ubetydelig. Men da har vi i det minste lært oss å kjempe i mellomtiden. Så alt Svaice da driver med er ikke greit. Uansett om det kanskje viser seg å ikke utgjøre noen fare. Sådetså!
    2 poeng
  18. Kalhovd turisthytte (østvidda) åpner vanligvis rundt St.Hans og da skal veien også være brøytet. Når det gjelder åpning av veien så avhenger det veldig av snømengdene og de varierer jo fra år til år. I fjor åpnet veien 8 juni og året før mener jeg den åpnet i midten av juni. Åpning av veien kan være en indikator på den generelle snømengden i fjellet.
    2 poeng
  19. Fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård. Jeg er som oftest alene på lørdagsturene. På sommeren går turen selvsagt i heia – som oftest tilbake fra Blåfjellenden til Hunnedalen. Om vinteren blir det en del turer rundt Lifjellet. Fra Dale til Bymarka og opp til topps og ned til Dale. Til nå har disse turene gått på mellom to og tre timer. I det siste har jeg brukt lengre tid, forhåpentlig på grunn av bakfoten som ikke oppfører seg... Denne lørdagen var det meldt nedbør. Regn og skog gir av og til en trist tur, men som oftest er det tanken på å bli våt som er ubehagelig, når jeg første er blitt gjennomvåt gjør det sjeldent noe særlig. En annen vanlig vintertur er å gå fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirke – og retur samme vei. I kilometer er dette en ganske lang tur – opp mot 17-18 kilometer. Den er jo ikke så strabasiøs som avstanden kan gi inntrykk av. Langs sjøkanten er det lite bakker og mye flatt. I tillegg er det god sti eller flate fine jorder å gå på. En del av turen går også på gammel gårdsvei. Det er – rettelse - det var mulig å gå fort på denne turen. Ned mot militært utmarsjtempo, som er 9 minutter på kilometeren. Det var ikke tempoet jeg hold på lørdag, selv om det ble en tur langs sjøkanten på Hå. Det er ikke langt til bebyggelse der stien, også kalt «Kongeveien» går. Gardshusene og driftsbygningene ligger som oftest bare noen steinkast fra «Kongeveien». Det skulle gi mye folk og helst trengsel. Det stemmer i hvert fall ikke. Det var ingen andre på Hå Gamle Prestegård som skulle på tur. Jeg traff ingen før under fyret. Da gikk jeg forbi et par – og stor hund. De hadde startet fra Obrestad og på tilbakeveien traff jeg de samme igjen ved sjøhusene til Varhauglosene. De ville også til den gamle kirkegården for å snu, før de gikk samme vei tilbake. Ingen trengsel altså. Det kan nok være mer folk på en søndag, det er som oftest folk som går en vei med bil i begge ender. Jeg kan ikke helt bestemme meg for om YR hadde rett eller feil denne lørdagen. De meldte lett regn, og det jeg fikk på meg var bare noen dråper som fløy i lufta, men til gjengjeld var det vått hele tiden. Litt nedbør, vind i mot og bare 4-5 grader, er kaldt. Jeg var glad for vinterklær, og jeg beholdt både lue og vanter på hele turen. Normalt er det ganske sorpet med varmegrader. Siden det hadde vært tørt i noen dager, og faktisk sol på fredagen, var det egentlig bra forhold. Selv myrene var enkle å komme over. Bakfoten laget ikke store problemer. For første gang på lenge kunne jeg gå uten å kjenne at akillesen var i ulage. Likevel ble det halting. Den «karamellen» jeg fikk da jeg tråkket over for en måned siden, tar tid, og gjør at ankelen fortsatt hovner opp og blir vond – etter et par timer på beina. Et slik overtråkk blir jo bra – omsider, får jeg håpe. Les hele artikkelen
    2 poeng
  20. Jeg skjønner veldig godt hva du mener. Og derfor tar jeg meg også tid til å lese hva andre har å si også. Selv om vi fra grunnen av har helt forskjellig mening og oppfatning av en ting. Men når du starter et innlegg med å si at de fleste har feil og at vi rett og slett ikke er like smarte som deg, så falt jeg av lasset. Jeg har jobbet i et globalt selskap med en haug miljøanalytikere, så jeg vet at ting ikke er sort/hvitt. Jeg har da sett en stor dose tall og rapporter selv.
    2 poeng
  21. @nova Med din holdning kjenner jeg at jeg ikke gadd å ta meg bryet med å lese det du har skrevet. Jeg er vel en av de som ikke burde ha meninger om klima siden jeg tydeligvis leser feil artikler. Jøsses. Den holdningen er jo ikke bra. Det er jo det at folk bryr seg som gjør en forskjell. At folk plukker plast på stranda, spiser mer grønt og flyr mindre, som betyr noe. Og om folk så leser disse rapportene du mener er feil, og gjør små endringer for miljøet, så er det mye mer konstruktiv enn å skrive lange avhandlinger om alt som er feil og galt. Handling fremfor sure oppgulp er det som skal til. Om det så er nesten ubetydelige handlinger så er det allikevel langt mer konstruktivt enn direkte nedrakking av andre
    2 poeng
  22. Grunnen til at jeg bruker per person (capita) er for å vise et mer rettferdig regnestykke. Vi bruker noe hinsides med olje i dette landet. Uansett hvor mange kinesere som fødes hvert år, så ligger vi nordmenn fremdeles i verdenstoppen. Vi er nesten dobbelt så mange mennesker i Europa enn det er amerikanere i USA. Men fordi vi ikke er en stor felles nasjon, så sitter folk i hvert lille land og sier "jammen USA bruker så mye at det ikke nytter å redusere her". Men det nytter faktisk når 700.000.000 europeere samarbeider om reduserte utslipp. Hver og en må stå ansvarlig for sitt eget forbruk. Da nytter det ikke å si at Norge er så lite når verden er over 7.000.000.000 flere mennesker enn oss. Vi må også bidra. Forøvrig har EU landene redusert sitt utslipp, mens Norge bare har økt sine utslipp siden 1990. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/1k7kqM/klimaprofessor-co-kurven-norge-ikke-vil-at-verden-skal-se
    2 poeng
  23. I slutten av januar hørte jeg et aldri så lite rykte om at Jan Erik hadde gått til innkjøp av ny pulk. Dermed var jeg snar med å foreslå en skikkelig fjelltur med pulk, telt, primus og pilkestikker. Den aktuelle helgen ble satt av, og det møysommelige arbeidet med å finne ut hvor vi skulle ta turen var i gang. Det var ikke få alternativ for å si det mildt. Hamsedalen på Strynefjellet, Ulvådalen mot Pyttbua, Lesjøen i Lesja og flere andre var aktuelle destinasjoner. Som vanlig viste langtidsvarselet strålende vær, men jo nærmere vi kom startdagen desto dårligere ble meldingene. Storm er god på akkurat det! Til slutt var det ikke vi som bestemte hvor vi skulle, men været. Etter god research av Jan Erik hadde han funnet ut at prognosene var noe bedre øst for Hjerkinn på Dovrefjell, dermed var planen klar. Kompasskursen ble stilt inn mot Hemtjønna, en drøy mil fra Grønbakken. Endelig skulle jeg få prøvd vinterfriluftsliv på høyfjellet. Februartur til Dovrefjell. Da vi var fremme ved parkeringa ved Grønbakken hadde sola akkurat rukket å gå ned, heldigvis gjorde månelyset at det gikk helt fint å gå uten hodelykt, men det ble en tung start. Forholdsvis bratt stigning i tungt føre, gjorde at de første kilometerne gikk utrolig tregt. Tre timer på tre kilometer sier vel det meste. Snøen var ikke særlig kompakt der vi stampa under tregrensa, og vi tråkket gjennom titt og ofte. I et svakt øyeblikk hadde jeg nesten lyst å snu og Jan Erik måtte grave dypt i den pedagogiske verktøykassen sin for å få opp motivasjonen til undertegnede. Sånn sett har det sine fordeler å dra på tur med en som jobber på leirskole, og er vant med motiveringsarbeid. En liten pause der han stilte opp med varm kaffe, og en aldeles nydelig sigarett gjorde susen. Når jeg tenker meg om håper jeg han ikke bruker akkurat det trikset på elevene sine om han er glad i jobben sin, det hadde kanskje ikke falt i så god jord hos alle. Men for meg, som tidligere nikotinslave funka det like godt som astmamedisin gjør for langrennseliten, om det er lov å si i disse VM dager. Uansett, etter den litt tråe starten gikk det heldigvis bedre, og de siste syv, åtte kilometerne gjorde vi unna på ca tre timer. Da klokka nærmet seg midnatt var begge telta oppe, og vi kunne krype i posen etter en lang og slitsom dag. Sola har akkurat gått ned og vi skal til å gå. Camp Kaitum! Endelig fremme og som du ser er Jan Erik i strålende godt humør. Arne Brimi stilte opp med viltkaker og rotmos med eplebiter til kveldsmat. En god del av lørdagen ble brukt til fisking, og utrolig nok ble årets første ørret et faktum. En småsprek rakker på rundt halvkiloen var helt innafor. Ellers gikk egentlig dagen med på alt og ingenting. Mye fotografering, spesielt på kveldstid da vi var så heldig å få en kraftig stjernehimmel og flotte forhold for teltfoto. Om du ikke liker bilder av "lysende" telt i nattemørket er det bare å stålsette seg for en ubehagelig opplevelse om litt. Turen ned igjen ble en helt annen opplevelse enn turen opp, etter to effektive timer var vi med bilene og kunne konstatere nok en vellykket tur. Campen lå på ca 1200 moh. som er ny rekord for meg når det gjelder vintertelting. Det ga mersmak og nå er jeg i gang med å planlegge en ny tur i Dovrefjellområdet i løpet av vinteren, men denne gangen kanskje oppsøke noen av de gode fiskevanna i nærheten av Lesjafjella. Så får vi se om det lar seg gjøre å presse en sånn tur inn i timeplanen. Takk til Jan Erik for turen, og husk kaffi og røyk egner seg ikke for alle som trenger en liten motivasjonsboost. Vi prækast! Frokost på gang. Foto Jan Erik Hansen Som alltid er det viktig med en rolig start på dagen. Jan Erik har skjønt akkurat det. Så skulle det fiskes. Der nede ligger Hemtjønna. Foto Jan Erik Hansen Ivrig fisker. Snakk om latskapsfiske. Årets første. Foto Jan Erik Hansen Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 1 Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 2 Vintertelting under stjernene på Dovrefjell 3 På tide å vende snuten hjemover. Takk for turen Jan Erik. Se hele artikkelen
    2 poeng
  24. Hvem er det som bestemmer at vi skal ha de riktige meningene? Ingen land vil bremse opp sin vekst. Økonomien og fremgangen, ja sågar politiske karrierer er avhengige av at vi ikke gjør noe. At vi ikke bremser, men heller fortsetter som før. Hvem er alle disse mektige folkene som knebler og er så fæle? https://financesonline.com/top-10-richest-companies-in-the-world-in-2018-by-revenue/ Topp 10 rikeste firmaer i verden. Her er det minimum 3 oljeselskaper. De har alt å vinne på at du er skeptisk. Leste den. Jeg forstår ikke hva jeg skulle få ut av dette? De konkluderte ikke med noe. Husk at global temperatur ikke har sammenheng med "lokalt vær". Golfstrømmen er årsaken til at vi ikke er et frossent land. Den er sterkere og svakere i perioder, og kan forklare variasjoner lokalt i Norge. Vi vet hvorfor istidene kom og gikk. Jordens bane går i en ellipse, som fører til at avstanden mellom solen varierer i en regelmessig syklus. Vi har primært to typer istider. For enkelhetens skyld er det store og små istider. Disse har gått syklisk og med jevne mellomrom de siste 2 millioner år. Dette er en av tingene som er feil fra pensum da du trolig gikk på skolen. Vi har funnet ut ganske mye siden 70 tallet. Isen varierer fra år til år. Ett år kan være veldig kaldt i antarktis, men supervarmt ellers på jorden. I år var det jo ekstremt snøvær i Chicago, mens vi har hatt februar-sommer i Europa. Slike variasjoner vil fortsette å skje, så selv om et team med forskere setter seg fast i isen så kan ikke det brukes som noe bevis. Jeg nevnte jo i forrige innlegg at global oppvarming i seg selv kan føre til en ny istid her i landet. Vi har hatt temperaturrekorder hvert år i en årrekke. Hvis du sjekker grafen som viser temperaturen så ser du at det høyeste punktet for varme på 80 tallet, sammenfaller med det kaldeste punktet i 2014. Derav har løgnen "stabil temperatur i 20 år" spredd seg. Men det stemmer ikke. Planeten er på vei oppover med en helt tydelig trend. https://www.ucsusa.org/sites/default/files/styles/embedded_original/public/images/2016/11/gw-annual-global-temperature.png?itok=2fnHlHmT Hvorfor er det propaganda? Hvem tjener på at vi må legge om samfunnet? Minner om at tre selskaper på topp 10 rikeste faktisk er oljeprodusenter. De stakkars forskerne som må søke om offentlige midler til å lage disse rapportene kunne blitt rike om de heller gikk til oljeselskapene og fikk betaling for å "motbevise" klimautfordringen. Slik som forskere gjorde da oljeselskapene tilsatte bly i bensinen. Selv om det skadet oss betraktelig så fortsatte falsk forskning å spre tvil om blyets giftighet, slik at de kunne fortsette å tilsette det i bensinen. Sikker på at du ikke bare overser forskningen fordi du kaller det for propaganda og andre negative ord? Politikerne blir avsatt på stedet hvis de rokker ved flyreisene til folk. Da kan du glemme gjenvalg. Derfor blir ikke flyreisene beskattet. Du husker kanskje flysete-avgiften? Det ble styr det... Kina er verdens største investor på grønn energi. Kina er verdens største marked for elbiler. Tyskland driver storstilt utbygging av sol og vind. Norge driver storstilt utbygging av småkraft og vind. Mange amerikanske stater har fortsatt å holde seg til klima-avtalen, til tross for den orange mannens brudd. Det er mye positivt på gang. Se lyst på livet, og prøvekjør en elbil. Det er mer konstruktivt. https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Energy/Oil/Consumption/Per-capita Oljeforbruk per person: 32 Norway 48.51 bbl/day per 1,000 peopl 142 China 5.73 bbl/day per 1,000 peopl I Kina bruker de kun ca. 10-15% av vårt oljeforbruk per person. Norge er i verdenstoppen på utslipp per person. Jeg reagerer på at folk her sier at vi ikke trenger å bry oss når de store landene slipper ut mer. Nei, per person så gjør de ikke det. Det virker ikke sånn. Du fremstår som veldig hatefull ovenfor meninger og fakta som ikke taler i din favør.
    2 poeng
  25. Fikk franske stridsrasjoner en dag i uken da jeg var en periode i Libanon midt på åttitallet. Inneholdt bl.a. en pakke Gaulioses sigaretter og en bitte liten flaske brandy...
    2 poeng
  26. Neida... du har jo emnene dine veldig klare. "Valg av sekk for langtur", "Valg av fottøy", "Hvilket telt" osv.. Da vil du få mye bedre svar og det er nyttig for andre senere.. Du kan si - alle er avhengige av at det er struktur, og for søkemotorer er det vanskelig å vite hva vi egentlig diskuterer. Vi har mange tusen søketreff daglig, og når noen googler de produktene du skriver om havner de i diskusjoner om alt mulig annet.. Vi kan skille ut emnene i egne emner her..
    1 poeng
  27. https://big-sky-international.myshopify.com/products/big-sky-chinook-2p-tent?lang=no Chinok er et telt med 3 Polakker😀 (Festlig oversettelse til Norsk)
    1 poeng
  28. Jeg bruker OR helium II. Funker strålende den. Holder meg tørr så langt det er mulig og det er en helt simpel og grei regnjakke. Ikke noe luftemuligheter, men til gjengjeld utrolig behagelig å gå i sammenlignet med en skalljakker. Flott hette.
    1 poeng
  29. Takk, skal oppdatere lighterpacken Uff dette her ser mørkt ut ass! mye av det på liste di der har jeg jo tatt med da, og noe trenger jeg ikke ta med.. tar med par fiskekroker og fiske snøre ( old school), gamasjer og truger(fimbulvetr) vurdere jeg en uke eller to på hardangervidda. Pute trenger jeg nok antagelig ikke. klart vil vurdere en oppblåsbar etterhvert.. såpe osv det går under ( nætj dette veier null komma niks og blir ignorert vektlista).. lykt blir en som veier nada pluss mobil. vurdere å droppe tallerken også. kopp blir nok den toaksen min på 80gram.. kniv og sitteplate blir også UL.. Så skal oppdatere ja. men tror ikek at dette vil legge til så mange gram egentlig.. ^^ Kan vi ikke bare ta den på den (ignore weght) lista da? så stapper vi maten oppi, ser aldri på vekta fra nå av også går vi bare på tur og spiser som en gris! Er nok en del basic mat greierr da som vil ta opp vekt. men ja jeg begynner snart å vurdere en litt større sekk... Snart! Men jeg gir meg ikke helt enda.. Drivstoff 1kg hva mener du da? 1kg i rødsprit eller at trangiaen veier 1kg?
    1 poeng
  30. Vi handla gass fra Finse til Nordkapp. I Sørli haika vi bort til den andre butikken fordi dem ikke hadde gass i den første butikken. På svensk side har jeg ikke peiling, vi gikk 99.9% på norsk side. Kjøpte gass på matbutikker, bensinstasjoner, dnt hytter og sportsbutikker. Vi regnet oss frem til gassforbruket og tok med noe ekstra. På stort sett alle dnt hytter ligger det igjen gassbokser som det ofte er igjen en god slant på. Det var vel en eller to ganger jeg ringte opp til neste depo for å høre om de hadde gass, dermed kunne vi kjøpe ekstra der vi var. Vi måtte ikke kjøpe med ekstra gass bortsett fra på Saraelv, her er det ikke butikk, men jeg er helt sikker på at man kan få folka der til å handle det for seg. Jeg var noe skeptisk til å bruke gass før turen, men i ettertid var dette helt ubegrunnet. Brukte jetboil minimo og den er veldig sparsommelig på gassen. Jeg har ikke kjørt omnilite så mye på gass, men har inntrykk av at denne bruker en god del mer enn minimo.
    1 poeng
  31. Drøy sekken og se om du virkelig får plass til alt i en 58 liter Og husk at du skal ha mat i sekken også. Har man litt lite penger og ikke kan bruke dyre frysetørkede ferdigretter så tar mat plass. (Selv Real turmat tar mye plass i sekken om man skal ha med for noen dager.)
    1 poeng
  32. Har sett en del bensinstasjoner som har gassbokser. Men jeg har ikke sett etter noe annet. Mulig en del stasjoner har miljøbensin men det er vel da 4 liters kanne eller så.
    1 poeng
  33. Takk for tips om serveringsbrett @Marius Engelsen! Det er nå klippet til og limt på. Kantene ble brettet inn for å slippe skarpe kanter. I tillegg hadde jeg litt lim på under tanken som skaper friksjon tilsvarende skumgummien. Det funket fint. Med tynnere finerplate, mindre lim og fjerne all unødvendig treverk, så kan man lage den enda lettere! Jeg vurderer å snu tanken så pumpen kommer på samme side som reguleringen, men da kommer tanken tettere på primusen. Er det for tett? Klarer ikke å bli enig med meg selv om det er en fordel fordi varme gir høyere trykk i tanken uten å pumpe, eller om det utgjør større risiko.
    1 poeng
  34. Uavhengig av telt ville eg gått for dette, ta da frå ein som kjøpte billeg og enda opp med å kjøpa ein gong til...
    1 poeng
  35. Jeg kommer fra Femund og min mor bor på jonasvollen 🙂 er veldig klar over at fjella i Norge ikke er noen spøk .. mamma vil jo at jeg skal ta med masse klær.. jeg er nok litt dum og sta som vil prøve meg med en liten sekk.. men det er jo lov å snu, legge ut og legge til etterhvert. Nå vil jeg prøve å pakke rett fra dag en da og jeg tror kanskje at for mye ull blir dumt. Men en dunjakke og en lue det er det jeg tenker.. så sove tøyet da som kan supplere litt.. så får jeg vurdere om fleece hettegenser for bli igjen hjemme.. skal starte på veie opp ting idag da jeg har fått låne meg vekt . Vil gjerne ha tips og råd på veien da jeg er en person som ikke liker valg
    1 poeng
  36. Ja jeg blir nok ikke å kjøpe meg masse videoutstyr ... Har ikke råd eller plass .. men Johan ja, skikkelig eventyr han har vært på ass 😃 inspirasjon som f . Får meg til å drømme.. kanskje sykle til Ural fjella eller noe etterhvert
    1 poeng
  37. Jeg hadde med en tynn dunjakke fra mammut og en skalljakke fra arcteryx (theta ar). Selv om fjorårets vår og sommer var av det varme slaget var det fint å ha litt varme klær med seg. Det blir kaldt på kvelden når du kommer deg opp på fjellet. Syntetiske jakker fungerer også kjempe fint, høres ut som du kan bruke den du har. Skal du få så lett sekk som du drømmer om må du nok ta med en lett regnjakke istedenfor en solid og god skalljakke.
    1 poeng
  38. Forsvaret bruker feltrasjon (FR). Den består som dere sikkert vet av Real turmat. Det finnes tre varianter, en vanlig, en arktisk og en for tropisk klima og ca 24 forskjellige menyer. Stort sett er det tilleggsmaten som er forskjellig. De bruker også «Åpne spis» i enkelte tilfeller, en slags Fjordlands variant. USA bruker Meals ready to eat (MRE). De kommer i hvert fall i to varianter, en vanlig og en long range. Sistnevnte har ikke et hovedmåltis, men består kun av snacks. MRE består av en til to varm eller kaldretter. Det følger med et eget varmeelement som må tilsettes vann. Finnes i hvertfall i 18x3 menyer. Lite næring, mye emballasje. Maten er ikke frysetørret, så den veier mer og egner seg svært dårlig i kulde. Frankrike har en egen feltrasjon. Den kommer i esker og består av boksmat (tenk bogskinke på boks). En boks er en dagsrasjon, med frokoat, lunsj og middag. Følger med en esbit brenner, frokost gjerne som frokostblanding, lunsj og middag på boks. Tillegg er kjeks og fransk ost.
    1 poeng
  39. Har bare brukt dem på (ganske mange) dagsturer. Har også en smal langfell (mohair/nylon) som er kappet ved hælen. Disse har jeg brukt på langtur flere ganger. Intelligripen har mye bedre glid, men også noe dårligere feste. Den glatte delen av intelligripfellen har ganske grov struktur, så jeg opplever ikke at vanntransport blir noe problem.
    1 poeng
  40. Jeg har et par slike, og de fungerer ganske bra. Fellen må kappes slik at den stopper under hælen. Fischer E99 har jo litt spenn, så den vil kunne fungere godt. Det er imidlertid en smal fell, så den vil ikke gi spikerfeste nok til å dra pulk og gå rett opp de allerbratteste bakkene, men hvis målet er en fell for vanlig fjellskitur, så er den fin. Tror ike man finner noe med bedre glid enn denne.
    1 poeng
  41. Kartverket har som regel grei oversikt. Denne siden kan fortelle deg hvor landets ytterpunkter er, både på øy og fastlandet. Morsomt at Lindesnes på en måte også er en øy, ettersom det er gravd en kunstig kanal i Sprangereid. Viktig å ha tunga rett i munnen her altså. Men kort oppsummert. Ettersom Sprangereidkanalen er kunstig er Lindesnes fortsatt å regne som Norges sørligste punkt på fastlandet. Tar man med naturlige øyer ligger det sørligste punktet på et skjær ved navnet Pysen, ca 3 mil øst for Lindesnes, ca 1 mil sørøst for Mandal. Norges nordligste punkt på fastlandet er Kinnarodden. Inkludert øy er det Knivskjelodden vest for Nordkapp. Angående rutevalg: det har aldri eksistert noen offisiell rute. Takk og pris for det! Et grelt eksempel på hva som kan skje er turistforeningens definisjon av "Norge på tvers" som nå på folkemunne takket være foreningens markedsføring er en fem- til syv-dagers tur fra Sylene til Trondheimsfjorden. Det er hverken korteste eller lengste sted tvers over Norge. Det er bare beleilig kort og tilfeldigvis turistforeningshytter med passe mellomrom langs ruten. At det ikke er noen offisiell rute på langs gjør at hver enkelt kan finne sin vei. Jo mer "sikker" en rute blir, jo mer vil folk bli kritisert hvis de måtte finne på å gå en annen vei. Likevel. Jeg har nevnt det her inne før, belgieren Willem Vandoorne la ut kartspor for en rute han valgte i 2012. Han gikk mye i Sverige i nord, men gjennom Sør-Norge er det tidvis detaljert beskrivelse. På en mulig trase. Jeg lever i drømmen om å gå selv en gang. Kanskje det blir etapper, kanskje hele i ett. Men her i huset må ungene ha flyttet ut av redet før det kan bli en realitet.
    1 poeng
  42. Er bra utstyr at du har kjøpt uansett, og meir anvendelig resten av året enn et reint sommar-kit. Du vil nok ikkje fryse i hel uten dunjakke dersom du har med ei skalljakke og et varmt mellomlag, så det blir igjen et spørsmål om ka du vil ofre for lett vekt og kor lett du fryser. Alt du vil ha med bør du veie og sette opp i et vektbudsjett, så kan det vere lurt å gradere etter kor viktig det er for deg å ha med kvar ting. Lettare å ta vanskelige valg da. For ettertida er det jo veldig kjekt å ha hatt med fotoutstyr
    1 poeng
  43. Har brukt å kombinere 600 med ein tynn syntpose med comfort + 12 eller deromkring. Temp toleranse varierer jo litt med perioder og form, men det funkar til nedpå mellom - 15 og - 20 ein stad. Kaldaste eg har hatt i den kombinasjonen trur eg var tur i januar med et par og tjuge minus. Var overraska når eg vakna over at eg hadde sove gjennom natta i den tempen med dei posane. Mengde kle og evt varmeflaske varierer litt med luftfuktigheit, dagsform, tilstand på pose, lengde på tur osv.
    1 poeng
  44. Hei Jeg har litt ulike typer fjellski. Ved "Blå swix" føre er det ingen tvil om at vanlige smøreski gir best gli og bra nok hefte, selvfølgelig forutsatt at spennet svarer til din vekt - mye viktigere enn lengden! Og det gjelder også for de etterfølgende ski. I øvrig pleier jeg ikke å fjerne voks ved bruk av langfeller. Muligens er det nødvendig ved kortfeller? Det er ved 0-føre - nysnø at de smørefri ski er best. Et før som er vanskelig å smøre bra. Jeg har et par gamle Åsness smørefri ski med "trappemønster" Mønsteret er all for langt, så de blir kolossalt trege å gå med. Jeg har forsøkt å fylle fremre og bakre delen av mønsteret med voks. Det hjelper noe. Men mye Bzzzzzz på hard føre. Jeg var i dag på tur i 0-føre med fallende snø med mine smørefri Fischer Snowbound, som du knapt får tak i her i Norge. En short-cut variant av Fischer E 109 er vel en måte å beskrive de på. De har svært lite (smøre)spenn og er derfor noe trege og best egnet til fjellture med pulk, hvor gliden uansett ikke er noe stort. Har brukt dem masse til dette med stor hell og fått flere rolige pauser, hvor turfølget måtte smøre om ved 0 føre og klabber. De har også vært bra i frost. De er korte, har innsving og lette å manøvrere. I dag var det uten pulk, men med 2 huskier foran. Elginnen brukte sine smørefri Fischer (smallere) ski. Vi hadde begge meget bra ski med passe glid og bra feste. Begge skipar var pent glidet med flytende glider over hele skien for å unngå klabbing - og få glid selvfølgelig. Fischer sitt fiskeskjell mønster er etter min mening langt bedre enn "trappemønsteret" hos flere andre fabrikater. I harde isete løyper - skareføre får mønsteret selvsagt ikke "grep" og skiene blir bakglatte. Da må en bruke feller. Jeg bruker langfeller, men de lugger noe så forferdelig ved utforkjøring, så det blir mye av og på i bland. Kortfeller har jeg ikke prøvd. Men de skal jo også av og på - kanskje i mindre omfang. Med min vekt liker jeg ikke helt hull i skia og har en fornemmelse av, at lengden på kortfella må være nøye avpasset etter vekt og spenn i skia. Elgen
    1 poeng
  45. Telt med stort fortelt til å henge opp klær i betyr vel tunnel og ikke kuppel i mindre telt Hilleberg Unna er nesten like bredt innvendig som ett 2-mans og hekter man av ene hjørnet på forteltet så kan man legge våte klær/sekk der. Da har man fortsatt nesten bredden av ett 2-mans i halve teltet. Våte støvler får man plass til mellom inner og ytterduk på Unna. + brenner og kokeutstyr. Lettvekterne tåler som mange her skriver en god del mindre slitasje og hardt vær i forhold til de tyngre utgavene pg det bør man vel ha i bakhodet på en så lang tur Jeg har på ingen måte vært på en så lang tur men tenker at det må være bedre å slanke andre deler av utstyret og gå for ett telt men veit tåler hele turen og der man har den plassen man ønsker. Å ligge værfast i ett telt som ikke tåler forholdene er noe av det kjipeste som finnes ! "Innerteltet" i Unna er ikke så lite som mange tror
    1 poeng
  46. Ja vi hadde noen innom oss når jeg var nestkommanderende på Grense Jakobselv. Skal innrømme vi var skeptisk til noen ekspedisjoner, og Grenevakta har hjulpet og huset noen ekspedisjoner. Men dette er IKKE noe som noen skal belage seg på. Bla måtte Stasjonssjefen på Korpfjell stramme opp noen som fikk husrom, men falt helt i staver. Er absolutt enig at alle må lage sin egen tur. Så jeg anklager ingen for å jukse. Selv måtte jeg amputere turen min i sommer hvor jeg hadde håpet å tilbakelegge 500 km, men det oppstod så mange problemer at jeg ikke ville strekke grensene. Men tror det er en kjensgjerning at man må bygge rutine før man legger ut på langturen. Men kan det være en ide å samarbeide om at prosjekt i Google Earth. Det gjør det enkelt å dele spor. Legge inn veipunkter og POI, og dele bilder som er goetagget? Kart er jo også svindyrt, så sånt er jo kjekt å dele på. Så lenge jeg ikke bruker dem selv, låner jeg gjerne ut mine kart. Har fra Storforshei og helt til bognes tror jeg.
    1 poeng
  47. Hei jeg blir ikke å ha anledning til å sette av tid til å ta hele Norge på langs i en "smell". Men jobber med å ta det i bulker. I Nordland er jeg relativt godt kjent, og blir å lage GPS spor der jeg finner de beste traseene. Nå vet jeg at jeg sprer en ildfakkel. Men mange melder Norge på langs, men går Kungsleden fra Sorjus. Jeg tror etappene Sulis, Siso, Rago og Hellemobotn er noen av de tøffeste, mens fra Tysfjord mot Narvik er rimelig utfordrende med tanke på etterforsyning om man ikke får noen til å komme opp i Nordalen i Skjomen. Men ta gjerne kontakt, jeg deles mer en gjerne det jeg har informasjon om. Og kan melde at Østsiden av Blåmannsisen ikke var noe sjakktrekk
    1 poeng
  48. Jeg fikk en primus! I posten i dag kom det fra en ukjent venn over dammen en stk Coleman apex ii med 2 flasker pakkpose og pumpe. Jeg fikk for en tid siden en melding om at hvis jeg betalte for frakten skulle jeg få primussen, dette er det beste Coleman noensinne har fått til. Jeg er svært takknemlig, og i helgen blir det fin-tuning av kneet som er reparert, og prøvefyring.
    1 poeng
  49. Etter å ha funnet ut at å bruke spade eller lokket til kjelen som primusplate ikke var den mest praktiske måten å spare vekt på, har jeg laget en lettvektsversjon av primusplaten min. Fremdeles overbevist om at kryssfiner er tingen, har jeg laget en plate bestående av to 3mm kryssfinerplater stiftet sammen med 1mm plast fra en dokumentmappe. Plaststykket gjør at de to platene kan foldes sammen og blir liten og kompakt. Hele greien veier ca.120 gram. Platen kan bare foldes den ene veien, og man kan enkelt flytte både flaske og brenner med en hånd.
    1 poeng
  50. Denne tråden fortjener å vekkes til liv. Dessuten blir pappa veldig stolt av alle bildene jeg legger ut av fisken han fikk i Finnmark sommeren 2016. 3730 gram
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.