Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 20. feb. 2019 i alle områder

  1. Gausdal Vestfjell dag 3 og 4 Dag 3 begynte veldig bra med hardt fint føre fra Svabekkbua og over Mossjøen, men etterhvert som vi gikk i retning Tverrlitjønnet (Heretter omtalt som Styggtjønna) ble det mer og mer løssnø og vi brukte altfor mye krefter på å trekke pulkene med oss. Det som på kartet så ut som et «lite» parti med koller og småskau ble utmattende. Vi sto til knærne i løssnø og det så mørkt ut for å nå Revsjøhytta, «bare» 6 kilometer fremme. Når vi kom til Styggtjønna var kreftene brukt opp og vi måtte vurdere om vi skulle fortsette mot Revsjøhytta eller slå opp teltet. Etter en kort rådslagning i styret ble det besluttet å slå opp teltet ved Styggtjønna. Ekstra bonus var at Telia ikke kunne diske opp med mobildekning ved Styggtjønna. Det derfor en oppsummering av dag tre og fire i dag. Med teltet vel oppe smilte livet igjen og vi fikk med oss en flott solnedgang. Det ble en trivelig kveld i teltet, med god mat, litt tvilsom drikke og kosefyring med brenneren. Fullmåne over teltet. Morgenen forløp som morgener i teltet skal forløpe. Rolig tempo og god frokost. Målet var imidlertid altoppslukende. I dag skulle vi til Revsjøhytta. Avgang cirka 11 og føret var ganske godt. Hardt og fint. Nå gjaldt det bare å holde farten før sola fikk taket på skaren. Flott utsikt mot Langsua Nasjonalpark. Herlig! Bare en kort etappe igjen til Revsjøhytta. Herlig syn. Og enda bedre å sette nøkkelen i døra og fyre opp 2 x Jøtul Vi hadde egentlig tenkt å avslutte turen på Nordbua, men det er så fint her ved Revsjøen at vi har bestemt oss for å bli her å fiske og slappe av i morgen.
    8 poeng
  2. Personlig synes jeg disse brødskiveprisene er så borte i natta at jeg konsekvent tar med egen mat på betjente hytter. Det er vel noe politisk motivert som har hengt ved meg siden studenttiden. Jeg opplever at man ved å ha disse skyhøye prisene segregerer befolkningen på betjente hytter, og lar folk med dårligere råd velge bort disse flotte naturområdene til fordel for selvbetjente hytter, hvor frokosten kan lages langt billigere. En pakke havregryn til 134kr. Det kan ikke forsvares. Betjente hytter får holde et monopol og stenge sine selvbetjente kvarterer for å maksimere profitten i sesongene. Det irriterer litt. Det er heller ikke kjekt å komme til disse forbudskiltene hvor all telting innen 500 meter skal betales til den betjente hytta. Jeg liker ikke at allemannsretten uthules til fordel for disse fjellhotellene. Men det sagt, så svinger jeg mer enn gjerne sliten innom og bestiller en middagstallerken og iskald pils før jeg går videre til teltplassen. Litt hykler i det daglige må man være. Men varm middag til 150,- (sikkert dyrere nå) er jo ikke så gærnt priset heller.
    4 poeng
  3. Mitt nyttårsforsett i år, er å gjennomføre minst 1 overnatting ute i naturen, 1 gang per måned. Januar turen kan du lese om her: Første solotur, i ruskevær med hengekøye. Februar turen ble ganske spontan, da jeg på mandag fant ut at jeg hadde fri fra jobb i går. Derfor bestemte jeg meg for å hastepakke sekken og dra ut i nærskogen for å sove godt Siden jeg sluttet klokka 20:00, så sendte jeg en melding hjem til madammen og ba hun finne frem alt av utstyret slik at pakkingen gikk litt fortere. Jeg var ute av døren og på vei rett over klokka 2100. Jeg sendte også en melding til en kompis som hang seg på, og fikk sin første natt i hengekøye Denne turen ble litt utfordrende på 2 måter, jeg pleier å sette av god tid til pakking og alt er som regel nøye planlagt. Selv om det ble hastepakking var det ikke noe jeg savnet, så dette gikk fint Jeg har heller ikke dratt ut så sent før, så det var mørkt når jeg gikk til plassen og mørkt når jeg satt opp campen. Dette var også nytt, men gikk helt fint uten at jeg tenkte noe særlig på det. Vi fikk oss begge en god natts søvn, det blåste opp endel og startet å regne iløpet av natten men vi holdt oss varme og tørre Jeg har også fått laget meg et nytt stativ til alkoholbrenneren, men denne glemte jeg jo. Men den gamle fungerte, tok litt tid for å få kok bare Alltid deilig å komme seg ut, selv om det bare er for å sove Som en liten bonus på turen møtte vi Elg og kalv på vei hjem.
    4 poeng
  4. Det er dette forskning handler om, å finne offentlig finansiering for å skaffe seg selv nytelse. Smart forsker dette her. Hun kan nå velge og vrake i menn. Alt hun trenger å gjøre til gjengjeld er å skrive ned hvor mange fisk de får. Hvem er det egentlig som har fått haill her? Hilsen forsker
    4 poeng
  5. Min er best, enten jeg velger den ene eller den andre, så lenge den virker. 😁 Spøk med alvorlig undertone til side, tror den beste brenneren er den du kjenner godt og stoler på. Etter å ha testa litt forskjellige merker har jeg for min del landa på MSR Dragonfly og MSR XGK. Disse funker for min del og jeg stoler på brennerene.
    3 poeng
  6. De som har sett programmet med Jens som drar med hundespann, på NRK, har selv sett hvor lite forstyrrelser som skal til for å skade dyrelivet. I den ene episoden filmer han en rypemor med ett ungekull i ett minutt. Man ser før han finner den døde ungen at de blir helt fra seg i panikk, (hvis du ser godt nok etter) og at den ene ungen får anfall og detter om. Den døde. Dette var konsekvensen av en fortyrrelse, helt uten drone. Med drone har man ett mye større skadepotensial. Se filmen vist tidligere i tråden om bjørnen som prøver desperat å rømme fra dronen.
    2 poeng
  7. Hvis man faktisk bruker en innretning laget av tekstil utendørs, så blir det uvergelig slitasje i en eller annen grad/form. Klær, markiser, hengekøyer, tarper, kalesjer, telt er nok ikke forbruksvare på linje med toalettpapir og mat - men brukes de, så forbrukes de. Og UL-utstyr forbrukes fortere - Exped gir 2 års garanti på sine UL-produkter, mens de gir 5 år på de vanlige. Nuvel Jeg tok en tur på loftet for å se litt på innerteltet på mitt Orion III UL 2017-modell - ingen full undersøkelse, jeg gadd ikke slå det opp. Jeg fant to områder med noen bitte små rifter, en på hver dør. Begge befant seg i nedre del, og nært svingen i kanten på "dørbladet". Jeg tror de skyldes at når jeg har lukket ved å dra i den nedre drageren mens den øvre står i fullåpen posisjon, så havner det løse dørtekstilet fort i glidelåsdrageren og kiler seg fast. Kan nok huske at det har skjedd, ja Løsningen på det er å alltid lukke den øverste drageren først, eller være ekstra forsiktig når man drar i den nedre. Kan også tenkes at jeg har tråkket på dørtekstilet etter at jeg har åpnet, men før jeg har rullet og hengt den på plass. Tror jeg har 10-12 netter i dette teltet. Tipper det tåler 10 ganger så mye før jeg må til med noen ordentlige reparasjoner - kjenner jo mer til styrker og svakheter enn i begynnelsen Og jeg må ta hensyn til at innerteltet trenger litt omtanke - både som nevnt over, og når man pakker ned/opp på rufsete bakke.
    2 poeng
  8. Ingen er faktisk best til alt! Jeg liker omnifuel veldig bra, god til det meste, simrer bra. Har dysebytte, og er like bra på både gass, bensin og parafin. Ok pumpe, men pumpelæret må vedlikeholdes. Omnilite er litt skummel, her er spredeplata for liten, og jeg har opplevd, at bensinspruten står ut av brenneren når du skal forvarme. Så standardoppsette på denne bruker jeg ikke. Men med litt triksing med dyser for å unngå at den lille dysa tetter seg, og en berniedawg stillebrenner er denne enda bedre til matlaging enn omnifuel. Min mest brukte bensinbrenner uten om XGK. Xgk stiller i en klasse for seg, den har på en måte dobbel forvarming siden den har en bøyle i tillegg. Eneste brenneren som i praksis brenner diesel. Stabil, utrolig driftssikker, meget god pumpe, og den beste snøsmeltingingsmaskinen. Du hører hvordan den har det og er den som er minst skummel sett i forhold til CO. Har 2 av denne med på turer når det er behov for det, men har aldri sviktet meg på tur. Blir bedre å regulere med artic pumpa. Men er og blir en traktorbrenner, men er en god traktor.
    2 poeng
  9. Vintertur Gausdal Vestfjell dag 2 Dag 2 på tur og skuldrene begynner å komme ned i behagelig posisjon. I dag har vi tatt en laaaang frokost i bua før vi spente på oss skia og utforsket nærliggende vann. Vi har fisket i timesvis uten resultat, men det er helt greit. Det har vært fin temperatur og vi har til og med sett sola i perioder. I morgen må vi litt tidligere opp for å rydde bua. Da setter vi kursen mot Revsjøhytta og vi får en litt lenger dagsetappe. Det blir deilig det også. Her følger noen bilder fra dagen. Fin utsikt fra utedassen i dag tidlig Optimistisk fisker Optimistisk fisker 2 Svabekkbua i månelys
    2 poeng
  10. Denne dukket opp på finn, og ser veldig spennende ut - endelig noe nytt som skjer. Noen her inne som vet noe mer? Vi kunne ikke vente og se at nye produkter og teknologi skulle være begrenset til andre verdensdeler. Så vi har jobbet hard i en lang periode for å introdusere neste generasjon turutstyr til det norske markedet. Revolusjonerende materialer og innovativt design har gjort det mulig å redusere vekten på våre telt til under halv kilo, uten å ofre komfort og pålitelighet for norske forhold. Vår nettubutikk åpner mars 2019. Er du like spent som oss nå at turutstyr i Dyneema Composite Fibers skal være designet og solgt her hjemme i Norge? Det er mulig å forhåndsbestille vårt 1-person telt nå, med 10% rabatt. Kontakt oss for mer info om produktene vi kommer til å lansere, eller bare for å vise din interesse! www.bonfus.com
    1 poeng
  11. En veldig fin uttalelse av en som måtte "trykke på den røde knappen" og bli hentet ut i vinterfjellet. Det kan skje den beste! Og her synes jeg det rette ble gjort når dem møtte dårlig vær. Jeg, @Elisabethsk, @Tessatroll og to grønskyer passerte denne familien litt tidligere på dagen, og vi hadde tatt samme vurdering om at det kom til å være vind men burde gå greit. Fallvinder fra Jøkulen gjorde det til at pulker veltet og bikkjer streiket. Vi fikk satt opp ett telt og stablet bikkjer og folk inn for å vente 5 timer på bedre vær. Nå har det vært en stund siden det har vært en tråd om hvor teite folk er som går ut i sjitvær og må bli reddet, i de fleste tilfeller har det vært en vurdering som har gått feil, eller noe annet uforutsett som har oppstått. Så grunnen til at jeg poster denne artikelen er at jeg vil at "hylekoret" skal tenke seg litt om før man begynner å synse om redningsaksjoner som det nok blir flere av når vi går inn i den lysere tiden av året. Det finnes selvsakt folk som gjør idiotiske ting, og jeg synes det er bra at det diskuteres på en saklig måte, men hold dere til fakta! https://www.nrk.no/hordaland/fekk-seg-ein-laerepenge-i-fjellet-da-heile-familien-matte-bergast-1.14436025
    1 poeng
  12. Etter inspirasjon fra @Memento mori prøver jeg meg på en dag til dag tråd fra årets vintertur i Gausdal Vestfjell. Skal prøve å oppdatere daglig så lenge vi har dekning 😍 Vintertur Gausdal Vestfjell Dag 1 Da er endelig årets «lange» vintertur i gang. Vi har hatt en fin dag på den korte turen fra Synstgardsetra til Svabekkbua. Overskyet, 2-3 minusgrader og lite vind. Planen er å gå fra bu til bu i fjellet. Teltet er med som backup, men med litt flaks blir det liggende i pulken. I morgen blir det isfiske! Klare for avgang fra Synstgardsetra Grått, men fin temperatur og føre innover Fremme ved Svabekkbua. En av Gausdal Fjellstyre sine hytter som står åpen for fri bruk. Fantastisk tilbud! Kveldsstemning i bua
    1 poeng
  13. Jeg kom faktisk helt til ditt innlegg i denne tråden før jeg tenkte at jeg må svare. Dog synes jeg det tok litt lang tid før "ost" presiserte at DNT hyttene egentlig i hovedsak er bygget for folk på gjennomreise. Man skal på tur, og man skal videre neste dag. Som enslig person er det snakk om hva, 275,- mot å leie en hytte til 800,- per natt. Den kostnaden går kun opp dersom man deler den på flere, og da er det helt klart billigere å leie en egen hytte. Så da gjør man det. DNT hytter er for folk i farta i akkurat det aktuelle området. Jeg er egentlig heller ikke enig i at DNT er den største aktøren innen motorisert ferdsel i naturen. Det dreier seg gjerne om en eller to turer i året per hytte. Mens hytteforeningen i den andre enden av dalen ved Reinsvassbu organiserer scootertransport inn til de kanskje 100 hyttene eller mer som ligger der hver påske. Det blir mye bensin det. Men det er godt mulig utspillet var sagt ut fra turistmaskiner som Gjendesheim, Snøheim og lignende DNT Oslo bygg. Da er det DNT Oslo som er aktøren, og ikke DNT nasjonalt. Vi er mange dugnadsfolk i små foreninger med små midler som er uenige i den kommerse kritikken av DNT paraplyen. Men til ditt innlegg. Jeg har sittet i styret i den lokale turistforeningen, og i 2014 var jeg med i komiteen som tok ansvaret for Reinsvassbu som et helt nytt hyttestyre. Så jeg har både sittet på kontoret og vedtatt avgjørelser, og vært ute og utført dugnaden med de utgifter og ulemper det har medført. Da vi tok over, så hadde en eldre kvinne vært siste rest av forrige hyttestyre i en god del år allerede. Så hytta var nedslitt og bar preg av manglende vedlikehold. Vi tok derfor til og byttet ut en del ting. Som ny vedovn som kan brukes til å bake brød, 25.000,- + helikopterfrakt. Mer ved selvsagt. Fylt opp proviantlageret for 15.000,-. Vi bygde ut hytta litt i bakkant for å lage plass til hundebur. Mer beis og diverse malerutstyr, 7500,-. Innvendig maling. Nye møbler til 15.000,-. Nytt kjøkken til 30.000,-. I 2018 tok hyttestyret opp en kraftig lavvo som sikringsbu, pris rundt 40.000,- inkl. helikopter. Nå ble det mange utgifter på kort tid, men summene går jo ikke opp med det øvrige som også vil forfalle på hytta de neste 20 årene. Dette er en liten hytte med ca. 150 besøk i året. Bare vedfrakt er jo minimum 7.000,- hvert år med helikopter opp til hytta. I tillegg har Molde og Romsdals Turistforening de små hyttene Svartvassbu og Vasstindbu rett i nærheten og. De har også bare ca. 150 overnattinger i året. Men samme utgifter på helikopter med ved opp. Det går heldigvis ikke bilvei opp til disse hyttene, og de ligger ikke i skogen hvor dugnadskara på 70 kan kose seg med vedhogst på dugnad. Det sagt, så skal også hyttene i teorien generere et ørlite overskudd slik at vi kan investere i blant annet nye hytter og skape ny komfort på nye steder. Jeg har fem telt eller flere. Men du verden så godt det er å fyre opp i en varm hytte og sprette en øl når været er surt. Dessuten er det mye enklere å invitere kone, kjæreste, barn, etc. på hyttetur. Vasstindbu nede til høyre i bildet. Karrig landskap.
    1 poeng
  14. Stort engasjement her, jeg slutter meg til at flytende drivstoff er best i sterk kulde. Ja det kreves litt mer å bruke en slik iforhold til gass, men ikke mye. Stor sjanse for at du vil føle deg tryggest med det du lærer på kurset. Vi har mange oppfatninger om hva som er best, det blir som å spørre hvilke bil er best om vinteren..... Jeg har gode erfaringer med optimus Nova, men tror at den nye som også tar gass er bedre. Coleman har også flere gode, (f. eks. 550) men dårlig serviceapparat i Norge. Igjen spørsmål om hva du trenger/liker... dsk
    1 poeng
  15. Jeg har ikke tenkt over det på det teltet, men jeg har ikke gått over det med lupe heller. Tror ikke det er et særlig stort problem.
    1 poeng
  16. Du har så rett. Livet etter å ha fått protese er ren lykke. Bare det å få sove om natten ... Det er nok kondisen som vil begrense meg - jeg har vært inaktiv lenge på grunn av smerter som har gjort meg avhengig av krykker, men nå er det full opptrening tilbake til ett aktivt liv. Tanken bak å velge noe lettgått er nok mer at jeg vil være sikker på at jeg klarer det. Motet til å prøve større og vanskeligere ruter vil nok komme om jeg bate får kjenne mestring igjen. Takk for peptalken!
    1 poeng
  17. Det var akkurat sånt jeg tenkte på. Vi kunne ganna alle de som kan kjøpe vanlige klær, hengekøyer, telt og soveposer. De som kan blinke til venstre i småbiler uten at hendelen kommer i konflikt med knærne. Vi måtte ha stort bål, for alle de lange beina ville gjort at vi ikke kan sitte så nærme. Sånne greier.. Kunne blitt gøy!
    1 poeng
  18. Hail har garantert ikke noe for seg ! Har prøvd sex 1 gang og kan ikke si noe annet enn at jeg synes at det er veldig oppskrytt !
    1 poeng
  19. Er det vekten som avgjør om det er en køye 😉🤔
    1 poeng
  20. Takk for utfylldende og grundig svar a-aa. Slitasjen på bildene ligner mye på det som skjedde hos meg. At tekstiler og spesielt ting av UL utsettes for slitasje ved bruk er helt ok. Men jeg reagerer litt på at det skulle skje så fort etter bare kort tids bruk. Har ikke opplevd det samme på Helsport UL etter så kort tid. Hvis man ser bort fra en litt for stor glippe på det ene forteltet, så er teltet virkelig et bra telt for 2, og jeg kommer til å kjøpe det igjen. Men er virkelig i tenkeboksen om det blir UL eller Extreme versjonen.
    1 poeng
  21. Kanskje vi må ha XL-treff en gang. Samle alle lange menn og se hvilke løsninger andre har valgt på våre særegne utfordringer. Krav for deltakelse. Over 195?
    1 poeng
  22. Noe annet er om fisking gir bedre haill i etterkant.. Det har jeg absolutt trua på;)
    1 poeng
  23. I den nye boka til Randulf Valle, "Hvorfor er det så kaldt å være våt?", står det utrolig mye bra om forskjellige brennere. Jeg har laget en liten tabell der CO-Produksjonen er sitert fra boka hans. CO- Produksjon er i ml/min
    1 poeng
  24. Ingen av oss har jo fått testa køya enda, så eneste vi har og diskutere er jo fargen. Vi kunne selvfølgelig diskutert at den er altfor tung til å være ei køye, men vi kjøpte jo denne siden vi vil ha det godt og behagelig i camp. Syns bare at køya nå kommer litt seint siden våren allerede er i anmarsj. Da blir denne siste måneden litt lang kjenner jeg
    1 poeng
  25. Om det er aldri så gøy å styre med bensin, forvarme, pumpe, rense, skru og styre så er det beste med multifuelbrennere og pakke dem bort for sesongen og finne frem Jetboilen.
    1 poeng
  26. Jeg tror begge er bra, og jeg har bare brukt XGK. Men utifra det jeg har lest: - XGK produserer lite kullos, både uten og med flatbunnet kjele. Omnifuel er vel ikke testet? (Testen jeg tenker på er utført av FFI). - XGK pluss pumpe er lettere enn omnifuel og omnilite. - XGK har mindre bevegelige deler - XGK mister ikke flammesprederen - Omnifuel har mye bedre flammekontroll - XGK har ett stort generatorrør over brenneren. Forvarmer man litt for lite vil den forvarme seg selv ferdig kjapt. Jeg tror at XGK kan være mer pålitelig/solid pga. mindre bevegelige deler. Men omnifuel/-lite virker svært bra det også da. Til matlaging er nok omifuel mye bedre.
    1 poeng
  27. Du skal ikke undervurdere hofteprotesen. Hvis du klarer teltkomforten , så klarer hoften din det. Jeg har stål i begge hofter , skiftet den høyre for 4 vårer siden nå , og 4 måneder etter operasjonen gikk jeg en tur på vidda med huset på ryggen , uten andre begrensninger enn kondisen. Du har fått ett nytt liv med den nye hoften. Nyt det...
    1 poeng
  28. Fredag 1.2.2019: Da var tiden kommer for helgetur. Det spøker veldig for turen, det er meldt 12m/s med vind -12 grader og det er kolonnekjøring på rv7. Jaja, vi kjører fra Bergen og tar kjangsen. Veien er heldigvis åpen, men det kan innføres kolonnekjøring på kort varsel. Ved ankomst Dyranut var været ganske heftig. Det blåser minst like mye som det var meldt, og det er mye kaldere enn meldt. Vi legger i vei ut i mørket ca. kl 18-19 med kun skibrillene og hodelyktene stikkende utenfor dunjakken. De som er på treningsleir for Expedition Amundsen er i full gang, kanskje 20-40 personer ute i terrenget. De skal jo normalt ligge ute denne natten, men det ser ut til at de trekker tilbake til Dyranut, det ble kanskje litt for heftig å sove ute i det været? Vi tar ikke hintet, og fortsetter ett par kilometer og slår opp leir. Vi treffer kun èn person resten av helgen, på scooter... Jeg lar videoen fortelle resten, den ble ikke så veldig lang. Med kulig og temperaturer ned mot 30 minus var ikke fingre og kamera alltid på lag. Men ett GoPro hero lar seg faktisk betjene fint med tykke votter Kos dere:
    1 poeng
  29. Ja det ble gitt få konstruktive svar her. Hun trengte bare et ja eller nei. Ikke en avhandling i hvordan og hva hun skal spise og hvordan forvalte egne penger 🙈 Jeg har ikke hatt råd til full bevertning på slike hytter. Å dra på disse hyttene har skjært seg langt inn til beinet hos meg. Er vel ikke noe galt i det? Jeg har jo derfor selv laget egen mat utenfor hyttene. Og mange kan si «hvorfor drar du dit da?» men er man flere så må man bare henge seg på de om man vil ut og oppleve livet fremfor å sitte hjemme alene. Veldig flott med full treretters og pen garnityr på maten på disse fjellstuene, men jeg hadde vært like Happy for bokslappskaus. Men det valget har man ikke og man er nesten tvungen til å kjøpe flott restaurantmat (som jeg så absolutt elsker men kan avstå fra)
    1 poeng
  30. Vinterforhold og vintervær. Fredagsmorgen var det hvitt utenfor vinduet. Snø. Det hadde ikke Yr nevnt et ord om. Selvsagt passet det dårlig. Med snø på bakken må det bli en lørdagstur langs stranden. Ingen ting hadde endret seg til lørdag. Det var fortsatt kaldt og snøen var ikke forsvunnet. Vinterforhold er noe herk. Med bakfoten i ulage, går det sakte og forsiktig – uten snø og is. Jeg hadde håpet på tørre forhold denne helga. Det ble meldt om vintervær også på lørdag, selv om temperaturen kunne snike seg over nullpunktet. Yr melde sol, delvis skyet og litt vind fra sørøst. Jeg tenkte det ville passe med en tur fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård. En vanlig vintertur når naturen skaper seg og strør hvitt ut over landskapet. Det pleier å være «framkommelig»helt ute i vannkanten selv med et lett snødekke. Vinter betyr også at jeg normalt tar ut litt senere enn på sommeren. Jeg var ikke avgårde før nærmere 11. En halv times kjøretur til parkeringsplassen ved Hå gamle kirkegård. Det sto noen biler, og det var spor mot Obrestad, men de så ut til å være fra fredag. Stien starter mot sør-øst. Og jeg fikk trekken i mot. Med rundt null og 3-6 m/sek vind, ble det likevel kaldt – det første stykket. I horisonten framfor meg var det blå himmel. Godt – tenkte jeg. Da får jeg sola som ble meldt av yr. Etter en stund stoppet jeg for å ta bilder. Den stålgrå himmelen dekket mer av himmelen bak meg enn da jeg startet. Og det kom noen dråper seilende. Som vi pleier å si: er du misfornøyd med været, vent en liten stund så få du sikkert vær som du liker bedre. Det kom en lysning i vest, og ikke lenge etter var det igjen opphold. Jeg hadde ikke noe bestemt mål for turen, og nådde Obrestad havn i fin form. Da ble neste mål Kommedelen – eller Reimebukta? Det er halvveis mot Varhaug..... Øverst på Kommedelen er det bra utsikt over landskapet. Det er mulig å se både tilbake til Hå og fram mot Varhaug gamle kirkegård. Jeg stoppet for å ta noen bilder. Da kom ørna opp fra en liten dupp i bakken bare noen meter lengre framme. Selvsagt var ikke kamera-et klar. Nede i dumpa lå restene av måka som ørna hadde spist av. Halvveis er ikke et «mål». Jeg kunne ikke snu der, og fortsatt mot sør. En av fordelene med frost er at myrhullene er harde. Denne dagen var det mulig å spasere rett over – for det meste. Det ble ikke lange stoppen på Varhaug. Jeg drakk litt saft og tok noen bilder, og fortsatte på turen – tilbake. Det er ikke til å komme fra at etter 8-9 kilometer blir det litt «på det jevne». Det handler mer om å komme fram enn å se seg rundt. Likevel stoppet jeg opp noen ganger. Været hadde endret seg. Det var sol inne i mellom og sola varmet. Det ble tinte og mindre snø og is. Selvsagt var jeg omtrent alene. På lørdager er det lite folk. På vei sørover var det ikke spor i det hele fra Reime til Grødaland. Det var noen flere spor på tilbaketuren. Som vanlig var det noen få personer mellom fyret og prestegården. Turen er forholdsvis lang – 17 – 18 kilometer tilsammen. Under gode forhold er det mulig å gjøre den unna på godt under tre timer, selv om jeg nok brukte mer enn det denne gangen. Det er likevel en kjekk og flott tur på vinteren. Og muligens enda flottere litt senere på året, med vår , fugler og blomster mens andre plasser fortsatt sliter med vinter. Les hele artikkelen
    1 poeng
  31. På forsommeren fant jeg ut at jeg måtte ha meg en tur nordover. Forrige tur nord for Sør-Norge var Sylene for elleve år siden, så det var på tide. Kikket på flere turområder, og falt ned på Rago. som det er mange fine bilder fra - dramatisk og vakker natur. Da langtidsvarselet så bra ut ble togbilletter bestilt: Oslo - Trondheim og Trondheim - Fauske, og tilbake, for en åtte dagers tur. Endelig var avreisedagen der, dro med morgentoget til Trondheim, der ble det lang byvandring i knallvær, og både lunsj og middag, før jeg gikk på nattoget mot Bodø. Ankom Fauske på morgenen, så en 20 minutters busstur til utløpet av Nordfjorden, hvor jeg hoppet av. Etter noen hundre meter gjennom en dårlig opplyst tunell, tok jeg en enkel frokost nede ved fjorden. Så var jeg igang! Mot Rago: Kilometrene langs veien gikk greit unna, og det var lite trafikk. Tok stien oppover Sanddalen i retning Litlverivannet, bra stigning på den stien. Etterhvert kom kleggen som gikk etter leggene, så det var bare å holde beina i gang. Kommet noen høydemeter opp, utsikt mot Nordfjorden, hvor jeg hadde kommet fra: Grei sti, litt kronglete enkelte steder. Litlverivannet i det fjerne: Framme ved Litlverivannet etter en ikke veldig lang dagsmarsj: Før turen hadde jeg lurt på muligheten for å finne teltplass med utsikt mot fossen, det hadde vært virkelig ideelt, men svaene nedover mot Litverivannet var ikke flate nok. Isteden ble det teltplass på en slags hylle, med utsikt mot dalen, elva og elvemeandrene. Det var liggeplass nok for en person, men ikke så mye mer. Lå to netter i telt ved fossen. Gikk videre østover, fant enda bedre utsikt mot fossen en drøy kilometer fra brua over fossen. Mener å huske at det er mulig med leirplass her, men det er et stykke til friskt vann: Ragotoppen i det fjerne. Hadde opprinnelig planer om å dra opp dit, kanskje ta et slag innover i Sverige, men siden det var meldt grått og regn dagen etter, fant jeg det får bli til en annen gang. Istedet slo jeg opp teltet på en fin plass ved et av de nedre Sølvskarvannene, ble der i to netter, leste bok og drakk te i regnet. Lettgått sti i retning Storskogvannet til venstre. Fine teltplasser ved vannet til høyre i bildet. Det var enkelte bratte partier på vei mot Storskogvannet, hvor jeg måtte bruke hendende, ellers grei sti. Klart vann i Storskogvannet: Så endel telt ved Storskogvannet - ikke rart så fint som det er her. Utløpet av Storskogvannet: Gikk nå videre vestover. Småbratt en drøy kilometer fra utløpet av Storskogvannet, og storslått utsikt: Tok av fra stien, fant en høytligende teltplass med utsikt mot fossen, kanskje fem hundre meter nord for Heligholet: Neste dag: tur ned til elva, til Tjønnmoa. Tok et forfriskende bad i elva, ved sandbanken som kan sees på de tidligere bildene av elva og dalen. Soltørket kroppen etterpå, herlig! Bratt sandbanke som elva har gravd ut: Dagen etterpå ble det ikke så mye av, hadde god tid til toget som skulle gå om noen dager, og det var skikkelig varmt, viste seg da jeg var tilbake i sivilisasjonen at det hadde vært en av de varmeste dagene i sommer. Slanget meg i skyggen av noen store furutrær ved leiren, og leste bok. Neste dag var siste dag på tur. Etter å ha gått gjennom Nordskaret har jeg kommet ned til elva. Det var helt klart vann, småfisk svømte rundt, det var stille og fredelig, satt lenge her: Idyll: Hengebrua ved Melloforsen: Skuer tilbake mot fjellene: Endte fotturen nede ved Lakshola. Oppsummert: brukte en uke på en tur som kunne vært gjort unna på to dager. Er en av de minst aktive fotturene jeg har hatt, men ingen grunn til å være misfornøyd, for det var en skikkelig bra tur! Tok nattoget fra Fauske, flott å suse gjennom Nordlandsnaturen en lys sommernatt.
    1 poeng
  32. Rago ass, et sted man må besøke en gang i livet - gleder meg til det er min tur. For en flott plass! Takk for dagens luke
    1 poeng
  33. Jeg tok meg tredagers til Skrim tidligere i uka hvor jeg gikk inn fra nordvest siden av området, parkerte ved Ravalsjø og gikk gjennom Skrimsdalen til østsiden av Skrimsvannet hvor jeg gjorde leir. Ikke noe spesielt med det utenom at jeg ikke har vært på denne siden av naturreservatet før og skal si jeg ble overrasket over hvor flott det var akkurat her. Jeg ble vel enig med meg selv at dette må være den flotteste delen av Skrim med gammelskogen tett oppunder Skrimtoppen, Breidstulfjellet og Styggemann. Men jeg hadde en såkalt perfekt morgen den ene dagen hvor alt klaffet, det er noe av det beste jeg vet når morgenstunden er hundre prosent fullkommen på tur. Våkner opp av meg selv etter gode åtte timer sammenhengende søvn i min gode Amok Draumr, det har såvidt begynt å lysne og ikke et vindpust er å registrere på tarpen som henger duggvåt over en stram line. Jeg lirker meg ut ut av posen uten å tryne rundt og føttene finner Skarvene som står i giv akt under fotboksen på køya. Jeg rusler under tarpen uten å subbe huet borti slik at tusen duggdråper blir til en iskald foss som plasker ned i nakken min. Det er ikke for kaldt eller for varmt, bare en fuktig tåkefylt luft som oser av høst med en temperatur som er akkurat der den skal være for å vekke liv i en trøtt mannekropp. Jeg strekker på legemet og loffer bort til bålplassen hvor jeg jeg hiver på litt småkvist og et par kubber som jeg la klare i går kveld, en fyrstikk tenner kilden til liv. Blikket mitt retter seg opp utover vannet i front av bålgropa og med ett går det opp for meg at dette er i ferd med å bli en morgen av den helt spesielle. Lyset begynner å bli av den magiske sorten, tåken blir indirekte berørt av en sol som ikke har kommet seg over horisontalen ennå og vannet ligger som et vakant speilbilde av omgivelsene rundt. Eneste lyden som er å registrere er den umiskjennelige trommingen til en hakkespett i det fjerne som rytmisk lager en takt til scenen som er i ferd med å utfolde seg. Det er nesten at jeg kvier meg når jeg skal fylle kaffekjelen med vann siden det vil lage forstyrrelser i harmonien i form av bølger på speilet. Jeg setter kaffekjelen inntil flammene og finner frem kamera i håp om å fange noe av dette underverket naturen har stelt i stand. Nå danser solen og tåken en dynamisk dans uten manus med kun meg som tilskuer, jeg føler meg privilegert til å være tilstede og få oppleve en perfekt morgen. Takk for opplevelsen.
    1 poeng
  34. Autumn is well on its way in the county and this time I opted for a hike on a mountain area I have never been at before, parking at Gilja and then heading north. A very calm and quiet Sunday afternoon today with neither rain nor wind, something we do not get too often this time of year around here. Much appreciated :-) The website UT.no and trail info there suggested this to be a five hour route (without breaks) in very varied terrain and the odd lost path. I therefore decided to download the GPX file to use as guide should I miss those areas that there was no visible trail (as mentioned in the trail info). I highly suggest you do the same. Suffice to say I was not disappointed hiking along the wonderful small scenic lakes, autumn painting its colors on the trees and underbrush, finally ending up with panorama views of the majestic fjords of Høgsfjord and Frafjord. I´ll let the pictures do the rest of the talking.... Erik Beautiful start Troll (ish) Looking over at the Frafjordhatten peak This must be heaven during summer also Høgsfjord Lunch tarp setup
    1 poeng
  35. Enkelt. DNT er en medlemsforening og er til for medlemmene. Generøst nok har de et tilbud til ikke-medlemmer også, noe som egentlig ikke er en selvfølge.
    1 poeng
  36. Om vi ser bort fra nærområder lokalt der folk bor, jakt, gjeting og seterdrift, så har vel friluftsliv i fjellheimen historisk sett ikke vært en lavterskelaktiviitet for allmuen? Tenker da på områder som Jotunheimen og tilsvarende. Fra Slingsby Keilhau, Boeck, Bertheau og alle de andre, til Heftye som starter DNT, ingen av dem var nok "mannen i gata", hvermansen som drev med friluftsliv, men noen som hadde spesiel interesse for fjellet og gjerne midler til å utforske fjellheimen. DNT, som Heftye var initiativtageren, til skriver selv: "Siden 1868 har DNT vært en sterk forkjemper for det enkle friluftslivet og for at flest mulig tar i bruk naturen, samtidig som vi tar godt vare på den. På 150 år har DNT gått fra å være forbeholdt en liten elite, til å bli en stor folkebevegelse. På 1800-tallet var det først og fremst lvre middelklasse som hadde tid og penger nok til å oppleve naturen slik Heftye og hans medstiftere kunne. Slik er det ikke dag." Forøvrig er det også mange eksempler både på at forståelde for miljø og vern av fjellheimen ikke alltid har stått like sterkt hos nordmenn. Hadde man råd hadde man lov? Før Nasjonalparken i Jotunheimen ble opprettet i 1980 var det ikke helt uvanlig med motorisert ferdsel inn fjellheimen. Bildene nedenfor er eksempler på det og viser folk som har tatt fly inn på Uranosbreen (nå innenfor Nasjonalparken) og står på ski ned igjen. Spørsmålet blir nok mer hvordan DNT ser på deg selv sammenlignet med hvordan alle andre opplever DNT, og hvem dem skal ha et tilbud til? (Og indirekte da hvem DNT er til for.)
    1 poeng
  37. Uhoo. Nå brukes denne hytta mye ifm store samlinger som blant annet DNT har. FriFlyt har vel også opplegg her osv? Men det kjennes litt kjipt at det nå skal bli «hotell» uti skogen der. Dette er jo den hytta vi pleide å ri til for å drikke kakao med krem fordi det var helt greit å binde opp hestene utenfor. Det er ingen selvfølge hos Oslos stuer. Men all hytteutbygging hos DNT er vel fra tippemidler og sponsorer? Det er nok ikke mye av medlemsavgiften, som dekker dette. Og en god del hytter er utdaterte. Byggteknikk er helt annerledes nå. Man trenger ikke lengre lave små hus med knøttsmå vinduer. Med dagens teknolog kan man fint bygge mye mer hensiktsmessige hus. Og noe fornøyelse er helt greit. BTW. DNT er jo bygd opp av rikinger for rikinger. En gang i tiden i hvert fall. Nå er det for alle.
    1 poeng
  38. Dette er vel noe av utfordringen også internt i Turistforeningen. Det er lokallagene som styrer hyttene og legger til rette i hvert område. Det betyr at om folk i Hattfjelldal vil ha med turistforeningen til å drifte hytte i Børgefjell vil kun et meget standhaftig sentralstyre kunne si nei - vel vitende om at de da også sier nei til flere medlemmer.
    1 poeng
  39. Nei, og da er vi vel egentlig over på ren hytteutleie? Og det vet jeg nå ikke helt om jeg syntes DNT skal drive så mye med. En ting får nå være at de skal drifte hytter som skal være tilgjengelig for et stort antall mennesker, sikkerhet i fjellet og slikt. Men snakker man ren hytteutleie bør DNTs hytter være helt sidestilt med andre hytter i forhold til hva man får og ikke får lov til å gjøre med dem vedrørende transport, bygging etc.
    1 poeng
  40. Noen tanker om DNT: *Turismen i fjellheimen startet jo som et overklassefenomen så å hevde at DNT var et lavterskeltilbud i tidligere tider faller vel på sin urimelighet. I dag kan man kjøre to løp ved bruk av DNT tenker jeg: *Et lavterskeltilbud med egen mat etc på ubetjente hytter. Da blir sannelig ikke prisene høye. *Og et "hotell"tilbud på betjente hytter. Da blir det mer "hotell-priser" i fjellheimen. Her legger norske lønninger til høye kostnader som seg hør og bør. At begge deler finnes synes jeg er fornuftig. DNT-medlemsavgiften framstår også som fornuftig med et bra medlemsblad samt avslag på forsikring etc og gode rabatter på hytter. Man kan sikkert diskutere DNT og tilrettelegging og ekspansjon i fjellheimen. Men inngrepene som DNT står for er en fis i naturen i forhold til: En massiv hyttebygging landet over samt utbygging av skogsveier og nå etterhvert vindmølleparker.
    1 poeng
  41. @bevern Så bra at du vil mer på tur! Ingenting er som å komme seg ut. Jeg tror bare du har misforstått DNT sitt hyttetilbud. Du ønsker å leie en hytte for fire personer for en helg. Da forstår jeg deg dit hen at du ønsker å leie hele hytta, og ha den for deg/dere selv i den perioden. Da er ikke DNT rette plassen å lete. Man kan riktignok bo flere netter i strekk på hytter, men utgangspunktet er hele tiden at hytta er for de som vil på tur, og som trenger et sted å sove, ikke for de som skal ha en hyttehelg. For å få til dette må hytta være tilpasset folk på gjennomfart, og de fire gutta på tur som har okkupert hele stua og mer til må fint finne seg i å dele plassen med en gjennomsvett snorkende fyr fra ytre gokk eller indre gemakker. Prisen er jeg heller ikke enig i. Jeg benytter meg av hyttene i Oslomarka. Tar jeg med mine to jenter på 7 og 9, får jeg følgende oppsett: Medlemskap: 680 + 125 + 125 = 930 kroner. Dette er den årlige utgiften. Overnatting: 265 + 0 + 0 = 265 kroner. Dette er medlemspris. Uten medlemspris blir det 380 + 190 + 190 = 760 kroner. Med andre ord, to overnattinger har spart meg inn hele medlemsavgiften. Denne barneprisen gjelder til de er 14 år, etter dette er det 50 kr pr natt pr barn frem til de er 26. DET ER BILLIG! Når det er sagt - kritikk mot DNT kan komme i mange former. Jeg er uenig med dem i mye, herunder mener jeg at hytteutbyggingen godt kunne hatt en klarere filosofi knyttet til enkelt friluftsliv med minst mulig spor etter seg - også når det kommer til nye hytter i lite tilgjengelige områder. Men det er en helt annen diskusjon.
    1 poeng
  42. Problemet er bare "dette gjelder jo ikke meg" 🙄
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.