Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 29. okt. 2018 i alle områder

  1. Tror ikke den stemmer helt for jeg har aldri fått ørret over kiloen😥
    6 poeng
  2. Korrekt tradisjonelt utstyr når man fisker etter stam i Nitelva
    6 poeng
  3. Det ser ut som de har klart å avstemme egenskapene svært godt. Altså ca like dårlig egnet til begge formål. Og tungt.
    5 poeng
  4. Da har jeg prøvd GoProen for aller første gang. Har ingen ambisjoner om å bli proff, men jeg setter pris på å høre hva som er bra, og tips til å få det bedre neste gang. (Gikk tom for batteri på slutten, så derfor litt brå slutt). Denne er redigert på telefonen, litt her og der når jeg hadde ledig tid. (Ny jobb PC er på vei). Dette er en runde fra Askøy rundt en øy på Sotra. Var ute i ca 4-4,5 timer totalt, og padlet ca 25 kilometer.
    3 poeng
  5. Snubla over denna saken hos outnorth. Et enmannstelt som kan settes opp på bakken eller som hengekøye? Aldri sett noe slikt før Med vekt på 2.2kg så pirret det nysgjerrigheten min. Noen som har vært borti detta før? Ubrukelig gimmick eller noe å vurdere? Pris på 2 590,- er jo ikke avskrekkende men kanskje litt for billig? https://www.outnorth.no/crua-outdoors/hybrid?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=DPAno&utm_content=karusell#Green
    3 poeng
  6. Ikke jeg heller 😛
    3 poeng
  7. Tur "Over vidden" i nydelig vær, ingen juksing med verken Fløybane eller Ulriksbane, det var gåing mellom bussholdeplassene Festplassen og Haukeland sykehus Tok en kjapp vannepause ved Øvre Jordalsvatnet, så en "eplepause" omtrent midtveis, deretter brøt jeg av fra hovedstien mot ruinene "Seterjenten" og fant et fint sted ved bekken fra Skomakervatnet der jeg fyrte opp gassbrennern, tok på dunjakken og lagde litt kaffe og en Real-dose. Neste gang det blir matpause ved "Seterjenten" tror jeg det blir kvistbrenner i stedet for gass - det var flust av tørreiner der jeg satt i solen. Fin tur
    3 poeng
  8. Ser faktisk ut til at feilen var at primusen min hadde kokset igjen og ikke nødvendigvis minusgradene. Måtte skrape opp igjen de langsgående sporene på spindelen til omnifuelen, så gikk den greit. Testet med flaske og primus rett ut av fryseren på -22, og det fungerte fint med kemetyl fritidsparafin.
    2 poeng
  9. Det er som med alt annet når det kommer til denne typen film, lett for at det blir forferdelig kjedelig og monotont. Film er et eget fag... å det er en grunn til det. Filme fra forskjellige vinkler, ha kamera på hode kan gi mer innlevelse. Vite når du skal klippe, legge til stillbilder i filmen. LESS IS MORE! Noe mer enn 1080 for å legge ut på youtube er helt unødvendig. Å beholde, samt jobbe med høyere kvalitetsmateriale krever mye lagring, rask maskin og utrolig lange innlastningstider/rendring. Litt avhengig av hvilket program du bruker. Å se hvordan andre lager film kan gi rom for mye inspirasjon og teknikker. Men hva du liker å se, er ikke nødvendigvis det andre liker å se, så vær obs på ditt publikum og hva målene med filmen er. Tenk ALLTID gjennom hva & hvem er målgruppen for dette klippet. Flott film, fine farger og kjekt å se hvor godt den stabiliseringen virker. Du kunne for min del ha valgt å kutte ned på total lengden litt. Det som er med Youtube er at om folk ikke blir engasjert i løpet av de første 30 sekundene, så spoler de gjennom filmen og mange timer med redigering er på en måte bortkastet. Ha en intro, ikke være redd for å filme deg selv, gjerne med tale hvor du har tenkt deg, hva du ser osv..... Det er mye å lære, men det er en utrolig kjekk prosess
    2 poeng
  10. Eg har gått mange både km og høgdemeter med mine BC-sko i mellomsesong og typisk vårskiturer, gjerne over fleire dagar i variert terreng, eller på turar med ein del gåing til slutt der ein ikkje prioriterar vekta til eit par fjellstøvlar. Det går heilt greit, men det representerar sjølvsagt ein ekstra slitasje for ein skisko å bli brukt i ur og ved vading av elver m.m. enn det gjer å "berre" stå på ei ski. Ein bør av di vere obs på slitasjen framme ved bøylen.
    2 poeng
  11. Ja, om korken presses hardt på plass så er jeg enig Men har kokt noen hundre liter i min der jeg bare har lagt korken oppi "tuten" for å få litt raskere oppkok. Da bare popper den ut og lander på bakken. Tror ikke Kellyn er å få med korkplugg lenger heller. Er vel en orange gummiplugg. Det man IKKE bør gjøre er å tørrkoke den. Da lekker de som en sil og er bare å kaste. Om man er i stand til å fyre ett lite opptenningsbål så klarer man å bruke Kellyn. Det er ganske mange av mine venner som har villet prøve å fyre opp min og alle har klart det på første forsøk Så at man trenger spesielt med trening er jeg vel ikke helt enig i
    2 poeng
  12. Handle noen kobber/rød og sølv/rød og grønn/sølv Sølvkroken Spesial i f.eks 10 og 12 gram så har du en grei og enkel start.... Her ved sølv/rød:
    2 poeng
  13. Tur til Gullfjell i dag , sjelden opplevd så skyfritt og vindstille knall dag 😊
    2 poeng
  14. Det vi kaller friluftsliv er jo en moderne oppfinnelse, og sånn sett en ny "kulturarv". Vi har 10 000 års tradisjon knyttet til det å være ute for å høste av ressursene i naturen. Dette såkalte friluftslivet er vel maks 200 år, og de første 100 kun drevet av noen få fra aller øverste samfunnslag. I hele den perioden dette friluftslivet har eksistert, har det vært folk ute i naturen som har fortsatt tradisjonen med høsting og produksjon der ute, uten at dette har vært friluftsliv. Skogsdrift, jakt, fiske, bærplukking, utmarksbeite osv. Gjennom lange tider har vi gradvis redusert verdien av utmarka som produksjonslandskap og er i ferd med å gjøre den til et rent rekreasjonslandskap, blant annet gjennom friluftslivet (Harvest har vel vært en bidragsyter selv her..). Jeg kan ikke se at det er så mye til kulturarv å bevare. La oss heller slå et slag for den dype kulturarven som er knyttet til høsting og produksjon i utmarka. Den er virkelig truet!
    2 poeng
  15. Jeg lager en del tur- og fiskefilmer. Tenkte å bare starte en tråd her hvor folk kan dele eventuelle videoer de lager.
    1 poeng
  16. Dagens primusrep er en Omnfuel som ikke brant reint på bensin. Det ble et område med sektorsot på dysa. Byttet dysa. Dysa Med sektorsot skal være helt ny også, er nok en produksjonsfeil på den. Omnifuel brenner rent, og er lett og justere, en bra primus.
    1 poeng
  17. Tror jeg ville anbefale deg å bruke 1080. Ellers så vil jeg si meg enig med @tshansen i hans innlegg ovenfor.
    1 poeng
  18. Ja ser at det kan være vanskelig å fysisk flytte kamera under padling, så til den type bruk tenkte jeg egentlig på å snu det litt innimellom. Når en har bedre mulighet til å flytte på kamera er dette å foretrekke syns jeg. For å forlenge batteritiden litt kan du prøve å bruke QuickCapture som starter og stopper både kamera og opptak. Gå ned på oppløsning. Senke lysstyrken på skjermen og slå av Protune og GPS. Trådløse tilkoplinger bruker også mye strøm. Kanskje du kan ta en test i kajakken med 1080/50-Wide og se om det resultatet kan være innenfor den kvaliteten du vil ha. En annen ting er jo at en kan endre innstillinger ut fra aktivitet og motiv for å makse både ønsket kvalitet og batteritid. Overganger bruker jeg først og fremst til å skille mellom dagene på en og samme tur, eller i sener for å gi inntrykk av tid. Ut over det så bruker jeg overganger der jeg har veldig forskjellige sener, eller at jeg ikke helt treffer på å sy sammen én sene med kamera plassert forskjellige steder. Jeg prøver altså å begrense meg, men legger de inn der jeg føler at resultatet blir best.
    1 poeng
  19. Problemet med skisko er at stort sett alle har samme såle. Rottefella lager BC sålene, de finnes i vel med forskjellig stivhet, og er i en form for plastmatriale øverst med ca 1cm tykk gummi nederst. For at en BC sko skal fungere best mulig til kjøring, traversering og ploging må BC støvlen være så stiv som mulig, jo stivere jo bedre. Jo dårligere ganglag uten ski jo bedre rett og slett.. Crispi Stetind eller Svartisen er gode BC sko (oppå skiene), har ikke gått mye på barmark med de. 75mm har Vibram, de har mer fjellsko orienterte såler, men andefot-tuppen kan gjøre de til snublemaskiner i ulendt barmark. Sålen bøyer seg også mer, men det er avhengig av såleversjon og øvrig konstruksjon av mellomsåle. På våren bruker jeg 75mm, da er skiene av noen ganger for å slippe å gå rundt, eller jeg går oppå en rygg fremfor å bakse i slushen. Det fungerer greit å gå, er litt forsiktig, men tenker ikke nevneverdig over at jeg ikke skal snuble, men som en vanlig sko er det definitivt ikke. Har Crispi Svsrtisen i 75mm
    1 poeng
  20. Blir det ikke litt varmt/brannfarlig om den settes rett i lyngen/på bakken? Dvs den bør stå i på en flat stein/i en bålgrop, eller en har med en liten platform med varmeskjold den kan stå på?
    1 poeng
  21. Likte veldig godt bilde nr 2 hvor baugen kløyver bølgen. Er dette et foto, eller er det tatt ut som bilde fra video? Fin video også og ser utfordringen med saltvann på linsa som @josteink nevner. En ting å teste til neste film kan være å endre posisjon på kamera. Dette kan muligens være vanskelig å gjøre vist kamera står langt fra deg, men med et par fiskesener festet i kamera kan du vri kamera dit du vil. Disse vil neppe synes på den ferdige filmen og vil gi mer liv til filmen. Selv sliter jeg veldig med å korte ned på sekvensene da jeg føler at jeg ikke riktig greier å formidle/fortelle godt nok når sekvensene er korte. Men greier man balansegangen blir opplevelsen, for de som ikke har minner fra turen i tillegg, mye bedre. Kunne være artig å høre hvilke innstillinger du brukte på opptakene?
    1 poeng
  22. Fine bilete. Min største utfordring med gopro og kajakkpadling på sjø er at det alltid kjem salt og vatn på linsa som gjer dårleg bilete, må torkast veldig ofte.
    1 poeng
  23. Som Ørud og Tubbs har sagt. Spesial kopar og raud og blank og raudt. Innsveivingshastighet og størrelse kan vera viktigare enn sluk. Ha eit fåtal slukar i slukboksen din i ulike størrelse istadenfor 100 ulike. I min boks har eg spesial kopar/raudt, møresild 6 gr og mepps oransje og svart, og det er det. Det viktigaste er at du fiskar mykje. Dersom du skal avansera ut frå dette ville eg gått for ein dupp med eit lite utvalg fluer, dette er veldig effektivt men er litt meir styr å fiske med. Eg brukar ein intermediat (sakte synkande) blank bomber dupp, fungerar på alt både i sjø og ferskvatn.
    1 poeng
  24. Disse selges/finnes i flere fabrikat, men Kelly Kettle er mest kjent her i landet. ADVARSEL: Det kreves litt teknikk for å bruke den, og den er ikke barnevennlig. Det er brukerfeil på bilde du legger ved, korken er kun for transport av vann, og skal fjernes ved bruk. De finnes i både alu og rustfritt, med og uten nagler. Gjør du det 100% riktig greier du å koke vannet på rundt 2 minutt fra du tenner. Skal du kjøpe og bruke den, anbefaler jeg å se gjennom noen filmer på YouTube. Og holde håndtaket 90 grader ut og bruke tråden til korken og helle med er noe av triksa. Send meg en pm om du vil ha linker til noen som er bra.
    1 poeng
  25. Det er en Kelly Kettle Har hatt en i 10 år og den fyres med tørre greiner og kongler Mest effektive vannkokern på markedet men den tar plass Eneste vannkokern som fungerer bedre jo mer det blåser Her er min i aksjon:
    1 poeng
  26. Veldig enig med @Espen Ørud Her er de jeg tar med om jeg skal pakke lett. En Møresild (har en annen gange i vannet + 2 Vibrax spinnere som lager mye vibrasjon i vannet kan være greit å ha i slukboksen.) Mange vegrer seg for å fiske med sorte sluker men når det er mørkt/overskyet så kan de være veldig effektive om de fiskes høyt i vannet En dupp eller 2, en eske splitthagl + egnet krok og en boks med mark er vel heller aldri feil å ha med.
    1 poeng
  27. https://www.harvestmagazine.no/artikkel/posering-i-friluftslivet - interessant innspill i debatten, verdt å lese.
    1 poeng
  28. Etter innkjøp av ny sovepose (Warmpeace Viking 900), MÅTTE jeg på fjellet for å prøve den. Endte opp på Sørbølfjellet (ca 1220 moh). Tror gradestokken var nede i minus 10-15 grader i løpet av natten, uten at jeg kan si med sikkerhet hva det var. Kaldt var det i hvertfall. Har aldri sovet ute så sent i året, så det var en ny opplevelse. Våknet tidlig i dag, pakket sammen et kaldt telt og gikk ned til parkeringsplassen. Bilen ville ikke starte. Gradestokken i bilen viste minus 9,5 grader. Såg en stor rev mens jeg stod utenfor bilen og bannet. Dessverre døde batteriet på kameraet i løpet av natten, så fikk ikke tatt bilde. Etter å ha prøvd å starte bilen i én time, startet den heldigvis.
    1 poeng
  29. Bedre Halvdel og jeg tok en kort overnattingstur på Grønliåsen i Oppegård. Teltet nærme et fint utsiktspunkt. Fin bålkos i går og flott soloppgang til morgenkaffen i dag. Var redd for at Bedre Halvdel skulle synes det var kjipt å sove ute i minusgrader og humøret var heller ikke helt på topp da vi kom fram etter at det hadde blitt mørkt. Men når vi fikk fart på bålet ble stemninga bedre 😁 fikk testet ut de nye reinsdyrskinna som bare har blitt brukt i hagen så langt og de var deilige og varme - verdt å bære på på en kort tur. Tok ikke noen bilder, mobilkameraet er så dårlig og jeg gadd ikke dra på olympus. Vurderer å kjøpe et lite men bra kompaktkamera.
    1 poeng
  30. Dette er nok det forumet på nettet hvor jeg opplever mest fordommer og negative holdninger mot alt og alle som ikke er som dem selv (gjelder selvsagt ikke alle). Selv bruk av tennstål genererer 10+ poster om hvor teit det er å bruke. Jeg tenker at det må være bedre at folk bruker fjellstøvler enn converse sko i årstiden vi går inn i. Og om vi ser litt positivt på det så vil nok den økte populæriteten føre til litt lavere priser i form av økt omsetning og litt større konkurranse på pris.
    1 poeng
  31. Frem og tilbake til Blåfjellenden – som vanlig. Denne uka ble det den vanlige turen til Blåfjellenden på fredagen. Etter først å ha fått huset hjemme på plass. Bestyrerinnen setter pris på å komme hjem til rent hus. Og jeg synes det er kjekt å kunne dra til fjells... Yr var mer enn gavemild denne helga. Sol og lite vind, men kaldt. Selvsagt ble det litt endring etter hvert. Det ble meldt om litt nedbør på fredags ettermiddagen. YR fikk nesten rett. Det kom snø. Et lett fint snølag som gjorde verden hvit – for en stund. Snøen gjorde det nok vanskeligere å finne fram for de som senere gikk samme vei som meg, i mørket med hodelykt. De brukte en time mer en vanlig, og kom fram klokka 11. For meg var turen inn på fredagen en høst-tur. Det var ikke frost. Sola skinte og det var skikkelig kjekt å endelig gå turen uten regn og vind. Jeg var ikke alene i heia. På parkeringsplassen sto det folk som gjorde seg klar for en tur inn til gjeterhytta på Blåfjellenden. En kar tok avgårde opp over bakkene i skikkelig fart, og for forbi meg. Han skulle høyere opp i heia for forsøke å finne sau. Det mangler fortsatt en del sau, både på Blåfjellenden, Fidjastølen og i Brådlansdalen. Disse dagene med sol og bra vær kan være siste mulighet til å finne de siste dyra. Jeg har muligens nevnte det før. Det er jentene som er mest oppsatt på tur. Jeg treffer fler og fler jenter på tur alene. På turen inn kom det en jente i mot. Hun hadde vært på dagstur til Blåfjellenden. Og snakket om å ta turen fra Hunnedalen til Flørli neste uke. På vei tilbake, traff jeg en gammel kjenning. Også hun på tur alene, men denne gang bare inn til hytta. Vi har truffet hverandre en del ganger. Som oftest er hun på vei innover, og jeg på vei hjemover. Det ble kaldt i løpet av natten. Det er ikke så underlig. Oppklaring og trekk fra nord, gir ofte kuldegrader. Det var is i stien mange plasser, og gjorde det nødvendig å gå ute i terrenget i stede for på stien. Det tar litt lengre tid, men med sol fra blå himmel, så gjorde det ingen ting. Lørdagen var dagen for å ta det med ro, og virkelig nyte heia – muligens for en siste gang dette året. Før jeg tok ut fra Blåfjellenden på lørdagen, hadde jeg en stille stund for meg selv. Det var tid for å tenke litt over tur-året og se fram til 2019. Selv om jeg langt fra er sikker på om det virkelig er siste turen, holdt jeg også den tradisjonelle seremonien med å lette på «lokket» å ta farvel med Fidjadalen for denne sesongen. Det ble en vinter-tur tilbake. Snøen som kom på fredagen var for en stor del borte. Frosten hadde overtatt. Myrer og sorpa var – for det meste – frosset, slik at det var enkelt å ta seg fram. Selvsagt gjorde isen det vanskeligere enkelte plasser, og jeg gikk like selvsagt over ende en plass der isen omtrent var usynlig. På vei tilbake traff jeg en gammel arbeidskamerat. Han og faren hadde vært på rypejakt ved Fossebekknuten. Det er alltid kjekt å treffe gamle kjente, men denne gangen var det like kjekt å bli kjent med faren. Han var gammel heiakar, og hadde tråkket i denne heia i noen år. Vi hadde selvsagt felles kjente. Det ble en hyggelig stund med prat og raddel, nedover lia mot Hunnedalen. En kjekk avslutning på en kjekk tur. Les hele artikkelen
    1 poeng
  32. Noen turer der ute ved Torghatten i det siste. 100 stykker på graut ute på vårt feriested i dag. Barnas Turlag tur på noen kilometer. Frost og kaldt, men ellers et utrolig vær satte en fin ramme rundt arrangementet. 5 liters kaffekjel og store kanner med saft. De lærer tidlig å tømme drikke fra plastkanner var en kommentar.. Dette tradisjonsarrangementet har blitt en høydare på høsten...
    1 poeng
  33. Den aller beste akklimatiseringen du kan ha er jo å gå på toppen først. Så om jeg selv skulle gjort et slikt prosjekt, ville jeg meldt meg på et lokalt firma der nede og tatt toppen over 7 dager (Machame gikk jeg selv). Altså som en vanlig topptur. Når så denne turen er ferdig og du har kommet deg vel ned og hvilt et par dager, kan du ta 24 - timers prosjektet i en lang økt.
    1 poeng
  34. 3 sider med så som så innhold, ikke et bidrag i samme stil som kan hjelpe trådstarter eller gi videre inspirasjon til videre friluftsliv.... Godt jobbet!! 1. Kniv 2. Brenner (gass) 3. Kompass 4. Lighter/Tennstål 5. Kaffe 6. Kopp 7. Kamera 8. ............ Etter dette avhenger det veldig av hvilken tur jeg går. Veldig ofte går jeg tur for mental helse. Rett og slett en av de beste måtene jeg har funnet for å defuse! Hvor langt jeg går, høyt, spiller ingen rolle. Men det er ikke en tur uten at jeg varmer meg litt mat, kaffe, spikker litt med kniven og tar litt bilder. Noen ganger unner jeg meg litt ekstra luksus som en Helinox stol, hengekøye eller litt tørket ved... Greit når man skal lage bål som skal brenne litt. Edit: Ligger på sofaen med tidenes manneinfluensa, så orket ikke krype ned å ta bilde
    1 poeng
  35. Du må nok opp på samme høyde som toppen på ett eller annet tidspunkt i forkant, det er umulig å forutse hvordan man takler høyden. Når jeg gikk Lemosho på Kilmanjaro forsvant matlysten på vel 4000m, alt etter det måtte tvinges ned og drøvtygges. En av dagene var vi over ved Lava Tower og gikk litt lavere til leiren. Jeg forsto etterpå at det at jeg følte meg matt og ør i leiren på kvelden var høyden, selve dagsmarsjen var ikke spesielt krevende så det var ikke det at jeg generelt var sliten. På toppstøtet et lite stykke før Stella Point kom det mer symptomer. Det var som å være på stupfylla, svimmel og balanse som en fyllik, men på en merkelig måte "funka" beina ved at det var kraft i dem. Stavene var gode å holde balansen med og jeg kom til toppen. Tenker du å ta en prøvetur i forkant kan nok det være lurt, det finnes en "utvidelse" på turene. , Det virker ikke som den er mye markedsført og fokuset ligger mest på "få folk til toppen". Det er en Crater Edge camp som ligger nærmest på toppen. Da får du nærmest et døgn til å rusle rundt oppå der og du sover en natt omtrent på maksimalhøyden. Tilbringer du tid der og kroppen fungerer burde du være godt rustet. Pole pole er mottoet nedi der, det betyr rolig rolig, men like mye at akklimatisering er viktig.
    1 poeng
  36. No veit eg ikkje heilt kva forberedelsar du skal ha, men eg syns det virkar skummelt/lite gjennomførbart å skulle akklimatisere seg på 3000 meter og deretter køyre på med 5800m på 24 timar? Då ville eg i alle fall som eit minimum testa f.eks Mont Blanc eller tilsvarande med relativt lite akklimatisering for å kjenne om du tåler høgda godt. Mi erfaring er i alle fall at 5500 med akklimatisering er meir krevande enn 4000m uten akklimatisering
    1 poeng
  37. Om våren bruker jeg å ha med "Brusletto Villmann". Kjekt med mannlig selskap til å beskytte meg mot de ville blomstene. Men altså, jeg synes det er flott at noen liker det som kalles bushcraft, noe jeg blant annet forbinder med bruk av litt gammeldags utstyr. Kunne lage seg ly av det man finner. Ikke fordi man absolutt må, men det er jo en flott hobby som KAN komme til nytte i en reell krisesituasjon. Og det skader jo ikke, så lenge man rydder opp etter seg. Enhver får drive sitt friluftsliv som det passer en best, og med det utstyret en trives med, mye eller lite, nytt eller gammelt. Bedre og sunnere enn å sitte i sofaen og glo på TV er det også.
    1 poeng
  38. Disclaimer, dette er ikke rettet mot @Memento mori Jeg synes denne "debatten" om tennstål er ganske så fascinerende, så mye at jeg kommenterte en video jeg fant på Youtube som antydet at tennstål var å gå tilbake i tid. Tja, det er kanskje det rent teknologisk, men nå er det nå en gang slik at mange som driver med brenngasser tenner sine flammer med noe som lager gnist, som ikke har gass eller overflate som brenner bort. Og det er det jo helt sikkert gode grunner til. Det som er fint med måten vi her i vesten er "på tur" er jo at det i 99.99% av tilfellene er med det mål for øyet å ha det fint. Når man har det fint så er man i en situasjon hvor man har kontroll, man mangler ikke nesten alt ala Bear Grylls. Når mennesker har det de trenger kan de bruke tiden på det som underholder dem, noe som er en av grunnene til at menneskeheten har ting som kunst, som overhode ikke har noen bruksverdi i det daglige. Siden vi er på tur for å ha det bra, og ikke trenger å slite med å overleve, så kan vi bruke noe av tiden til ting som vi liker og som interesserer oss, som f.eks å lære å lage ild på en måte som våre forfedre måtte gjøre. Av nysgjerrighet lurer jeg på om det er mange av Fjellforums medlemmer så har så lite tid til overs når de er på tur at de aldri "diller" med noe som helst, fordi all tid går med til "viktige" ting? Jeg skjønner ikke noe som helst av det å rakke ned på mennesker som bruker tennstål. Er det feil å ta og kjenne litt på enkelte utfordringer som våre forfedre hadde? Er det for mye Hipster å bruke det til å lage bål til at man vil tillate seg å bli sett død med et sett i beltet? Vi forventer ikke å havne i en survival situasjon, de fleste av oss planlegger nok turene våre på en slik måte at det skal veldig mye til før vi havner i virkelig trøbbel, men det kan likevel skje. Da er det jo passe Donald Duck å slite med å klare seg når lighteren tilfeldigvis skulle svikte, stikkene har blitt våte og man ikke har med eller lært seg å bruke et tennstål eller å fyre opp med friksjon. Jeg hadde hvertfall følt meg passe dum om jeg havnet i den situasjonen og knapt overlevde fordi det var teit å lære seg å bruke noe annet enn lighter og fyrstikker når jeg har all verdens tid til slikt når jeg er ute i naturen og koser meg. Ellers kjører vi jo Skoda, Volvo, VW, Lada, Citröen osv. i det daglige uten at vi bry oss nevneverdig om det, så da burde det vel også være greit å ha sin egen "grunnutrustning" til tur? Vi har jo forskjellige ferdighetsnivåer så det som er minimalistisk på grensen til galskap hos noen er jo et sett med luksus for andre. Jada, jeg er en av dem som ofte kjenner det litt i hoften fordi jeg bærer med meg så mye, ikke fordi jeg må, men fordi jeg vil
    1 poeng
  39. Skulle vel bli akkurat 10 ting...
    1 poeng
  40. Hvilke kjønn er du? Damer fryser fortere enn menn, og begge kjønn bruker boxere. Litt ting og tips, som er verdt å tenke på: Husk at soveposer ikke lager varme, så all varme må komme fra deg selv. Hvordan oppbevarer du soveposen? Ligger den lagret i transporttekket blir den betydelig dårligere etter en stund. Vask soveposen selvom den er ny. Da kommer mye av spensten tilbake, Ref @Bendikb som fikk en pose som var 4 cm høyre etter en vask. Det utgjør mye i varme. Hvordan duna er fordelt i posen, påvirker også mye, på mange poser kan du flytte duna fra undersiden til oversiden for å få den varmere. Ikke legg deg kald, gå en liten runde før du legger deg, slik at hele deg er varm. Spis et varmt måltid før du legger deg. Det hjelper. Ha et bra liggeunderlag, hvis ikke forsvinner varmen ned og ut, og du fryser, duna du ligger på hjelper overhode ingen ting, så underlaget må være like bra eller bedre enn rating på soveposen. Tett nakkekragen 100%, slik at varmen ikke slipper ut, husk varm luft stiger. Strup igjen rundt hode, slik at du bare har et lite hull, 5-7 cm om det er kaldt. Legg dunjakka/Goretexjakka over fotenden for ekstra beskyttelse og varme. Et komplett sett med ull som er tørt hjelper på varmen. Ha et par tørre sokker som du skifter til når du legger deg. Det hjelper. Når du har fulgt dette, og rådet om varmeflaske (som bør legges en 15-20 minutter før du legger deg i posen, slik den er varm. Gjerne 2 Nalgene flasker, slik at du har varmet opp hele nedre del av posen før du kryper i posen. ) Har du fulgt dette, kan du begynne å tenke på fleecepledd, ekstra duk utvendig, jerven duk etc. Kommer du ikke i mål etter litt testing med dette kan du se på selve posen, ikke før etter min mening. Rådet til @Omnilite ang dunkvalitet er viktig. Enlightend Equipment har en tabell på dunkvalitet, jo høyere FP jo varmere, og mere spenst, og lagringegenskaper. Men også dyrere. Tabellen er i Excel. Men jeg må på en PC for å finne den igjen. Edit: om du måler høyden på soveposen på bare overdelen (loft) må den være minimum 15cm høy, for å greie -11 grader hvis du følger WM sitt system
    1 poeng
  41. I helga ble vinterforhold avløst av mildvær og vind i nord. Med varm vind reiste snøen fort, slik at det for gikk fra vinterforhold til flekker av snø. Perfekte forhold for en forblåst helg med flekkjakt på rype.
    1 poeng
  42. Forrige uke var en stor opplevelse fotomessig. Etter fire timers kjøring for å få oppleve lappugla fikk vi 10-15 minutter sammen med den mens den jaktet. Det var en drøm for meg som gikk i oppfyllelse og vi fikk noen bilder uten å forstyrre ugla på noe vis mens den jaktet 😊 Tidligere i uka tok jeg med meg kamera på en tur langs lokale turstier og dette bildet ble resultatet, ville utfordre meg til å se motiver. Bildet er handhold med ett sekunds lukkertid 😊
    1 poeng
  43. "Vi" er ganske fordømmende her inne synes jeg. Mange av oss har på ett eller annet tidspunkt i livet vært en "drittunge" eller gjort noe som ikke eg innafor ifølge andre. Jeg har ihvertfall vært innom den kategorien noen ganger hos andre som har solide skylapper hvor hva som er riktig å gjøre ligger smalt definert innenfor trangsynet. Hva med å glede seg over at personer som Elisa Røtterud har funnet interessen og gleden over friluftsliv? At hun har fått "hjelp" forsøk på å bestige Everest.. hvem gjør det uten støtteteam? (Svært få, om noen.) At hun klatrer Storen sammen med andre? Klatring over flere taulengder gjøres stort sett sammen med andre. Og kulturen med å bruke guider som etablerer seg i Norge, gjør at det er ganske mange "hvermansen" uten særlig alpin klatreerfaring som tikker av den posten på lista si. At hun er mye i media (Instagram, TV, ++)? Det gjør at hun klarer å få sponsa/dekket utgifter for å være på tur, skulle gjerne fått dekket mine utgifter selv jeg. (Men jeg er nok ikke et "salgbart" produkt i like stor grad 😂 Ikkje orker jeg allt jobbinga som følger med heller.) Dama har gått Ama Dablam, Manaslau, mange av de høyeste toppene i Jotunheimen, kryssa vidda midtvinters, og antagelig gått mange flere høydemeter, frosset mer, og hatt flere døgn i telt det siste årene enn de aller fleste her inne. Hvor er evnen til å glede seg over andre ift evnen til drittkasting på andre..? Ang. fjellsko og mote, jeg har i årevis gått i annmarsjsko til vanlig, og høye fjellsko på vinteren her hjemme når det er snø og kaldt, fordi det er praktisk og det er gode sko. Hva andre går i (mote) har jeg aldri vært flink til å bry meg om. Husker forøvrig en vintedag i Oslo rundt 2000. -18°C ute, jeg jobba i dress og skjorte, men tok på meg TNF summet dunjakke utenpå, og gikk i Kamik Oslo sko (pensko i pc-bagen), lue og tykke hansker. Mens jeg stod og venta på T-banen ute på Vollebekk stod det en dame i tynn strømpebukse og kort skjørt ved siden av meg og hold på å fryse seg forderva. Klær etter forholda er mine prinsipper, værre er det da at når man sender barna på barneskolen i ull og skallklær på vinteren så får man melding fra læreren at barna ikke får lov til å gå i undertøy (ull-longs) i timene.. Men å gå å fryse ute i en jeansbukse er greit. Ja til praktiske friluftsklær i hverdagen herfra! 👍
    1 poeng
  44. Vanskelig å si med så mange fiskestenger å velge mellom og så mange ulike områder å fiske i. Så for å være litt generell er mitt tips å starte med en "alroundstang" med passende snelle og snøre som vil fungere de fleste steder. Så når du får mersmak på fiske kjenner du litt mer til hva du skal se etter. En stang som fungerer bra til sluker, spinnere og duppfiske er gjerne beregnet på sluker 5-20 gram (Stenger oppgis i lengde og vekt på sluker de kaster best). Kjenner best til Shimano sine stenger, og der vil jeg si en stang med slukvekt 7-21 gram. Med en slik stang kaster du greit med sluker ned til 6-7 gram, de er gode med sluker på 12 gram som kanskje er det som fungerer best de fleste steder, og du kan kaste både dupp og tyngre sluker uten at stanga blir for spinkel. Lengden er litt smak og behag og avhengig av hvor du vil fiske. For små vann og der det er skog rundt vannet er kortere stenger best, og på store åpne vann der du gjerne vil kaste lenger er lengre stenger best. En god alrounder vil være 9 fot. Gjerne 8 om du ofte ferdes i skog og fisker i små vann, eller opp til 10 fot i høyfjellet og store vann. PS: Kortere stenger er ofte lettere å kaste med for den som ikke er så erfaren, og er litt mer presis på kortere kast. For en 8-10 fot stang som kaster sluker opp til 20-25 gram passer det best med en snelle i størrelse 2500. Noen bruker andre tall, så for f.eks. abu 30 snelle kan være passende. Angående vekt og styrke, så er gjerne en rimelig og tung stang mer robust enn en dyrere og lettere stang. Samtidig er det gjerne slik at lette, og kostbare, stenger gir en bedre følelse under fisket og ikke minst så er de mye mer behagelig å fiske lenge med om gangen. En god kombinasjon av lett vekt og styrke er Shimano sine Beastmaster stenger. Speedmaster er lettere og bedre å fiske med, men ikke like robust om den behandles litt røft. Så min anbefaling er en stang på 9 fot med kastevekt 7-21 gram og 2500 snelle. Tre ulike alternativ avhengig av pris kan være (Bruker Shimano alternativer, men tilsvarende stenger fra andre merker kan være like bra): 1. Forcemaster BX 270 ML 9 fot 7-21g, Sahara/Nasci 2500 snelle - rimelig og god kombinasjon. 2. Beastmaster CX S.T.C 270/300 ML 7-21g, Ultegra 2500 snelle - Transportvenlig, robust og meget god kombinasjon på tur. 3. Speedmaster BX 270 ML 7-21g, Stradic 2500 snelle - Lett og en drøm å fiske med for den som fisker mye og ofte. NB: Speedmaster og Forcemaster er mer robust. Alternativt om du vet du ferdes mest under skogen, og vil fiske i små vann er en stang 8 fot 2-15g kastevekt og 1000 snelle. Ta gjerne en kikk på ulike fiskesett, og se om du finner noe som frister. Om du ikke fisker ofte kan jeg nevne at det er overaskende hvor bra mange billige sett kan være.
    1 poeng
  45. Huggtabellen og tilsvarende på GPSen er basert på månefaser. Om det har betydning veit jeg ikke, men skal jo ikke undervurdere trua 👌😃
    1 poeng
  46. 1 poeng
  47. Uten å kjenne de nevnte objektiver så opplever jeg det jeg kaller "rettferdig prising" på objektiver generellt sett. Dvs at dyrere er bedre. Prisen gjenspeiler dog ikke alltid HVOR mye bedre ut fra differensieringen av prisene sett fra sluttbrukers ståsted. Generellt om objektiver: - Fast optikk (dvs med bare èn oppgitt brennvidde (mm)) er normalt skarpere enn et zoomobjektiv som har et spenn i brennvidden (f.eks far 55-201mm) - Stor blenderåpning ("lavt f-tall") gir et mer lyssterkt objektiv, er normalt dyrere, slipper inn mer lys som gir større rom for actionbilder og raske lukkertider. Til naturbilder normalt gunstig med stor blender ved bilder av dyr i flukt (action) og nordlysbilder (fordi det generellt er lite lys på natten) - Zoomoptikk - gunstig da man kan ha på et "allroundobjektiv" som dekker flere behov og dermed slipper ha sekken full av objektiver. Kan ha, og har ofte, varierende skarphet, dvs at det ikke tegner like skarpt på både f.eks 55 og 210mm - tester forklarer gjerne hvor skoen trykker mest for de forskjellige objektivene. Men som alltid: det kommer an på hva du skal bruke bildene til. Dersom de aller fleste skal på Facebook og i album i vanlige poskortstørrelser så vil man neppe oppleve forskjell. Skal du blåse de opp i 2,5 meter i bredden og selge dem som sengegavler til det lokale hotellet så setter man gjerne litt større krav til optikken (Måtte bare legge ved vedlegget da det spratt opp som Facebookminne her i dag og det passet bra som eksempel )
    1 poeng
  48. Jeg bruker Sony A6000 med et Sigma 19mm f/2.8 objektiv. Eneste objektivet jeg bruker. Er superfornøyd med kamera og objektiv. Tar liten plass, veier ikke mye og bildekvaliteten er knall. Masse nyttige funksjoner på kamera som jeg setter pris på som feks det å kunne styre kamera med mobilen, overføre bilder til mobilen osv. Jeg har ikke angret ett sekund på kjøpet.
    1 poeng
  49. Litt kjapt søk ga dette Effekt Tennvæske -20 Tennvæske Gul Fixxa frysepunkt -19c Lampeolje Unitor Chemicals AS -26c HYDRO TEXACO FRITIDSPARAFIN -50c Lampeolje Carix International Services Ltd -26 Shell Parafin Premium -50 blyfri 95 -60 BLÅTIND WHITE SPIRIT -20 Alle utenom bensin er hentet fra HMS datablader Ganske stor variasjon med andre ord. Så tennvæska di har nok fryst ja, men ikke parafinen Dette gir jo grunn til å ikke anbefale tennvæske vinterstid når det er fare for kaldere enn -15
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.