Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 07. sep. 2018 i alle områder

  1. Mange liker å lage kaffe når de er på tur og noen har også sin egen mening om hvordan dette skal gjøres. Jeg har derfor sakset en kaffeoppskrift fra boken "Kogebog for folkeskolen og hjemmet", trykket 1894 og skrevet av Fru dr. Christensen, Sandefjord og Frk. H. Helgesen, Lærerinde ved Chr.a folkeskole. Boken er: Gjennemseet af stadskemiker Schmelek, og da må den vel være til å stole på.
    10 poeng
  2. Her er det helt tydelig feil valg av telt, du burde hatt et selvstående telt. Da behøver du ikke rydde, men kan flytte teltet litt rundt slik at det passer best i bilde. Like ryddig som vanlig. Rotet bak teltet. Første flytting. Andre flytting.
    8 poeng
  3. Er helt klart for mange ulykker med rødspritbrennere, og ikke minst mange nestenulykker som ikke blir omtalt. Er vel ikke helt klart hva som har skjedd her, eller i de andre som omtales. Men det blir ikke mye damp av kald rødsprit, og den eksploderer ikke av seg selv, så i de fleste tilfeller vil jeg tro det er snakk om påfylling av brenner som ikke er kald som gir damp, eller for rask påfylling uten at flammen er helt slukket. Har selv brukt stormkjøkken med rødsprit i undervisning på leirskole i en del år, og kjenner problemstillingen. Senest for to dager siden hadde vi noen og 50 elever som stekte med rødsprit. Å skulle forby rødspritbrennere i skolen eller andre sammenhenger grenser til hysteri. Ingenting er ufarlig eller idiotsikkert, så det gjelder å redusere faren for uhell mest mulig. For bruk av kokeapparat, eller annet utstyr i skole og andre sammenhenger med organiserte grupper er det viktig med en god risikoanalyse, og risikoreduserende tiltak. Av tiltak vi bruker er at elever ikke selv får fylle rødsprit på grunn av faren for søl, ekstra brennere for å unngå å fylle opp varm brenner om det slukker, og alltid voksne som er med når det skal tennes opp for å passe på at de ikke har hode over brenneren. Men rødsprit er ikke idiotsikker. Det er f.eks. fortsatt mulig å velte brenneren slik at rødsprit renner ut. Vi bestemte oss også tidligere i høst for at det skal byttes til gassbrennere. Risiko er en grunn, men hovedårsaken er da mulighet for å regulere flamme og at en slipper soten som kommer av enkelte typer rødsprit. Gass har sine fordeler, særlig muligheten for å regulere effekt. Men bakdelen med gass er at både drivstoff og brenner koster en del mer. For den som bare bruker utstyret noen ganger i året med en klasse eller to er gass helt fint. For den som bruker det ukentlig med 50-60 elever kan gassbrennere vise seg å ha noen svake sider. Gjenger i kobling kan skrus skeivt på og bli slitte, reguleringsventiler som blir behandlet tøft kan få lekasjer, flammespreder som løsner. Rødspritbrenneren er fin på den måten at det ikke er bevegelige deler som kan svikte. På skoleturer er en reell fare med bruk av gass at noen åpner brenneren og somler med å tenne på. F.eks. på grunn av fyrstikker som knekker. Kan ende med høy gasskonsentrasjon og et stort poff ved påtenning. Lekasje av gass var også årsaken til en meget alvorlig ulykke med en familie i en lavvo for noen år siden. Gassbrenner er nok å foretrekke, men er fortsatt like viktig med opplæring og oppfølging under bruk, og litt ekstra inspeksjon før/etter bruk for å sjekke at utstyret er i orden. Parafinbrennere/multifuel er jeg skeptisk til for grupper uten erfaring. Fare for søl ved påfylling og dårlig forvarming som resulterer i høye flammer kan skje. Minst en av sakene @Memento mori linker til er ved forvarming av parafinbrenner med rødsprit. Konklusjonen min er vel at uansett om det brukes multifuel, gassbrenner eller rødsprit så er det mulig med brukerfeil.
    7 poeng
  4. Fra samme tidsperiode men en annen del av verden... Lucky Luke sin oppskrift - fritt fra hukommelsen: 2 liter vatn og 2 kg kaffe; når en hestesko flyter skal den koke i to timer til... Ingenting slår en god kopp svart kaffe uansett
    6 poeng
  5. To netter på Ringvassøy for å avslutte tørrfluesesongen. Regnbue, høstfarger, bål, sprakende nordlys og sinna ørret. Naturen, altså.
    6 poeng
  6. Da ble det en kveldstur til Damtjern i Nordamarka. Litt regn på veien dit. Men var helt på kanten av været, og heldigvis på rett side. Bare 2 biler i hele området! De gikk i hvitt utpå. Værmelding hadde nok skremt alle. Konemor kastet både sluk og stangtopp, jeg måtte ta en liten redningsaksjon. Gapahuk og lite bål, hjelper bra. Gikk til motsatt side for å komme unna vinden. Fikk en fin ørret også Entrecôte med bakt potet, grønnsakspakke alt laget på bål. Fisken ble forrett. Bål helt ved vannkanten. Forsatt ganske tørt, bjørkeved er fint, siden det ikke spruter. Ble veldig mørke skyer, og vi pakket sammen kl 20.30. Følte oss heldige, så bare 2 på sykkel!
    4 poeng
  7. Det kommer vel gjerne an på bådet øyet som ser og bruksområde, men når det er sagt så er ikke oppløsningen bare gammeldags sammenlignet med dagens mobiltelefoner. Jeg kjøpte en HTC S730 i 2007, den hadde en oppløsning på 200x320 til sammenligning. Det er også slik at TFT er gammel skjermteknologi, den er mer strømkrevende enn en mer moderne skjerm basert på en eller annen art av LED. TFT er faktisk også mer strømkrevende enn gamle LCD-skjermer. Når det er sagt så er det selvsagt også avhengig av bruksområdet, hvor vidt dette med oppløsning har noe å si eller ei. Dersom man ønsker å bruke GPS med kart til å navigere i ukjent terreng så mener jeg oppløsning er alfa omega. Dersom man bare ønsker å følge forhåndsplanlagte ruter eller returnere til stedet man startet så er ikke oppløsning viktig. I mine øyne trenger man ikke kartvisning på GPSen i det hele tatt for den typen bruk. Jeg synes faktisk at kartene på en håndholdt GPS med så lav oppløsning er helt uten verdi. Dersom jeg skal navigere i ukjent terreng velger jeg mye heller telefonen med kart fra Statens Kartverk fremfor min GPSmap 62S. Jeg velger faktisk heller kart og kompass til denne typen bruk også. Når det er sagt så har en slik enhet absolutt sine bruksområder. Dersom man kommer ut for dårlig vær og ikke vet hvor man er så er en skikkelig GPS gull verdt. Spesielt nyttig er det at man kan sette et punkt man ønsker å finne frem til, og så vil alltid kompassnålen peke i retning destinasjonen, uavhengig av om man rotet litt inn og ut av kurs. Dette er mye raskere enn å stadig ta ut ny kompasskurs, og hvis været er dårlig kan det være vanskelig å finne faste holdepunkter i terrenget. Til denne typen bruk er ikke kartene av spesielt stor verdi, det eneste er at man kan velge ett punkt i kartet eller fra en liste med punkter, men dette er fryktelig knotete på en slik GPS. Det er fint å ha muligheten dersom man skulle havne i en situasjon hvor man har behovet, men jeg prøver i det lengste å unngå dette, så for min del blir GPSen utelukkende en ekstra sikkerhet. Den ligger som regel avslått i sekken. For min del må garmin gjøre endringer både i oppløsning og grensesnitt før jeg ser noen nytte i å oppgradere. Jeg synes faktisk ikke denne GPSen tilfører noen ting som er verdt prisen i forhold til en Garmin GPSmap 60CS fra 2006(?).
    4 poeng
  8. Enig! Men Da måtte jeg ha rydda omgivelsene først 😁
    4 poeng
  9. Ser at det fleire stader er referert til at stormkjøken ekspoderte. Rødsprit er ein alkohol som ikkje er eksplosiv men brenn sakte. Eg antar at eksplosjon her er at det er tømt rødsprit oppi glovarm brennar som gjer at det tek umiddelbart fyr i denne. Uansett om ein skal bruke gass eller rødsprit så er det essensielt at det er litt kunnskap om bruken.
    4 poeng
  10. Da jeg postet ovenstående hadde jeg bare søke her inn i "turtips" avdelingen. Søkte senere også i "turrapporter", og der lå det jo mer av interesse. Hadde ellers nytte av disse sidene: www.fiskebett.no/tur13.htm panneband.blogspot.com/2016/09/endelig-brgefjell.html helgetur.net/alfabetisk/a-m/b/ www.yr.no/sted/Norge/Nordland/Grane/B%C3%B8rgefjell/langtidsvarsel.html www.vackertvader.se/stekenjokk/10d/yr-smhi Gikk i området Ranseren, Ranserdalen, Reinhornsvatnet (1061), vann 1063, Rantserenmekhie (vann 968), vann 950 og Jetnamen. Var tenkt å gå mot Austre Tiplingen, men det var så mye vær at jeg valgte å holde meg en "dagsmarsj" fra bilen i tilfelle jeg skulle gå lei. Hadde pakket for 10 dager, men det holdt med 8 dager denne gangen. Ingen fisk, mye vær, og litt molter til dessert. Ble en "frisk tur".
    3 poeng
  11. To gode venner når du skal få fyr - visnet hvitaktige einerkvister og visnet hvitaktige røsslyngkvister: De millimetertynne endene er flott til opptenning, og så bruker man de gradvis tykkere mot fingerstørrelse på "veden"
    3 poeng
  12. Som andre har nevnt tidligere så er det hverken drivstoffet eller typen brenner, med mindre det er design- eller produksjonsfeil ved den, som avgjør farenivået. Det er kunnskap.
    3 poeng
  13. Ute på tur sist søndag hastet turfølget mitt tilbake til bilen mens jeg ble dratt mot denne lille fossen i en bekk. Jeg rakk å knipse dette bildet handholdt før jeg måtte ta igjen de andre.
    3 poeng
  14. Mulig at den kaffen er opphavet til tradisjonen om å bære kniv på tur? Må jo kutte strålen når koppen er full.
    2 poeng
  15. Datidens hipstere 😂 skuddsikker kaffe det der 😂
    2 poeng
  16. Fiskeskind og løvetand skal indkøbes sporenstreks.
    2 poeng
  17. Nokon burde arrangera ein teltfestival med visning av telt, der fokus er telt, tarp og enda meir telt, spesielt med fokus på litt mindre kjente teltmerker. Kanskje litt nerdete men eg hadde vore med
    2 poeng
  18. Trist for de som blir rammet av en slik ulykke. Det går på (for) dårlig opplæring om farene ved bruk. Gass er det eneste rette til skolebruk. Rødsprit har lav effekt, dårlig reguleringsmuligheter og faren med etterfylling i varm skål eller i værste fall skål som fortsatt brenner.
    2 poeng
  19. Hos Trekkinn er Lamnia isolert med barberskum
    2 poeng
  20. Tilbake blikk til fjorårets tur til Femundsmarka. Til helgen får jeg endelig se igjen denne vakre plassen 💜
    2 poeng
  21. Vi har det samme problemet, og må svare som de fleste andre her. Det er ikke mye å få gjort, annet enn å prøve og prøve igjen. Med over 40 teltnetter på 1-åringen så langt begynner det å gå litt bedre, men vi har fremdeles dårlige netter. Her er noe av det vi har prøvd og som kan funke for deg: Regn fungerer kjempebra - da sovner de nesten øyeblikkelig. Sette på vuggeviser på spotify og legge telefonen i ytterteltet. La de løpe rundt og bli utslitt + mett + varm før leggetid. Hjemmetingene må være med - bamse, pute og gjerne dyne. Det fungerer sykt mye bedre med enn uten, selv om det blir mer å bære på! Test ut soving i hengekøye, med myggnett og all komfort. Det kan funke for 2-åringen - for våre eldre barn er det den beste oppfinnelsen vi har prøvd! Med ønske om mange gode turer med jentungen fremover!! Fjellfant, familiefar og småaktiv blogger. https://www.turfamilien.com
    1 poeng
  22. Dette blir kjempegøy for dere!! Vi gikk over romsdalseggen med guttungen i en angelpack på høsten i fjor når han var 4 måneder gammel. Han trivdes godt hele veien! Men vi hadde undervurdert hvor kaldt det blir for små barn, så vi måtte tre dunjakka opp ned over beina på han, og pakke han ekstra godt inn. Da hadde han det veldig bra. Det var litt verre med ryggen til mor som bar han hele turen, og hun skulle heller ha ønsket seg en bæremeis allerede da. Kan bli tungt på lange turer med en bæresele, men for små teltturer til Nordmarka skal det nok gå helt fint Vi har hatt en Osprey Poco Premium siden han var ca 6 måneder, og vi har nesten ikke rørt bæreselene etter det(!) - så det kan være lurt å se på flere alternativ etter en stund! Ellers går det bra med teltturer også, bare du og partner er tålmodig og gir det den tiden det tar (les: ikke regn med mye nattesøvn de første gangene!). Vi tok den første turen når han var 7 uker gammel fordi vi måtte teste før en lengre tur den sommeren. Det gikk ikke strålende akkurat, men vi overlevde - og det gikk enda bedre når vi skulle sove i telt i 5 netter når han var blitt 10 uker gammel! Grattis med det nye familiemedlemmet som skal komme og TAKK for at du ønsker å introdusere h*n for friluftslivet!
    1 poeng
  23. Gratulerer med kvistbrenner! Den lærer du fort å bruke. Hvilken type er det? På YouTube finner du veldig mange videoer med omtale og bruk av de fleste. Har du vedovn hjemme har du nok også ved. Kanskje noe mindre tennved også? I vått vær kan det være greit å ta med seg noen tørre fliser fra vedkassa eller vedskjulet. Enkelt å tenne, for så å fylle på med det du finner på turen. Lurt å gjøre klar det du skal brenne før du tenner opp, slik at du slipper å stresse med å finne og kutte til kvist når fyringen er i gang. Da risikerer du at hele "komfyren" slukner mens du sanker mer kvist. Og en aktiv kvistbrenner skal man heller ikke forlate uten tilsyn.
    1 poeng
  24. Nå ble det nytt kranksett og nytt kranklager og nå håper jeg at sykkelen blir i stand til å takle en ny vinter med et vær som ofte presenterer alle fire årstidene på samme dag. Det er i så fall vinter nr. 17 for denne sykelen. Jeg bruker vanligvis hybrid sykkel om vinteren og en cyklocross sykkel om sommeren, men selv om sommeren ikke helt har sluppet taket er vest så tilsier all erfaring at høsten og vinteren er like om hjørnet og kan dukke opp med nordvest vind, regn og sludd uten forvarsel.
    1 poeng
  25. kvaliteten i bildet går ikke alltid på pixel for pixel Flott bilde, men jeg ville ha hatt mer av teltet i forgrunnen og mindre himmel over fjelltoppene 👍
    1 poeng
  26. Hvor mange cm er dette sånn ca? De jeg har er 60 cm når de blir slått sammen, men deler jeg de blir de 48 cm. Er enig med Terka at å få de vekk i sekken/ at de ikke stikker ut er viktig når det er litt knotete. Vile også lagt merke til hvordan håndtaket er utformet og at stroppen enkelt kan justeres for om du bruker hansker eller ikke. Ikke spar vekt på løsning her ihvertfall. Gnagsår på henda er kjipt på tur, og særlig på klatretur.
    1 poeng
  27. Flott du nevner det, har ikke tenkt noe særlig på det. Men har alltid god lufting i teltet og bruker lyset kun i korte perioder på rundt 10 minutter, på kvelden for å ordne alt før man kryper ned i posen osv
    1 poeng
  28. @rayun & @a_aa, sikkert knallgode staver det, men vil altså ha noen som man kan bli kortere (forsvinne ned i sekken), og gjerne veie mindre. På langtur med storsekken så vil ikke lengde på stavene være kritisk, og vektforskjellen være marginal. Men på dagsturer med klyve/klatrepartier og brekryssing så blir det isøks på sekken, stegjern, klatresele, hjelm, sikringsutstyr og tau i sekken, i tillegg til "vanlig dagstur" pakking. Da ønsker jeg ikke noe som stikker for mye på utsiden av sekken (stavene skal helst inni sekken) og har også litt fokus på vekt når sekken skal bæres i vertikale partier. 😊
    1 poeng
  29. Stearinlys er "døden" for luftkvalitet hva angår CO2 i telt. Du kan like gjerne tre en plastpose over hodet. Kanskje ikke det viktigste på lista men i dag fikk jeg meg piezo igniter til fremtidige turer for å erstatte engangslighter/fyrstikker. Ev. engangslighter i backup..
    1 poeng
  30. Her snakker vi virkelig om uvitenhet hos de voksne, og ansvarlige. Trist å lese, igjen og igjen...
    1 poeng
  31. Jeg er ferdig med Massiv, men turen er ikke ferdig for det. Det var helt greit å ha to dager igjen av ruten å gå i Breheimen, slik at jeg kunne få noen dager til på å oppdage denne delen av fjellheimen i Norge som jeg ikke hadde gått i før. Bloggen er oppdatert med første dag på fjellturen etter Massiv, hvor jeg gikk fra Sota Sæter og opp til Sprongdalshytta hvor jeg fant meg en super teltplass. Fra Massiv og inn i isbreenes rike
    1 poeng
  32. Selvsagt. Tok bare opp det som var aktuelt som nytt utstyr for denne pakkelisten. Alt av turutstyr jeg skal bruke under forskjellige forhold og spesielt der marginene er små blir testet under tryggere forhold først. F.eks bak i hagen eller i nærområdet ellers... Og oppfordrer folk til å gjøre det samme. Har stadig lest om folk som får seg overraskelser når de slår opp teltet første gang midt oppe i fjellheimen.
    1 poeng
  33. Vassfaret er også eit flott turmål. Tog til Hønefoss og buss inn til Nes i Ådal. Har du lest Mikkjel Fønhus sine beretningar veit du omtrent kva som møt deg der 😊 God tur!
    1 poeng
  34. Da var siste dag av Massiv-vandringen min lagt ut på bloggen. En tung dag som tok meg fra min regnvåte teltplass ved Fivlemyrane til Sota Sæter i hjertet av Breheimen. Men selv om føttene min likte å klage på denne dagen var jeg godt fornøyd med den. (Massiv) Dag 20: Fivlemyrane - Sota Sæter
    1 poeng
  35. Jeg kom meg endelig ut til slutt i dag, jeg også, på denne "Kom-deg-ut-dagen".
    1 poeng
  36. 4-dagers fra Oppdal til Hjerkinn Se https://berntsturer.wordpress.com/2018/08/29/oppdal-hjerkinn-pilegrimsvandring-xiii/
    1 poeng
  37. Det ble en fin kanotur i vakre Sveio i dag, i godt selskap. Flere bilder å se derfra finnes på bloggen!
    1 poeng
  38. Det er ikke alltid det blir fisk på fisketurene mine, men turen er som regel alltid fin!
    1 poeng
  39. Siste del av turen i Rago er nå kommet i bloggen. Du all verden for et fint landskap. Det må være første gang jeg er i marka uten å savne havet når jeg ikke ser det. Omsider skjønner jeg hvordan en utsikt kan være flott uten at havet er å se noe sted i bildet. Tre dager uten å se sjøen, gikk faktisk aldeles fint! Da er det flott altså. :) Siste dagen ble lang, jeg både padlet rundt hele Storskogvatnet, og gikk ned derfra til bilen. En virkelig herlig dag, full av fine opplevelser og utsikter. Du finner den i bloggen HER.
    1 poeng
  40. Fisketur i dag sammen med fiskekompis Johnny, som bidrar med kvalitetsbilder på bloggen. Det er alltid hyggelig!
    1 poeng
  41. En liten oppdatering etter hjemkomst Vi endte opp med å kjøre til Bessheim og gå ut derfra. Vi kom oss litt sent avgårde fra Oslo og var ikke oppe før rundt 21:00. Litt i tvil om vi skulle sette oppover den kvelden eller slå opp teltet på campingen forhørte vi oss i resepsjonen og fikk beskjed om at vi ville rekke opp før det ble mørkt. De gikk med nød og neppe og vi fikk slått opp telt i sydenden av Bessvatnet i det det siste lyset forsvant. Det blåste og småregna litt men det var ikke noe ett nyinnkjøpt Helsport Fjellheimen Pro 3 ikke tok unna for. Dagen etter våknet vi i nitiden til knallsol og mye mindre vind. Fordi vi hadde slått opp teltet helt nede ved vannet (og all knotten) besluttet vi å bryte opp campen og gå videre innover før vi lagde oss frokost. Etter ett par kilometer langs vannet fant vi en flott plass i le mellom to knauser og satte opp teltet. Stor var gleden da flere reinsdyr kom på 10-20 meters hold for å sjekke ut hva vi dreiv med. Målet var egentlig å gå til toppen av Besshøe, men en liten realitetssjekk i forhold til fysisk form gjorde at vi droppet det og heller gikk oss en god tur langs vannet før vi returnerte til teltet for litt mat og lesing. Vi sov lenge på dag tre også og tok det med ro før vi pakka teltet i tolvtiden. Ideelt sett skulle vi nok ha vært litt raskere, for den siste timen av nedstigningen til Bessheim regnet det sidelengs. For oss gjorde det ikke noe, for vi hadde tørre klær i bilen, men vi synes litt synd på de få vi møtte som var på vei oppover. Alt i alt er vi superfornøyde med turen. Nytt telt funka kjempebra, hunden debuterte med kløv uten problemer og vi kommer til å dra på flere turer med overnatting i fjellet
    1 poeng
  42. Jeg kan trøste med at vi er flere som henger etter, det er for min del uunngåelig på sommeren. Del 2 av packraft-turen til Rago er nå kommet i bloggen HER. Det ble også en kjempedag, riktignok en helsikes tordenbyge som jaget meg på land, men det var jo både litt action og imponerende. Så tok jeg sjansen på litt navigering utenfor sti, og det gikk jo aldeles strålende så jeg følte meg jo som villmarkens dronning et øyeblikk. (Det gikk jo fort over når jeg fulgte sti og merking videre.) Flotteste turen jeg har hatt på lenge, dette var nok sommerens høydare i år. (Her rett før det braker skikkelig løs)
    1 poeng
  43. Henger etter både med tid til å skrive ned sommerens turer og oppdatere her. Sist tur ut på bloggen er en særdeles varm tur i Kvænangen.
    1 poeng
  44. Ally ble montert opp igjen på terrassen i dag, etter sist å ha vært i bruk i Rogen og Femundsmarka i sommer. Der hun så lå, fristet hun meg til en liten kanotur på vakre Vigdarvatnet i dag.
    1 poeng
  45. Dag to på denne turen, men den nittende dagen på Massiv, er ute på bloggen. Jeg gikk fra et vann til et annet, fra Aurkvee til Fivlemyrane. En flott tur, men og tung. Det var ikke mye av det varme været fra tidligere på sommeren å spore på denne dagen, det ble etterhvert en lettere regnfull dag. (Massiv) Dag 19: Aurkvee - Fivlemyrane Utsikt mot Harbardsbreen fra ruten som går sør for Kjerringhetta.
    1 poeng
  46. Bloggen er oppdatert med rundtur på Hardangervidda i sommer! Inneholder store naturopplevelser!
    1 poeng
  47. Var en tur på Nordre Kalveholotind ved Bygdin i går. Mest for å få litt trim og å få gått inn mine nye fjellstøvler. Det var stort sett bart hele veien. Veldig mye fjellblomster, og morsomt et røyskattkull med masse nysgjerrige unger. Et eller annet er alvorlig galt med kondisjonen har jeg funnet ut, så turen ble et slit av det store. Syklet fra Bygdin inn til Bygdisheim, og krysset elva fra brean og gikk opp sida. Lå enn del bratte snøfonner fortsatt i østhellinga opp mot toppen. Toppen kunne ikke by på annet enn tåke og kraftig vind, men snøen var utrolig behagelig å gå på. Fjellsesongen er definitivt i gang!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.