Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 16. mai 2018 i alle områder

  1. Dag 1 Startplassen, litt rart og gå over veien og være i gang. På andre siden av veien ser jeg dit som er målet på turen, bortsett fra at jeg må gå rundt fjorden Varmt og flott vær, faktor 30 i solkrem Sandsetra ved Busund, her traff jeg en lokal og veien jeg hadde tenkt å gå var borte. Holleia i det fjerne, dagens mål😀 Luktet grill i skogen, der satt det 4 stk å grillet - litt trail magic 😀 Fikk en pølse! Da har jeg kommet til Snyta.
    11 poeng
  2. Jeg kjøper Real på tilbud et par ganger i året. Xxl sin vennersvenner er bra med minus25%. Black Friday er dagen for feltrasjoner og Lyo food kjøper jeg rett av fabrikken. Ligger en tråd her om det. @Tom42 mente det ble veldig mye, men måtte faktisk kjøpe 4 frokost til full pris før denne turen. Ser hele ryggen på Nordmarka Mye blomster enklte steder Varmt i dag, særlig asfalt uten skygge! Har igjen ca 500 meter før jeg svinger inn på stien og er ferdig med asfalt og grus for noen dager.
    8 poeng
  3. Dag 0 - Pakking Bilde over Holleia og Røyse/Sundvolden i forgrunnen tatt fra hanggliderampa ved Kleivstua nå kl 23.20 hvor det er et webkamera. Lover bra for morgendagen. Været ser meget bra ut fremover, ikke meldt regn. Sekken er ferdig pakket, ble 13.98 kg inkl mat/gass for 5 dager og ytterjakke/gåstaver/fiskeutstyr. Real, Lyo food, nøtter, snacks, kjeks div iste etc er menyen de 5 første dagene. Ca 1 kg med mat pr dag. Kart og kompass blir med i tillegg til at ruta er tegnet inn på GPSen Har med Zpacks Duplex telt ⛺og en tarp 2.1x2.7 meter i Cuben fiber. Sovesystemet er Neoair (350 Gram) og Trangowold skummunderlag (200 gram) med en EE quilt (over til Høyre for Duplex teltet). Har også med en liten titanspade for å grave ned toalettpapir hvis det ikke går å brenne det opp, ellers så blir det med ut igjen som søppel. Har med badebukse og en ultralett/tynn vindjakke også. Syns ikke jeg fikk pakket sekken 100% som jeg hadde ønsket, men med så mye mat blir det fort trangt i Zpacks Arc blast på 52 liter. Blir ofte bedre når jeg får pakket den flere ganger. Pakklista: Telt, ekstra tau EE Quilt Liggeunderlag Trangoworld Gerber LST Kniv, multiverktøy med tang og saks Vannblære playtypus 1L og 0,5 L brusflaske med vannrensefilter Kokesett, 230 Grams gassboks, kjele MSR 0,8 og pocket rocket brenner, Tennstål, lighter, Kaffekjele, panne med håndtak, steikespader Packsoap MSR, Oppvaskhåndklede MSR, liten klut, Dopapir og antiback Mat, stridsrasjoner 5 døgn, Godteri, Smør, Kaffe Gnagsårplaster, Tensoplaster, Sportstape Kaffekjele Kokekaffe Aluminiumfolie og krydder, lang Titanskje, snyltekopp Kartmappe med kart / kompass GPS og 2 ekstra batteri til GPS Hodelykt Petzel e-lite, Telefon nyladet, Anker 21w solpanel og batteribank, ladekabler Opptenningspose, fyrstikker, Ørepropper, Medisin, Førstehjelpssett, ståltråd, repsaker, sysaker, Myggolje OFF, solkrem, tannbørste, tannkrem, sølvtape, reserve briller Fleece jakke Håndklede MSR Ekstra sokker tynne og tykke Ekstra truse Ekstra T-skjorte Superundertøybukse/stilongs Tynn goretexbukse, Søppleposer + poser til støvler Vanntett pakksekk Gåstaver, 17 mai flagg Penger/kort Fiskestang og slukboks Så da er alt klart for morgendagen! 😀 Da tar jeg bussen 🚌 til startstedet.
    8 poeng
  4. Hadde meg en tur opp til Otterstadstølen i går! Blir litt rastløs av finevær og rolige dager på hytten! Heldigvis har vi Stølsheimen rett i hagen. tok båten inn til Mo og gikk fra bryggen! Ikke lengste turen man kan gå, men det er utrolig flott her! Man forstår hvorfor det heter kraftkommunen! Litt stigning første stykket, men en flott tur man kan ha med selv de minste. Masse spennende å se hele veien Litt snø på ene flaten, noe bløtt men ikke verre enn man klarte å unngå ved litt hopp og sprett fra Stein til Stein men fantastisk tur som ikke var av den lengste sorten, men grunn nok til å avslutte med stil når jeg kom tilbake på hytten
    8 poeng
  5. Dag 2 Da har jeg slått leir ved Aklangen, vestlig retning er ferdig, nå bærer det sydover. Denne fuglen lå «død» så jeg måtte ta en enn plass å slå opp teltet Varmt, mye vind og utrolig tørt -stor skogbrannfare her. Slik ser det ut i Nordmarka. Tror opplegget mitt var lurt med å ta de lavest områdene først. Har med et vannfilter for å teste litt under en lengre tur. Har laget oppheng, slik at det løser seg selv uten mye jobb -gravitasjon kan brukes til noe🤪 Ikke sett en sjel i marka i dag. hmm - er jeg turist montro? Sliter med dårlig dekning - gikk opp på en liten topp for å få sendt dette.
    7 poeng
  6. Ombestemte meg i siste liten da jeg kom til parkeringsplassen for oppstigningen til Heilhornet. Tømte ryggsekken for sovepose, liggeunderlag og bivybag da værmeldingen på yr.no sa at det ville bli overskyet og regn allerede i 3-4-tiden i natt, og jeg liker ikke kombinasjonen dårlig sikt og glatte berg oppi der Startet turen med litt lettere sekk ca halvsju, og satset på å være nede igjen før det ble mørkt. Og det gikk greit, det Kom meg opp på 1058 moh, og kunne skue utover @Kjell Iver sitt revir mot nord. Fantastisk vær, litt mye snø ennå (burde hatt gamasjer). Etter litt mat og drikke på toppen, bar det nedover igjen - fortsatt i shortstemperaturer og nordavinden gikk til sengs og det ble vindstille. Jeg ble nesten lettet da jeg hadde kjørt en halvtime i bilen på hjemveien og oppdaget kraftige og truende skyer som fløt nordover mot Heilhornet - for jeg angret et øyeblikk der, burde jeg virkelig droppet overnattingen? Like greit, tror jeg - og turen i seg selv var jo knallfin
    7 poeng
  7. Akita, ei Siberian Husky tispe på 14 mnd. Omplasseringshund som vi overtok for en knapp måned siden. Sterk og stor frøken på 28 kg som elsker å trekke, være på telttur og er en oter etter fisk Fremdeles ganske valpete og trenger litt sosialisering med andre hunder, men har stor tro på henne.
    6 poeng
  8. Dag -1 Da er ruta lagt ved hjelp av Lommekjent.no , og sett på vanlig kart. 121.3 km -3206 meter stigning - starter på 16 mai og regner med å bruke 12 dager på turen. Starter litt utenfor Hønefoss i enden av steinsletta for de som er kjent i område. Går mot klokka. Grunnen til dette er at det sikkert er tørket mere opp på Holleia, kontra Finnemarka, Vestmarka og Krokskogen. Blir litt Npl-følelse på turen med hensyn til veivalg og info. Kommer også å passere ca 2 km i luftlinje hjemmenfra, blir også litt rart. Pakket mat, kart og dopapir etc og sendt post restante til lokalbutikken i Sylling. Har også kjørt ut et depo med mat og kart som er i Vikersund. På den måten blir det maks mat for 5 dager i sekken. Satser på at været blir bra hele turen, og med slik solnedgang som her, tatt forrige kvelden fra Krokskogen over mot Finnemarka og sola er over Holleia!
    4 poeng
  9. Tusen takk for svært utfyllende svar. Mangelfull var kanskje dårlig ordvalg av meg siden jeg er rimelig blank på emnet. Det jeg baserte spørsmålet mitt på var observasjon av kart som jeg tolket som mer utfyllende enn de jeg skrev ut fra S.K. Det kan muligens skyldes feil innstillinger fra min side. Eventuelt kan de skyldes at de kartene jeg observerte var av et mer krevende område med behov for mer opplysninger flere kurver osv, ikke vet jeg. Men da har jeg hvert fall fått klarhet i at norgeskart er helt ok å bruke som turkart.
    3 poeng
  10. kjøpt inn mer frysetørket turmat fra HPT (Summit To Eat og Adventure Food). Håper dette er et godt tegn for sommeren
    3 poeng
  11. Fra samme location som @whistler sitt foto 🤣
    3 poeng
  12. Tidligere erfaring med ting fra Kinetic sier styr unna !
    2 poeng
  13. Fikk gleden av å motta og prøve mine nye Altra Lone Peak 3.5 + små gamasjer i dag, og hipp hurra for et førsteinntrykk. Gleder meg til å gå videre med disse. ^^
    2 poeng
  14. Du tar feil, kartdata fra kartverket er gratis og tilgjengelig for alle. Norgeskart.no
    2 poeng
  15. Kunnskap om kart og kompass er en forutsetning for å bevege seg i ukjent terreng og gjerne i kjent terreng også. GPS er et tillegg til, og ikke en erstatning for kart og kompass. I tillegg til å lage egne turkart på norgeskart.no (hvis man takler løsbladsystem eller er glad i å klippe og lime sammen ark) så er det en tjeneste som heter kartutskrift.no hvor man har mulighet til å velge litt andre formater. Men hvis det er noen fare for at du blir ordentlig bitt av friluftsbasillen, bare start en ordentlig kartsamling med det samme. Mye morro i å studere kart!
    2 poeng
  16. Å herregud, er det dét den posen der er til? Jeg har brukt den som drybag for soveposen min! Nå føler jeg meg ganske dum, haha.
    2 poeng
  17. Miko, blanding av finsk lapphund og border collie på 9 år. Titter litt etter en hund til, så når det passer seg slik så blir det en lappisvalp med i gjengen 🐶
    2 poeng
  18. Jeg er helt ny på kart og kompass og har valgt å gi det et forsøk da det er nyttig kunnskap å ha. Det er jo også en del rimeligere enn å kjøpe gps. Spørsmålet mitt er: finnes det noen steder utenom norgeskart/kartverket hvor man kan laste ned detaljerte og gode turkart? Hvilke kart er mest populære her på forumet? De der kartene du får kjøpt på sportsbutikkene er jo svindyre. Er man på mange turer i løpet av året så blir det jo dyrere enn å kjøpe en skikkelig gps.
    1 poeng
  19. Inspirert av tråden til @Jensemann tenkte jeg å lage en liten tråd om vår kano også. Denne saken fant vi på gårdsplassen til et hus vi overtok i fjor høst. Gammel og slitt med noen hull/sprekker som må fikses. Tanken er å få en kano vi kan kose oss med på Harestuavannet/Strykenvannet, så trenger ikke være noe supergode greier liksom. Nå skal den først få kose seg litt i sola så den blir tørr, så blir det en omgang sandpapir. Har vært på biltema i dag for å fikse greier til å tette sprekker med, så får vi se hvordan det blir. Så blir det en runde med ny, frisk grønnfarge til slutt. Vi har diskutert navn på "barnet" og kommet fram til at Elveblest passer fint. Så dette er vel mest for om noen har noen supre tips og slik at jeg om noen år kan sitte som gammel dame å trykke meg rundt inne på fjellforum og mimre over den gangen jeg trudde jeg kunne klare å fikse en kano.
    1 poeng
  20. http://kartutskrift.no/ er en bra tjeneste fra kartverket. Selv bruker jeg et program som heter Qgis, men det er relativt avansert er nok for spesielt interesserte.
    1 poeng
  21. Fant en ny artig youtube kanal her om dagen: https://www.youtube.com/user/alaskagirlinthewoods/videos
    1 poeng
  22. Da har nok 3 i min vennekrets hatt max uflaks Pga Borelia så har en av de fått MS (ligget latent sef men pga svekket imunforsvar) Borelian i seg selv kan være ille men den kan også utløse andre ting som "ligger og lurer" !
    1 poeng
  23. Med folk rundt meg som har blitt sengeliggende i flere år pga flått, er jeg hysterisk redd for de. Og aldri selv blitt bitt til tross for at jeg har pella av hundrevis av de fra dyra. Og jeg brekker meg nesten hver gang mens jeg skriker lettere hysterisk 😂 men huggorm er jeg ikke redd
    1 poeng
  24. Flotten er vel helt ufarlig så lenge den ikke bærer smitte med seg? Så direkte farlig eller farligere er den vel ikke? Selv har jeg blodtype A+ og blir aldri bitt av flått.... Jeg vet ikke om det har en sammenheng med blodtypen eller hva det er. Men jeg har enda tilgode å bli bitt av flått. Jeg har vært ute i marka på samme måte som mange av mine kjente, alle de har opplevd å bli bitt flere ganger samme dag.... mens jeg går klar! Men når det er sagt, så er jeg tydeligvis uimoståelig for mygg/knott... Der er det helt motsatt.
    1 poeng
  25. Det er Statens kartverk som har innhentet (og innhenter/smaler) og laget, alle data som bukes i Tropografiske papirkart (1:50 000) og alla andre spesifikke kart (eks. kommunnale kart) og startet med utviklingen av digitale kart. Det som i dag er Norgeskartet, ble først startet som et kart i "Norge i bilder" og var kun i I:50 000, som de Tropografiske papirkartene. I dag er Norgeskartet mer detaljert og med ekvidanse på kun 5 m, må det være under 10 000 i nøyaktighet. (Har ikke regnet på det). Men i 1:50 000, er ekvidansen på 20m. Etter en politisk diskusjon (for noen år tilbake), bestemte politikerene at mange data skulle frigis til offentligheten, noe som førte til at også vanlige kartdata ble frigitt. Det er noen år siden S.K. overlot markedsføring og salg av både papirkart og digitale kart til andre. Men fremdeles er det S.K. som reviderer norske kart. Ser noen er opptatt av revidering av kart. Jeg er det ikke, når det kommer til kart over terreng. (bilkart, blir noe annet). Det er få revideringer som har noe betydning utover eks. at missvisningen endrer seg, fra år til år. (men det kan sjekkes for hvert år). At en mindre høyde/fjelltopp, eller et mindre vann/innsjø kan endre navn, eller få navn, endrer lite. Jeg har sett de steder få revidet til feil navn, til rett navn og tilbake igjen, eller noe nytt. Men dette er helst ubetydelige plasser/steder. Alle større og viktige steder har nok harr riktig navn i mang år. Samme har skjedd med lite brukte stier, noen ganger er de inntegent, andre år er de det ikke, eller motsatt. Men fjelltoppene, vannene, elevene, terrenget, o.l., er på samme sted (koordinat)! Så jeg bekymrer meg lite om nye og reviderte kart. Jeg har papirkart som er 50 år gamle og tidvis så brukes de ennå. :) Men jeg har hatt tilgang til å kontrollere opp mot digitale kart, siden "Norge i bilder" (og Norgeskartet) kom ut, trolig på 90-tallet. Da andre firmaene (trolig) har rettigheter til å legge på enkelte lag (eks; stier, m.m.) inn i frigitte digitale data de får fra S.K. og kan dermed se noe anderledes ut, enn Norgeskartet og Tropografisk papirkart. I begynnelsen var det også S.K. som produserte Turkartene (1:50 000), som oftest har andre geografiske kartutsnitt, enn de Tropografiske kartene. De er mer et områdekart og ikke begrenset av kommunegrenser, o.l. Når du klager på utskriften av Norgeskart, er jeg likevel noe uforstående til det. Jeg bruker ikke mye av dette, men har brukt det i gitte tilfeller. (Eks. jaktkart, med inntegnede grenser for jaktområde). Du får i alle fall med alt, som er innrammet på de Tropografiske papirkartene, hvis du innstiller RIKTIG FØR utskriften! Og er er det flere muligheter i Norgeskartet. Se på mulighetene for å justere, eller legge til forskjellige ting. Du har mange muligheter. :) Men det du ikke får utskrift av, er MYE viktig informasjon som plassert UTENFOR rammen på "fabrikkproduserte" kart. (Ser andre har nevnt dette, eks; Type kart system, missvisning det året, målestokk, ekvidanse, m.m.) Og du får kun utskrift av det, som er innenfor "kartrammen" (det som vises, før utskrift), selv og du klipper og limer. For en nybegynner tror jeg (personlig) at du er best tjent med å starte med min. et tropografisk papirkart (el. plast). Noen turkart har samme data, men er usikker på om alle har det. (Mye svever, i disse dager). Dette er kart i 1:50 000 og det er nøyaktig nok, for nybegynnere. Mer detaljert, kan bare bli forvirrende. I slike kart, har du alle relevante data du trenger for å navigere. Og først når du bruker disse (etter erfaring, eller beskrivelse), vil du forstå betydningen av all informasjonen.
    1 poeng
  26. Da må du kjøpe deg kart. Skal du bli god på dette, så er det så mye viktig informasjon i kantene på kartet som du er nødt til å se på. Det holder ikke å ta en utskrift. Der finner du opplysninger om målestokk, ekvidistanse, misvisning, koordinater i flere systemer osv. Nå som man får de nye plastkartene som tåler mye, så har man kartet i mange år. Det er ikke mer enn 300 kroner for et turkart. Det er en liten kostnad i forhold til alt det andre man trenger på turen..
    1 poeng
  27. Kjempebra😃 Ha en riktig fin tur og forhåpentlig vis så holder været seg også bra. Stramt pakkeregime, det hadde ikke jeg klart.
    1 poeng
  28. Takker for innspill! Når man snubler over rimelige jakker ønsker man jo gjerne at de også skal være best "best i test"! Men sånn er det, kvalitet koster som regel litt (mer).
    1 poeng
  29. Jeg har en på 42 liter, og den er egentlig så stor at den blir litt klønete å bruke. Tror den jeg pleier å bruke er på rundt 20.
    1 poeng
  30. Er du klar over hvor store disse er? Det er snakk om 85 vs 42 liter. Jeg var skråsikker på at jeg måtte ha den store før jeg sjekket men tror nok jeg har den på 42 liter. Bare den rommer faktisk mye mer enn soveposen og alle klærne mine. Vekten bryr jeg meg relativt lite om, men syns den "lille" jeg har allerede er litt upraktisk å bruke. Er veldig enig i at man mye heller velger for stor enn for liten, men her i dette tilfellet mener jeg begge er mer enn store nok. For meg er faktisk medium allerede ca 5-6 liter for stor.
    1 poeng
  31. Snakker vi statsministerkvalitet 🤔 ? (Eksstatsminister Per Borten rappet fra https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/A8lr3/kall-meg-gjerne-drengkaill )
    1 poeng
  32. Rundt Setten og Mjermen. I dag skulle jeg helst ha beiset hus. Med 23,9 grader i skyggen og ikke en sky så langt du kan se, da har jeg lyst på noe helt annet. Dessuten trenger jeg kilometer i beina før sommerens langtur og ikke minst må jeg få svar på om voksing av sykkelkjedet duger. Pr. i dag er dette det største usikkerhetsmomentet før langtur. Et par kortere turer har avslørt noen uregelmessigheter, men jeg må teste mer. Jeg fyrer opp primusen og varmer opp voksblandingen fra sist. Jeg mistenker at blandingen var litt for «soft» og hiver oppi et telys til. Kjedet får 10 minutter i voksbadet før det tørkes av og settes på sykkelen. Jeg husker at jeg i går ikke husket å ta med vannflaska og at jeg ble ualminnelig tørr i munnen på slutten av turen. Siden jeg har tanker om en litt lengre tur i dag fyller jeg derfor 2 flasker. Et rundstykke og et hardkokt egg blir også med. Jeg sykler ut fra Løken og tar gang og sykkelveien sydover mot Hemnes som passeres i godt driv. Nå er det slutt på sykkelvei og jeg er ute på FV125 og følger den til krysset på Skogheim. Her dreier jeg rett østover, inn i stillheten på FV228. Oppe ved Bønsdammen stopper jeg for å sjekke vannføringa. Snøen har smeltet i vårt distrikt, men det er fortsatt mye vann i terrenget. Som ventet er det god fart på vannet ut av Mjermen og ned i elven Mjerma. I 1973 gikk den siste stokken ned i denne tømmerrenna som i dag er restaurert og tatt vare på. Det er rein terapi å sykle her og veien er aldri langt fra vannet selv om den ikke synes hele tiden. Men nå og da kommer en stikkvei som kan være verdt å sjekke. Eller som her, hvor veien er så nær at du kan dyppe hjulene. Deilig med 5 - 10 minutters pause i sola. I fortsettelsen drar veien seg litt lengre fra vannet og du har skog, avbrutt av en og annen myr rundt deg. Sånn ca midtveis på vannet ligger Halsnes friluftsenter. Her er kommunal badeplass og et populært leirsted på sommeren. Huset på gården kan også leies og da har man et fint overnattingsted om en vil dele opp turen, eller har barn med. https://www.aurskog-holand.kommune.no/kultur-og-fritid/kulturtilbud/halsnes/ Jeg drar ikke nedom Halsnes i dag, men fortsetter videre der veien rolig slynger seg fram. Noen gårds og småbruk har funnet sin plass her selv om det er skogen som dominerer. Kjersund bru tar meg tørrskodd over et smalt sund i Mjermen. Jeg omslynges på nytt av skog og her og der langer veien ut over flotte myrer. Rundt en sving ser jeg noe svart på asfalten. Når jeg kommer nærmere ser jeg det er en liten huggorm. Dette er et farlig sted å være sier jeg mens jeg stopper sykkelen. Jeg finner en pinne i grøfta for å vippe den ut av veien, men ser når jeg kommer innpå at det alt er for sent. Den er fortsatt i live, men er så skadet at det bare er bakkroppen som kan beveges. Jeg blir litt trist av sånt og dette er den andre på to dager som lider samme skjebne. IMG_0549.MOV Litt nedstemt setter jeg meg på sykkelen og tråkker videre. Men det går over og jeg kan igjen nyte den flotte naturen på vårens hittil varmeste dag. Jeg sykler over flotte myrer og etter en stund kommer jeg til Hestesund. Her er nok bro og denne tar meg over en sidearm av Setten. Jeg er altså ferdig med sykkelturen langs Mjermen og fra nå vil jeg ha Setten på min venstre side. Kunne nesten vært sørlandsidyll, men jeg er altså langt øst i Akershus Fylke. Dessverre er ikke Setten så synlig som jeg skulle ønske. Litt lengre framme ender FV228 og jeg svinger venstre og inn på FV21. FV21 starter faktisk i Halden og kalles Villmarksvegen der den slynger seg langs grensa lengst øst i Norge. Men det har jammen vært villmark langs FV228 også. Det blir både is og sjokolade når jeg kommer til Setskog. Det er godt å strekke litt på beina før turen går videre. Jeg er fortsatt på Villmarksvegen som også er nasjonal sykkelrute 9, Villmarksruta. Nasjonal sykkelrute 9 Villmarksruta strekker seg fra Halden til Trondheim. Men jeg skal ikke til Trondheim nå og forlater sykkelruta i Settens nordre ende. I krysset ved Tangen som har både badeplass og camping holder jeg rett fram og er da på FV170 mot Bjørkelangen. Det er litt mer hus og litt mer trafikk, men de som passerer meg viser hensyn og gir meg god plass. Litt stigning, smalt og svingete før neste herlighet viser seg. Etter å ha kommet klar av siste venstresving dukker du praktisk talt opp av Røytjenn. Dette er et populært badested om sommeren og jammen var noen ungdommer uti nå også. Det var mye folk som koste seg i det gode været så jeg stoppet ikke selv om det var fristende. Veien runder Røytjenn og jeg er på det høyste og slipper meg ned bakkene mot Bjørkelangen. Herfra og hjem følger jeg gang og sykkelveien som på folkemunne bare kalles Linna. Urskog-Hølandsbanen, eller Tertitten som den ble kalt var en smalsporet jernbane som gikk i ordinær trafikk til Juli 1960. I senere år er deler av traseen tilrettelagt som gang og sykkelvei og derav navnet Linna. Ca 13 kilometer og nesten helt flatt fram til Løken. Kartet fra Google viser 61km og 3,40t. Sykkelcomputer viser 63km og 3,28t. Slett ikke værst.
    1 poeng
  33. Epi-penn er jo adrenalin i en sprøyte; Hvis du blir stukket og du får problemer med å puste, og du mister pusten vil EPI-pennen åpne luftveiene med umiddelbar virkning, men ikke stol på at den vil "redde" livet ditt hvis den første injeksjonen ikke fungerer. Du skal stikke EPI'n 1 gang med en gang du kjenner allergiske reaksjoner, det vil være noe igjen men ALDRI bruk samme pennen 2 ganger! 'Det virker direkte på hjertet, sirkulasjonen og luftveiene og motvirker potensielt livstruende følger av alvorlige allergiske (anafylaktiske) reaksjoner. Dette skjer gjennom rask sammentrekning av blodårer og avslapning av muskulaturen i lungene slik at pusten blir lettere, hevelse reduseres og hjertet stimuleres.' 'Ved slike allergener håper jeg ikke du går alene. Noen ganger kan en enkelt dose av adrenalin ikke være nok til å reversere effektene av en alvorlig allergisk reaksjon. Hvis symptomene dine ikke er forbedret eller har forverret seg i løpet av 5-15 minutter etter første injeksjon, bør enten du eller personen som er med deg gi deg en andre injeksjon. Av denne grunnen bør du bære med deg mer enn én EpiPen Jr til alle tider!!' Har hatt flere "alvorlige allergiske reaksjoner" der EPi'n ikke har fungert(når jeg var mindre var jeg ekstrem allergisk mot pollen og stikk/bitt), så har blitt kjørt til sykehus noen ganger uten at EPI'n har funka og det er en forferdelig opplevelse. 😕
    1 poeng
  34. Fint svar av @PTG 👍 Noen kommentarer til: På sko som Scarpa Maestrale så må du sjekke hvordan gå-funksjonen er kompatibel med låsen på helen. F.eks. Scarpa F1 Evo er kompatibel med fint lite uten litt konflikt med lås på gåfunksjon (ligner på høyre over), mens Atomic Backland (ligner på venstre over) Jeg bruker Grivel Skitour (alu bak- stål forran) på rando sko når det ikke skal klyves bratt. Denne har lås forran i stede for bak (For sko som F1 Evo bør bøylen bak likevel byttes til en som passer skoen spesifikt). På andre rando- sko bruker jeg ved behov f.eks. stegjern som Grivel G14 (autimatic) eller Petzl Sarken (leverlock) siden låsen bak ikke er i konflikt med gåfunksjonen. Petzl Sarken, Irviz, etc (leverlock) i tillegg fordelen at bøylen for randonée sko kan byttes ut med tåkappe for "vanlige" fjellsko. For Grivel's stegjern og Petzl's stegjern med bøyle forran finnes det egen bredere bøyle (kjøpes separat) for telemark-sko da 75 mm sko har bredere leppe og ikke passer inn i standart bøyle. Vær obs på at telemarksko ikke nødvendigvis kommer helt fram i stegjern som har tåkappe, som Petzl flexlock/leverlock, eller tåkappe på Grivel New-Matic/New-Classic. Dette kan være noe uheldig i bratt terreng. For fjellsko som ikke har "step-in" bak (Crispi Besseggen)må du gå for stegjern som har kappe bak. Jeg synes denne typen er litt mer knot å få til å sitte bra på plastsko (rando/telemark), noe som merkes fort når du skal sparke tå-taggene inn i bratta. En annen ting å vurdere er om du skal gå for typer som Grivels Air-Tech serie, disse har litt kortere tagger under, noe som gjør dem litt lettere å gå med (både på stein og is/snø). Litt mindre "stylter" på stein og is, men potensielt litt mindre grep. Ting var definitivt enklere før i tiden! 😁 Ang. isøks, Petzl Summit er en bra topptur/bre-øks. Vurder lengden ift egen kroppslengde. På bre så var std. svar at den skal rekke ned til ankelen når du holder den i hodet og armen ned langs kroppen. På toppturer blir dette gjerne en lang øks og du vil foretrekke en kortere. En lang øks bak på sekken kan gjerne komme noe i konflikt med bakhode/hjelm over sekken. Litt kortere "toppturøkser" brukes fint på bre så lenge du ikke skal bruke den som gåstokk ("Cane-Position".) https://andy-kirkpatrick.com/articles/view/choosing_a_mountaineering_axe https://www.outdoorgearlab.com/topics/snow-sports/best-ice-axe God tur! 😊
    1 poeng
  35. Kjøp “10 takker” i stål uden “ hurtig spenne” til hælen, da kan du bruge de på alt typer sko. Petzl Irvis med flexlock og så bytt ut mellomleddet med “Flex”. https://www.petzl.com/US/en/Sport/Crampons/IRVIS https://www.petzl.com/US/en/Sport/Crampons/FLEX Grivel har tilsvarende, men personlig har jeg bedre erfaring med Petzl.
    1 poeng
  36. Mistet min beste venn 5 januar, han ble litt over 10 år, fantastisk hund på alle måter, stort savn. Blir mest sannsynlig ny labrador valp i mai. Blir den i nærheten så bra som «Charo» var, da er vi heldige 👍 Går for svart denne gang.🐾
    1 poeng
  37. Desse to kjekkingane, Aslan og Frøya kom til oss i sommar. Dei er no 11 mnd. Kullsøsken av 75% Grønlandshund og 25% AH. Godt gemytt og supre turhundar, trekkvillige og robuste. Dette er utebuande hund. Eg har berre hatt "hushund" før, og vore litt borti polarbikkjer med ei venninne, medan sambo har drive aktivt, og hatt nokre totalsbikkjer i kennel. Det er godt å ha slik kompetanse saman med seg, når ein tek på seg ein slik rase for første gang. No er det litt jobb med desse to ei stund, så kjem me nok til å utvide med 2-4 til, då rein Grlnd.
    1 poeng
  38. Jeg har ei skikkelig sta Amerikansk Akita tispe på snart to år. Hun er litt mørk redd men elsker å være ute på tur, helst ikke på de varmeste dagene. Må desverre gå i bånd hele tiden, men hun er en fantastisk turvenn!
    1 poeng
  39. Artig tråd! Mye fine bikkjer her Her er Fenris Mora hans var blanding av schäfer/tervuren og schäfer/labrador, og faren er renraset samojed. På ene bildet var han vel noen uker gammel, og det andre bildet her er tatt rundt påsketider i år. Nå er han 3,5 år og veier rundt 35kg. En glad og blid gutt og sterk som fy! Bærer kløv og er over gjennomsnittlig glad i å dra meg på ski og skateboard
    1 poeng
  40. Okay, endelig er den ferdig. Hullene er tettet. Store deler er pusset ned og tettet med glassfiber og gelgoat. Jeg har lagt to strøk med bengalakk. Så nå gjenstår det ett spørsmål: Det virker som det fort blir riper i lakken.. ser for meg at den fort blir slitt når den dras opp og ned strandkanter. Er det et lag med noe gjennomsiktig jeg kan påføre? En form for finish/sealer av noe slag som holder bedre på lakken?
    1 poeng
  41. Hei. Jeg er hjemmeværende "pappa" for tiden. Har satt av seks uker til det, etter at vi bestemte oss for å øke flokken med 100% og gå fra en til to hunder. Hva kan man egentlig si? Gamlehunden tenker åpenbart WTF og veit ikke helt hvor den skal sette grensene. Ikke bare lett å være stor, sterk hannhund når slike som dette introduseres i flokken. Men det er en påfallende rolig, tillitsfull, godt sosialisert og selvfølgelig utrolig søt liten valp som nå ligger ved mine føtter. De er til å ete opp når de er små, og man angrer på at man ikke gjorde det når de blir voksne 😜
    1 poeng
  42. Jeg har skrevet dette før her på Forumet, men tillater meg å nevne det en gang til, og håper at diktet setter ord på følelsene dine. Jeg har lest det mange ganger og tenker: Slik var det. Og derfor vil jeg aldri mer ha en hund. To ganger til dyrlegen får holde. ------------------ "Shalka og jeg har gått vår siste tur. Som før elsket hun å ligge i telt, kunne nesten ikke vente til det var slått opp. Men da vi var ute å gikk så jeg at bakbena begynte å svikte, og da jeg gikk opp på en liten kolle for å ringe la hun seg bare ned. I dag tok vi beslutningen. Ringte til dyrlegen og avtalte time; tirsdag 28 august kl 0815. Nå ligger hun og sover, som her på Hardangervidda, foran oss. Vi spiste akkurat en tallerken is, men hun som alltid var på bena når kjøleskapet ble åpnet, bare fortsatte å sove. Jeg vet hva som ligger foran, jeg har gått veien før. Bedøvelse, en overdose. Så sakte lukker hun øynene og pusten stopper. Og jeg spør: "Er hun død nå"? Egentlig ikke et spørsmål, men en bekreftelse. Og så gjør jeg som forfatteren av dette diktet:" Jeg stryker over din brune pels, men halen din slår ikke mer. Øynene dine er lukket igjen, over øyne som ikke ser. Ditt gylne hjerte har sluttet å slå - aldri mer løpe, hoppe, gå- Alt er slutt…., det er over nå Jeg legger hodet mitt ned mot ditt, og tårene drypper som blod. Aldri mer skal det bli som før - aldri mer ”oss to”. Som isende kulde inni meg, kjenner jeg noe dør med deg. Jeg må reise meg, sier de, - jeg går mot en dør. Der ute går livet videre som før. Jeg snur meg – du ligger så livløs og stille. Du kan ikke komme, selv om du ville. Skriket vil ut, men jeg lukker min munn. Hvem var det som sa ”Bare en hund”…..
    1 poeng
  43. Valpebilder burde ikke vært lov. Jeg får hull i tenna av så søte ting 😍
    1 poeng
  44. Da var tiden inne for å få seg hund igjen! Skulle lenge ha en greyhound, slik jeg har hatt tidligere. De vakre elegante dyrene er en fryd å se på i full firsprang på heia. Men så ble jeg overtalt til å hilse på et par briarder... Og jo, jeg var jo litt solgt. En lærevillig rase som elsker å jobbe kunne passe meg som faktisk har lyst å trene hund (han gamle var ikke så lærevillig...). Passet bra med at det var et planlagt kull med leveringstiden i ferien min. Så har jeg da gått og ventet i nesten et halvt år på en liten(STOR) bamse og endelig fått en hjem! Si hei til Galileo Galilei, også kalt Leo Han blir med på telttur så snart han har sluttet å bite på ALT, HELETIDEN.
    1 poeng
  45. Hei Jeg syns egentlig heller ikke, at du har fått så dårlige råd, men ganske ærlige svar ut fra den enkeltes erfaring. Det samme her. Jeg syns det kan være i hvert fall veldig praktisk, å ha en godt pelset hund i Norge, som ikke hele tiden skal kles på og i pose på tur. Så må du huske, at det som regel er stor forskjell på hunde individer kanskje mer enn på raser, selv om de har sine karakteristiske trekk. Jeg er vokst opp med terriere og de kan være nok så hyperaktive inne og ute og krevende med aktivering. Fx. Agility. Men de er jo morsomme og som regel smarte hunder. Men jo også for små til seriøs kløv, snørekjøring mm. Men det er tøffe hunder som gjerne blir med på tur, men klarer ikke alt. Særlig tøff er vel Border Terrier - også til hi-jakt. Så den vil ta alle mus og lemmen den får snusen i. Terrierne er litt kortbeint til dyp snø. Jeg har som nevnt av LarsJ hatt buhund i 17 år. Og var kjempe fornøyd. Stor og tøff nok til å bli med på absolutt alle turer. Jeg finner ikke spisshunder spesielt sære? Eller også er jeg like sær? Buhund er lett-lærte. Buhunden Cesar var lydighets champion i Danmark i mange år. Så har de en sådan størrelse, at du kan ta den med til kaffe hos tante Agathe. Pelset, så den klarer alt værlig i Norge. Ofte er de som andre spisshunder ikke så glade i å bade -men stor individ forskjell! Kosete familile hund, Min leste lekser med ungene i deres seng/sofa. Men skeptisk til fremmede. Vaktsom ,men gjør ikke uhemmet, Er ikke gneldre bikkje som ryktet sir. Det skyldes at Buhund før ofte var (lenket) gårdshund uten særlige stimuli. Så blir hund =gneldre bikkje. Samme med Dansk-Svensk gårdshund, som jo det fremgår av navnet hadde den samme funksjon i DK - og Skåne som buhund her. Buhund tar mus og lemmen, men er ikke storvilt jeger. Kunne gå med buhunden løs og kalde den for rådyr, Den var svært interessert - også i elg, rein og moskus, men rolig. Norsk Elghund, Islands sauehund, lappsk gjeterhund finner jeg mer gjøende - gneldrende for det er jo hund avlet til los-jakt/gjeting. Hvis jeg ikke klarer å oppfinne en rollator som huskyer kan spennes for blir det formentlig buhund igjen til den tiden. Så er det i øvrig fint, jo flere som har buhund og lundehund + et par andre sær-norske raser, hvor genmaterialet er blitt noe fåtallig pgr. av få individer. Buhund veier ca. 15 kg (hann) Nå har jeg 2 alaska husky fordi jeg ville ha mer trekk kraft til snørekjøring enn buhund kan levere (lite). Du får mye HUND med spisshund, men på mange måter er huskyer for meg forholdvis lik buhunden. Rolige inne, hvis de får mosjon nok. Snørekjøring, sykkel, slede, men de setter også pris på hviledager i regnvær. Jeg har faktisk aldri hatt så rolige innehunder. De vil jakte det meste for moro skyld, så det er bandhund. Den ene er halv sibir og jeg vet at sibir pappa tar rådyr, hvis han får sjansen. Så ikke for vent noe der. De graver, hvis de tror det er mus, biller eller annet jaktbart, men intet i forhold til naboens italienske trøffelhund! Vi har muse fri hytte tomt og lemmen er kjempemoro! Og det blir spist, hvis du ikke liker dette. De gjør svært lite, er bare noe vaktsomme og positive til fremmedfolk. De er ganske underholdende med deres ultra tydelige kroppsspråk og mye yling, brumming som kommentar til å "gå bak" ("det er dumt, vil ikke"). De er egentlig ganske lett-lærte til husky ting: høyre venstre gå, stå mm. Innkalling er det værre med, særlig hvis de har "låst" sig på et bytte eller snusen av det. Da forsvinner de - langt, rask og lenge! De er veldig koste inne og bra familiehund - også mot det lite barnebarn! Særlig tispen tar litt omsorg for. Ryktet er noe annerledes, men igjen er det stor forskjell på å 8-10 kanskje understimulerte huskyer i hundegård enn 2 sofahuskyer. Alaska Huskyer varierer en del i størrelse. Mine er "knehøye" og veier ca. 25 kg (-30 kg). Både buhund oh husky røyter under ullen 1-2 ganger i året og det er mye ull, Jeg børster dem ute et par ganger i uken, hvilket er veldig god sosial kontakt og kos med de. Da kappes om å hoppe opp på hagebordet, når jeg veiver med kammen. Valper selges fra 8 uker. Det er en liten baby-hund du får! Jeg har god erfaring både fra buhunden og den ene husky å la de bli hos hundefamilien gjerne frem til ca. 5 mdr. alder. Hundefamiiene setter veldig "hundekustus" (kan være nok så røff) på de men de har så en meget bra oppførsel overfor andre hunder. Tispen var 2 år fra hundekjører, da jeg fik henne, så det er visse ting hun ikke lærer, fordi jeg har passert tidspunktet for "naturlig" preging av disse ting. Men det er ikke viktige ting. Lydighets championer blir huskyer IKKE. De er egentlig ikke egenrådige, men for konsentrert om andre ting fx. jakt. til at du kan lokke med godbiter. Mye annet er mer spennende enn godbiter motsatt retrievere. Som en har skrevet her i forum må du være innstillet på å leve med en 2-3 åring i ca. 14 år, hvis du anskaffer deg hund! Det er en stor glede, mye moro, fine turkammerater men da også et ansvar og tidskrevende. Endelig bør hunde ikke være alt for lenge alene hjemme. En vanlig arbeidsdag inkl. transport kan nemt nærme sig 9-10 timer. Det er veldig lenge for en hund. Særlig huskyer (terrier?) kan ha problem med det og likesom andre hunder bli destruktive og bite ting i stykker som underholdning. Jf. Border collie. Hilsen elgen
    1 poeng
  46. Rottweiler, Dobberman og Støver.. Skikkelig gatumiks som ikke helt klarer å avgjøre vilken instinkt hun skal følge. Hun både jakter å vakter og ibland også på samme gang så allt er vel ikke helt bra oppi i hodet hennes. Men hun er fortsatt den beste hunden jeg veit om
    1 poeng
  47. Her i huset har vi fått en til liten 4beint, en liten pointer tispe, i tillegg til mine 2 whippeter jeg har fra før av Gleder meg til lille kreket blir stor nok til at ho kan hjelpe til med å bære kløv ho å, men foreløpig er ho bare 4mnd og får løpe og herje som ho vil Ho har vært med på noen teltturer allerede, første når ho var sånn 10uker, da på en lengre skitur, hvor ho tilbrakte en god del tid i sekken På hennes første tur
    1 poeng
  48. Her er min lykkepille, en lagotto på fire år. Fra hans første vinterferie, rundt fem mndr. Det var da jeg skjønte at lagotto i utstillingsklipp og et liv utendørs ikke er forenlig. Og fra en helt vanlig tur i skogen. Han har fremdeles ikke forstått hvorfor han må rett i dusjen etter hver eneste skogstur...
    1 poeng
  49. I tillegg til en Irsksetter har jeg nå fått en korthåret Vorsteh endelig i hus; Rugdelias Karo, sittende fuglehund Perfekt tur-og jakt kompis! Allsidig, sterk og utholdende rase!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.