Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 13. mars 2018 i alle områder

  1. La meg kl 20 og sov til kl 9. Sover bra i telt. Grått vær og litt nordavind i dag, men har den i ryggen. Tungt opp siste bakken, ble nok æresmedlem i «henge på stava klubben» Ikke hatt et eneste pulkvelt så langt på turen. Tid for pause, ser ut som jeg må brøyte løype ca 10 km til. Men her har det kommet litt mindre snø, og alt hjelper. Grønn er nykjøpte løyper. Stille og rolig, har ikke sett et menneske på 2 dager, men mye gaupespor.
    13 poeng
  2. Har tråkket løype i hele dag, passert jernbanen og der var det både flatt og sikkert greit å gå, bortsett fra et og annet tog. Passerte Furterroa - mye artige navn. Rast midt i bakken, hele dagen har føles som en lang motbakke. Hadde vært dagen for taudrag, slik at det var enklere å ta av skia i de værste kneikene. Var en bakke som var så bratt at jeg nesten ikke kom opp. Dette sporet fulgte jeg i ca 8 km, usikker på hva det er men tror det er en stor katt. Flott teltplass midt utpå ei stor myr. Trist å grått i hele dag, men sola dukka opp i 3 minutter, så rakk å ta noen bilder av Insta -kvalitet. Helt magisk etter en grå dag👍 Pulken snudd og sola i bakgrunn på trærne Så langt kom jeg i dag, kommer inn i oppkjørte løyper i morgen. Pulken holder seg glatt og fin. Ingen velt enda!
    9 poeng
  3. Nordhytten og Vikinghytten i dag 😉 Helt magisk føre, fantastisk glid og påskestemning til tusen 👏🏻
    7 poeng
  4. Ble en fin ettermiddagstur til Beitelen i Arna i Bergen i går. Beitelen - 260 moh
    7 poeng
  5. Dagens afterwork på denne fronten, rett bak huset.
    5 poeng
  6. Noen inntrykk fra dagens fine etterjobbsnærtur :
    5 poeng
  7. Første topptur vinterstid på en av de fineste dagene!
    5 poeng
  8. Synes det er en lærerik meningsutveksling her nå Det er å treffe spikeren på hodet, synes jeg Exped Orion har sitt sett med fordeler og ulemper. En ulempe er snøføyk inn i ytterteltet ved tørrsnø og mye vind (i hvertfall uten semismarte triks). Det kan jo være ugreit, for noen såpass ugreit at man heller vil ha et telt uten denne ulempen. Det er også helt fint, og da vil man sannsynligvis måtte akseptere noen andre ulemper eller gå glipp av noen av fordelene som Orion har å tilby. Orion er jo ikke det perfekte telt, i likhet med alle andre telt Det fine med denne diskusjonen er at man får belyst en vesentlig egenskap med Orion - lufting i underkant av duken - og ulemper/fordeler med dette fra ulike synsvinkler. Så kan folk som legger vekt på dette aspektet gjøre sine ganske så informerte valg etterpå. Fjellforum.no - for deg som vil ta informerte valg!
    4 poeng
  9. Jeg noterte ned fra et sted en gang 1 time pr. 3 km + 1 time pr. 300 høydemeter, jeg lurer på om det var fra boka til Nils Faarlund. Tips ... om man googler lærebok tinder så er det ikke tinderangling som kommer opp ... Men jeg har ikke testa det, jeg tusler stort sett på tur, ser på blomstene, tar bilder og er til generell irritasjon for alle de som ønsker å komme fort frem.
    4 poeng
  10. Storehesten Opp og Ned. Forholda er bedre litt lenger inn i landet, men det er noko heilt spesielt med snødekt kystlandskap.
    4 poeng
  11. Ris er også godt til stekt fjellørret!
    3 poeng
  12. Spekepølser, tubeoster, porsjonspakker med Feks leverpostei osv. På hyttene finner du porsjonspakker med pålegg, knekkebrød, havregrøter, potetmos og mye hermetikk. Det blir tungt med mat for 14 dager så jeg ville benyttet meg litt av hyttene. Dere passere mange underveis. Flere er også betjent i høysesongen og har større utvalg og servering. Få med dere en god lunsj eller middag på Litlos og Besso 😃
    3 poeng
  13. Nei det må du ikkje gjere! Har sjølv både Zpacks Duplex og Hilleberg Unna og syns det er to telt som utfyller kvarandre veldig godt. Unna er perfekt i frå November til April, mens Duplex er perfekt i frå Mai til Oktober. Sånn cirka. Duplex er eit råbra telt, men blir fort litt for luftig når tempen bikkar ned i det blå.
    3 poeng
  14. Men Orion er da ikke amerikansk? Så vidt jeg vet er det designet og utviklet i Sveits. Om stormmatter er en fordel eller ikke har det sikkert vært skrevet bindsterke bøker om. Ulempen er at teltene gjerne blir for tette, mens det på vindfulle dager kan bli vel mye gjennomtrekk uten stormmatter. Vinterstid er det lett å spa litt snø langs ytterteltet for å tette det for snøfokk. Jeg har og har hatt telt både med og uten stormmatter, og foretrekker uten i de aller fleste tilfeller. Men ingen har da bare ett telt?? Så løsningen er selvsagt å ha et av hver .
    3 poeng
  15. Takk for at du holder oss orientert om både fremdrift og føreforhold. Og alle andre erfaringer på turen!
    3 poeng
  16. Hei Tom, hvis du ikke har vært innom en smerteklinikk på et større sykehus så er det stedt å gå. Etter tre år fikk jeg hjelp på A-Hus for smertene i panna etter Helvetes ilden. Selv om sykdommen forlengst var over så holdt smertene seg på grunn av nerve skadene. . Jeg har også en del skjelett skader så noen dager er det vanskelig å reise seg opp. Å gå på jobben er ikke mulig. Mot dette bruker jeg Ketorax 5 mg og Paracet to av hver inntil 4 ganger om dagen. Dette virker, men Ketorax er sterkt vanedannende. I vinter har jeg nå lagt opp et løp med to sekker, Helsport Fjellheimen 65 liter med vekt 14 kg og Lundhags Termik 54 liter på 10 kg så nå er jeg klar for tre sesonger på vidda bare snø helvete kan gi seg.
    3 poeng
  17. Bra det er fler som er sånn. 3-4 km/t vil være drepende tempo om man går i Lomsdal Visten - utenfor allfarvei.. Legger ved et par illustrasjoner. Man er glad om man klarer 1 km/t på de verste passasjene Så det varierer altså svært...
    3 poeng
  18. Her var det mange forskjellige forslag, men jeg vil råde deg til å forsøke det enkleste først og det er tape. IKKE SY med symaskin. Da perforerer du bare stoffet og neste gang det får litt ekstra belastning så revner det langs hullene i sømmen. Bruk spinnakertape. Den er laget for reparasjon av spinnaker, holder godt og tåler vann. Du får kjøpt denne tapen i en skipshandel, hos en seilmaker eller på nettet. https://www.ivinden.no/products/dr-tuba-nylon-ripstop-spinnaker-tape?gclid=EAIaIQobChMI0dmu34zo2QIVGi0ZCh2fzwCbEAQYAiABEgLkI_D_BwE https://www.watski.no/-115nl De er vanligvis nok med tape på en side, men du kan tape på begge sider hvis du vil gjøre reparasjonen ekstra sterk. Klipp til en bit tape som er 3 - 4 cm bred, eller bruk tapen i full bredde hvis det passer. La bitene være ca. 3 cm lenger en riften i hver ende og klipp endene jevnt runde. Lim biten over riften. (Se video.) Hvis du vil gjøre reparasjonen ekstra sterk så kan du klippe til to runde biter av tapen. Diameteren på bitene må være litt mindre enn bredden på den lange biten. Så limer du en rund bit i hver ende av riften for å hindre at det revner videre innover i stoffet. Etterpå limer du den lage biten over de runde bitene og langs hele riften. Bruk en myk plastskrape eller lignende og gni tapen godt fast.
    3 poeng
  19. Det hjelper ikke om det blåser storm. Det er ikke noe stas. Snøen rundt kantene blir blåst bort og inn i ytterteltet. Man er helt avhengig av tett innertelt for å slippe snø inn i selve teltet. Er det fokksnø, legger den seg i tette lag på innerduken over hele teltets bredde i taket og på alt utstyret i forteltet. Er det forhold som på dette bildet: så er det vanskelig å ordne seg slik at ikke vinden blåser all fokksnøen inn i forteltet. Og prøver man å legge snø rundt hele veien så blir det ingen ventilasjon. Der er VE-25 uovertruffen iom at det har lufting i taket også. Jeg har opplevd at Orion 2 extreme har kollapset, og stengene ble noe bøyd. Jeg er usikker på om andre telt ville klart seg noe bedre, men slikt vet man jo ikke.. Trodde Exped var amerikansk, men der tok jeg altså feil.
    2 poeng
  20. Prøv å rekke middagen på Litlos turisthytte kl 19. Herlig mat der. Der kan dere også spørre om å få kjøpe hjemmebakt brød. DET er digg! Det er ganske sikkert en sjanse å få kjøpt med litt pålegg der også. Det selges Real på Litlos, kjeks og annen turmat.
    2 poeng
  21. Venus, ikke Orion, samme produsent, lignende telt: Bilde tatt av denne tråden: http://www.chockstone.org/Forum/Forum.asp?Action=DisplayTopic&ForumID=6&MessageID=10303&Replies=13
    2 poeng
  22. Hos meg så er svart humor nok en overlevelses strategi. Jeg var inne for kontroll etter at den ene nyra var fjernet og så sa legen " hyggelig å se deg, det var jeg som opererte deg, jeg har jo egentlig bare sett deg fra innsiden." Da smiler livet igjen etter en god latter.
    2 poeng
  23. Det var bart på "mine områder" av Finnskogen (Varaldskogen) i slutten av april i fjor. Det blir det nok ikke i år, det er langt mer snø enn normalt og blir det varmt og/eller regn nå i april kommer det til å bli veldig vått! Bildet er av en av myrene på Varaldskogen 21. april 2017
    2 poeng
  24. Dette med telt er jaggu ikke enkelt Har lyst på dome teltet til Fjellreven selv, men så har du jo Hilleberg, også er Exped bra.... sukk
    2 poeng
  25. Hei Per Fredrik. Heldigvis skal jeg på ortopedisk klinikk på Drammen sykehus til fredagen, så jeg setter min lit til at det besøket skal resultere i en aldri så liten operasjon. Når det gjelder inntak av tabletter fikk jeg får noen uker siden et skikkelig preparat, rottegift var bare barnematen. Ikke bare var det vanedannende, men det fulgte med en side hvor forsiktighetsreglene var listet, og nok en A4 side med bivirkninger. Etter min mening burde jeg vært innlagt på intensivdelingen i oppkjøringsfasen. Å kjøre bil var utelukket. det ar bare så vidt jeg kunne være passasjer - i baksetet. Jeg tok dem en stund, men så kom jeg til å tenke på at om jeg skulle dø ville kona fått trouble med forsikringsselskapet. For var det noe det sto nok om var det selvmordstanker og enda verre selvmord. Sier jeg, fremdeles sittende på altanen i 12 etasje i et leilighetshotell i Spania
    2 poeng
  26. Jeg har omtrent samme regel. Jeg bruker ca. 50 gram gass pr. dag. Selvsagt noe avhengig av vær og vind. Dette er på ingen måte en vitenskapelig test, men denne videoen viser et noe annet bilde: Forskjellen mellom Primus Power Gas og Biltema er i følge videoen omtrent ikke eksisterende. Det er også min egen erfaring. Når man kommer under 0 grader er uansett vanlig gass i beste fall tungvindt. Brennere med forvarming og mulighet til å snu gassboksen opp ned gjør at jeg kan bruke gass selv ved noen få minusgrader. Det holder for meg. Noe under det er det bål eller bensin som gjelder for min del. Det er også store forskjeller på en full og en nesten tom gassboks i kulde. Igjen så er Randulf Valle en fin kilde som har gjort gode tester: https://randulfvalle.no/gassbrennere-og-kulde/ https://randulfvalle.no/primus-winter-gas/
    2 poeng
  27. Det har vært uvinnelig mange diskusjon på dette temaet. En del på dette forumet og eenda flere på amerikanske nettsider, så du kan lett lese deg enda mer opp på nettet Kort fortalt: DCF(Cuben) er naturlig vanntett og tar ikke til seg vann. Silpoly behandles for å bli vanntett og tar lettere til seg vann. Det gjør også at den strekker seg når den blir våt og må strammes opp ila natten f.eks. DCF har høyere rivestyrke. DCF veier mindre. DCF kan tapes. Det betyr to ting. Det er ikke sømmer på teltet som kan slippe inn regn eller som må forsegles. Og det er veeldig lett å reparere. Enten kjøper du noe DCF-tape eller så funker gaffa som en ypperlig midlertidig løsning. DCF er steike dyrt. Du har sikkert allerede merket det, men prisen på dette er helt abnorm. DCF har kortere levetid. Silpoly (og silnylon) vil vare lenger. DCF er mer utsatt for slitasje over tid. Noen har anslått ca 250 overnattinger, men dette kommer heeelt an på hvordan du behandler det. Har du ti overnattinger i året vil det da vare 25 år, har du 25 overnattinger vil det vare ti år osv. You get the point. DCF er gjennomsiktig. Jeg har .74-vekta og kan se konturer utenfor(typ overgang fra fjell til himmel og slikt. Summa summarum: Jeg er av den oppfatning at DCF og til dels også disse superlette silpoly/silnylon er forbeholdt de som leser seg opp og vet hva det går i. Hvis du føler deg ukomfortabel i teltet på fjellet pga usikkerhet, så hjelper det lite om stoffet du har faktisk er mer enn godt nok, for da blir opplevelsen din dårlig. Jeg har selv både Helsport Superlight og DCF-telt og foretrekker klart DCF til praktisk bruk, men prisen trekker en del ned. Jeg er dog ikke helt komfortabel med endukstelt, så jeg må fortsatt ha fullt innertelt Lykke til i jakten. edit: PS: dette er ikke en uttømmende liste. Jeg har helt sikkert glemt noen fordeler/ulemper/forskjeller.
    2 poeng
  28. Grovt regner jeg en 450-boks (stor boks) skal holde en god ukestur. En liten boks (230g) en langhelg. Det kommer også selvsagt an på vær og vind og fiskefangster hvor mye som fyres, og om jeg kan fyre bål eller ikke. Kan nevne at på turen på vestvidda sist sommer varte en stor boks i 10 dager. På den turen hadde jeg pakket med meg to store bokser.
    2 poeng
  29. Jeg liker Tear-Aid, de er ganske tynne, myke og seige og de sitter bra https://www.xxl.no/search?q=tear+aid
    2 poeng
  30. Sekken skulle vise seg å bli nesten like tung på tur ut, som på tur inn...På tross av at vi hadde drukket opp all pilsen. Ørretbett på skøyteis.
    2 poeng
  31. Da var det tid for mars-overnattingen i årets utfordring til meg selv - de to foregående måneder ble gjort med bivybag, så denne gang var det på tide med litt mer luksus - skikkelig telt. Litt tyngre sekk enn de tidligere turene, men ikke mer enn 16 kg likevel. Brukte en time fra Kringsjå over Holefjellet og opp til toppen av Gravdalsfjellet. Der var det kram snø, så det gikk fint å tråkke til en flate for teltet. Har aldri satt opp Exped Orion 3 UL på snø før, men det gikk riktig fint med snøplugger og snøanker/-poser. En annen "debut" var den nye dunjakken (Link) - den var skikkelig god (spesielt når jeg skulle ut av den varme soveposen neste morgenen var den helt super å gli inni som en slags abstinensdemper) Slappet av litt utpå kvelden med en bok og litt mat, tok en siste sjekkrunde ut og la meg til for å sove. Natten forløp rolig utenom et naturlig ærend, og siden det var meldt vindstille omkring 0°C med overskyet vær, forventet jeg en del dugg/rim om morgenen - men teltet var så å si knusktørt da jeg våknet . Hjalp sikkert godt at det var ganske stramt spent opp og de vidåpne ventilasjonsåpningene i endene var nok heller ikke feil. Lagde meg en kopp kaffe før jeg stappet ting og tang i pakkposer, tok ned teltet og stappet ryggsekken full igjen. På tur nedover mot Nipedalen stoppet jeg ved Viggohytten og tok en kopp kaffe - jeg var litt tidlig ute, så det ble ingen vaffel. Måtte dra på litt tempo for å rekke bussen jeg hadde blinket ut fra Nipedalen, og rakk den svett og varm. Hadde egentlig ikke trengt å stresse sånn - jeg ville gjerne unngå et snøvær som var meldt, men da det endelig ankom gjorde det svært lite utav seg, kunne jeg konstatere fra hjemmets lune rede. Nå må jeg begynne å tenke på hvor en trivelig April-overnatting skal finne sted
    2 poeng
  32. Hva skiller evt. Orion fra andre telt uten stormklaffer ift å få snø inn i yttetteltet slik du beskriver? Innerteltet på Orion kan lukkes helt. Orion har også lufting høyt oppe, både i yttettelt og innertelt. (Ulike løsninger for lufting fungerer noe forskjellig) Ps. Jeg har Helsport Spitsbergen, Helsport Svalbard og ME EV2 telt som stort sett tas ut på vinterturer før Orion for min del, så dette er ikke et svar fra et vondbråten hjarta. 🤣 Tenkte bare balansere tråden litt ift at Orion brukes både på vinterturer og forskjellige ekspedisjoner. 😊
    1 poeng
  33. Det er veldig gode fiskemuligheter langs T-stien dere nok velger å følge. To fiskekortområder langs ruta deres mener jeg. Hardangervidda Vest og Havradalsseiendommen. Det siste starter noen km fra Haukeliseter. Vestviddakortet er brukenes fra omtrent Hellevassbu, via Litlos til Besso og Sandhaug og videre over RV7 og til Finse stort sett. Ha med litt ingredienser til fiskemiddag også. Ikke feil med stekt fjellørret!
    1 poeng
  34. Ikke alltid svarene er som man håper på 😂 Jeg ville lagt ut på tur men med truger på sekken 😃
    1 poeng
  35. Barmarksesongen litt oppi høyden pleier å starte et eller annet sted i siste halvdel av i Mai på Østlandet, men i år vil det nok muligens drøye noe lenger før snøen blir borte.
    1 poeng
  36. Jeg har ikke denne selv, men sikler veldig på den. Min bror bruker denne, å bare denne! Han er så fornøyd at han ikke vil ha noe annet. Tror dette er den beste buksen Norrøna har produsert, skal man tro jakt folket som bruker den aktivt.
    1 poeng
  37. Jeg har hatt zpacks triplex teltet i noen år og er er godt fornøyd. Kjøpte det når dollarkursen var mye lavere. Er et såkalt tremanns telt dvs 153 cm bredt inni. Fungere bra med en eller to i praksis. Er selv 194 og har god plass i teltet. Er jo itt tyngere en altaplex og krever ei stang ekstra. Jeg synes det er kjekt og ha litt ekstra plass. Flott med to utganger. Var og skeptisk til dukens styrke og kjøpte derfor 0.74 utgaven som var 70 gram tyngre en standard utgaven. Den duken blir jo og litt mindre gjennomsiktig. Eneste ulempen jeg kan se med triplex i forhold til altaplex er at den krever litt mer plass og er litt dyrere. Du har gjerne sett denne: ?
    1 poeng
  38. Løsningen her tror jeg må bli å ta flysertifikat Hva sier fysioteraputten?
    1 poeng
  39. Legg godt med polstring i/rundt/under så skal det gå helt fint... Luftige fleece-gensere er en av mine favoritt polstringer...
    1 poeng
  40. Ja, har lest det som er og finne om altai, og det virker jo positivt. Samt at vekta inkl innertelt og bunnbuk ikke er avskrekkende siden det havner på 7,5kg totalt. Det blir ett litt både og telt. Som skal bæres eller fraktes i pulk/sykkelvogn ved bruk av ski og sykkel og som telt relativt rett ut av bilen. Har ett lite håp om å slippe mange forskjellige telt og finne ett som kan brukes til det meste. Teltet vil nokk mest bli brukt i lavlandet med en og annen tur i høylandet. Keron 3 har vært brukt av to voksne og to barn frem til i høst, men det har vært veldig knapt. Og spesielt når vi har blitt litt værfast så blir det fort alt for lite. Har sett på 4gt, men siden vi antar at det kommer enda en liten en etterhvert så håper vi å slippe unna med denne oppgraderingen og ikke må oppgradere enda engang.. teltet vil hovedsaklig bli brukt vår/sommer/høst, men håper og kunne utvide sesongen litt utover vinteren også. Er og litt derfor altai er fristende, da mange ser ut til og bruke vedfyr med godt resultat i det:)
    1 poeng
  41. Skikkelig bra til å begynne med - dårlig slutt. Et sorgens kapittel. Enkelte dager burde tilbringes i senga, og ikke på tur. Men lørdag er turdag, og denne dagen var det meldt finvær. Ingen grunn - tilsynelatende - til å slurve unna. Det var selvsagt kneet som igjen lager krøll. Det hele begynte godt. det var fortsatt snø i hagen. Temperaturen var rundt null, og det var meldt sol og lite vind. Jeg var klar for tur. Det skulle bli kjekt, og jeg bare kunne velge hvor turen skulle gå. Etter en titt på føremeldingen for Brekkå, fant jeg fram ski og utstyr - som skismøring. Jeg ville til Brekkå og planla minst 4 runder - en god tur på minst to - tre timer. Med en pause i midten skulle det la seg gjøre. Forrige gang var føret skikkelig bra, og det var selvsagt ikke snakk om annet enn at det vil bli helt greit føre også denne gangen. Det var mange andre med planer om skitur i Brekkå - det var fullt på øverste parkeringsplass, og det kom mye folk mens jeg gjorde meg klar. Det vil si at jeg smurte skiene. For varmegrader og null føre.... Selv universalklister hang ikke i sporene. Det var omtrent ikke tak i det hele tatt. Ikke noe morsomt. Det ble en kort runde... Jeg tok en rask sjefsavgjørelse og satte avgårde mot Dale. oppe i høyden hadde det vært skyet og med noen få fjoner i lufta. Nede ved kysten var det sol. Det var varmegrader, men fortsatt hvitt øverst. Jeg tenkte det i hvert fall v ille være mulig å komme seg et stykke utover langs kysten. Skulle det være for mye is ig glatte, fikk jeg snu og se på andre muligheter - mot toppen for eksempel. Det var tørt og fint inne i skogen, og jeg håpet på en skikkelig tur i godt terreng. Det var riktig lenge siden jeg hadde vært her på Dale, og selv om akkuratt denne turen en jeg går ofte, var det kjekt å være på en "skikkelig" tur igjen. Ut langs sjøen, inne i skogen, med sola i nakken, ble det vårlig. Varmt.... Det var riktig lenge siden jeg hadde hatt en slik tur. Et stykke utover gikk jeg på en hel igjen med folk, og ble møtt med et hei. Det var Sigmund med en turgjeng. De hadde hatt en skikkelig topptur og var nå på vei mot bilene. Jeg blir litt misunnelig på slik, men vet egentlig at det ikke er noe for "pensjonister" som er lite glad for høyder og glatte forhold. Likevel - det hadde vært kjekt... Det var noen is-svuller utover, men ikke mye, og helt uproblematiske. Til jeg kom forbi Einernestet og inn i skyggen på nordsiden. Her var det fortsatt vinteer, og i et heng med mye is, bestemte jeg meg for å snu. Det var ikke meningen å gå rundt denne gangen. Tilbaketuren ble etter hvert et antiklimaks... Men først traff jeg folk. Et par som var på geocashing. Han hadde en tent røyk , og jeg kunne kjenne lukta på hundre meter. (Trekken kom i mot.) Vi fikk en liten prat, og jeg vandret - etter hvert - hinket videre. Bakfoten skapte seg skikkelig. Omtrent som da jeg gikk ned fra Prekestolen. Skulle det igjen bli vanskelig med turer? Jeg så ikke lyst på livet i sin alminnelighet og turlivet spesielt, der og da. Det gikk forsiktig ned bakkene, men jeg nådde bilen. Etter to timer. På vei hjem kunne jeg kjenne at jeg hadde brukt beina. De har bruk for mer trening ikke mindre.... Les hele artikkelen
    1 poeng
  42. Jeg må si at disse teltene frister veldig, men er fortsatt usikker på om jeg tørr bytte ut Unnaen på fjellturer. Hva er forskjellen på kuben og duken Helsport bruker i superlight teltene ?
    1 poeng
  43. Var på telttur på Vikerfjell forrige helg, og har nå fått rablet ned noe raskt og gæli om turen, med en god del bilder attåt: https://tarjeiskrede.blogspot.no/2018/03/en-vinterhelg-pa-vikerfjell.html
    1 poeng
  44. Først en advarsel: Jeg er en amatør på friluftsliv og overnatting, og sånn sett bes alle ta dette jeg skriver, alt med en klype salt så å si. Denne soveposen 'Helsport Trollheimen' er visst en sovepose som var best i test en gang, og jeg likte spesielt at det nederste partiet ved bena var vanntett, og at man hadde en snor på innsida som trekker til rundt hals/skuldre slik at varmen ikke slipper ut så lett ("varmekrage"). Med en lengde på 185cm og 80cm bred, så ante jeg at dette ville bli litt trangt for meg som var 183cm høy. Mål rundt brystet mitt under armene er sånn 102 cm eller så. Det skal påpekes at dette rommet på undersida for å legge inn pute/tøy er litt tvilsom, da dette ikke virker spesielt slitesterkt i min mening, så putematerialet kan ikke være for stort. Trekket til posen har en slags lomme nederst, som man antagelig ikke skal bruke som håndtak for å dra trekket av posen, eller kanskje jeg fikk galt inntrykk av dette her første gangen jeg tok soveposen ut av trekkposen. Det finnes en lomme med glidelås på innsiden, nær glidelåsen, men like under der varmekragen starter, lomma er stor nok til å legge ei hånd i og sprike med alle fingrene. Til tross for at innetrekket er skjermet fra glidelåsen på innsida, så måtte jeg være varsom med å bare trekke opp glidelåsen. Første gangen jeg lukket glidelåsen, så gikk foret inn i glidelåsen. Kanskje med litt trening så vil det gå bedre for meg. Det virker litt trangt hvis jeg ligger på rygg og legger armene ved siden med klær på, eller hvis jeg folder armene over brystet, men det var rimelig romslig nede ved bena og føttene. Lengden på selve soveposen var også helt grei egentlig, ikke noe problem. Eneste ulempen, kunne være den bebrensede bredden rundt brystet. Forhåpentligvis er dette kanskje en god ting med tanke på å holde på varmen, hvis jeg kan bedrive litt ønsketenking her. Det var ikke meninga å kjøpe en 3 sesongs pose til vinterbruk, men jeg ville teste denne soveposen i kulda på balkongen nå som det er iskaldt i Oslo, med temperaturer på ca -15 grader C og med litt vind. Oppe i 5. etg. hvor jeg bor er det balkong på utsida, som er dekket til, fra rekkverket og videre nedover (med liten åpen glipe langsmed helt nederst) noe som ga litt ly for vind. Underlaget jeg brukte, var en mer tynn treningsmatte som likner mistenkelig lik vanlige liggeunderlag i skum. Jeg undres, om kanskje en grei løsning til mykt underlag, kunne være masse løs snø under "liggeunderlaget", men det er noe jeg kom til å tenke på først nå her jeg sitter og skriver dagen etter. Det var ubehagelig å ligge på en slik tynn skummatter, best å ligge på rygg men da blåser vind over fjeset. Å ligge på siden er best, men da gjør det gjerne vondt i skulderen. Jeg fylte en 1.8 liter stor varmeflaske med 90 grader varmt vann fra vannkokeren på kjøkkenet (en sånn vannkoker med div. temperaturinnstillinger), og jeg la flaska inni soveposen slik at den lå bak bena. Selv med et litet stofftrekk på varmeflaska, så var det i starten egentlig ubehagelig å ha varmeflaska like inntil bena. Etter en stund gikk jeg inn og hentet et tynt og lett teppe i mikrofiber stoff, som jeg la over det meste av posen på utsiden. Jeg var kledd med to gensere, lue, undertøy, langt undertøy i ull, samt vanlige sokker. Jeg var på toppen av balkongen eksponert for periodiske kalde vindgufs, så det hjalp å trekke lua nedover øyebryna, og enda lenger ned, for å dekke over øynene. Jeg la en pute fra stua under hodet. Jeg tror vinden i Oslo var registert som 10m/s eller noe sånt, blåste først litt mer nærmere 03-04 tida mener jeg å kunne huske. Resultat: Jeg tilbrakte over tre timer ute på balkongen fra ca kl 0230 til ca 0630, og termometeret viste hele tida -14 grader. Ikke på noe tidspunkt tenkte jeg tanken på å ville gå inn i varmen igjen, så det var lovende. Dette ble jo litt juks da jeg hadde med meg varmeflaske. Jeg la merke til at da jeg kom tilbake inn i boligen mer enn tre timer seinere og så helte ut vannet, så var vannet ennå merkbart varmt, kanskje fordi flaska ofte lå med den ene sida rett ned mot underlaget spekulerer jeg. Med kalde vindgufs, så kunne jeg merke at det ble kjølig over fjeset og deler av soveposen der kroppen presset mot stoffet i posen. Så denne soveposen var enten akkurat passe, eller litt trang for meg tror jeg. Det var ikke lett å snu seg rundt (praktisk talt umulig å snu meg hele 90 grader over til siden for meg vil jeg påstå, ble mer 45-60 grader føltes det ut som). Snora til å stramme til rundt halsen/skuldrene fungerte greit. Det var nok best å ligge med ryggen inntil husveggen for å gi litt mer ly mot ryggen der jeg lå på siden. Det slo meg at det var riktig så hyggelig til tross for -14 grader C, også ved fjeset, så sant det ikke var noe vindgufs som kom over fjeset, slik at det er jo en kjempefordel å være i ly, som f.eks inne i et telt. Forhåpentligvis vil gapahuken jeg har lyst til å sette opp, gi tilstrekkelig ly, så sant ikke vinden blåser rett inn åpningen. Ser på YR sine nettsider, at vindretningen i disse dager rundt Oslo synes å gjerne være fra øst og nord øst. Jeg har allerede bestilt et litt mer avansert liggeunderlag med aluminiums-overflate, men tror nok at jeg vil bli fristet til å omsider investere i et liggeunderlag av typen 'Exped MegaMat 10 LXW' (ca 2.300,-). Mer interessant er at jeg har også bestilt et stort luftig ullteppe (2kg) fra www.nordiskfritid.no, som jeg tenker vil varme godt når jeg sitter stille, og som også kan legges rundt soveposen. Forhåpentligvis så er ullteppet jeg bestilte nytt og ikke brukt, litt uklart egentlig. Jeg har også bestilt en bakalava, som burde helpe og gjøre ting mer behagelig mot evt. kalde vind gufs og generell kald vinterluft.
    1 poeng
  45. @Mareng: Orion er et fint telt, og Bergen er fin by, ja Nei, det er kun halve omkretsen der ytterduken ikke går ned til bakken. På den siden du stikker stengene inn, kommer duken noen cm opp - mens på den siden som stengene stopper opp i "lommen" sin, går duken helt ned. På bildene under er tunnelstengene stukket fra høyre mot venstre, og mønestangen fra nærmest til bortest - håper det blir tydelig? Nyansering/korreksjon: Det blir vel egentlig mer korrekt å si at ca en tredel er helt nede mot bakken, ca en tredel er skikkelig lufteåpning og ca en tredel er overgang mellom de to foregående. Rappet en tegning fra Exped, og fargela litt på planløsningen - rødt viser der det er full lufteåpning på undersiden av ytterduken, grønt viser der ytterduk er helt ned mot bakken - og der det er blandingsfarge, er underkanten av ytterduken skråstilt (ses tydelig av det andre bildet ovenfor):
    1 poeng
  46. Denne problemstillinga kjem aller mest til sin rett under frukost på Gjendesheim, der ein i morgontåka har kledd på seg nettingtrøya att-fram utan å merke det. Freidig spaserar ein rundt i frukostsalen, veltruande om at framsida er anstendig tildekt, og uvitande om at det ekstra tøyet som er over brystregionen for øybelikket befinn seg på ryggen...... Det var her begrepet "mountain-burlesque" oppstod.
    1 poeng
  47. Takk for godt og utfyllende svar. Det heller vel mot at jeg går siste etappe fra Vetåbua til Hornsjø og dropper Djupslia. Været ser tåelig bra ut, så da blir det nok kvista rute Jammerdalsbu-Vetåbua.
    1 poeng
  48. Jeg prøvde på nytt i -8 grader C og det var i natt nesten ingen kalde vindgufs ute på balkongen, og denne gangen tok jeg ikke med noen varmeflaske. Likevel, som sist, jeg kom riktignok rett ut på balkongen rett innenfra leieligheten med en 24 grader C varm stue. Jeg la også et stort ullteppe under og over soveposen denne gangen. I stedet for å ha på to tykke gensere, så byttet jeg ut en tykk genser, men en tynn fleece genser/jakke m. glidelås. Denne gangen merket jeg at jeg var i ferd med å sovne, et par-tre ganger. Forhindret av lyd, og av at underlaget fremdeles opplevdes som å være noe hardt. Det var merkbart godt og varmt nede ved bena, en hyggelig overraskelse med soveposen ikke tildekket med teppet sånn helt i enden (teppe kun lagt rundt soveposen), og helt greit ovenfor i soveposen uten at det var merkbart varmt. Finlandshetta var god å ha på, men begrenset synet noe, sånn at jeg ikke fikk se hvor langt munnen min var fra soveposen. Det hjalp å trekke lua ned over øyebryn og litt nedover øynene. Klær: sokker + tykke ullsokker (de tynne sokkene MÅ tas på ETTER 'lang underbukse' i ull, ellers ér det umulig å få tredd de lang underbukse opp forbi anklene med tynne sokker på. undertøy + lang underbukse i ull t-skjorte tynn fleece genser/jakke (m. glidelås tykk ullgenser med høy hals finlandshette, med lang hals (legges over halsen på tykk ullgenser, fungerte veldig bra) vinterlue Diverse: to stykk liggeunderlag, skum (ca 2cm tykke totalt) litt mer behagelig enn å bruke kun ett liggeunderlag, likevel noe hardt i min mening. 2m x 1,5 m ullteppe, mer finvevet, kanskje 2-4 mm tykt. Har forsøkt fløffe opp teppet litt før bruk. en liten pute fra stua, under soveposen ved hodet Jeg lærte i natt et triks for å lett kunne snu meg rundt i denne litt trange soveposen, som er akkurat passe stor men som ikke har ekstra rom rundt brystkassa med armene rundt brystet: Legge hendene ved siden av kroppen, og presse litt utover til sida, SÅ, vri kroppen den ene eller andre veien, gjenta etter behov.
    1 poeng
  49. Har du landet på sovepose @Mareng ? Jeg var ikke snill nok i fjor, så ble ingen sovepose (rago) under juletreet. Så jeg sitter nå å leser meg opp på soveposer igjen. Å det er faen meg helt håpløst blir jo bare mer forvirret jo mer jeg leser. Hva skal man velge. Glazier 700 blir kanskje noe knapp (temperatur) men glazier 1000 blir kanskje litt stor til sekk
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.