Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 06. mars 2018 i alle områder

  1. Har en skadet nakke og skulder, så tok en veldig kortreist tur fra søndag til mandag. Tok banen opp og plasserte meg med flott utsikt over Bergen by
    16 poeng
  2. Tur fra lørdag til mandag. To fjellforumere på tur i Troms😊 Fra Signaldalen til Gappo. Rapport etterhvert. Et fantastisk fjellområde😄 Det hadde vært gøy om vi fikk til et forumtreff i nord snart:)
    8 poeng
  3. Østmarka. Carl Zeiss Sonnar 50mm 2.8/Sony A7R
    7 poeng
  4. Navn: Tur på Blefjell Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv) Dato lagt til: 2018-03-05 Innsendt av: Bård Haug Noen rolige dager på Blefjell med telt og sovepose i pulken. Tur på Blefjell
    6 poeng
  5. Det ble en tur i fjæra med kjæresten, kidden og bikkjene idag. Engangsgrill med hamburgere og NULL vind var digg! Kjenner nå at sola varmer! Superdeilig! Fjell fra venstre er; Ryssdalshornet(1201moh), Storevarden(1425moh), Svartekari(1220moh) og så Salen-massivet med Traudalen rett utenfor bildet .
    6 poeng
  6. Dagens gladnyhet: https://www.nrk.no/hordaland/kommunen-snur-_-seier-nei-til-heliturisme-i-hardanger-1.13947007 Hvorfor kommunen trodde dette var en god idé i utgangspunktet og hva Statskrafts "kjernevirksomhet" egentlig er, er fortsatt noe uklart for meg.
    6 poeng
  7. Etter en lang kuldeperiode med sur nordavind var det klart for sykkeltur i dag når tempen hadde stabilisert seg på behagelige -6. Det hadde kommet litt snø på morrakvisten som effektivt skulte isen under. Under sånne forhold ser jeg at 160 pigger er litt i minste laget. Selv forsiktig bruk av bremsen hadde liten effekt. Det ble 23 rolige kilometer med fokus på å holde meg på sykkelen. Litt tyngre å sykle i midten, men ikke så glatt. Mye snø og kulde tvinger Rådyra til å bruke all tid på jakt etter mat og de er mer opptatt av maten enn av meg.
    6 poeng
  8. For min del er det viktig å praktisere sporløs ferdsel, selv ved bålbrenning....
    5 poeng
  9. Er en liten forskjell på Finnmarksvidda og Nordmarka 😂 jeg ser den for samenes del, men her hvor det er leirplasser hver 500 meter, så setter jeg pris på at folk lager ryddige bålplasser for gjennbruk. Heller få tydlige bålplasser fremfor en skog full av sorte hull. Skogene nær byene her er frekventer mere av sporadecampere enn villmarksprofeter, og de rydder sjeldent bort bål etter seg. Så jeg ser ikke noe enten/eller svar her, men hva som er hensiktsmessig for det stedet man er, og hva slags bål man lager.
    5 poeng
  10. Det ble tur på søndag også, denne gangen i kajakken. Fantastisk flott vinterdag, helt herlig. Selv om det var kaldt, kom det ikke mindre enn to stykker til, på "vinterpadling intro" som klubben inviterte til. (Forrige gang kom ingen flere enn meg, så jeg er storfornøyd med to stykker, særlig på en kald dag.) Begge to med flunke ny kajakk og dermed breeede smil, like artig hver gang. Turen er nå i bloggen HER med flere bilder.
    5 poeng
  11. Er det en ting jeg er ute etter så sjekkes det alltid opp på Finn først, finner jeg det ikke momentant der så lagrer jeg søket og får beskjed når nye kommer ut. Har vel enda ikke vært spesielt misfornøyd med noe jeg har kjøpt på Finn egentlig, og man forstår fort hvem som er seriøse og ikke. Miljøgevinsten som nevnt her noe jeg syns er viktig, veldig mye impulskjøp som aldri blir brukt, som da igjen kan komme meg til gode. Ofte under halve prisen for en gjenstand som er tilsynelatende ny. Siste frilufts relaterte Finn handelen var en Bergans morgedal anorakk. Omtrent flunkende ny til 1/3 av ny-pris.
    5 poeng
  12. Så er det også dette prinsippet med å tilpasse seg. Heller at teltet legger seg ned en gang eller to i et kraftig vindkast (kanskje litt bøyd teltstang?) enn at hele greia rives i stykker... Det er mange måter å se dette på. Stivt og solid behøver nødvendigvis ikke alltid å være bra.
    5 poeng
  13. NYTT INNLEGG! Jeg skriver om den flotte turen jeg hadde opp på Hegnenuten med utgangspunkt fra Gautefall. Dette er en ganske enkel, men samtidig veldig fin tur for alle, anbefales! Sjekk ut innlegget på bloggen med bilder her! Jeg kunne ihvertfall ikke klage på været denne gangen!
    3 poeng
  14. Min ultimate turkniv. 22 gram for kniv og saks
    3 poeng
  15. Kjøpte Helsport Fjellheimen Superlight Camp 4 på Finn.no av en kar som aldri fikk brukt teltet. Helt nytt og uåpnet og sparte 3.000,-. Er nok et av de beste kjøpene jeg har gjort så langt.
    3 poeng
  16. Helga var satt av til familiebesøk på Senja. På lørdag skulle @TerjeH og jeg egentlig bare gå oss en tur etter veien, men når vi kom til Medfjordvær var veien kort opp på Knuten (110 moh). (Etter tradisjonen er dette nesen til Senjatrollet.) Det var spor etter folk som hadde gått både på føttene (fastboende) og truger (turister). I tillegg var det masse spor etter oter som enten hadde vært på musejakt - eller bare gått opp for å kunne sile ned. Siden dette var en spontantur lå broddene heime. Det gikk greit å komme seg opp, men litt meir utfordrende på vei ned. Et par plasser fant jeg ut at det var enklere å lage oterspor størrelse XXL (jeg sklei dog ikke på magen...). Sola varmet på toppen, men vi rakk å bli gode å kalde før vi kom oss heim siden den ikke viser seg mange timene over fjellene så tidlig i mars. Dagens nasjonalromantiske: "Fiskeflåten på vei ut på feltet". I følge lokalavisa er det for tida et "loddebonanza". Fleire plasser i fjorden dreiv måsen og jaktet på noe i havflata, mens to ørner svevde lenger opp. Fjellrekka Nordlandet. Fra venstre Hesten, Segla og Barden. Flotte sommerturer. Nærbilde av Segla, Keipen (bakerst) og Grytetippen.
    3 poeng
  17. Jeg har visst også oppdatert bloggen i dag. Jeg kom meg omsider av gårde i går kveld, tror klokken var halv ett før jeg la meg, selv om det var kort å gå fra bilen. Fin plass, furuskog som jeg nok tror jeg drar tilbake til flere ganger. Furuheng i måneskinn - det ble faktisk i lyseste laget når øynene hadde vent seg mørket. Hele turen i bloggen HER.
    3 poeng
  18. Jeg tenkte det kunne være interessant å se hva og hvor mye som blir kjøpt brukt. Det er selvfølgelig stas med nytt utstyr og dette skal ikke være noe konkurrerende tråd til «hva har du kjøpt nå?». Men det kan være mange grunner til å kjøpe brukt. En av de viktigste i mine øye er gjenbruk, altså miljøgevinsten. Del gjerne hva du har skaffet deg på Finn, Fjellforum osv. og hvorfor. Det er jo også noe man kan skryte av. I det siste fikk jeg tak i en god del fiskeutstyr på Finn som var lite brukt og som jeg ellers ikke hadde råd til. En teltpose til pulk ble kjøpt via Fjellforum i fjor.
    2 poeng
  19. Tenkte bare gi damene her inne et godt tips på sekk som er gjennomprøvd både på fjelltur og på det som i militærspråket kalles for "pakningsløp". Løpet er med 25kg i sekken og tidskravet er 64minutter. Jeg kjøpte denne sekken i fjor for å få en sekk som skulle passe bedre min rygg mht middel tung last for lengre turer. Jeg svetter relativt mye og et system som har gode luftemuligheter inn mot ryggen var viktig. Valget falt på en Osprey Atmos 65AG også grunnet er velprøvd bæresystem. Sekken er brukt av bestyrerinnen i huset og hun har aldri hatt en så god sekk som knapt føles som en tung bør på ryggen. Hun er 167cm og normalbygd for å ha født et par unger. Den sitter som støpt og gir henne den komfort hun trenger på fjellturer. Hun bærte ca 15kg i sekken. I tillegg lånte jeg ut sekken til ei lita jente i forrige uke som skulle gjennomføre 8km pakningsløp med 25kg på ryggen på 64 minutters tidskrav. Jenta er rundt 160-165 høy og veier kanskje 55kg. Hun har tidligere brukt den militære sekken som nå utleveres. Problemet med den militære sekken er at den er beregnet på svært tunge bører rundt 30kg. I tillegg er den nok ikke den som er best tilpasset kvinner med bredere hofter og de som er faller litt utenfor "enhetssoldaten". Hun gjennomførte løpet med Osprey Atmosen på drøyt 50minutter og hun mente at sekken var særdeles avgjørende for resultatet. Dette fordi den var så tight på ryggen, hadde et hoftebelte som passet perfekt på hoftekammen og ikke minst var så stødig at den føltes som en forlengelse av ryggen. Enorm forskjell på Atmosen og en militærsekk mao. Nå er kanskje ikke 25kg så veldig tungt for en mann i 8km langs vei, men når du putter de samme kiloene på en spebygd kvinne så vil sekken virkelig settes på prøve for dette skal løpes/ gå svært raskt med. Så jeg vil ta en foreløpig konklusjon at Osprey Atmos 65AG er en sekk som virkelig tåler 20-25kg og kanskje er en meget god sekk for damer. De av dere som vurderer ny sekk så vil jeg anbefale dere prøve denne med 25kilo, spenne på deg joggesko og løpe i 8km på under 60 minutter. Deretter gjør du det samme med den sekken du har og du finner raskt ut hvilken som er behagelig. Så vil onde tunger sikkert h3evde at å løpe med tung sekk er dårlig mål, siden man går i rolig terreng. En sekk som du knapt merker på ryggen under løping vil sannsynlig være best til din rygg også når du skal labbe i gåtempo (4-5km/t) ute i terrenget i 3-4-5-6 timers marsj eller mer.
    2 poeng
  20. Hvilke knivprodusenter lager eget stål? De kjøper fra de samme produsentene, men sine egne spesifikasjoner. Ofte mer, eller mindre halvfabrikat.
    2 poeng
  21. Som Gitiamo er inne på, så er det stor forskjell vanlig utmark, skog og fell, som ikke har det store trykket av folk. Og til poppulære turområder, hvor tusenvis (også ti-tusenvis) besøker samme kjærneområdene. Værst er det kanskje ved de kjente padle eldoradoene Fjorda og enkelte områder i Femunden. Har sett opp til 12 -15 bålplasser (svart jord/bålrester), innen en diameter på bare 50 - 60 m. Selv på steder det er opprettet egne tilrettelagte bålplasser, av en forening. Og restser av bål, der det er natulig å sette opp telt. Har sett rester av bål, bare 2 - 5 m, fra andre gamle bålplasser. Jeg forstår at det i enkelte tilfelle, kan være fornuftig å lage en ny bålplass, grunnet vindrettning, o.l. Og at amatører tidligere, har valgt en dum plassering av bål og at den er lite egnet. Men uansett, i enkelte områder så er dette et problem! Har også sett tendenser til det samme, rundt enkelte skogs- og fjell vann, der det er kort avstand til bil. Ellers i i fjellområdene her i Norge, så er vel dette lite problem. Skal sies at jeg ferdes mest utenfor merkede løyper og trolig unngår mange naturlige rasteplasser nær dem. Sjelden jag benytter steiner selv, hvis det ikke er på grunn av vindskjerming av bål. Og er det ikke et sted jeg regner med at flere vil komme for å raste, rydder jeg vekk steinene og det meste av bålrestene. Ellers lar jeg det være, for en markering av bålplass til nestemann. Er det opprettet bålplasser, bruker jeg normalt disse.
    2 poeng
  22. Kjøpte Helle Utvær for et par år siden. Pakket den ut, holdt den i hånden....og sendte den i retur. Håndtaket passet ikke godt til handa mi. Helle Temagami derimot, veldig bra! Har karbon utgaven, og tenker jeg skaffer meg den i rustfritt Sandvik stål også - når prisen faller litt til (Magasinet.no og Skittfiske.no har hatt laveste pris Temagami etter det jeg har sett). Anbefaler ellers kniver fra Enzo og Casström. Begge merkene gir mye kniv for pengene! Outnorth har hatt Casström inne, men etterspørsel gjør sitt til at de sist jeg sjekket bare hadde en modell inne. Har selv handlet direkte fra Casström i Sverige (de trekker fra svensk moms i kassen). Enzo har jeg handlet fra Lamnia.com
    2 poeng
  23. Et lite apropos: Yngve Ryd skriver i boka "Eld" om samenes båltradisjoner ihvertfall 2 ting som kan relateres til dette. At samene sjelden så noen grunn til å legge stein rundt bål i friluft, og at steinringer som hørte til gamme eller teltkåte pr definisjon hørte til den familien som hadde samlet de, og at det følgelig ikke var skikk og bruk å andvende noen annens steinring:-)
    2 poeng
  24. Jeg har faktisk en Helle-kniv med rustfritt stålblad. Av alle kniver jeg har hatt tror jeg dette stålet har vært det beste.
    2 poeng
  25. Takker begge og det høres bra ut. Jeg må nemlig stå skolerett for fruen før avreise, selv på dagsturer og vise at spoten er på plass i lårlomma.
    2 poeng
  26. Spot fungerer i utlandet uten at du bør gjøre noe som helst.
    2 poeng
  27. Antar Spot fungerer på samme måte som Inreach. Siden den bruker satellitt og ikke lokalt bakkenett spiller det ingen rolle hvilket land du befinner deg i.
    2 poeng
  28. Herreminhatt! Alt eg skulle brukt kronene mine på framfor ein så jæklig dyr pose 🙈. Og straumen av kunstig dyre produkt som vert spydd ut i marknaden synes ikkje å ta nokon ende.
    2 poeng
  29. Det er mye synsing her.. Så jeg fortsetter å synse litt jeg også. 😁 Mulig denne tråden ble starter pga mitt spørsmål om lett telt for høyfjellet? Det er jo skrevet en del om telt og vindtoleranse på nettet, her er en norsk sak: http://www.klikk.no/helse/trening/hvor-mye-vind-taler-et-telt-3725382 Her er en sak om hvordan velge 4-sesongs telt: https://www.outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-4-season-tent/buying-advice 4-sesong et telt for å tåle vintervær, men merk at ikke alle 4-sesongs telt er lagt for å tåle sommersesong/regn og kun designet for å fungere optimalt i minusgrader. (Mountain Hardwear EV 2/3 er eksempler på slike) Noen tester og anbefalinger av 4-sesongs telt: https://www.outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-4-season-tent https://www.switchbacktravel.com/best-4-season-tents https://www.digitaltrends.com/outdoors/best-4-season-tents/ Det har vært kommentert her at der er en dårlig løsning at teltduken ikke rekker ned til bakken, men om dere går inn på linkene over så ser dere at mange av 4-sesongs telt fra utlandet er designet slik. F.eks TNF VE-25 som har vært brukt på mange ekspedisjoner har glippe mot bakken: https://www.switchbacktravel.com/reviews/the-north-face-mountain-25 Jeg har selv, eller har overnattet i følgende telt siste året: Bergans Fjellcamp Dome Hilleberg Keron 4 GT Helsport Fjellheimen 4 Camp SL Helsport Fjellheimen 4 Camp X-trem Helsport Spitsbergen 4 Camp Helsport Svalbard High 3 Camp Exped Orion II Exteme The North Face Stormbreak 2 Mountain Hardwear EV 2 Naturehike Cloud Up 3 Naturehike Cloud Up 2 Helsport Fjellheimen SL (Superlight) og Naturehike teltene har merkbart færre festepunkter for barduner, men jeg brukter Fjellheimen SL til mye ila vår/sommer/høst så lenge jeg ikke skal opp i høyden/ligge veldig eksponert. Jeg har alltid med meg en/flere ekstra pakker med barduner ift det teltene kommer med originale og bruker disse til enten å kryss-avstive punkter på teltet som allerede har barduner, til eksta barduneringspunkter, eller til å forlenge bardunene for å få en mer vertikalt kraft på avstiving av barduneringspunkter som henger på teltstengene. (Gjøres selvsagt ikke om vær/værutsiktene er bra) F.eks. Exped Orion Extreme har veldig mange punkter/fester for bardunering i duken, men i høyfjellet så har jeg etterhvert også fått sansen for løsningen hvor stengene går på utsiden av ytterduken da dette gir veldig mange festemuligheter for barduner direkte i "skjelettet" på teltet. Mountain Hardwear EV 2 og Salewa Litrek / Sierra Leone teltene er eksempler på slike. En viktig ting for min del for et 4-sesongs telt er å kunne stenge igjen teltet ift trekk inne. Mange telt (3-sesongs) lages med kun netting i større flater på innerteltet og man har ikke mulighet for å regulere luftingen på disse i større grad (f.eks) under sterk vind, men dem kan likevel være robuste ift å tåle mye vind uten å legge seg. Angående vekt så er Mountain Hardwear EV 2 oppgitt tll 2,1 kg og TNF VE-25 oppgitt til 5,32 kg. For meg så er dette merkbart både ift vekt og pakkevolum om det skal bæres opp en/flere totusenmeterstopper. (På nevnte telt er også andre egenskaper veldig forskjellige.) En ting er å bære mye vekt&volum i flatt/trygt terreng, en annen ting et å bære det i bratte/eksponerte sider og pasasjer, der ønsker ihverfall jeg en mindre og lettere sekk om mulig. Beklager annen formatering på tekst, den ble slik når jeg kopierte inn linkene fra annen editor på telefonen.
    2 poeng
  30. Jeg mente vel strengt tatt ikke at de var idioter men syntes faktisk det er unødvendig å lage mange bålplasser på nesten samme sted. Men det gjelder da mest trafikkerte leirplasser... for det blir fort litt stygt på slike leirsteder på sikt med flere bålplasser. Men om man rydder helt opp etter seg slik at det ikke er spor av det ekstra bålet så er det bedre Men veldig mange rydder ikke opp og da blir det enda værre
    2 poeng
  31. Eg har ofte funder på dette med fukt. Eg har nemlig aldri opplevd det som eit stort problem, hverken på lange eller korte turar, i vekslande til tilhøver. Ved rim på posen ristar eg det av før det smeltar. Ved MYKJE rim i innertelt kan eg fnne på å børste vekk før eg fyrer, men nøyer meg som regel med å dekke til soveposen med eit eller anna. Synes eg at det er overlag mykje fukt så trekk eg brennaren i innerteltet i 3 minutt etter ferdg med snøsmelting så er det meste ok. Trur så gjerne at akkumulert fukt er ei problemstliiling i områder som til dømes Patagonia og havisen, men elles opplever eg at eg med sunn fornuft og god utnytting av solglyttar og fine tørkevindar sjeldan/aldri endar med eit slips av ein pose. Eg tenkjer også at dersom eg skulle stressa veldig over dette med fukt og dunpose, så hadde det ødelagt litt for meg, litt mykje omstendelig mikkmakk? Så mitt spm vert; på vanleg vintertur, over nokre dagar med litt vekslande ver der de har teke dykkar forhåndsreglar i grove trekk, har de opplevd monge gonger å ende opp med ein ubrukeleg sovepose?
    2 poeng
  32. Jeg hadde lignende problem med mine, men etter tips i en tråd her så fant jeg en løsning. Kjøp en slik silikon hæl som bygger opp og bruk en gnagsår sokk. Dette fungerte meget bra i mitt tilfellet og de siste turene mine har jeg endelig ingen oppgnagete hæler å det er deilig. https://www.apotek1.no/produkter/basisfot-gnagsaarsokk-blaa-str-m-2stk-885225p https://www.xxl.no/select-halkile-med-soft-center-spot/p/1112421_1_style?gclid=CjwKCAiA8vPUBRAyEiwA8F1oDOgCsHBLshOz30V6ccoHyXCPHHq7a1FNizHKTTh-ZcJvy5K1UUQqlxoCeBQQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CPTZmPje1NkCFUG_GAodeTQN-Q
    2 poeng
  33. Ble en tur ut for å plukke noen flere småtopper i Meland i dag, er snart ferdig med kommunen så da blir det vel Bergen kommune neste. Høganipa Litlfjellet Langåsane
    2 poeng
  34. Heftige diskusjoner, vakker norsk natur og vanvittige opplevelser! Alt dette er pakket sammen i videoen hvor jeg og Simon bakser oss gjennom Telemarks-heiene i løpet av fire intense dager! Vi går på ski, truger, fisker på isen etter ørret og sover ute i et tosifret antall minusgrader! Bli med oss på eventyret og se videoen under:) Abonner også gjerne på Youtube-kanalen min her!
    2 poeng
  35. Gleder meg til varmere vær jeg, her ett bilde fra kanotur på Vannsjø i sommer
    2 poeng
  36. Huff då....eg tenkjer at det kanskje må vere meir enn nok med den flyginga dei skal gjere mtp aktivitet knytt til kraft, om ikkje dei skal drive med alt mogleg anna også. For den som har vore i området Eidfjord og Simadal, veit ein jo at terrenget og geografien er slik at om der flyg eit helikpter "sleppe ein ikkje unna" på nokon måte. Simadalen er relativt smal med bratte fjellsider på 1000 m, i botnen går han opp til Rembesdalsskåkji og Jøkulen. Ser føre meg at mykje lufttrafikk her vil øydelegge for mykje av idyllen som erpå vestsida av jøkulen. Kva han grunneigaren føler går han i næringa engasjerar meg kanskje ikkje mest, men at folk som har kjøpt hytter får helidur tredd nedover øyra, likeins me andre på bre/fot/skitur i dett fantastiske landskapet. Eg ynskte meg at selskapet i staden for å tenkje at dei kunne legge til turistflyging til basisaktivitet, tenkte "me skal prøve å begrense oss og planlegge så godt me greier for å ikkje generere fleire flygingar enn nadusynt".
    2 poeng
  37. «Simon! Du må komme å hjelpe! Pulken sitter fast!» Det er vanvittig mye snø i Telemark nå, og jeg og Simon hadde lagt ut på en firedagers ski og trugetur med blytung pulk! Fin trening for «Norge på langs» turen senere i år. Turen startet i vestenden av Napevannet, et av de største vannene i Fyresdal hvor vi fulgte en liten vei noen kilometer nordover på ski. På vei oppover med utsikt utover det massive Fyresvannet I nordenden av vannet fant vi en fin odde hvor vi akkurat rakk å sette opp teltet å tenne et skikkelig bål før mørket omringet oss. Likevel er dagene mye lysere nå enn bare for noen uker siden. Vi satt rundt bålet i et par timer og fikk i oss en «Real» hver før vi krøp ned i de varme vintersoveosene. Ehhh, jeg glemte ihvertfall ikke pluggene (jo jeg gjorde det, men det fungerer fint med ski og staver) Natten var ikke særlig kald, kanskje rundt fem eller seks minus, men i følge værmeldingen skulle kulden virkelig komme om et par dager. «Simon, i dag er det din tur til å begynne med pulken», vi delte på å dra i tillegg til at vi hadde sekker på rykken, noe som var en grei løsning. Målet for dagen var å gå helt til nordenden av Napevannet også skjære ut i terrenget opp til Sandvann. Det skulle vise seg at denne planen var litt for ambisiøs i disse forholda… Hadde med hengekøyen Draumr 3.0 fra Amok som jeg fikk teste, veldig fornøyd! Er nå blitt ambassadør og produkttester for dem så jeg kommer til å få mange hengekøye-døgn dette året! Simon startet ut med ski, mens jeg valgte å feste skia på pulken å gå med truger. Etter et kraftig tryn i bekken med pulken bakpå var Simon lei av å dra, det var min tur. Vi skulle nå gå opp nesten 200 høydemeter for å runne Napen (på 889 moh). Dette rutevalget angret jeg på i etterkant da det hadde vært så vanvittig mye lettere å gå rundt toppen på isen. Grunnen for at jeg valgte og ikke gå på isen var fordi vannet er regulert noe som kan gjøre isen usikker enkelte plasser, og vi var ikke kjent med isforholda her. Jeg ville ikke ta denne sjansen når jeg og Simon var alene helt uten dekning. Etter seks intense timer med baksing i høy løssnø var klokken allerede over fire. Vi pleier å ha som regel at vi må sette opp leir å tenne bål når klokken er fire for å rekke alt før mørket kommer. Denne dagen gjorde vi et unntak for å forflytte oss lenger. Før vi gikk videre måtte vi bare få i oss litt mat, vi var helt tappet for energi! Etter en «Real» hver dro vi videre, endelig var vi kommet over Napen og ned til vannet igjen. Vi var så slitene at vi ikke orket å gå i terrenget lenger og våget oss ut på isen. Vi borra flere hull med isboret for å være sikre på at isen var trygg. Det var helt umulig å gå på isen uten truger eller ski da det var et 20 centimeters lag med overvann. Vi gikk langs land i en kilometer før vi gikk inn i de massive snømengdene i terrenget igjen. I Nordenden av det vanvittig svære vannet fant vi en fin leirplass med fantastisk utsikt. Vi hadde forflyttet oss med høy intensitet i seks timer og bare gått tre kilometer! Sier litt om hvor tungt det er å forflytte seg i løssnø! Utsikt fra nordenden av Napevann Siden vi gikk helt til klokken var nærmere fem på kvelden hadde vi dårlig tid til å sette opp leir i lyset. Det første vi gjorde var å få opp teltet, noe som er mye lettere å gjøre i lyset. Så gikk vi rundt og sanket ved helt til det mørknet. Problemet med å gå rundt i leiren er at man er nødt til å ha på ski eller truger for ikke å synke ned og bli borte til snøen smelter til våren. Simon i full gang med ved-sankingen! Vi hentet ikke særlig mye ved og bålet varte derfor ikke så lenge, men vi rakk å få kokt opp vann til litt mat og drikke. Et lurt triks for å øke komfort temperaturen i soveposen om natten er å koke opp vann i en flaske som du legger i fotenden av posen. Dette trikset bruker jeg ofte hvis det skal bli kaldt. Leir dag 2 «Det snør skikkelig ute Isak!» Vi våknet opp til at teltet var dekket av snø, YR hadde jo lovet oss fin vær i dag! Jaja, ikke noe å gjøre med det. Vi hadde en lang og rolig frokost i teltet da vi ikke gadd å stresse med å gå ut i snøværet. God morgen! “Jeg tror kanskje vi bør bli bedre på å rydde i forteltet Simon…” Leiren var pakket sammen når klokken var elleve. Alt går fortere for hver dag da rutinene blir bedre og jeg og Simon blir mer samkjørte. Simon startet med pulken i dag også. Vi sa farvel til deg gigantiske Napevannet og gikk videre nordover med kurs mot Napetjønn. På vestsiden av Napetjønn traff vi på en nedsnødd liten traktorvei som vi fulgte til Nape gård på nordvest siden av Napetjønn. Nape gård Her hadde vi en lang og rolig lunsjpause og fikk i oss mengder med mat og drikke. Simon var helt utkjørt etter å ha dratt pulken et par timer i den dype snøen. Var veldig fornøyd med å ha truger på denne turen, veldig nyttige å ha når man går i leiren! Nå var det min tur til å dra, og jeg visste at dette kom til å bli en vanvittig slitsom etappe opp fjellet til Trolltjønn. Det var nærmere 200 meters stigning, noe som er drepen med pulk bakpå, men det skulle gå fint! Jeg holdt et rolig og jevnt tempo mens Simon hjalp til med å dytte med staven bakpå. Etter nærmere en time var vi oppe ved Trolltjønn hvor vi fant en fin bekk hvor vi fylte flaskene med herlig iskaldt fjellvann. Det er veldig viktig å drikke mye når man svetter så mye som vi gjør. Veldig viktig å drikke mye! Klokken nærmet seg allerede fire på ettermidagen! Wow, tiden går fort! «Simon, hvis vi skal rekke ned i Fyresdal for å bli hentet i morgen ettermiddag må vi gå lenger», «Ja, vi går til klokken fem». Jeg fortsatt med pulken videre oppover i terrenget, heldigvis hadde vi funnet et nedsnødd gammelt skuterspor som var mye lettere å gå i enn løssnøen. Dette økte masjtempoet veldig! Vi passerte Saurtjønn og gikk videre helt til Grastjønn hvor vi fant en fin leirplass på vestsiden. Trollvann I dag hadde vi godt åtte kilometer noe jeg var veldig fornøyd med, men det hadde kostet MYE energi! Vi var så slitne at vi gikk rett inn i teltet etter at vi hadde fått det opp. Vi lagde mat og kokte vann med snøen inni teltet, fungerer fint! Leir dag 3 I natt ville det bli veldig kaldt, så vi brukte trikset og kokte vann i to halvlitere og puttet i fotenden av soveposen. Plutselig inni teltet fikk både jeg og Simon dekning og det raste inn meldinger. “Wow! Isak, det er dekning!” Pappa hadde skrevet at han kom for å møte oss i fjellet, men vi hadde jo lagt om ruta og var uten dekning, så han ville nok ikke finne oss. Jeg fikk sendt han en melding med posisjonen vår også får vi håpe at han finner oss i morgen. Simon har akkurat fått på seg noen veldig isete fjell-skisko! Vi våknet opp til et snødekt telt igjen, men også blå himmel! Yess! Det så ut til å bli en strålende dag. Vi pakket sammen i et raskt tempo og kom oss av gårde for å utnytte det fine været. Endelig har fin-været kommet! Skiskoa var våte når vi la oss dagen før og hadde frøse i løpet av natten så de var rimelig kalde og ubehagelige. Vi satset på at de tørket mens vi gikk. Etter et par kilometer var vi kommet til Bjåstøyltjønn hvor vi la oss i solsiden og lagde lunsj. Digg! Mens vi ventet på at Real’n skulle bli ferdig satt vi ut et snøre 30 meter ute på isen. Etter vi hadde spist sa Simon «Isak, har du vært ute på isen og veltet snøre?», «Nei, jeg har ikke rørt det». Simon gikk ut på isen for å sjekke, og så fort han tok tak i stanga ropte han «FISK, FISK!». Jeg løp ut med kamera i handa for å dokumentere fangsten. Han halte den opp og det var en fin liten ørret. Alltid gøy med en fiskefight! Storfiskeren! Mens jeg og Simon satt i solsiden og koste oss med sjokoladerestene kom pappa gående for å møte oss, han hadde klart å finne oss. Han sa han hadde med noe vi kom til å like og tok frem en colaboks til hver av oss i tillegg til en sjokoladeplate! Ohhh! Digg! Klarte også å glemme solbriller, heldigvis hadde Simon et råkult ekstra-par! Etter et altfor langt stopp i sola ved Bjåstøltjønn pakket vi sammen og rant i høy fart nedover mot Fyresdal sentrum. Fyresdalen i sikte! Vi hadde en helt vanvittig flott utsikt mot Seterdalsheiene og det massive Fyresvannet. Etter å ha rent ned 300 høydemeter var vi nede med bilen. Fy søren for en rå tur! God trening til Norge på langs, både fysisk og mentalt. Nå drar jeg igjen på ny tur i Gautefallheiene om en dag, så jeg får håpe at jeg rekker å komme hjem og snu;) Takk for turen Simon! For flere slike innlegg, sjekk ut bloggen/hjemmesiden min her: https://isakfriluft.com/ Sjekk også gjerne ut Youtube-kanalen min hvor jeg legger ut videoer fra turene, blant annet denne (må bare redigere først;)
    1 poeng
  38. Telt er fascinerende konstruksjoner rent ingeniørisk (det er et ord, jeg fant det på nå nettopp), kanskje mest fordi absolutt _alt_ er et kompromiss. Alt fra plassering av sømmer til hvilken vei stoffet er sydd sammen (ripstop strekker seg diagonalt), hvor stang/stenger plasseres i forhold til bardunfester og pluggfester til bakken og frustrerende mange andre variabler. Det er til å bli svimmel av Et kuppeltelt er generelt en sterkere/stivere konstruksjon enn et tunneltelt så lenge belastningen kommer ovenfra. For ikke å snakke om barnåler...
    1 poeng
  39. Flott film 👍, men personlig syns jeg musikken ødelegger de flotte naturlydene.
    1 poeng
  40. Når man skal være sporløs så er det viktig å rydde etter seg og det er seff ikke alltid fornuftig å bruke stener. Når set er sagt så syntes jeg det er fornuftig på steder det er mye trafikk, da er det tydelig hvor det er bålplasser. Bedre at flere bruker samme plassen en at det lages nye hele tiden. Men selv på steder hvor det er etablert flotte bålplasser så klarer jo endel idioter og lage flere rett i nærheten 😉
    1 poeng
  41. Her er mine diy oppbyggninger. En bit antiskli-matte for at den skal ligge i ro og 3 stk 1mm gummimatte-biter (Biltema 60-240) klippet i litt forskjellig lengde fremover for ikke få en markert kant. Limt sammen med Liquisole gummilim. Tapen ble egentlig brukt for å holde bitene sammen mens limet størknet. Med 1mm matter hadde jeg mulighet til å prøve meg frem med tykkelsen på oppbygningen. Har lagt de under den originale sålen i Crispi Stetind. Før hadde jeg konsekvent gnagsår på 5'er størrelse på begge hæler etter under 1mil. Har nå gått flere 2mil+ turer uten antydning til noe som helst. Er normalt varm på beina så bruker noen syntetiske Craft langrennssokker som tørker fort. Brukte samme type sokk "før og etter". Har vært å "klemt" på "hælbiten" på XXL flere ganger, men synes den virker litt myk. Siden det ikke er demping men for å stoppe bevegelse "nedover" har jeg brukt harde materialer. Om du "kjenner" oppbygningen når du går på barmark gjør ikke dette noe, når du får støvlene på skia merkes ikke dette. Får du gnagsår på hælen av fjellskisko, kan du kjenne etter om fjellski-skoene luter for mye nedover bak ved å prøve følgende: Ta skoene på og stram snøringen på vanlig måte. Sett hælen mot bakken med 45°vinkel, press hælen mot bakken. Merker du en bevegelse nedover er det trolig denne bevegelsen som gir deg gnagsår. Du kan da prøve å få stoppet bevegelsen ved å bygge opp hælen inni skoen på en eller annen måte.
    1 poeng
  42. Ikke sikker på hvorfor folk gjør dette når det er snø, men hensikten å bruke stein rundt bålet er jo å «bygge hus» til bålet! Det hindrer bålet i å spre seg, skjermer mot vind, man kan bygge høyere på en side for å tiltrekke seg røyk hvis man skal sitte rundt og vinden tar litt fra alle kanter! I gamledager brukte man varmen i fra bålet til å tørke ting, samt ha med varme steiner i sengen
    1 poeng
  43. Fyrste vinterturen eg gjekk med pulk og telt var Finse - Haukeliseter, men eg gjekk om Kleldebu, ikkje Krekkja. Stor sett synest eg ikkje det var sä kupert eg. Det var to kneiker som var seige. Det var opp dalsida fraa kvennsjöen, og opp til nedköyringa til Haukeliseter. Nedköyringa til Haukeliseter er stuppbratt. Slo et tau paa tvers under pulken og sklei paa den nedover fjellsida. Dersom du gaar til Haukeliseter vil eg anbefala aa ta middagen der. Kjempegod lokal mat!! I fjor gjekk eg Haugastöl - Krekkja - Hadlaskard - Kjeldebu - Torevasshytte - Tyssevassbu - Trolltunga - og sommarstien til Skjeggedal. Synest eigentleg den turen var litt finare. Litt kjedeleg landskap til eg kom til Hadlaskard men etter det, var det flott terreng. Igjen, ein saftig kneik mellom Kjeldebu og Torevasshytten. Kronglete ned til trolltunga fraa Tyssevassbu men fekk god forklaring fraa nokre lokalkjennde... daa var det lett. Kanskje eit alternativ....
    1 poeng
  44. P2273113 by Bernt Marius Johnsen, on Flickr https://berntsturer.wordpress.com/2018/02/27/blaswix-midt-i-uka/
    1 poeng
  45. ..eller start som Bjarne H.S foreslår, og gå til Kinsarvik. På det sidste stykke ned til Kinsarvik passerer man fire flotte fosser.
    1 poeng
  46. Jeg kjøper 5 kg skummet (spray)tørrmelk fra salandia.de. Ca 340 kr inkl. frakt , mao. ca kr 70,-/kg. Rask levering med DHL (eneste fraktalternativ). Med 75 g/liter får du da 66 liter til ca kr 5.30/liter. Jeg lager bla. yogurt/drikkeyogurt av tørrmelka (se bilde 1). Jeg er diabetiker så jeg siler den ferdige yoghurten maksimalt for å få ut mest mulig av mysen ("whey'n") ettersom det aller meste av laktosen (melkesukkeret) finnes der. Jeg er ikke laktoseintolerant, men det er vel ingen som trenger laktose uansett... Skulle gjerne kjøpt Norske Normilk's sin tørrmelk av helmelk, spesielt for cheddaren jeg lager, men de selger kun til storkunder (25 kg's sekker, 850 kg's paller). Kjenner du noen som kjøper i i pallevis fra Normilk, og som kan selge meg en sekk..? Norske Norganic/Økoland kunne bestille inn en sekk til meg fra Tyskland (økologisk, fra Bohlsener Muehle), men den ville kommet på kr 3.500,-...(kr 140,-/kg) Så, jeg leter videre. Fant idag en tysk butikkjede (Metro) som selger 25 kg's sekker med "Nordmilch Vollmichpulver" (26% fett) for ca 91 EUR (inkl. 7% tysk OMS). Det blir ca kr 35,-/kg. Hvis tørrmelk av helmelk også skal blandes ut 75g/liter, så betyr det altså at en liter helmelk kommer på på kr 2.70 . (Mot kr 18,- i norsk butikk... ) Men, da må jeg vente til våren, når jeg skal til Tyskland igjen med bobilen. Nærmeste Metrobutikk ligger i Kiel. Hvis noen finner et bedre tilbud, i Norge, Sverige, Danmark eller Nord-Tyskland, så gi meg gjerne beskjed. P.s. til Sigri Hvis du kan klare å få til en handlevogn hos iHerb på under 1.8 kg (4 LBS), og over rundt 320 kr, får du den fraktfri. Tilbudet gjelder for den tregeste fraktvarianten (3-4 uker). Og, selvfølgelig, hvis du samtidig klarer å holde den under kr 350,- så slipper du jo også norsk moms og fortollingsgebyr. Husk at det er Tollvesenets valutakurs for den uka som vare ankommer som gjelder, ikke kursen den uka du bestiller og betaler. Urettferdig, men Tollvesenenet har bekreftet at det er slik. Jeg forsøker derfor å holde meg meg godt under kr 350,- (helst ned mot kr 330-340,-)
    1 poeng
  47. Eller fly til Molde (Årø), og buss til Isfjorden eller Åndalsnes. Turer langs kysten i nord kan være mulig i månedskiftet mai/juni om snøen ikke ligger så lenge som i fjor. Bare å finne en flyplass og bussrute som passer med drømmeturen(e).
    1 poeng
  48. Tja, får slå et slag for Værnes (store fly), leiebil og strake veien rett til Fosen. Stort område og dere kan planlegge selve turen når man kan se an våren. Backupplan: Hitra, Frøya og Smøla👍 Vil dere kjøre litt lenger er jo Flatanger et godt alternativ. Ingen kjente fjell, men flott og urørt natur!
    1 poeng
  49. Tur med primus uten å kunne lage kokekaffe hører fanden til, og har enda ikke vært så lenge på tur at pulverkaffe er aktuelt. Syns kaffe på tur er av høydepunkt i pausene, men liker ikke kaffesmak i maten, så har med enn liten lett kaffekjele på vanlige turer (primus litech)
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.