Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 02. feb. 2018 i alle områder

  1. Planleggingsdag i barnehagen, sol fra skyfri himmel, og akkurat så vidt nede på de blå gradene på temperaturmåleren. Oppskrift på en bra dag ute Gode løyper og fine forhold, selv om vi ikke var alene Mange som hadde benyttet anledningen til å få med seg ungene ut i dag. Gullbotn har godt med snø og bader i sol fra morgen til litt ut på ettermiddagen. Folk hadde funnet seg godt til rette langs løypene og slikket sol som aldri før. Løypene er heldigvis laget slik at ungene enkelt kan gå litt uten at foreldrene trenger å henge på slep. Glemte "platen" min til å ha brenneren på, så måtte improvisere litt Flott dag ute for både store og små
    14 poeng
  2. Tusen takk for alle svar! Jeg sto mellom fleece og ull, selv om jeg likte ideen om en strikket pose. Dessverre hadde jeg ikke tid til å få et slikt prosjekt ferdig før turen i morgen. Jeg har valgt å gå for en innerpose i ullfilt (80% ull, 20% polyester). Har sydd den slik at den ikke skal bli klaustrofobisk med klær, og en glidelås som gjør at jeg kan "gå" ut av innerposen på samme måte som soveposen. Sydde også inn en strikk slik at jeg kan snurpe åpningen dersom jeg ønsker det. Mens jeg først satt ved symaskinen ble det ei lita pute til soveposen også Da gjenstår det bare å teste i helga - det er meldt en del kaldere enn sist jeg lå ute med vinterposen, og da frøs jeg en del. Jeg er i hvert fall spent, men optimistisk Hehe
    12 poeng
  3. Prøvd skia noen meter til, liker dem altså .. glir ikke en meter hverken forover eller bakover, under gjeldene forhold i alle fall .. feller på flatmark, det passer meg aldeles utmerket Forøvrig slett ikke dumt ute i dag, selv her hvor det lokale fjellet heter noe med "åsen" og rager imponerende 254 meter.
    10 poeng
  4. Ble en liten tur på Tellevikfjellet i Åsane, Bergen i går kveld.
    8 poeng
  5. Jepp, det gikk kjapt, gitt! Har mange ganger gått hjemover fra jobb over Lyderhorn, nå har jeg også gått til jobb over heksefjellet - med innlagt overnatting. Gikk opp i strålende måneskinn fra Nutec/Gravdal og var på toppen litt over kl 2300. Tok en stopp midtveis for et bilde vestover, med Askøybroen og med Sotra/Øygarden helt ute mot horisonten: Nordavinden på toppen var kraftigere enn jeg hadde tenkt meg, og jeg gikk derfor et stykke nedover på sørsiden til et lite platå i nedstigningen. Der slang jeg ned bivybag, liggeunderlag, sovepose og pute, og satte opp fotostaven sånn at jeg kunne henge opp bivyduken i den: Rakk noen få håndskjelvende dårlige bilder til før batteriet på kameraet sa takk for seg Det har for øvrig dukket opp en tydelig pixelfeil på det, en knallrød prikk på alle bildene - det er vel en ganske bra unnskyldning for å lete etter et nytt MFT-kamera (jada, jeg vet at det er en korrigeringsfunksjon et eller annet sted dypt nede i menyene, meeen...)? Litt is i vannflasken i morges tyder på at det var en blå eller to i natt, men frøs ikke. Kunne gjerne gått litt lenger vestover før jeg slo leir, nordavinden "rundet hjørnet" på hornet og greide å lage en del blafring hos meg - men sånt må man jo bare leve med Så da har det jaggu blitt to soveposemånedsluftinger på under en uke, slett ikke verst
    7 poeng
  6. Plastflasker er supre til gjenbruk. Eg nyttar små smoothieflasker til pulverkaffe, ein skvett solbærsirup, sukker og kanel osv. Når dei er gåen panter eg dei. Me drikk ikkje så mykje ferdig smoothie, men ei flaske i ny og ne på farten, då tek eg alltid vare på dei.
    5 poeng
  7. For komme inn i turdressen var det nødvendig å ta et par grep. Og det ene var å kutte ut hvitt sukker, og i stedet bruke honning som søtemiddel. Og dette fungerer greit, og som en bonus er flytende honning emballert i noen kjekke plastflasker. Når en er tom, legger jeg den i varmt vann slik at papiret løsner, og i samme slengen vasker jeg den. Deretter limer jeg igjen den delen av lokket som er til å åpne for å helle. Bruker Karlson eller Superlim. Pr i dag har jeg tørrkaffe på en og en bruker jeg som risteflaske, for å hindre tørrmelkklumper, et triks jeg lærte av @Teklami. Og de flaskene jeg ikke trenger til turbruk, bruker jeg i Fjøset". Eller snekkerboden om du vil. Der skrur jeg skrulokket fast i taket, og oppbevarer småting i den.
    4 poeng
  8. OMSIDER fikk jeg min nye øks, en Gränsfors Outdoorøks fra fjellsport. Definisjonen på hva som er en øks er heretter klar.
    4 poeng
  9. Har en slik liten flaske stående 😉
    3 poeng
  10. 1) Klinkhammer 2) Streaking Caddis 3) Superpuppan 4) Buzzer 5) Stankelbein - gjerne med foamkropp som flyter godt Skulle jeg byttet en av disse med en streamer så ryker Superpuppan. Greit med en streamer når vinden tar (wolly bugger er meget anvendelig).
    3 poeng
  11. Ta med fluer som er litt av og alt og ikkje sats på eksakte imitajoner av noko, seletivitet er oppskrytt og misforstått. Ha få fluer en i mange ulike str. 1) stor og høgtflytande hjortehårsflue som streaking caddis, humphy, devils bud eller liknande 2) ein veldig stor del av føden til fisk på fjellet er mygg i små str. eg har med ein liten klekkervariant som eg bruker som tørr og klekker, desse er dubbingkropp og litt hackel rundt krokstammen under hovudet. Eg meiner at klekkere er meir allround ein rein tørrflue men dersom du vil gå der så kan du jo ta noko smått som griffiths gnat, black gnat eller adams eller liknande i små (dvs 16-18). Fisk er ofte selektiv på størrelse er min erfaring. 3) gå under overflata, march brown, imiterar alt og ingenting, ha denne i 10-16. Ut over dette så treng du strengt tatt ikkje noko meir meiner eg. Dersom du vil henga på noko meir så kan du gå for 4) gullhodenymfe, som du kjem djupt ned med og 5) streamer som td dynamitt eller ein zuluvariant.
    3 poeng
  12. Om ikke de fisker bra, så kan du ta av kroken og henge dem på et kjede. Julepresang til kona og svigermor i boks!
    3 poeng
  13. Sikkert lurt å kutte ut hvitt sukker, men den honningen du bruker i stedet for sukker inneholder mellom 70 og 80% sukker så forskjellen er kanskje ikke så stor. MEN, og det er et stort MEN, honning har ca. 10 % høyere søtningsgrad enn sukker. Det betyr at man kan bruke en mindre mengde honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker vanlig raffinert sukker. Honning inneholder i hovedsak de to monosakkaridene glukose og fruktose, i tillegg til sukrose, maltose og melizitose. Det høye innholdet av fruktose gjør at man får et jevnere og mer stabilt blodsukkerinnhold ved inntak av honning enn ved inntak av sukker. "Honning er sunt året rundt". https://www.honning.no/naringsinnhold
    3 poeng
  14. Skulle ha meg en tur inn til Høgabu i dag, strålende meldinger og litt snø i indre strøk, hvertfall det spådamene på tv2 kunne melde i går. Det var ikke kommet noe snø, og den snøen som var har vært veldig våt og frøset til is igjen. Skare som ikke bærer ble fort helt uaktuelt å gå langt på... Været var jo helt legendarisk. Så jo for meg en strålende dag i fjellet Etter å ha stabbet rundt i vel 1 km i forferdelig føre, valgte jeg å snu! Jeg hadde rett og slett ikke ork til å gå så langt på skare som ikke bærer. Ble litt irritert, da det er et stykke å kjøre fra Bergen å inn til Bergsdalen. Verdifull tid gikk tapt. Tenkte jeg skulle prøve meg på Kvamskogen i stede, men endte opp med å gå noen runder i løypene i Gullbotn i stede. Her hadde det kommet noen cm med nysnø i natt og jeg får fortsette jakten etter gode forhold i morgen i stede.
    3 poeng
  15. Dette er litt avhengig av hvilken type turer man er på, men jeg gjorde for noen par år siden en endring i bruk av turtøy. Jeg "sparer" de dyrere skalljakkene og buksene til turer de trengs. Dvs til lengre turer hvor jeg ikke har kontroll på om det blir mye regn/vind og til turer jeg vet at det blir regn/vind. Så har jeg handlet en rekke billigere jakker og bukser (fra blant annet Fritidsfabrikken) som jeg bruker på dagsturer og andre godværsturer. Under jakta så ligger f.eks skalljakka mye ubrukt i sekken dersom den ikke er nødvendig osv. Dette er et regime som fungerer bra for meg og som gjør at det dyreste tøyet varer mye lengre.
    2 poeng
  16. Nye dac-stenger 😊. Etter lang tids søk fikk jeg kjøpt meg en overligger av Helsport Fjellheimen Double 3 fra SkittFiske sent i høst. Har ikke tatt det i bruk enda da jeg hadde hørt noen rykter om sprø teltstenger i en periode (har ikke teltet i det siste heller om sant skal sies). Nå er dac-stenger og nye "pro" barduner på plass 👍 Innertelt med lik bredde hele veien, rette endevegger, to innganger, 110cm på det høyeste, 3,4 kg. Mange "check" herfra 😊 Så nå gjenstår det bare å finne ut hvorfor dette teltet ikke ble en slik suksess at det fremdeles er i produksjon 🤔
    2 poeng
  17. Ha, Ha. Du har helt rett! I fjorten dager har jeg brukt denne honningen, og alt jeg har tapt er to uker. Har lest om folk når de kutter ut hvitt sukker, mens jeg , eller for å si det på en annen måte merket fint lite. Så takk for informasjonen. På den andre siden så har jeg fått noen flotte bokser.
    2 poeng
  18. Og for de av oss som viser måtehold med alkohol så er de fine å ha solbærsaft i
    2 poeng
  19. Samme. Kjøper de innimellom på 10-kroners marked. Fungerer fint til whisky også 👍🏻
    2 poeng
  20. Har en eldre bror (passert 72 år), som skaffet seg slike sko med pigger. Og han er godt fornøyd med dem til løping/jogging. Han er vel ikke den typiske friluftskar, mer en tidligere idrettsmann, som liker å holde kroppen i gang. Men når han ikke kan løpe på ski (min. 3 ganger i uken) av div. årsaker i nærmiljøet, løper han på brøytede bygdeveier. Og da er nok sko, med tynne 9 mm pigger bra nok. Å løpe med Snowline, er nok ikke behagelig, uannsett type. Jeg har bare pro. versjonen, men bruker dem ikke til løping. De har 14 mm pigger og når det er noen cm med snø oppå isen, så klemmes vel også montasjen på 2 mm ned i snøen, noe som gir 16 mm "pigger". Samtidig bruker jeg dem på sko (og fjellstøvler), med grov såle, som gjør at piggene kommer ennå lengere ned i snøengrunnet større flatetrykk mot pigger og knaster på skoa/støvlene. Dette gjør at de tåler en del snø, før det glipper. De er også greie å ta av og på (etter behov), med litt styrke i fingerene. Så til sitt bruk, tviler jeg at det finnes noe bedre i dag. Bra på is uten snø, på is med en del snø over, også bra isete snø, hvor tynne pigger ikke får tak og sko/støver vil glppe. Men er en utsatt for en del isete forhold gjennom vinteren (eller enklete vintere), bør en vel ha noen alternativer. Det har jeg, selv om de kan være lite brukt enkete år. Jeg har aldri opplend dem som værken klompete, eller ustabilt når en går.
    2 poeng
  21. Litt OT men bestilt disse i 10 gram. 15kr stk. Går de bra i vannet så blir det bytte av krok og splittring 😁
    2 poeng
  22. Her er pluggene. Enkelt og greit. 50cm lange. Håper og tror de skal være sterke nok.
    2 poeng
  23. Lenge siden jeg har vært aktiv her. Tenkte jeg kunne dele noen bilder fra sist helgetur på Vesterålen og Lofotens tak. Tenkte kanskje å skrive en rapport om turen vinterstid. '
    2 poeng
  24. Hei folkens! Nå er det bare to måneder før jeg reiser over til Atlanta, Georgia for å starte på mitt livs eventyr. Jeg skal spasere den 3500km lange Appalachian Trail fra Georgia til Maine Jeg skal underveis videoblogge litt fra turen. Om det er interessant så kan dere følge meg på facebooksiden https://www.facebook.com/langtlengeoglitttil/ Jeg kommer også til å legge ut videoene på Youtube, der kan dere abonnere på siden min om det er ønskelig. Jeg kommer til å legge ut en utstyrsliste om et par uker, da bør dette være tilgjengelig begge steder. Kommenter, kom med spørsmål eller tips.
    1 poeng
  25. Kart over ruta jeg gikk Har hatt en plan om å ta Furunebba nattestid helt siden jeg gikk Fulånebba nattestid for endel år siden. Men en kombinasjon med stjernehimmel, helst litt under halv måne, soloppgang med høstlys, nysnø på toppene og sol til utpå dagen er noe som ikke skjer så ofte men nå så det ut som jeg fikk en sjanse igjen. Det skulle regne ganske mye i Sunndalen fram til kl 23.00 på fredagskvelden så jeg kjørte fra Trondheim i den tiden og hadde som mål å starte å gå fra Hoåsbrekka før kl 02.00. Estimert tid til toppen er rundt 4-5 timer, men jeg var svært spent på snøforholdene høyt oppe etter det store snøfallet forrige helg. Om alt klaffet veldig bra kunne Kongskrona også bestiges med det samme, men det var nok ganske usannsynelig da jeg verken hadde med ski eller truger. Så mitt mål var iallefall å nå Furunebba til soloppgangen. Da jeg kjørte neddover Sunndalen ble det plutselig så mye lys på himmelen i vest, noe jeg var redd for at var ett mye kraftigere månelys enn planlagt. Jeg ville ha under halv måne for å få det lyse jeg vil ha, for mye månelys ødelegger nattbilder slik at jeg ikke får den stjernehimmelen jeg trenger. Ikke lenge etter økte lyset på og det var ett nordlysshow på gang i vest, ikke lyset fra en alt for sterk måne. Stoppet på Romfo i noen minutter for å se på fargene. Nordlyset varte ikke så alt for lenge før det gav seg igjen, så kl 01.40 gikk jeg fra bilen ved Hoåsbrekka. I lufta var det 12c, så det ble lett antrekk hele veien opp til postkassa ved Fossa (920m). Her lå det snø, men den hadde smeltet en del den siste uka. Men det lå noe mer snø enn det jeg trodde, så det var klart at det kom til å bli en krevende tur videre oppover. Fulgte skisporene fra de som hadde vært ute på sin første topptur for sesongen forrige helg innover mot Skorgvatnet før jeg tok av over elva Skorga og oppover mot Vinnufonna. Nordlyset herjer nede i Sunndalen Fortsett litt lett nordlys mens jeg gikk opp av Sunndalen Innover mot Skorgvatnet med Hoåsnebba i bakgrunnen Vinnufonna med en av Vinnufjellet's 1578m topp Sør for Sørøstre Vinnufjellet lå det såpass mye snø at mye av ura var helt dekt med ett teppe av snø. Desverre var ikke snøen bærende i det heletatt så herfra begynte den virkelige jobben med å komme seg til topps. Det ble flere fall mens ura under ble bare grovere og desto nærmere Vinnufonna jeg kom. Fikk krysset elva Vinnu som nå var redusert til en bekk og fortsatte opp mot Furunebba. Fikk kommet meg helt utpå kanten for å se ned i dalen på 1240m. På tur ned til ei større steinblokk som hang litt utfor kanten (perfekt for bildetaking) falt jeg halvveises neddi ei ganske stor sprekk som lå gjemt under snøen 6-7m fra kanten. Dette blir vel ett rimelig heftig ras om ikke så alt for mange år ettersom sprekka tydelig hadde utvida seg ganske mye den siste tida. Fulgte kanten litt oppover til noen småtopper på 1350m og tok ett bilde her mens lyset i øst var på vei. Jeg hadde nå brukt fem og en halv time opp hit, godt over en time mer enn normalt. Snøen var på rundt 40cm her og jeg sank helt ned og gjerne mellom noen steinsprekker på hvert 3 skritt. Slitsomt! Nådde toppen etter 6 timer og rakk det rimelig akkurat til soloppgangen. Sunndalen sett fra 1240m Sunndalen sett fra 1350m Endelig på toppen, fram med litt sukker mens mens man venter på sola Flott oktoberlys denne dagen. Klingfjellet midt i bildet, Hoåsnebba til venstre Kalknebba med Nordre Slotthøa i bakgrunnen Boka som lå i postkassa på Furunebba hadde ligget der siden 1979 så det var artig å se litt i den. Fram til nå hadde det vært helt vindstille, men på toppen slo en kastvind inn i ny og ned og de var relativt kraftige. Yr hadde sendt ut obs-varsel for hele Møre og Romsdal og Trøndelag for vindkast på 25-30m/s men så mye vind ble det aldri. Etter en god pause på Furunebba med brødskiver, vann, brus og smågodt gikk turen til Søre Vinnufjellet, en topp på 1578. Hadde litt lyst til å fortsette opp mot Søre Kongskrona for å ta den med det samme, men den får stå til en annen gang. Returen gikk rett ned i bratt lende fra Søre Vinnufjellet til Vinnufonna. Selve breen har mange store sprekker som akkurat hadde blitt dekket over av nysnøen så jeg holdt meg helt inn til kanten. Her var det mye snø, men jeg nådde aldri ned til stein så det var noe lettere enn å gå over ura samme vei som opp. Det skulle likevel ta ganske mye tid å gå tilbake da jeg valgte ei rute litt lengre nedenunder ura som lå under Sørøstre Vinnufjellet. Lettere å gå her, men flere høydemeter enn å gå tvers over ura som jeg gikk på turen opp. Tok ett kvarters powernap på lyngen ved Fossa før returen ned til bilen. Godt å få hvilt beina på kjøreturen hjemmover, skulle tro man hadde gått både lengre og flere høydemeter enn anvist etter en slik nysnøtur. Panorama mot vest med Sunndalsøra nedenfor Hovsnebba Dronningkrona (1816m), høyest i Vinnufjellene Tettere skydekke kom og gikk gjennom dagen og gav noen spennende lyssettinger Ser både varmt og idyllisk ut nede i dalen Vinnufonna sett ovenfra Store og Nordre Trolla Detaljkart over ruta jeg gikk
    1 poeng
  26. Tenker litt i samme baner... for å "Bruke opp" dyre klær på en drøy sesong blir litt voldsomt synes jeg!
    1 poeng
  27. Det er gått mange år fra jeg hadde mitt fluebindeutstyr i en skoeske. Men etter hvert økte det på, og jeg stod i fare for å miste oversikten. Det var da jeg bestemte meg for å lage MITT SYSTEM. PIDESTALL Min pidestall er laget av 2 stk furubord ca 1,5 x13 - 38 cm. For å få plass til bly freste jeg ut et rektangel 1 x 12 x 37 på den underste.. I denne helte jeg flytende bly (holdt vann i beredskap) og limte begge stykker sammen. Det går an å lage en ramme i stedet for å frese, og det går utmerket å kjøpe en blyplate hos en blikkenslager. Vekten av pidestallen er 2, 7 kg. Siden jeg er plaget med arbeidslyst boret jeg ut huller av forskjellige diametere og kledde hullene med mahogny. Fra venstre er det plass til bindetikken. Mot høyre er det plass til f eks voks, og et par ruller med "ett eller annet". Videre er det ett hull med stålull. Her renser jeg dubbingnålen, og i hullet ved side av er det litt foam fra et liggeunderlag til dubbingnålen, en bit einerkvist fra Hardangervidda med en synål i enden. Det er også fire hull for fluebindelakk. Kom over en billig serie med neglelakk som ble erstattet av sort, rød og klar lakk, samt en flaske meed aceeton. Helt til høyre noen små hull til hackleklemme, saks ol. Jeg har også kanibalsert en lampe med flexiarm og limt fast et fostørrelsesglass For å hindre at minst mulig søppel skal havne på gulvet har jeg, ved hjelp av en sirkelag laget et spor til en søppelsamler. Den er laget på en ramme av ståltråd. Men siden det ballet på seg av utstyr var det nødvendig å finne en passende kasse for oppbevaring og en tom ammokasse gjorde susen Skjønt en kasse var for liten så det ble en kasse til utstyr og en til selve bindematerialet Her er kasse nr 1 I denne kassa ligger bla eskene med kroker. etter hvert ble jeg lei av å plukke opp fra gulvet 1000 kroker, så jeg limte fast en magnet i bunnen på hvert rom Det meste av dubbingmaterialet, har jeg lagret i dosetter som du får kjøpt på apoteket. I plastikkglasset har jeg boret 6 mm hull. (bor sakte og forsiktig, først med 2 mm bor, så med 6 mm) I enden av en einerkvist har jeg festet en skrue. Dermed er det lett å dra opp hacklematerialet Så er det gullgruven. Gru og redsel her ligger en formue. Siden de forskjellige produsentene opererer med forskjellige nummerbetegnelser og navn, måtte jeg lage mitt eget system, og lagret i en plastpose. Nummereringen forgår fortløpende og når jeg kjøper noe som egentlig burde få nr 14, som imidlertid er opptatt, nummerer jeg den som 13a. I lokket har jeg limt inn 2 ark. Ett i nummerrekkefølge og ett alfabetisk. 1. HALE, HACKLE, VINGER 1–1 Kingfisher blue 1–3 Rapphøne, skulderfjær, stripede 1-3 Rapphøne, brun 1-8 Hanehackle, Hoffman, sort 1-9 Hanehackle Hoffman, brun 1-11 Hanehackle, brun 1-12 Hanehackle, creme 1-13 Hanehackle, Hoffman, grizzle 1-14 Hanehackle, Hoffman, oliven 1-15 Hanesadle, brun 1-16 Hanehackle, orange 1-17 Hanesadle, sort 1-20 Høne, brun 2. HAL E, ANTENNE 2-1 Microfibbets 2-5 Gullfasan, hale 2-6 Crystalhair, pearl 2-7 Crystalhair, grønn 2-8 Crystalhair, orange 2-9 Crystalhair, regnbue 2-10 Lureflash, regnbue 2-11 Lureflash, grønn 2-12 Monofilament 2-13 Strikk, hvit, sort 3-8 3-9 , oliven 4. HALE, KROPP 4-3 Ullgarn, gul 4-4 Ullgarn, rustrød 4-5 Ullgarn, grønn. Staffan 4-7 4-11 Marabou, sort 34-12 Marabou, brun 4-13 Marabou, rød 4-15 Marabou, hvit 4-16 Marabou, oliven HALE, KROPP, VINGE 5-1a Polygarn, float, sort 5-2 Polygarn, brun 5-4 Polygarn, rød 5-5 Polygarn, hvit 5-5a Polygarn, float, blue 5-6 Polygarn, oliven 5-6a Polygarn, float, grå 5-6b Poloygarn, float, insektgrønn 5-7 Polygarn, grønn, fluor 5-8 Polygarn, hvit , fluor 5-9 Polygarn, orange, fluor 5-10 Polygarn, gul, fluor 5-11 Antron, orange 5-12 Antron, gul 5-13 Antron, lys grå 5-14 Antron, hvit 5-14a Antron, hvit, garn 5-15 Antron, oliven 5-16 Antron, insektsgrønn 5-17 Eggyarn, gul, fluor’ 5-18 Eggyarn, hvit, fluor 5-19 Rådyr, naturell 5-20 Rådyr, naturell, lang 5-21 Hjort, sort 5-22 Hjort, orange 5-23 Hjort, honning 5-24 Hjort, naturell 6. KROPP 6-1 Strutseherl, sort 6-2 Strutseherl, rød 6-3 Strutseherl, hvit 6-4 Strutseherl, oliven 6-5 Strutseherl, insektsgrønn 6-7 Påfuglherl 6-8 Cenille, sort 6-9 henille, gul 6-9a Chenille, gul, fluor 6-12 Chenille, rød, fluor 6-22 Ice chenille, sort 6-22 Icechernille, sort med grønt 6-23 Icechenille, mørk brun 6-24 Icechenille, rød 6-24a Icechenille, pink 6-24b Icechenille, crystal ant, pearl 6-25 Icechenille,oliven 6-25a Icechenille, dark olive 6-26 Icechenille, lime, fluor 6-26a Icechenille, bright green 6-26b Icechenille, insektsgrønn 6-27 Icechenille, hot orange 6-28 Icecenille, medium, pearl 6 Swandundaze, grønn 6 Swandundaze, brun 6 Swandundaze, transparent 6 Tyvec, hvit 6-29 Mylar, stor 6-36 Foam, hvit 6-36a Foam, gul, ørepropper 6 Foam, hvit 6-40 Blyplate 6-41 Zonker, sort 6-41 Zonker, orange 6-43a2 Zonker, badger 6-43b Zonker, oliven 6-45 Hare 6-46 Raffia, diverse farger 6-47 Kroppsskjold, pearl 6-47a Reflextape 6-48 Kroppsskjold, div farger 7. VINGER 7-1 Kalkun, sort 7-3a Kalkun,spraglet 7-4 Kalkun, blue dun 7-5 Kalkun, hvit 7-5a Kalkun, grå 7-6 Fasan, hane 7-10 Krikkand, tealfjær, olive 7-12 Krikkand, tealf jær , lyse 7-13 Krikkand, tealfjær, mørke 7-14 Gås, gul 7-15 Gås, green 7-16 Gås, geen highlander 7-17 Gås, rød 7-20 Påfugl, sverdfjær 7-25a Bucktail, orange Helt til slutt. trenger du blyplate, spør tannlegen. denne tynne platen finnes i røntgenbikken. Tigg også etter kassert utstyr som denne nåla
    1 poeng
  28. Klattermusen Brede virket solid i butikken, men prisen da...
    1 poeng
  29. Karlsons lim fungerte ikke. Bruk Superlim!
    1 poeng
  30. Jeg kjøpte en hard shell jakke fra Helsport for under 1000-lappen på outlet’en, og den fungerer helt ypperlig for meg. Den har overlevd Bergens-regn, snø, sludd, skikkelig steinrøys, stall, sterk vind, byliv og knallvær. Passformen er litt snodig. Jeg har god plass til bisepsen. Men ellers er jakka helt super. Er det garantert fint vær så er min shoftshell fra Arc’teryx prima.
    1 poeng
  31. Godt forslag Men så ikke at det fulgte med kone og svigermor så funker ikke sluken så får jeg vel bestille meg en av hver av de også
    1 poeng
  32. Tre tørre, ei våt og ei nymfe.. Caddis er nevnt, og den er jo en grei allrounder. Eventuelt rakkelhanen i stedet. Så ville jeg hatt et par stadier av døgnflue, noe med cdc-fjær som flyter godt, også i vind. En spent spinner og en fullt utviklet. Våtflua kan være tradisjonell. Hvorfor ikke March Brown? Hareøre er vel et greit nymfevalg. Helst litt fortynget. Nå fikk jeg lyst til å børste støv av bindesakene igjen..
    1 poeng
  33. Streaking- og elkhair caddis, daddy longlegs, Bibio, palmermygg, hareørenymfer. Om du kan ta med fler enn fem: maur, døgnfluer (duns og klekkere), museimitasjoner, Montana, marfloimitasjoner.
    1 poeng
  34. Bare å sende meg en PM, så kan vi avtale tidspunkt.
    1 poeng
  35. Hadde i tilfelle vore gull, for faktum er jo at når ein nikappar strikk so vil det stangsettet verte sjukt stramt når det ikkje er kulde, skjedde i alle fall med dei forrige me kappa på Grønland.
    1 poeng
  36. Ferdig med Real? Neida så ille er det ikke. Jeg har alltid syntes Real har smak greit og bruker det en god del, selv om posene er blitt mindre enn de var. Blander inn tørket kjøttdeig, smør og kanskje potetmospulver så blir det en bra turmiddag synes jeg. Så jeg ble litt overrasket da sønnen min ikke ville ha Real på tur. At han spiser lite av realposene har vært et problem på en lang fjelltur. Valgt blant de mange ting som matcher farens kokkekunnskaper, så ville han ha toroposer som alternativ til Real. Selv brukte jeg endel toroposer på tur før, men har sluttet med det fordi det gir høyere brennselforbruk/vekt (pga småkokingen) og mer oppvask. Så jeg laget noe jeg har tenkt på lenge, en “matkoker” for supper og grøt. Den har fungert fint til toroposer, og ikke minst når det gjelder morgengrøten om vinteren er den veldig grei synes jeg. Matkokeren er bare et oppskåret liggeunderlag som er limt sammen. Den rommer 1 liter og veier 27 gram. En oppbevaringspose for mat fra Rema på 2 liter passer fint oppi. Under transport passer en halvliters brenselflaske inni, sammen med lokket. Bildet over viser størrelsen på en pose Real turmat, sammenlignet med (fra venstre): 1/2 pose (90g) Toro pasta bolognese, 1/2 pose (140g) Toro meksikansk gryte familipakning, 1 pose Toro kjøttsuppe inkl. 1 pose nudler. Alt ferdig til bruk ved tilsetning av vann i posen + feks. tørket kjøttdeig mm. Da jeg gikk på Hardangervidda i sommer bidro nok det lavere pakkvolumet til at jeg greide å pakke meg ned i en mindre og lettere sekk enn vanlig. En litt lengre skje er en fordel, den på bildet til høyre har ganske skarpe hjørner som passer godt nede i matkokeren. Jeg blander inn 60g tørket kjøttdeig eller karbonadedeig i toroposene. I den mexikanske gryten er det også godt å bruke biter av sterk spekepølse. “Koke”tider? Det tar lengre tid enn med Real. Koketidene varierer mellom posene. Meksikansk gryte tar lengst tid på å trekke, rundt 30 minutter. Pasta bolognese 20 minutter og kjøttsuppe med nudler kortere, kanskje under 15 minutter. Etter 10 minutter har den tørkede kjøttdeigen fått en konsistens omtrent som stekt kjøttdeig, etter 20 minutter er den myk. Felles for alle toroposene er at ris, pasta, grønnsaker osv. fremdeles har en viss tyggemotstand etter overnevnte tidsforløp. Dette synes jeg gjør posene bedre enn ellers, feks har grønnsakene i kjøttsuppen mer smak enn jeg ellers har merket. Når det gjelder havregrynsgrøten så er havregrynene av lettkokt type og blir til normal grøt, tar antagelig mindre enn 10 minutter. Tørkingen av kjøttdeig-/karbonadedeig gir redusert vekt og lang holdbarhet. Vekteksempel: 400g rå karbonadedeig ->260g stekt->120g tørket. Etter endt måltid er det bare å kaste posen. For meg som ikke bedriver mer avansert kokekunst på tur så er variasjon i posematen kjærkomment, og det gjør heller ingenting at toroposene koster mindre enn Real turmat.
    1 poeng
  37. Besøk av to venninner i helga. Deres ønske var snø, ski og helg så det har blitt flere og flotte skiturer i nærområdet. Kveldstur så langt de hadde rukket å kjøre opp turløypa her på fredag kveld. Lørdag morgen antok vi at vi måtte kjøre litt for å komme til lengre løyper, men etter et par timer "løypekjøring minutt for minutt" på skisporet.no ble det åpent for å gå her heller enn å kjøre opp i tåka, så lørdag ble det da et par mil i skogen her. I dag kulle sola komme opp, og yr fjernet flere og flere skyer etter hvert som vi sjekket. Det var jo ønsket fjell også for helgen, så i dag ble det da en tur opp til Neveltoppen fra Nordseter. Null skyer, null vind og overraskende lite folk. var greit å gå opp selv med langrennsski. 7
    1 poeng
  38. Ingen premie for å tippe hvor jeg tok en kaffekopp i dag: Jepp, Viggohytten var første stopp (med kaffe og vaffel med blåbærsyltetøy ) på dagens knappe 7 km rolige søndagstur: Stort sett fine oppgåtte stier, så det var lett å gå. Gikk fra Viggohytten over Gravdalsfjellet til Olsokfjellet - der var det faktisk et stykke jeg måtte vasse i dyp løssnø, så jeg fikk god puls og ble svett og varm før jeg nådde toppen. Det skyet over på tur opp dit, og jeg håpet at det ikke betydde at mandagsværet (overskyet og regn) hadde bestemt seg for å ankomme tidligere enn meldt. Da jeg hadde passert Damsgårdsfjellet og var kommet meg over på Holefjellet var kunne jeg med godt humør konstatere at det atter var strålende solskinn, og jeg bestemte meg for en aldri så liten lunsj . Fikk smeltet snø i foldekjelen, først til kaffe og restvannet ble brukt til å dampe varme tre pølser som slett ikke smakte så verst. Fin tur Har latt dørstokken "vinne" litt for ofte i det siste, må skjerpe meg og komme meg ut ...
    1 poeng
  39. Ikke tur akkurat, men skal si jeg har fått brukt kroppen. Over en meter snø på hyttetaket er fjernet 👌😃👏
    1 poeng
  40. Hilser fra teltet 😊 Ligger å slapper av i posen, ute er det 10-12 kalde. Med andre ord ren trivsel. Legger ved noen mobilbilder 😊
    1 poeng
  41. Tur på Blefjell i dag blåberg vasshølet 22km. Vanskelig sikt pga snøvær, men ellers flotte og vinterlige forhold. Testet de nye fischer e109. Var ikke behov for kortfeller i dag, blå smøring holdt lenge. Tok en avstikker på slutten for å virkelig teste fjellskoene ned noen heng i skogen. Hadde mye mer kontroll enn jeg hadde trodd.
    1 poeng
  42. Vært å gått litt i løypene med småen! Han tar tingene skremmende fort 👏🏻 I dag stod han i hockey ned hele storbakken uten å tryne 👏🏻 nå er det lunsj i solveggen med grillings av pølser og marshmallows før vi tråkker litt på markene her på hytten 😉
    1 poeng
  43. Ettermiddagstur på Krokskogen for å se på all snøen og for å selv å se hvordan det stod til med igloen etter 6 dager. Du veit du er mye på tur når avløseren på løypemaskina kjenner igjen skia dine😂 Colman 422 primus, litech kjele. Jerven hunter og 6 ledd med z-lite kopi, gjør at en kan ta en liten strekk😀 Var utom Kongens utsikt, litt tåkete, så det ble bare et bilde av postkassa.
    1 poeng
  44. Var innom å plukket med meg noen Åsnes Mohair feller i går, å med 20 cm nysnø i natt var det enkelt å komme seg ut dørene på tur i morges Hadde planer om å ta turen opp i Bergsdalen, men pga været var litt ustabilt siktet jeg meg inn på Gullfjellet i stede. Der er jeg hvertfall godt kjent om jeg skulle få væromslag. Det begynte bra, knall føre og strålende glid. Noe helt annet med mohair enn syntetisk! Å fortsatt godt feste på bratta. Joda, ikke like godt som syntetisk, men jaggu ikke langt unna! Syntetisk blir jo nesten som langfeller Greit å gjøre seg slike erfaringer og takk for alle innspill her inne på forumet Det tjuknet raskt til, til tider kraftig snødriv, men klarte å se fra varde til varde! Da var det bare å krumme nakken å stå på videre. Var ikke noe særlig vind å snakke om, så temperaturen var bra. Lunsj inne på Redningshytten Et trent øye legger kanskje merke til at karet mitt er noe "offside" i formen Det er takke være plasseringen i sekken og at sekken var det første som landet når jeg tok en supermann litt lengre nedi fjellet her Har fortsatt ikke funnet tilbake balansen fra ungdommen. Obligatorisk signering av hytteboken, et kjapt takk for lånet så var det bare å sette snuten hjemover. Været hadde blitt enda verre, men med vinden i ryggen å stort sett bare unnabakke ned igjen gikk resten av turen som en drøm.
    1 poeng
  45. Alltid gøy å rydde etter tur.... Gjett om kona ville ta en varm dusj før hun la seg...... Hmmm, kan telt senrifugeres og tas i tørketrommel 😱 Helsport Patagonia, et sett stenger og pulkpose ikke plugger. Burde vært rundt 4 kg, så det er 4 kg is og snø på/i teltet.
    1 poeng
  46. Har brukt disse på trening og løp og har vært kjempe fornøyd.. http://www.canelana.no/produkt/canelana-racing-original-dekken-med-tynt-ullfor-200grm2/ joar leifseth ulsom og Ralph Johannesen har brukt disse under Iditarod med gode tilbake meldinger
    1 poeng
  47. Fosen! Det var på tide å prøve noe nytt. Flere kartkvelder på senvinteren vekket interessen for å prøve dette området. Fosen høres kanskje ikke veldig eksotisk ut, men faktum er at det er en del store urørte villmarksområder der ute. Miljødirektoratets kart over uberørt natur (forøvrig et godt verktøy i tidligfase turplanlegging) viser at området rundt Finnvollheia er blant de største uberørte områdene i Midt-Norge, dersom man ser bort fra nasjonalparker. Ikke akkurat Alaska, men passende for en langhelg. Området har så vidt jeg vet vært foreslått som nasjonalpark, men man har ikke fått gjennomslag for dette. Med en værmelding som melder om oppholdsvær og perioder med sol hele helga, går kjøreturen til Åfjord og opp Stordalen som en lek. Bomvegen fra Bjørnlia er fin. Vi ser ingen laksefiskere i Stordalselva, men laksen går kanskje ikke så langt opp som dette. Vi parkerer ved vegs ende, på parkeringsplassen der hvor Vestre Skurvelva renner ut i Stordalselva. Ikke en kjeft å se, heldigvis. Åfjordingene har ikke tenkt seg ut i marka pinsehelga. Torsdagen er 17 timer gammel da vi legger i veg oppover lia mot Botnan. Det har regnet kraftig i Trøndelag den siste tida, så terrenget er fullstendig mettet. Området består stort sett av myr, så vi skal bli godt vant til at det surkler under fottøyet på denne turen. Vi kommer fort opp av dalen, og terrenget flater ut. Marsjen går lekende lett, selv om sekkende er godt pakket med luksus. Rundt oss ser vi vidstrakte områder uten noen form for sivilisasjon. Vi blir ganske overrasket over hvor alpint terrenget rundt oss er. Toppene er ikke så spisse, men de fremstår ganske mektige på alle kanter rundt oss. Alpint er således ikke det riktige ordet, men når vi kikker over på fjellene på den andre siden av Stordalen, blir vi nesten skeptiske. Vi har nemlig tenkt oss over på den andre siden mot slutten av turen, og kan ikke skryte av å være veldig glade i bratte og høye fjell. Ellers er det som sagt store vidstrakte myrområder, så man føler seg ikke stengt inne. Typisk for dette området ser ut til å være at det enten er myr eller bart fjell. Gråbrune knausser stiger opp av myra her og der, men totalinntrykket er et ganske monotont terreng. Midt i mellom myr og bart fjell ligger ofte et belte med tett bjørkekjerr, noe jeg skal komme tilbake til senere. Vi passerer så vidt tregrensa. Temperaturen er god, og skydekket ser ut til å sprekke opp. Vi begynner å bikke ned mot granskogen nede i et søkk som kalles Botnan. Arne, turkåt og med kveldens mål i sikte, melder optimistisk at "jaggu tror jeg vi kan få fem dager på Fosen uten nedbør. Det er nok ikke alle forunt". Man vet jo at Fosen har mye nedbør og skiftende vær. Det går ikke så mye som fem minutter før den første sluddbygen treffer oss i trynet. Hetta må på. Vinden er så sur at man kan mistenke det for å være januar. Værgudene straffer vår naive optimisme knallhardt. Men humøret detter ikke av den grunn - vi skal jo ligge på hytte i natt! Etter et kvartes tid er vi nede i skogholtet og finner Botnstua, Åfjord fjellstyres relativt nye hytte. Vi pleier sjelden å ligge på hytte, men denne gangen unner vi oss det, for beliggenheten ser ut til å være meget fin. En veldig overkommelig marsj fra parkeringsplassen, men samtidig langt nok til at den ikke rennes ned av folk. Hytteboka viser at det kun har vært to besøk her på barmark i år. Hytta ser ut til å være mest brukt av rypejegere på høsten. Etter å ha fått varmen i ovnen unner vi oss en kopp kaffe mens vi rigger fiskeutstyret. Etter inspirasjon fra Bjarnes tublogg har jeg bestemt meg for å gi enkeltkrok og fluorkarbonfortom et forsøk denne sesongen. Det skader i hvert fall ikke å prøve, tenker jeg. En treblekrok kan kanskje skremme de største og smarte fiskene i noen tilfeller, på samme måte som multisnøret. Fluorkarbonsnøret er i praksis usynlig i vann, og det kan i noen tilfeller være gunstig å ha fleksibiliteten til fluorkarbonsnøret. Multisnøret er jo som kjent helt dødt. Med disse optimistiske tankene i hodet trasker vi ut i kvelden, mot et vann som ligger et par steinkast opp i lia bak hytta. Vi fisker grundig rundt hele det lille vannet, med vekselvis stekende sol og sluddbyger i trynet... ...men hverken Arnes tradisjonelle utstyr eller mitt "perfekte" utstyr gir utbytte. Neste vann viser seg å være gjenvokst med starr, så vi gjør vegen kort tilbake til hytta. Like ovenfor hytta finner vi flere tomme eggeskall. Har det vært reirrøvere på ferde? Det skal mer enn et tomt og et gjenvokst vann til for å knekke motivasjonen vår den første kvelden. Vi legger i vei mot Langvatnet på den andre siden av elva. Hytteboka sier at det skal være relativt enkelt å få fisk her, men flere skriver også at de har funnet mark i fisken her. Det er ikke så trivelig å lese. Vi følger elva oppover for å finne et vadested, men elva er stor, og vi er i ferd med å gi opp da vi kommer til ei bru. Det var jaggu godt, for vi hadde ikke kommet over tørrskodd uten. Vi prøver noen kast i kulpene ved brua. Etter en 20 minutters tid kommer vi til Langvatnet, og etter ytterligere en times fisking er vi fremdeles like "vassfise". Vi trasker slukøret tilbake mot hytta. Dåapma som kulisse for kveldsfisket. Dåapma er et av Fosens høyeste fjell med sine 644 moh, og Roan kommunes høyeste. Toppen er "treriksrøys" for kommunene Åfjord, Roan og Namdalseid. Dåapma betyr visst "slettelandet" på samisk. Vi stopper ved pytten i vestenden av vannet, for her ser vi at det vaker småfisk. Dette er klassisk desperasjonsfiske. Heldigvis drar vi opp noen småpinner her, og det redder på en måte kvelden. Artig å kjenne fisk på stanga, om ikke annet. I kulpene ved brua er et par mikroskopiske ørreter på land, men disse får friheten tilbake. På hytta spiser vi en eksepsjonelt sen middag før vi køyer. Fiskeoptimismen er fremdeles tilstede når jeg legger meg, kjenner jeg. Det var den også hos Arne, kan jeg konstatere da jeg hører han romsterer i hytta allerede kvart over 6 neste morgen. "Det er kanskje vel tidlig", sier han når jeg kommer opp. "Klassisk overtenning". Vel, jeg har i hvert fall sovet godt, og vi har tenkt å rekke over mange vann i dag, så det er greit å komme seg opp fra morgenen av. Vi trasker i vei mot de høyereliggende områdene nord og vest for hytta. Vi prøver å holde oss bort fra myrene siden disse er våte og tunggåtte nå. Dette er jo barnelærdom; hold høyden og unngå myrene. Her på Fosen må vi glemme barnelærdommen. I liene over myrene er det ofte svært tett vegetasjon, tidvis ugjennomtrengelig, typisk bjørkekjerr. Vi bestemmer oss for å holde oss nede på myrene resten av turen, og det fungerer fint. Første stopp blir ved noen kulper i Vestre Skurvelva i området som på kartet kalles Øyan, ikke langt fra Botnan. Jaggu biter ikke småfisken i kulpen også. Været er fantastisk, og det frister nesten - nesten - med et bad. Vi legger i vei videre oppover, like skitne. Vestre Skurvelva. Fiskeoptimismen skal snart få seg et slag for bøygen. Kort oppsummert fisker vi over Bytjønna, 414-tjønna nordvest for Bytjønna, Nyvatnet og 441-tjønna øst for Nyvatnet uten å kjenne mer enn ett napp eller to. Er vi for tidlig ute? Vi skylder på nordavind og lav temperatur. Bytjønna. 414-tjønna nordvest for Bytjønna. Ellers har vi godt vær og fin utsikt, og høyfjellsterrenget er relativt lettgått, så pessimismen får ikke overtaket på oss enda. Vannene er spennende, og man angriper alltid hvert nye vann med energi og forhåpninger. Særlig 441-tjønna øst for Nyvatnet er et spennende vann. Lite, dypt og høyt til fjells er en fin kombinasjon. Men dessverre er det null aktivitet i vannet. Høydepunktet denne formiddagen blir lunsjbålet i lia ovenfor det store Nyvatnet. En god del hytter rundt dette vannet, så villmarksfølelsen var fraværende her. Vi avslutter runden oppe i høyden på Litlnyvatnet. Vi fisker oss rundt på hver vår side. Ingenting å kjenne her heller. Jeg er i ferd med å ta mine siste kast ved utoset da jeg ser at det plasker i vannet foran Arne. Har han fisk?! For moro skyld har vi på denne turen med oss et sett med walke-talkier, av den billige typen du får på Clas Ohlson. Disse har vi med for å kunne kommunisere når vi, som nå, fisker på hver vår side av vannet. Jeg kaller opp Arne, og han melder tilbake at det dreier seg om "ei sat*ns te' rør" (rør=røye). Såpass, tenker jeg. Her snakker vi vel da om over kiloen. Kanskje to?? Jeg venter i spenning til Arne endelig kommer bort for å vise fram vidunderfisken. Den veies inn til ganske nøyaktig halvkiloen. Overtenning, igjen. Det er så rart med det, når man har fisket en hel dag uten å kjenne noe. Da koker det litt når det først biter. På veg ned mot hytta bestemmer vi oss for å legge veien innom noen mindre vann i myrområdene nordvest for Midtiheia. Den rådende teorien rundt det dårlige fiskebettet er at vannet enda er litt for kaldt oppe i høyden, og vi øyner et håp om at de knappe 50 høydemetrene ned mot myra utgjør den lille forskjellen som skal gi fiskemiddag til kvelds. Det viser seg å stemme. I den ene tjønna er det monsterbett, og vi tar opp 6 fine stekefisker opp mot 4 hekto. En gledelig avslutning på en lang dags fiskestrabaser. Energien er alltid høy på slike tidlige vårturer. Man higer etter å fiske mer, se mer, forflytte seg mer. Vel nede ved hytta vedtar vi å forflytte oss videre mot områdene sørvest for Dåapma denne kvelden. Mange spennende vann i dette området. Når man er i et nytt område må man utforske det så mye man kan. Vi kan ikke henfalle til det late hytteliv. Teltene er i sekken og må snart få lyng under duken. En orm, type hogg-, trives i varmen i solhellingene. Vi tar kveldens forflytning som en ren transportetappe i høyt tempo, og finner etter hvert en nydelig teltplass ovenfor det lille vannet i østenden av Langvatnet. Utsyn, vind mot myggplagen, nærhet til vannet og godt med bålved, samt akseptable liggeplasser. I bakgrunnen på bildet over ser man fjellene på den andre siden av Stordalen. For første gang har vi med oss hvert vårt telt, og uten forkleinelse for Arne, må jeg si at det var ganske deilig. Vi kommer nok til å fortsette med det på slike kortere turer. Kvelden blir en høydare, med bål, fiskemiddag, kaffe, oppholdsvær... ...og solnedgang. Noen slike kvelder ­må man få til på hver tur - det er det man higer etter hele vinteren. Neste morgen er alt som normalt; Arne er oppe tidlig og fyrer morgenbålet, mens jeg kommer luntende en liten time etter. Vi har heldigvis funnet en balanse her, hvor vi begge strekker oss litt i forhold til om vi var på tur alene. Jeg står opp ørlite tidligere enn jeg egentlig vil, og Arne tøyler morgen-rastløsheten litt før vi starter dagen for fullt. Det som ikke er så positivt denne morgen er at det begynner å regne akkurat i det jeg tar steget ut av teltåpningen. Vi tenker først at dette bare er noen dråper som vil passere over, men det skal vise seg at værgudene gjør vårt tidligere omtalte naive godværshåp til skamme. Dagens fiskeøkt skal avvikles i området mellom Østre Skurvelva og Finndalsheia. Flere spennende vann her, og optimismen er som vanlig stor, på tross av at regnet ikke ser ut til å holde opp. Det viser seg at dette skal bli en betydelig bedre fiskedag. Jeg kommer ikke til å navngi vannene vi fisker i denne dagen. Håper folk har forståelse for dette. Lokalkjente og folk som kan lese et kart vil nok uten problemer kunne si hvilke vann vi har vært innom likevel. Litt av grunnen til dette er at vi finner bålplasser med tomme ølbokser etc. vet et av disse gode vannene. Dette kan tyde på at vannet allerede er kjent som et bra vann. Jeg mistenker at folk som legger igjen tomgodset sitt ute i naturen også har dårlig moral når det kommer til fiske. Det er mulig jeg er fordømmende, men jeg ser det liksom for meg: Guttetur med masse øl opp til vannet hvor man har hørt at det skal være bra fisk. Gjør gjerne det - men ta for f*** med tomgodset hjem i stedet for dette halvhjertede forsøket på å stappe 10 ølbokser under en stein. Vi labber i vei videre innover i terrenget, og allerede i første vika er det fast fisk for oss begge; en halvkilos ørret på hver av oss. Herlig start på dagen! Nå kan vi slippe ned skuldrene og nyte resten av dagen - selv om det høljer ned og blåser surt. Vi fortsetter videre til neste vann, og også her hugger det til; nok en knapp halvkilos ørret på meg. Arne mister en like stor en. Et spennende vann hvor man sitter med en følelse av at her finnes betydelig større fisk. Surt vær i høyden. Det er tid for lunsj, og vi finner et fint sted med fin utsikt. Vi er ganske høyt til fjells, og det regner godt, men på mirakuløst vis finner vi furuved og klarer å gjøre opp et bål slik at det blir bålkaffe også til lunsj. Det siste vannet vi avfisker byr på et vannvittig bett, men dessverre er fisken litt mer småvokst her. Vi drar hatten godt ned i øya og trasker tilbake mot leiren, via et av de første vannene vi var innom i dag tidlig. Og igjen er halvkilosørretene skikkelig på hugget! Vi drar opp tre til av dem, og vi kunne sikkert tatt flere. Alle er spreke og byr på en liten kamp. I dag fikk vi det bettet vi hadde håpet å treffe. Vi registrerer at det er stor forskjell på mageinnhold og fargen i kjøttet på to like store ørreter tatt samtidig i samme vik. Den ene er knall rød og helt stappfull av mygg, mens den andre er hvit og uten en eneste mygg i magen. Hvorfor? Er det så store individuelle forskjeller i kosthold? Ikke overraskende er det den lange, slanke fisken som er hvit i kjøttet, mens den kortere, smellfeite er rød. Vi trasker tilbake til leiren godt fornøyde med dagen. Nå gjenstår det å forflytte seg ned til Tekssjøen. Vi vil ned hit i kveld, for i morgen tenker vi å ta turen opp i fjella på andre siden av Stordalen. Tekssjøen, dette vannet helt øverst i Stordalen er visst et vanlig turmål for åfjordinger. Ikke akkurat urørt villmark, men et fint område som er verdt et besøk. Vi slipper oss ned i dalen langs elva som kommer ned fra Skurvtjønnin. Det var trolig et feil valg, for vi havner nede i den tette, våte krattskogen, og det går ikke lang tid før vi er gjennomvåte. Litt spesielt terreng her øverst i Stordalen, inn mot Tekssjøen. Dalen deles liksom i to av en høy, langsgående rygg. Billedskjønt ved Tekssjølona, like under fossen fra Tekssjøen. Fristende å prøve fisket, men vi er kalde og våte, og det ser ut til å være bare småfisk som vaker. Vi marsjerer videre mot Tekssjøhytta. Vi tenker å finne en leirplass i vika like i nærheten av denne. Vi drømmer om et gigantisk furubål som skal varme kropp, sjel og klær. Det er kun en ting jeg ønsker å kritisere Åfjord fjellstyre for, og det er tykkelsen på bordene på bruene i området. Jeg synes man burde kostet på seg to-toms bord her. Det føles slettes ikke trygt med 25 kg på ryggen, og vi ser knekte enkeltbord og mange bord som er byttet ved flere av bruene. Bildet over er fra brua over elva like over Tekssjølona, på stien mot Tekssjøhytta. Tekssjøhytta ligger idyllisk, men skjermet til helt i den sørvestre vika av vannet. Hytta er tom. De siste kilometerne har tankene begynt å spinne rundt en delig, varm hytte å tilbringe kvelden og natta i. Vi ser hengelåsen på døra, av typen med firesiffers kode, samme som på Botnstua. Vi forsøker en kode, basert på - la oss kalle det - kvalifisert gjetning, og jammen tror du ikke at låsen åpner seg. Vi står nå ovenfor et dilemma som har to aspekter ved seg. Vi har ikke betalt for hytta, og det er ikke pent å ta seg til rette sånn uten videre. I verste fall kan det komme noen som har leid hytta, og da blir vi tvunget ut i den kalde, våte natta. Dette tar vi egentlig ikke så tungt. Vi kan betale for oss på etterskudd, og det er svært lite sannsynlig at det kommer noen inn hit på denne tiden, i dette været. Det som verre er, er at villmarksstoltheten vår får seg et kraftig slag for baugen. Er vi så veike at vi ikke tåler å bli våte? Er vi av det kaliberet som higer etter komfort med en gang buksa blir våt? Svaret viser seg å være "ja, det er vi". Vi unnskylder oss selv med at dette er en kosetur og at det må være lov og at vi kunne ligget ute om vi måtte og at blablabla. Vi styggkoser oss i hytta gjennom kvelden. Vi fyrer hardt, tørker både kropp og utstyr, og tilbereder all fisken vi har fått i løpet av dagen. En ny favoritt, som fra nå av alltid skal være med på tur, er Lofotens fiskesuppe. For en herlig avveksling fra å spise fisken "bar". Jeg kan ikke forstå at jeg ikke har prøvd dette før. I de sene kveldstimene fyrer vi et digert bål på bålplassen utenfor hytta. Det er tross alt pinseaften. Vi koser oss med en liten avec og nyter solnedgangen før vi med litt dårlig samvittighet kryper til køys (eller var det korset?). Vi våkner til nydelig vær neste morgen, fremdeles gode og mette etter gårsdagens fiskefråtseri. Vi ordner opp i hytta og skriver lovnader i hytteboka om å gjøre opp for oss i ettertid, før vi legger i vei skrått oppover dalsiden mot Kastbotnvatnet. Jeg hadde forventet at terrenget var mye brattere, basert på det vi så fra andre siden av dalen, men heldigvis er det slakt og fint terreng oppover lia. På bildet over skimtes Tekssjøen. Hytta ligger i den nærmeste vika, til høyre for haugen midt i dalen. Finnvollheia i bakgrunnen. Oppover lia får vi utsikt mot området på den andre siden av dalen, hvor vi har tilbrakt de siste dagene. Skurvtjønnin skimtes bak til høyre. Stordalselva i dalbunnen. Stordalen nedstrøms. Botnstua ligger i det tetteste skogholtet til høyre for Habroheia, som er det fremste fjellet litt til venstre i bildet. Pause for hydrering. Etter et par timer har vi tatt oss over kneika og ned lia mot Kastbotnvatnet. Kastbotnvatnet er stort og vakkert, med bratte lier og skrenter på flere av sidene. Vi tenker ikke å slå leir her, men vi tar en liten lunsj nede i vannkanten på nordsiden. Hele den nordre lia er tett bevokst med bjørkekratt. Det er vi glade for, for vi skal enda høyere, og håper vi kan få fyrt et bål også der oppe. Sola steker som besatt der vi sitter, og vi kan kaste skjorta. Jeg er sliten og døsig og dupper av i lyngen en liten stund. Vannet er helt speilblankt, så vi gidder ikke fiske. Jeg skvetter opp av halvsøvnen når jeg plutselig ser et vak 10 meter rett ut for der vi ligger. Jeg er så døsig og lat at jeg gidder ikke reise meg, men jeg tipser Arne om vaket, og han bærer seg litt før han reiser seg og tar et umotivert kast. Men fisken tar, og Arne lander en halvkilos. Sjelden har så liten innsats resultert i så bra fisk. Litt mer motivert fisker vi oss videre bortetter det nordre landet, og det resulterer i nok en sprek liten halvkilos for min del. Vi forlater det sjenerøse Kastbotnvatnet og traver i vei mot dagens mål. Oversiktsbilde tilbake (mot nordøst). Helt i bakgrunnen skimtes Dåapma og Finnvollheia, om jeg ikke tar helt feil. Finnvollheia er det høyeste fjellet på Fosen med sine 675 moh. Nedre Sandvatnet. Vi har blinket oss ut dette vannet fordi det ser spennende ut - og fordi vi har sett en turrapport som forteller at man for 10 år siden tok en brukbar fisk i dette vannet, hvis det var dette vannet da... Mer skal det altså ikke til. Vi er glade for å se at vi lett kan finne bålved her, og vi får akkurat presset ned begge teltene i vannkanten på nordsiden. En fin leir. Været er mer skiftende nå, og det dukker opp mørke, truende skyer på himmelen. Vi nøler ikke lenge før snøret er i vannet. Vi fisker på hver vår side og satser på å møtes diagonalt over vannet fra leiren. Jeg fisker etter alle kunstens regler, men alt jeg kjenner er noen få forsiktige hugg. Når vi møtes i vika på bortsiden har Arne tatt 3-4 småfisk, men det er alt. Et lite antiklimaks dette, men det må jo nødvendigvis bli slik når man bygger opp forventinger inni hodet basert på et usannsynlig tynt grunnlag. Vi tar også den korte turen opp på det Øvre Sandvatnet. Prosedyren gjentar seg her - kun noen napp. Fiskeøkten blir ikke lang, for det blåser kraftig nå, og det begynner så vidt å dryppe fra oven. Vi haster tilbake til leiren. Med et nødskrik får vi fyr på bålet. Man lærer visst aldri at man skal ha tørr tennved tilgjengelig, uansett værutsikter. Middagen inntas mens regnet intensiveres. Vi ser etter hvert ingen vits å drøye denne kvelden lengre, og kryper inn i teltene. Jeg var ikke forberedt på mange timer i teltet, men heldigvis finner jeg noen gamle nedlastede filer og podcaster på telefonen som kan underholde meg til jeg bli trøtt. Sammen med en hel plate sjokolade gir dette noen trivelige timer i teltet mens regn og vind pisker mot veggene. Dessverre har jeg slurvet med en bardun i fotenden av teltet, slik at ytterduk og innertelt kommer i kontakt når jeg strekker ut føttene. Soveposen blir litt fuktig, men det gjør ingenting når dette er siste natt. Har slitt litt med dette på mitt Anjan 2 - jeg får ikke trukket ytterduken langt nok ned og stramt nok, slik at det blir litt fuktig nederst på veggene i innerteltet. Jeg sover godt igjennom hele natta og våkner ikke før jeg hører Arne stå opp utpå morgenkvisten. Vinden har løyet, heldigvis. Arne hører at jeg våkner, og sier: "Husker du da vi opplevde alle lavtrykks mor ved Ravadasjavri? Nå er bestemora på besøk". Jeg åpner teltet og stirrer ut i ingenting. Jeg ser ikke engang Arne ved bålet, så stinn er tåka. Temperaturen er ikke mange grader over null, og det er en sur trekk i lufta. Jeg spiser frokosten i teltet, og vi pakker ned og gjør veien kort ned lia mot dalbunnen. Når vi kommer ned i den skogkledde dalen letner været litt, og vi tar en fiskestopp ved Østre Hyttjønna, som skimtes midt i bildet. Et overbefolket vann skal det vise seg. Veien videre mot Stordalselva går over høyden mellom Hyttjønnåsen og Middagshaugen, som er de to haugene på bildet over. Vi husker snart at vi har glemt å markere hvor brua over elva ligger, og det koster oss både tid og krefter. Dalen er ganske vill og heftig her, og det er ikke mangle plasser man kan krysse uten å sette liv og lemmer på spill. Etter litt opp og ned langsmed elva dukker endelig brua opp, og da er vi straks ved bilen. Som turområde kan Fosen anbefales. Du finner variert natur her, selv om myr og lynghei dominerer. Du finner også plenty med spennende fiskevann. Vekta vår stoppet på halvkiloen, men vi tok til gjengjeld mange av disse. Det kan tyde på at det finnes en god bestand av større fisk. Mitt inntrykk er at området er lite besøkt utenom fuglejakta, så her kan du finne fred om du søker til de rette områdene. Aberet med Fosen er utvilsomt været. Det skifter fort, og det er mye nedbør i disse kystnære fjellene. Vi takker Åfjord fjellstyre for fine hytter og passende nivå på tilretteleggingen. Selv om bruene føles noe utrygge er man avhengig av disse om man ikke vil vade. Da er det bare å planlegge en høsttur!
    1 poeng
  48. Startsted Turen startet med båt fra Holand i Holandsfjorden ca 15 km etter Svartistunnelen. Her går båten Isprins ofte i sesongen. Båten går fra en annen plass enn det den gjorde tidligere. Det er likevell godt merket med skilt hvor du parkerer. Da det er mange turister som drar for å se Engabreen kan det være rift om parkeringen der. Været var bra og båtturen er så kort at det ikke var nødvendig å kle noe på seg denne dagen. Båtturen tar 10 minutt Ved kaia på den andre siden går det en bred grusvei opp til Svartiskroa hvor det er mulighet for å kjøpe mat og overnatte. Det er også mulig å leie sykel fra kaistedet. Innmasjen mot svartisen er såpass kort og fin at det ikke er nødvendig. Det er ca 4 km til foten av Engabreen i flatt og lett terreng. På en dag som dette ble det såklart en is på Kroa. Viktig å støtte lokalmiljøet Engabreen sett fra Svartiskroa Turen Det er ikke vanskelig å merke når man kommer nær Svartisen. Området oppleves som kjøligere når det suser vind ned gjennom breesprekkene. Ruten herfra går mot breen og skrår venstre oppover før den kammen på toppen. Uten at jeg selv sitter med noen oversikt virker det som Engabreen har blitt betydligere mindre iforhold til bildene man ser fra tidlig 80-tallet. Her er det ikke mye is igjen. Disse svabergene har mange gyldne og rustne farger. Kan likevell tenke meg det må være et mareritt å komme sjangle ned her når underlaget er sleipt. Det er satt opp litt kjettinger i starten, men det hjelper kun på det lille området hvor de står. Området oppleves som dårlig merket og jeg måtte orientere flere turister som bare skulle til breen men som var påtur opp til selve Tåkeheimen i ren uvisshet. Er ikke til å nekte at stedet fremdeles trekker mye turister. Var glad jeg ikke var her tidligere i fellesferien. Vi startet turen ganske sent på ettermiddagen. Planen var egentlig å telte ved breen, men ''planer'' har en tildens til å ofte forandre seg. Vertfall på mine turer. Vi skulle heller gå halveis opp å telte hvor vegetasjonen ble grønnere. Kan ikke si det var noen steder man kunne sette opp teltet uten å ha masse skarpe stener liggende under. Hele turen er en lang motbakke med nye topper for hver du bestiger. Såkalte ''luretopper''. Det går likevell veldig fort. Her slukes det høydemeter. Skal ikke stå på dårlig humør vertfall. Kombinasjon av fantastisk omgivelser og fint turvær med litt vind gjør fort opplevelsen bedre. Når sola går under blir det fort mørkt. Uten å ha hytten i sikte viste jeg det ikke kunne være langt igjen. Bruker å ta med GPS på alle nye turer slik man får sporet turen og ha oversikt hvor mange km det er igjen. Best å være på den sikre siden. Er vel ikke uten grunn for det heter ''Tåkeheimen''? Tåkeheimen "Institutt for uhensiktsmessig vær" Vi kom fram opp til hytten 21:55. Ute satt det 2 andre gjester som var Norske. Heldigvis var ikke hytten fylt til taket med personer fra alle nasjonaliteter. Er kanskje grunnen til jeg alltid tar et telt med. Etter å ha kommet opp ble jeg overrasket over standarden og beliggenheten på hytta. Det er dekning og muligheter å ladde telefonen gjennom solcellepanelet på hytten. Det er også et rom avsperret for fotvandrere som tilhører NVE. Ute er det en liten helicopterplass som er merket med små stener i en sirkel. Sikkringsbua hvor man kan sove 4 personer og hvor hund er tilatt. Her ligger også utedoen. Det er altså 2 hytter her. Ikke lenge etter ble det seende slik ut da månen la seg over Svartisen. Forsåvidt også et vakkert syn. Det var rimelig intens vind hele oppholdet her. Syntes det er utrolig disse hyttene i det hele tatt enda klarer å stå stødig her såpass utsatt som de ligger. Inne på Tåkeheimen Utrolig fin og ivaretatt hytte med mye historie og gammelt utstyr i taket. Det er 4 sengplasser nede og hems med opptill det dobbelte på begge sidene. Det er knagger overalt og mulighet for å heise opp tørkestativet som er plassert over ovnen. Soverommene har rikelig med ventiler som det suser voldsomt i og store nye vinduer med fenomenal utsikt. På baksiden av sikringsbua kan man se breen så langt øye rekker Neste dag våknet vi til knallvær og Helgelandsbukken (1454) måtte såklart bestiges, nå som vi nesten var på toppen allerede. Ruta opp til fjellet går forbi hytten så det er mange fotvandrere som passerer forbi. Ute er det også en benk man kan sitte på i le på forsiden av hovedhytta. Like etter hytta blir det litt kløyving blant store stener et stykke. Dette er bare 10 minutt fra Tåkeheimen som ligger like nedenfor. Like ovenfor kommer man på et platå og turen forsetter i betydelig lettere terreng. Anser oss som heldige som fikk slikt vær. Store deler av turen er utsikten upåklagelig. Fra toppen kunne vi se helt til Lofoten. Det er et lite parti på turen som krysses på snø. Var problemer med å finne vann på hytta uten å måtte gå langt ned på breen for å hente breevann mange er skeptiske til. Var heller ikke notert noen steder i permene på hytta hvor man kunne hente vann i området. Tok derfor å fylte vannflaska med så mye snø jeg kunne her. Toppen av Helgelandsbukken hvor fjellet stuper ned til Holandsfjorden. 2 Like bilder hvor det ene er tatt med vidvinkel og andre med telezoom. Likte effekten man får av en oppblåst bakgrunn. Turen opp fra hytta tar ca 1 time. Terrenget er relativt lett å gå på sålenge det er tørt. Siden været var så fint kunne man likså være her en dag til. Er utrolig man kan sitte inne i en slik hytte å nyte utsiken mens man spiser frokost, lunsj og kveldsmat. Tatt like nedenfor hytta. Turen opp med passe oppakning virker lang og tung. Heldigvis har stien en ganske fast og stabil grus som gir godt grep ned som opp. Man fikk følesen hvor liten man egentlig er i det hele. Engabreen er kanskje den meste kjente med området men det er jo bare en liten brøkdel når man kommer lengre opp å ser hvor langt breen faktisk strekker seg. Utsikt fra stua på Tåkeheimen. Hytta har rikelig med vinduer, også på soverommene. Dette er absolutt en hytte jeg kommer til å besøke igjen. Tenkte det måtte vært fint å kunne dra opp hit på ski fra Fykan vinterstid. DNT opplyser at de arrangerer turer opp hit i påsken. Takk for turen Artikkelen ble oppdatert 09.09-2016 Med høyoppløselige bilder.
    1 poeng
  49. [gallery600x480] [album]448[/album] [/gallery] Produkt Warmpeace Viking 1200 Levert av Hekta På Tur Veiledande pris kr. 5.499 Fast lågpris per 2016 kr. 3.999 Fakta frå leverandør Vekt: 1.760 g Fyllvekt: 1200 g Volum komprimert: 13 l Dunspenst/Cuin: 600 EU 700 US Fyllratio: 90/10 Temperaturangivning EN standard 13537: T Comfort -10 °C T Limit -18 °C T Extreme -38 °C Fakta frå Fjellforum Vekt pakka i kompresjonspose: 1.836 g Vekt kompresjonspose: 135 g Vekt pose: 1.701 g Fakta om testperson Kvinne 34 år. 167 cm og normalvektig. Van med å ligge ute, ikkje spesielt frossen. Testkriteriar Vekt og varme Pakkvolum og dunspent Dunvandring og kvalitet på saumar Komfort og brukarvennlegheit Pris Om posen Viking 1200 er den varmaste posen av i alt fire modellar i denne soveposeserien frå Warmpeace. Den har ein romsleg mumiefasong, med tettsittande hette og varmekrage. Glidelåset er tovegs YKK, med ein brei dunfylt kuldeklaff på innsida. Det er lagt webbing (stivt band) langs glidelåset, som skal hindre det frå og kile seg. Ytterstoffet er Loft Nylon DWR+. Dette er vassavvisande, skal tole høg belastning og er lett. Modellen kjem i tre ulike storleikar for personlengde inntil 170 (short), 180 (regular) og 195 cm (large), med glidelås på venstre side. Posen er sydd med Z-kammer. Det vil seie at kammera overlappar kvarandre. Tanken er å unngå kuldebruer som typisk vil oppstå med vanlege kanalar sydd med gjennomgåande saumar. Sjå bilete i karusell. Posen er handfylt hjå ei familiebedrift i Tyskland, som har arbeidd med dunprodukt sidan 1952. Dei føretek også den siste kvalitetssjekk av produkta før dei sender dei frå seg. Dunspenst er oppgitt med minimumskvalitet. Foret i alle Vikingposane er av pustande svart stoff. Det pustande stoffet skal syte for fukttransport båe vegar, og den svarte fargen er valgt for å kunne nytte ein kvar gløtt av sol i fjellet til å få tørka ut fuktigheita me slepp ut i posen i løpet av natta. Ekstrautstyr: For den som likar enno betre plass enn det posen byr på, kan ein kjøpe seg auka omkrets på posen i form av ein dunfylt kile som er kompatibel med glidelåsa. Denne heiter Warmpeace extender og ligg per 13.04.2016 til kr. 799 Forklaring av nokre viktige omgrep Dunspenst: Duna si spenst og evne til å utvide seg vert rekna i ein skala som heiter cuin (cubic inches per ounce). Dess høgare cuin dess høgare spenst og evne til utviding. I praksis vil det då fungere slik at om ein tek like mange gram dun med låg og høg cuin inn i same jakke med same materialar, vil den med høg cuin isolere betre. Dette fordi spenst og utviding dannar eit større isolerande luftlag enn duna med lågare spenst. Konsekvensen av dette er at ein, gitt like føresetnader elles, treng mindre mengder dun for å oppnå ei bestemt isolerande effekt, dersom ein nyttar dun med høg cuin. Desse faktorane påverkar i stor grad kor godt posen let seg komprimere og kva den veg. Skalaen for US dunspenst og EU dunspenst er noko ulik. 600 EU er omlag det same som 700 US. Dunblanding seier noko om det prosentvise tilhøvet mellom dun/fjær. Ein pose merka med 95/5 dun/fjær har det varmaste blandingstilhøvet du kan få, med 95% dun og 5% fjær. Dei fleste dunprodukt i dag ligg frå 80/20 og oppover. Høg andel dun og høg cuin kostar, likeins gode materialar. Test av dunposar og ein dunpose sin kvalitet må difor alltid sjåast i samanheng med pris. Tilhøve under testing Posen har til no 15 bruksdøger. Desse har gått føre seg med eit temperaturspenn frå -20 til 0 °C, i tørt vær, og i skikkeleg vestlandsfuktig vær. Den har vore med i arcticbeddingen på pulktur, og den har vore kraftig komprimert og pakka i botnen av storsekken. Den har blitt brukt som om den var testars eigen pose, med det minimum av forsiktig handsaming det innebær å være i underteikna sine hender. Vurdering Ein finn lettare posar enn denne, som er like varm og meir komprimerbar. Ein kan også finne dunposar som er rimeligare og like varme men langt tyngre og mindre komprimerbare. Dette handlar om å sjå eiganskapane vekt, komprimerbarheit, kvalitet og varme i samanheng med pris, og konkludere med omsyn til balansen desse faktorane imellom. Vekt og varme Posen har vore brukt i temperaturar på mellom 0 og -20 °C, og prestert godt under alle tilhøve. Posen er angitt med komfort temperatur for tester (kvinne) på -10. Tester opplever at posen er langt varmare enn angitt. Ved minus 10 holdt underteikna varmen, til tross for at liggeunderlaget var hakket tynnare enn eg likar i minus 10 (låg isolasjonsevne, eller R-verdi.) Med tjukkare/doble liggeunderlag, held underteikna varmen i denne posen i -20 °C. Eg har aldri hatt så varme netter for så låg vekt, i denne prisklassa. Skal ein ha dei same temperaturangivelsane i ein lettare pose, må ein rekne med eit langt større utlegg. Konklusjonen er at temperatur sett i forhold til vekt er meget bra, betre enn det som var oppgitt. Du kan lese meir om EN standard her, og meir informasjon om R-verdi på liggeunderlag finn du her. Pakkvolum, dunspenst, dunvandring og saumar Posen ligg i mellomklasse kva gjeld pakkvolum sett opp mot angitt temperatur, til tross for bra dunspenst. Forklaringa ligg nok i ei fyllmengde på 1200 gr. dun. Det må nødvendigvis gi noko volum, sjølv med høg kvalitet på duna. Derimot opplever underteikna at pakkvolum opp mot opplevd temperatur er meget bra. 13 l for ei god natts søvn i minus 20 kvalifiserar til eit opprykk på volumvurderinga. Dette må nok også sjåast i samanheng med at ein oppgir minimumsstandard på dunkvaliteta, og ein kan rekne med at det er mykje dun med høgare kvalitet enn 700 cuin i sving. Kompresjonstrekket er solid, og kan verkeleg jobbast med utan at noko ryk sundt. Spennene er noko trege. Til gjengjeld glid dei ikkje opp før du løyser dei med handemakt. Posen hentar seg raskt inn etter kompresjon, ofte langt raskare enn "naboens" langt dyrare pose i samanliknbare klasser. Duna "fell på plass" nærast av seg sjølv, og arbeid med å "fluffe" opp og omdistribuere dun i posen finn ikkje stad. Gi han to rist i det du trekk han ut av posen og hiv han på underlaget, og det har ordna seg sjølv. Eg opplever at det skuldast utforminga på kammera i kombinasjon med dunmengda. Eg opplever også at eg av same grunn, i mindre grad enn med mange andre dunposar, opplever kalde punkt på pundersida når eg ligg. Dette gjorde nok sitt til at posen var varm nok til meg og holdt temperaturangivelsen, også den gongen liggeunderlaget ikkje var optimalt. Nokre få dunfjon har funne vegen ut av posen og inn i teltet. Dette er så få, og dei er så små at det nesten ikkje er nevneverdig. Eg har hatt dunjakker i ei prisklasse eg ikkje likar tenke på, som har lekt meir dun enn dette, med mindre hardhendt behandling. Med 15 netter har eg litt lite grunnlag for å seie noko om haldbarheit på saumar og handtverk elles. Førebels kan eg seie at saumane verkar solide, med tette, faste sting og god slitestyrke på tråd. Handtverket elles er upåklageleg. Komfort og brukarvennlegheit Hetta sitt godt, og ein får snurpa den godt igjen ved behov. Den har bra med dun, og vert opplevd som eit godt vern mot varmetap. Kuldekragen var eg i utgangspunktet skeptisk til, då endane på den berre så vidt overlappar kvarandre, og då utan borrelås, knapp eller noko anna form for feste. Skepsisen min har dog blitt gjort til skamme. Kragane tettar seg ved stramming fint til over skuldrane, og er med på trekke heile hette/halssystemet tettare på kroppen. Faktisk kan det tenkjast at den manglande overlappen med feste gjer at kragen legg seg finare til kring halsen, uten klumpar og bulkar som lagar opning for varmetap. Glidelåset er tovegs, eit must for slike som meg som vil ha det varmt kring nakken men som ofte vaknar av at føtene står i kok. Det er også ein føremun å kunne opne ved føttene på morgonen før ein kryp or posen, og få lufta fukt ut av fotenden medan posen framleis er varm. Eg har til gode å kile glidelåset, noko eg sett stor pris på både når det hastar og elles. Eg har ikkje merka noko form for kuldebru langs glidelåset, så kuldeklaffen gjer nok jobben sin. Det svarte foret i posen tørkar fort, og det funkar særs bra med tanke på å nytte kvar en liten gløtt av sol til å få varma opp å tørka ut nattas fukt. Dei fleste som har prøvd å varme opp og tørke noko i sola, anten det er for å få festevoksen til å gli lettare på skia eller å få tørka tekstilar, veit å sette pris på denne vesle detaljen som fargen på fôret utgjer. Ytterstoffet skal være vassavisande og funkar også slik i praksis. Underteikna er glad i å ta den første morgonkaffien i posen, og rett som det skvett vert det noko slubbing. Dette tørkar fort, og ser ikkje ut til å trekke inn til duna. Komforten er upåklageleg. Den moderate mumiefasongen gjer at det er mogleg å bevege seg litt i posen, utan at han vert så stor at det for ein person med "gjennomsnittleg" kroppsmasse vert for mykje å varme opp. Posen er mindre glatt utvendig enn ein del andre posar eg har prøvd, og innerstoffet vert opplevd som passeleg glatt med tanke på å kunne bevege seg utan at det "heng" fast i klea. Klimaet i posen er godt, over eit breidt spenn av temperaturar, noko som indikerar gode materialval både utvendig og innvendig. Regular vert opplevd som rett storleik til meg, og vil nok funke også for folk som ragar litt meir over bakken enn mine 167 cm. Førebels konklusjon Nesten uavhengig av korleis det går i vidare test er dette allereie veldig mykje pose for pengane. Den er funksjonell og komfortabel, med god komprimerbarheit og låg vekt sett i lys av varme og pris. Allereie ein soleklar favoritt hjå underteikna, og definitivt mitt val når det skal fornyast i familien. Dette skjedde med posen i det vidare Posen skal brukast vidare, med ei evaluering av tilstand etter 50-60 bruksdøger og igjen etter førstegangs vask.
    1 poeng
  50. Koteletter/entrecote, potetmos, en sekser med øl, brød, pålegg, kaffe, iste, sjokolade og nøtter. Samt en real eller to i backup.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.