Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 03. juni 2017 i alle områder

  1. Nordre Dyttholknatten i Vassfaret, vanligvis en eventyrlig utsikt herfra, men lavtliggende skyer dekker over dalen, men videre innover i høyfjellet er sikten brukbar
    10 poeng
  2. Da sprakk jeg, og nå ER en tarp kjøpt. (Dog ikke der den var på tilbud tidligere, men her kostet den ca. det samme til fullpris...) Det var samme sted som en dorullholderpose var omtrent billigst, så da ble det en sånn også. Og en sånn kjempelang skje, for den er veldig god så jeg kjøper gjerne en til istedenfor å betale porto som kostet ca. det samme... Sånn går dagene. Sånn er det når man får mai-lønning med masse overtid på.
    7 poeng
  3. Har kjøpt meg stor enebolig på 330m2 ! Så nå blir det litt færre fjellturer i sommer enn jeg hadde tenkt. Men stor hage til bålfyring, og veranda til overnatting året rundt. Så dette blir fint.
    5 poeng
  4. Slenger inn et hint om å følge med på Dixie's ferd langs Pacific Crest Trail: Hun har nå kommet 6-7 episoder avgårde, og nærmer seg fjellene... Fantastisk filming, fantastisk klipping, med "live"-følelse.
    5 poeng
  5. Da har jeg fått turen til Gisløyskaga i bloggen. Det var ikke så langt, men fint nok. Har ikke gått der før, men det er en populær tur, forståelig nok. Lettgått. Men jeg ble seende så mye på fugl underveis, at jeg måtte kjappgå returen, så det kjentes i beina flere dager etterpå. Veldig bra, det har jeg nok godt av. I hvert fall, vil du se så er flere bilder i bloggen HER selvfølgelig.
    3 poeng
  6. Jeg vil gjerne her også reklamere for ChrisIsAwesome. Enormt flink fotograf og filmskaper. Alle holder god kvalitet, men kanskje en av de beste er Alcove om en tur sammen med grunnleggeren av backpackinglight.com. Sjekk traileren:
    3 poeng
  7. For å spore tilbake til miljøvern som trådtittelen inneholder. Jeg synes dette er viktig ift eget verdigrunnlag, uavhengig av "klimadebatten". Det kan være så enkelt som "sporløs ferdsel" i marka vs de populære teltplassene som har store område rstubber av busker og trær fordi mange nok bare skal ha "litt" ved til et bål. ..til å prøve å se hva som er mer globale utfordringer. Jeg sykler forresten tilnærmet hver arbeidsdag ifbm jobben, uten at dette argumenteres med miljøhensyn, i stedet et det praktiske årsaker. Og tilfredsstillende å kunne bruke litt av reisetiden i aktivitet. Bilen brukes på langturer, for å være enda mer aktiv det kjøreturen ender. Samtidig så er det viktig å skille mellom påstander og fakta. Jeg blir ikke overbevist av at noen tror en mann gikk på vannet for et par år siden. Jeg trenger litt mer fakta for å bli overbevist. Samtidig så er der viktig se på hva statistikk/trender av fakta sier sammenlignet med nå-situasjon og historiske data. OG det er viktig å skille mellom, og være tydelig på, argumentasjon mellom lokale milljømessige fordeler og et globalt miljøregnskap. Å kjøpe seg klimakvoter andre steder har jeg f.eks. null tro på annet en som "syndsforlatelse" for å tilfredsstille egen samvittighet samtidig som man lukker øynene for realitetene at det er lite sannsynlig at klimakvoten fører til mindre utslipp andre steder.
    3 poeng
  8. Med fare for å fornærme noen så er jo dette med å ikke dele, egoisme, noe som er mest synlig på sentrum til høyre side av politikken. Et visst parti med blant annet oljeministerposten stikker seg spesielt ut. En vil ikke at samfunnet skal dele hvis du ikke nytter godene direkte, men vil gjerne fordele kostnaden på det en selv bruker/nyter. En typisk holdning jeg ser her i Bergen er at mange vil at alle skal bidra kollektivt når det gjelder f.eks. samferdsel: j.f. motstand mot å øke bompengebelastningen, staten burde heller finansiere via generelle skatter til alle. Men når det gjelder velferdsredistribuering (som eiendomsskatt, formueskatt og arveavgift) så vil de ikke dele. Og i forhold til kultur vil de gjerne at dem som bruker sånt (de som går på teater, opera og ser på kunst) skal betale - dette skal ikke finansieres av staten. Jeg har ikke noe fasit, men når det gjelder miljøet så er jo det klart at en må gjøre dette kollektivt. Likevel kan det bli for lett å tenke at "det jeg gjør nytter ikke allikevel så da kan jeg bare fortsette". Formidlingen av hva en kan gjøre, og lobbyering for en klimavennlig avgiftspolitikk (med gulrot for elbil fremfor fossilt brennstoff, subsidiering av kollektivtransport: se til Sveits), må endres. Nå er det altfor mye fokus på at ting går til helvete. Krisemaksimering, selv om det er sant, fungerer dårlig. Mottakeren vil bare avvise budskapet eller ignorere det. PS. apropos velferdsredistribuering har Thomas Piketty en ganske fiffig økonomisk modell som flytter midler fra rike til fattige. Forutsatt at en hindrer dem å flytte ut til skatteparadiser da.
    3 poeng
  9. Eg skjønar Med eit telt utan asymetriske innganger vil eg i mange tilfeller sleppe greit unna og ha ein inngang le, ved å forhalde meg til dominerande vindretningar for området. Dit vinden kjem frå , og dit den truleg vil dreie ved eit skifte. Her hjå meg er det som regel vestlege retningar som dominerar, i ein eller annan variant. Om eg plasserar teltet i henhald til det, med dørene mot aust/nordaust vil det ofte vere tilstrekkeleg. Skulle han dreie på aust er han som regel så fin her på desse trakter att det ikkje gjer noko Evt kan eg dra vekslar på den største fordelen med kuppeltelt; løsne en bardun eller to og snu teltet i ei handevende. Altså, eg ser fordelen, men stiller spm ved om den for meg hadde vore avgjerdande om der var andre specs ved teltet eg synes var særs bra Om valget stod mellom to "prikklike" telt, kunne det dog bikka valget. Eg skal dog ikkje ver bombastisk på noko vis, då eg har dvelt lenge ved eit evt kjøp av kuppeltelt, til tross for kor praktiske dei er. Eg greier ikkje heilt "trivast" (?) i dei (les; får ikkje go`kjensla) og endar opp med å tenkje at eg skal kjøpe meg eit nytt Nallo2. Og slik går nu åran
    3 poeng
  10. Ble en kveldstur i Nordmarka syd i dag
    3 poeng
  11. Noen rolige sykkelturer og nærturer de siste dagene for å få 7-fjellsturen ut av beina I går ble det standardturen min (Damsgårds-, Olsok-, Holefjellet) med standardbildet - nå begynner det å bli skikkelig grønt her: I dag ble Kringsjå-Nipedalen over Holefjellet og Gravdalsfjellet. Det gikk faktisk skikkelig fort opp til toppen av Gravdalsfjellet, beina var piggere og mer smertefrie enn de har vært på mange måneder - kanskje en mild form for superkompenseringseffekt? Uansett deilig å oppleve små korte øyeblikk av den der lavtflyvingsfølelsen over kupert terreng igjen På toppen kunne jeg trekke pusten og skue mot Løvstakken og den fjerne Folgefonna, før jeg dro nedover forbi Viggohytten - kunne ikke huske at den var malt siste jeg dro forbi, så det har nok skjedd i vår en gang:
    3 poeng
  12. Telttur med min sønn i helgen i fantastiske Hausdal, Bergen. Tok bussen i går til Gullbotn og gikk over Gullfjellmassivet via Gullfjelltoppen 987m, Gullfjellet 914m, Søre Gullfjelltoppen 962m, Sydpolen 952m og ned til Hausdal hvor jeg slo opp teltet ved Stora Brekkevatnet. I dag gikk jeg opp til Sauafjellet 539m før jeg gikk ca. 5km gjennom denne fantastiske dalen til Hausdalen parkering hvor jeg tok bussen tilbake til Bergen sentrum.
    3 poeng
  13. Blåfjellenden fredag til lørdag. I begynelsen av juni er det en ting som opptar oss gamle heietravere. Snøsmeltingen. Hvor mye snø er det igjen i heia, og hvor langt har snøsmelingen kommet. Denne ukes tur til Blåfjellenden, ga i hvert fall svar på snøspørsmålet for Frafjordheia. Det har smeltet mye, og under 800 moh, er det så godt som sommerforhold. I forhold til tidligere år er det like mye snø nå, som midten av juli - i 2015. Om ikke snømengden er nok å tenke på, så kan jeg for egen del alltid bekymre meg for været. Jeg pleier å si at om det ikke nettopp har regnet, så kommer det til å regne ganske snart... Fredag var det meldt regn. På turen innover fikk jeg noe regn i hodet, men for det meste var det bare snakk om yr. Buksa var omtrent tørr forran hele turen. (Jeg hadde vinden bak fra...) Det ble helst en mye bedre tur innovver i heia enn hva jeg hadde ventet. Nå har jeg gått i regn fra Hunnedalen til Blåfjellenden noen ganger, men jeg ser aldri fram til en slik tur. Denne gangen var det greit å komme seg inn. Værmeldingen for lørdagen var heller ikke helt god. Det ble meldt om regn, men midt på dagen ville det være en periode uten nedbør. Hva om YR for en gangs skyld fikk rett? Jeg skal ikke si at tanken på været holdt meg våken, og selv om det faktisk var tørt på plattingen på morgenen, så tok jeg det med ro. Kom det regn, så fikk jeg ta det som kom... Regnet kom ikke. Det ble en skikkelig fin tur over heia. Selv om det blåste litt over kantene, så var det like vel en tur i skjorta. Og etter en stund måtte lua av. Det ble godt og varmt i bakkene. En slik tur hadde jeg ikke ventet. Og jeg gikk og småsang over flyene. Det var virkelig kjekt å være i heia igjen, med sommerforhold. Nå var det ikke mange andre denne dagen. Jeg møtte en kar som hadde kjørt ganske langt for å gå til Blåfjellenden. Jeg er ikke sikker på om han helt var klar over at det faktisk var knallbra forhold, til å være så tidlig i sesongen. Selv med dårlig vær, trodde jeg jo at det ville komme andre enn meg innover, men ikke et menneske dukket opp. Jeg var ganske alene på hytta natt til lørdag. Nå gjør ikke det så mye. Jeg har vært alene på hytta noen ganger, og synes egentlig at det er helt greit. Nå har vi jo fortsatt FM i vårt område, og for en av de siste gangene kunne jeg sitte å høre på P1 mens jeg løste sodukoen i VG. Polly og Pepsi Max er fast følge... Det vil bli litt mer ensomt på hytta når FMnettet slukkes. Ingen underholdning, bare det jeg gjør selv. Og selvsagt ingen værmelding. Det vil bli et savn i påsken. Været kan skifte ganske fort på vinteren, og det har vært greit å kunne følge med. Den fine turen tilbake til Hunnedalen denne gangen, gjør at jeg virkelig ser fram til sommeren og flere turer innover i heia. Les hele artikkelen
    2 poeng
  14. Link til tester av diverse liggeunderlag: https://test.no/beste-liggeunderlag#exped-downmat-lite-5
    2 poeng
  15. Da var innlegget fra femdagers turen i Fyresdal og Nissedal i Telemark ute! Dette var en av de sjeldent fine opplevelsene, jeg hadde bra vær (bortsett fra siste dagen da jeg våknet to timer tidligere enn normalt av lyn og torden i alle kanter) og flott fisk ble det også! Sjekk ut innlegget her!
    2 poeng
  16. Hmm.. frister å bytte ut TNF Stormbreak og ett av de andre småteltene med Exped Orion III. Liker å kunne smelle opp innerteltet samtidig med ytterteltet under "norske" værforhold, samt ha et telt hvor man kan velge å ha mindre lufting i innerteltet. Iflg tester så tåler det jo bra med vind også. Ikke sunt for lommeboka å fundere på slikt! 😅
    2 poeng
  17. Selve overbefolkningen blir kun et problem fordi folk ikke vil dele eller fordele. "Alt mitt er mitt og det deler jeg ikke med noen. Samtidig vil jeg ha ditt". Og når maktpersoner bygger opp under denne holdningen, så går det til helvete. Verden har nok av ressurser til alle, og rom for bærekraft. Men å dele på alt trigger ikke det egoistiske mennesket. Angola er et godt eksempel. Dette er et av verdens mest rike land på naturressurser. Allikevel er det et land med noe av det høyeste antall mennesker i fattigdom. Og noen få rike jævler vi mennesket er egentlig ganske dumme.
    2 poeng
  18. Litt off topic men som ei ekstra opplysning på temaet "tindevegen": Eg veit at ein mellom anna i det området pløger ned kantane på enkelte stader, i mindre lommer. Desse er det særs viktig at ein ikkje parkerar på då, då dette er gjort for at reinsdyra skal komme seg over vegen i periodar med høg trafikk av folk, som til dømes ved highcamp. Når kantane er høge, og dei ikkje kjem seg over, vert dei "fanga" på den sida det aular av folk, og stressa. Eg trur dog dette gjeld litt tidlegare på sesongen. Når ein kjem litt lenger utpå får ein ofte naturlege overgongar nokre stader, sjølv om det enkelte stader framleis er høge brøytekantar (eg var der Torsdag), i tillegg til at reinsdyra ofte har forflytta seg for kalving osv (sjølv om dette iflg kjelder skjedde noko seint i år enkelte stader). Synes likevel at det var greit å slenge inn denne ekstraopplysninga i ein tråd som omhandla Tindevegen og ferdsel der.Det gir ein ei ekstra påminning om at ein ferdast i villreinens område.
    2 poeng
  19. Enda et eksempel på Helsports fabelaktige kundeservice! (Prøv det samme med Hilleberg.....)
    2 poeng
  20. @Kjellis@Torodd Kristoffersen Kom vel på ca kr 1500, så de er ganske billige vil jeg si. Ellers ser dere hva hun skulle ha for de forskjellige justeringene i skjermbildet. De gjør en veldig fin jobb, og det er ingen av modifikasjonene der man kan se at det ikke er en del av det originale teltet. Hvis man ser bort i fra at det er rødt da…
    2 poeng
  21. John Zahorian sin kanal er en av de bedre jeg har funnet. Kombinasjonen av musikk, bilde og prat er midt i blinken, og hans evne til å gå enorme distanser og likevel dokumentere det er utrolig. https://www.youtube.com/user/johnzahorian
    1 poeng
  22. Minimumvekt inkluderer ikke plugger tror jeg: http://www.exped.com/usa/en/faq
    1 poeng
  23. Vel, der må jeg si meg uenig (men som økonom er jeg IKKE nøytral). Dårlig luft kan fort føre til at vi forbyr bilkjøring i storbyer til visse tidspunkt eller avgiftslegger i større grad. Men spør du meg er det i det store bildet mer eller mindre uviktig da jeg ikke tror dette blir en stor årsak til økt satsing på fornybar energi. MEN, jeg husker et foredrag fra en fyr i vitenskapssenteret ved UiB som driver med klimaforskning. Han mente denne urene luften, selv om den ikke nødvendigvis har sammenheng med klimaforandringer (mange av utslippene til Kina har en avkjølende effekt på klimaet), kunne føre til holdningsendringer. Mye av problemet med "global oppvarming"(liker ikke dette navnet) er at et fåtall grader varmere i snitt er veldig vanskelig å merke på kroppen og folk avviser hele teorien med en gang man får en kald dag i juli. Ozonhullproblemet ble fikset kjapt og effektivt og mange argumenterer det med at det var enkelt for "mannen i gata" å relatere til det når man ble solbrent.
    1 poeng
  24. Jeg har tro på at pengene styrer det meste og at det ordentlige skiftet kommer når fornybar energi er billigere. Det kan klimakvoter sørge for at kommer tidligere, hvertfall i teorien. Praksis er det kanskje verre med da...
    1 poeng
  25. @Bugten Beklager, så ikke innlegget ditt før nå! Du kan se på bildet omtrent hvor ventilen ligger, egentlig akkurat der du beskriver Tanken er å plassere den så tett som mulig mot der den lave ventilen i fotenden er, men litt høyere så den fremdeles skal fungere om det fokker igjen. Vil gjøre så lite endringer som mulig i forhold til hva designeren opprinnelig har tenkt med luftstrømninger i teltet. Har egentlig bare fulgt det Helsport selv gjør når de lager vintervarianter av sine telt, som f.eks. Fjellheimen X-trem.
    1 poeng
  26. Da misforsto jeg deg. Jeg tolket deg som at du ville jeg skulle bevise at bil belaster samfunnet mer, ikke at det var årsaken til avgiften. Jeg har ikke presisert at jeg vet noe, men du kan sjekke kilden min i posten min ovenfor. Hvis du har kilder som underbygger din påstand om at det er bullshit så vil jeg for øvrig gjerne se det, for da har jo jeg i så fall feil.
    1 poeng
  27. Det å stille bevisene i tvil er et virkemiddel som tydeligvis har fungert for store masser i blant annet USA. Det er faglig konsensus at utslipp av klimagasser påvirker det globale klimaet. Hvilken agenda skulle disse forskerne ha for å forfalske dette? Det letteste er å følge pengene, og bærekraftig teknologi er ikke akkurat en rik bransje. I motsetning til den bransjen som vil tape penger på overgang til klimavennlig energi - les kull og oljebransjen. Hva en fiskal avgift er ment til å dekke er jo egentlig irrelevant. Avgiftsmodeller og skattlegging er jo gjerne bygget opp av hvilke kilder som er gode inntekter, og hvilken aktivitet en vil oppfordre til, eller begrense. Som f.eks. sukkeravgift, alkoholavgift, etc.
    1 poeng
  28. Coffee mate er ikke akkurat sunt. Fettinnholdet er uansett relativt lavt på både coffee mate og fløtepulver da det ikke er så enkelt å tørke fett til pulver. Noen foretrekker rett og slett ekte produkter fremfor erstatninger, selv om erstatningene sikkert smaker bra (nok). Et annet triks for å redusere bitterheten er vanlig bordsalt. Saltet undertrykker bittersmak og vil gjøre de søte smakene mer fremtredende. Den nøyaktige mekanismen er ikke fullstendig kjent, men det har sannsynligvis noe med natriumioner og transport gjennom cellemembraner. Det er derfor en alltid tilsetter litt salt i sjokoladedesserter. Dette fungerer overraskende bra med kaffe også. Spesielt kokekaffe som ikke har vært gjennom et papirfilter. Papirfilter vil også redusere bittersmaken da noe av denne smaken sitter i oljene i kaffen. Papir filtrerer ut mesteparten av disse. Det bør bemerkes at koffein også har en distinkt bitter smak og derfor vil kaffe alltid være litt bitter, men det avhenger mye av koffeinkonsentrasjonen. Du trenger ikke være redd for salt kaffe. Mengden som skal til på en kopp er ganske liten. Det holder å ta litt mellom fingrene. Prøv gjerne den samme kaffen med og uten salt.
    1 poeng
  29. Eg personleg må seie at eg ikkje har det heilt store forholdet til asymetriske/ikkje asymetriske dører. No er ikkje kuppeltelt noko eg brukar mykje, men eg har no nokre netter etterkvart i dei likevel, i samband med turar med andre der me delar telt. Eg har nokre netter i mellom anna Exped Orion Extreme, som er særs populært i padlemiljøet. Er det ver, vert teltet vert sett opp med eine døra mot vinden, då er jo den andre døra i le som på eit tunneltelt. Er det mykje ver har ein då berre ein inngang, elles to. Eg ser at det er sjeldan me mekkar mat på båe sider uansett, og eg tenkjer at spørsmålet kokar ned til om ein vektlegg to inngangar heile tida uansett ver mest, eller om ein vektlegg takhøgda (som jo er detsom skil seg frå ein del adnre tetl) mest.
    1 poeng
  30. Du kan få kjøpt teltet her:http://www.outnorth.no/exped/orion-iii-ul#Green men er billigere på Fjellsport.no på grunn av Fjellforum rabatt. Det ligger ikke på nettsiden til Fjellsport, men de har akkurat fått det inn, så du må ringe hvis du er inntereset. Teltet vant nylig også en test i Outdor Magazin, sjekk ut her: http://www.exped.com/switzerland/en/blog/orion-ii-ul-best-tent-2017 Teltet har god høyde for tørking, eget tørkeloft kan kjøpes.
    1 poeng
  31. Da har Da ankom denne og ble løpt ut i furteboden til test. Og dommen etter 5 minutters bruk uten forsøk på matlaging eller vannkoking er at denne burde være helt glimrende til matlaging. Simmer kontrollen funker helt nyyyyydelig og den oppførte seg svært sivilisert. Temepratur i Harstyad nå er rundt 5 varmegrader. Og ellers så funker den også pent opp ned, men da er det kun av og på som gjelder, da du ikke får noen kontroll på fuel som er i røret da den bare har regulering i gassboksenden. Men slik er det på Trangia sin orignalbrenner til 4 ganger prisen også. Men mulighetn til å bruke den er jo der,
    1 poeng
  32. Det er mer snø enn normalen de siste årene. Det er skiføre fra Tosenvegen - som jo ligger lenger ute. Nå snødde det mer, og denne nysnøen gjør vel at det tiner fortere når varmen en gang kommer... Men det er kaldt om nettene og lite smelting.. Videoen under viser snøforholdene inne på Jetnamsklumpen 24 mai...
    1 poeng
  33. Haha, jeg foretrekker stikk motsatt av deg. Jeg har to fjellheimen og ett nallo telt!
    1 poeng
  34. Det er jo en smakssak dette med bredde. Den enkleste måten å redusere vekt på er å redusere størrelsen. Jeg liker det bedre enn å redusere på den andre måten, nemlig ved å gjøre materialet tynnere..
    1 poeng
  35. Og det er helt sikkert Reinsfjell også! De er like i design, men ganske forskjellige likevel. Reinsfjell har 15cm lengre liggelengde, men 5 cm smalere. Orion har 30 cm større fortelt og er 25 cm høyere innvendig. Orion UL veier ca 100g mer, og koster 300.- mer veil. Jeg er glad jeg slipper å velge mellom dem
    1 poeng
  36. Reinsfjell er jo på mange måter en kopi av Orion-teltene, men jeg stusser på at Helsport har valgt å plassere ventilen på den faste siden av duken, mens Exped har den over inngangsdøren - dermed blir den som en liten markise som hindrer vann i å dryppe inn på innerteltet. Praktisk detalj som faktisk hjelper litt!
    1 poeng
  37. Bra! Det har vært påpekt som en svakhet av meg med flere så det var godt å se at de har fått ordnet. Ingen stor sak, men en av få ting å pirke på.
    1 poeng
  38. Behagelig rolig i startområdet for 7-fjellsturen litt over klokken fire i morges - de store massene kommer jo når bussene starter fra byen klokken seks: Akkurat som for et år siden, gjorde alle fuglene det skikkelig trivelig rundt soloppgang. Denne gang fikk jeg to orrhaner, 5-6 minutter før toppen av Lyderhorn, på mobilkameraet (den ene forsøker å gjøre seg imponerende ved å bakse med vingene, nesten skjult av furua): På toppen av Lyderhorn var der klippetang, en oppstanden sol og to humoristiske herrer som hadde bestemt seg for å gå hjem fra fest over Lyderhorn (!): Når man har gått seg gjennom melkesyren opp til Ulriken, kan man skue tilbake for å imponere seg selv litt - de tre fjellene (se bort fra Askøy) i bakgrunnen (fra høyre Lyderhorn, så Damsgårdsfjellet og Løvstakken helt til venstre) har man jo faktisk strevd seg over tidligere på morgenen: Siste klippestasjon ved Sandviksfjellet er jo nesten juks, den er ikke plassert på en topp men i et kryss på veien ned fra Rundemanen. Mener noen har fortalt at stasjonen tidligere lå på toppen av Sandviksfjellet (den er bare noen hundremeter unna), men etterhvert som deltakerne ble flere ble logistikken skikkelig dårlig på den stien, så man droppet det. Greit for meg : Pga problemer med kne og hæl i venstrebeinet, satte jeg et uambisiøst mål om å gå på 10 timer (brukte 8:30 sist). Justerte målsettingen til 9 timer da jeg var kommet halveis, virket som jeg kunne greie 4 km/t da. Det gikk nesten, 9:08 endte jeg på. Kjørte GPS-sporing på mobilen vha Locus Map Free, som kunne bekrefte at turen er i nærheten av 36 km lang (jeg må innrømme at jeg mistenkte bergenserne for å skryte på seg litt der...). Men jeg tror at GPS-en på min Moto G4 Plus ikke er helt god når det gjelder høyder - den rapporterte i hvertfall over 4000 høydemeter i både stigning og nedstigning - kan ikke skjønne at det kan være korrekt. Ellers var det godt å kjenne at de nye skoene som jeg brukte (Inov-8 Roclite 325, i strid med alle læresetninger om å unngå bruk av nye sko på skikkelig langtur) ikke ga et eneste gnagsår Ser man bort fra at 7-fjellsturen uansett er et pokkers slit og at jeg kommer til å gå pussig de nærmeste dagene, så var det faktisk en fin tur
    1 poeng
  39. Var nødt til å jobbe litt i helga, så det ble en kort tur både i går og i dag - begge turene gikk i godt vær, før været slo om slik at regnet danset på kontorvinduet da jeg var der. Helt greit det Lørdagsturen bød på litt utstyrslæring, for å se hvordan Moto G4+ og Locus Map Free funket sammen. Fant screenshot-funksjonen etterhvert også, gitt. Startet trackingfunksjonen, og gikk standardløypen min opp Damsgårdsfjellet, videre til Olsokfjellet (der jeg knipset kaldfronten som kom inn fra sør), og nedover Holefjellet. Rimelig standard fart, lengde 5,47 km, 461 høydemeter oppstigning og 476 høydemetere nedstigning - det siste pussig, siden jeg startet og sluttet ved inngangsdøren min Høydemålingen er nok ikke helt å stole på ... I dag (søndag) tok jeg bussen til Nipedalen, husket trackingen litt etter at jeg startet og gikk over Gravdalsfjellet (tok et bilde av Statsraad Lemkuhl på vei mot Askøybroen), deretter var det over til Holefjellet, og si gikk jeg lørdagens rute baklengs derfra. Passerte 500 høydemetere på den turen. Brukte nedlastede kart fra Eniro (Classic, har tidligere brukt Nautical på sjøen med hell). Tok også mine nye Inov-8 Roclite 325 støvler på "jomfrutur" i dag - det virker veldig lovende Dersom de er noe mer holdbare enn de gamle Roclite 288 GTX, så kan de fort ende opp som mine nye favoritter på sommerturer. Kan til og med hende jeg tester ut GTX-versjonen (greit med membran når det er kaldere) dersom de de tåler terrenget.
    1 poeng
  40. I dag gikk turen helt ut i uthuset. Skisesongen er over og det var på tide å glide opp skiene før neste sesong.Var godt fornøyd når jeg var ferdig, familien hadde jammen lufta store deler av skiparken Godt det bare er en drøy måned til sola snur igjen! Eirik W
    1 poeng
  41. Midstolshyrna idag. Strålande sol på väg upp, en del moln senare, vilket nog inte var så dumt; dom jag åkte med klagade på snön, jag tyckte det var helt OK, men så har jag ju fullrocker-ski. Bild på nedkörningen som inte alls är så flack som det ser ut på bilden. En av Strynområdets allra mest klassiska toppturer.
    1 poeng
  42. Endelig bare en rundtur i indre Oslofjorden, men tur er tur.
    1 poeng
  43. Nettopp kommet hjem fra et døgn på 'Vidden' i Bergen. Hele vidden fra Fløyen til Ulriken er nedbørfelt til drikkevann og dermed ikke tillatt å telte. Har spurt Grønn Etat om tillatelse, men fikk nei. Mange som telter her likevel. Speidere, turister og andre. Kanskje av uvitenhet, kanskje de blåser i det. Er fristet til å gjøre det selv. Anyway, la meg ved et vann rett utenfor grensen og fikk tillatelse av grunneier til å fiske. Han glemte visst å gi meg tillatelse til å få fisk. Uansett et herlig døgn
    1 poeng
  44. Idag: Skridulaupen. Lång tur som nog gentligen skall göras tidigare på sässongen, men det gick ju idag också.
    1 poeng
  45. 17. mai ble behørig feiret på ski og da i rett antrekk som det sømmer seg, med dress og flagg. Lå over på Smedmyrkoia og på nasjonaldagen tok jeg beina fatt opp til Kjagdalskrysset hvor jeg kunne spenne på meg skiene. Gikk over til Gagnumsætra og tilbake, bare et lite stykke på rundt 150m hvor jeg trengte å bære skiene, men noe elv-dannelse på toppen førte til at jeg måtte ut i bushen enkelte ganger for å komme rundt. Snøen ligger alltid sent rundt Oppkuven. Trollsk stemning i skogen og over N. Heggelivann. Er man skidiot, så er man skidiot.
    1 poeng
  46. Hadde en fin tur på hjemlige trakter søndag med gamlingen ( = Fatteren på 75 år ). Vi gikk inn på Karl Johans vei fra Verdals siden. http://visitinnherred.com/karl-johans-veg/ NYDELIG VÆR. Så det ble flere stopp for å nyte medbrakt og naturen. ( Noen dager før var jeg på Geilo/Dagali i snø...) Utrolig hvor godt snurring kan smake da Når jeg kommer tilbake i sommer blir det noe denne turen: https://aat.dntfjellsport.no/aktiviteter/61056/817433/
    1 poeng
  47. I helga fikk jeg muligheten til å teste ut Ringtind teltet mitt for første gang på sesongens første overnattingstur. Været var fint og humøret på topp! Fisken var ikke bitevillig desverre, så joikabollene kom godt med😁 Må nok gå til anskaffelse av ett forholdsvis lite kamera med fin bildekvaliet, mobilkameraet duger ikke.
    1 poeng
  48. Columbia Icefields har ligget på vent ei god stund og med ei lovende værmelding kjørte jeg opp for å prøve meg på Mount Athabasca (3491m). Spennende tur da ett snødump dagen før sendte snøskredfaren opp på faregrad 5 og med det måtte jeg ta en annen vei opp en først planlagt, ei rute som bydde på 500 høydemeter bæring av ski opp ett brefall og videre opp ei bratt fjellside. For det meste fin nedkjøring, men mye stein den øverste delen, samt en svært bratt (50 grader) og eksponert del da jeg rant ned isbreen under vesttoppen. Selve toppen av Athabasca Hovedtoppen til venstre, vesttoppen (50m lavere) midt i bildet. Ruta ned gikk ned høyre side av vesttoppen før den svingte seg til venstre over det 100m høyte isbrestupet i bildet.
    1 poeng
  49. Tom Rønningen Alder 74 år. Sivilstand: Vi hadde sølvbryllup i fjor og jeg har tre barn - eldste blir 50 år nå. Yrke: Pensjonist (Alle bilder i denne artikkelen er fra Tom42 sine bilder) Først og fremst så må jeg må få takke for stort engasjement og inspirerende bidrag til forumet. Har bestandig lurt litt på hva de syns de unge om mine bidrag... Vi setter stor pris på det. Det er jo mange som er på forumet som er fersk i friluftsliv og erfarne folk som bidrar er jo veldig viktig for at vi skal få flere folk ut i fjellet. Kan du fortelle litt om friluftslivet når du var ung? Er det en interesse som du har hatt hele livet eller? Ja egentlig så har jeg det, og det som står aller høyest for meg var da faren min tok meg med på fisketur. Da kunne jeg ikke være mer enn 6-7 år gammel. Det var ikke så veldig lenge etter krigen, kanskje i 1949. Vi gikk i nærmeste orekrattet, fant ei stang, og grov mark i nærmeste dynge, hadde med sene og krok og så reiste vi på fisketur. Han bare begynte å fiske. Han tok fisk og jeg skjønte ingenting. Han så ikke på meg i det hele tatt! Jeg skjønte etter hvert at jeg måtte følge med på det han gjorde og så fikk jeg fisk. På kvelden overnattet vi på et svaberg. Vi hadde bål i mellom oss og granbar. Jeg hadde familiens sovepose. Han trakk en papirsekk over seg. Det var min debut som friluftsmann og det var en veldig opplevelse! Siden var han veldig flink til å ta meg med på turer. Var det ved kysten? Vi bodde i nærheten av Skien ved kysten. Familien har vært tilknyttet skog og sagbruk. Bestefar var skogsbestyrer hos “Løvenskiold og Fossum”. Friluftsliv var trening. Vi trente hele tiden uten å vite hva vi gjorde. Ut over 50 tallet fortsatt du med friluftsliv? Vi dro veldig mye på ski. Orrhaneleik som unger og i tenårene. Egentlig helt til jeg begynte i militæret da jeg var 19 år. Ja, du har en karriere i forsvaret…? Ja, jeg begynte på befalsskolen i Stavern i -62. Jeg var i tjeneste frem til 94, da var det slutt på den kalde krigen og da gikk jeg av med en pakke. Jeg er utdannet luftvernartillerist og hadde operativ tjeneste hele tiden. Har du vært i utlandet i forsvaret? Ikke i forsvaret. Det var via en misjonsorganisasjon som hadde tjeneste i Libera på 80 tallet. Det var rene frilufts og speiderlivet. Vi levde fra hånd til munn og kokte på bål store deler av tiden. Og det kom godt med at vi hadde frilufts-erfaring! Vi har sett at du er veldig nevenyttig. Har du alltid holdt på med det? Ikke på den måten som jeg gjør nå… eller egentlig har jeg vel det, men jeg har ikke vært så bevisst på det. Jeg har alltid forsøkt å finne løsninger. Det var derfor jeg ble bedt om å dra til Libera også. De skjønte at jeg kunne klare meg med litt ståltråd. Hvordan tror du at de visste at du hadde de evnene? De hadde vel fulgt med med da og de visste vel at jeg var løsningsorientert. Vann 1307 (Hardangervidda), er det en spesiell magnet eller liten greie for deg? Ja hele tiden. Jeg var der første gangen i 79 og hver gang jeg har bodd her sørpå har jeg vært der. Det er liksom stedet mitt altså. På forumet har jeg truffet han som har signaturen tklami og rauyn og vi har treftes faktisk talt flere ganger der oppe. Ikke ved 1307 med ved et par andre vann på Hardangervidda. Via forumet eller? Ja via forumet. Jeg holdt på oppe ved et vann, og plutselig hørte jeg bak meg “Er det Tom?” Han visste det var meg. I fjor traff jeg på to karer og vi kom i prat. Plutselig spurte han ene om jeg hadde rødt Akta telt. Plutselig skjønte jeg at jeg var kjent, eller beryktet. Det er veldig artig at folk treffes via forumet. Ja, vi har planer om å treffes til høsten. Må først se på dette kneet mitt. Kneet mitt kan være noe så enkelt som korsbånd, men det kan hende at jeg må sette inn en kneprotese. Det vet jeg ikke. Du poserer med en del fisk? Har du noen gode fisketips fra krigens dager skulle jeg til å si? Vi lå på øvelse oppe på Møsvann oppe ved inngangen til Hardangervidda i mange år når jeg var stasjonert på Stavern. Oppe på selve fjellet, så var det en liten myrbekk. Fra 10 cm og større bekker til noen kulper, og der brukte jeg å fiske. Der hadde jeg bonusen fra fisket jeg lærte som guttunge. Det største trikset er vel egentlig å smyge og gå sakte og bevege seg stille. Og siden du spør: da jeg var på Hardangervidda var jeg på et sted der jeg kunne kaste over til andre bredden. Neste dag sto jeg på den andre bredden, da gjorde jeg mitt beste å kaste over til andre siden der jeg sto dagen i forveien. Da slo det meg, hvorfor drive å anstrenge seg når man kaste når man kan kaste fra egen bredd! Vi snakker om løst og fast. Litt skryt av forumet vanker her også. Mitt opphold på Andøya var vel noe av det som formet meg mest som friluftsmenneske. Både i tjeneste og ikke minst på fritiden. Hvis vi skulle ta hensyn til været hadde vi ikke kommet oss på tur. Vi hadde jo mye vær, men vi reiste på tur selv om det var liten kuling. Vi var der fra midten av 70 tallet og til 92/94. Da bedrev jeg et utrolig friluftsliv. Det var stort sett veldig mye fiske i innlandet på Andøya. Jeg har aldri vært interessert etter laksen. For meg var det ørreten. Der hadde jeg mange flotte turer. Særlig i slutten av august og september, hvor det begynte å bli mørkt og vi fikk disse fantastiske solnedgangene og soloppgangene. Andøya står for meg den dag i dag som det store. Bedrev du alt den gangen å sove ute under åpen himmel? Det har jeg drevet faktisk talt så lenge jeg kan huske, helt fra slutten av 60 tallet. Når ungene var små, så jeg måtte begrense meg litt, men jeg tok meg gjerne en tur fra fredag til lørdag. En natt ved bålet. Reiste jeg eller lå under en liten presenning. Det kunne være langt ned mot 20 kuldegrader. Der satt jeg og koste meg og fyrte bål og frøs litt og sov litt. Det har jeg holdt på med hele livet. Var det vanlig den gangen. Det var veldig for spesielt interesserte. Det begynte helst med escape-øvelser. Jeg hadde 3 escapeøvelser. Man skal helst være nedskutte fly-besetninger som skal ta seg gjennom fiendeland til egne linjer. Man har bare en stridsrasjon og de klærne man sto og gikk i. Bare feltjakke og blå battle uniform. Opplevde at man kunne fryse så mye... Det var så kaldt... Vi var to mann som våknet på en vedstabel.. Hermann som jeg dro ilag med sa “Hvem er du”. Det var så kaldt at han kjente meg ikke igjen! Hvor var det? Det var i nærheten av Kongsvinger. Det har vært en utrolig inspirasjonskilde. Ingen ting som ikke går an når man har vært med på noe slikt.. Det friluftslivet som du bedriver i dag, har det blitt slik som du forventet når du ble pensjonist? Ja, egentlig så har det det. Det som er blitt litt av problemet mitt er at jeg klarte å pådra meg en del skader i forsvaret. Jeg var veldig aktiv i stille høyde, håndball og fotball og jeg sto i mål. Stille høyde var en veldig eksplosiv idrett. Sto i mål og frøys mange ganger. Det gikk ut over achilles-senen mine. Skaden har hindret meg veldig mye i ettertid. Akkurat nå er jeg satt ut av en kneskade. Så nå sitter jeg mest med beinet i ro. Jeg er ikke den som er ute hver uke, men jeg prøver så godt jeg kan. Min største greie er å få en natt ved bålet, det er det største for meg. I 2000 skulle jeg på Lifjell på tur. Jeg skulle bare ut å lufte bikkja før jeg skulle sette meg i bilen og kjøre. Mens jeg er ute å går da får jeg hjerteinnfarkt. Det ble ikke noen fjelltur og havnet på sykehuset. Jeg kom inn der på sykehuset. Første tanken som slo meg; hvor mange har dødd i den senga her sånn..men plutselig slo det meg. Er det slutt på Hardangervidda nå? For meg var det naturlig å kjøre til Synken, ved Mår, og begynne å gå. Kan jeg klare å gå et kvarter innover så er jeg på vidda, og kanskje neste gang en halvtime. Og sånn begynte jeg å tenke positivt og snu det hele. Det har vært en utrolig inspirasjon for meg, også når jeg drar på tur alene. Kanskje vi råkast en gang. Lykke til med kneet ditt Tom og tusen takk for praten.
    1 poeng
  50. Sea To Summits Nano-netting har 80 rutor/cm2, det ska vara knottsäkert, jag har nätet som sätts över huvudet, det har kommit en en knott eller ett par per dag vid knottinvasjoner, men det är nästan säkert underifrån när det inte sluter tätt vid halsen. STS har en pyramid i Nano-netting som sätts upp med en fästpunkt i toppen, du kan dra åt den kring liggunderlaget eller ha tältpinnar i hörnen. Väger ca 90 g, det är svårslaget.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.