Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 03. nov. 2016 i alle områder

  1. På en onsdag. Så var finværet tilbake – for en dag, ifølge værmeldingen. Denne gangen hadde værfolkene faktisk rett. Det var ikke en sky på himmelen om morgenen denne onsdagen. Det er ikke så mange fine dager i november normalt. Dagen måtte utnyttes til en tur. Finvær så sent på året gir ofte kuldegrader. Det var is på bilrutene, og oppe i heia var det frost og is. Broderen som var på hytta mente det ikke var forhold for en spasertur. Onsdag går jeg bare korte turer. Været denne dagen innbød til en lengre tur, men hvor? Siden jeg ikke helt har hatt «overskudd» den siste tiden, burde jeg ta en kort tur. Kunne jeg likevel strekke det til over to timer? I dette nydelige været. Jeg vurderte forskjellige steder, men endte opp med å kjøre til Dale, og ta peiling på Bjørndalsnuten. I bakhodet lå det en reserveplan om å utvide turen til Fjogstadfjellet og rundt mot Dalsnuten om alt gikk rette veien. En grunn til turvalget var også at jeg besøkte tannlegen, som også går mye i terreng. Han kunne fortelle om flere kjente som gikk mer enn meg. Er det mulig? I alle fall, han vandret mye ut fra parkeringsplassen på Gramstad, og anbefalte at jeg burde bli mer kjent med området. På Dale var det både biler og folk. Hva i alle dager får folk ut på tur en kald dag i november? Været selvsagt. Og det var virkelig mange som hadde funnet veien til parkeringsplassen på Gramstad denne dagen. Jeg tok veien oppover mot gjerdeklyveren – og sorpa. For selv om det var sol og tørt denne dagen, var det sorpe over alt. Jeg hadde på de nye skoene. Så selv om jeg tråkket nedi til langt opp på skaftet, ville jeg være tørr. Slik er det greit med Gore-Tex. Det kom en del folk imot. Opp mot toppen så jeg en kar. Jeg snakket med ham, og han var - selvsagt – pensjonist som meg. Sikten på toppen var virkelig god denne dagen. Det var mulig å se langt og se detaljer klart. Kaldt klart vær er greit sånn. Jeg forsøkte å orientere meg, og det var greit å finne fram til Vådlandsnutane, Bynuten og Selvikstakken. Og fra den kunne jeg finne Lysefjorden og Røssdalen, som var midt i mot. Jeg mente også å kunne se Fidjanutane over Fidjadalen – med snø. Nå er disse toppene over 1100moh, så snø burde ikke overraske. Det kom to jenter opp til toppen. Den ene med en 8 måneders unge på magen. Den ungen hadde antakelig vært på tur før…. Nede ved veien bestemte jeg meg for å ta «omveien» rundt Fjogstadfjellet tilbake til bilen. Omtrent 3 kilometer ekstra. I det fine været var det så avgjort en riktig beslutning. Det ble en fin tur tilbake. Jeg kunne se masse folk på Dalsnuten. Det var også mange på vei, både til og fra. «Omveien ga meg anledning til å ta bilde av Revholstjønn, som lå speilblank….Les hele artikkelen
    4 poeng
  2. (For å gjøre turrapporten litt mindre tung å laste er bildene lagt under hver dag) Mandag 19. September: Oppstart fra Katterat stasjon ved Narvik. Vær. 12° og overskyet. Ikke regn Distanse 13 km Rute: *************** Tirsdag 20. September Vær 13° og vindstille. Det kommer noen få regndråper i løpet av dagen. Distanse ca 12 km *************** Onsdag 21. September 12° men økende utover dagen til riktig så varm og fin dag - med sol. Distanse ca 15 km - mesteparten utenfor sti og noe kupert terreng.. Noe stigning på slutten opp mot Lappjordhytta *************** Torsdag 22. September Vær. ca 13°. Helt vindstille og tåke i lavlandet. Skyfritt over 8-900 meter ca.. Distanse ca 17 km *************** Fredag 23. September Vær: Stille og ikke nedbør. Temp ca 12° Distanse ca 20 km *************** Lørdag 24. September Østavind og 11°. Noen skyer og etterhvert noen regndråper Distanse ca 16 km *************** Søndag 25. September 9° og overskyet. Lite vind - men etterhvert noe regn på ettermiddagen Distanse ca 17 km. Korrekt rute omtrentlig inntegnet her *************** Mandag 26. September Varmt - rundt 15 ° . Skyet over ut over dagen Distanse ca 24 km *************** Tirsdag 27. September Ca 12°. Litt tåkeskyer. En regnskur kom midt på dagen, men ellers en fin dag i fjellet Distanse ca 22 km Veien hjem igjen ble uhorvelig lang. Buss til Narvik og buss derifra til Fauske. Det var timesvis med venting på grunn av veiarbeide langs E-6 og jeg var mer eller mindre avsvimt av tretthet når jeg endelig var på hytta. For siste gang. *************** Nå er det "bare" resten av Troms og Finnmark igjen!
    2 poeng
  3. Gikk en veldig fin tur for noen dager siden opp hit: Stien var godt merket. (DNT was here?) Kartet var oversiktlig: ...og fjellvettreglene var også på plass: Stiene var godt tilrettelagt: og etterforsyning er ingen problem: Dette var et sted i Nordkina, ikke langt i fra en liten by (3 mill. innbyggere) i indre Mongalia. Helt paddeflat foran fjellmassivet: Men for en utsikt i andre retningen: Faktisk må man betale for inngangen. Det var mange mennesker på tur (det er alltid og overalt mange mennesker i Kina så klart) og det var skriking og skravling og til og med musikk på toppen. For en opplevelse!
    2 poeng
  4. Leste i dag en artikkel på NRK https://www.nrk.no/nordland/_-gir-gront-lys-for-jakttrening-pa-morlose-bjornunger-1.13168353 om jakttrening av hund som skal foregå innenfor et vernet område. Det at man i utgangspunktet gjør det nå i oktober er ille nok, rett før hietablering og vintersesong (i Sverige avsluttes jakt 30. sept. nettopp grunnet dette). Men det som får meg virkelig til å stusse er tanken: hva er formålet med verneområdene våre? Er formålet at vi skal verne det vi liker, det vi synes noe om? I min verden er et område vernet for at mangfoldet i naturen selv skal få bevares. Dersom man ser på formålet for akkurat Junkerdalen da den ble vernet står det å lese: "§ 2.Formål Formålet med Junkerdal nasjonalpark er: -å bevare et stort og tilnærmet urørt naturområde som sikrer biologisk mangfold med økosystemer, arter og bestander, geologiske forekomster og kulturminner. Spesielt viktig er det unike plantelivet. -å stimulere til opplevelse av natur og landskap med få eller ingen inngrep gjennom utøving av tradisjonelt og enkelt friluftsliv. Ivaretakelse av naturgrunnlaget innenfor nasjonalparken er viktig for samisk kultur og næringsutnyttelse. Området skal kunne brukes til reindrift." I paragraf 3 står det også spesifikt om vern av fauna: "3.Dyrelivet 3.1Vern av dyrelivet Dyrelivet, herunder hi, reir, hekke-, yngle- og gyteplasser er fredet mot skade og unødvendig forstyrrelse. Utsetting av dyr på land og i vatn er forbudt. Kalking i vassdrag må ha særskilt tillatelse."(https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/2004-01-09-8) Spesielt første setning i § 3.1 må jo være brutt i dette tilfelle. Er det bare meg som er helt på vidda her og tenker at slik som det er vedtatt strider mot verneformål og selve tanken på hva en nasjonalpark skal være? Jeg er ikke prinsipielt imot jakt på bjørn som man tidligere definerte som slagbjørn, men her er det jo overhode ikke snakk om dette. Jeg gremmes over vår "forvaltning" av natur her i landet for tiden.
    1 poeng
  5. Jag har varit sugen på en Gossamer Gear Murmur 36 Hyperlight ryggsäck under en längre tid. Den var nu på salg, så jag slog till och beställde den. Jag har tänkt lägga in en post med första intryck när den kommer, och senare (kanske först sent nästa vår) lite mera hur den fungerar ute på tur. Detta är en säck för lättpackarentusiasten, den rekommenderas för den med basvikt under 5 pounds (ca 2,3 kg), och total packvikt max 20 pounds (ca 9,1 kg), men helst under 15 pounds (ca 6,8 kg) för att vara helt bekväm. En basvikt under 5 kg ger ju dock utrymme för en helgetur utan problem, så detta kan kanske vara något för den som har en (nästan) ultralätt basutrustning eller lättare för korta turer, eller turer upp mot en vecka om man har den rekommenderade basvikten (vilket ofta innebär ganska specifika turer i norskt klimat) eller går från hytte till hytte. Kort förklaring för de som är nya på fenomenet lättpackning: Basvikt = All utrustning som bärs i ryggsäcken (ryggsäckens vikt inkluderad) minus det som konsumeras under turen (mat, vatten och bränsle till matlagning). Total packvikt = totala vikten man bär på ryggen vid starten av turen, alltså basvikt plus det som konsumeras. Ultralight/Ultralätt = ofta definierat som en basvikt under 10 pounds (4,5 kg), men ingen officiell standard finns. Vikten på mat och bränsle är ju avhengig av hur länge man är på tur/hur ofta man kan köpa ny mat.
    1 poeng
  6. Mye riktig i dette, men selv om man har ei kraftig lykt på 1000 lumen, betyr ikke det at den må stå på full guffe hele tiden Alle "hauløkter" har flere lystrinn, og f.eks. HC30 gir over 7 timers lys ved 210 lumen, med ett 18650 batteri. Personlig liker jeg at lykta også har en ekstremt svak lysinnstilling, kjekt som leselys eller når man skal stille på f,eks, kameraet i mørket uten å ødelegge nattsynet.
    1 poeng
  7. Kan komme med noen tips som jeg benytter meg av - ikke sikkert de funker for deg, men kanskje verdt å prøve? Det kan lønne seg å flytte lykten nærmere bakken, det er jo den du vil ha kontroll på Jeg henger hodelykten min (samme formfaktor som HC30) som et smykke ned på brystkassen - den kommer da rundt 40 cm nærmere bakken. Det betyr at jeg kan ha lavere lysstyrke og likevel lyse opp bakken tilstrekkelig - det igjen ødelegger mørkesynet litt mindre. I tillegg gjør den økte avstanden mellom øynene og lyskilden at du får skygger som gjør veien foran litt mer "tredimensjonal" (dersom lyskilden er helt på linje med øynene, forsvinner alle skygger og alt blir "flatt"). Enkelte fester faktisk lykten i midjehøyde. Jeg liker sånn sett å bruke hodelykten som relativt svake "grøftelys" når jeg går ute i naturen, med god spredning på lyset. Dersom jeg trenger å orientere med mer (og mørkesynet ikke greier å se godt nok utenfor lysboblen) har jeg med et lite "fjernlys" i tillegg, med kraftig smal og lang stråle (EagleTac TX25C2) - den kan jeg flashe litt rundt omkring med for å bli (noenlunde) sikker på hvor jeg er. Når jeg sykler på mørke vinterveier, bruker jeg begge lyktene samtidig, og får sånn både nær og fjernlys.
    1 poeng
  8. The North Face VE25. Ca 5 år gammelt og godt brukt, ser ut som ett lappeteppe. Elsker det teltet, god plass, selv for to voksne, to unger og ei giantisk bikkje. Stødig som en bunker, lett å sette opp, god plass alle veier og funker alle årstider. Eneste minuset med det her teltet er den store pakkstørrelsen og vekta. Helsport Fjellheimen 3 Superlight, brukes når jeg og dama skal på lengre turer uten unga. Ikke like glad i det teltet... De kan jo ikke sammenlignes, men når jeg oftest bruker VE25 så finner jeg ikke samme komforten i Helsport teltet.
    1 poeng
  9. Du har helt rett, Orbtronic klarer 3600 men panasoniccellene sine. Om de inneholder så mye mer batteri eller bare flytter grenser vet ikke jeg. De er bare 1g tyngre enn 3400 og koster over det dobbelte. Men de må vel testes ut over nyttår når prisen sikkert går litt ned. Batteriene har iallfall fått skryt:)
    1 poeng
  10. Jeg har egentlig klart meg godt med ganske enkel Led Lenser H7 og H 14, og mange fler typer, men har begynt å gå litt enkle turer på fjellet i mørket på kveldene.. Når det er stupmørkt har jeg følelsen av å se verden gjennom en smal trakt - som nevnt av @a_aa over her. Nå når føret er ned mot null er det viktigere med kraftig lys selv i rolige aktiviterer for å se detaljer og islegging. Har ikke "sett lyset" mhp en løsning der...
    1 poeng
  11. Viktig å ha iallfall ei god hodelykt liggende i bilen, boden, garasjen, hytta, sikringskapet og et par på stuebordet:)
    1 poeng
  12. Det var veldig god pris. Nå gjelder det å legge bånd på seg😅 Jeg trenger strengt tatt ikke flere hodelykter. Dersom lysbildet er bra, så holder 300 lumen til veldig mye. Mer enn nok til det aller meste av aktiviteter som ikke går veldig fort.
    1 poeng
  13. Stemmer det, kjøpte den fra Greg -- hyggelig kar med, viste det seg, norske aner (han sendte et fantastisk bilde av seg selv i en packraft med hjemmelaget dragehodestavn 🤓 ). Nei, altså, titankniven er god den, men jeg spikker jo ikke med den. Strengt tatt brukes den til 1) smøre smør på ting, 2) skjære hjørnet på vakuumpakker, 3) sløye en og annen ørret og 4) kutte en taustump i ny og ne. Så det er jo ikke behov for noen krefter, akkurat. Men den framstår som jævla skarp (sånn mikroserratert, ru skarphet), og trenger aldri å slipes. Men får nok ingen stjerne i boken om jeg kommer trekkende med den på bushcraftingtreff eller survivalforum, akkurat.
    1 poeng
  14. Tror faktisk du nå får opp til 3600mAh (tror det i praksis er fordi man tillater batteriet å utlades ned til 2,5V, før var 2,8V eller 2,7V det vanlige "tomt"-målet). Har ingen erfaring med Nitecore-batterier, men KeepPower er absolutt en av de beste merkene jeg selv har. Hvis man vil ha norsk forbrukerkjøpslov i ryggen, kan man jo vurdere www.lyktemannen.no - tror han har både HC30, KeepPower-batterier og velrenomerte ladere, så da kan man slippe unna med èn fraktkostnad for alt (veier litt opp for MVA...)? Har aldri handlet der, men det virker som det er drevet av en entusiast med peiling på lykter
    1 poeng
  15. Godt å høre! Men sikkert for tung for enkelte ja Tror jeg har sett sånne ultralette titankniver på eBay, fra selgeren g.r.e.g.w.. På en side virker det spennende konsept, med en egg som i praksis består av det tyyyyynne karbidlaget som er lagt på den ene siden av titanplaten. På den annen side tror jeg det blir litt for spesielt for meg med en kniv som er 1,5mm tykk over det hele Ser for meg at du trenger noen hundre gram med hansker for å bruke den ?
    1 poeng
  16. Jeg har selv en 15 grams Deejo Naked, og har sløyd ørret med den mange ganger; helt flott kniv til sitt bruk. Men den ble for tung, da, så jeg endte heller opp med en håndlaget titankniv med karbidbelegg. Den veier nemlig 8.5 gram mindre. 😀
    1 poeng
  17. 1 poeng
  18. Det var det uten tvil. Veldig interessant at det faktisk er så mange på tur, men som sagt lydnivået var deretter. Dem gikk i akkurat de klær som dem bruker i norske fjell og må hentes ut som vi har lest så mye om denne sommersesongen. #2 blir ikke tatt særlig alvorlig. Det som var mindre morsomt var forsøplingen overalt, glassbiter og plastemballasje jevnt fordelt over fjellet. Jeg synes egentlig vi skulle hatt noe lignende som under #8, ingen kriminelle handlinger i naturen i våre fjellvettreglene.
    1 poeng
  19. Nej, inte så många ännu. Om jag trivs med denna blir det eventuellt en G4 för vinterbruk i framtiden. 😀 Min vinterpackning har ju en del volym utan att vara tung.
    1 poeng
  20. Velkommen ombord på Gossamer Gear-toget. Her er det veldig fint med høy komfort, moderne løsninger og god plass. Vi er ikke så mange på dette toget foreløpig
    1 poeng
  21. Spesielt #2 er fin...ikke lov til å spytte i naturen. Og litt spesielt å ikke få en som faktisk kan Engelsk, til å lage den Engelske oversettelsen Ser ut som en morsom tur
    1 poeng
  22. Har nu brukt denna säcken på flera turer, bland annat gått hela Rondanestien med den. Stort sett är jag nöjd. Den är bekväm upp till vikter på drygt 9 kg, och jag hade en maxvikt på drygt 10 kg under turen, då var det en del tryck på axlarna. Jag har funnit en vattenflaska av en plattare modell, en vanlig rund 1/2 liter PET-flaska tryckte och var obekväm mot bröstet när jag hade den i bröstfickan på fronten. Den höll sig väl vattentät, men jag rekommenderar en liner eller packpåsar för utstyr som absolut inte får bli blött. Det är en väldigt god säck för korta turer om man har en vikt på 7-8 kg eller något mera, sitter bekvämt och stabilt. Obekväm och smärtsamt för axlarna om vikten går upp mot eller går över 10 kg. Kvaliteten är fin, material och sömmar ser ut som nya efter runt 40 dagars bruk med i genomsnitt runt 7 kg packning.
    1 poeng
  23. Jeg vil vel heller si at fleece er et stoff som bør fases ut. Hver gang et fleeceplagg vaskes, så skylles det ut mikroplast i naturen. Mikroplast er en av de større miljøutfordringene vi står overfor.
    1 poeng
  24. @Xperiment sjekk denne siden vedr. reparasjon av glidelåsen din: https://www.norrona.com/nb-NO/Hjelp-meg/Reparasjon/
    1 poeng
  25. I går funnet jeg et foss det ligger ved siden av Kongsberg- Heistadmoen i militær sted; men ute av dette terreng. Vannet heter Jøgerfossen og har historiske bakgrunn. Egentlig er det et fint utfartssted men det finne ingen vei at man kan brukes som er offentlig. Fra DNT funnet jeg første informasjoner. Engang til veien er i nærheten av et stor gran (bakside av andre huset, når du kommer fra aktivitetsparken.) Man kan gå videre til et små stein-beton- hus nesten til vann og da er et dør man kan åpen. Bakom begynner et bratt stoll nedover til fossen-fot. Stoll var et bunker (i 1943), når man gå til venstre halvvei og da er også to romer. Når du gå videre et annen side et utgang med fint utsikt seg te. Mer informasjoner også på Youtube.
    1 poeng
  26. K2 Lockjaw har trinser som har en flat aluminiumsring ytterst og et fleksibelt plastanordning mellom. Med første øyekast se de ut som vanlige faste trinser, men plasten skal flexe på samme måte som en lærtrinse. Jeg har Gipron (155), men synes de blir for tunge, men i dyp snø bruker jeg de. @Lompa nevner problemer med feste i skrått terreng, jeg har merket det, det samme gjelder om jeg går "veldig fort" i en hard løype. Men jeg opplever ikke at det egentlig er et stort problem med mine BD Traverse/Expedition i 155. En annen ting med trinser er hvor mye snø de drar med seg opp igjen, altså om det henger snø fast når de løftes ut av snøen. På dette området er f.eks BD stavene bra. Låsingen er også veldig god. Når det gjelder lengde på teleskopstaver, så er det stort utvalg i staver som går til 145, men ikke så mange modeller går til 155.
    1 poeng
  27. Min kommentar var vel til de som hadde anbefalt staver med stive trinser lenger opp.. Er enig i at Leki sine håndtak virker gode, men de lages så korte at jeg aldri har fått prøvd dem... Grunnen til at stive/faste trinser ikke fungerer like bra, er at den stive "bremmen" gjør at piggen ikke får skikkelig feste i snøen i bratt terreng på hardt føre. Piggen "glipper" ut av skaren. Problemet øker med størrelsen på trinsa. Piggen får bedre tak med mindre trinser, men da blir staven dårligere i dyp snø. Så derfor: For å få store nok trinser må man ha en type hvor trinsa er bevegelig. Det er nå min mening..
    1 poeng
  28. Ja det er de, de gir bedre feste enn smurning og glir bedre enn vegg til vegg tepper under skiene. Det er en regel som sier at feller skal være kun 2-3mm smalere enn stålkanten. Regelen stemmer den men det er når det er veldig bratt og du skal rett opp. Eller når du skal dra pulk. Til allround bruk vil du med en smal felle som glir greit og har greit feste oppleve at du ikke trenger å smøre. Lim på fellene og labb i vei og ha de på hvor du enn går, bortsett fra der du ønsker å få utbytte av en utforbakke. Det skal være temmelig bratt før du står og spinner, teknikken du bruker oppover har også innvirkning på hvor godt det sitter.
    1 poeng
  29. Jan Erik Hansen Alder 43 år. Sivilstand: Singel Yrke: Leirskolelærer og friluftslivsveileder Nettsted: http://www.tursiden.net/ (Alle bilder i denne artikkelen er fra hjemmesiden hans) Du har beskrevet mange flotte turer på bloggen din. Har du noen favorittturer som du spesielt vil trekke fram? Det er vel mer eller mindre umulig å ta en tur som er spesiell....Tidligere gikk jeg en del lengre turer og en av de var sommerferien mens jeg gikk på høyskolen i 2008. Jeg startet på Nordkapp, og uten egentlig annet enn veikart og et norgeskart gikk jeg sørover. Jeg kjøpte mat når det var tomt, og handlet der det passet seg. Turen endte opp ved Junkerdalen 2 måneder senere. Det var den første skikkelig langturen. Turer på en 3-4 uker eller mer, der man er i en setting der man kun er på fjellet. Det er det man gjør. Den litt spesielle turformen når man er på langtur. Det er en av de turene jeg husker aller best. Når var dette? Det var mellom andre og tredje året Bachelor friluftsliv? En skikkelig eksamen på barmarks friluftsliv kan man si. Jeg husker også sommeren/høsten 2011 da gikk jeg 3 lange turer på rappen . Bla Nordkalottruta, og over Dovrefjell og i gjennom Femundsmarka. Det var etappevis Norge på langs, men uten å ha en plan med det. Jeg har ikke noe mål for å ta alle etappene egentlig. Tar de godbitene som finnes inn i mellom. Det går mest i telt..? På Finnmarksturen var det stort sett telt. Første hytta jeg var på var Gappohytta i Troms. Eller, Somahytta, Statskoghytta i Reisadalen var jeg også innom. Du nevnte at du jobber ved en leirskole. Hvordan kom du borti dette? Jeg har alltid vært ute og startet med å jobbe litt i fabrikk. Det trivdes jeg ikke med. Jeg kunne se ut vinduet, og så at fjella var hvite og snødekt. Da bestemte jeg meg for å finne noe å gjøre ute. Først jobbet jeg i forsvaret noen år. I 2003 startet jeg på lærerutdanning, og først i 2007 bestemte jeg meg for å ha friluftsliv som fast yrke innen 2 år. "Jeg kunne se ut vinduet, og så at fjella var hvite og snødekt. Da bestemte jeg meg for å finne noe å gjøre ute." Å jobbe med friluftsliv er ikke det samme som å dra på tur sjøl, det er det selvsagt ikke, for etter jobb har man lyst til å dra på tur selv. Leirskolejobben har sesong på vår og høst, og resten av året jobber jeg frilans med friluftsliv, eller er på egne turer. Så det er økonomi i kommunene der for å støtte opp om leirskoledrift? De fleste kommuner i området har elever på leirskole. Noen kommuner har valgt det bort, og noen benytter andre skoler i Harstad eller ut i Lofoten. Det er en kjent problemstilling at det kuttes, men foreldre kjemper ofte imot og klarer allikevel å få til leirskole for ungene. Så det er sesongarbeid du har der da? Det er deltidsstilling. Jeg jobber over 100% i løpet av sesongen og så er det avspasering på vinterstid. De fleste skolene ønsker å komme på barmark for å bruke det videre i undervisning på skolen. Hvordan erfaring og ballast har ungene? Vi ser at for noen er de kjent med aktiviteter ute, for andre er de ikke så vante. Mange av elevene får prøve nye aktiviteter. Ofte ting de er litt skeptiske til. Noe er for eksempel redd for høyde, og får en god utfordring med å kjøre taubane. Da ser en ofte at de oppdager at de mestrer noe de ikke trodde de skulle greie. Det tror jeg de har stort utbytte av. Det er barn i 12 års alderen så den største læringen er å lære å være vekke hjemmefra. De bor i hytter, 6 stykker i sammen og skal klare å holde orden og rydde og klare å samarbeide hele tiden. Det er det mange som lærer mye av. Samarbeid og å være selvstendig. Interessen du har for friluftsliv. Er det noe som er kommet med årene eller noe som har vært der hele tiden? Jeg har alltid vært ute, rett og slett. Hadde skogen og fjellet rett utenfor huset og sjøen nedenfor. Det var ikke friluftsliv, bare tur i skogen, på ski, i båt, og det som hører til. I ungdommen var det litt mindre turliv et par år. Det vi nå kaller friluftsliv startet jeg vel med da jeg var 18-19 år, og det har bare blitt mer og mer med årene. Jeg hører på dialekten at du ikke akkurat er nordantifra? Ehh nei.. den er ødelagt. Jeg er romsdaling i fra oppveksten i hvert fall. Kan ikke høre at du har nordlandsk dialekt? Nei, overhodet ikke. Jeg er fra ytre Romsdal, ut i havgapet der, der er det litt spesiell dialekt. Da må man legge om enkelte ord slik at folk skjønner hva man sier.. Du flyttet nordover på grunn av friluftsliv og jobb? Ja. Det er nok jobben og naturen som var argumentet for at jeg flyttet oppover i 2013. Var her første gangen i -93 i forsvaret. Naturen hadde mye å si for det. Jobben var en faktor. Trives utrolig godt med å jobbe ute med ungene, og å være ute på tur i Troms. Og avspasering med fri på vinteren hadde også mye å si. Dere har ikke elever på svarteste vinteren? Nei. Det er først uti april mai at vi har fullt kjør. Lang juleferie! Du har en fantastisk flott hjemmeside/blogg. Du har tilpasset deg de nye brukergrensesnittene på en veldig god måte. Når startet du nettsiden? Akkurat den startet jeg i 2010-2011 en gang. La det ut på eget domene den gangen. Tidligere hadde jeg prøvd med gratisløsninger, men de forsvant jo etterhvert og var ustabile. Du er veldig flink til å ta bilder og av veldig god kvalitet. Har du noen triks å dele der? Det er en hobby. Det er interessen for å ta litt bilder av og til. Tipset kan være å være flink til å ta mange bilder og heller plukke ut de tre bildene som ble bra. Det er den taktikken som fungerer for meg. Og så lærer en litt etter litt. Jeg er mye på tur og det er ikke alltid kameraet blir tatt fram. Det er ikke noe jeg gjør for å ha noe å publisere. Jeg har alltid kameraet på hoftebelte på sekken eller lignende slik at jeg har det lett tilgjengelig. Slik sett er det enkelt å få en del bilder. Satt akkurat og kika på bilder, for å se om jeg kunne finne gode bilder av skikjøring, men det var det lite av. Der er det mest bilder fra turen opp, på toppen og så var det ingenting fra kjøringen ned. Da tar snøen og skikjøringen all fokus, så jeg glemmer å fotografere. Driver du med topptur og - vinterstid? Ja, det er det det er mest av vinterstid, topptur. Litt fjellski som dagsturer og noen teltturer også. Påsken i 93 gikk jeg første topptur, og kjøpte telemarkski for dimmepengene vinteren etter, og har bare holdt det gående etterpå. Det er toppturer som er den store lidenskapen om vinteren. Breiplank eller? Ja. Det er alt for bredt! Sjelden nok snø til at jeg får utnyttet skiene helt. Skiene har bare blitt breiere og breiere med årene. Rando eller Telemark? Nå er det rando. En gammel mann må tenke litt på knea. Jeg hadde vel en sesong med 120 dager på telemarkski. Det var ubehagelig å gå ut av bilen når jeg kjørte hjem fra tur på slutten av sesongen. Måtte knekke opp beina for å komme meg ut av bilen.. Det var ren og skjær slitasje. Telemarkskjøring blir som ettbeins knebøy nedover fjellet. Da kan det bli betennelser etter hvert. "Jeg hadde vel en sesong med 120 dager på telemarkski. Det var ubehagelig å gå ut av bilen etter tur" Vi leste akkurat om den fisketuren der var ved det røyevatnet der du knakk fiskestanga? En helt utrolig fiskeopplevelse!? Ja. Er en av de som man bare har lest om. Det skjer ikke ofte, men når det skjer så er det artig. Har du noen offisielle eller uofisielle fisketips som duger for deg, når ikke annet duger. 3 tips: Fisken biter når kroken er i vatnet. Den som fisker mye, får mye fisk. Noen gangen blir det bomtur, andre ganger treffer en bettet. Det tredje er variasjon, sakte eller raskt, rolig eller rykkvis, få litt liv i kroken og i fisket. Står du en time og ikke får et napp, så hjelper det ikke å stå en time til og gjøre det samme, man må variere. Vi snakker litt om løst og fast og kommer inn på dette med pakking av sekk. Jeg har ikke tung sekk når jeg drar på tur. Den ligger på rundt 10-12 kg når jeg skal avgårde på en 3 dagers tur. Da er det ikke så mye å spare på å legge igjen telt og sovepose i basecamp f.eks. Bruker du lettpakkerutstur på vintertur også? Vil ikke si at jeg bruker lettpakkerutstyr, det er mer det at jeg har lite med meg. Der jeg sparer mesteparten av vekta er å ikke ha med så mye. Det jeg har med på tur er ikke "ultralight". Det har som regel ikke god nok holdbarhet. Jeg går for det som er hakket opp. Det er ikke utstyret for å reise til Svalbard og heller ikke den aller kraftigste typen, men f.eks. AR serien til Arcetryx er lett og passe robust. Den fungerer godt for meg. Jeg bruker samme jakken sommer og vinter. Når jeg velger utstyr er allsidigheten et viktigere kriterie før vekt og alt det andre. Så lenge jakken er solid nok og man har noe varmt under går det bra. Vi fortsetter praten om både turplaner og annet, men til slutt kan jeg ikke annet enn ønske takk for praten, og så får vi se om vi treffes over en kaffekopp ved anledning!
    1 poeng
  30. Jeg har hatt noen opplevelser av hvor lite både fleece og bomull varmer når det er vått. En høst da jeg var aktiv i Røde Kors Hjelpekorps ble vi kalt ut for å lete etter en rypejeger som ikke kom seg hjem for egen maskin. Dette var i omådet sør og vest for Blåsjø. Vi ble fraktet i båt et stykke og så begynte vi å gå. Jeg var kledd i en vanlig fjellanorak av bomull, en vanlig flanell skjorte og en t-skjorte av bomull. Etter et par timer i et vær som vekslet mellom sludd og regn pluss ganske kraftig vinn var jeg våt til skinnet og så kald på overkroppen at jeg var nødt til å gjøre noe. Jeg tok av meg bomullsplaggene og trakk på meg en tynn fleecegenser og fjellanorakken utenpå. Det tok ikke mer enn en halvtime så var jeg våt til skinne igjen og like kald som berget vi gikk og tråkket på. Nå var jeg nødt til å bruke hodet og fra sekken hentet jeg frem en islender av ull, den gammeldagse typen som sikkert klør for mye for noen. Jeg endte opp med islenderen rett på skinnet, en våt flanell skjorte utenpå den og fjellanorakken ytterst. Dette holdt meg varm hele dagen og langt ut over kvelden selv om også islenderen ble gjennomvåt. En annen opplevelse hadde jeg en gang jeg var på rypejakt i Lyseheiene. Temperaturen lå rundt 0 grader + - alt etter hvor høyt vi var i terrenget og nedbøren vekslet mellom regn og sludd. Etter en stund begynte jeg å bli våt og kald, selv om jeg hadde en tynn ulltrøye inderst. Bommulskjorta jeg hadde over ulltrøya var kliss våt og den ble skiftet ut med en ullgenser som hadde påsydd et blått bomullstoff på utsiden av bærestykket. (Over skuldrene og litt nedover brystet og ryggen.) I følge selgeren var dette bra for å holde vinden ute. Etter en times tid var også denne genseren våt og jeg hadde forventet at den skulle holde meg varm. Det gjorde den også, bortsett fra i de områdene hvor det var sydd på et bomullstoff. Dette våte bomullstoffet trakk faktisk så mye varme ut av skuldrene min at det ble ubehagelig kaldt. Til neste tur var dette stoffet sprettet av og denne ullgenseren har, siden den gaang, berget meg gjennom mange kalde dager i fjellet. Fleece er kjempe når det er tørt og når vekt betyr noe, men som jeg pleier å si, "Det er en grunn til at sauer og moskus ikke har fleece pels".
    1 poeng
  31. Ble en siste tur opp i høyfjellet før de blir kranset inn i nysnø tenker jeg. Turen gikk denne gangen til Moskenes, Lofoten Forsfjorden og Vindstad i bakgrunnen Hermanndalstinden i bakgrunnen. Vest-Lofotens høyeste Tennesvatnet. Her ligger også Munkebu (dnthytte) på andre siden. Turfølget ble brukt som modell store deler av turen. Ble litt Nordlys etter mye venting. Morgenfrost med egg og bacon Sjelden det er blikkstille i Lofoten Toppen av Hermanndalstinden med Vestfjorden som bakgrunn. Hånden min er virkelig ikke så liten.. Tenker vidvinkelobjektiv har noe med effekten å gjøre.
    1 poeng
  32. Hehe. Jeg var av samme oppfatning. Har klart å "venne meg til det " og nå syntes jeg det er helt OK så lenge det ikke finnes noe annet godt i sekken
    1 poeng
  33. Hei Jeg har gjort en liten test i dag, det jeg ville vite var hvor mye drivstoff Omnifuel og Omnilite bruker ved koking av vann. På Omniliten har jeg primus sin silencer, mens Omnifuelen er helt standard. Jeg har kjørt hele testen med Primus sin Power Fuel og brukt samme flaske med samme pumpe under alle testene. Testene er drivstoffbruk inkludert forvarming. Tiden er fra jeg satt kjelen på primusen til vannet fosskokte. Jeg fant også ut at jeg har koblet flaska til slangen feil tidligere. Det jeg har gjort er å koble sammen flaska og slangen med flaska i ON posisjon, dette gir unødvendig mye søl og sløser veldig mye drivstoff. Dersom man kobler flaska og slangen med flaska i OFF posisjon søler man mye mindre drivstoff. Dette var nok sikkert de fleste klar over fra før. Testene som slutter på 1 er gjort med feil tilkobling av slange og flaske. Testene som slutter på 2 er gjort med riktig. Det man ser er at man sparer noe drivstoff ved rett bruk av primusene. Jeg synes Omniliten er vanskeligere og tregere å forvarme enn Omnifulen. Dette har kanskje noe med at det er mer gods i silenceren slik at denne krevere lengre forvarming. Dette gjorde nok også at jeg brukte mer drivstoff i noen av testene. Dersom noen har gjort andre tester så kan jeg gjerne legge dem inn her så har vi alt på en plass.
    1 poeng
  34. Takk for (lyn)raskt svar! Jeg må ærlig innrømme at jeg har ikke gjort vedlikehold. Men skal få tatt en gjennomgang når ungene er i seng nå. Prøvde å finne gode "vedlikeholdsvideoer" på nett, men syns det var sparsomt. Pumpen virker til å være i orden, så det må være noe med selve brenneren. O-ringen ligger fint på plass i munnstykket hvertfall. "Jeg vet ikke om jeg engang tør å si det, men har du skrudd regulatoren på pumpa helt opp, og står står pumpa i "on" posisjon?" CHECK! hehe
    1 poeng
  35. Søkeord: "Dyse til Primus Omnifuel" på nettet. Der kom det opp at det er tre dyser: Gass 45, Bensin 37, Parafin 28. Jeg har brukt omnifulen i mange år, men erfaringsmessig brenner den dårlig på gass og rødsprit. Når flammen dør ut etter kort tid høres det ut som om brenneren ikke er varm nok. Jeg vet ikke hvilken kvalitet den rødspriten du har fått. Men billig rødsprit har et mye høyere innslag av fett enn rødsprit av god kvalitet, og kan føre til tette filtre. Dette gjelder også lampeolje.. Det første jeg ville ha gjort var å skru fra hverandre primusen og rengjøre godt med renset bensin. Deretter trekk pusten godt og blås, for å se at det ikke er et fremmedlegeme som blokkerer. For å være sikker på god gjennomstrømming av drivstoff, ta ut filteret som sitter rett ved regulatoren. Fjern det, koble til drivstoffslangen og prøv igjen. Og dropp å sette det på plass. Forvarm med bensin. Jeg vet ikke om jeg engang tør å si det, men har du skrudd regulatoren på pumpa helt opp, og står står pumpa i "on" posisjon?
    1 poeng
  36. Da virker det som jeg rett og slett kan ha produsert et "helsekostprodukt".
    1 poeng
  37. Jeg har ofte en plan om at jeg skal basere deler av matinntaket på noe jeg finner/fanger ute. Som regel dreier det seg om fisk, sopp og bær. Da ender jeg opp med å ta med mat som kan supplere disse tingene. Er det for eksempel innenfor soppsesong tar jeg gjerne med et par poser potetmos. Funker som gull. Litt hjemmelaget, litt poseræl. Salt+pepper er et must. Som den optimisten jeg er tar jeg jo nesten alltid med fiskestang på tur. Som den realisten jeg er tar jeg også med real turmat som krisebackup. I tillegg har jeg som regel med litt tørket frukt og tørket kjøtt. God skuring siden potetmos ikke akkurat er proppet med energi. Middagsmaten tilfører altså lite vekt i sekken/kajakken, men (på korte turer) er jeg mindre nøye med frokosten, eller jo: nøye på at den skal være god og energirik Jeg tar med egg, bacon, en eller annen ost (type brie e.l.) hvis temperaturene tillater det, noe brødtjafs selv om det er kjedelig (noe må jo den andre maten stables oppå), sukkererter eller cherrytomater, kokekaffe, litt tørrmelk og litt sjokkis. Lunsj ender jeg visst ofte med å hoppe over. Turvirksomhet/forflytning prioriteres gjerne i den tiden, så her kommer igjen tørket kjøtt og tørket frukt inn i bildet. Nøtter er også fint. Kommer helt an på hva jeg har lyst på/er lei av når jeg står hjemme og pakker. Evt alkohol bestemmes av årstid for meg. Men det blir vel gjerne en flaske vin eller noen øl. Jeg er veldig fan av litt rom i en turlommelerke, men ender ofte opp med å ikke drikke det uansett. Tidligere i år dro jeg 1 liter rom (0,5l plastflaske x2) fra Finse over Hardangervidda. Vel fremme i Rjukan var det ennå 9 dl igjen. Elendig vektprioritering
    1 poeng
  38. Mountain Laurel designs duomid. 550 gram, helt grei plass til to voksne karer, kjempeplass til en. Tåler alt av vær.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.