Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 04. mai 2016 i alle områder

  1. Nu är jag färdig med lättpackning.. eller hellre, nu är min lättpackning färdig. Jag kommer fortsatt att bruka mitt lätta utstyr på tur, men jakten efter att hitta lättare lösningar är stort sett över (jag har några planer kvar för packningen för vinterturer..) Orsaken till denna tråden är att jag många gånger fått höra att "ni lättpackare tycker att packningen är viktigare än turen" och att "Det är ett evigt jagande av gram för er lättpackare". Jag vill därför bara meddela att nu är jag helt förnöjd med vikten på mitt utstyr. Minskar jag vikten går det ut över komforten och ökar jag packvikten av och till är det för att uppnå målsättningar för en specifik tur, t.ex fiska, laga gourmetmat eller något annat. Jag ska inte tala för alla "oss lättpackare" (och kanske lättpackare kan ha forskjellige mål och ambitioner?), men turen har alltid varit det viktiga för mig, och jag ser planläggningen som första delen av varje tur, oavsett om det gäller planläggning av mat på turen, var och när jag ska gå eller vilket utstyr jag ska köpa eller bruka till turen. Som sagt, nu är min gramjakt också över, selv om det blir en grundlig undersökning efter lätta alternativ när det blir dags att skifta ut något i utstyr i framtiden. Gläder mig att få de sista sakerna i posten och bara vara den förnöjda lättpackaren! God tur allesamman, vi ses i det gröna.
    16 poeng
  2. Nei, du vet, sminkebord, dameveske, bind, en 10-12 par sko, siste nummer av KK, krumkakejern, sånne ting vi damer må ha med på tur.
    12 poeng
  3. Det er en kjent sak at mange kommuner helst ser at offentlige friområder blir tilrettelagt for rullator og barnevogn, men kan de bare sette i gang all slags virksomhet uten å ta hensyn til lover og regler? Jeg stiller dette spørsmålet siden det i den senere tid har blitt gjennomført et større uttak av store grantrær og en dal andre trær i et friområde like ved der jeg bor. At dette skjer på en tid av året da planter og dyr ikke har annet å gjøre enn å overleve er helt greit, men når dette skjer i en tid på året når fugler og dyr har egg og unger uten at det blir tatt hensyn til dette er ikke greit. At småfuglbestandene rundt om i landet er i sterk tilbakegang er et udiskutabelt faktum, og derfor er det noen av oss som er litt over gjennomsnittet interessert i å unngå "den tause våren", som prøver å hjelpe småfuglene med mat om vinteren og hus om sommeren. At friområdene blir rensket for døde trær tette kratt fører til at fuglene verken finner mat eller steder til å bygge reir. Naturmangfoldloven § 15 setter forbud mot å påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. I tillegg til å beskytte voksne fugler og deres unger innebærer bestemmelsen at det er forbudt å skade eller ødelegge reir og egg. Jeg har hengt opp nærmere 30 fuglekasser i dette friområdet hvor nå kommunens folk boltrer seg med motorsag og kompostkvern og etterlater seg et åpent landskap og noen digre hauger med flis. Noen av disse trærne er nå blitt bolig for fugler som har reir og egg i noen av mine fuglekasser, men dette ser ikke ut til å bekymre kommunens menn. Jeg finner da kassene satt til side eller hengt løslig over i et annet tre slik at jeg kan finne dem. Problemet er bare at det reiret og de eggene som var i kassene er fullstendig ødelagt. Min mening er at enten får disse folkene gjøre jobben sin i en tid på året der dette kan unngås, eller så får de pent la treet med fuglekasse stå til etter sankthans før det felles. Neste skritt får bli å ta en alvorsprat med ansvarlig person i kommunen og hvis ikke det hjelper så får vi ta en prat med "onkel politi" og høre hva de sier.
    7 poeng
  4. Etter å ha fått meg ei splitter ny hofte bestemte jeg meg for at jeg ikke skal bære svintung ryggsekk denne sommeren. Jeg gikk hen og kjøpte den nye Bergans Helium modellen som veier 1 kg. blankt. Sammen med en Western Mountenering dunpose som veier 850 gram. Har brukt penger som en full sjømann, men denne sommeren skal jeg på skikkelige fjellturer for første gang på flere år. Gleder meg som en unge nå , til å teste hoften , ryggsekk og sovepose...
    6 poeng
  5. Hjemme i pappaperm og på tide å ta med guttungen på sin første topptur. Kort og fin tur til Bjønnåsen i Rælingen i herlig vær. Utsikten her er upåklagelig, kunne se Blefjell i det fjerne!
    6 poeng
  6. Da jeg har en ganske uggen sykehistorie, kjøpte jeg Ally kano for å kunne komme meg på tur. Å kunne klare og gjennomføre en fottur, var jeg usikker på. Skulle jeg klare det, måtte jeg lært meg å tenke nytt ang. hvordan pakke ryggsekk med hensyn på vekt og volum. Jeg har fulgt flere tråder her i vinter og det har resultert i nytt telt, ny sovepose og ny ryggsekk.Jeg har nå en ryggsekk på 45 liter som veier godt under 9 kg. Denne skal brukes på turer med 2-3 overnattinger. Første tur er planlagt neste helg. Det er light pakkerne som fikk meg til å tenke nytt. Med en sekk på litt under 9 kg blir jeg nok ikke medlem i light pakker gjengen, men kanskje jeg kan bli hangaround.
    5 poeng
  7. Det er verken lov til å forstyrre, røre eller ødelegge fugler, egg og reir i denne perioden. Hvis man ikke liker kråkereir, skjærereir eller måkereir i nærheten av der man bor så er det lov å iverksette tiltak for å hindre at de bygger reir, men har de først etablert seg så får man fint vente til ungene er ute av reiret før man gjør noe. "Du kan ikke hindre sorgens fugler i å fly over ditt hode, men du kan hindre dem i å bygge rede i ditt hår." Nå har jeg sendt en mail til ansvarlig person kommunen og bedt om en forklaring. Jeg har også informert om at hvis de ikke reagerer på min henvendelse så vil jeg vurdere å politianmelde saken. De bruker millionbeløp på å flytte verneverdige trær, og veiprosjekter endres på grunn av siv eller gress eller hva det nå var, eller det var visst gresset som ble flyttet. http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Bruker-10-millioner-i-bompenger-for-a-flytte-verneverdig-gras-2983325.html Men at "den tause våren" er rett rundt hjørnet betyr visst ingen ting. (Men stakkars den som dypper en fiskekrok i feil vann uten fiskekort.)
    5 poeng
  8. Sammen med kanskje 1000 ungdommer på Opptur i dag i Haugesund. Kjekt!
    4 poeng
  9. Det meste er sagt. Dere må definere behov og egnskaper og bruke elimineringsmetoden. Siden dere har kommet så langt at dere antakelig har hund i hus til høsten, har dere sikkert vurdert det dit hen at dere kan gi den et godt hjem og at dere primært skaffer en hund for hundens skyld og ikke deres egen. Det er mye god terapi i en hund, men et godt liv for hunden burde veie høyere. Personlig synes jeg ikke noe om utstillingsraser som bare avles for utseende og ikke har noen applikative egenskaper utover dette. MANGE raser er ødelagt av rasehundforbundene rundt om i verden. Jeg synes dere bør sjekke omplassing først for om mulig å redde en hund. Kan godt hende dere møter den rasen dere ønsker dere der også fremfor å stå på venteliste hos en oppdretter. Lykke til
    4 poeng
  10. Gratulerer! Føler jeg ikke er så fryktelig langt unna selv. Mye gøyere å gå på tur med "lett" sekk og uten unødvendig tullball som aldri blir brukt
    3 poeng
  11. I 2013 gikk jeg landeveien fra min kommune Songdalen (nabokommune til Kristiansand), via riksvei 42 til Tonstad, videre riksvei 468 (Sirdal) til Øvre Sirdal, videre ned Hunnedalen og til Ålgård. Hjemover gikk også til fots, men da kysten via Egersund og Flekkefjord. Litt på gamle E18 til Feda og Kvinesdal. Derfra riksvei tilbake til Songdalen. Til å frakte utstyret brukte jeg hundevogna til Nordic Cab, men med drag til meg selv. En veldig trivelig tur som vi bruke god tid på. Her har vi stoppet for kvelden bakom tunellene i Dirdal:
    3 poeng
  12. Jeg har en svart buhund. Fikk den som omplasseringshund da den var to år gammel. Herlig hund! Passe størrelse, og flink til å bære kløv. Elsker å jakte på mus, firfisler, fugl, hare, rådyr, elg -og, desverre -biler. Min største skrekk er at han en dag skal være løs i nærheten av bilvei. Kosehund, som heller vil være inne sammen med meg når vi er hjemme. Vakthund. Varsler alt som kan varsles på. Til jeg tilbakemelder at jeg har hørt og reagert på varselet. Han trenger nemlig tilbakemelding fra sjefen, når han nå tar seg bryet med å si fra. Skulle da bare mangle også. Og som nevnt trenger man ikke kjøpe jordfreser! Alt i alt en aktiv, snill og kosete liten skapning som helt klart vil live opp i et hjem. På en eller annen måte.
    3 poeng
  13. Tur til Gursligruvene med avdelingen på jobb Fin tur på omtrent 8 km
    3 poeng
  14. Første onsdagen i mai arrangerer turistforeningen "Opptur" mange steder rundt om i landet. Her blir 8.klassinger invitert med ut på tur. Et flott arrangement som har vært arrangert i over ti år nå her jeg bor. Et par år siden sist jeg fikk være med, men i år stepper jeg inn for en kollega og tar med meg en av klassene på skolen jeg jobber. Det blir som alltid kjekt. Vi er privilegert med utrolig kjekk ungdom på min skole. Er det flere FFere som skal ut i morgen på Opptur rundt om i landet?
    2 poeng
  15. Bestyrerinnen er i gang med et prosjekt der hun vil gå fra Tungenes til Egersund langs sjøen. Jeg tror de regner med 6 dagsmarsjer, men de tar hele turen i etapper.
    2 poeng
  16. Men, når man reiser langs veien må man ta til takke med de overnattingsmulighetene som byr seg. For eksempel en flott plass ved Valevann øverst i Sirdal: ..eller i kanten av en litt bortgjemt sykkelsti: Eller oppi no'n trær.
    2 poeng
  17. Hverken barn eller fylte 35 har hjulpet på min migrene dessverre. Men ettersom migrenen min tildels er hormonbetinget er det å sette sin lit til overgangsalderen...... Enn så lenge er migrene og tur en ufin kombinasjon. Derfor drar jeg heller ikke på tur uten migrenemedisin i bakhånden. Det er klart at med dundrende migrene påvirker det prestasjonen min, og sansynligvis også prestasjonen i etterkant. Relpax tar bort det værste (eneste medsinen så lang som har virket), men ikke alt. Og ja- av og til har jeg lagt merke til at jeg blir sløv av den, men så er den jo også merket med rød trekant på pakken.....Det ville forbause meg om ikke dette også påvirket prestasjonen så lenge den er i kroppen. Det har tatt en hel del år, men nå klarer jeg i større grad enn før å leve med den, fremfor å kjempe mot den. Medisin i bakhånd er viktig- kanskje like mye psykisk som noe annet. Jeg har lært meg å finne mine migrenetriggere: stress, lenge mellom måltidene, lite søvn og en hel del andre ting jeg ikke tenker å flashe her. Jeg har eksperimentert med mat, men finner ingen tydelig sammenheng bortsett fra at jeg i løpet av en dag- og ikke alt for seint- må har ordentlig mat av type "middag" som sitter lenge i magen (og nei- havregrøt er ikke tilstrekkelig). Men dette er helt sikkert individuelt. Turer der jeg bruker ryggmusklaturen mye (tung sekk, kajakk) har vært en stor migrenetrigger, men jeg ser også at jo mer trenet jeg blir (både styrke og kondis!!) jo mindre påvirker det. Jeg må bare akseptere at jeg ikke alltid klarer alt jeg vil eller i like stort tempo som andre, og velge de turene som passer meg der jeg er til enhver tid. En kortere tur er bedre enn ingen tur!! Klarer jeg i tillegg gjøre den så komfortabel som mulig ved å finne ut av (for så å ta hensyn til) mine migrenetriggere, blir antagelig turene etterhvert også bedre- selv om migrenen skulle slå til underveis.
    2 poeng
  18. Lurer på om det ikke var sort elghund eller buhund i min, i tillegg til border collie med mer. Kjenner igjen beskrivelsen her. Elgjetende jordfreser med en egen evne til å utrydde småbjørk og få folk med trillekoffert til å tisse på seg. Samt å være verdens beste sofapute.
    2 poeng
  19. Hei Til og med svart buhund - Ak-ja! Hilsen Elgen
    2 poeng
  20. En ting som også er verdt å kommentere med det samme, er kjørestilen du legger opp til. Å være innspent mellom hundene og pulken er en svært keitete måte å kjøre hund på. Du vil få en langt mer komfortabel tur om du lar hundene trekke pulken og at du går bak den. Dette er den opprinnelige kjørestilen for hundekjøring her i Skandinavia og den kalles da også nordisk stil. Med to hunder er det en stor fordel å ha en bremse på pulken. Selv på Hardangervidda. Fordelene med å være bak pulken er mange. Du har langt bedre kontroll over ekvipasjen både oppover, på flaten og nedover, du kan ankre opp hundene og gå frem for å speide løype, fotografere hundene og pulken på alle mulige fine plasser, du kan koble deg selv ut om det ser at det går til helvete i en utforkjøring. Den eneste fordelen med å være spent inn mellom hundene og pulken er for å bidra med din trekkraft når det trengs. Det er likevel ikke nødvendig å gå slik hele turen, du kan fortsatt spenne deg selv inn foran, bak eller ved siden av hundene om de på dårlig føre eller i en bratt bakke ikke klarer å trekke pulken aleine. På lengre turer er det vanlig å regne at en hund trekker sin egen kroppsvekt relativt greit. Med to hunder har du da fort 40 kg eller mer i trekk-kapasitet. Hva er da vitsen med å selv være konstant innspent i draget i tillegg? Er det lett føre trekker hundene kanskje både lasset og deg, selv om du henger bakerst. Eller kanskje særlig når du henger bakerst. Du går litt for å hjelpe, men vekten av pulken er konstant og hundene blir vant til den. Om du kommer i mellom vil du kanskje ende opp med å venne hundene til at du er den som "løsner" det hele, altså drar i gang og at det er du som ender opp med å ta de tyngste takene i oppoverbakkene. En pulk med bremse eller kanskje enda bedre en nordiskslede med bremse, er kjempefint å kjøre med. I utforkjøringer er det ganske krevende å skulle ploge nok til å ha kontroll på to hunder som trekker og 40 kg bagasje som sklir nedover av egen vekt. Får du bratte utforkjøringer og skareføre er det fort gjort å gå så pass kraftig på trynet at du skader deg i en slik øvelse. Har du bremse så slipper du dette. Med bremse er også din naturlige plass bakerst. Legger ved et par stemningsbilder av hundekjøring i nordisk stil. Bilde fra Reva på vei mellom Revsjøen og Revbua i Femundsmarka På vei ut på Grislehåen langs Røavassdraget i Femundsmarka. Hundene trekker om lag sin egen vekt i tillegg til at de gir god hjelp hundekjørerne bak.
    2 poeng
  21. Sleng ut ditt "dagens bilde" i denne tråden. Alle lager jo ikke en turrapport selvom de har vært ute med kamera. Samme type tråd som dagens dyriske mao. Kan jo starte med et jeg tok på fjellet tidligere i uka. Edit fra admin: Vi gjør oppmerksom på at bilder publisert i denne tråden må være tatt av den som publiserer bildet, det vil si at kun medlemmer av fjellforum har anledning til å publisere egne bilder og det er ikke anledning til å publisere andres bilder dersom bildene ikke er underlagt creative commons eller liknende. Med andre ord, vi ønsker bilder fra medlemmer egne fantastisk flotte turopplevelser.
    1 poeng
  22. Etappe 1: Austerelvdalen (Tverrelvdalen) til Masi - 6. – 15. juli 2015 Etappe 2, 15. - 20. juli Etappe 3: Saraelv til Rostadalen - 22. – 31. juli Etappe 4, fra Frihetsli til Ritsem (Akkajavre) 9. til 24. august 2015 Etappe 5, fra Saltoluokta til Sulitjelma 25. august – 4. september Etappe 6 (siste del), fra Sulitjelma til Virvasshytta 5. september – 15. september 2015 slutt
    1 poeng
  23. Dette er en film fra en tur til Øyvann i Nordmarka. Jeg viser litt av dagens utstyr og ellers hvor fint det er å ta en telt-tur i marka. Det er også en lokkefilm for å vekke opp gamle kamerater jeg har vært på på tur med i gamle dager.
    1 poeng
  24. Heisann! Har lenge tenkt på å gå fra Stavanger til Kristiansand. Har noen av dere gjort dette tidligere? Det er vel iallfall overkommelig på to uker?
    1 poeng
  25. Gikk på tur med 10kg vekter i sekken igår fordi dama mente jeg hadde det så lett fordi jeg er... lett. Vel, hun har helt rett. 10kg på ryggen forandret faktisk turopplevelsen veldig mye. Det går helt sikkert an å vende seg til å ha endel ekstra i sekken, men det må da være bedre å pakke litt lett.
    1 poeng
  26. Bind? Det er en mannegreie til å fyre opp bål med!
    1 poeng
  27. Det ble for billig ja, Mottok denne meldingen fra leverandøren: Hei , Jeg beklager å meddele deg at vi hadde feil pris på vårt produkt som du har lagt en ordre på. Det gjelder Lundhags- V12-ryggsekk. Prisen på sekken skulle være 2995 kr ikke 299 kr. Jeg ønsker å tilby deg 30% på sekken om du fremdeles vil ha den, ellers kansellerer jeg orderen, og (betaling) Jeg er så lei meg for dette, vi jobber hardt for at slikt ikke skal skje,men glipper skjer iblant og vi har derfor valgt å reservere oss for skrivefeil på våre allmenne vilkår: "Ved eventuelle feil i opplysninger om lagerstatus eller pris, forbeholder xxxxxx seg retten til å heve kjøpet. Om varen er utgått eller av annen grunn ikke er tilgjengelig er xxxxxxx ikke ansvarlig for å skaffe varen, men kan foreslå en alternativ vare. Alle bildeillustrasjoner må betraktes som illustrasjoner og er ingen garanti for varens nøyaktige utseende og beskaffenhet." Ønsker deg en videre fin dag, og ser frem imot å høre fra deg om du fremdeles vil ha sekken. Med vennlig hilsen NN på xxxxxxx _______ Jeg er selvfølgelig LETTERE irritert, men hva hjelper det !!!!
    1 poeng
  28. Har sikla på webkamera hele uka nå. Ser ikke ut som det mangler snø ihvertfall Hadde vært artig å visst om stikkene sto. Ikke at det spiller noen stor rolle, men hadde jo ikke vært ueffent
    1 poeng
  29. Sjølfiska ørret! Tilbehør: hvitløk, rødløk, vanlig løk, rømme, pesto, lofoten fiskesaus, sandefjordsmør, Maille au Miel sennep. På kanp/kajakktur er det ideelt å ha med Aburøken
    1 poeng
  30. Slik fortonar det seg for meg også, at dersom eg får tatt det i tide kan moderat aktivitet gjere langt betre enn å ligge roleg, det verker som eg får sirkulasjon i spente musklar.
    1 poeng
  31. Skulle en kjapp (og det ble virkelig en kjapp tur) tur til Bjørndalsnuten. På Gramstad var det folk omtrent i tusentall. Ungdom på opptur.. STF med mange medhjelpere var på plass. Det må være et alle tiders tiltak.
    1 poeng
  32. @MorildDet var et greit innlegg å lese. (Ikke kjekt, men greit...) din beskrivelse er godt dekkende for egne opplevelser, men jeg er antakeligmlitt mindre plaget enn du. migrene er noe herk og jeg kunne godt klart meg uten. Relpax påvirker vel oss forskjellig, og for egen del klarer jeg å ta ut på tur dagen etter et anfall. Men da sitter medisinen litt i kroppen. Pulsen fyker i været, og det gjør at jeg må ta det rolig. At pulsen går opp er ikke så rart, medisinen påvirker jo antakelig blodtrykket. Her er jeg bare "amatør" og "tror".
    1 poeng
  33. Hei Elginnen har brukt Lowe Alpine, men sjekk også Deuter og evt. Karrimore, som alle gjør bra solide sekker. Ikke sikkert de gjør så store dedikerte dame sekker eller kan fås her i Norge. Hilsen Elgen
    1 poeng
  34. Hei! Som mange nyklekkede forumkyllinger så ønsker vi å vende oss til erfarne fjellfolk for å spørre om hjelp. Jeg, min samboer og vår trofaste hund planlegger å gå Norge på tvers sommeren 2017 (medio Juli). Ruten vi har tenkt å følge er denne: http://www.vandringer.no/2009_nasjonalparkruta.html Vi har så vidt startet planleggingen og lurer derfor på om det er noe spesielt vi bør tenke på? Er det noe du alltid glemmer? Kjekt å ha? Noe spesielt med ruta som vi bør være obs på? Utstyr, sikkerhet, mat, må gjøres..? Setter pris på all hjelp vi kan få i forkant av planleggingen - K
    1 poeng
  35. Dei byter ikkje hoftebelte, men tek av så mykje som du treng for å få meir stramming å gå på Ein god salmakar kan nok også gjere samme joibben , om du har ein lokalt
    1 poeng
  36. Ikke veldig konstruktivt svar, men jeg må jo spørre Hva har du som tar så mye plass at du trenger en sååå stor sekk?
    1 poeng
  37. Teltet er vel siste plassen jeg hadde spart på vekt iallefall. Ta det som tåler mest vind! Selv brukte jeg ett helsport patagonia. Og glad for det da jeg måtte sette opp telt oppe på en høyde på 1380m under en whiteout, og ingenting som stoppet vinden.
    1 poeng
  38. Mitt inntrykk er at dei fleste sekkar i eit slikt volum er anten herrmodellar og/eller har høg eigenvekt. Ein sekk eg synes er bra på alle måtar, men som har høg eigenvekt, er Bergans alpinist Lady (100 l). Sjølv har eg 110 literen. Det er dog ein herremodell. Spilane kan bendast og tilpassast ryggfassong. ALternativt kan du byrje med pilates og få retta ut ryggsøyla di Hoftebeltet fiksa eg ved å sende inn sekken til Bergans som korta det inn, slik for å ha noko å stramme på etter eit par dagar på tur når magemusklane har trekt seg saman. Med damemodellen tippar eg på at dette ikkje er nødvendig. Desse sekkane taklar tunge bører, og til tross for eigenvekt, så er den ein definitiv favoritt når børa vetr tung, eg går heller med tyngre sekk som er komfortabel og bære enn lett sekk som er grusom med det same han bikkar 22-23- kg.
    1 poeng
  39. Fastlands Vestfold eller har de døpt et område på Svalbard/ Antarktis Vestfold også? Ved første øyekast ser oppspringene ut til å være 1-2m høye, men etter måkesporene å tyde er de vel ca 50-60 cm høye? Tøft bilde, men fysjameg så jævlig kaldt det ser ut.
    1 poeng
  40. Man skal helt klart høre på gamle jungelord.
    1 poeng
  41. 1 uke eller 1 1/2 så kan du dra på fottur.
    1 poeng
  42. Jeg hadde en periode på mange år, sikkert over 10 år, hvor migrenen kom enten fredagkveld eller lørdag formiddag. Legen mente at det hang sammen med at jeg stresset på jobb hele uken og når helgen kom og jeg slappet av så slo den til. Det begynte ofte med stivhet bak på høyre side av nakken, så økende synsforstyrrelse, flimring i kanten av synsfeltet på høyre øye, og når flimringen forsvant så gikk det bare minutter før smertene kom på høyre halvdel av hodet. Noen få ganger på venstre side, men stort sett så var det høyresida som fikk det verst. Et anfall kunne vare en hel dag eller mer og på det verste så lå jeg på et mørkt, helst lydtett rom, og det var ikke uvanlig at jeg lå og kastet opp til det ikke var annet enn galle igjen i magen. En gang ble jeg syk på hytta, søndag formiddag da vi skulle kjøre hjem. Kona tilkalte lege og han pumpet meg full av et eller annet morfinpreparat. Det tok en del av smertene men jeg tålte dårlig dette stoffet som førte til at jeg ble enormt kvalm. Slike sprøyter har jeg fått flere av og hver gang er resultatet dat samme. Etter en ferietur til Danmark hvor jeg var syk nesten annen hver dag i en uke, fikk kona nok. Da vi kom hjem fikk jeg klar beskjed om å gjøre det som måtte til for å få slutt på elendigheten. "Det enkleste er pistol." Når man ligger der og er skikkelig dårlig så hadde nok pistol vert en grei løsning. Jeg er overbevist om at hvis muligheten hadde vert der så hadde det blitt et hull i hodet. Heldigvis gikk det ikke så langt, men jeg har forsøkt nesten alt annet både innen helsevesenet og alternativmedisinen. Hva som virket best vet jeg ikke, men for 10 - 15 år siden gikk det opp for meg at anfallene var blitt både sjeldnere og svakere, og nå husker jeg ikke sist jeg hadde et anfall. Jeg gikk på en smell for en del år siden, møtte veggen som det ofte kalles, og etter en lengre sykemelding med stadig økende fysisk aktivitet i håp om at fysikken skulle dra psyken med seg oppover, så har jeg ikke hatt problemer med migrene en eneste gang. Jeg har opplevd noe flimmer på det høyre øyet, men det stoppes effektivt med en normal dose svake smertestillende piller. Og så har jeg nesten sluttet å drikke kaffe. I perioder med stress og migrene så gikk det nok med litervis med kaffe daglig. Medisiner har jeg bare prøvd når jeg hadde anfall, ikke medisiner for å forebygge, og i tilfeller med inntak av migrenemedisin så var ikke fjellturer det som stod øverst på listen. Bivirkningene av medisinene var ofte så sløvende at jeg uansett var ute av stand til å gjøre så mye annet enn å sitte eller ligge og håpe på "bedre vær i morgen".
    1 poeng
  43. Vi gjekk opp te den som dagstur fra Arentzbu først mot stølen Fjellsli eit lite stykke og so vidare opp ved sia av den austre breutløparen før vi endelig entra breen i ca 1500 m høgde. samme veg nedatte. Flotte forhold for nedrenning og slakke fine bakkar.
    1 poeng
  44. TS. Ser du har fått en del råd, uten at jeg synes noen av dem er så gode. Samt at det er mye rare formeninger "ute på går" her, noe som kan tyde på manglende erfaring, med dresserte hunder. Jeg vil ikke komme med spesifikke råd, utover at dere må finne ut hvorfor dere ønsker hund, hva den skal brukes til og om dere har vilje og evne til å tilby hundetypen/rasen dere velger, et bra liv. Anbefaler heller å gå inn på NKKs hjemmeside, der finner du en god veileder for å velge "rett " hund, for dere. Og velg ikke hund etter utseende, men hva som kan passe dere. Lykke til.
    1 poeng
  45. Bildet er fra en nydelig sommerkveld for noen år siden og viser Solbergfjorden innhyllet i tåke, mens Senjafjellene er i tydelig silhuett mot solnedgangen. Var veldig fornøyd med fisketuren eg hadde vært på og bildene eg tok på denne turen.
    1 poeng
  46. fra LAVterskeltur på hadelands Østås en sommerkveld/natt for noen år siden. Det er ikke alltid det ekstreme som genererer de største minner. Kaffilars og nyfiska ørret på bålet er veldig ofte det ALLER beste.
    1 poeng
  47. Har brukt det der til mye rart og det fungerer utmerket. Har en bit som er like stor som Helsport Svea 4 innvendig som dekker gulvet og har flere biter som er skåret ut som en T og med hull i krysset som er kanon til å kikkefiske på isen med uten å måtte ligge med albuene i slushen... :
    1 poeng
  48. Velkommen! Foreslår at du leser tråden @opas lenker til: ikke bare for hvilke svar opas får, men også hvordan opas forholder seg til svarene. Du blir nødt til å slakte noen hellige kuer eller si at "ja, dette er tungt, men jeg bærer det like forbannet." Skremmende mye av lettpakking foregår mellom ørene. Både et oppgjør med hva du er vant med og hvordan du planlegger kommende turer. Fortid mot fremtid, religion mot fakta. Mye av det som er gjengs turutstyr er laget for å være bombesikkert uavhengig av vær og terreng... og brukers kompetanse. Noe av det er faktisk det og det bør vi feire som menneskehetens seier over elementene, mens lettvekterutstyr gjerne forutsetter et minstemål av tenkning før turen. For min del vil det være idioti å sette opp mitt Zpacks Hexamid Solo+ midt ute på en slette i full storm. Bak en liten haug? Ja, takk, kan nok sove godt der. Samme for sekken. Hvis tett skog og skling ned steinur er en normal hendelse på dine turer; glem silnylon, Dyneeama eller cuben, bruk hva du har. 3 for 3 er nevnt og dette er en utmerket regel. Dersom du får vekta på de tre store (telt, sekk og sov), ned mot 3 kg, så er du i stor grad i mål for lettpakking. Etter det blir det et spørsmål om penger - for gram koster kroner. Hvis du kan fylle handlelista med telt, sekk, sovepose (det der er et teppe!) og regntøy fra Zpacks, se på sluttregningen i kroner og gram og si JA!, så er det greit, very great. Samtidig er det et åpent spørsmål hva som er lett nok for deg.
    1 poeng
  49. Jeg har sett de bildene ja, men har hele tiden antatt at det er Altaværinger ettersom de har brukt pluggene opp ned...
    1 poeng
  50. Jeg vurderte å skrive «mislykket tur» i overskriften, men vi fikk tross alt så mange fine naturinntrykk, masse trening og litt ny erfaring, at ordet «mislykket» ikke passet, selv om målet hadde vært Veobrehesten. Vi hadde oppdaget et lite godværshull i værmeldinga for Spiterstulen, men fredag den 13.april burde kanskje i overtroens lys gjort at vi droppet planene? Vel, torsdag kveld la jeg og junior (Lars-Petter) oss i bilen like ved avkjøringa til Spiterstulen – kjekt å kunne «campe innendørs også.» Fredag morgen forlot vi Spiterstulen ca. kl 9 med fullastet pulk, klare for minst en natt i telt, og med et bra utvalg av sikringsutstyr for bre. Det var overskyet og lett snø, men vi skimtet glimt av blått der oppe – og temperaturen var behagelig – bare noen få minusgrader. Det var åpenbart lite snø datoen tatt i betraktning, men 10-15 cm hadde kommet de siste dagene og dekket alt noenlunde brukbart til. Likevel var det noen steiner som ripet litt opp i bunnen på den relativt nyinnkjøpte pulken min i begynnelsen, rett ved Spiterstulen; Teltleir ved foten av Hellstuguhø, og godvær Det var forholdsvis tungt å dra pulk i nysnøen, og selv om det mest gikk bortover, var jeg glad for at jeg hadde tatt skifellene på. Mer arbeid ble det ved Hellstugu, da vi svingte oppover til venstre (sørøstover) og inn dalen mot Hellstugubreen. Snaut 2 timer etter Spiterstulen var jeg fornøyd med å dra lasset, og vi slo leir på en horisontal plass på 1370 moh. Alt ble gjort klart til ankomst utpå kvelden igjen, vi spiste litt mat, og så pakket vi om sekkene og la i vei videre kl 12.30. Været var nå ganske flott; nesten vindstille, sola kom igjennom og varmet ordentlig – i grunnen FOR ordentlig: Det kladdet noe aldeles infernalsk i nysnøen. Ved å slå med staven på skia, løsnet det meste, men to-tre tak seinere var det like ille igjen. (se bilde) Fellene har den bakdelen at det kladder langs HELE skias lengde, og det stred formelig mot fysikkens lover hvor mye snø som kunne henge fast på en ski – og hvor tung skia da ble! Vi hadde lagt kursen på skrå opp i sida med kurs mot Veoskardet, for gradvis å vinne høyde, men ser i ettertid at vi selvsagt burde fulgt dalbunnen innover UTEN feller. Nå fikk vi skråbakke hele tiden, og med nysnøen, kladdinga og solsteika som kom, ble det et sant mareritt badet i svette. Jeg tok av skiene en tid, og tråkket spor, men snøen varierte stygt; fra 20-30 cm dype lommer, til 4-5cm med glatt is under. I tillegg var forholdsvis mange av steinene som stakk opp fra snøen løse. Veoskardet lever opp til sitt rykte Jeg hadde gått opp her sommerstid for mange år siden, og husket den løse ura. Håpet var nå at alt skulle vært mer frosset fast, men det var det altså ikke. Lars-Petters feller ville ikke sitte skikkelig, og han valgte å gå uten feller. Jeg satset etter hvert mest på føttene, for skia ble så vanvittig tunge med all kladdinga. Med skia på sekken økte ikke akkurat balanseevnen. Tiden gikk, svetten silte, og sekken tynget, men vi gledet oss over utsynet mot Hellstugubreen – som var fantastisk. Oppe på rundt 1900 m avtok brattheten litt, og jeg tok på skia igjen (uten feller). Lars-Petter hadde mistet trinsa på den ene staven. Plutselig forsvant begge skia under meg, og blank stålis under 2-3 cm snø kom til syne, samtidig som jeg ramla rett på armene. Resultat; et lite blødende kjøttsår på håndleddet – hvordan det nå gikk til? Tidsskjemaet hadde sprukket kraftig – var det fredag 13. som slo til da? Men uten skifeller kladdet det i alle fall ikke! Ulempen var at veien ble lang, med mange svinger på kryss og tvers, og ikke minst mellom steiner som stakk opp her og der. Vi siktet oss inn litt til venstre for høyde 2110 m, og gledet oss over stadig mer utsikt i flere retninger. «Nederlagets» time, eller fornuftens seier? Klokka hadde passert 16, og vi hadde brukt fantastiske 3,5 timer (!!) fra teltet på snaut 1400 m og opp hit ved punkt 2110. Ingen lange pauser underveis, men jevnt over knallhard jobbing, hadde det vært. Jeg var i grunnen ganske sliten nå, og så ikke med lyst på noe «action» under traversen i den stadig brattere snøbakken som ventet oss, i det vi rundet gradvis mer nordover. Løssnøen forsvant, og knallhard is overtok til slutt, i det vi fikk øye på Veobreahesten. Da sa jeg også «stopp» til Lars-Petter. Det var spor etter stålkanter her rundt «hjørnet», men vi så ikke skikkelig brattheten videre, og det var rimelig langt og bratt nedover også – og panseris. Veobrehesten lå i skyggen nå, men batteriet på kameraet tillot ikke flere bilder. Vi kunne forvente en del løssnø opp vesteggen, og kanskje også i flanken som vendte imot oss. Skulle vi virkelig gi oss nå? Jeg ville at vi skulle tilbake i sola, sette oss ned å spise litt, og tenke vurdere situasjonen. Vinden blåste litt her, og klokka ville passere 17 innen vi hadde spist. Vi ble mette, men fort kalde. Jeg kjente at jeg ikke hadde all verden av krefter igjen, og tanken på å begynne å sikre med tau og isskruer var ikke forlokkende, med tanke på at kvelden nærmet seg. Vi ble enige om å snu her, men at Lars-Petter, som følte seg pigg, skulle «jogge» opp til Leirhø, mens jeg rekognoserte litt og holdt varmen. (Jeg hadde også vært på Leirhø tidligere…) På godt under timen var han vel fornøyd tilbake igjen, mens jeg hadde observert at det sørøst for 2110 var styggbratt ned til Veobrean. Jeg hadde også tatt en rusletur på beina opp igjen til et punkt en del høyere enn der vi snudde, og sett at det der oppe var loddrett et stykke ned til breen. Det var tydelig at vi hadde vært ved det punktet der «normalveien» runder Leirhøs sørøst-rygg. Jeg hadde studert Veobreahesten grundigere, og ergret meg over at jeg ikke fikk tatt bilder med kameraet. Hadde vi hatt mye bedre tid, kunne vi gått sør for punkt 2110 m og ned på Veobrean, og så rundet opp i «bassenget» foran (sør for) hesten. Men det så ut til å være store sprekker og et visst fall i breen før vi hadde kommet inn i dette bassenget. Retur Uansett angret jeg ikke på at vi snudde, og vi fikk en fin tur ned til teltet igjen, på en snau time. Jeg hadde tatt av meg skiene et stykke, og gått ned det bratteste partiet: Det var jo kjekt at det ikke var panseris her, da! Lars-Petter akte et lite stykke på rumpa, med skiene i hånda. Sola skinte fra blå himmel nå, og vi kunne jo håpe på at været holdt seg en del neste morgen også? Nysnøen forhindret meg fra å skli helt ned til teltet, men hva gjør det vel med noen stavtak, når en ser hele Galdhøpiggmassivet i kveldssol foran seg? Tilbake ved teltet var det prioritet å få skiftet til tørt tøy, for sola ville straks forsvinne. Dernest gjaldt det å få i seg mat, og ikke minst tine masse snø, for å få vann. Migrenen min meldte seg selvsagt igjen, typisk, men hvor godt smaker det vel ikke med varm mat i teltet etter en slik tur? Bensin til brenneren hadde vi nok av, så vi koste oss skikkelig før vi tok kvelden. Flere grunner gjorde sitt til at vi pakket teltet og dro hjem igjen neste dag, men mest været; som ikke lenger var all verden å skryte av. Ved Spiterstulen var det høyttalere og greier i tåka/snøværet, for der var det Pigg-renn og full fart. Velkommen tilbake til sivilisasjonen, tenkte jeg!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.