Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 20. april 2016 i alle områder

  1. Har forlagt et lite magnetfeste til kameraet mitt et eller annet ugunstig sted, og det kunne skjedd da jeg fotograferte oppe på Gravdalsfjellet sist jeg var der. Satset på at om jeg dro litt tidlig fra jobb i dag (kom tidlig også, selvsagt ), så kunne jeg å gå over Gravdalsfjellet for å se om dingsen var der på turen hjem fra jobb i dag. Skulle bli regn i 17-18-tiden, så litt tidspress hadde jeg - men siden jeg også har regnponcho, la jeg opp til å ta en middag på turen også. Turen gikk mellom bussholdeplassene Tennebekk og Kringsjå (og passerte også holdeplassen i Nipedalen), tilsammen rundt 7 km med Gravdalsfjelltoppen ca halvveis. Fant ikke magnetfestet mitt Har bare ett i reserve, så jeg håper det ligger i en lomme eller skap et eller annet lurt sted - da dukker det opp om noen måneder... Det ble middagslaging like etter at jeg passerte Gravdalfjellet, og nå er jeg blitt litt lei pølser og Realposer. En pose Red Curry Cooking Sauce (300g, mesteparten er kokosmelk), rå kyllingstrimler (400g), halv pose råkost (ca 125g strimlet hodekål/gulrot) og en halv rød paprika som jeg skjærte i grove strimler (ca 75g?). Doblet omtrentlig mengden grønnsaker, siden jeg ikke brukte ris til. Klipset sammen "PirateBug-en", la inn litt ved, never, tørreiner med en skvett rødsprit og tente på. Så var det bare å hive over kjelen og slenge saus og kyllingstrimler oppi, vente noen minutter til alt kokte og hive grønnsaken oppi til slutt. Et kvarter etter at jeg tente på, var middagen ferdig - det er omtrent like tidseffektivt som Real, men mye mye bedre (og ganske mye tyngre, da...): Rå kylling skal man være forsiktig med, så jeg hadde den i kjøleskap på jobb helt til jeg dro derfra. Om det er litt varmt i været, skal ikke rå kylling ligge lenge i en ryggsekk før jeg blir litt skeptisk, den kan fort gjøre mageregionen veldig ubehagelig om den ligger bare litt for lenge i varmen... Ellers blir vårtegnene klarere og klarere, kunne jeg se på turen nedover mot Kringsjå - "gåsonga" mener jeg vi kalte disse da jeg var barn, og da visste vi at is- og pølsefesten 17de mai ikke var langt unna : Rakk ned og hjem i god tid før ettermiddagsregnet tok til, fin tur igjen
    4 poeng
  2. Helgen var vi ute begge dagene hele dagen! Søndag var nok deiligst - tok Caben og kjørte til hjemstedet mitt (Tranby, Lier) og gikk 8 km med småtrollene inn i skogen! Med sykkelvogn kan man gå uendelig langt, og godt med mosjon i oppoverbakkene spesieeeelt.
    4 poeng
  3. Liten tur i heia med hunden til mamma og de, kun fordi det er fint vær (og at jeg ble bedt om å gå tur med hunden...). Slapp galningen løs et lite stykke, hun hadde godt av det. Og dette er forresten drikkevannet vårt, Heiavannet (liker kreativiteten ved navngivingen).
    3 poeng
  4. Så mye annet godt du kan gi enn Mariekjeks. Sukker er fyfy. Og hunder har ikke så god smakssans uansett. De blir glade for nesten alt de kan få. Men anbefaler ikke tørrfisk på kvelden om hunden sover nære deg om natta
    3 poeng
  5. Et snapshot fra fjella på denne tida. Var litt usikker på croppinga, tenkte først å klippe heltinntil jenta og voffene. Men de gylne strålene fra Himmelen, gjorde at jeg valgte et videre perspektiv. Eller ka? Jeg så motivet da jeg sprang forbi, det varte i to sekunder, så var alle tre "et annet sted"
    3 poeng
  6. Har vært ute og handlet nå. Det ble litt dyrt tilslutt dette her, havnet på totalt rundt 14000kr etter rabatter, men da har jeg kjøpt diverse annet utstyr også som bestikk, brenner, gass, kasseroller osv. Men håper utstyret vil fungere bra og vare lenge. Det finnes jo mange andre verre måter å bruke penger på. Med litt lett utstyr er det også rom for å unne seg å ta med seg andre ting enn bare basisutstyret, og da blir det forhåpentligvis brukt litt oftere også. Jeg gikk litt opp i størrelsen på teltet, så det ble et helsport fjellheimen superlight 3-camp. Fikk ikke sjekket noen reviews på stedet, men ble anbefalt det i butikken. Noen meninger om det? Ellers gikk jeg for et underlag som het thermarest neoair xtherm, og en sovepose med dun som het "mammut kompakt down 3 season". De hadde en rimeligere helsport-sovepose på XXL som var lett og hadde grei god komforttemperatur, men et stort minus var at den ikke hadde glidelås på siden, så den ikke kunne åpnes og brukes som dyne. Endte da på G-max med mammuten. Den var en del dyrere enn den som var anbefalt her, og kostet egentlig mer enn jeg hadde tenkt å bruke på sovepose, men det var litt irriterende å ikke få det med hjem etter dagens handletokt. Er uansett åpent kjøp om jeg skulle angre. Noen som har noen motforestillinger mot dette utstyret? tenkte å prøve det på gulvet på soverommet i natt for å se.
    2 poeng
  7. 2 poeng
  8. 2 poeng
  9. Da var diverse retter testet ut. Alt smakte helt fantastisk. Tar noe lengre tid om det ikke står på kok. Vi var heldige og fant et digert dødt tre som var nokså tørt. Det ble brukt til bål så vi fikk hele tiden hatt middager på kok. Det er vertfall slutt på real:) Nå blir det å ta me noe kjøtt og tilbehør til neste tur i.o.m at jeg hadde veldig lett sekk og plass til noen ekstra kilo:) Tusen takk for masse kjekke tips her. Skal nok invistere i en vakumpakker og forhåndslage noen snaddre middager jeg kan kose meg litt ekstra med en dag og 2:)
    2 poeng
  10. Sendte epost til XXL og spurte om de kunne matche billigste nettbutikk som skal ha 3799,- for sekken. Fikk positiv respons og dagen etter ble prisen igjen satt ned til 3699,-. Svært bra av XXL!
    2 poeng
  11. Har ikke fått lagt inn så mye i denne tråden i det siste, men dagsturer er det blitt masse av den siste tiden. Er hjemme i pappaperm med minstemann, og til tross for litt dårlig vær de første ukene har det blitt mye trilling og kaffepauser. Har satt opp en liste med 10-12 turmål for permisjonen. Foreløpig er to tatt, men nå som det blir litt mildere skal bæremeisen frem og da blir det nok at jeg rekker alle målene Herlig tid å være hjemme
    2 poeng
  12. Tåler man såpass med vekt slenger jeg meg på Downmat 9LW. Har selv brukt dette de to siste årene og vært sabla fornøyd med komforten. Det tålte virkelig juling også! Helt til et ublidt møte med en myggspiral ved nedre roasten i femundsmarka sist sommer. Syntetiske materialer smelter visst i kontakt med glør. Who knew? Men det lot seg reparere med litt aquaseal og tape så det fungerte fint igjen på neste tur. Anbefaler forøvrig stoltrekk om du tåler noen gram på ryggen. Komforten i leir blir helt vanvittig når du har en skikkelig lenestol å sitte i under tarpen eller i teltet. Nå er jeg dessverre blitt besmittet med slike vemmelige lettvektsideer så det blir Synmat 7LW UL denne sesongen. Så får vi se om det er så flott som folk skal ha det til.
    1 poeng
  13. Det første du kan vurdere er i alle fall å kjøre ulike ruter fram og tilbake - bare så det er nevnt! Kan jo hende det er lett å bare kjøre E6...Hvor kjent er du langs veien? Strekninga Oslo-Trondheim enten E6 Gudbrandsdalen, eller R3 Østerdalen. Kjører du Gudbrandsdalen kan du stoppe på buldrefeltet på Stange (Kolomoen, etter Tangen). Spredt furuskog med et lass at granittblokker i forskjellige størrelser. Kan være artig uansett om man er klatrer og har klatresko eller ikke. Fin lønsj- og lekeplass. Strekninga Ringebu-Hjerkinn kan kjøres E6 eller - mitt foretrukne valg - over Venabygdsfjellet FV27. Da ser du Rondane inn gjennom "bakvinduet" framfor å kjøre nedi Gudbrandsdalen. Muen på Venabygsfjellet er en gjenkjennelig sukkertopp som tar tre kvarter fra veien i jevnt tempo. Her i området er det også fint å telte. Godt mulig du kan kjøre inn til noen av gårdene/hyttene nord i Rondane, som Bjørnhollia eller Dørålseter. Fra Hjerkinn går det skyttelbuss sommerstid inn til Snøheim. Her kan dere bo på hytte eller telte, og enten prøve dere på Snøhetta eller vandre i området eller opp på noen mindre topper. På Berkåk fyller dere billig drivstoff, og så kjøper dere wienerbrød på Støren Hvis du kjører R3 Østerdalen er det mulig å ta veien om Røros, leie seg en kano og/eller telte rundt Femunden. Videre enten vestover gjennom Haltdalen mot E6, eller videre nordover først, mot Tydal. Nedalshytta er vestre/norske inngangsport til Sylane. Fint, men kanskje krevende for fireåringen? Fra Ås i Tydal kan man komme inn i Skarvan/Roltdalen. Trondheim-Bodø langs E6 er jo tidvis ganske fint. Man passerer flere nasjonalparker, men har mindre erfaring her. Namsskogan familiepark er sikkert verdt et stopp, og stikk innom bergenseren som har osteutsalg tvers overfor Coopen(?) på Namsskogan - han var der i alle fall for seks år siden . Alternativet til E6 Trondheim-Bodø er å kjøre "Kystriksveien" Fv17 med alle dens severdigheter (Torghatten, Saltstraumen, de syv søstre...). Kysten langs Nord-Trøndelag er muligens undervurdert; det er mye fint i området rundt Vikna (Rørvik). Ja, det var nå det jeg kom på i farta.
    1 poeng
  14. Du behøver ikke centrere om hovedmotivet. Hvis du er interesseret i pigen, de to hunde og solstrålerne, kan du beskære i venstre side. I dette tilfælde passer det også med, at pigen har ryggen til venstre. Hvis du skærer bag hendes ryg, så hun sidder tæt på kanten af billedet, kigger hun "ind i billedet", som sikkert vil fungere fint. Hvis hun vendte omvendt, så hun kiggede "ud af billedet", ville det ikke fungere. Så skal du bare tænke på, hvor du vil skære i forhold til de små træer i baggrunden. Det højeste træ helt til venstre vil forsvinde, og hvis du skærer helt tæt på pigens ryg vil hele det næste træ (busk) også forsvinde. Jeg ved ikke, om det vil fungere at skære et sted midt i dette træ, men det kan du prøve at eksperimentere med.
    1 poeng
  15. Eg veit ikkje korleis tilhøva på nevnte brear er, men var i helga på Grotli og på ski i området kring der. Tippar det godt skiføre i ein månad til, og på breane og i høgda endå lenger. Full vinter med nysnø og minusgrader der no.
    1 poeng
  16. Draumeforhold på Spørteggbreen dei to forrige helgane. Lettgått føre, men mykje snø. Har vore veldig stabilt, men det endrar seg sikkert litt med nedbøren som er meldt i dag og i morgo. Akkurat tilhøva på den søraustre delen av breen veit eg ikkje noko om.
    1 poeng
  17. Her på vestlandet er det kjekt med fortelt ja. Spesielt om man er flere som skal krangle om plassen. Kanskje Helsport Rondane 3 SL passer deg bedre? Personlig er jeg stor Hillebergfan og har det konge i Nallo3gt (kanontelt) når vi er to på tur. Men med dine 185 så kommer den skråduken på innerteltet vel nært tenke ej. Hadde ej skulle handla nytt langturtelt i dag hadde ej kanskje heller gått for Kaitum2 med eller uten vestibyle. Rikelig bredt nok til to.
    1 poeng
  18. 20 dager siden 1 april.....
    1 poeng
  19. Prøv heller en knært med whisky. Funker gull på kvelden.
    1 poeng
  20. Jeg har ved flere anledninger hatt 2 x Exped Downmat 7LW i mitt Reinsfjell 2 SL, og det har gått veldig greit. Jeg ser at regnestykket ikke går opp i teorien, men i praksis så har det fungert uproblematisk for meg.
    1 poeng
  21. TS. Opp til deg om du gir hunden din, det du kaller for "snaks" på kvelden, eller på andre tider på døgnet. "Snaks" (for hunder) er vel et utrykk fra trekkundmiljøet (Nome miljøet) og skal fungere som et mellommåltd. Og det gies fordi de trenger ekstra energi. Andre hunder har ikke behov for det. At du gir 1 stk. Mariekjeks, EN sjelden gang er ok, men ikke regelmessig. Som Gittiamo nevner, sukker er gennerelt ikke bra. (Samme med salt!) Finn noe annet uten sukker, hvis du MÅ gi hunden din noe. Ellers klarer den seg sikkert best uten alle typer snaks, som ikke blir gitt samtidig med annet måltid.
    1 poeng
  22. Telt: Tenker du stort sett å bruke det alene, med besøk innimellom - eller stort sett med besøk, men alene nå og da? Jeg ville kjøpt teltstørrelse basert på primærfunksjon. Bedre å ligge litt trangt de få gangene det er aktuelt enn motsatt. Blir litt som å kjøpe 7-seter bil fordi man har med passasjer i ny og ned. Underlag: Husk at isolasjon i realiteten er luften som fanges i materialet. I en sovepose vil du klemme isolasjonen flat og da isolerer den ikke lenger i særlig grad. Derfor er et isolert underlag gull. Noen bruker quilt istedetfor sovepose, hvor produsenten rett og slett har fjernet den delen av posen som klemmes flat. Jeg er veldig fornøyd med det nye Therm-a-rest NeoAir Extherm jeg kjøpte i fjor. Passer like bra i null grader som +20C. Men det er dyrt. Jeg har bare dette underlaget og justerer temperatur med hvilken pose jeg bruker. Pose: Du skal ligge i telt så våt pose er ikke noe dilemma. Velg dun. Mer isolasjon per gram, men se nøye etter om det er dun eller fjær produsenten bruker og hvor mye av hvert. Sjekk også fill power.
    1 poeng
  23. Det ser veldig ut som Lundhags Syncro High syns jeg. Har disse selv, og er meget fornøyd, skjønner ikke helt hva slags støvler disse som klager på Lundhags Syncro High har fått. Mine er brukt hardt og like gode! Tydeligvis delte meninger om disse støvlene. Men gi dem en omgang med pussefilla, værsåsnill
    1 poeng
  24. Etter min smak så blir det alt for mye, både fordi det blir en del unaturlige farger og sammenhenger sånn "naturmessig", men også fordi det gir bildet klare skavanker som støy og halos.
    1 poeng
  25. Nei, Fjellsport.no er de hyggeligste folkene jeg vet om i butikker her til lands Synmat som lekker er vel en gjenganger. Flere andre på forumet har fått nye underlag etter reklamasjon.
    1 poeng
  26. Sorry, min feil. Jeg oppfattet at innlegget var fra REJOHN og at det var han som hadde sett disse sporene. Hvis dette hadde vert tilfelle så har vi hatt ulv i dette området før, og da var himmel og jord i bevegelse for å få tatt livet av omstreiferen. Men nå var det altså ikke sånn, og jeg tviler på at du er i stand til å lese hvilken forestillinger jeg har angående rovviltreguleringen ut fra det jeg har skrevet ovenfor. Jeg har vokst opp i et av Norges beste jordbruksområder og selv om vi ikke hadde bondegård selv, så var det helt naturlig at inngangsporten til yrkeslivet var en stor bondegård. Jeg er derfor ingen bonderomantiker. Turområdene som jeg ferdes mest i er vel et av de fjell områdene i Norge hvor det beiter flest sau i sommerhalvåret og jeg har god forståelse for de problemene rovdyra kan skape for de som driver med sau, både her og andre steder i landet. Forvaltningen av store rovdyr i Norge kan man være enig eller uenig i, men dette er det politikerne som bestemmer, forhåpentlig i samarbeid og forståelse med forskere som, i motsetning til en del politikere, vet hva de snakker om.
    1 poeng
  27. Lett å anbefale når man får de sponset? Er forresten dette teltet som ikke toler barnåler under bunnduken eller var det et annet Superlight telt fra Helsport? Har vurdert dette teltet selv men ble litt skremt da flere har hatt problemer med nettopp dette.
    1 poeng
  28. Her har du vært heldig @HegeJohnsen Gratulerer! Håper du holder området for deg selv slik at dyret ikke går en usikker fremtid i møte.
    1 poeng
  29. Kommer man fra Hof så er det skilta mot Eidstoppen. Vegen går i allefall oppover der. For å se om det er bomveger på veger som jeg skal inn bruker jeg Gulesider, Norgeskart, UT.no og slikt.
    1 poeng
  30. Fra min svigermors gamle album dukket det opp et bilde, jeg syntes burde dels med andre. Jeg har ikke peiling på hvem som er på bildet, og etter 80 år omtrent, vil vel ingen gjenkjenne noen heller. Men det viser i hvertfall bekledning og sko. Antakelig beksomsko og - selvsagt - ragger brettet ned over kanten. (Det brukte vi også i min "ungdom". "Alle" gikk slik. Og jenten tok ut den gangen også.
    1 poeng
  31. Jeg er ikke sikker på om vi er blitt så mye mer jålete. At disse jenten viste at de tok seg godt ut, tror jeg ikke det er tvil om. (og de ser virkelig fine ut...) Når det gjelder tur, så vet jeg ikke noe spesielt, men soveposene er pakket for regnvær. Og jenten skal nesten sikkert ikke til en seter - vi har ikke sætrer på mine kanter av landet. En støl muligens...
    1 poeng
  32. Du finner litt info her: http://www.visiteidsfoss.no/opplevelser/turmal/oksne/ Øksne er et fint område for fiske og friluftsliv generelt, det er riktignok noen år siden jeg var aktiv i område. Det er sommeråpen bomvei helt in til Øksne. Som vanlig er nok den vinterstengt nå grunnet smelting og dermed svært ustabile/bløte grusveier. De fleste vinterstengte bomveier i vestfold skogene åpner normalt i midten av Mai om det ikke er spesielle forhold. Akkurat når de forskjellige veiene åpner kan være vanskelig og finne ut av uten lokalkunnskap. Er forøvrig enig om dette med bomveier og norgeskart, selv om det er markert bommer så er det umulig å vite hvorvidt det er en privat bom eller en som kan benyttes ved betaling. Et godt tips kan være å se på lokale sider fra jeger og fisk forenginer som ofte inneholder informasjon om fiskekort og bomveier.
    1 poeng
  33. Flott måte du beholder roen på. Enkelte blir alltid provosert av folk som tenker annerledes.
    1 poeng
  34. Veien fra Hakavik og opp er stengt i alle fall.
    1 poeng
  35. Husker jeg har betalt bom på veien oppover der. Gammeldags mynt i konvolutt..
    1 poeng
  36. Jeg er heller ingen ekspert på dette, med spor og sportegn. Men, jerv er dette ikke! De har mye større avstand mellom potene. Omtrent det dobbelte av det en ser her. Tviler også på at dette er gaupe og en ser sjelden klomerker etter de i snøen. Men det er lett å forveksle avtrykk (spessielt i løs snø) etter dyr fra hundefamilien og gaupe. Men en må se på størrelse på avtrykk (og det er stor forskjell på avtrykk fra fremfot og bakfot) og skrittlende. Skrittlengde er veldig viktig. Og om sporene er "målrettet" (rett linje), eller mer "sik- zak". Selv om både hunder og rev oftest går litt mer i "sik-zak", enn ulv og gaupe, kan de på flate områder gå ganske rett frem. Kanske med vitring i nesa. Jeg ikke har noen formening poteavtrykket er fra bakfot, eller fremfot. Er også usikker på størrelsen på den "trinsa", men den er sikkert mye videre (større), enn fremfoten til en stor rødrev, så jeg ville jeg tippe at dette er en ulv. Foruten mange gode bøker om sportegn, er det en del å lese her: http://www.rovviltportalen.no/multimedia/44384/Spor-og-tegn_2006.pdf&contentdisposition=attachment
    1 poeng
  37. I dag, eller retter sagt i går ble det tur til Oltedal, en bygd med ca. 960 innbyggere i Gjesdal kommune, omgitt av høye fjell og som de fleste bare kjører forbi på vei til og fra Hunnedalen og Sirdalen. Hvis noen av disse som bare kjører forbi har minner fra dette stedet så er det som regel på grunn av at de er blitt tatt i fartskontroll her. Faktisk ganske vanlig med kontroll her i forbindelse med store utfartsdager. https://no.wikipedia.org/wiki/Oltedal Men hvorfor Oltedal? Det har etter hvert blitt en vane at min sønn på 16 samler noen venner i kjellerstua på lørdagskveldene og et par ganger har det dukket opp en liten dame fra Oltedal. Hun liker visst ikke å være hjemme med foreldrene på lørdagskveldene og derfor besøker hun en venninne og ender altså opp hos oss. Sist lørdag var faktisk min sønn alene med fire jenter, men de er vist bare venner, i følge han selv. Jeg lurer nå litt på det, for i går hadde han veldig stort behov for å reise til Oltedal like etter skolen og dit går det ikke mye offentlig kommunikasjon. Da er han heldig som har en så grei far som setter seg i bilen og drar til Oltedal. Men hva skal jeg gjøre mens han er på besøk? Det er alt for langt, min. 45 minutt, til å dra hjem igjen bare for å kjøre tilbake og hente ham senere på kvelden. Det måtte bli tur. Jeg visste at det skulle være en heller her et sted som ble brukt som tilfluktssted under krigen, og etter å ha googlet litt så var planen klar og sekken pakket. Uburhedlaren ble målet. (Jeg hadde bare med meg telefonen og den tar ikke så gode bilder, så jeg fant noen bilder på nettet.) Nett. Det er nylig hugget ut en del granskog her og veien inn var derfor nylig oppgradert til god grusvei, godt merket med skilt. Siste stykket fra veien og opp til helleren var litt verre. Stien gikk over en diger steinur med enorme steiner som enten er brakt inn dit i løpet av siste istid eller så er det isen som har brukket løs disse steinene fra fjellene rundt. På grunn av denne steinura så er det nesten umulig å se helleren før du er like ved. Dette skal være et populært sted å besøke, men hvis det er riktig så må Oltedals innbyggere være ganske glade i turområdet sitt, for jeg tror ikke jeg så søppel noen steder på turen, noe som er ganske vanlig andre steder. Nett. Nett. Helleren ser ikke så imponerende ut på utsiden, men når du kommer inn så forstår mann at det kunne være ca. 80 personer her. Da krigen startet ble store deler av det lokale forsvaret mobilisert til Oltedal og frykten for et tysk angrep førte til av bygdas sivilbefolkning ble evakuert. Noen gikk over fjellet, noen dro til Oltesvik og brukte båt over fjorden, mens noen ikke hadde noe annet valg enn å søke tilflukt i Uburhedlaren. Nett. Inne var det god plass og faktisk litt tørr ved, så det ble et lite kaffebål og litt varm mat før jeg returnerte til bilen etter en liten runde rundt i området.
    1 poeng
  38. Om ikke det er isfritt allerede er det nok det i løpet av en uke eller to.
    1 poeng
  39. Eneste bildekritikken jeg nøyer meg med å tilføre, er at det er mange flotte bilder som blir lagt inn her
    1 poeng
  40. Hellevika, Stamsund i Lofoten, min barndoms paradis. Bildet er tatt en sommernatt uten et eneste filter, bare rein øyeblikksfangst. Den fineste akvarell skapt av midnattsola.
    1 poeng
  41. Nå har jeg i løpet av endel år vært på tur i skog og fjell ganske mange steder. Mitt generelle inntrykk, om det er interessant i det hele tatt, er at naturen ofte er mer slitt og tilrettelagt i utlandet. Hele utlandet. Camping og slikt på egne plasser, bilvei ofte helt frem. Via ferrata og slik vederstyggelighet. Klatreruter, trails og stier er preget av mye bruk. På mange basecamps og knutepunkter er det mye søppel. Det finnes selvfølgelig unntak, men det er mitt hovedinntrykk. At folk da får mindre erfaring med å ferdes i mer utfordrende/naturlig terreng er vel å forvente. Friluftsliv mange steder er ensbetydende med å gå på grusvei. Satt litt på spissen. Men vi følger ikke langt etter. Jeg tilhører de som synes tilretteleggingen for friluftsliv ofte går for langt. Allemannsretten har kanskje noe av skylda. Og tilgjengelig natur pr capita. Sidrumpa nordmenn har sannsynligvis også vært forsiktige med å importere adferd og vaner fra feks europeere, noe vi skal være glad for når vi ser enkelte av de latterlige nasjonalparkene som finnes i søreuropa Jeg tror også folk i for liten grad bruker den naturen de har i umiddelbar nærhet. Man blir litt blinda for det nære, og tror man må reise langt bort for å gå på tur. Eller kanskje poenget er at det ikke er noe særlig urørt natur igjen i Italia? Eller Tyskland? Turistene kommer hit for å finne det urørte og naturlige. Norge er jo så fantastisk har de lest og hørt. Men de skjønner ikke hva det innebærer og stiller i flipp-flopps og sydenskjorte. Det er forresten litt av det samme her hjemme også. De årene jeg bodde i Lofoten og Troms, hadde jeg påfallende få turvenner fra nord-norge. Lofotværingene gikk i hvert fall ikke fjelltur. De dro på havet. Eller drakk øl. Noe fjelltraverne også gjerne gjorde, men da først etter turen. Inviterte jeg noen av de innfødte på fjelltur i verdens flotteste natur, rista de bare på huet og skjønte ikke vitsen. Med et unntak. Og hun var heldigvis dame.
    1 poeng
  42. Det med bekledning for tur er ikke noe alle nordmenn kan heller. En gang over Besseggen så tok jeg av meg en fyr i Converse og pikeskjorte og kun noen knekkebrød i sekken. Han fikk noen brødskiver, vann og nystekt bacon av meg. Og så gikk han sammen oss resten av turen. I fjor sommer møtte vi en far på tur med barna opp Gaustadtoppen. Alle i shorts og joggesko. Det hadde snødd to dager før. Jentungen gråt på veien opp fordi hun var så kald og fordi hun hadde så utrolig vondt i føttene. Men far skulle opp han så hun fikk pent holde fred. Beste måten å drepe all turglede hos de unge
    1 poeng
  43. Jeg har ikke egentlig så mye erfaring med fjellturer i utlandet, ei heller med turister i Norge... Men: Jeg har hatt med drøssevis med flyktninger på tur, både på teltturer, dagsutflukter og toppturer. Her er det ganske morsomt å se kulturelle forskjeller, flyktningene i mellom: Persere (Iranere) er glad i tur -- men da piknik. Fem bæreposer med hjemmemarinert lammekjøtt, småkaker, te, utbrettbar grill og pledd. Når de inviteres til "tur", så stiller de helst i sitt peneste tøy, og er klar for en døsig ettermiddag i parken. Sjokket kan være stort når de forstår at vi egentlig snakket 3-400 høydemeter, fem timers gåing, og ti minutters kjekspause på toppen før turen går hjem igjen... Eritreere er en sak for seg selv. De stiller som regel med... ingenting. Én pakke røyk og en lighter, i skinnjakke og joggesko. Mens de røyker, traver de opp 45 graders stigninger uten så mye som en tanke på stakkars norske, veltrente DNT-"turledere" som peser som en utrent astmapasient 200 meter bak dem. Halvparten av dem er som regel født og oppvokst godt over 2500 meter over havet, viser det seg... Tilsvarende har jeg blitt regelrett fraløpt over snø, av det jeg trodde var slappe Afghanske byjenter -- som viste seg å ha jobbet som solo geitegjetere i fjellene siden de kunne gå. Én fin liten historie fra sist tur; Eldre syrisk herremann tilbyr meg en sigarett på en fjelltopp -- jeg takker mot bedre vitende ja, og etter ferdiginhalert pinne, stumper jeg den som seg hør og bør, og legger jubben i knelomma på buksa mi. Vedkommende herremann begynner å bære seg på Arabisk til alle de andre sådan talende, og det bryter ut en lang diskusjon, som jeg ikke forstår så mye av: Når jeg ber om å vennligst inkluderes i samtalen, kommer poenget: "Nordmenn gjør sånn! Her i landet kaster man ikke dritt i naturen!" Selvfølgelig, sier jeg: jeg vil jo ikke selv komme til en fjelltopp og bli møtt av søppel og rask; det vil jo ta noe bort i fra hele villmarksopplevelsen. Araberne er samstemte i at dette er symptomatisk for hele den vestlige kultursfæres de facto overlegenhet: Vi tenker på de andre i samfunnet vårt, vi betaler skatt, og luftambulansen kommer om du tryner. Araberne forteller at det ikke finnes så mye som et eneste fint utsiktspunkt eller teltområde i midtøsten uten en søppelhaug. Alle andres sigarettstumper går i egne respektive bukselommer. Samtlige turdeltakere har siden den gang plukket med seg alt søppel de finner på tur, og stapper det ned i sine egne sekker -- fordi det er derfor vi har et samfunn som er OK å flykte til.
    1 poeng
  44. Bark River Bushcrafter i CPM 3V stål og med natural canvas micarta scales, som på bildet.
    1 poeng
  45. 500ml versjon med lokk. Det går ofte i suppeposer, rett i koppen osv på korte koseturer og også på elvebredden på lange laksefiskedager og denne er både lett, fungerer på kopp og går rett på brenneren så da slipper jeg å ha med både kjele og kopp...
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.