Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 13. mars 2016 i alle områder

  1. Pinex Forte brusetabletter. Virker nesten like fort som injeksjon, og veldig klokt å ha hvis beinbrudd elns. I påvente av hjelp feks. En pakke Brexidol betennelsesdempende. Udiskutabelt mest effektivt og med mest bivirkninger. Tåles imidlertid av de fleste tøffinger. En pakke Ciproxin, antibiotika, det eneste fornuftige mot alvorlig (!) diaresykdom. Kan også brukes ved luftveisinfeksjon. Plaster, sportstape, Bacimycin salve, en rull støttebandasje eller likn, og til slutt en stk stiftemaskin med 20 stifter som alle og enhver klarer å bruke for å stifte sammen et sår som burde sys. Funker utmerket på bikkjer også. Hatt mye "glede" av.
    4 poeng
  2. Gratulerer med nytt telt - veldig god vekt i forhold til hva du hadde og du kan føle deg sikker på at det håndterer en orkan eller to Smerter meg å spørre, men hva har en Brusletto Hunter å gjøre på turene dine? Når det gjelder fottøy, vil det være lurt å ta det rolig. La Crispiene gjøre jobben til de er utslitt og bruke sko mer og mer. Nå som du har mye lettere sekk, vil føttene uansett takke deg, og du kan klare deg med lettere ting på undersåttene. For min del tok det et par år å trene føttene til flate og tynne såler, så dette er antagelig ikke gjort i en håndvending. Veldig enig med talerne som sier det er på tide å ta en tur eller to med ny og lettere pakkliste. Er jo ikke sikkert at du er like frelst når regnet høljer ned og verden er grå og liten. Men sitter med en følelse av at om ett års tid leser vi om påsketuristen som gikk Rondane rundt med tarp. For når du har kjele av titan, da er du solgt
    4 poeng
  3. Jeg har alltid sagt at en gjeng på tre-fire til sammen har med mer førstehjelpsutstyr enn de har på et middels stort sykehus i et utviklingsland. Og mesteparten er totalt unødvendig. Det er beina det går ut over, og omtrent alle skader her (etter min erfaring) krever assistanse "utenfra". Merkelig nok inneholder listen i innlegget ovenfor ikke de to tingene jeg virkelig har fått bruke for (utenom IBUX og plaster) i løpet av 30 år på tur. Det er pinsett og sårstrips.
    3 poeng
  4. Som en liten utvekst fra tråden "Hva har du alltid i sekken din?" , så ser jeg at der gikk igjen førstehjelp og nødpakker. Da hadde det for meg vært interessant og vite hva dere her i "mappen" din Selv har jeg laget et lite selv som veier 231g. Her har jeg følgende; 2 stk. Enkeltmannspakker ( kanskje en for mye?) 1 stk. Tynn varmepose i aluminium 5 stk. Sårplaster 4 stk. Desinfiserende våtservietter 1 stk. Liten burngel pose 1 stk. Synål 1 stk. Mini sytråd rull 1 stk. Neglesaks 1 stk. Liten isolasjonstape rull 10 m. Sterk hyssing 2 stk. Tennposer (tennfett) 1 stk. Gammeldags filmrull holder med stikker og tennsvovel 1 stk. Tennstål 1 stk. Bomullsdott 1 stk. Te lys 2 stk. Ibux tabletter Her er bilde av alt: http://img.photobucket.com/albums/v518/opas/IMG_0107_zpswbht6bpc.jpg Så hva har dere? Jeg vil gjerne fange opp om noe mangler eller om noe synes overflødig
    2 poeng
  5. Da har jeg lagt inn en oppdatert versjon øverst i tråden. Som dere ser har jeg nå tatt ut pris, da dette er ferskvare og også avhengig av kurs (som har forandret seg drastisk siden sist sommer).
    2 poeng
  6. Jeg tok en liten test på kjøkkenbenken der jeg ville sammenligne effekten og forbruket av drivstoff mellom Svea 123R og Optimus 8R. Og fant ut følgede: Svea 123R brukte 4 min og 40 sekunder på å koke opp en halv liter vann , mens Optimus 8R brukte 50 sekunder mer på samme jobben. Jeg veide begge primusene før og etter testen og fant ut at Svea 123R brukte 13 gram bensin til dette , mens Optimusen brukte rett over 20 gram. En forklaring jeg kan tenke meg på Svea primusens bedre effekt er at tanken på denne blir mye varmere enn Optimus tanken, og at det dermed blir høyere trykk i denne tanken.
    2 poeng
  7. Jeg har ingen fast pakke, men det jeg alltid har med er: Plaster, gnagsårplaster, paracet, og desinfeksjonsservietter som f.eks. antibac eller tilsv. Jeg veier sannsynligheten for at jeg skader meg på krigsnivå (enkeltmannspakke) som så liten at jeg lar være å ta dette med. Grunnen til at har dette med er fordi de fleste skader jeg har vært borte i utendørs er mindre kutt eller skrapeskader, samt gnagsår. Er det noe du ikke vil ha i slike sår er det infeksjon. Plaster er mest for å ikke blø på tingene (til andre). Overlevelsesutstyr som fyrstikker, kniv, ekstra tau osv finnes i en annen forpakning.
    2 poeng
  8. Interessant hva dere skriver, både REJOHN og opas, men vi har det nok helt likt. Også jeg bar på et minisykehus, men faktisk har jeg første gang til gode å bruke både strips og vanlig plaster, så det er ganske barbert nå. For å kunne dekke flere forhold har jeg spredd førtehjelpsutstyret slik; Fjellraven jakke, Venstre brystlomme - enkeltmannspakke I buksas venstre lårlomme - lite pose med Zip lås: Plaster og en rull selvheftende støttebandasje I venstre sidelomme på sekken: Pose Sanitet 1 "Småskade": 10 stk plaster div størrelser, 4 stk "butterflies", 4 stk gnagsårplaster, 3 stk sikkerhetsnåler og 4 stk strikk. Så, nevnt ovenfor, så langt jeg kan huske tilbake har jeg aldri satt på et plaster, kun benyttet meg av gnagsårplasteret 2 ganger. Ved større skader stoler jeg på SPOTen.
    2 poeng
  9. @opas: De har den også hos KomplettFriitid der jeg kjøpte den, selvsagt med heeelt feil specs: http://komplettfritid.no/nettbutikk/turutstyr/turkomfort/poncho/sea-to-summit-poncho-ultrasil-mtarp De kjører jo av og til tidsbegrenset 20-25% rabatt på alt eller deler av sortimentet, treffes TarpPonchoen av en sånn kampanje, kan det fort være rimeligiste løsning? Btw: muligheten for å plassere TarpPonchoen lett tilgjengelig på sekk eller i lommer på klær er etter mitt syn ganske viktig, siden det er meningen du skal ha sekken på deg når du tar på ponchoen. Da blir det tungvint om du først må av med sekken, rote rundt i den for å finne fram ponchoen, ta på sekken igjen og så ta på ponchoen. Det er mye enklere dersom du kan ha ponchoen i hoftelomme eller "vannflaskelomme" på sekken. Men vær oppmerksom på at ikke alle sånne lommer er store nok, heller ikke for den letteste TarpPonchoen. Jeg vurderte feks Osprey Exos da jeg lette etter en sekk mellom min Osprey Stratos 34 og Osprey Atmos 65 AG, men da jeg slet med å få ponchoen ned i hoftelommene på Exos da jeg testet den i butikken, droppet jeg den, og gikk for Stratos 50 i stedet. Det skal sies at det delvis var et valg basert på at jeg visste at Stratos-en passet ryggen min helt fortreffelig, men romslige hoftelommer bidro definitivt til beslutningen. (Edit: Osprey-sekkene mine er alle svært komfortable å bære med på min rygg, men de fortjener nok ingen premie i klassen "ultralettvektssekk" - de veier fra 1,25 til 2,2 kg. De er eksempler på at jeg ikke er en hardcore UL-entusiast, bare en komfortsøker som tar vekt og volum med blant mange komfortfaktorer...Og jeg syntes at en TarpPoncho som var lett, kompakt og rask å få på ved behov var såpass komfortabelt at jeg betalte ekstra for det. )
    2 poeng
  10. En smellvakker kvinnelig undercover UL-nerd på produksjonslinja som pusher UL outdoor gear til folket, uten at den dølle konsernledelsen fatter noenting? Hollywood blockbuster! (Hvis det var noen tvil om vi var en smule OT her, er den nå fjernet...)
    2 poeng
  11. Finse - Haukeli februar 2016 Turen var allerede bestemt i fjor, men pga dårlig vær gikk uka jeg hadde satt av fiseføyka. Nå hadde det kriblet i hele vinter i skibeina, og pulken hadde følt seg ganske så ensom på boden litt vel lenge nå. Ruta ble mer eller mindre ferdig rundt juletider, og mye tid hadde blitt brukt rundt kartene for å bestemme ruta. Ettersom jeg skulle reise alene, ønsket jeg å få litt følelsen av "ensomhet", og å gå stier alle andre ikke fulgte. Dette hadde sammen med rotasjonen min på arbeid mye av skylden for at det ble nettopp denne tiden av året. En tid da de fleste løypenett ennå ikke er kvistet, og det fortsatt er skikkelig vinter! Kartene ble skrevet ut fra tjenesten her på forumet. Skrev ut i A4, laminerte og hadde da ett pasende format som passet i jakkelomma som var vanntett. Av de siste forberedelsene, var det å lage 60cm teltplugger av brøytestikker. Dette var den sorte typen, som ikke er helt hul, men har forsterkninger innvendig. Angrer på at jeg ikke lagde flere, for dette var genialt i sterk vind, og for kalde fingre. Litt kjapt om utstyret jeg benyttet på turen. Fjellpulken 144 Åsnes Nansen m/kortfell Artic bedding 2 posesystem. Syntetisk Ytre, dun innerst. OmniTi m/ Silencer og Coleman 550B Toaks 2L Titankjele m/hjemmelaget cosy Kart, kompass og GPS Inreach SE 2 batteribanker, 10W solcellepanel, AA og AAA Litium batterier 1 Gravlykt Kindle Helsport Patagonia Exped 7LW og skumunderlag Leke plastspade til snøsmelting Snøspade 2x hodelykter 5L Bensin Oakley Googles Skismøring Førstehjelpsutstyr, (strips, sportstape, tensoplast osv) Speilrefleks og Gopro Klær: Bergans Antartic Expedition Jakke (fantastisk!!!) Norrøna Recon Gtex bukse 2x tykke ullsokker 2x linere 1x tynnere ullsokker (ble ikke brukt) Brynje netting (satt på hele turen) 2x ull Lag 2 1 tynn fleecegenser 1 tykk fleecejakke 1 Marmot dunjakke (UL) Balaclava 2x ansiktsmasker 1x Ullvangsgenser Mat: 6 Real middag 6 Real frokost 2x Bixit 2x skivet brunost Rett i koppen Sjokolade og Solbertoddy 3x Hot Imago øl pølser 3x komaposer med sjoko og salte nøtter 3x store sjokoladeplater 4x poser sølandschips Jeg kommer mere tilbake med noen av utstyrs erfaringene jeg gjorde på turen, og hva jeg angrer på. Endel av oppsettet er jeg fornøyd med, andre ting var fullstendig bortkastet. Men ha i bakhodet, at dette var en solo-tur i februar, og hvor jeg setter sikkerheten uten tvil i første rekke. Og JA, dette resulterte i en kanskje unødvendig tung pulk Finse - Krækja Jeg kom hjem fra arbeid på vestlandet tirsdag kveld, og håpet var å rekke morgentoget mot Finse onsdag morgen. Men det ble litt vel tight, så ble nattoget isteden. Fikk en kamerat til å kjøre meg til Larvik togstasjon da dette gjorde transport av pulken noe lettere. Selvom jeg ikke hadde bestilt plass til pulken ordnet dette seg fint. Men fikk beskjed om at ikke alle tog var satt opp til å ta med gods, slik at man egentlig ikke kunne forvente dette. Pulken veide da i underkant av 50kg, og var ikke særlig håndterbart for en person heller, som også var kravet. Det store spm var om jeg rakk å komme fra spor 1 til spor 5 innen de 16min overgangen min var i Drammen. Det gikk med nød og neppe, etter litt tigging om hjelp Som andre før meg, gikk jeg trøtt i trynet av på Finse stasjon 04:04 og fant frem til postbua. Lite ante jeg at Finsehytta lå nesten vegg i vegg. Da hadde jeg nemlig gått dit for å tømt ryggen, isteden for å trippe rundt på 3kvm i villrede over hva jeg skulle gjort. I panikken gikk jeg bortover stasjonen for å se om det kunne være ett åpent toalett. En dør var åpen, og rett på innsiden lå den en død rev å kikket på meg.... Ja jeg slapp faktisk nesten å leite videre etter ett toalett...Men bare nesten..... I påvente av litt lys, gjorde jeg de siste forberedelsene før avreise. Fylling av drivstoff på primusene, pakke dunjakke og votter i Artic beddingen lett tilgjengelig, og satt på fellene på skia. Når det endelig lysnet så jeg Finsestua, og gikk bort dit for tømming av rygg, og en bedre frokost før turen startet rundt 0930. Må si jeg hadde litt sommerfugler i magen når ski og pulk var spent på, og det føyket snø rundt ørene mine. Jeg har vært endel på tur før, både vinter og sommer, men dette ble liksom litt annerledes. Marginene virket liksom litt mindre der man plutselig sto og skulle ta sine første stavtak.... Som sagt så blåste det som vanlig på Finse, og det var frem med GPS allerede ved Finsevatnet. Det skulle være kvistet løype opp til Midtnutvatnet, og etter hvert havnet jeg inn på denne løypa. Må jo innrømme at det er ganske behagelig å følge disse kvistene, selvom det var heller dårlig med spor å følge. Jeg kjente at det var uvant å dra pulk igjen, er jo snart 20år siden sist. Og å dra pulk er ICKE som å sykle, det glømmer man....Iallefall muskelaturen Mot slutten av dagen løyet vinde, og det ble ett nydelig vær. Jeg bare gikk der og nøt omgivelsene. Det var bare så ufattelig vakkert over alt!! Jeg var nå på veg ned mot Finsbergvatnet, og her fikk jeg min første lille lærepenge. Egentlig gammel enkel lærdom, men man glemmer fort litt på vinteren, da alt liksom er vasket over. Alt ser liksom så glatt å fint ut, med unntak av en eller annen stein som stikker opp. Jeg stopper litt opp over en liten kul. Lurer på om det bare er å sette utfor. Heldigvis for meg, så er jeg såpass dårlig på ski, at jeg faktisk vurderer nedkjøringene mine.... Jeg syns det virker i bratteste laget, og velger å gå litt tilbake og å ta en annen rute ned. Da jeg kommer mer ut på siden, ser jeg at rett nedenfor der jeg i stad vurderte å kjøre, var en skavel, og ett fall på ca 3m. 3m er ikke mye, men alene med pulk kan det fint være nok til ett brekt bein eller arm. Dette fikk meg til å innse det innlysende, at mye står uskrevet mellom høydekotene på 20m på kartet!!! Her gjelder det å følge med.... (ja jeg veit...Noe mellomdramatisk!! Men jobben min er å tenke risiko og konsekvens HVER DAG!! :D) Turen over Finsbergvatnet var fin, og i nydelig lys. Men må innrømme at jeg fikk ett aldri så lite sjokk når jeg kom i østenden! "Er det meninga at jeg skal opp der med pulk??!!??#$" må jeg innrømme å ha tenkt. Får det var virkelig en kraftanstrengelse å komme seg opp. Var andre stigninger som også var tunge, men denne var den bratteste, og det gikk SVÆRT smått opp den bakken der Etter dette var den en fin grei tur ned mot Drageidfjorden, som også ble stoppestedet mitt for denne dagen ca 8 timer etter start. Været ble fantastisk utover dagen! Den ene pausa jeg hadde, hvor det smakte fortreffelig med kakao Teltplassen ute på Drageidfjorden, ca 3km fra Kræskja. Krækja -mot Stigstuv Dag 2 starte med en liten bris, og nydelig vær. Etter en god frokost ble pulken spent og neste etappe mot R7 startet. Må si at jeg ble overrasket over hvor bratt det også var etter Krækja og opp mot toppen før det igjen gikk ned mot R7. Pulken var i tyngste laget, og kroppen rett og slett ikke helt i form. Jeg begynte også å bli litt nervøs for gnagesår, ettersom jeg var såpass idiot at jeg hadde lagt på langtur med splitter nye Svartisen skisko.... Nede ved Halne Fjellstova, møtte jeg to unge herremenn som også skulle mot Haukeli, men disse gikk i raskeste laget for meg, så jeg hilste hyggelig og ønsket dem god tur. Jeg hadde dem stort sett innenfor synsfeltet hele dagen, helt til vi nermet oss stigningen opp mot Hårsteinen og platået før nedstigningen til Stigstuv. Da jeg kom hit, så jeg to stk langt oppe i fjellet, og jeg må innrømme at jeg tenkte mitt om det fjellet der så seint på dagen. Jeg hadde bommet ganske kraftig med vannbeholdningen min, og begynte å bli tom. Ikke nok med det, var det nå 45min til det ble mørkt, og det begynte å blåse opp. Dette kom ikke akkurat som en overraskelse, da jeg hadde fått værvarsel av frua på Inreachen kvelden i forvegen. Det som derrimot overrasket meg, var at litt opp i stigningen ble alt hvitt, og jeg så kun skituppene mine. Jeg var på en måte "Pot Comitted" for de som spiller poker. Det var alt for bratt til annet enn å dra frem vindsekken, og for bratt til at jeg ville kjøre ned i blinde. Det ble med fiskebein oppover i ett ganske trått og smått tempo, og jeg må innrømme at dette var en av de gangene jeg ikke følte meg helt sikker. Tankene kom tilbake om de skavlene dagen i forvegen, og de små bratte hengene som ikke ofte er merket på kartene. Etter en 40min og ca 4kg pungbrokk, kjente jeg at det begynte å flate litt ut. Og etter enda 20 min kunne jeg se på GPS`n at det værste nå var over. Jeg var nå på 1380m, og det var stort sett nedover til Stigstuv. Lenge hadde jeg presset meg selv, og drømt om å komme meg inn å få varmen. Men jeg var nå så kald og med null sikt virket det ikke forsvarlig å fortsette nedover med tung pulk. Jeg satte fra meg pulken på tvers for vinden, dro av teltposen, festet karabinen jeg hadde festet i telte i pulken og fikk teltet ut. Er da overlykkelig for at alt var gjort klart hjemme med teipede teltstenger og karabin i enden mot vinden. Spaden min var fryst sammen slik at jeg ikke fikk spadd levegg, men måtte satse på at teltoppsettet mitt var godt nok. Og må si jeg var glad for at det var Patagonia med doble teltstenger jeg hadde med. Sammen med de hjemmesnekra teltpluggene gikk teltoppsettet raskt, og jeg var ute av vinden. Heldigvis! Man merker ofte ikke hvor nedkjølt man er før man slutter å ha behov for de store musklene. Jeg hadde store problemer med å få frem primus, og å bytte klær. Da min OmniliteTi begynte å streike, og min resevere primus Coleman 550B ikke ville bygge opp trykk, så jeg ganske mørkt på det hele. Jeg skalv nå ukontrollert, så ukontrollert at jeg hadde store problemer med å klare å holde på delene når jeg demonterte omniLiteTi for 2 gang. Men da kom den iallefall på halv fart....Nok til å smelte snø, og å få inn varmt vann i en kald skrott. Jeg hadde påmontert den orginale Silenceren til Omniliten, og den var visst ikke så veldig glad i ekstra forvarming og kaldt vær. Benyttet vanlig grønn kanne med miljøbensin fra Statoil, og det sotet og tettet igjen primusen. Prisen for å strekke strikken litt for langt denne dagen var frostskader på tre fingre og ei nese. Ikke det helt store, men hadde da fått blemmer på 3 fingre, og har åpent sår på nese når jeg skriver dette. Jeg var aldri redd for kulden før ture, ettersom det føler jeg at jeg har rimelig god kontroll på. Men det kommer så snikende, at det er fort gjort å dra strikken i lengste laget. Og det burde jeg nok heller ikke gjort når jeg var alene. Men følte meg litt bondefanga Det ble heller dårlig med bilder denne dagen, da jeg hadde mer enn nok med å komme meg igjennom dagen... Stigstuv - Sandhaug Fristet lite å ta på seg denne bunnfrosne ansiktsmasken på morran Det blåste godt på morgenkvisten også, men rundt kl 0900 bestemte jeg meg allikevel for å rive leir, og å gå etter GPS. Sikten var fortsatt begredelig og whiteout. Og når jeg prøvde å gå uten gps, gikk jeg 180grader allerede etter 5min. Men kom meg nå ned fra fjellet med nesa godt trykket ned i GPS`n, og svært rolig gange. Da jeg kom ned til Stigstuv sto de to gutta og reiv telt. De lurte på hvordang det hadde gått med meg, for det hadde blåst godt der nede, enda de hadde ligget i lé i natt. Etter litt tørrprat, tenkte jeg å prøve å henge meg på herremennene så langt jeg klarte mot Sandhaug. Der skulle rutene våre skilles uansett. Jeg skulle mot Hansbu og dem mot Litlos. Lange seige flate oppoverbakker, men dette var noen virkelige vidder! Gud hvor vakkert! Da vi kom til Sandhaug, så jeg at håpet om å rekke frem på lørdagen var sprekt som en dårlig svartebørsendong, og jeg bestemte meg for å ta inn på Sandhaug for å tørske klær og å spise godt. Den timen jeg tapte på å gå ekstra denne dagen, ville jeg ta igjen på morgenen tenkte jeg. Inne i hytta satt det to tyskere som var på vidda for sin n`te gang, og etterhvert kom det jammen 3 hundesleder også. De to gutta jeg hadde slått følge med, fikk varmen i seg, kapitulerte og endte natta på Sandhaug de også. Tror de også innså at selv søndagen sto i fare med ruta de hadde valgt, slik at det endte med at de slo følge med meg mot Hansbu og en drøy neste dag isteden. Og kanskje var det nettop dette som gjorde at dem rakk søndagsmiddagen Sandhaug - Hellevassbu Denne dagen hadde vi som mål å komme til Hellevassbu, selvom vi visste dette var en drøy etappe. Jeg la igjen både noe mat og drivstoff på Sandhaug for å lette pulken mot dagens etappe. Men hadde allikevel ekstra mat i pulken. Vi satte avgårde halv åtte, noget forsinket men allikevel innenfor hva vi kunne makte på en dag. Ruta gitt Vestre Lakadalen mot Hansbu, Jacobsbudalen, mot Bjørnanutane, Urevatna og Hellevatnet med Hellevassbu til slutt. Mener dette var en etappe på 33km. Nå var finværet kommet for turen, og det gjaldt å NYTE hvert eneste øyeblikk! Og jeg må si at jeg storkoste meg denne etappen! Sandhaug - Hansbu var rett og slett fantastisk! Jacobsbudalen og Bjørnanutane/Urevatna var en ganske så tung affere, og mye tyngre enn jeg hadde forestilt meg. At jeg hadde en tung pulk ettesom jeg var alene kan være noe av årsaken selvfølgelig. Men TUNGT var det Men samtidig er det jo nettopp derfor man er der, nyte og slite, alt omhverandre! Vi gikk til venstre for Nibba som stikker høyest midt i bildet. Var en bratt opplevelse Hansbu Mellom Uravatna var det tungt å gå, ettersom det var dypere og løsere snø her. Men vi kom nå til slutt frem til Hellevassbu etter 11,5 timer. Vi hadde en litt lengre pause på ca 20 min ved Hansbu, ellers var det småpauser bare for å drikke og å få i seg litt nøtter o.l. Uten tvil en tung etappe, men en fin og variert etappe. Var egentlig bare to tøffe stigninger, ellers var ruta relativt lettgått Utrolig fint ble det å gå i kveldslyset! Teltplassen rett nedenfor stigningen etter Hellevassbu Hellevassbu -Haukeliseter Nok en dag hadde vi klokka på halv seks for å komme avgårde tidlig. Pakkinga gikk lekende lett, og de 33km kjentes faktisk ganske lette ut i kroppen. Det finnes ikke tvil om at man går seg litt i form etterhvert! Fra Hellevassbu og hele veien ned til de tunge stigningene opp mot Mannevatn var rett og slett magiske! En utrolig fin etappe! Og det skadet heller ikke med ett skuterspor å følge. Dette gjør fremdriften så utrolig mye bedre enn å stampe i løssnø Til gjengjeld så var stigningene mot og forbi Mannevatn av det tunge kaliberet. I allefall jeg syntes det. Og når man endel var ferdig med dette, ble jeg overrasket over det som på kartet så relativt flatt ut, ikke på langtnær var flatt mellom første og siste nedstigningen mot Haukeli. Var noen bratte koller her også. Kanskje virket de ekstra sure og tunge, ettersom det var på slutten av turen. Den siste nedkjøringen mot Haukeli akte jeg ned. Ja jeg er mann nok til å innrømme at mine skiferdigheter rett og slett ikke er gode nok Alt i alt må jeg si at jeg er superfornøyd med turen. Det er uten tvil tungt å reise på solotur, ettersom man må ta alt av utstyr alene. Men man er virkelig glad for at man tok med den ekstra primusen når den første fusker!. Når det gjelder klær, så er jeg egentlig ganske fornøyd med oppsettet. Brukte alt utenom ett par sokker. Og jeg kunne klart meg lenger. Når det gjelder mat og fuel, så hadde jeg alt for mye føler jeg. Så på Polarklokka mi, og den lå på mellom 5000 og 7000kcal. Dette klarer man ikke å spise uansett! Potetgull, sjokolade, bixit med brunost var gull. Lett å få inn nødvendige kcal. Og Real funka som det alltid gjør. Nøtteposene ble jeg møkk lei av, og kommer ikke til å lage like mye neste gang. Når det gjelder fuel, så holder det med en halv liter om dagen til både kosefyring og snøsmelting. Iallefall hvis øktene dine ligger på 7-10timer som det gjorde her. Da vil man gjerne ned i "soverten" etter ett par timer i forrteltet Hadde med meg for mye strømkilder, og kunne fint klart meg med den ene batteribanken på 12000mah. Speilrefleksen ble svært lite brukt. Ble stort sett mobil eller gopro. Så enten blir det med ett enklere kamera nestegang, eller så fortsetter jeg med mobilen, selvom det blir dårligere bilder. Artic bedding er genialt! Og benyttet denne også til å ha varme votter, lett dunjakke til pauser og vannflaske tilgjengelig under etappene. Fungerte toppers! Er iallefall en tur jeg virkelig kan annbefale! Her er en link til en kort filmsnutt fra turen
    1 poeng
  12. [gallery280x280] [album]442[/album] [/gallery] Produkt Lumonite Compass 1000 Levert av Valostore Veiledende pris kr. 1.499 Fakta fra leverandør Vekt: 56 gram (uten batteri) Mål: 103 x 21 x 33 mm Fakta fra Fjellforum Vekt: 134 gram (inkl. batteri og hodebånd) Testkriterier Brukervennlighet Funksjonalitet Robusthet Batterikapasitet Lysfelt Tilbehør Vekt og størrelse Pris Beskrivelse av produktet Compass 1000 er en enkelt konstruert kompakt Led-hodelykt. Det er ingen løse deler, ledninger eller ledd som kan ødelegges. Av/på knappen er tydelig merket med gul farge og trykkes inn for å slå på lykten og holdes inne for å justere styrken. Batteriene byttes ved å skru av enden av lykten. Hodebåndet har gode justeringsmuligheter rundt og over hodet. Lykten kan også brukes med clips på plagg om man ønsker det i tillegg til hjelmfeste eller som håndholdt lykt. Lykten er festet til hodebåndet med en innfestning av gummi. Vinkelen på lykten kan justeres som man ønsker. Testforhold Lykten har vært i bruk i den mørkeste tiden på året her i Finnmark - altså med kun noen få timers dagslys. Temperaturene har vært fra -5 til -38 grader celsius. Noen av turene har vært i sterkt snødrev både på ski og med hundespann. Vurdering Formålet med testen har vært å finne ut hvordan lykten og batteriene ville fungere i vinterkulda når man er ute i timevis på ski eller med hundespann, og til bruk på hyttetur over flere dager. Tester var på forhånd skeptisk til denne type lykt av tidligere erfaring med batterier så eksponert for kulde. Compass 1000 er en enkel lykt å bruke. Av/på knappen er robust gummiert og er lett å bruke med vinterhansker og votter. Ved bruk av større votter kan knappen oppleves mer knotete å bruke og man må lete litt for å treffe og få den trykket den inn. Lykten har vært brukt med vanlig lue og pelslue og hodebåndet har gode justeringsmuligheter i forhold til brukers behov. Til bruken under testforholdene er lykten godt egnet og har ikke vist tegn til svakheter med hodebånd og spenner til justering. Under testturene har lykten holdt seg godt på hodet. Compass 1000 skal tåle fall fra ca. 2 m – under testen har den blitt mistet i gulv flere ganger. Det har ikke vært noen tegn til ytre eller indre skader på lykten. Huset virker å være solid og da det ikke er noen deler som stikker ut som kan ødelegges anslås levetiden å være lang. Lykten er ikke blitt testet i regnvær, noe som vil bli gjort så fort som mulig ila vår/høst sesongen. Batteriene som ble brukt i testen er av typen 18650 fra Olight, 3,6V 3400mAh 12,2Wh og virker å være av veldig god kvalitet og har fungert veldig bra i ekstrem kulde med veksling fra inne temp på +20 grader til å gå ut og være ute i 4-5 timer i temperaturer ned mot -38. Det har ikke vært registrert at lykten har blitt svekket av å bli brukt i perioden med medfølgende batterier. Lykten har i hovedsak vært brukt på lav, medium og høy lysstyrke. På lav lysstyrke holdt de to batteriene på hyttetur i fire dager med veldig mye bruk pga. mørketiden og få timers dagslys. Lykten er utstyrt med markedets kraftigste LED, Cree XM-L2. Lykten gir et godt lysfelt med god bredde. Rekkevidde er ifølge valostore.no oppgitt til 90m. Til snørekjøring, skiturer og hundekjøring og turbruk ellers er lykten godt egnet. Lykten leveres med hodebånd og clips til å bruke lykten på klesplagg i pakken til kr. 999. Om man går opp i pris følger det med alternativer med forskjellig tilbehør. Tester ble tilsendt pakken til kr. 1.499, hvor det i lyktpakken fulgte med i 2 stk. 18650 batterier i tillegg til lader fra Olight. Laderen i pakken er også fra Olight - Omni-dok2 som kan lade opp batterier i forskjellige størrelser. Følger med 12V adapter så kan lade i bilen eller på hytta om man har behov for det. Konklusjon En noe høytpriset lykt i forhold til hvor enkel den er – men man får uten tvil en kvalitetslykt som kan brukes hele året til turbruk. Lykten leverer det produsenten lover og et stort pluss med batteriene den er testet med at den fungerer godt i veldig lave temperaturer. Batteriene kan være noe vanskelig å få tak i på vanlige butikker, men finnes å få kjøpt på mange nettbutikker. Alt i alt har lykten overrasket med sin ytelse og gode lysfelt i tillegg til å være enkel i bruk. Vi er nå i oktober 2017 og lykta har sagt takk for seg - Har vært en robust lykt å bruke og har tålt alt den har vært utsatt for. Dvs inntil den innimellom kunne slutte å virke ved batteribytte for eksempel. Nytt batteri i lykta men kom kun et svakt lys på og man kunne ikke slå av lykta igjen uten å ved å ta ut batteriet. Etter noen forsøk med dette virket plutselig lykta igjen og kunne fungere fint i lang tid etterpå. Skjedde mellom 5-10 ganger i perioden og tenkte ikke noe videre over det inntil i høst hvor man tilslutt ikke kunne få lykta på skikkelig, kun et svakt lys, uten mulighet for å juster styrken og ikke kunne slå av/på lykten med knappen. Etter å ha konferert med Valostore.no som Fjellforum fikk lykten til testing fra fikk jeg vite at det ifølge produsent hadde vært noen lykter med produksjonsfeil hvor dette kunne skje. Fjellforum fikk da tilbud om å teste Compass 1000R som er siste modell og vi kommer tilbake med artikkel om denne lykten i tillegg til Navigator 3000 som også er fra Lumonite. Dette skjedde med produktet etter endt test Lykten har blitt brukt hardt frem til høsten 2017 hvor den tilslutt ble defekt. Men det skal sies at den har utallige timer bruk og kan virkelig anbefales til friluftsfolk som ønsker en lykt som tåler kulde bra, er ukomplisert og har en bra lyskjegle.
    1 poeng
  13. Dag 16 forts. Sallie Keys Lake - McClure Meadow, 24 km Etter noen timer ved MTR drar jeg av gårde litt over tolv og går oppover langs "San Joaquin River South Fork" med mange vakre fossefall og fine settinger. Krysser broen ved piute Canyon og videre oppover. Stopper og kjøler meg ned i elva hvor det et en fin fossekulp. Var en varm dag med 25 grader i skyggen, normalt har det ikke vært mer enn 16-17 grader og selv det føles veldig varmt med en sol som tar mye mer enn hjemme. John Muir Trail oppover langs San Joaquin River South Fork Framme ved veiskillet mellom Evolution Valley og Goddard Canyon blir det en ny pause før jeg fortsetter opp, opp og opp langs switchbacks som fører til Evolution Valley. I de bratte bakkene kjenner jeg godt at sekken har blitt vesentlig tyngre etter resupply ved MTR. Utsikten fra fjellsiden er litt hemmet av røyken fra skogsbrannene lenger vest som har gitt mye smog de to siste dagene. Kommer meg omsider opp til Evolution Meadow hvor jeg hadde planlagt å campe, men det ender med at jeg går noen km til og camper like nedenfor McClure Meadow. Viser seg at plassen jeg har funnet bare har 3 cm sand over fjellet så jeg må bardunere teltet med steiner noe som egentlig fungerer veldig greit. Fikk også fikset ene staven litt bedre nede på ranchen så nå tåler den å brukes med litt mere spenn uten å bøyes så jeg kan ha full høyde på teltet igjen. V: Evolution Meadow M: Mye hjort å se langs stien på kveldene H: Solnedgang ved Evolution Creek rett nedenfor teltplassen Dag 17 Mcclure Meadow - nedenfor Helen Lake. 24 km Planla en kort dag og kun gå opp til Evolution Lake, så tok det rolig på morgenen. Gikk forbi McClure Meadow og Colby Meadow før stigningen mot Evolution Lake startet. Stoppet ved nydelige Colby Meadow og tok litt bilder. Himmelen var skyfri og brilliant blå, men røyken fra skogsbrannen lå som et teppe mot vest. Colby Meadow og Evolution Creek Da jeg kom opp til nydelige Evolution Lake hadde røyken også kommet hit og sikten ble dårligere. Veldig synd siden dette er et av de flotteste områdene i Sierra. Ble sittende å prate en stund med han jeg delte posen med m&m med nede ved MTR. Han fortalte at han hadde startet turen sammen med faren, men det hadde blitt for hardt for gamlingen og han hadde avbrutt tidliggere, han ville derfor selv gå ut ved Bishop Pass og fortsette ferien sammen med faren i bil. Trivelig kar og rask til beins, synd han ikke fikk fullført hele JMT da han virkelig virket å være i god form selv. Etter en stund valgte jeg å gå videre og tok en trekvarters pause ved Saphire Lake før jeg gikk videre mot Wanda lake og over tregrensa. Fra Wanda var det ikke lange turen opp til Muir Pass (3644 moh) og der ble det en ny liten pause. På passet står Muir Hut som er et enkelt værskydd i stein satt opp til minne om John Muir av the Sierra Club. Evolution Lake V og M1: Evolution Lake M2: Saphire Lake H: Wanda Lake Muir Hut Fra passet går det nedover mot Leconte Canyon, først forbi et par småvann og så Helen Lake. Veldig steinete og den røffeste delen av JMT jeg har gått så langt. Ville gjerne campe litt høyt, men fant ingen plasser før jeg kom ned pa rett ved tregrensa. Der var det såvidt plass til teltet mellom en stein og et tre, greit med et lite telt som kan settes opp nær sagt over alt. Ble en lang dag likevel og klokka var vel litt over seks når jeg slo opp teltet. Fikk turens første vannblemme på ene tåa også. Sikkert fordi skoene er fulle av støv, greit med lufting i front på Salomon xa ultra 3D , men de kunne gjerne vært støvtette ihvertfall. V: Helen lake M: Black Giant H: Teltplass nedenfor Helen Lake Dag 18 Helen Lake - Deer Meadow 19 km Ble nok en sen start og klokka var over ni før jeg kom meg avgårde. Hadde vært ganske overskyet tidlig på morgenen, men snart var det nesten helt skyfritt. Kom ganske fort ned i mer trebegrod terreng og etterhvert kom jeg på toppen av Le Conte Canyon. Veldig flott sted og elven rant langs stien hele veien. Dessverre kom røyken fra skogsbrannene også denne dagen sigende inn og ødela noe av utsikten. Var lenge usikker på om jeg skulle ta de tre passene langs SHR før Palisade Lake, men valgte å følge JMT nedover langs kings Canyon Middle Fork. Tok en lengre pause ved en eng langs ved elva og fikk meg et avkjølende bad i det varme været. Le Conte Canyon Grouse Meadow og Middle Fork Kings River Omsider nådde jeg krysset mellom JMT og Middle Fork Trail og fulgte JMT noen km til før jeg slo leir. Delte campplass med Matt fra Ohio som gikk motsatt vei av meg. Han hadde skadet kneet ved Forester Pass og var glad for at jeg hadde litt ibux til overs. Mens vi satt rundt leirbålet hørte vi noe leven borte på myra og noen hjort ble forfulgt av et rovdyr. Matt gikk bort for å se og da kom de en ny runde og var bare rett bortenfor Matt. Han løper mot meg og sier det var en puma. Antageligvis skremte vi pumaen for etter en stund kom hjorten med to kalver luskende ut av buskene og senere kom en litt større hjort. V: På vei oppover langs Palisade Creek M: Hjortene som lusket bort etter møtet med pumaen H: Stjerneklart over trærne Dag 19 Dear Meadow - vann nedenfor Lake Marjorie. 24 km For en gangs skyld kom jeg meg opp tidlig. Pakket sammen sakene, ønsket Matt lykke til på sin ferd nordover mens jeg satte kursen sørover. Gikk forbi noen grupper som var i ferd med å pakke sammen før jeg kom til bunnen av Golden Staircase. Teltplassen lå på 2650 moh og golden staircase, som er en flott bygget sti i stedvis bratt terreng, tok meg opp til Palisade Lakes på 3230 moh. V: På vei opp mot Golden Staircase M: Utsikt nedover Palisade Creed fra bunnen av Golden Staircase H: Bunnen av Golden Staircase Golden Staircase er en flott bygget sti i fjellsiden, men er også en av de hardeste etappene pga mye stigning i god høyde John Muir Trail er åpen for bruk av hester og pakkdyr og nedenfor Palisade Lakes var det noen cowboyer som hadde rigget camp. Merkelig nok er det ikke lov med hunder, men en kan ha opptil 15 pakkdyr pr wilderness permit (og nei, man kommer ikke unna med å slenge kløv på hunden og kalle den for pakkdyr). Endelig ble det en dag uten røyk og himmelen var brilliant blå over Palisade Lakes. Fra nedre Palisade Lakes starter stigningen mot Mather Pass (3672 moh) og stien går litt over øvre Palisade Lake i fjellsiden. Stien opp til Mather er fin hele veien, men tusen høydemeter stigning kjennes godt, spesielt i denne høyden. På toppen av Mather Pass var det samlet en god gjeng og rangeren fra Bench Lake hadde tatt turen opp og delte ut diverse råd og tips til de som trengte det. Bla var det en jente som slet med høydesyke på toppen. V: Mulldyr nedenfor Palisade Lake M: Nedre Palisade Lake H: Øvre Palisade Lake V: Flott terreng ovenfor Palisade Lakes M: Utsikt nedover mot øvre Palisade Lake H: Nesten til topps på Mather Pass V: Endel folk samlet på Mather Pass M: Utsikt sørover til Upper Basin H: Fra nedstigningen av Mather Fikk i meg lunch før det bar nedover. Sørsiden av Mather er vesentlig brattere og switchbackene som stedvis er hugget inn i fjellet tok meg effektivt ned til flotte Upper Basin med sine mange flotte små vann og ørkenlignende landskap. Etterhvert kom jeg ned til tregrensa og fortsatte videre ned til South Fork Kings River på rett over 3000 moh før det på nytt bar oppover igjen. Gikk forbi ranchen stasjonen ved Bench Lake og fant en teltplass ved et navnløst vann på 3350 moh litt nedenfor Lake Marjorie. Ble et bad i det varmeste vannet til nå på turen. Hadde vært varmt hele dagen og det hadde nok varmet det grunnet vannet godt opp. Storslått landskap ved Upper Basin V: Teltleir nedenfor Lake Marjorie H: Melkeveien fotografert fra teltåpningen Dag 20 Marjorie lake - nedenfor Baxter Junction 22 km Sola hadde akkurat kommet klar av fjellene i det jeg var pakket ferdig og klar tl å gå. Gikk forbi et mindre vann som lå helt blikkstille og så Lake Marjorie. Fjellene over speilet seg flott i vannet. Gikk forbi et vann til hvor jeg gikk en liten avstikker for å få tatt litt bilder før stigningen mot Pinchot Pass startet. Et ganske lett pass på 3689 moh, men allerede kl 9 viste termometeret som hang på sekken 33 grader i sola og det ble likevel en hard økt opp passet i varmen. På toppen var det samlet en liten gjeng og de første som kom opp hadde sett noen bighorn sheep i fjellsida og jeg gikk litt bortover ryggen på passet for å se om jeg kunne se de, men fant de ikke. Flott utsikt fra passet mot de mange småvannene som ligger på sørsida, med mektige fjell i bakgrunnen. Også dette passet er relativt effektivt ned på sørsida gjennom flere switchbacks før en kommer ned til en lengre slette som går litt ovenfor alle småvannene. V: På vei opp mot Pinchot Pass M: Utsikt nedover mot Lake Marjorie H: Toppen av Pinchot Pass V og M1: Utsikt sørover fra Pinchot Pass M2: Lite tjern et stykke nedenfor Pinchot Pass H: Langs Woods Creek Etterhvert begynte det å gå brattere nedover langs og en bekk rant nedover like ved stien. Tok meg en lengre pause ved en fossekulp og ventet til den verste varmen hadde gitt seg i fire tida. Fra der var det ikke lange veien ned til den beryktede hengebroen Woods Creek Bridge og derfra startet stien på nytt å gå oppover. Var tilrettelagt en ganske stor campplass ved broen og det var satt ut både stålboks til å oppbevare mat i og et toalett. Den populære Rae Lakes Loop går inn på JMT ved broen her så det er litt mer folk i området her enn ellers. Jeg går noen kilometer til og finner en campplass litt over 10000 fots skiltet som markerer hvor det ikke lengre er lov å brenne bål. Har allerede begynt å skumre når jeg slår opp teltet og det blir en kjapp middag før jeg kryper inn i teltet. V og M1: Woods Creek Bridge M2: Sierra Juniper ved Woods Creek Bridge H: En hjort rett ved stien Dag 21 Baxter jct - Bubble Creek 21 km Kom meg opp tidlig og var på vei allerede halv sju. Gikk forbi vannet ovenfor Baxter jct og videre til Arrowhead Lake. Vannene lå blikkstille og speilet fjellene. Fin Dome ligger rett ovenfor Rae Lakes og er et flott landemerke. Oppe ved Rae Lakes kommer også Painted Lady til syne og alle de tre Rae Lakes var virkelig flotte denne dagen. Jeg tar meg god tid langs vannene og tar meg en god stopp ved det øverste. Fin Dome Middle Rae Lake og Painted Lady Painted Lady og Upper Rae Lake Painted Lady speiler seg i Upper Rae Lake Fra Rae Lakes starter stigningen mot Glen Pass (3648 moh). I starten var der ganske lett og etterhvert kom en opp til en rekke vann som ligger litt under passet. Den siste stigningen var ganske bratt og switchbackene lå tett inn i fjellsida. Oppe ved toppen var det som vanlig en god del folk, noen som hadde gått forbi meg på vei opp og andre som hadde vært litt foran meg i løypa hele veien. Flott utsikt fra toppen og switchbackene ned på andre siden var enda mer spektakulære. På vei opp mot Glen Pass Utsikt nordover fra Glen Pass mot vannene som ligger rett under passet Det fortsatte nedover helt til Lower Vidette Meadow på ca 2900 moh før stien bar oppover til Upper Vidette Meadow og videre langs Bubble Creek. Jeg gikk opp til en av de øverste plassene det er mulig å campe for å ha kortere distanse til forrester pass neste dag. Delte camp med Eric som jeg hadde truffet på stien tidliggere om dagen og to andre. Eric hadde gått fire uker langs PCT og skulle totalt gå ca 900 km i løpet av fem uker. Han hadde startet noe nord for Sierra Nevada og krysser hele Sierra på sin ferd sydover. V: Lake Caroline M: Området rundt Vidette Meadow H: Stidelet mot Kearsage Pass V og M: Mye røyk fra skogsbrannen denne kvelden H: Campplassen ved Bubble Creek. Dag 22 Bubble Creek - Wallace Creek 23 km Hadde alarmen på så jeg kunne komme i gang tidlig for å klare Forrester Pass (4023 moh) før det ble for varmt. Kom meg avsted halv sju og gikk forbi den øverste teltleiren hvor de fleste holdt på å pakke, mens et par allerede var på vei oppover. Gikk forbi noen småvann høyt over tregrensa på vei oppover og fylte vannflaska i det øverste før stien gikk videre på en rygg som går ned fra passet. Var to par som tok meg igjen på vei opp og jeg passerte noen andre. Var på toppen litt over halv ni og det ble etterhvert en liten gjeng der oppe før en etter en begynte å rusle ned igjen. På vei opp mot Forester Pass Sørsida av Forrester er imponerende utført med stien lagd tett inn i den bratte fjellsida. Nedenfra er det nesten umulig å se at det går en sti der. Forester Pass ble bygget i 1930 og krevde et menneskeliv da det gikk et steinras under arbeidet. Fra bunnen av Forrester går det gradvis nedover langs et par vann og litt før Tyndall Creek når en tregrensa. Ble lunsjpause ved bekken der før det bar videre litt oppover igjen mot Bighorn Plateau. Hadde tenkt å campe der og rullet ut bunnduken under et tre, men etterhvert begynte det å bli så dårlig sikt at jeg heller gikk videre og campet ved Wallace Creek hvor det hadde samlet seg flere JMT'ere. Ikke akkurat den fineste campsiten, men den fikk duge. Ble en hyggelig prat med noen andre som gikk JMT og et par som gikk HST (High Sierra Trail) denne kvelden. V og M: På vei ned fra Forester H: Ned mot Tyndall Creek Bighorn Plateau Dag 23 Wallace Creek - Guitar Lake 13 km Våknet tidlig siden jeg ikke hadde giddet stå opp for å pisse tidliggere på natta og kom meg avsted før de fleste andre i leiren. En kort etappe denne dagen gjennom et skogsområde rett under tregrensa og første halvdel ved Crabtree Meadow nådde jeg ved nitida. Der stod det en kasse med "wag bags". I Whitney området er det ikke lov å etterlate noenting, ALT må pakkes ut. Og med min rytme de siste dagene var jeg ikke sikker på om jeg klarte å holde meg til jeg var over Whitney. V: Opp fra Wallace Creek M: Sandy Meadow H: Wag Bags... Derfra gikk det oppover til Timberline lake og da var det bare en drøy km igjen til Guitar Lake på 3500 moh. Var noen telt der fra før, men de fleste var folk som gikk Whitney t/r fra vestsida. Fant en fin teltplass og tok meg et formiddagsbad i vannet for å få vekk alt støvet fra stien og kjøle meg ned litt i det varme været. Etterpå ble det en liten runde med fluestanga og på første kastet fikk jeg en flott golden trout som ble turens største. Siden jeg hadde nok mat fikk den gå tilbake igjen. Prøvde en stund til, men var bare småfisk som nappet. V: Timberline Lake M: Rett ovenfor Timberline Lake H: Guitar Lake Etterhvert kom det flere av JMT'erne opp til vannet og jeg hadde en hyggelig prat med to jenter som jobber som backpacking instructors ved en skole for friluftsliv. De hadde mye erfaring med turgåing både i USA og hun ene hadde også vært på Kilimanjaro. Møtte også Eric igjen på vei ned fra Whitney. Han campet ved Crabtree og tok Whitney som dagstur fra PCT siden PCT permit ikke tillater å campe utenfor PCT. Ble en ny runde med fluestanga på ettermiddagen og dirty tricks som wollybuggere og opphengere på dyret ble prøvd ut, men kun småfisk som var interessert. Dag 24 Guitar lake - Whitney Portal 24 km Toppnatta. Alarmen ringer 01:40 med en brutal sirene lyd som vekker meg i panikk for å få av alarmen før jeg vekker alle rundt Guitar Lake. Men det var visst ikke noe problem. Når jeg ser ut er der allerede mange hodelykter og folk gjør seg klar. Et par stk er allerede på vei opp. Jeg pakker kjapt sammen tingene, spiser en larabar og kommer meg avgårde 2:10. Ganske varmt til å være på natta i denne høyden. Og termometeret viser 11 grader så jeg tar kjapt av meg lue og hansker. Første biten av stien er grei med slak stigning opp til den øverste plassen det er mulig å campe. Fra der starter switchbackene oppover. Først ganske greit og så blir fjellsiden brattere og brattere og noen steder er det nesten loddrett fra kanten av stien. Det går drøyt to timer opp til krysset der Whitney Trail kommer inn og jeg er da litt over 4000 moh. Derfra følger stien ryggen oppover og et par plasser går pulsen litt ekstra høyt når det er rett ned på nordsiden. Et par steder er det gap i fjellet så en kan se sørøst ned mot Owens Valley. Etterhvert kan jeg såvidt se en rød linje i horisonten mot øst. Soloppgangen nærmer seg. V: Allerede en del som har startet når jeg våkner M1: På vei opp til stidelet M2 og H: Stidelet V: Et av gapene med utsikt mot Owens Valley H: Fra stidelet går stien langs den taggete ryggen av Whitney. Mt Muir til høyre på ryggen. Den siste biten mot toppen er langt enklere og jeg når Mt Whitney, høyeste fjellet i sammenhengende USA på 4421 moh, et kvarter før soloppgang. Mange har samlet seg på toppen og noen har også kommet opp kvelden før og overnattet i telt i skjul bak nødhytta som står på toppen. Etter soloppgangen begynner folk å trekke ned igjen. Jeg tar en ekstra runde med kameraet. Sikten er fantastisk denne morgenen og mot nord er der klar sikt så langt øyet rekker med endeløs rekke med fjell. V og M: Hytta på Mt Whitney H: Vente på soloppgangen V: Whitney Crest i soloppgangen H: Utsikt mot nord Etter litt begynner jeg å gå ned igjen. Første kilometerne følger samme vei som opp og artig å se hvor forskjellig terrenget virker når det er dagslys. Møter en del på vei opp som har startet noe senere. Ved stidelet treffer jeg igjen de første som startet nedturen. Derfra er det først et lite pass som leder over på østsiden av fjellkjeden og på vei ned "The 99 Switchbacks" møter jeg mange som er på vei opp fra østsiden. De fleste har teltet ved øverste campen, mens noen tar de 2000 høydemeterne og 32 kilometer som en dagstur. V: Blomsten "Sky Pilot" trives godt i høyden M1: Et av gapene på vei ned M2: Mt Muir H: "The 99 Switchbacks" Har stort sett bare burger og øl i tankene på vei nedover, men stien går gjennom et utrolig flott landskap og står seg virkelig flott på egenhånd. Fra toppen er det drøyt 16 km ned og et par plasser småjogger jeg for å få det til å gå fortere. Ved tregrensa må jeg til slutt kapitulere i håp om å slippe å bruke "wag bag'en" og gjør mitt fornødne i skjul bak et tre. Har bare drukket en flaske vann og renser lit vann til de siste 8 kilometerne ned. Disse går unna på ca 2 timer og akkurat kl 12 er jeg nede ved Whitney Portal. Der treffer jeg de to som var foran meg i løypa og vi spiser burger og drikker noen øl. Etterhvert kommer flere av de jeg har truffet de siste dagene før det er på tide å komme seg ned til Lone Pine. V, M1 og M2: På vei ned til Whitney Portal H: Caféen ved Whitney Portal Er heldig å få haik ned av noen som har vært oppe og hentet sin tillatelse for å gå Whitney neste dag. De skulle starte ved midnatt. Nede i Lone Pine er første ærend postkontoret hvor jeg har sendt rene klær og alle de tingene jeg ikke trengte på turen. Finner meg så et hotell og får meg første dusj siden Reds Meadow. Føles godt å være framme, men når jeg våkner opp dagen etter føler jeg allerede et savn til villmarka.
    1 poeng
  14. Nå har jeg over 20 års aktivt medlemskap i Røde Kors Hjelpekorps og de lagveskene (førstehjelpspakkene) vi brukte var nesten på størrelse med en gjennomsnitts skoleransel og inneholdt ganske mye gammelt materiell som sjelden ble brukt. Jeg skal ikke påstå at jeg har mer peiling enn andre når det gjelder førstehjelpsutstyr, men en sånn pakke bør ikke inneholde mer enn det en er i stand til å bruke. Det er liten vits i å ha mye flått utstyr hvis man blir blek i ansiktet, får svettedråper på pannen og begynner å svaie ved synet av blod eller andre skader. Kunnskap om førstehjelp er viktigere enn all verdens fancy utstyr. Mitt førstehjelpsskrin består av: En rull sportstape (Den fra apoteket. Kan nesten brukes til taping av alle typer småskader) En liten bunke gaskompresser (Mesoft 5 x 5 cm) Litt Selvheftende fikseringsvev. (Brukes over gaskompressene. https://www.apotek1.no/produkter/dermicare-selvheftende-vev-15cmx25m-1stk-937087p ) Et lite utvalg Mepore selvheftende bandasjer. (Brukes på skrubbsår i stedet for plaster. http://www.molnlycke.no/sarbandasjer/selvheftende-bandasjer/mepore-pro/ ) En enkeltmannspakke / trykkbandasje. Og så er der et trekanttørkle som har ligget der siden tidenes morgen uten å bli brukt. Spjelkemateriell etc. blir det som oftest lite bruk for siden det som regel ikke er aktuelt å begynne å flytte på eller transportere pasienter med skade som gjør at personen selv ikke kan forflytte seg. Jeg har selv brukket leggbeinet ute i felt og da fikk jeg laget meg en provisorisk krykke og så kom jeg meg tilbake til bil og sivilisasjon ved egen hjelp. Det er utrolig hva som kan fikses med f.eks. en T-skjorte, en ekstra jakke, en del av en ryggsekk eller lignende. Evnen til å improvisere øker ofte proporsjonalt med førstehjelpskunnskapene. Det er tre ting som det er viktig å huske på ved Førstehjelp og det er pust, puls og blødning. "Førstehjelp" er den første livreddende hjelpen før de profesjonelle kommer med "annen hjelp". Og selvfølgelig fiksing av småskader som ikke trenger annen hjelp. Pinex forte er et "morfinpreparat" og selges ikke uten resept. Ved større skader som f.eks. kompliserte og kanskje åpne brudd i større knokler så blir smertestillende preparater, som svelges, som regel bare liggende i magen til de eventuelt kastes opp igjen. I slike tilfeller bør smertestillende settes intramuskulært eller rektalt. Ciproxin selges vel heller ikke fritt og en skal være litt forsiktig med selvmedisinering uten inngående kunnskap om medisin / lidelse uansett hvilke medisiner det gjelder. Spesielt ved bruk av antibiotika på grunn av fare for utvikling av resistens hos bakterier. Ciproxin har også liten effekt mot streptokokk innfeksjoner og har ingen effekt ved virusinnfeksjoner i f.eks. nese og hals. P.s. Jeg har en del erfaring som sanitets vakt på fotballkamper i aldersgruppen 5, 6, 7, 8 . . .år og den beste medisinen der var Donaldplaster, isspray og en bit sjokolade.
    1 poeng
  15. Hos steggen har de 550b under navne multi stove http://tinyurl.com/jnyelwv dsk
    1 poeng
  16. @a_aa; Skjønner prinsippet du beskriver. Dette er nokså likt det Trangia har på sin vintertillsats. Ja, korkplate skal det bli. Optimus Terra weekend har jeg allerede. ref. dine fine bilder i turrapporten.
    1 poeng
  17. Softshell funker utmerket på topptur/skitur generelt! Jeg har Arcteryx Gamma SK, usikker på om denne fortsatt lages. Puster bra men gir også god beskyttelse. Veldig god passform for telemark. Kjøpte den brukt for en billig penge, og bruker den på vinteren når det er kaldt. Fikk også Bergans Osatind bukse i fjor, var på salg til 800,-. Denne puster også veldig bra, men kjennes noe kaldere da den er noe lettere i materialet enn Gammaen. Brukes når det er utrygt for sol og plussgrader. Og sist men ikke minst, Outdoor Research Ferrosi bukse - puster veldig bra, men er tynn og brukes til sene vårskiturer/sommerturer (kjøpte en i lys farge). Tror du får den til under en tusenlapp? Hmm, jeg er kanskje noe i overkant utrustet med toppturbukser! Men de blir nå brukt i alle fall.
    1 poeng
  18. samme som jeg har dette, bare at jeg har den brettet ut og lagt i rygglommen på sekken. Tar mindre plass synes JEG hvertfall. Men de er fine å ha ved brudd eller mistanke ja
    1 poeng
  19. @Blaser : Gratulerer som Svea-eier! Lave temperaturer er egentlig ikke noe stort problem, så lenge du får fyrt opp forvarmingsdrivstoffet - og blir det skikkelig kaldt, kan det det være lurt med en form for veke for å lettere få fyr på sakene. Jeg har lagt en liten ring av et 4mm glassfibertau (egentlig ovnstetting) og tynn ståltråd som ligger nede i fordypningen - i tillegg til at den kan hjelpe å få fyr ved skikkelig lave temperaturer, blir det mindre "løstflytende" drivstoff som kan komme på ville veier om du skulle dytte borti ved et uhell. Jeg pleier å forvarme med rødsprit, men det kan tenkes at det ved skikkelig lave temperaturer kan være lurt å bruke mer energirik bensin - vet ikke? Ellers er en korkplate under ikke så dumt, for å hindre varmetap den veien. Og husk å fjerne eventuelt undertrykk på tanken (åpne litt på tanklokket, og skru igjen igjen) før du starter. Her er forresten et bilde fra en morgen med ca -6°C: Turraport fra 13 februar 2016. Den var ikke verre å fyre opp den gang enn på en fin sommerdag Største ulempen ved lave temperaturer, er at du gjerne vil smelte snø - dette krever masse energi. Skal du smelte mye snø, er Sveas effekt ikke større enn at det vil ta sin tid - og tanken er ikke større enn at du fort har brukt opp bensinen før du er ferdig. Men det går jo selvsagt an å få til om du må, du må bare ta hensyn til hvor store porsjoner du kan håndtere.
    1 poeng
  20. Det skal du være glad for, for som jaktkniv er den ikke mye egnet. Den er ganske grei å skjære brød med, dog. Angående Spork. De finnes i flere størrelser. Modellen over den som vel må regnes som standard(den som fås over alt) har både volum og lengde til å funke bra. Hva folk skal med gaffel, skje OG kniv skjønner jeg ikke. Kniv har man da i beltet når man er på tur! Om hvis ikke så har man i det minste med en kniv som duger til litt mer enn en bordkniv.
    1 poeng
  21. Da har jeg bestilt en Svea fra CDON til den nette sum av 839,- Håper det blir et fint forhold Hvor langt ned på gradestokken vil den fungere ?
    1 poeng
  22. Veier ikke mye...men er den nyttig? Ikke alle syns det, se. feks. www.youtube.com/watch?v=Oz_Wqe8gPn0 Enkeltmannspakke.....bruker som noen andre her ha en 12x12 liggende, veier lite, men rommer jo litt. Skal ikke ut i krig, men har nå alltid en kniv med ut, og noen ganger også øks. Ting kan skje. Greit med noe som da er lett å fiske frem. Men et slikt remedie kan man også improvisere, Har f.eks ogå en støttebandasje med ut....har kommet godt med et par ganger, og kan brukes til flere ting....bl.a til feste en impovisert enkeltmannspakke/blødningstopper med. Viktigste i førstehjelpsposen er nå uansett litt duct-tape. Plaster er fint å ha, men når alt er vått sitter det dårlig. Litt duct tape utenpå gjør susen. Duct tape har jeg primært surret rundt gå-stavene mine, lett tilgjengelig. Men har også litt surret rundt et tynt plastkort (ala kredittkort) i reparasjons posen min. Duct tape (og annen tape/plaster) kan man jo også klippe til for å improvisere sår-strips. Se også tidligere tråd om Flerbruksting (multipurpose ting og tang)
    1 poeng
  23. Har en førstehjelpsmappe fra apotek 1 med "vanlig-kjekt-å-ha" artikler, sårservietter, enkeltmannspakke, coban, øyebadevann og kompresser, så har jeg lagt i sportstape, hodepinetabletter, gnagsårplaster og en selvklebende bandasje til hest/hund. Veier 340 gram, men tenker som så at førstehjelpsutstyret er ikke der jeg først og fremst skal spare vekt. Mye mulig (og forhåpentligvis) får man aldri brukt for det, men akkurat på det området tenker jeg heller litt for mye enn litt for lite.
    1 poeng
  24. 2 EMP 1 sportsteip 1 Kirurgtape 1 ispose 1 kompresjonsbandasje 1 trekanttørkle 5 sterile sårstrips 1 Sam-splint (Ligger i camelbacklommen inn mot ryggen. Der tar den ingen plass) 2 30ml NaCl 0.9% 2 store sterile kompress 2 små sterile kompress 2 stk grønne kanyler 1 pakke gnagsårplaster 1 stk Space-Blanket (Selv om de etter min erfaring og mening er dødvekt så er de nå fin til å ha som friksjonslag mellom snø og jervenduk må du trekke noen) + diverse medisiner primært til meg selv.
    1 poeng
  25. Gjorde det veldig enkelt, og kjøpte DNTs førstehjelpspakke, som inneholder (sitat): 1 Innholdsfortegnelse og førstehjelpsfolder 1 Sportstape 2 gnagsårplaster lik Compeed M 8 Plasterstrips 2 Sårservietter 2 Gasbind elastik 1 Kompress Gas 10cm 2pk. 2 Scankvikk 5cm x 7,5 cm Pakket i vanntett pakkepose med plass til en god del mer om man ønsker det. (Sitat slutt) Så har jeg lagt til et aluvarmepledd, og 2 stk armfatle-trekantbandasjer (aner ikke hva jeg tenkte på da...). Til sammen veier dette 282g, hvorav sportstapen utgjør mer enn en tredel. En form for gaffateip er vel greit å ha, uansett? Utenfor førstehjelpspakken har jeg ting og tang som jeg bruker ofte, som også har nødrelevans; litt rødsprit som kan benyttes til desinfisering og opptenning, liten saks og liten arteriepinsett, stormlighter og LMF FireKnife med tennstål i skaftet. Jeg har nok et litt bevisstløst forhold til dette, ser jeg - pakken ligger jo bortgjemt i det mest utilgjengelige hjørnet i sekken mer eller mindre permanent. Har aldri brukt den. Mulig jeg burde kuttet ut redundante dingser og tilført noen piller (og en stiftemaskin?!).
    1 poeng
  26. Bestilt meg en liten tarp fra http://borahgear.com/tarps.html 5.5'x9' Solo Tarp: (= 1,68m x 2,74m) Weight: 7.5oz (= 212,62 gram) 1.1oz silnylon koster usd 49,99. Du får 10 dollar i rabatt om du samtidig bestiller en bivy. Frakta ble 10 dollar.
    1 poeng
  27. Er du imot alle former for nødsignal som ikke sier noe om hva som er problemet? Det var en litt pussig argumentasjon. Den rammer jo også for eksempel PLB, som jeg har fått konkret anbefaling på fra folk i redningsapparatet. Samme vedkommende er også skeptisk til Spot, men av helt andre årsaker enn det som er argumentet her. Nødraketter er et annet eksempel. Dem har det vært utløst unødige redningsaksjoner på grunn av, men da er det jo bruken som er problemet – ikke dingsen.
    1 poeng
  28. Prøvd spork, likte det ikke - kort og lite volum på "skjeen". Har nå bare med skje. Det du ikke får i deg mellom en skje, fingrene og kniven du ellers (kanskje) har med, det vet jeg ikke hva skulle være.
    1 poeng
  29. Joa, det er nok sant det, på samme måten har jeg aldri hatt behov for sårstrips. Men et veldig godt tips. før hadde jeg med plaststrips for å kunne lettere spjelke eller stramme til et blødende sår. Men har ikke dette med lenger, kanskje noe å vurdere siden det ikke veier stort. Pinsett har jeg i Swiss armt kniven, der har jeg også saks. Jeg er også enig i at det stort sett er skader man ikke kan gjøre så mye med selv, og at man må ha assistanse. Jeg så mye av dette i min tid som aktiv i hjelpekorpset. Likevel synes jeg at nål, tråd, tape og litt hyssing kan komme godt med til andre ting enn det kropslige. Det samme med litt opptenning. Men dette settet mitt, har vel aldri vært åpnet og det byttes bare "ferskvare" en gang i blandt
    1 poeng
  30. Flott med flere forslag. Jeg jobber med å vekke arket til live igjen, skal få oppdatert når jeg sitter ved en PC og litt tid. Det hjelper stort om dere sender link til produsent for å få oppdatert arket fullt ut.
    1 poeng
  31. Nå når jeg først er ute etter lettere saker, synes jeg også prisen kanskje kan forsvares Når den i tillegg tar mindre plass er det også et pluss siden jeg vil klare meg med 46L sekkevolum. Jeg får holde øynene åpen for tilbud. Foreløpig er Oslo Sportslager billigst med 15% Dnt rabatt.
    1 poeng
  32. Hyttelivet byr på fine skiturer selv om det var i overkant mye sur vind i dag.
    1 poeng
  33. Jeg betalte 649,- for min for snart et år siden, på en 25% rabatthelg hos KomplettFritid - kjøpte også Hilleberg 10 UL samtidig, så det ble nesten to tarper for prisen av èn Den lille TarpPonchoen er en av de tingene jeg oftest har med meg. Sammenpakket er den en sylinder med diameter 7-8 cm og lengde 14-15 cm (da har jeg også ca 1 m elastisk bånd lagt i pakkposen, det er "belteremmen"). Jeg vil anta at den som er tyngre, også er mer volumiøs - men den lette passer altså fint i hoftelommen på sekkene jeg oftest bruker (Osprey Stratos). Selv om jeg er på tur når det er utrygt for nedbør, velger jeg så å si alltid en lett og godt pustende vindjakke (evt null jakke) - og så vet jeg at jeg kan slenge TarpPonchoen over både meg og sekken om det skulle komme en byge. Har også brukt den som bunnduk under liggeunderlag, og hatt den med som nedbørssikring når jeg overnattet under åpen himmel - men jeg har faktisk ikke fått uventet nattnedbør, så den har ikke blitt brukt som reell overnattingstarp ennå. Og det blir uansett en reservepreget løsning, siden jeg er 190 høy og ganske så bred - er jeg sikker på at jeg at jeg skal bruke tarp, tar jeg heller med Hilleberg-tarpen. For øvrig er målene på min lette versjon 145cm x 253 cm, altså 12 cm kortere enn angitt (bredde som spesifisert). Det er samme lengde som oppgis på den tunge versjonen, men den lette er faktisk 8 cm bredere enn oppgitt mål for den tunge. Merk at vekten på den tunge versjonen nå angis til 400g på StS sine sider. (Det er for øvrig mange divergerende spesifikasjoner som oppgis rundt omkring for disse TarpPonchoene.) Summa summarum: Jeg angrer ikke på kjøpet Litt usikker på om jeg ville betalt over en høvding for den, men har man rabatter eller kan vente på et salg, er det vel heller ikke nødvendig.
    1 poeng
  34. DD har også noe nytt: superlight S, 260g men ganske liten; spurte Draut, de kommer antakelig til å selge denne, med de sa ikke noe om pris.
    1 poeng
  35. 2 stk Tarmac str 54 hang på stativet med "Ryddesalg! 75% rabatt!" i Turbutikken da jeg var innom for å kjøpe en ullboxer, så da rasket jeg med meg den ene (og av en eller annen grunn brukte ekspeditøren 1800,- istedet for 1999,- som utgangspris, oppdaget jeg da jeg skulle kaste kassalappen). Str 54 skulle tilsvare lividde 37'' ifølge merkingen, og jeg kjøper oftest 36'' - men jeg tror nok den reelle lividden er 39-40''. Synes det ble litt mye å ta inn med belterem, og det er faktisk veldig behagelig å bruke bukseseler - null press rundt midjen og ekstra ventilasjon pga skorsteinseffekten som glippene rundt midjen bidrar til. Men man er selvsagt langt unna en hip mote, dette er nok mer gammelmansstil
    1 poeng
  36. Min er 183g ifølge kjøkkenvekten. Blytunge saker, gitt
    1 poeng
  37. Jag vet inte om detta fortsatt är ett levande dokument, men här i Norge går det fint att få tag i Sea to Summit Ultrasil Nano Poncho-Tarp. http://www.seatosummit.com.au/products/outdoor/ultrasil-tarp-poncho/?ref=outdoor 145x265 cm, uppges som 230 g, men från alla källor som kontrollvägt den har jag sett siffror runt 180 g. (178 g på min köksvikt, inkl packpose.) Material är 15D silnylon. Den har 8 bardunfästen. Billigaste pris jag fann vid snabbt sök var 999:-.
    1 poeng
  38. Ja, den er god fra omkring +3 grader C og ned efter. Den får lynhurtigt spritbrænderen op på høj ydelse. Pas på, kun én dråbe sprit på filtet, indtil du er blevet fortrolig med hvor voldsom en Trangia spritbrænder kan blive.
    1 poeng
  39. Hehe, du kan så si Jeg er nok litt flau over hvordan tråden begynte, siden det ikke skulle bli en "lettparkker" tråd. Men jeg må vel innrømme at jeg ble litt revet med, og synes egentlig det er gøy å kunne spare vekt på steder som jeg faktisk kan føle meg trygg på. Jeg er kanskje ikke ferdig enda, og har bare denne uken lagt ut mer penger enn planlagt Men man lever bare en gang, og kanskje lever jeg lenger siden jeg nå kommer til å bære mindre men gå lenger
    1 poeng
  40. Jag kan också gå i god för Zpacks tält, jag har ett Hexamid solo. De går ju också beställa med grövre duk för den som vill ha fortsatt bombsäkert tält. Cuben fiber (eller vad det heter nu efter det bytte namn, något med Dyneema..) har ju 6 gånger rivstyrkan till silnylon för samma vikt, så om vi utgår från den grövre duken så har den dubbelt så hög rivstyrka som Hillebergs black label tält (Kerlon 1800)! Även om vi antar att Hillebergs påstående att deras dukar är bättre än andra i silnylon och är generösa och dubblar Hilleberg gentemot andras tält, så är fortsatt 0.74 cuben lika starkt!
    1 poeng
  41. Hej, jag har inte gått igenom hela tråden, så jag vet inte om du har någon budget för vad det får kosta att minska vikten? Här är i alla fall en del förslag, några relativt billiga och andra dyra! Tält: https://www.hyperlitemountaingear.com/ultamid-4.html Här finns hur mycket plats som helst. Vikt är beroende på vad du kan acceptera, själva tältet väger runt 600 g, ska du ha myggtätt innertält, en egen tältstång (bygg egen med carbonstänger) och normala tältpinnar hamnar totalvikten på ca 1,7-1,8 kg. Tar du bara yttertältet, har vandringsstavar som tältstång och nöjer dig med en superlätt bivy som myggskydd kommer du ner en bit under kilot. Exempel på bivy http://borahgear.com/cubenbivy.html eller http://www.mountainlaureldesigns.com/shop/product_info.php?cPath=22&products_id=30 . Vikt att spara: 1,2-2,0 kg, ännu mer om du väljer 2-manstältet från HMG. Fyrmanstältet har stort sett ståhöjd när du går in och ut!! Sovepåse: http://www.locolibregear.com/gear.html#!/Topquilts/c/16557529/offset=0&sort=normal Dessa har ankdun i påsen, ikke gåsdun. (Gåsdun finns som tillval) Anka är ju mera av matfågel, så risken för uetisk behandling/plockning från levande fåglar är ju stort sett inte existerande. Fillpower på 800 är mycket hög kvalitet på ankdun. Detta är quiltar, men de gör säkert en påse med draglås och huva om du spörr om quilt inte är aktuellt. Vikt att spara: Svårt att säga exakt, beror på temp och tillval. 20 eller 30F borde hålla, det kommer nog in en bit under kilot uansett, alltså spara över 0,6 kg jämfört med nya påsen. (Eller 1,7 jämfört med gamla.) Ryggsäck: Med dessa prylar borde du få plats med utstyret i din Exos, eventuellt kan du sälja den och köpa en Exos 58. Den väger inte mycket mera, tar du av topplocket med lommen blir den faktiskt LÄTTARE än säcken du har nu, trots mera volym. Dessa håller ju för att bära opp till 20 kg, men minskar en god del i komfort över 15 kg är min erfarenhet. Vikt ca 1,1 kg Sparar 2 kg. Detta ger di bo/bära/sova på runt 3,6-4,4 kg, alltså halverar du denna vikten, spara 4 kg, +/-400 g. Fotografi har jag dålig koll på, och det räknar jag som specialintresse, så det får någon som är kunnigare än jag kommentera. Kläder är du redan nöjd med. Hygien: Tandborste/tandkräm max 50 g (utan att såga av skaft på borsten, liten tandkrämstub, finns på apotek.) Såpe, en för all, t (vask av kropp, kläder och disk), med vanlig grönsåpa i en liten plastflaska, ca 30-50 ml räcker en vecka. vikt under 75 g. Minihåndkle i mikrofiber klarar av att komma in under 30 g utan problem. Total vikt på hygien bör då vara ca 150 g utan problem. Kök: tar du bort en kjele och stekpannan sparar du nog ca 200-250 g. Ta med ett lock av t.ex en pajform i aluminium, vikt ca 5 g. Lättare kök finns naturligtvis. Första förband och reparasjon bör man klara av att komma under 300, eller i varje fall 500 g utan att säkerheten blir på något sätt sämre. Jag vet inte vad köket ditt väger, man har svårt att tro att det är över 2 kg, så här bör det gå fint att spara ca 1 kg utan problem, med ett annat kök, t.ex Jetboil kanske till och med en god bit över 2 kg. Totalvikten vid start blir då runt 18-19 kg med maten inkludert, vilket är en god förbättring. Du har ju också fått 4 sidor med svar redan, så det finns nog potential att komma ner i 15 kg eller mindre genom att kika på småprylarna där man kan spara 20 g här och 150 g där, vilket det fort blir kilon av.. Lycka till. Ska läsa igenom tråden vid tillfälle och kanske ge mer specifika tips.
    1 poeng
  42. Du fick ju en del tips för att hålla dig torr, när det gäller vind och kyla så gäller för båda att en tarp som är satt upp lågt och med små/inga öppningar är varmare och stabilare (och kjedligare att sova i om du spørr mig.) Se gärna på youtube för olika tekniker att sätta upp tarp, sök tarp configurations, tarp wind, tarp storm eller liknande.
    1 poeng
  43. Størrelse 48 passet som et skudd Bruker normalt størrelse 50, så Fjellreven er nok et nummer stor i forhold til mange andre.
    1 poeng
  44. Er de veldig for store, hadde jeg puttet dem inn i vaskemaskin sammen med en dongeribukse på 40 grader, vanlig vask/sentrifuge, ullvaskemiddel. Er de bare litt for store, ta ei bøtte med godt varmt vann, grønnsåpe oppi. Lag masse skum og gni og kryst kartankene oppi der. Ta de på foten og form dem til etter krymping. Blir de litt for trange, kan du ha hårbalsam i ei bøtte og dypp dem oppi. Da får du som regel til å bende dem ut litt uten å ødelegge.
    1 poeng
  45. Enig i mye av det du sier. I fare for å bevege tråden over i "Foto-tråden" skal jeg forsøke og forklare meg i korthet Først og fremst må jeg si at grunnen for at jeg valgte å bytte inn det tunge fullformat-speilrefleksen med objektiver var volumet. Og da jeg oppdaget hvor greit jeg hentet inn igjen de knappe to trinnene i ISO ytelse, med den gode innebyggede stabiliseringen var valget egentlig ganske enkelt. Klart man i dag kan få nye Sony A7 med innebygget stabilisering som er nesten like god, så er det da snakk om 20.000,- lapper i forskjell kun på huset Da vil jeg personlig ligge disse pengene i grom optikk. Det er det jeg har gjort, og siden jeg liker meget godt ekstremvidvinkler så var Zuiko 7-14mm f2.8 et naturlig valg. Dette gir en bildevinkel sammenlignet med ditt hus på 14-24mm, og når objektivet omtrent er på høyde med legendariske Nikon 14-24mm f2.8 så er prisen jeg betalte på 11850,- en grei pris. Med en åpne blender på f2.8 som flott kan brukes og en 5 trinns bildestabilisering i huset, så blir nesten stativet ikke brukt. Kun under sen kveld og nattfoto uten annen belysning. Dette er grunnen til at jeg synes objektivet som veier 510g er verdt å ta med. Bærevesken du viser til i linken har jeg faktisk men har glemt å legge denne inn i pakkelisten min, hvis du ser på listen så har jeg endret kamera og objektiv til "worn" vekt. Dette på grunn av at det kommer til å bli bært på kroppen og ikke i sekken. Men jeg bruker det i eget belte i stedet for den løsningen som du viser på brystet. Jeg har selvfølgelig tenkt tanken på å droppe 7-14mm f2.8 og heller ta med 25mm f1.8 som kun veier 149g. Men md en bildevinkel sammenlignet med ditt på 50mm synes jeg det kan bli litt for trangt til de dramatiske landskapene jeg gjerne vil ha på papiret. Ellers har jeg jo også lyst å ha med et teleobjektiv, men som du ser av siste listen min så har jeg droppet det. Dette objektivet veier 1070g men er en 40-150mm f2.8 tele, som vil gi en bildevinkel på 80-300mm i ditt system. Og med en åpne blender på f2.8 sikrer også dette skarpe bilder uten å gå for høyt med ISOen. Faktisk er ikke et "80-300mm f2.8" objektiv på 1070 g så mye, ei heller prisen på 12495,- Jeg har et annet teleobjektiv som ikke er like lyssterkt og solid. Zuiko 75-300mm f4-6,7. Dette gir en bildevinkel på 150-600mm sammenlignet med ditt system, og et slikt objektiv som får plass i lommen og veier 440g er ikke galt Men her kreves stativ når skumringen faller på. Men dette er et objektiv jeg har vurdert å te med i stedet for Pro zoomen på 40-150mm. Sparer over et halvt kilo på det. Stativet ja........Induro stativet er faktisk ganske lite og "lett" med sine 1,5 kg inkl kulehode. Jeg har et stativ til , et Manfrotto med 3-veishode som veier mye mer. Det tør jeg ikke ofre tanken på å ta med engang. Men det er fjellstøtt. Jeg må nok forsøke å klare meg med gorillapoden.
    1 poeng
  46. Tur til Øvre Pasvik er aldri feil. Ta kontakt med rogalendingen Hanne-Tove på campingen i Vaggetem, hun kan nok hjelpe deg med kano og skyss fra Kirkenes og mye mer. Unga mine maser og maser om nye turer til villmarken der nord, foreløpig har jeg bare lovet at når han på 5 blir 7 så skal vi tilbake...
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.