Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 07. feb. 2016 i alle områder

  1. I dag ble det rett og slett en tur hjemmefra, det er så mye styr med kajakkpakking, opp på biltak og greier. Så jeg bare dro kajakken ned fra huset, over veien ned i fjæra og ut på havet. Sååå mye lettere. Litt færre fancy turmål, men jeg kom på ett som jeg ikke har padlet til før. Faktisk! Og helt innen rekkevidde! Herlig soldag, og spennende fugler på tur. Knall! Flere bilder og turrapport i bloggen HER.
    5 poeng
  2. Ble en liten fjelltur i helga. -20 grader og sol. Fisk ble det også
    4 poeng
  3. Tur til Slavasshøgda i dag. Østfolds høyeste høyde på drøyt trehundre meter (jeg nekter å kalle det fjell) med utsikt til et ukjent antall furulegger fra "toppen". Vått og trått og tungt med halvråtten tæle, snø og vann under, regn over. Men de to cachene der er nå logget.
    3 poeng
  4. Det samme lurer jeg også på.. Har tidligere vært medlem av NJFF, men meldte meg ut i desember pga det idiotiske forslaget om 3 familieynglinger av ulv. Er helt uaktuelt for meg å være med å finansiere en utrydningspolitikk. Det er synd da jeg som sportsfisker fikk tilgang til rimelige fiskekort i lokalheiene, men jeg betaler heller mer for å slippe å bli assosiert med en organisasjon som ønsker å utrydde våre store rovdyr.
    3 poeng
  5. Splittet ut diskusjonen om rovviltforvaltningen til egen tråd:
    2 poeng
  6. Jeg har akkurat fått min første hund, etter mange års vurdering av hunderaser og påvent av nytt bosted med mulighet for hundegård. Dette er Trap Line Fairbanks Nemi, eller Nemi i det daglige. Nemi er en Alaskan Malamute. Her er noen bilder fra 2 uker tilbake, når hun var 9 uker gammel. Siden den gang har valpeørene forsvunnet, og står nå rett opp slik de skal gjøre. Hun har også blitt litt større, og betraktelig mer sta og morsom.
    2 poeng
  7. Den ultimate turkniv finnes den. Det er kniven som blir med på tur etter tur, år etter år.
    2 poeng
  8. Rovdyr er rovdyr, og de forholder seg ikke til regler vi setter. Jeg har selv gått på flere titalls sauer som var revet av en eneste ulv på ei natt, milevis fra det som skal være ulvesone. Det ble tatt en haug med sauer i Østfold sist sommer, innenfor såkalte rovdyrsikre gjerder.. Det er bare ikke så enkelt som du fremstiller det, at bonden bare kan "passe på dyra sine". Dette handler om en balansering av matproduksjon i utmark med en levedyktig bestand av rovdyr. I Norge er 3% av arealet dyrket mark. Resten er utmark. Det er her svært mye av vår matproduksjon må ligge. Når man ser denne helheten kan man gå til slike dramatiske skritt som hiuttak. Det er ikke å gå på akkord med seg selv.
    2 poeng
  9. Trugetur ut til hytta i Synnervika etter å ha sett F600 og FJr starte på Røros. Tubbs-trugene funket brilliant (første tur jeg har fått testet de). Satte oss ned med klappstoler på isen på Femunden og heiet F600 og FJr forbi igjen når vi kom på hytta, og stakk ned på kvelden og klappet en del av F400-deltagerene forbi også. La ut noen bilder fra starten på Røros på Instagram: https://www.instagram.com/larsjaas/
    2 poeng
  10. Jo - jeg så et program i serien fra bl.a. Forollhogna. Jeg misliker klippingen i programmet. Det er en trend i tiden. At man viser litt her og litt der og aldri blir ferdig med en sak før helt på slutten av programmet. Det gjør det mindre spennende å følge med på,
    2 poeng
  11. Utstyrstesterne På forumet har vi mange erfarne og dyktige mennesker som har mye kunnskap om fjell- og friluftsliv. Kunnskapen omfatter alt fra turer til utstyr, og det som ligger på siden av dette. I løpet av høsten har vi fått etablert et godt og solid team som kan og vil teste utstyr. Dette er @virrma, @Tessatroll, @qwer993, @Anders Eriksen, @Mørkeblå, @TormodiFuruskogen, @tronn, @Þróndeimr og meg selv, @Henrik. Menneskene bak brukernavnene er aktive utendørs i de fleste årstider. Testene vil derfor være fundert på et godt og solid grunnlag. Gjennomføringen Utstyrstestingen foregår på fritiden til hver enkelt og er ikke kompensert. Vi har ikke mulighet til å gjennomføre vitenskapelige tester, men vi vil gjøre det beste ut fra våre forutsetninger. Dette innebærer nærmere at vi primært vil teste utstyret i den konteksten utstyret er ment for. I en utstyrstestartikkel vil det blant annet bli beskrevet hvordan testen er gjennomført og under hvilke forhold. Fremstillingen av utstyrstestene Testene som vil bli presentert på forsiden kan enten være enkeltstående tester eller sammenligningstester. Uansett vil hver enkelt testartikkel i hovedsak ha den samme oppbygningen. Vi vil først presentere produktet eller produktene som er testet sammen med forskjellige vurderingskriterier som er blitt brukt i testen. Deretter vil det komme en beskrivelse av hvordan testen er blitt gjennomført. Videre vil vi komme med en vurderingsdel hvor vi henter frem igjen vurderingskriteriene for å beskrive produktet som er blitt testet, og angi positive og negative sider ved produktet. Tilslutt vil vi komme med en konklusjon og kort fortelle om hva som har skjedd med produktet etter endt test. Kommende tester Mye forskjellig utstyr er sesongavhengig, og nå som vintersesongen står på trappene kan vi opplyse om at vi vil teste tykke og lange dunjakker for kalde dager, hundevennlige ski, vindluer, vinterprimus og nettingundertøy med mer. Når vi velger hva slags utstyr vi skal teste følger vi med på hva som etterspørres av i utstyrsforumene, men også om det kommer nye og innovative produkter på markedet. Kommentarer Både brukere, leverandører og produsenter inviteres til å kommentere testene. Det kan være dere har andre oppfatninger om utstyret som blir testet enn de som kommer frem i testen. Dette vil kunne være fruktbart og opplysende for alle sammen, som igjen vil kunne gangne forbrukerne og produsentene. Til slutt vil vi alle som drifter forumet på en eller annen måte ønske alle sammen en riktig god jul og godt nyttår!
    1 poeng
  12. Jeg vil si at størrelsene er normale. Jeg bruker L i denne jakka, og i Arcteryx sine jakker. Har en XL Norrøna vest, hvor L ble for trangt.
    1 poeng
  13. En tur i dag også - egentlig ikke noe særlig turvær, veldig variabel vind og nedbør. Måtte ta på tarpponchoen i en solid byge, og den oppførte seg nesten som en spinnaker selv med stramt strikk rundt - godt man har tresifret vekt for å holde seg på plass i løypa . Tross været møtte jeg på 4-5 andre vandrere på min lille utflukt i høyden - og skjønte da jeg kom hjem at det kunne ha noe med Kom-deg-ut-dagen å gjøre. Hadde glemt den, gitt.
    1 poeng
  14. Mufflon/ europeisk villsau er regnet som vilt, den er en fremmed/introdusert art og det er ikke ønskelig at den skal etablere seg i Norge. Har lite med at det ikke er profitabelt for bøndene. Mufflon er en dyrehageart i Norge (så å si), siden etablering er uønsket tviler jeg sterkt på at noen får slippe denne på utmarksbeite.
    1 poeng
  15. Ja, det er en stor lomme med borrelås, perfekt til dunjakke, lue, votter osv. I tillegg er det tre mindre lommer med glidelås.
    1 poeng
  16. Reinen sulter ihjel på vidda. Flere av beitedistriktene har fått beskjed om å kutte ned på antall rein. Er heller ikke lengesiden reindriftsamer ble tatt for å ha laget og bruke ett verktøy som var identisk til gaupas tenner slik at det ble søkt erstatning for rein "tatt" av gaupe. I Rogaland er det dessverre så mye sau på utmarksbeite at du konstant tråkker i saueskit når man er ute på tur. Det er jo ett paradoks at vi i "miljønasjonen" Norge ikke skal klare å ta vare på 50 ulv, 300 gauper, 450 jerv og 136 bjørner. Samtidig så vi pumper flere miliarder i støtte til miljøvern i utlandet. Det er direkte kvalmendes og jeg er flau over måten vi behandler våre egne rovdyr på!
    1 poeng
  17. Hva sier du til all reinen som også blir tatt? Har vi en for dårlig reinstamme også?
    1 poeng
  18. gass og bensin er samme dyse, parafin og til ytterste nød disel på den andre dysa.
    1 poeng
  19. Fylkesmannen krever saken behandlet på nytt, grunnet saksbehandlingsfeil. http://www.nrk.no/nordland/setter-midlertidig-stopper-for-isbiter-fra-svartisen-1.12783462
    1 poeng
  20. Uavhengig av hva man måtte mene om norsk rovdyrforvaltning, så er det bra at vi har folk i felten som setter de beslutningene Stortinget har tatt ut i livet. Rovdyrforliket ble enstemmig vedtatt i Stortinget. Nå dreier jo ikke tråden seg om norsk rovdyrpolitikk, men jeg synes det er en særdeles krevende balansegang. Vi ser at i rovdyrsonen så avvikles beitenæringen litt etter litt. Er det rimelig at en avgrenset del av landet skal bære alle byrdene? Selv vil jeg gjerne ha rovdyr i norsk natur, men det er det enkelt å si her i Rogaland, der vi ikke har noen av ulempene...
    1 poeng
  21. Karbonstål er jo et tradisjonsrikt valg. Ellers er jeg enig med deg at estetikk og "godfølelse" er en selvsagt del av hva som er en god turkniv. Men estestikk og "godfølelse" blir for en subjektiv ting. Det som er vakkert for en, er pyton for en annen.
    1 poeng
  22. Syns det er en veldig god serie med mye flott natur og mennesker! En fantastisk viktig jobb de gjør for naturen vår! Både med regulering av rovvdyr og påpasselse og vern mot våre andre dyr som trenger en høyre hånd. Flotte mennesker som lever for jobben sin, og det er morsomt å se. Om jeg ikke var påbegynt sykepleierutdanning, så hadde jeg nok valgt noe innen friluftsforvaltning i dag!
    1 poeng
  23. Syns at turkniver skal ha et pent utsende, og det skal være treskaft... Syns de moderne survivor og karbonkniver hører mer hjemme i NAVY SEALS enn i norsk natur Spesiell type, men..
    1 poeng
  24. Den måten NRK har begynt å klippe opp naturprogrammene sine på er sikkert noe de har kopiert fra Discovery og National Geografic. Dette har ført til at f.eks. en del barn, som jeg kjenner, ikke gidder å se på en del programmer hvor det kanskje bare er en sak som interesserer dem. Men dette fenomenet finner vi også andre steder, men der er det ofte reklame som legges inn rett før et eller annet "viktig" skal skje. Og etter reklamepausen så bruker de nesten have tiden frem til neste reklamepause på en oppsummering av det som har skjedd. En gang så jeg på et program om fugler på NRK hvor bakgrunnsmusikken som var lagt på opptakene var så høy at alle andre lyder forsvant. Jeg liker dette lite og når det gjelder naturprogrammer så har jeg flere ganger sendt mine meninger til NRK. Men de gir vel blaffen i hva en grinebiter på vestlandet mener. Det er vist bare NRK i hele verden som kan lage tv.
    1 poeng
  25. Var tilfeldig innom en sportsbutikk på Sandvika Storsenter. Dere hadde de kamkiler fra DMM på halv pris!! Så da måtte jeg kjøpte jeg meg DMM DRAGON CAM 2, 3 og 4.
    1 poeng
  26. @Imp Norsk hvit sau, Dalasau er fysisk sett ikke kapabel til å komme seg unna rovdyr av to årsaker; fysikken og et dårlig predatorforsvar - den klumper seg sammen og det fører til økt tap. Mufflonsau derimot er fysisk overlegen de hvite ulldottene, de sprer seg ved rovdyrangrep og skaper dermed forvirring hos rovdyrene og færre blir tatt. Men de er ikke profittable for bonden iom at de gir langt mindre kjøtt og ull.
    1 poeng
  27. Har idag 9555, men lurer på å få alt i en enhet. Her er abonnementet jeg har lurt på for 9575 Extreme. Iridium Extreme abonnement For å få din Iridium 9575 Extreme til å sende sin posisjon via sos knappen må du aktivere dette abonnementet. Du kan også bare ha standardplan, men da har man ikke tilgang til alle funksjonene i telefonen. Abonnementet inkluderer 8000 bytes per mnd ca 20 meldinger via SOS-knappen. Månedspris: 70 USD eksl.mva (490 NOK) Pris per min: 1,29 USD (9 NOK) Pris per kB: 1,84 USD eksl.mva (13 NOK)
    1 poeng
  28. Kanskje noen har handlet klatreutstyr og er berørt av denne tilbakekallelsen? http://warranty.bdel.com/CarabinerRecall/Landing
    1 poeng
  29. Ingen kniv er god til alt, så derfor har jeg alltid med to-tre kniver på tur. Noe digert fælt noe med høy Harry/Rambofaktor i sekken (Cold Steel Trailmaster eller Recon Scout) til å hogge og kløyve ved, en Leatherman Wave (i sekken, aldri brukt. Jeg forstår ikke poenget med multitools, har forsøkt i 20 år...) og en kniv i beltet. I beltet har jeg det siste året hatt en LT Wright Genesis og den fungerer fint til alt mulig, matlaging, spikking, sløying av fisk etc. Selv om bladformen ikke er optimal for slakting og flåing fungerer den fint til dette også. Det beste med Genesis-kniven er at slira har en "dangler", en ekstra hempe slik at kniven henger lavt og blir hengende godt nedenfor hoftebeltet på ryggsekken. Tradisjonell skandinavisk egg og at kniven henger lavt er viktige kriterier for en god turkniv synes jeg.
    1 poeng
  30. Jeg har sett de bildene ja, men har hele tiden antatt at det er Altaværinger ettersom de har brukt pluggene opp ned...
    1 poeng
  31. Måtte utnytte at sola nå ikke går ned før i fem-tiden , og tok sjansen på at jeg skulle smyge meg mellom snøbygene. Her er det tredje bildet på noen uker med omtrent samme utsnitt - tilbakeblikk på oppturen til Holefjellet - men egentlig ganske forskjellig innhold pga det varierende været. Og Askøy har gått til anskaffelse av en quilt: Da jeg var i oppstigningen til Damsgårdsfjellet, begynte det å se skummelt ut med å unngå bygene - idet jeg knipset bildet under kom de første regndråpene etterfulgt av litt hagl og jeg forberedte meg på mer - men da var det slutt, gitt. Det var nedbør på alle kanter, umulig å se Bergen gjennom bygene - men ikke mer på meg Det var nesten julestemning når man kom et stykke ned på Damsgårdsfjellet. I morgen kveld er nok snøen regnet bort igjen...
    1 poeng
  32. Omsider ble det rom for litt kvalitetstid med teltet, pulken og skiene igjen... Arctic tent pegs by Espen Ørud, on Flickr
    1 poeng
  33. Har både Nova og Nova+ men de blir for det meste stående på boden. Trives betydelig bedre med trangiasettet enn "standalone" brennere. Spesielt i telt synes jeg det er helt suverent med en brenner som står fjellstøtt. Jeg synes ikke det frister å gå tilbake til en "standalone" brenner bare fordi temperaturen synker litt med tilhørende snekring av trefjøler og what not for at ting skal stå stabilt og trygt. Skal jeg ut i mer vinterlige temperaturer i dag så blir det derfor bare til at jeg bytter ut gassbrenner med X2 i trangiasettet. Funker jo helt greit det. Kaffevannet blir kokt, real'en smaker like mye som middelmådig nødproviant som før, det livgivende hellige baconet blir stekt og jeg får en fin lunk i teltet på kjølige kvelder. Jeg ser ikke noe stort poeng i å dille rundt med adapter til en av Nova-brennerne mine for å oppnå omtrent samme løsning. Men X2 støyer jo en del og jeg foretrekker gass så lenge det er muligheter for dette så gassbrenneren velges om muligheten er der.
    1 poeng
  34. Det er svært vanskelig å få en jobb som oppsyn, og det kan være forskjell på å være på tur i naturen og det å jobbe i naturen. Jeg trur vi andre har en tendens til å romantisere den jobben, for all del veldig mye fint en opplever ute og får være med på - men ikke alt er rosenrødt. I SNO kan du også risikere å måtte gjøre ting som du ikke vil men blir pålagt av myndighetene og regjerende politikk, som feks dette med hiuttak av jerv og avliving av dem, mor og valper. Folk har retta tildels kraftig skyts mot oppsynsmennene, men om folk fikk med seg det så sa vedkommende at han sa det var det verste med jobben og jeg trur han mente det. En må også være forberedt på sånne tvilsomme ting i regi av den "fantastiske" regjeringa vi har. Det er myndighetene og forvaltninga en må ta ikke de som uheldigvis må gjennomføre konsekvensene av politikken. For meg er ikke klippinga av programmet det verste, det verste er politikken som føres som ikke ivaretar utrydningstruede arter hvor de i programmet er nødt til å være nikkedukker og bødler for en tragisk forvaltning. Jeg personlig hadde hatt store problemer med å gjennomføre slike ting som hiuttak..
    1 poeng
  35. Godt valg! Rondane er definitivt et undervurdert fjellområdet. Har lagt ved en rute jeg ville ha anbefalt, har jobbet på Bjørnhollia i tre år, og gått litt mer en snittet rundt om i nationalparken dag 1: Straumbu - Gjermundstønna, eventuelt Musvoltjønna (3-4km, en grei start hvis dere kommer litt sent av gårde, ved vannet er det en fantastisk utsikt til Rondeslottet og flott natur, husk myggstift) dag 2: Gjermundstjønna/Musvoltjønna - Blåkollen - Skjerdalen - Musvoltjønna (13-17km, vannene har godt med fisk, og mange gode teltplasser, fin utsikt og ikke så mye trafikk, Blåkollen har en av de beste utsiktene i Rondane, her kan dere se både villrein og rype. Og har dere tid tilbyr Skjerdalen et yrende planteliv helt unikt for den litte Canyon formede dalen) dag 3: Musvoltjønna - Rondvassbu (12-13 gjennom Illmandalen, 17-18 over Rondeslottet. Illmanndalen er en helt kurrant tur, pene vann og mange teltplasser, men stien er traffikert. Turen over Slottet er tung og lang, men også veldig vakker. slå opp teltet ved Rondvassbu for en liten penge eller legg dere litt utenfor allfarvei så dere ikke blir vekt av morgenefuglene dagen etter) Dag 4: Rondvassbu - Dørålen (14-16km, også en veldig lett sti og pen natur, Dørålen er åpen og har mange fine landformasjoner, samt plasser teltet kan slåås opp) dag 5: Dørålen Høgronden(2114moh)-Steinbua(9-11km, Tung tur opp til toppen, men en fantastisk utsikt. Legg dere i telt ved steinbua på sør-øst siden av Høgronden, det kan være vanskelig og få teltet opp, og det blir et hardt underlag, men står dere opp før sola og går tilbake til toppen for å se soloppgangen kommer det garantert til å være verdt slitet) dag 6: Steinbua - Straumbu (9-10km) Dette er en tur som både kan forlenges og kortes ned, ut ifra formen dere er i og hvor mange dager dere har på dere. (ps. kjøp kappelen damm sitt vanntette fjellkart, det dekker hele parken)
    1 poeng
  36. Jeg har en sånn en, og liker den den godt. Støynivået uten kjele er noe drøyt, kanskje. Muligens fordi vindskjermen fungerer nesten som en ropert og konsenterer lyden i en bestemt retning. Med kjele over blir lyden betydelig dempet. Flammen er for konsentrert til å kunne finsteke noe. Regulering bare ved flaska gjør småputring noe vrient. Sånn sett finnes det bedre apparater der ute. At jeg likevel trives godt med den skyldes først og fremst den glimrende løsningen med vindskjerm, og at hele settet kan pakkes kompakt. Der vinner Trangia over de fleste andre. Stabil som danskebåten er det i bruk også. Velter sakene under bruk må du nesten sparke til det med vilje. Flammen er også såpass beskyttet at fare for å sette fyr på omgivelsene er liten. Om du da ikke gjør det på pur f..
    1 poeng
  37. Jeg kjøpte meg Mountain Equipment Triton jakke for primært bybruk. Vanntett dunjakke. Men jeg har blitt mer og mer glad i denne på turer. Veier ca. 550g. Får plass til hjelm i hetta. Er ikke varmere enn at den kan brukes i oppoverbakkene med alle luker åpne om du har glemt den tynne jakken hjemme (selverfart). Når vi produserte denne filmen: Så satt jeg på huk i fjellet klokken 07 om morgenen i det verste regnværet i manns minne. Jeg hadde på meg dunjakken og brukte vanlig Arcteryx goretex som paraply. De holdt meg varme og tørre i rundt 10 timer ute den dagen, uten problemer. Men regnværet gav seg heldigvis etterhvert.
    1 poeng
  38. Jeg er veldig skeptisk til denne økte tilretteleggingen som skjer her i landet, og dertil økende priser. Fortsetter dette vil vi etterhvert se at veldig mange områder blir forbeholdt de med penger. Her er et fælt eksempel på hva som kan skje. Store områder med godt fiske i vann og elver både på fjellet og i lavlandet. Lav ressursutnyttelse sikrer bærekraftig forvaltning. De fleste steder leies ut med enerett til fiske, slik at man har områdene for seg selv. http://www.plahte.no/tema/fiske%20bindal.htm#.VpdKDfnNzIU Her tror jeg ikke mange vil føle seg velkommen. Store områder hvor man ikke har fiskerett, og hytter med enerett på fiske er stikkord disse folka ønsker å fremheve. Og sånn at folk skjønner det eier faktisk ikke staten mye skog i Norge, Norge eier svært lite skog. Det meste eies av private, og hvis flere begynner å tenke på de muligheter de har for å tilrettelegge for sportsfiskere slik disse gjør vil det bety ekstreme areal som så og si er forbeholdt de som betaler store summer, mens resten av oss blir sett på som tjuvrader. Ja, jeg tegner et dystert bilde, kanskje for dystert, men likevel bør man kjempe med nebb og klør for at ikke regjeringen myker opp reglene rundt allemannsretten.
    1 poeng
  39. Til jakt og fiske aktiviteter syntes jeg en samekniv blir alt for stor og klumpete, men jeg er hundekjører og om vinteren når jeg kjører slede har jeg alltid en samekniv i samebelte. En Strømeng 8 tommer er perfekt til hundekjøring! Da har man bruk for en knis med litt lengde på bladet og litt tyngde så man kan dele kjøtt og fisk til hundeforinger og snacking. Men resten av året bruker jeg Brusletto Femund til jakt og fiske
    1 poeng
  40. Har brukt 8 liters drybag fra biltema, funker perfekt..fyll med skitne truser, sokker og varmt vann og litt såpe, rull sammen toppen og kna posen med føttene mens du drikker en øl eller to. Veldig skitne klær krever nok en ekstra øl. skyll og heng opp.. Posen fra BT får du til en hundrelapp
    1 poeng
  41. @Zimwalker Les innlegget mitt en gang til, jeg har en sjøl, de funker bedre på fjellet enn i vinterskauen er det jeg sier. Noen har et overdrevent stort syn på sameknivens muligheter, men vel tusen netter ute har også lært meg de mulighetene og begrensningene en slik kniv har.
    1 poeng
  42. Hvis det er klokke du skal ha, en sånn som viser tiden, så er Sertina DS en klokke med god kvalitet og overkommelig pris. Ellers så er vel Tag Heuer et enkelt valg hvis du vil legge litt flere lapper på disken. Men jeg synes at det lukter litt plast og high tech av denne tråden så da er det kanskje et sånn leketøy som kan alt unntatt å koke egg du er på jakt etter. Noen av disse kan visst vise riktig tid også. På fjellturer gir jeg blanke blaffen i puls og treningeffekt. Jeg går det hjertet, lunger, bein og rygg klarer og de sier som regel fra når det er nok. Kart og kompass viser vei og været avgjør om jeg går, ligger i telt eller spanderer på meg litt luksus på en T-hytte. "Never trust a guy with shiny gear".
    1 poeng
  43. Jeg bruker både bestikk og tallerkener av plast. Bestikket er denne typen: https://speider-sport.no/coghlans-turbestikk.html Kopp og tallerkener er av typen Tupperware. Konemor har skapene fulle av all verdens rare ting av dette merket. Det eneste er at noen av disse produktene begynner å flasse etter lengre tids bruk, men da er det bare å bytte dem. De som "pusher" disse tingene hevder at det er nærmest livsvarig garanti. Det bestikket jeg bruker er billig, men bra. Kona bruker en gaffel av denne typen når hun steker vafler. Stål riper opp non stick belegget på vaffeljernet, men det gjør ikke denne gaffelen. Ikke tar den skade av varmen heller. Jeg har aldri vert redd for å få farlige stoffer i maten fra de tingene jeg bruker på tur, for uansett så brukes disse tingene veldig sjelden i forhold til de plastmaterialene vi omgir oss med til daglig. Det er nesten umulig å kjøpe matvarer uten at de er pakket i plast og det er faktisk noen av disse plasttypene som avgir giftige stoffer selv om de er godkjent brukt til matemballasje. På nettet kan du "lese til øyet blir stort og vått" om disse tingene: http://www.erdetfarlig.no/Produkter/Husholdning/Plastbeholdere/?tab=2 http://www.nrk.no/livsstil/mange-oppbevarer-maten-feil-1.11075028 http://europalov.no/rettsakt/plastforordningen-plastmaterialer-og-gjenstander-i-kontakt-med-matvarer/id-4341 http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/plast_i_matkontaktmaterialer.3214 Det meste av kokeutstyr til turbruk er vel laget i aluminium. Før var også de fleste gryter som ble brukt i husholdningen av aluminium og de var for det meste laget på aluminiumsverket i Høyanger. Merket var HØYANG. Nå er nok mesteparten av disse skiftet ut med rustfritt stål, men til turbruk er det fremdeles mye aluminium. Det eneste jeg kan huske i farten som er sagt om aluminium i forbindelse med mat er at det visst nok skal være målt ekstra høye konsentrasjoner av aluminium i hjernen på folk som har Alzheimers sykdom. Men aluminium og andre beslektede metaller har også vert brukt i syrenøytraliserende medisiner og da kan det vel ikke være så veldig farlig. http://www.klikk.no/helse/helseguiden/article908131.ece http://www.hydro.com/no/hydro-i-norge/om-aluminium/aluminium-og-helse/ http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,8580&MainContent_6261=6496:0:25,8585&Content_6496=6178:105677:25,8585:0:6562:4:::0:0 http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/mattilsynet-advarer-mot-deodorant-bruk/a/10141554/ Ja ja, det er vel her som med alt annet vi putter i oss. "Det er helse i hver dråpe, men gift i hver liter."
    1 poeng
  44. 20-22 april 2007 Sol og blåswixføre Turen i helga startet fra Rostadalen ved gården Innset på fredag kveld. I kveldssola gikk vi innover på bomvegen som ikke blir brøytet om vinteren. Der veien tok slutt gikk vi over en hengebru til nordsiden av Rostaelva. Der fulgte vi stien opp til Rostahytta (DNT). Vi kom fram kl. 21.45, omtrent da sola gikk ned. Føret var upåklagelig. Det var perfekt blåswixføre. Vi gikk 13 km på denne etappen. 3 mil til Dærtahytta På lørdag sto vi tidig opp siden vi skulle gå langt. Været var igjen perfekt og vindstille. Vi gikk østover, krysset Iselva, gikk forbi Moskánjávri og Riehttejávri. Der tok vi en lang lunsjpause i sola. Deretter fulgte vi Rostadalen sørover til Rostojávri, hvor vi tok en liten pause i Stor Rostahytta, en liten åpen Statskog-koie med sengeplass til fire. Vi krysset Rostojávri over isen og gikk vestover inn i Dærtadalen. I dalen fikk vi stadig økende motvind og snøen begynte å blåse opp. Det var tungt å gå i motvind siden mye av løssnøen på skareføret var avblåst. Det harde føret slitte bort alt av smurning vi hadde under skiene. 8-9 km inn i dalen ligger Dærtahytta (DNT), hvor vi overnattet. Vi kom fram til hytta kl 19, etter å ha gått 30 km denne dagen. Da vi kom fram til hytta hadde vinden allerede løyet veldig mye. Det ble en lang og koselig kveld på hytta. På søndag sto vi tidlig opp igjen. Vi skulle gå til Devvdesjávri (eller Dødesvannet, som er en feil oversettelse av det samiske navnet). Det var sol og lite vind da vi startet å gå kl 8.30 om morgenen. En halv time senere pakket vi bort gore-tex jakkene i sekkene. Det var varmt nok til å gå i bare ullundertøy. Vi passerte samelandsbyen ved Cievccasjávri på vei nordover til Devddesvuopmi (eller Dødesskogen). Devddesvuopmi er en flott og veldig åpen bjørkeskog som er veldig lett å renne ned i på ski. Vi hadde en lang lunsj i skogen. Vi hadde veldig god tid denne dagen siden vi ikke hadde trodd at vi skulle komme ned til Devvdes så fort. Vi kjørte ned til Devdisbua, en koselig liten tømmerkoie fra Statskog, som også er åpen for alle, med sengeplass til 3 pers. Utenfor denne hytta satt vi ca. 3 timer i solveggen og slappet av. Noen km videre kom vi til utløpet av Devddesjávri. Derfra fulgte vi skuterløypa 3 km nedover til Dividalen. Denne skuterløypa går til Moskánjávri, som er et populært fiskevann sommer og vinter. Vi gikk ca 25 km denne dagen. Vi ble hentet av en minibuss ved parkeringsplassen til skuterløypa på 400 høydemeter og ble kjørt til Øverbygd hvor vi tok bussen hjem til Tromsø. Vi var en gruppe av 5 Tromsø-studenter, på en tur som jeg var turleder for.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.