Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 03. juni 2015 i alle områder

  1. Liten update, har nå kommet til Karasjok, begynner og bli litt lei av og gå langs E6, men bare 14mil igjen til jeg kan gå langs nordkalotten
    5 poeng
  2. Etter heftig regn på kanoturen og omtenksomme medpadlere med tarp så har jeg bestilt en Dovre 3x3 tarp fra magasinet. Men jeg kommer til å seamseale min!
    4 poeng
  3. Karakter: 4 Nettsted: http://www.zpacks.com/clothing.shtml Positivt: lätt, materialet är starkt, hög kvalitet i tillverkningen, vattentätt Negativt: pris, önskar "magisk" pustefunksjon Pris: 3600 Första intryck och korta test av Zpacks Challenger Rain Jacket och Pants. Stoffet verkar vara väldigt kraftigt och hållbart i förhållande till vikten, när jag först kände på kläderna trodde jag omöjligt att vikten uppgiven på Zpacks sidor kunde stämma, men de var till och med enstaka gram lättare än angett. Har hittills brukt dem under en kort men intensiv regnskur, knappt en timma, det klarade de med glans. De är också gott vindtäta. Subjektivt kan jag inte säga att jag upplever bättre andasfunktion med eVent-stoffet än diverse Tex-kläder jag testat. Byxorna känns helt ok även vid ansträngning, men jackan börjar kännas lite klam. Jag beställde pit-zips, vilket rekommenderas då det eliminerar detta problemet så länge man inte gör extrema ansträngningar. Reglerbara ärmar och benslut fungerar fint, liksom midjan på både jacka och byxor. Huvan har både plus och minus, man måste dra ner dragkedjan en bit för att ta den av och på, men detta gör också att huvan följer gott med när man vrider huvudet åt sidorna. Huvan släpper igenom ljud bra. Totalt sett är det en huva jag inte tycker om, vilket är en god karaktär, då jag brukar se på huvor som djävulens påfund. Totalkaraktär blir 4 av 5, men om de håller sig täta och pustar som nu över tid kan detta rent av gå upp till toppkaraktär. Priset från Zpacks brukar Joe "skriva ner" när han sänder packer, så importkostnaden blir minimal.
    3 poeng
  4. Väcker liv i tråden igen, nu har jag fått mitt Solo (icke plus) och testat att spänna upp det. Storleken var bättre än förväntat, då bunndukens kanter inte går tvärt upp, så det blir 5-10 cm extra plats på bredden, det kan reduceras något genom att spänna fästena till bunnduken maximalt. Hur som helst, gott om plats till mig och hunden. Jag köpte till carbonstång 122 cm samt bardunsträckare från Zpacks standardsortiment. Modifikationer är extra bardunfästen mitt på kortsidorna samt en matlagningslucka. Extra bardun ger ca 10-15 cm extra takhöjd över huvudet (och fötterna också om jag skulle sätta en extra bardun där.) Matlagningsluckan håller mygg och knott ute medan jag håller en hand på köket och lagar mat. Vikt för det hela, inkluderat packsäckar för tältpinnar, tältstången samt tältet och tältpinnar (4 st MSR Groundhog Mini och 5 st Helsport Millenium) blir 614 gram.
    3 poeng
  5. @Wilderness. Jeg har, sammen med et annen fra forumet, vært på tur i områdene du spør om. Det er et flott område å utforske. Som nevnt av andre er bæringen mellom Lille Vonsjø og Stor-Våndsjøen godt preget av blokkmark og stein. Det går et far der som er markert med varder igjennom de mest steinete områdene. Når dere kommer til enden av Lille Vonsjø så gå opp til venstre på en liten morenerygg og dere vil komme inn på stien. Vi har en gang båret igjennom der med kano, en annen gang med kano og en glassfiberkajakk (da var vi tre stk. to bar kajakken og en bar kano på hodet. Vi tok med alt i en vending). Det hele er høyst overkommelig etter mine begreper. Når man først er kommet over til Stor-Våndsjø er det en fantastisk leirplass på en liten øy (omtrent der bindestreken i navnet er på kartet. Bildet av hunden min er fra den plassen og det andre bildet er fra Stor-Våndsjøvålen, en høyde sør for Stor-Våndsjø. Når man først er i dette området bør man padle til enden av Stor-Våndsjø og padle nedover Tøfsingdalen Nationalpark. Et eldorado for fiskere. Vær dog oppmerksom på at i det området er det kun anledning til å slå leir på tilrettelagte plasser. Turen i 2007 da Fimax og jeg var der med kanoen tok vi turen fra Storfisktjørnane og over til Lille Vonsjø, grei bæring iflg. oss. Da vi hadde med en tredje mann samt kajakk dro vi inn fra Rogen via Våndsjøviken.
    3 poeng
  6. Ettermiddagstur til Rafjellet I dag ble det en ettermiddagstur til Rafjellet. Rafjellet er Kongsvingers høyeste topp 576 meter over havet, og turen er enkel og grei. En fin ettermiddagstur. Bilen parkerer man ved Sveivenkoia og derfra er det to mulige veier å ta seg til toppen av Rafjellet (eller ta det som en runde) . Jeg har bare gått den «korte bratte» som riktignok er kort, men så veldig bratt er den nå ikke. Uansett, 1,6 km fra der stien starter + noen hundre meter på skogsbilveg først. Det blir vel ca. 2 km hver vei. Er man av typen som mener turen er ødelagt om man ser et hogstfelt er ikke denne turen noe for deg, for det er hogd mye her. Ellers er det fortsatt mye vann i skogen så det er greit med noe vanntett på bena enn så lenge i alle fall. Gjennom et svært hogstfelt, opp ei lita kneik hvor man nesten kan få litt «gammelskogfølelse» og så er man på toppen. Her har Hokåsen utmarkslag satt opp ei hytte som står åpen til fri benyttelse. Har aldri kommet så langt at jeg har sovet der, ta med fyrstikker og godt liggeunderlag (kun sengebrisker) Det står på planen en gang … Branntårn og hytte Ellers er det et gammelt branntårn på toppen. Det var i bruk frem til 1977 og er i metall, solid og med gode stigtrinn. All klatring på eget ansvar, men utsikten fra toppen er upåklagelig. Her kan man se milevis utover Glåmdalen og innover Finnskogene. Skog så langt øyet kan se, er det noe vi har nok av i Hedmark er det trær ... Retur samme veg, eller man kan ta den andre veien ned igjen så har man fått en fin runde. I dag rakk jeg akkurat turen mellom 2 regnskurer og fikk en flott regnbue som belønning
    2 poeng
  7. Då har packen från Zpacks kommit i måndags. Arc Blast ryggsäck 45L, med extra avtagbara lommer. Hexamid Solo Tent med ett par små modifikationer. Challenger Rain Pants och Jacket. Regntrekk i Cuben till ryggsäcken. Diverse materialer till olika projekt, som sovepåse till hund, lårings i Cuben, ska försöka sy mig tunna byxor i Pertex och en del annat. @Reeiss, här är ett första intryck av regntöy. http://www.fjellforum.no/topic/36097-zpacks-regnt%C3%B8y/#entry329231
    2 poeng
  8. Om du padle inn til midten av vannet så har du noen fine plasser med gress 10m oppi skogen eller nede ved grusen på stranden. Klart mest fisk å få om du har båt eller kano. Kast inn mot land og dra utover eller dorge.
    2 poeng
  9. Jeg er ikke helt sikker på at hunden alltid vil oppdage bjørnen før deg, men at hunden vil oppdage den først når du sover i telt, det gjør den Det er flere ganger jeg har oppdaget bjørn før hundene, men det har med at menneskene aktivt ser etter bjørn. Opplevde en gang at 2 hunder vi hadde med oss hadde kjempefokus, og bjeffet, på en isbjørn et godt stykke unna, plutselig kom det en annen isbjørn opp bak en høyde, knapt 30-40 meter unna hunden, akkurat da tror jeg at det kom en brun klatt ut av rumpa på hunden... vi som så på dette holdt på å le oss i hjel av den stakkars hunden som ble så skremt Vi mennesker visste at det var mye isbjørn her og fulgte mye med (dette var nede ved Hornsund), vi så vel 5-6 bjørner på en gang på det meste.
    2 poeng
  10. Jeg er selv litt med i fiskeforvaltningen der jeg bor, og vet godt hva pengene går til. De går nok til litt andre ting enn settefiskanlegget for å si det slik. Og det er helt greit! Vi forvalter på vegne av grunneierne i området. Minus noen få sjarmtroll. At vi fikk inn penger fra staten og rett inn på konto hadde gjort alt enklere. Ellers ville ikke det berørt noe som helst. Om vi forvalter på vegne av private grunneigere eller staten, spiller ingen rolle. Det ville fremdeles vært foreningene som satte ut fisken eller kastet not alt etter som. Og vi får inn penger på andre ting en fiskeavgiften. Fiskeforvaltning handler om mere enn å sette ut fisk. Tvert imot, å stenge gytebekker kunne det godt gjøres mere av enkelte steder. Og vi gjør jo alt dette fordi det er artig! I den New Zealandske modellen samarbeider staten med de lokale foreningene både hva gjelder fiskeregler og forvaltning forøvrig. Men de har nok mere kunnskap enn oss her oppe. De virker å ta naturen sin litt mere på alvor enn vi gjør. En annen fordel som jeg ser er flyten av informasjon og kunnskap. Jeg savner at de som jobber med aquakultur og fiskeforskning får en større stemme og mere ansvar for den norske fiskeforvaltnignen. Vi som land utnytter ikke kunnskapen deres i stor nok grad, og jeg føler at kunnskapen de sitter på ikke når helt ut i foreningene. På New Zealand er de flinke til å utnytte informasjon fra fiskerne også. Du er faktisk pliktig til å stille til intervju om du er registrert som fisker.
    2 poeng
  11. Sidan det er 25% på nesten alt klatreutstyr på Fjellsport, er no eit sett med ekspresslynger på veg å dumpe ned i postkassa mi. Ocun Hawk Qd Set Oppdaga også fjellforumrabatten, så eg bestilte meg nyst ein Moon Saturn Crash Pad også. Stor og god pad! Får håpe den kjem til fredag så den får blitt med på buldretur i helga.
    2 poeng
  12. Som regel når man kjøper en vare, så forventer/håper man at prisen gjenspeiler "kvaliteten" på det man kjøper. Og det er vel det som egentlig er kjernen i denne tråden. Nå kan vi diskutere i det vide og breie om "hva", "hvor", "hvordan" og "hvorfor", men tygg litt på denne; hadde alle bare holdt kjeft og betalt fiskekortene uten noe om og men, så hadde det heller gått andre veien der vi måtte kjøpt fiskekort for hvert vann til slutt, i motsetning til nå, der det ser ut til at større områder/flere vann blir lagt under felles fiskekort, samt at det blir gjort lettere å kjøpe fiskekortene.
    2 poeng
  13. Vi måtte dessverre snu ved Bandet på lørdag pga meget sterk vind, tok ikke sjansen på å gå over eggen med skia på ryggen som vindfang når det blåste opp i liten storm. Snøen er veldig råtten så det var tungt nok å gå på ski inn rundt vannet. Fra Bessheim tok vi på skia på 1250 moh. Må nok vente et par uker til før det er mulig å gå hele veien på beina.
    2 poeng
  14. Jeg skal i sommer gå Norge på langs fra Kirkenes til Lindesnes så videre hjem til Østfold jeg hadde aldri engang tenkt tanken engang av og gå Norge på langs før for ca 3uker siden, så helt spontant booket jeg bilett til Kirkenes i midten av Mai, jeg hater og planlegge så har tenkt og ta alt på "sparket" og ser åssen det går, jeg har aldri hvert nord from Trondheim i Norge, og har gått veldig lite i Norsk natur, men har hatt 6fjell turer i Nepal, over 10turer til fjellene i Kina, var i Pakistan i oktober/november i fjor og gikk i fjell, har sykklet Central asia rundt. osv. har altid tatt alt på sparket og gjort alt selv, så ser ikke at det kan bli noe verre i Norge. Men for moro skyld har jeg de siste dagene lest en del blogger fra folk som har gått Norge på langs, og flere at de skriver at de har planlagt turen i flere år hva er det egentlig folk planlegger som tar så lang tid?
    1 poeng
  15. Det er enkelt å få lånt hund der. Blandt annet vet jeg Svalbard Villmarkssenter låner ut enkelthunder til turbruk. Det er omgjengelige og trivelige hunder. Du får nok en grei innføring i camplivet med hund før du drar hvis du låner av noen. Den helt klare "ulempen" hvis du tar med hund, er at det aldri vil bli det samme å dra på tur igjen uten:)
    1 poeng
  16. @Vrimmel Ja, det är nog lurt, jag har en tjock madrass, ca 7 cm. (Exped Syn-mat Hyperlight LW.) De extra centimeterna takhöjd kompenserar gott för att man ligger lite högre upp. Jag kommer dock testa utan extra bardun i fotändan till att börja med, men en extra tältpinne och bardun tar ju stort sett ingen plats och väger 7-8 g extra, så det är ingen tvekan om att det får följa med om det behövs extra plats för fötterna också. Bardunen gav mer takhöjd än jag vågade hoppas på, så trots att madrassen stjäl 7 cm blir det ändå runt 5 cm extra vid huvudet gentemot utan bardun samt utan liggunderlag!
    1 poeng
  17. Mykje godt sagt, har berre ein ting å føye til: Den siste ulykka med han tsjekkeren var pga turfølgjet hadde vore gnien med blussa kring teltleiren....alt for lang line, som vart vanskeleg å spenne, og blusset gjekk ikkje av. Eit slags fire eller femkantsystem med bluss i kvart "hjørne" er vel tilrådd. Eg gjekk utan bluss i fjor, men med bikkje. I år skal eg ha med kidsa mine på Prins Karls, og då vert det både bikkje, bluss og vakt.
    1 poeng
  18. Det er no jobben byrjar, for du sjølv definere korleis kvart einaste tema i kartet skal teiknast. Det er derfor raster er så enkelt, forutsatt at det finnst raster som passar for formålet.
    1 poeng
  19. Har bare campet på østsiden og er ikke kresen på teltplass;) Ved dorging så biter fisken best ifra sørenden og et veldig godt stykke oppover vestsiden. Men fisken biter overalt når den først er i humør;) FYI så var der laget til en liten bålplass ca 20 meter bortom der teltet mitt står.
    1 poeng
  20. Ta godt vare på dei. Ski som vert laga no, held ikkje meir enn ein sesong.
    1 poeng
  21. Siden du nevner topptur, så regner jeg med at dere ønsker dere over tregrensa? Da begrenser det seg jo ganske kraftig med et krav om 1-2 timer unna Oslo med bil... Norefjell er vel cirka 2 timer unna? Blefjell 1,5? Gaustatopp-området cirka 2,5?
    1 poeng
  22. No har eg fått sett på 1:50000 raster. Og det såg greit ut når eg zooma inn, men det er nok ein kartografi som fungerer betre på trykk enn på skjerm. 5-meters høgdekoter og utstrakt bruk av tett skravur er ikkje det beste utgangspunktet for god skjermkartografi i så små målestokkar.
    1 poeng
  23. Det ville vært som om en fremmed tok beslag på hele vannet fra grunneieren til sin egen eiendom, noe forfedrene/tidligere eiere til de nåværende grunneierene på et tidspunkt gjorde.
    1 poeng
  24. Som afe säger så finns det flera alternativ. I stort sett är det de som det inte står raster på. Jag har använt topographic map i skala 1:100000 och den finns även i skala 1:250000 om du vill ha det lite mer överiktligt. Namnen på objekten var dock på finska men för det mesta gick det fint att gissa vad som ska vara vad när man ser hur de ser ut (lite hjälp av google translate underlättade).
    1 poeng
  25. Det ser ut som det er fleire alternativ med vektorar på sida du har oppgjeve. Eg valgte svensk tekst, og då er det i alle fall Terrängdatabas, Terrärrengkarta 1:100 000, Terrärrengkarta 1:200 000
    1 poeng
  26. Er det en ting jeg ikke liker og som burde vært ulovlig så er det et private vann der folk rett og slett blir nektet å fiske, der det ikke er vanlige fiskekort til salgs engang. Vet om et kanonbra ørretvatn som er privat, et relativt stort vatn. For å få fiske der så må man leie hytta som er der! Og det er ettersigende årevis med kø og svindyrt å få leie den. Her snakker man virkelig om å stenge almennheten ute. Jeg har en skummel plan om å komme dit en mørk høstkveld og fiske, mens de som leier hytta ligger på fyilla inne i hytta.
    1 poeng
  27. Bæringen ned til Storrundhåen er bratt og relativt krevende som nevnt ovenfor. Her gjelder det å ta det med ro og sette bena på riktig sted Jeg var i dette området selv i fjor sommer....overkommelige bæringer. Om du velger å ta deg ned til Femunden via Røa kan du regne med en relativt lang bæring...1.5 -2 km. Flere flotte leirplasser rundt Revsjøen....samt fine sandstrender ( se profilbilde) .
    1 poeng
  28. Ikke fortell meg at det drives kultivering på alle 426 fiskekort som selges på iNatur. Dette er stort sett pure business, og prisene eksluderer folk fra å drive med enkelt friluftsliv. OFA feks de vet jeg driver med utstrakt kultivering, og da betaler jeg og siden det er oversiktlig. En ting som ihvertfall ville fungert for oss alle var forenkling av fiskesoner, med andre ord sammenslåing. @Kåbbåi-kåre Amen! Du har sagt det som trengs og sies.
    1 poeng
  29. da håper jeg på en varm juni ..så får jeg se
    1 poeng
  30. Danmark er også like unik. Og Sverige kjem etter. Kva målestokk lasta du ned? Utan å ha studert sida meir enn overfladisk, ser det ut til at det er eigne lag tilpassa ulik målestokk. I utgangspunktet kan det vera lurt å laste ned for den målestokken du har tenkt å bruke.
    1 poeng
  31. Har brukt mye revolver, ca 1,1-1,4 kg. Jeg hadde nok ikke giddet å dra på ekstra primus på "sommertur", rep.sett og god primus bør holde. Dessuten er det ikke lengre unna sivilisasjonen en at du kan gå etter hjelp selv hvis alt svikter. Det er nok flytende vann på breen så du dauer ikke av tørst, men kanskje du blir lei av kald frysetørret mat. I verste fall får du fyre med drivved
    1 poeng
  32. Om spørsmålet til ditt om tynn ull. Skift til tørr ull innerst når du er i leir. Selv om det sies at våt ull isolerer ,så trekkes det varme fra kroppen når den fordamper. I leir, ta på tørr ull og mellomplagg (og den våte ullen utenpå der igjen for tørking hvis du ikke har andre tørkemuligheter)
    1 poeng
  33. Da ble lommeboka mi tømt litt igjen også Endelig kunne pappa få tilbake liggeunderlaget jeg har lånt av han i flere år, kjøpte meg et likt et, Mammut Bamse Footprint til Reinsfjell, siden det var tilbud på Helsport Jerven fjellduk Hunter også ble det slengt med noen tørrfluer å, pga tilbud Så nå blir det snart ut på tur å teste, så fort turboen til bilen har kommet, så den er på veien igjen
    1 poeng
  34. Jeg kjøpte en powerframe på tilbud på xxl. Blir nok å bytte på 80L og powerframen. Men når jeg og guttungen er på tur, så har vi med litt av hvert, og samtidig har jeg saker og ting som tar plass. Vadere, bellyboat, etcetc. Da er det kjekt med powerframen. Den blir kjekk når jeg skal bære ved til hytta også !
    1 poeng
  35. Ergometersykkel til å generere strøm. Går sikkert fint bakpå powerframen
    1 poeng
  36. Er det fiskekort kjøper jeg det. Har blant annet årskort for Oslomarka. Men for de vanna som er "private", dvs. at det ligger et vann noen kilometer/mil unna bebyggelse, og det ikke finnes fiskekort, da fisker jeg der læll. http://www.nrk.no/buskerud/_-vi-selger-arvesolvet-1.12173875 Nå skal man ikke svartmale alt, men seriøst, hvorfor skal man legge skog til salgs?
    1 poeng
  37. Micro? Er vel ingen som har med seg det på fjellet? Hvordan får de ordnet med strøm? Noen form for aggregat eller?
    1 poeng
  38. Har akkurat trykket "confirm" på en bestilling av InReach explorer fra Delorme .. så da er det bare å vente i spenning og håpe den dukker opp i posten. Det pleier å funke Kan jo være greit å ha mulighet til å komme i kontakt med omverden selv om man ikke skulle ha mobilsignaler, og ser ut som den kan brukes til litt planlegging og logging og slikt også. Kjekt for meg som liker tekniske dupeditter
    1 poeng
  39. Jeg betaler hos OFA, og har også betalt Statsskogs Norgeskortet, ellers så tar jeg det etter størrelsen på området. Dersom jeg ikke vet 100% sikkert hvor jeg skal gå så kjøper jeg ikke fiskekort. Jeg ønsker ikke å begrense antall dager inne/ute av et område, eller stå å fomle med mobil på fjellet for å kjøpe dagskort. Dette burdte vært ordnet enkelt med å selge fiskekort per fylke. Det hadde tvunget alle fjellstyrer og grunneiere å gå sammen om et fylkeskort. Siden de nå gjør planleggingsfasen for en enkel fisker med sekk så vanskelig så har jeg ikke nevneverdig dårlig samvittighet for å fiske gratis. Så får de heller prøve å ta fra meg stanga da. Det kan jo bli et virkelig morsomt skue.
    1 poeng
  40. Et usikkerhetsmoment er vannføringen i Haverdalsåen. http://www.fjellforum.no/gallery/image/3500-/ Vegetasjonen langs elva bærer preg av å bli satt under vann innimellom og nå er det jo full snøsmelting i høyereliggende områder vil jeg tro. http://www.fjellforum.no/gallery/image/3502-/ http://www.fjellforum.no/gallery/image/3501-/ Det er riktignok en solid helårsbro over elva, men for å komme til den må man følge elvebredden omlag 150 meter på hver side. http://www.fjellforum.no/gallery/image/3499-/ Nå skal ikke jeg påstå at området oversvømmes hvert år, dette kan være fra flommen i 2013, men ville forhørt meg med de som driver Haverdalseter lenger oppe i dalen. De åpner riktignok ikke før st. hans, men de er vel gjerne i området før det og kan gi råd angående vannføring. Sletta som ligger ved elva var et ypperlig leirsted i August og man kan starte med friske bein når man krysser Dørålsglupen. I Dørålsglupen er det garantert snø enda, men det trenger ikke være en ulempe, iallefall ikke om den bærer. Andre ting: Hyttene i områder åpner ikke før 11. Juni p.g.a reinsdyrkalving. Så du blir muligens årets første kunde på Rondevassbu i år:frantics: Båten over Rondevatnet begynner ikke å gå før den noenogtyvende, men det er sti over Rondehalsen. Stor utsikt. http://www.fjellforum.no/gallery/image/3016-/ http://www.fjellforum.no/gallery/image/3015-/ Det går heller ikke buss fra Spranget ennå, men går du ned forbi hyttefeltet er det muligheter for haik ned til Otta. Håper ikke dette høres for negativt ut, for det er en super tur og jeg gikk den to ganger ifjor. Veldig praktisk med tanke på at men reiser frem og tilbake med tog.(NSB minipris:thumbsup: ) Laget et slideshow med bilder fra turen i August. Er tatt med telefonen, men man får et inntrykk av naturen i området. Se den i HD. https://www.youtube.com/watch?v=Y2u0HBkLsCE
    1 poeng
  41. Snappet med meg en inReach SE fra XXL på fredag og har fiklet, testet og konfigurert den i helga. Dette blir både et viktig sikkerhetstiltak for en solo-vandrer som meg fremover, en nyttig sak på langtur for å f.eks. bestille fersk værmelding pr sms og for å berolige familie der hjemme om jeg er forsinket f.eks. Pga. episk godt fiske.
    1 poeng
  42. Velger å tro at jeg er blitt for gammel til å sove på skumunderlag, eller iallefall ønsker å "prøve" komforten med oppblåsbart. Så da ble det bestilt en SynMat Hyperlite LW fra Outnorth til 1 og en halv store. Klart for henting i morra håper jeg så blir det en snartur ut for å teste.
    1 poeng
  43. Fikk ordnet et par helt nye Belleville 950 hiking boots fra ebay med skafthøyde lik Alfa Walk King/Queen. De gir god ankelstøtte, selv om de er lett og myke rundt skaftet. Må nevne at den tykke noe stive sålen er laget for å støtte selve foten ved tung 30 kg oppakning, og det er ikke lagt så mye vekt til anklene av en eller annen grunn. Jeg kjenner at fottøyet avlaster føttene og gir bra spenst oppover bakke. Fordelene er harde og meget slitesterke fleksible Bifida vibramsåler. De gir et fantastisk grep på våt fjell eller løse stein på feks elveleier. Sålen og innersålen demper mye bedre enn Alfa støvler og skoene kan i tillegg kjøpes etter fotbredde som gjør at de sitter bedre på foten med forbedret kontroll mht skråning osv, uten at de ruller rundt på beina når det trengs. Nubuck skinnet med gore tex inni skal ikke behandles med voks eller annen smøring, dette gir støvlene bedre pusteevne. Skinnet kan dermed bli søkkeblaut, men det er gore tekstilen som gjør alt upåklagelig vanntett. Gummikallosjeringen er sydd på. Ulempen er litt plunder med skolissene for å ta de av og på.
    1 poeng
  44. Gamme er litt smalere, har litt mindre spenn enn Amundsen og litt mer innsving. Jeg har 2 par Amundsen, kunne ikke la være når XXL solgte de for 1499,- med BC manuell for en drøy måned siden, på disse fikk jeg montert BC Magnum i stedet for vanlig BC, fordi jeg hadde ett sett Magnum liggende. Har ikke prøvd "Magnum" paret enda, de har jeg hjemme, det andre har jeg på hytta. Enklere logistikk er selvsagt en grunn til at jeg har to par, det andre er at jeg syns skia er fenomenale. De glir godt, smørelommen gjør at de ikke subber på midten, men er likevel veldig enkle å få godt feste med. De er raske, lager du egne spor så flyter de godt (i 30cm løssnø siger du nedi uansett hva du har), lager du egne spor kan du fint gå med feller på også på flatene, da gjør spennet at de ikke streker nevneverdig mye. Er det bare "litt spor" eller et lite snølag oppå skare, kan du gå nesten like raskt som med et par langrennsski (om teknikken er i orden). Det jeg merker i oppkjørte spor er at tuppene skraper når løypa svinger, det streker litt og kan føre til at de lettere klatrer ut av sporet i krappe svinger, men dette gjelder nok alle typer fjellski, om kanskje "taper" i tuppen på Gamme gjør at de ikke gjør de i samme grad skal jeg ikke si noe om. Har du breie støvler vil disse også streke litt om sporene er litt dype, dette gjelder også alle fjellski. Ja, de krever sin mann til å svinge, men jeg opplever ikke det som et stort problem. Jeg kjøpte første paret nytt og ubrukt av en her på Forumet for 2000,- med Alfa Skarvet støvler, det var selvsagt et røverkjøp. Men jeg har "ditchet" Skarvet støvlene, de var rett og slett for myke i sålen, og læret så jeg følte at jeg ikke overhodet hadde kontroll i nedoverbakker. Et annet problem var at i skrå hellinger greide ikke Skarvet støvlene å kante skia, støvelen vrei seg i stedet. Siden har jeg kjøpt Crispi Stetind, disse er mye stivere, jeg har sågar kjørt telemarksvinger i slalombakken med Amundsen skia med disse støvlene, så de er fult mulig med gode støvler. Jeg kjøpte samtidig et par Crispi Svartisen som jeg bruker på Ingstad med 75mm, i utgangspunktet trodde jeg at Svartisen ville være mindre komfortable enn Stetind, derfor valgte jeg bare de til 75mm, men jeg opplever det som motsatt. Når jeg går vanlig spenner jeg ikke plastklemmene i det hele tatt, men strammer bare lissene så mye jeg kan, da kjennes støvlene myke og gode å gå med. I nedoverbakker strammer jeg spennene og da blir det straks noe helt annet. Jeg har ikke prøvd Gamme, men jeg har ikke noe problemer med å anbefale Amundsen på det sterkeste, til å fly lavt over vidda finnes det knapt noe bedre. Skal du samtidig ha støvler så kjøp de så stive som mulig, jeg har nevnt noen alternativer. For øyeblikket kan jeg enda ikke si om det egentlig er noe forskjell på vanlig BC Manuell og Magnum, det vil jeg etter hvert. Pass på at du får ski som er "nye", for to år siden flyttet Åsnes fetet for fellelåsen omtrent 10cm lenger bak for å få fellene plassert mer riktig inne i smørelomma (jeg har 2 forskjellige plasseringer på mine par). Søk også opp "fjellskiskolen", så finner du en video som forteller litt om forskjellen på Gamme og Amundsen. Jeg er 180/95 og har 201 i lengde, opplever det som veldig riktig størrelse. Du trenger forresten ikke ett par Amundsen og ett par Gamme, skiene er for like i egenskaper til at det har noe for seg, da ville jeg heller sett på f.eks Ingstad (evt Nansen)som par nummer 2. Ingstad har ikke smørelomme, så de subber merkbart der det er fast undelag, lager du egne spor er ikke dette noe problem, da merkes ikke dette i like stor grad. Jeg har mine i 190, dette gjør de litt mer håndterbare, har 75mm (Voile 3pin) på de. Når jeg skal langt velger jeg Amundsen, når jeg skal litt brattere opp og ned velger jeg Ingstad.
    1 poeng
  45. Storetind er suverene for toppturer der det ikke bare går rett opp og rett ned. Spennet og mulighet for kortfell er topp ved lengre anmasjer i varierende terreng. I forhold til vanlige rando ski der man må subbe avgårde på langfeller. Eller stadig av og på med feller. Når den endelige oppstigningen begynner er det bare og ta frem langfellene som på andre toppturski. Synes også bredden er et bra kompromiss mellom flytegenskaper og gåmotstand. Med forholdsvis lette dynafit bindinger og randostøvler, har i hvertfall jeg stor glede også av nedkjøringen. Jeg bruker litt kortere ski enn kroppslengden. 180 vs 185
    1 poeng
  46. Ikke dårlig vær, bare dårlige klær...
    1 poeng
  47. Støtter ruteforslaget til @elisabethh. Gikk den selv for en 7-8 år siden, som min første fjelltur. Det går an å gå veldig mange ruter på Hardangervidda, på kryss og tvers. Har gått der 3 ganger, og det blir nok Hardangervidda i år også En annen rute jeg gikk i 2012 var mer øst til vest: Ustaoset - Tuva - Heinseter - Rauhellern - Sandhaug - Besso - Litlos - Hellevassbu - Haukeliseter. Denne starter "lett" og er mer krevende mot slutten.
    1 poeng
  48. Start på Finse å gå via Liseth , Hadlaskard og Haukeliseter som Larsdx, sier over her. En fantastisk tur. Finse , Krekkja, Rauhelleren , Lågaros, Møsvatn er også en tur jeg anbefaler. Like flott egentlig.
    1 poeng
  49. Start på Finse, det er det mest dramatiske utgangspunktet. Gå øst for Hardangerjøkulen om du ikke har veldig god tid. Gå sørover, med sola i ansiktet. Jeg har ikke gått på østvidda, tror terrenget er enklere og flatere, men vestvidda gikk jeg i fjor. Gikk via Hadlaskard og Hårteigen til Haukeliseter. Det var en flott rute, med passe kupert og dramatisk landskap.
    1 poeng
  50. Begge rutene du nevner er fine. Det er ganske lett å komme seg til/fra Rjukan, Finse og Haukeliseter med buss eller tog. Går også buss forbi Dyranut. Østsiden av Hardangervidda er langt flatere og mer lettgått, vestsiden er mer kupert og spektakulær. Så jeg mener du burde velge rute utfra hvilket terreng du ønsker å gå i. Jeg har kun gått Rjukan - Dyranut for noen år tilbake. Også har jeg gått vestsiden av Hardangerjøkulen fra Finse til Krækkja.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.