Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 08. jan. 2015 i alle områder

  1. Det er nytt år og nye muligheter. Jeg kunne ikke tenke meg en bedre måte å starte nyåret med en vandring langt inn i villmarka. Nyte den fine mørketida. Lenge har jeg ønsket å besøke Tresticklan nasjonalpark og nå hadde jeg noen dager fri. Jeg kjøpte proviant, printet kart, pakket sekken og hev meg på toget fra Oslo S som gikk mot Gøteborg. Jeg hoppet av på Ed Stasjon (i Sverige) og vandret i 5 dager over til Halden. Turen gikk gjennom det store vernede området som består av Tresticklan nasjonalpark og Lundsneset naturreservat. Det var en vandring gjennom store mengder upåvirket skog, skikkelig urskog. Tresticklan nasjonalpark går for å være Sør-Sveriges største villmark. For full rapport og flere bilder, sjekk ut bloggen min: http://alexstra.bloggnorge.com
    10 poeng
  2. Liggeunderlaget har vært brukt på haugevis av overnattinger på vinterstid og er helt greit. Mange vil nok anbefale oppblåsbare av type exped i tillegg men nå har folk klart seg gjennom ganske ekstreme greier før exped begynte å fylle dun i liggeunderlag. Det er ikke noe must selv om ryggen gjerne setter pris på det og du kan "slippe unna" med litt dårligere sovepose. Litt snau komforttemp på soveposen kanskje. Det går nok bra men ikke se bort fra noen kalde morgener der du lurer på hva søttan du driver med (been there) Angående telt mener jeg bestemt at det er helt forsvarlig å overnatte ute vinterstid uten telt. Det har faktisk en hel del fordeler. og ulempene kommer først om det blir helt ekstremt med vind og nedbør. Har vel et hundretalls overnattinger bak meg i alskens gapahuker med og uten regnponcho/tarp på, i huler, under veltede trær etc. Mesteparten i kystnære strøk i Nordland med alt hva det betyr av vær og vind. (Fra 13 til 16 års alder bodde jeg knapt innendørs da jeg hadde fri, økonomien var en tragedie på den tiden så penger til utstyr kunne man se langt etter. En måtte finne på noe lurt med det man hadde) Fordelen uten telt er at du kan fyre bål. Bygge opp en skikkelig varmereflektor av tømmer evt bare bruke en stor stein som står naturlig i terrenget som "bakgrunn" for bålet, bygge opp et lite nødly rett ved siden av, stort avlangt bål som gir varme på langs av kroppen, dytte varme steiner under granbaret du ligger på rett før du skal sove, koke opp vann og ha på ei flaske (feltflaske, brusflaske, nalgene...whatever) som du legger inn mellom bena så de store arteriene i skrittet funker som sentralvarmeanlegg for kroppen. (Pass på å ha noe tøy mellom flaska og hud) Vips trenger du knapt sovepose. Brukte en sovepose med nedre temperaturgrense på 5 plussgrader helt ned til 10-15minus med slike ninjatriks opptil flere ganger med godt hell i ungdommen. Anbefaler å ha en del erfaring før man prøver å tøye strikken så langt. Et bilde fra noen år tilbake der gamle ninjatriks friskes opp i. Riktignok tatt en snøfri November måned men prinsippet er det samme året rundt.
    5 poeng
  3. Ja. Da var jeg tilbake (tidligere den antatt). Må da si at dette var en relativt dårlig start på å gå på vinterturer Kan gi en liten forklaring på hvordan turen gikk for seg: Jeg dro vel klokken 09:30 for å komme meg avgårde litt tidlig, men det tok vel ikke lange tiden før Murphy fikk sitt første slag for dagen da det var en lift som sto i full fyr og flamme på E6'en nordover (ved jessheim/kløfta). Etter MYE tid i kø fikk jeg kommet meg av E6 og kjørte på RV4 istedenfor. Innen jeg da hadde kommet opp til sjusjøen var klokken halv 3, og det var ikke minusgrader men plussgrader og regn, men det var ikke noe problem. Etter jeg hadde smørt på ny skismøring og tatt på alt av ullundertøy og utstyr, så var jeg klar til å dra. Eneste som gjensto var å feste pulkdraget og selen, til selve pulken. Men hvor i H*****E er festestroppen til pulken?!...... Jo den lå igjen hjemme (ca. 3 timer unna). Etter mye høylytt banning, så valgte jeg å kaste alt for inn i bilen igjen for å stikke ned til gjøvik for å se hva de hadde der. Der hadde de ingenting, så da dro vi videre ned til hamar Heldigvis hadde de stropper som passet pulken, så da kjøpte jeg de og dro oppover. Når jeg hadde kommet opp så var det allerede helt mørkt. men jeg hadde jo hodelykt, så regnet med at det gikk greit. Når jeg omsider hadde klart å fått på meg alt av utstyr, så var det såpass kast i snøværet og FOR et snøvær! med eller uten hodelykt hadde lite å si, for sikten min var en 10meter tipper jeg, og hadde jeg på lykta så var refleksjon fra snøen så ille at sikten virket til å være dårligere. Etter mye vurdering fant jeg derfor ut at det å dra ut på tur under følgende omstendigheter ikke var smart, og valgte derfor å følge fjellvettregelen Ettersom jeg ikke har vært på vintertur før, jeg har mye nytt utstyr jeg ikke har testet før, det var dårlig vær og jeg var alene. Alt i alt tror jeg det var verdens KJEDELIGSTE vurdering, men også den mest riktige. tok derfor å la alt utstyret i bilen og gikk meg en times tur på skia rundt "arenaen", som en liten trøst, før jeg pakket sammet og dro hjem. Så den turen gikk ikke helt som planlagt. Men det var iallefall deilig å få gått litt på ski igjen i det minste For de som lurer om hvorfor jeg ikke heller bare dro opp idag, så er grunnlaget så enkelt som at jeg hadde en nybil som sto og ventet på meg hos forhandler, og valgte heller å legge tankene mine over på den istedenfor å surmule av egne feil Men en ting skal sies: Jeg er veldig takknemlig for alle god tips jeg har fått her, og førstkommende vintertur kommer til å havne på samme sted !
    5 poeng
  4. Tusen hjertelig takk for tips, dere! For et utrolig hyggelig forum. Nå har jeg i min ulykkelighet og desperasjon over snømangel i Nordmarka heldigvis funnet løsninger på "problemet" mitt, som vil gi meg en litt dyrere, men sikkert også en mye mer spennende, mer lærerik og flottere vinter enn hvis det hadde vært snø her. Så nå har jeg begynt å bare glede meg igjen.
    3 poeng
  5. Du skal slettes ikke se på det der som mislykket, du lærte jo masse. 1. Du kan planlegge så mye du vil, men kunsten er å kunne improvisere når alle planer går til h..... 2. Du lærte at man glemmer ting, pakklister er viktig 3. Du tok en vurdering på egen kompetanse og utstyr opp i mot værforhold, noe som er et sunnhetstegn Spør du meg så høres det ut som om du gjorde det beste ut av forholdene og hadde en så fin tur som de tillot. Ikke gi opp, ikke surmul, slik er livet, de gode opplevelsene ute kommer, også i møkkaværet når du lærer å mestre det.
    2 poeng
  6. Her er en link til en tidligere tråd på forumet om sammenkobling av 2 pulker, det er dog en barnepulk og en varepulk som ble koblet sammen, men det vil jo fungere likt når man kobler sammen 2 varepulker. http://www.fjellforum.no/topic/23088-sammenkobling-av-2-pulker/ Blir jo mere fleksibelt med to mindre pulker, siden man bla slipper å dra med seg ett svært beist om man bare skal ut ett par netter. Ved ett normalt bruk så varer jo pulkene en stund, og datteren din blir jo eldre/større og kan ta en av pulkene etterhvert
    1 poeng
  7. Jeg foretrekker absolutt med knapper, hovedgrunnen til det er muligheten for panorering i kart dersom du vil planlegge eller sjekke neste dags rute i teltet, Garmin-enhetene med touch er ikke gode på dette, og med et feiltrykk har du markert et punkt i stedet for å flytte på kartet og du må starte igjen dra scratch. Det er også mye enklere å bruke en med knapper når det er kaldt, og enhetene trekker mindre strøm ga mindre skjerm. Flere av enhetene med knapper har også bedre antenne.
    1 poeng
  8. Har installert app'en, men glemmer at jeg har den, så har ikke tatt en eneste node enda. Er uansett ikke mye ute og går for tiden. Tviler på at det er så mange noder å kapre inne på treningssenteret der jeg prøver å få skikk på kneet mitt.
    1 poeng
  9. Hei, dere! Jeg lurte på om noen her vet noe om hvordan mulighetene for å ligge i telt ved Finse nå er? Jeg har meldt meg på en tur i mars hvor det forventes at jeg blant annet er vant til å gå i upreparerte løyper med tung sekk. Det er jeg altså ikke, men jeg hadde tenkt å bruke ukene nå frem mot turen på å bli det. Jeg hadde egentlig tenkt å gjøre dette i områder som Nordmarka (bor i Oslo), men her er det jo ikke rim engang, så jeg trenger en "plan B". Så jeg tenkte at jeg kanskje kunne dra til Finse og ligge i telt der. Tenker ikke å dra langt, litt unna togstasjonen eller ved Finsehytta til DNT, kanskje... Den er jo dessverre stengt. Poenget mitt er egentlig bare å teste telt og utstyr i snø og kulde, og bli vant til upreparerte løyper og tung sekk, men siden jeg har såpass lite erfaring vil jeg ikke ta noen risk ved å gå lengre turer heller. Så jeg tenker å sette opp et telt og gå litt "frem og tilbake", og fremdeles være såpass nærme togstasjonen eller sivilisasjonen at jeg kan dra hjem/inn om ting skulle bli altfor ille. Noen som har noen tanker eller forslag om dette?
    1 poeng
  10. De skreverte områdene på kartet under (sakset fra skredkart.ngi.no) er de du bør holde deg unna. Finsefetene er det fint å slå opp telt på. Still inn kompasset (eller i hvertfall hver klar over kursen) i retning av finse stasjon i tilfelle du må nødevakuere ved storm.
    1 poeng
  11. Takk for fin rapport (leste på bloggen din der det var litt mer)! Så ut som en spennende område, legges definitivt til i lista jeg en gang må besøke!
    1 poeng
  12. Et fantastisk område jeg var mye i som ung. Og, som du sier: følelsen av villmark er virkelig tilstede mtp å kunne vandre flere dager i strekk uten å se menneskelige inngrep. Unikt! Innlegget ditt minnet meg på området på nytt, så nå vet jeg hvor jeg skal på neste overnattingstur
    1 poeng
  13. He he, kanskje like greit. 40 kg bør gi nok trekkraft, og kanskje litt fart til og med! Men går litt tilbake på det jeg sa, spørs litt på målene hans, svart sele kan være like aktuelt som grønn. Står mål på de her: http://www.troll-hundefor.no/webshop.aspx?pageid=32939&catId=15085&groupId=2946&Product=1562#products
    1 poeng
  14. Det er ganske vanlig å sette opp nødbuer mellom hytter og langs befordrede ruter for at det skal være kortere å komme seg i ly når man er under veis, i alle fall i Sverige. Fine å spise lunsjen i eller ha som et dagsturmål. Det var noen utlendiger som satte opp teltene i på flatmark i bunnen av skredterreng på sørenden av Finsevann foren del år tilbake, de fant man først til våren igjen, så husk å holde god avstand til brattere fjellsider dersom det er skredfare i området.
    1 poeng
  15. Hva slags telt er det snakk om? Finnes det en link til beskrivelse osv.?
    1 poeng
  16. Noen små tips fra min første tur, noe jeg lærte den harde måten: - Gå inn skisko før du drar - Ha med glider til fellene, klabber de så blir det tungt - Ikke gjør deg avhengig av ting som trenger strøm, trenger de det så sørg for å ha med nok litihumbatterier og ikke alkaliske - Dampsperre (poser fra vinmonopolet) - Start rolig, ikke stress med distansen du skal gå - Sett av noen flere dager enn du tror du trenger - Ta med en god bok - Ingen skam å ombestemme seg på veien, og snu, ta det som en treningstur på vinterforhold - Tisseflaske! - Test primus før du drar, skru den helt fra hverandre og sammen igjen flere ganger, sørg for å ha nok reservedeler, og ja, test den igjen og igjen og igjen, til du er trygg på den. - nyt stillheten, slå av mobil og legg den vekk på turen. - Ta godt med pauser, drikk mye, spis mer god tur, selv skal jeg tilbake på vidda senere i år, og jeg klarer nesten ikke å vente. Og turrapport når du er ferdig, vil høre hvordan det gikk!
    1 poeng
  17. Leste Veien ut av Bjørn Gabrielsen, om en kar som flytter ut på hytta i Nordmarka for et år, samtidig som han fortsetter tilværelsen som arbeidstaker. Mye om det praktiske knytta til livet på ei hytte uten strøm og vann, filosofering over meninga med livet og forbrukersamfunnet m.m. Anbefales varmt. http://www.haugenbok.no/Veien-ut/I9788248905318
    1 poeng
  18. Må gjennta det endel andre har nevnt, skoene trenger ikke inngåing. Kjøpte de to dager før en 13 dager lang gåtur på Grønland ifjor. Skoene funket topp, ingen gnagsår eller problemer.
    1 poeng
  19. Ja riktig det Walle. Etter en tur fra Finse til Haukeli med Helsport Spitsbergen 4camp (6kg og forgjengeren til Svea), der a: Det kom så mye våt nysnø at jeg ikke greide å dra pulken, og b: Jeg slet veldig alene med de 30 bardunene og det enorme vindfanget, så bestemte jeg meg for å kjøpe et lettere vintertelt med rette endevegger i innerteltet. Det ble altså Kaitum, en kompromissløsning. Bruker det litt som sommertelt også, så ønsker ikke å få sydd på stormmatter. Men foretrekker stormmatter på vinterfjellet. Spitsbergen bruker jeg fremdeles når vi er fler.
    1 poeng
  20. Jeg ville valgt et telt med stormmatter, feks Helsport Svea.
    1 poeng
  21. Her fikk man flere sider på dette med hundehold. Fikk bekreftet en del av det jeg mente i åpningsinnlegget. At man nå har bedre råd og flere anskaffer seg hund er jeg tildels uenig i. Nå er det rasehunder og ofte spesielle raser som kan være svært dyre. Tidligere var det hunder på gårder og mange hadde gjerne hunder gående på tunet o.l grunnet måten flere bodde på da. Det er her jeg mener man har mistet noe av den avslappede holdningen til dyrehold. Færre kjenner til hundens måte å være på og man bor tettere på hverandre enn før. Det er derfor naturlig at det å være hundeeier også blir mer regulert. Må si meg 100% enig med Fjellvåk: "At det er irriterende med folk som ikke plukker opp etter hundene sine er fult forståelig. Det er ikke noe mindre irriterende for oss som har hund å se og trå i andres hundemøkk over alt. Men man kommer etterhvert til ett punkt hvor man ikke orker å ta i mot kjeft mer. Det er ikke jeg som ikke plukker opp. Hvorfor skal jeg, bare fordi jeg tilfeldigvis har hund, ha skyldfølelse for at andre ikke tar ansvar for sine hunder. Jeg er lei av å bli gjort ansvarlig for fremmede mennesker sine handlinger, bare fordi vi begge tilfeldigvis har valgt å ha hund. " Ellers må må jeg få understreke en ting, det er ikke under noen omstendigheter idiotsikkert å ha et dyr. Uansett hvor mye jobb man gjør og hvor mange forhåndsregler man tar. Ulykker kan skje, og vil skje. Bikkja kan stikke av, den kan hoppe opp i et oppmerksomt øyeblikk osv. Hvor mange er 100% sikre på ungene sine? Hvor sikker kan du være på at du ikke lukker opp ei dør i ansiktet på en annen person? Det jeg mener er at man må vise raushet og i enkelte situasjoner være litt runde. Det vil jeg være om ungen til en eller annen sparker en ball i ruta på huset mitt eller lignende. Dette tror jeg heldigvis de aller fleste forstår og er enig i.
    1 poeng
  22. En skikkelig dressert hund skal ikke hoppe på folk punktum.
    1 poeng
  23. Jeg er heller ikke særlig begeistret for hunder og det jeg misliker mest fra hundeeiere er utsagn som "Den vil bare hilse" eller "Den er så leken og snill, den vil bare leke". I det siste har jeg pleid å svare "Så flott, men JEG vil ikke leke så vennligst hold dyret unna meg" - hvorfor skal jeg ta hensyn til at hunden vil leke og hilse, når jeg selv ikke vil det?
    1 poeng
  24. Som skeptisk hundeløs person, er jeg vel egentlig ikke invitert til å mene noe, men jeg synes kvaliteten på hundeeierne har gått ned de siste 15-20 årene. Jeg synes ikke det er greit med alle hundene som hopper på meg for å hilse. Har opplevd å bli bitt etter av en stor hund i bånd på sti. Veldig mange flere hundeeiere nå har ikke kontroll over hundene sine (med eller uten bånd). Jeg synes imidlertid det er veldig koselig å møte veloppdragne hunder, og har ikke noe i mot hunder generelt.
    1 poeng
  25. Har akkurat lest "Året i skogen - en mikroekspedisjon" av Torbjørn Ekelund som kom ut før jul. Den handler altså ikke om de store og langvarige ekspedisjoner a la Ingstad, Dale eller Monsen. Ekelunds prosjekt er en overnatting ute i Nordmarka i hver av årets måneder, og han skriver om det på en svært så fengende og interessant måte. Her er det gode praktiske tips blandet med historier, referanser til andre bøker, spennende fluefiske og andre utfordringer, ofte med småfilosofiske vinklinger. Dette var herlig romjulslesing etter å ha lest om igjen noen av Fønhus-bøkene!
    1 poeng
  26.     Stormkjøkkenet funger utmerka i kulde. Men det har liten effekt og veldig begrensa brenntid, så snøsmelting tar lang tid og treng gjerne påfylling av sprit undervegs. Men du må aldri fylle sprit på ein varm brennar. Trikset for å halde stormkjøkkenet i gang over lengre tid, er derfor å ha to brennarar, då har du ein full brennar å setje i gang når den andre er tom. Dersom du skumpar borti stormkjøkkenet, er det stor fare for at det vert raudspritsøl som kan brenne med usynleg flamme. Derfor må du aldri bruke stormkjøkkenet inne i teltet. I fortelt med snø på bakken er det ingen fare med søl, men pass på å ha god nok klaring til telttaket. Dersom du tenker å fyre i teltet, bør du derfor velge noko anna enn stormkjøkken.
    1 poeng
  27. Mange fremmedord i denne tråden. Tro jeg bakker ut...
    1 poeng
  28. Langt bedre å komme seg ut på skikkelig tur og bort fra slikt! Sist jeg var hekta på noe digitalt var kabal på pc vinteren 1994. Etter det har jeg holdt meg unna slikt.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.