Vinnerliste
Populært innhold
Viser innholdet med mest poeng fra 16. juli 2014 i alle områder
-
Får frysninger av å tenke på å bruke pulverkaffe/instant-kaffe. Det er enkelt og greit siste rangering kaffe. Presskanner og andre fancy løsninger? Uaktuelt når man er milevis uti ødemarka å drasse med seg. Når det gjelder kaffe er det det enkle og tradisjonelle som ALLTID er det beste. Kaffe tilberedes og nytes best slik! (Bilde tatt for noen dager siden på Finnmarksvidda):8 poeng
-
Da har vi padlet Geirangerfjorden med kano. Gikk veldig bra! Noen strømninger rundt de syv søstre, men ellers helt topp! Så da kan ihvertfall jeg skrive at det er fullt mulig å bruke kano:-) anbefales!!5 poeng
-
4 poeng
-
Åh, herregud. Bruk kokekaffe eller hold k..... Det smaker mer enn bra nok. Er dette sånn 500m fra bilen friluftsliv?2 poeng
-
Tok en sein sykkeltur i går - kjørte fra Svanvik til Gjøkåsen ca. en times kjøring opp dalen. Kastet oss på syklene og la i vei sørover på grusveien inn mot Grensefoss og treriksrøysa. Håpet på å se bjørn men ingen dyr å se fra sykkelsetet. Greit å fint å sykle på veien innover men idet vi kom til første partiet med planker forsvaret har lagt på traseen innover fikk vi en liten nedtur - dekkene satte seg fast mellom plankene så det var ikke mulig å sykle på "planke-veien" - litt surt da ca.2km av totalt 5km er lagt med planker. Noen artige partier med sykkel innimellom men går tregt når man må hoppe av hele tiden og leie.. I tillegg fant vi ut at vi ikke hadde tatt med myggmiddel - noe som jo ikke er lurt innerst i Pasvik. Gikk greit så lenge vi var i bevegelse men straks vi stoppet var vi omsvermet med mygg og klegg. Ble tatt igjen av en grensepatrulje på atv omtrent halvveis som kjørte lekende lett på plankeveien. Vi måtte slite videre og tok de ikke igjen før oppe ved treriksrøysa hvor de hadde fyrt opp bål for å jage myggen. Til vårt hell hadde de myggmiddel å låne oss så returen ble litt mer behagelig. Returen startet i godt driv men klarte å punktere på første bit med plankevei.. Aldri følt meg så populær som da - utallige mygg og klegg svermet rundt oss. Etter å ha forsert atv-traseen trampet vi med tunge bein de to milene tilbake til bilen i nydelig midnattsol. Ble ca.5mil med litt over 10km/t i snittfart på syklene - en god trimøkt med andre ord. Svingte inn hjemme 03.00 på natta så sov godt i natt.2 poeng
-
Hei, Kartverket har lagt opp en tjenst for nedlastning av høydedata. Udfra denne tjenst har jeg kodet en hemside, der man kan laste opp gpsspor i gpx format, deretter generes et plot i 3D perspektiv med gpssporet markeret i rødt. Jeg arbeider stadig på siden, men nå er det så langt, at det går og bruke. På siden har jeg lagt inn litt links med demo plots. Hvis det skulle behøves, er der også en beskrivelse av hvordan man rapportere feil. Siden er her www.gps3d.no med en link til selv plotningen litt lengere nede. Med vennlig hilsen Jonas B.1 poeng
-
Mine tidligere bidrag i serien "Gjør det selv" - Utskilt fra Fiaskotur - lage spade - Solid feste for GPS - Utskilt fra Fiaskotur: - lage truger - Alternativ til fluevest - "fluesmekke" - Tommetrix - Fingerbøl" #################################################### Lett feltkjøkken 167 gram En kveld jeg var ferdig med å male og sto med et rimelig tomt 10 liters Drygolin malingsspann i lanken, fikk jeg en ide. Her har jeg et flott materiale til bla et feltkjøkken. For å slippe alt griseriet med å fjerne malingsrester hentet jeg litt ved og tente på, og snart brant det lystig, særlig da jeg la den på siden slik at mer luft kom til. Etter en halv time var et svartbrent spann klart til bearbeiding, og etter en omgang med blikk - og vanlig saks eller vinkelkutter, hadde jeg et stort stykke tynt og lett stål. Og akkurat dette blikket har en stor fordel fremfor både aluminium og metall i gassbokser til primuser, de tåler varme. Når de er brent eller glødet er de lettere å bearbeide - også med vanlig saks. Bilde nr 8. Ikke bruk metall som aluminium, eller gassboksen til høyre på bilde nr 8. Det er riktignok en stund siden jeg prøvde dette metallet, men det brant opp. Gassboksen til venstre og andre spraybokser duger, og selvfølgelig hermetikkbokser. ___________________________________ Utgangspunktet for ovnen var kaffekjelen med diameter 12,5 cm. Ovnens mål ble derfor: Endestykkene 11 x 11 cm. Langstykke1: 11 x 11 x 14. Langstykke 2: 11 x 11 x 13 Dette for at de skal passe i hverandre når de er demontert. Grunnen til at jeg har laget ovnen litt lengere er fordi jeg slipper å bryte ved så kort, og så blir det mer luft, og passer bedre til stekepanne. Pga vinkelknekken på 2 cm må lengdestykkene da være på hhv 18 og 17 cm. Arbeidsbeskrivelse: 1. Vha vinkel riss opp alle målene på platen og klipp ut. 2. For å knekke vinklene (2) cm bruker en metallplate se bilde nr 1. Den plasseres ca en cm utenfor arbeidsbordet slik at det blir lett å knekke blikket ved hjelp av (vha) en hammer. (Bilde nr 1) 3. Deretter riss opp et rutenett 1,5 x 1,5 cm for luftehullene. I utgangspunktet skal hullene være 10 mm i diameter, men det er lettere å bore først med et 6 mm bor. Deretter borer jeg opp med et 8 mm bor, snur blikket og hamrer gradene flate. Så borer jeg opp med et 10 mm og hamrer ut gradene igjen. Mellom de store hullene borer jeg ut 6 mm huller. Best resultat får jeg ved å bruke en søylebormaskin, men en drill holder i massevis. Tilslutt klipp alle hjørner og la dem få en omgang med filen På bilde nr 2 vises ovnen ferdig. i frontendestykke borer jeg først hull slik at det blir lettere å klippe åpning til ved ilegget. Deretter klipper jeg nedenfra et hull for trekkens skyld, men sparer en kant for stabilitetens skyld. Avstanden opp til brenneristen er ca 4 cm. I lufterommet legger jeg også fuktig ved til tørk. 4. For å holde det hele sammen bruker jeg 8 stk 3,5 mm plateskruer. Bruk litt lange skruer 19 mm lange. Da blir de litt letter å finne igjen om du mister dem på bakken.. For å slippe å skru med en skrutrekker, sager jeg av hodene med baufil og tar vekk gradene vha en fil. Så skrur jeg fast en 3 mm vingemutter i skrustikka (bilde nr 3) og gløder den med en gassbrenner slik at diameteren utvides. Slår så inn skruen og lar alt avkjøles. Skruen sitter da helt fast. Bruk en fil til å forme spissen igjen. Fordelen med vingemutterene er at det er lettere å skru med valne fingre, og at de er lettere å finne igjen. Orange fargen jeg har brukt er kun for fotoets skyld. Fargen blir borte ved bruk. Når du skal bore opp hull til skruene, hold stykkene godt sammen og bor et 2,5 mm hull gjennom "knekken på langsidene og front og endestykke. Bor så opp hullene i "knekken" (de utvendige hullene) med et 4mm bor. Slik at det blir lettere å skru dem sammen. 5. Tilslutt lager jeg en åpning på en av langsidene for å kunne legge ved også på tvers. 6. Bilde nr 4. Og helt til slutt mål ut brenneplaten og bor "1000" hull i den. 7. Så er turen kommet til prøvebrenning med og uten kjele. Og har du laget nok luftehull brenner den bra - også når kjelen står på. (Bilde 5 0g 6) 7. Bilde 7 viser ovnen demontert. Da skjønner du letter hvorfor en av langsidene må være litt kortere. Igjen husk: At alle skarpe kanter har fått en omgang med fil. ________________________ Ps. Ett biprodukt. Flammesprederene kan være lett å miste om du ikke har sikret dem med en ring. Blikket som er brukt til ovnen er også lett å forme til reservespredere. Kjekt å ha-------1 poeng
-
Jeg kjenner noen som mener jeg aldri har rett i noe som helst, så det er ikke godt å vite. Det ble bare litt dumt med "kokekaffe eller hold kjeft", og så si at folk som vil smake på litt ekstra god kaffe ikke går lengre enn 500 m fra bilen.1 poeng
-
Mountbell har to lette gjenbrukbare filtere http://www.montbell.us/products/disp.php?p_id=1124510 http://www.montbell.us/products/disp.php?cat_id=1203&p_id=1124538 Jeg har det minste og synes det lager bra kaffe, 6 gram tungt med pakkposen (4 gram uten) og i tillegg trenger du to kvister eller spisepinner og selvsagt kaffe1 poeng
-
Oldemor pleide alltid fortelle om gamle dager da hovedpremien på basarer var å få ta med seg hjem den brukte kaffegruten og koke kaffe på hjemme. Ellers er det vel ikke til å legge skjul på at hva som er god kaffe sånn objektivt sett på fra eksperter ikke nødvendigvis stemmer overens med tanker her inne om hva som er koseligst, mest villmarksvennlig eller generelt bare passer til villmarksimaget. Folk må bestemme selv hva de foretrekker, men fra kaffekjenneres perspektiv er det vel ganske unisont at det er nykvernede bønner traktet ved én satt temperatur i verken for lang eller kort tid. Selv bruker instant-kaffe på tur og aeropress eller khalita-dripper hjemme.1 poeng
-
Mener å huske jeg har sett dem på XXL også, men er ikke helt sikker siden jeg ikke drikker kaffe.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
En pose kokekaffe veier 250 gram. Anbefalt mengde er 60 gram kaffe pr liter vann. Det blir litt over 4 liter kaffe på en pose à 250 gram. Får da ca 20 kopper kaffe på en pose. Fire poser kaffe veier 1 kilo og gir 80 kopper ferdigbrygget kaffe. Da kan man drikke 4 kopper til dagen i 20 dager.1 poeng
-
Aeropressen er lagd for å stå den veien, men det forutsetter svært finmalt kaffe om ikke mesteparten skal renne gjennom før du presser. Og så fin malingsgrad får du ikke i maskinene i vanlige butikker, ei heller i en del kaffebutikker. Å bruke espresso funker, men da blir det en røssli' dose koffein. Å sette den opp-ned tillater bruk av grovere kaffe (filtermalt) og man lager seg strengt tatt bare en enkel kopp med god filterkaffe. Og som en kuriositet: Det er faktisk VM i kaffebrygging med aeropress: http://dailycoffeenews.com/2014/06/13/how-to-brew-the-worlds-best-aeoropress-the-2014-world-champions-recipe/1 poeng
-
1 poeng
-
Nå spørs det jo selvsagt hvor du studerer, men om du studerer ved NTNU har du tilgang til noen og tyve studentkoier rundt om kring Trondheimsområdet- både i Sylane, på Fosen, Brugnmarka, Oppdal for å nevne noe. Det fine er jo at du da blir kjent i områder du ikke ellers ville kommet på å gå i. Koiene er av det enkle slaget: senger, benk og bord, paraffinlampe, primus, kjøkkenutstyr (kokekar, glass, fat, bestikk), vedovn og utedo. Resten må du ta med selv (inkludert paraffin og toalettpapir). Ingen oppmerkede stier, men rutebeskrivelse og hvordan man kommer seg frem med kollektivtransporten finnes i KOIEBOKA (håper jeg- fås kjøpt i studentbokhandelen, i allefall gjorde den det...). Ta en tur opp på LilleGråkallen, gå på Storheia før du tar søndagsmiddagen din på Studenterhytta (mye koseligere enn Skistua) og snakk med studentene der- da får du ytterligere turtips og kanskje også nye turkammerater? Trøndermyrene suger energien ut av beina på deg, men tilgjengjeld får du verdens fineste skiterreng på vinteren, og etter Vestlandsk målestokk stort sett bra føre. Ikke like rått og vakkert som i Nord og på Vestlandet, men det har sin sjarm. Jepp- det var dagens lille reklame for hvorfor det er kult å studere i Trondheim.......1 poeng
-
Jeg bærer da ikke kokekaffe med meg på 2-3 ukers vandreturer, isåfall hadde det blitt mye ekstra vekt. Når det er sagt, kokekaffen på de korte turene har alltid vært god. Tar gjerne imot tips om god "lettvekts" kaffe:-). N1 poeng
-
Takker. Er faktisk ikkje sikker sjølv Begge er tatt med Samyang fisheye objektivet mitt, så det kan være derfor. Ellers er det muligens redigeringen i Lightroom, liker å bruke "whites"-slideren.1 poeng
-
Litt ufint @Thoreau. Og litt meningsløs siden man like gjerne kan bytte ut "kokekaffe" med hvilken som helst annen kaffe uten å endre innholdet.1 poeng
-
For et mas å lage kaffe på tur http://growerscup.com/the-coffeebrewer-brew-coffee-like-a-pro/ Elsker disse!1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Angående alternativ retur via 1562: ut fra kartet skal dette etter alle solemerker være grei skuring. Inkludert det antatt mest balete partiet fra 1300 til 900 meter. Men terrenget i hele den siden av fjellet som går derfra og ut til sørsiden av Snota (inkludert stien) er ikke spesielt lettgått. Blanding av grov / løs stein, sva og små stup. Jeg prøvde meg på en klassisk snarvei her for å slippe å gå rundt 1270-koten, samme type terreng. Det viste seg (nok en gang) at det var en god grunn til at stien gikk rundt. Legger inn et bilde av partiet fra 1562 og nordøstover. Kikket selv på dette fra der bildet er tatt ifm. vurdering av retur via 1562, og det så greit ut. Kotene her er brattere enn der du tenker å gå, så alt tyder på at du fint kommer ned hvis du går rett nord fra 1562 og til vann 889 via høyde 1284. Angående telting, så er det noen fine plasser langs Gråsjøen, men jeg er usikker på hvor langt fra parkeringen du må gå. I starten av turen er det jevnt skrånende terreng og en del myr, så du må nok søke deg helt ned mot bredden av vannet.1 poeng
-
1 poeng
-
1 poeng
-
Veldig glad du rettet opp i dette. Jeg lot heldigvis være å prøve da jeg sto der med kjøttkniven og forsto at den ikke ville klare å skjære gjennom bena i fingrene. Flaks jeg ikke hadde tilgang til baufila akkurat da Skal få tak i en sånn siliconmatte og prøve å tørke smoothie, til helga kanskje, det burde jeg, men nå blir det først en tur til Sølen1 poeng
-
1 poeng
-
Vi gikk til Tomannsbu denne helgen med våre barn på 4, 4 og 10 år. Det ble en nydelig tur i et godt vær. Varmen uteble (9-14 grader), men solen gjorde alikevel sitt for at vinden ikke var utrivelig. Turen var fin, med variert terreng og variert underlag. Barna syns det var veldig spennende med de små "isbreene" underveis. Når vi kom frem til hytten var det allerde en god gjeng der, og like bak oss kom 12 til og deretter kom 22(!!!!) til! I løpet av kvelden kom det enda flere. Totalt sett tror jeg vi var ca 65 personer som overnattet i hytten som kun har 31 sengeplasser. Men i god DNT ånd gikk det selvfølgelig smertefritt. Anbefaler denne turen til alle. Et knippe bilder er også lagt ved her.1 poeng
-
Allergikere kan få turen sin ødelagt bare en hund var inne i hytta i går eller i forrige uke. Hyggelig når hundeierne har omtanke for sine medmennesker. En løs hund skal alltid være under kontroll av eier. Selv om det ikke er båndtvang...1 poeng
-
Jeg kan i hvert fall bekrefte at kartbladinndelingen er mer fornuftig i Statens Kartverk sine kart i motsetning til Nordeca. Nordeca tar ikke like stort hensyn til der hvor det er populære turområder som Statens Kartverk gjør. Dersom man ser på Dovrefjell/Snøhetta skjærer Nordeca bare kartbladene uten å ta hensyn til evt. populære startsted som kongsvoll. Dersom Kongsvoll også skal være med må man kjøpe to kart, istedenfor ett. På den annen side synes jeg kartreferansene i margen til Nordeca sine kart er mer brukervennlige enn Statens kartverk sine. Leser at Krokann synes at referansene er bedre i Statens Kartverk sine kart enn Nordeca. Det blir vel igrunn bare en smakssak. I tillegg har Statens Kartverk en panteordning med kart. Levér inn 4 gamle papirkart, og motta ett nytt i retur.1 poeng
-
Viss du hadde venta en dag hadde du truffet på meg og pappa og fått dette været: Nede i hakket.1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00