Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 26. jan. 2014 i alle områder

  1. En fin dagstur inn til Simskarhytta i Børhefjell! En flott planleggingshelg går mot slutten!
    7 poeng
  2. Begynte helgen med toppovernatting sammen med en kompis. Fredag kveld gikk vi opp på toppen av Pikfjellet (637 moh) i min hjemmkommune Aure. Med oss hadde vi fjellduker og soveposer å ligge i. Det blåste opp ut på natta, men jeg hadde det godt og varmt inne i min nyinnkjøpte Jerven Hunter. Etter frokost ruslet vi ned til bygda igjen. Det blir nok flere toppovernattinger ut over våren Søndag ble det en tur på isfiske sammen med min kjære. Resultatet ble kun en røye, men det var en veldig fin dag på isen. Det er fint i marka nå, fin is på vannene og lett å gå til fots i marka, men en må passe seg for is og steinhard, glatt skare. Håper på at snøen kommer snart.
    5 poeng
  3. "Stakkars, store naturen på en iskald vinterkveld. Når vi sitter inne i varmen, må den være ute i seg selv." Det var surt på Øyerfjellet i dag. Men det gjorde godt i en gammel skrott.
    5 poeng
  4. Gikk inn til det nedlagte bruket Langevei i Iveland kommune. Navnet Langevei er kanskje selvforklarende. Her var det lang vei til alt, også naboer. Tok meg deretter 200 høydemeter opp i lia på østsida i dyp tørrsnø til toppen av Vardeheia -495 moh. Ikke noe selvforklarende navn dette. Hvem kunne ha interesse av å sette opp varde her og kanskje nøre opp bål i ufredstider, midt i tette skogen. Muligens navnet er flere hundre år gammelt, før tiden da skoggrensa enda ikke var kommet opp til toppene, og det var fri sikt mellom alle vardeheiene som finnes i området ? Eller stod det en varde her som var grensepåle i gammel tid ? Ja man grunner nå på litt av hvert når man går tur i gammelskogen.......
    4 poeng
  5. Da var siste helga i januar 2014 historie, en helg som ble tilbragt i et Helsport Fjellheimen Pro 3-camp ved et vann innpå fjellet utenfor Tromsø. Fantastisk vær, forhold og føre. Det som mangla var at det kunne vært litt mer liv og røre under isen, men det er vel slik det er på akkurat denne årstida. Men nå blir dagene raskt lengre og lysere, med økende fiskebett som resultat. Dagene gikk ihvertfall til det sedvanlige når man er på tur. Spising, drikking, avslapping, skigåing, fotografering, fiske og refleksjoner om mangt og meget.
    4 poeng
  6. Bare ungdommen kjem seg ut av teltet er vi klare for 18 km på flott skiføre - noe skare og is
    4 poeng
  7. Våknet med sår hals, rennende nese og 9 nys på rappen, langt fra personlig beste dog med 18 på rad under bjørkespretten en Mai måned.. Marsj ned trappa for å finne den blå boksen med et hvitt kryss på, her ligger det som trengs. Otrivin, paracet og en fet C vitamin pille, gidder ikke la sånt tull stoppe meg mens jeg trøkker trynet fullt av appelsin og en porsjon havregrøt. Jeg skulle på trugetur idag, sånn er det bare - snøen ligger tjukt og et lett skydekke med antydning til sol er værprognosen. For bra vær til å la forkjølelsen friste med sofa og en fjernkontroll. Pakker sekken med det som hører med på tur og spoler avgårde mot Andebu, skogene der inne er som et eventyr når det har lavet ned snø i noen dager. Vel fremme ved parkeringa etter 20 minutters snørring, på med trugene og avsted innover i den stille vinterskogen. For et herlig syn, helt konge å være i granskogen når snøen tynger ned trærne med hvite tjukke labber. En bitteliten kar var også på trugetur, han spolte forbi i en forykende fart. Heldig han der som slipper å synke så langt ned i snøen som vi normale må. Jeg trasker videre med et ellers normalt tempo, men kjenner fort at her må pulsen justeres og formen er ikke akkurat maraton med den fordømte forkjølelsen hengende over meg, kjører nok en god serie med nys og skremmer vekk det som måtte være av pelskledde opplevelser her inne. Etter en drøy time må jeg finne en bålplass, tar en avstikker opp i skogholtet for å finne ved og plass. Får fyra opp bålet og slengt over kaffen, godt å få satt seg ned og kjenne på bållukta. Kalorier og koffein inntas til stor glede for kroppen, et par paracet slukes for å holde piggtrådhalsen i sjakk og går videre. Tar noen omveier rundt for å få sett litt og bruker det dobbelte av tid tilbake til bilen, det holder for idag kjenner jeg. Fantastiske forhold ute nå, evig glad for at vinteren endelig skulle komme i år og.
    4 poeng
  8. Her på forumet er det mange membranhatere, virker det som... Men til helårsbruk syntes jeg helt klart at membranplagg er desidert best og tryggest. Typen membran har vel strengt tatt lite å si for slitestyrken på plagget. Det er det ytterstoffet og konstruksjonen av plagget som avgjør. Her er hovedforskjellene mellom Gore-Tex og dri3: Vannsøyle (vanntetthet): Gore-Tex: 28 000 mm dri3: 20 000 mm Pusteegenskaper: dri3: 20 000 g/m^2/24 timer Gore-Tex: 21 193 g/m^2/24 timer Det er forskjellige definisjoner på hva som er vanntett, men en vannsøyle på 10 000 mm kan vel trygt sies å være vanntett. I laben så gjør Gore-Tex det bedre. Men det finnes dog flere typer Gore-Tex, som Gore-Tex Pro, Active (tidligere Paclite), og bare vanlig Gore-Tex. Slik jeg har skjønt det brukes samme membran i alle disse plaggene, men det er forskjellige retningslinjer og krav som stilles til hvert plagg de forskjellige kategoriene. Gore-Tex-Active-plagg skal veie lite og ha gode pusteegenskaper, dvs det brukes mindre lim mellom lagene (ytterstoff-membran-beskyttende innerstoff). Gore-Tex Pro stiller strenge krav til slitestyrke, og trenger ikke puste like bra som active. Uansett valg av membran så puster det ikke særlig godt, og når helt klart ikke forventningene til mange her på forumet. Du må nesten bare være inneforstått med at du kommer til å bli klam, særlig hvis du ikke lufter, og særlig hvis du ikke impregnerer plagget ditt ofte nok. Når du ser at vannet trekker inn i stoffet, istedet for å prelle av kommer plagget hvertall ikke til å puste, da de små porene som slipper fuktigheten ut er helt tette, og du blir våt innvendig. Derfor er det viktig å impregnere og ikke minst vaske (skitt tetter også porer) plagget ofte. Det er en myte at du ikke skal vaske skallplagg. Nå har ikke jeg brukt Gore-Tex i jakke eller bukse på mange år, men har brukt dri3 og Dermizax (Bergans sin membran. Ganske lik dri3, men ikke det samme) en del. Har hatt Norrøna Trollveggen Dri3 i snart 3 år, og den har holdt meg tørr og glad like lenge. Det er en slitesterk jakke (og buksa er også ganske slitesterk). Angående skall vs. syntet eller bomull, så er fordelen med skall at det veier lite og holder deg tørr i dårlig vær (gitt at du behandler klærne dine riktig). Personlig klarer jeg å ungå å smelte min skallbekledning, men ikke alle er like forsiktige. På vinteren og på dagsturer med klart vær bruker jeg gjerne plagg som puster bedre, men skallplagg er absolutt en nødvendighet i den landsdelen jeg holder til i.
    3 poeng
  9. Den problematikken som beskrives her har ikke jeg vært borti. Jeg har gått noen mil med sekk +/- 30 kilo, med et par etterhvert noe tilårskomne Dynafit teleskopstaver. Disse har en meget enkel justeringsmekanisme, som vanskelig kan la seg ødelegge slik de er utformet. Samtidig er de meget enkle å justere, og selve mekanismen kan "tightes" enkelt ved å skru om en liten skrue vha neglen. Opplever ekstremt sjeldent at de klapper sammen, men nå er jeg nøye med å hele tida ettertighte den skruen ved behov. Jeg ser verdien av å ha muligheten til å justere høyden på staven ut fra føre og forhold. Beveger meg ofte i bratt/kupert lende, med ulike og varierende snødybder. Da er det jævla fint å ha mulighet til å kunne høydejustere den.
    3 poeng
  10. Fortsetter å utforske området rundt Svanvik - i dag gikk turen sørover, dvs oppover Pasvikelva langs grensa til Russland. Er løypestikker da det er åpen scooterløype så ingen fare for å rote seg over til Russland. Turen gikk opp til Stenbakk og videre opp på land med kryssing av tre veier før jeg passerte Øverli gård og fulgte løype på skogsveien innover til Sametiveien - videre nordover mot Strand og så sørover igjen om Loken og tilbake til Svanvik. Går fort å snørekjøre med to alaska huskyer - 32km unnagjort på under 2.5 time.
    3 poeng
  11. Er i tenkeboksen. Det var veldig mye arbeid og salget dekket ikke opp det det kostet ved å gi vinnerne en kalender hver. Har tilbud om premier så det holder. Det blir i så fall en kvartalsavstemming og innsending av bilder blir pr e-post. Da kan vi sjekke at kvaliteten på bildet er OK og at exif data er intakte.
    3 poeng
  12. 3 poeng
  13. En ting som er veldig greit å ha med på tur er ett slikt stoltrekk til exped liggeunderlag. Bruker det både til vinterliggeunderlag og ett lettere sommerliggeunderlag . Utrolig kjekt å ha inne i teltet når man skal sitte å lese eller styre på med andre ting. Sitter faktisk veldig godt i det + at det beskytter underlaget. Blir levert med ett trekk så du kan pakke det ned sammen med liggeunderlaget.
    3 poeng
  14. Pakket sekken lett for denne tredagersturen. Gikk fra Gautestad i Evje og Hornnes kommune og retning nordover. På heiene mellom Setesdal og Tovdal. Terrenget er svært kuppert og noe vanskelig framkommelig. En kilometer på kartet blir gjerne to i terrenget. Etter en uke med mye vind og snødryss hjalp det å gå på toppene og kollene der det var mest avblåst. Søkte bare ned i dalene hvor det står urskog for å fyre bål og bygge barhytte. Fordel her med lett sekk i dette vanskelige terrenget. Her kan man egentlig gå til Skafsåheia, 10 mil lenger nord uten å treffe på veg. Det ble forsøkt på 80 tallet å legge vei over her mellom Setesdal og Tovdal, men heldigvis hadde daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen baller nok til å stoppe prosjektet. Tredje dagen traff jeg på kraftlinjer og bøyda da mot vest og kom ned til Bygland etter en fin tur. Gikk uten kart og kompass. Hadde lagt inn 8 waypoints på min gamle eTrek GPS som jeg lovet madammen å gå innom. Hadde heller ikke mobiltelefon så jeg måtte være på Bygland før torsdag klokka 1700 ellers trykket hun på den store knappen. Temperatur stort sett mellom minus 7 og minus 10 med en skarp austavind og sno. Nare som det kalles her. Rakk tidsfristen med god margin. Fikk også tid til å fylle på med noen etterlengtede kalorier på butikken i Bygland... Pakket sekken med følgende: Helsport Spiterstulen Sovepose 1100 gram Grevling Soveposesekk 450 gram Underlagsmatte Skum 350 gram Thermarest Neo Air Underlagsmatte 450 gram Anna Ullbukse 400 gram Fleece Genser 500 gram Ullsokker og Vindvotter 250 gram GPS, Hodelykt med extra Batterier 400 gram Gryte med holder, skje, fyrstikker, tannbørste/krem 250 gram Kniv og sag 450 gram Fotoapparat 250 gram Pocket bok 250 gram Tørkerull 50 gram 3 sjokoladeplater a 200 gram. Tot 3350 kcal 600 gram 3 stk Real Turmat Tot. 1796 kcal 450 gram 2 halvlitre flaske vann 1050 gram Tørr never 50 gram Startvekt: 7300 gram i sekken som var en 48 liters Gregory Alpinisto, vekt 1640 gram. På kroppen: Unnik, Brynje bukse netting, Norønna Trollveggen Goretex bukse, tynne ullsokker, Garmont ski sko,Berghaus Gamasjer, Brynje trøye netting, Dovre tynn ulltrøye, Bergans bommulsannorakk anno 1972, Ullhals,Ullvotter og Lue. Ski: Åsnes Amundsen med 40 cm felle. Swix skistaver. Tørrfuru som ble ribbet til Luncbål: Hellar langs ruta, som kunne ha passet til overnatting dersom den hadde kommet senere på dagen: Barhytte og bål. Bedre enn det flotteste hotellrom.... Forsøk på en selfie i urskogen falt ikke helt heldig ut : God Tur !!
    2 poeng
  15. "Levende stillhet" ... Synes denne kronikken av Lars Verket var kjempefin. Les og bli klok..... http://www.aftenposten.no/meninger/Levende-stillhet-7443744.html
    2 poeng
  16. Disse er barnas favoritt på tur, finnes også med sitronsmak. Veier lite, blandes med iskaldt vann.
    2 poeng
  17. Har hatt et helsport fjellheimen 3 camp i mange år nå og det har vært utsatt for både sommer og vinterturer nordpå. Robust og pålitelig telt som absolutt kommer til å tilfredsstille behovene dine
    2 poeng
  18. Enig i dette. Men da med forbehold om at kuppelteltet har to fortelt. Hvis ikke blir det fort litt krøkkete. Og man må fortsatt bvære innstilt på å sove ganske tett inntil hverandre. Jeg hadde nok ikke dratt på telttur med en kompis med mitt tomanns kuppeltelt...
    2 poeng
  19. Personlig har jeg hunden(e) inne sammen med meg. God varmekilde, kos også liker jeg å ha de nær meg.
    2 poeng
  20. Her kom det mye god fakta. Håpet noen som sverget til dette type tøy kom med ett svar. Godt å se vi alle har forskjellig smak.
    1 poeng
  21. Jeg er hvert fall super fornøyd. Det tøyet er helt ypperlig til min bruk.
    1 poeng
  22. Då höll dom mycket längre än mina Norrøna Falketind i paclite Gore-TEX. Dom gick sönder nästan genast. En jacka från Arc'teryx , även den i paclite gick sönder väldigt fort. Dåligt innertyg, helt enkelt. Köp något annat är mitt råd.
    1 poeng
  23. Måtte lufte de nye skia i helga og kjørte lørdag opp til Vierli hvor jeg møtte Marte. Vi gikk derfra og over Uvatn, holdt vestsida på Møsvatn innover og slo oss ned i ei lun glenne inne ved bekkefaret på nordsida av Skinvatnet da det begynte å skumre. Ikke så lange turen, men det var ganske mye vind, snødrev, løssnø og minus 13-14, så det var langt nok på en lørdag hvor dagslyset forsvant ganske tidlig. Teltet til Marte kom opp på rekordtid og kvelden gikk med til ordentlig mat samt en flaske Barbera d`Alba på deling. Deretter hadde vi avdelingen for løsing av verdensproblemer. Utrolig hva en kan finne på å prate om i varm og god sovepose når vind og snø bråker utafor... Turen hjem i dag var mye lettere selv om spora fra i går var helt fokka igjen, men vind og snø hadde gitt seg, så vi tok en runde og brukte dagslyset tilbake til bilene. Alt i alt en kjempehelg Tøff vind og minus 13-14 grader ga ganske mange effektive kuldegrader på vei inn på lørdag... Teltet kom raskt opp i snøværet ... Sorry...tror jeg har surret litt med dette gallerisystemet, og Dropbox ville av en eller annen grunn ikke "share" noen ting med Fjellforumet ... ??
    1 poeng
  24. Jeg har Dri3 i ei bukse fra Norrøna. Den tåler ikke hempene på skoene som har gnisset hull tvers gjennom bukseleggen på 3-4 steder i løpet av 5 måneder. Dette har ikke skjedd på noen av GTX buksene jeg har over mange år. Ble utrolig skuffa. Buksa har heller ikke blitt brukt særlig hardt. Det er også blitt slitt hull på kneet. Hullet på kneet kan skyldes en skarp gjenstand som jeg har oversett. Uansett, Norrøna kan reparere mot betaling...
    1 poeng
  25. Ja, det er unormale forhold, normalt hadde det vært snø og skiføre nå. Håper på snø og fyller ventetida med isfiske og skøyter, fotturer, og rypejakt. Stålisen er 30-40 cm og knallhard. Det er skikkelig tele i marka, men is og isete knallhard skare gjør at en må ferdes med forsiktighet i fjellet.
    1 poeng
  26. Det finns en mängd olika Gore-TEX typer. Dessutom påverkar ytter och innertyg egenskaperna, båda vad gäller andning och vattentäthet. Dom senaste Gore-TEX produkter jag köpt har varit av typen "paclite" och har inte imponerat, mer än att dom faktiskt håller vatten ute så pass mycket man kan begära. Dom är ganska täta för fukt på insidan och innertygen går sönder nästan genast. Jag har en mänga äldre Gore-Tex produkter varav några fortfarande fungerar utmärkt, trots 20 års användning. DRI 3 tror jag det är i ett par Bergnas byxor jag köpte billigt. Dessa har jag inte använt mycket, men hitills har dom fungerat mycket bra.
    1 poeng
  27. Ja den funker alldeles utmerket til mangt og meget. Under de forholdene jeg noen gang opererer i, er en Extreme under sterk vurdering. Spesielt retta inn mot isfiske i fjellet. Men tror ikke det blir før inn mot neste vinter. I helga var det ca 10 minus på natta. Lå på Bamse-underlaget mitt som jeg hadde lagt all ytterbekledningen + JIB'en min under for å få et lite ekstra luftlag. Soveposen min er en Ajungilak Ascent Winter dunpose med komforttemp på -9*C (lim -16*C). Brukte Hunteren som dyne. Glida den helt igjen nede, slik at den var lukka helt rundt beina og oppover leggene, så var det "dyne" derfra og opp. Fantastisk godt og varmt. Absurde forhold der nede, forresten. Finnes jo ikke snø? Hvor tjukk er den stålisen?
    1 poeng
  28. Da kan jeg dele mine meninger jeg liker bekledning som puster når jeg er ute på tur utenom vinters tid. Jeg føler selv at Gore tex blir litt klamt. Selv bruker jeg mye av buksene fra magasinet.no. Jeg gidder ikke legge så altfor mye penger i vekledningen da det ofte blir hull i det pga bål brenning. Dovrefjell buksene liker jeg veldig godt. Her har de forskjellige prisklasser. Jeg syns 500-800kr pr bukse holder i massevis. Smak og behag her selvsagt. Men jeg syns ikke det er verdens undergang når jeg finner ett rundt lite hull i buksa fra ei glo når buksa kosta meg 600 kr. Hadde den kosta 3000kr så hadde jeg nok blitt litt muggen. De har også sett der. Selv liker jeg kaldakari jakka fra bergans. Eller Nato genser. Avhengig av vær og temp. Er det ruske vær så drar jeg på meg regn tøy.
    1 poeng
  29. Mange gode råd over her. Jeg kan legge til at jeg har en pulk med brems på, noe jeg synes er svært nyttig, for å ta vare på mine egne knær ved ploging. Jeg har to alaksa huskyer og varierer om jeg kjører stivt drag eller taudrag på de. Stortsett kjører jeg med taudrag. Mine gutter er trent og avlet i spann før, og spesielt den ene har en tendens til å legge avgårde uten å sjekke bak seg. Han bare går og går og går.. Så jeg er bestandig fast i pulken med strikktau, så slipper jeg at de kommer fram til endestasjonen noen dager før meg
    1 poeng
  30. SURR om SURR. For noen dager siden fant jeg en artikkel på http://www.snoscooter.no " med overskriften: "SURR om SV-surr etter SV-søvn om forsøk" Artikkelen er skrevet av sekretariatet i SIF som står for " Snøscooterimportørenes Forening" og publisert den 17.11.2013 , altså etter regjeringsskiftet i fjor høst. Her er det enda mer surr ! Det står: " Det forrige forsøket gikk i prinsippet ut på akkurat det samme som nå ; la plan- og bygningsloven gå foran motorferdselloven." Dette er IKKE riktig av følgende grunner: Forsøket som , som er tidsbegrenset, gjøres etter reglene i forsøksloven kan ikke og "vil" ikke endre motorferdsellovens formålsparagraf. Forsøksloven gir bare hjemmel til (gjennom forsøk) å gi kommunen anledning til å utprøve "å organisere sin virksomhet og løse sine oppgaver" på. Dette betyr at dersom forsøket viser at loven (motorferdselloven) bør endres så må det skje gjennom en tradisjonell lovendringsprosess. Vi vet alle hva det er. Det er vel også nettopp derfor at departementet allerede har tatt initiativ til å endre loven (motorferdselloven) Endringen må naturligvis da fremmes for Stortinget som en lovsak. Brage
    1 poeng
  31. Dunsokker/tøfler fra Jysk til 25 kroner (50 noen steder) er et enkelt og billig tips for den som vil holde varmen på beina. Ligger som regel i en boks like ved kassa. Brukes i kombinasjon med forsvarets fotposer med et tillskåret liggeunderlag som såle i fotposene. Når du skal til å sette opp teltet/etablere leir bytter du til tørre sokker og dunsokkene i fotposene før du blir kald på beina. På hytter funker de fint som innetøfler. Har brukt slike noen sesonger.
    1 poeng
  32. Et godt underlag vil være viktig for at hunden skal få hvile godt. Han må jo få hente seg inn igjen i løpet av natten og det går ikke hvis han småfryser seg gjennom hviletiden. Spander gjerne tykkere underlag for hunden enn for deg selv. Et vanlig "billig" underlag som legges dobbelt kan kanskje være et godt alternativ. Har du vurdert å ha hunden inne i innerteltet med deg? Det er betydelig varmere enn å ligge i forteltet. Ha gjerne en eller annen form for teppe eller sovepose til den. Jo bedre den har det om natten jo bedre vil den ha det om dagen også. Kanskje liggende tett inntil din sovepose med en dunjakke e.l. over seg kan være en fristende for den. Et godt utformet dekken vil være til stor hjelp for hunden på kalde og sure dager. Ta også med et sett eller to med potesokker og bruk dem enten forebyggende eller som førstehjelp hvis den blir sårbeint.
    1 poeng
  33. En hund som normal sett bor inne bør få et avklipt liggeunderlag el å ligge på. Pelsen på goldens er litt varierende, men jeg ville også latt den få et dekken på seg når den skal sove ute i kuldegrader. Det er noe annet å ligge stille og sove og å være ute og bevege seg ute. Jeg bruker å ha bikkjene inni teltet jeg, men jeg innser at det ikke er for alle hehe
    1 poeng
  34. Her Dag: http://www.hektapatur.no/-c-165-p-397.aspx
    1 poeng
  35. Hei spennende prosjekt. Jeg har bittelitt erfaring med å sette sammen film fra lengre tur. Noe som jeg skulle ønske jeg var litt tøffere på, var å få med noen av folkene jeg møtte på turen på filmen, det hadde nok gjort seg godt i filmen. Men det er ikke alltid så lett å begynne og filme folk man ikke kjenner fra før! Likevel går det kanskje an å si "jeg lager en liten dokumentarfilm om turen, kunne jeg kanskje fått et lite intervju" eller noe sånt. Ellers gjør det seg alltid med litt dyreliv i filmen også. Selv om det bare er noen ender som svømmer i et tjern, kan gi gode stemningsbilder. JO! Og et tips jeg leste i ei bok fra Lars Monsen: Film når det minst passer seg! Som f.eks. om en bjørn plager deg ;) Eller mer relevant om du må krysse ei elv o.l. Lykke til !
    1 poeng
  36. Disse to lagringsposene er jeg godt fornøyd med. 8 liters og 2 liters av typen Sea to Summit. Spesielt at de er utstyrt med "vindu" slik at det er lett å finne innholdet. 3 brett i toppen og på med låsen så holder de vannet ute. Veier bare noen få gram. Fikk dem som en sikkerhetspremie for en stund siden og finner ingen link / pris på dem. Skulle gjerne ha et par til av dem.
    1 poeng
  37. Har alltid blitt imponert når folk trekker fram stol på fjellet, Martin HJ. Nå skjønner jeg mer grunnen til det. Sittekomfort ! Og noen prioriterer det framfor gram !
    1 poeng
  38. Absolutt favoritt når det gjelder å koke vann raskt ! Anbefale de små modellene da det går kjapt å koke opp et par runder med vann. Og med litt tørr never, små furu/gran kvista eller furukongler så får en raskt igang et kok, og er det vind og blåst så spytter Kelly'N gjerne opp litt flammer av ren glede. Vinterstid må en som nevnt ha et underlag, og evt tilgang til vann da åpningen på selve vanninntaket ikke er stedet får å putte på snø. Nå kommer det en "HOBO" - ring til Kelly Kettle i begynnelsen av mars i år, og den har jeg tro på. Legger ved en link her: Ellers har jeg den minste modellen i rustfritt og den mellomste i rustfritt stål, og det er jo litt mer vekt enn alu.modellen men på lenger sikt ( slikt jeg kjenner rustfritt stål ) så tåler de mer hardt bruk. Kan anbefale Kelly'N, veldig greit når en må være forsiktig med åpen ild f.eks ( bare legg en stein under for å bevare grunnen under), lett å få igang og dønn sikker Enten bestille rett fra Irland ( kjempegod service ) eller bruke den norske imp. http://www.draut.no som fører en del av modellene. Lykke til
    1 poeng
  39. Jeg kan jo legge til at man, i alle fall i jaktmiljøet, skiller mellom jaktlyst, jagelyst og vilt/ byttebegjær. Det er egenskaper som gjerne er helt atskilt, men de trenger ikke være det. For en turhund ønsker man nok minst mulig av jaktlysten (som er et søk etter dyr hunden ikke ennå har teft etter, dette gjør at hunden gjerne stikker om den ikke holdes igjen i bånd/ dressur) og også jagelysten (forfølger dyr den har teft etter; sau, rein osv). Sånn sett vil jeg anta at å finne en kennel som avler litt robuste blandinger (AH) med god pels er et bedre valg enn en renraset polarhund, men dette er litt utenfor mitt "domene". Jeg skal ikke bli med på lederdiskusjonen, men støtter holdningen med at hunden skal være godt dressert, og at dressur handler om læring og ikke alt mulig annet. Teknikkene vil nok variere mye avhenger av hva hunden skal brukes til. Uansett gjør en godt dressert, eller lært hund hundeholdet uendelig mye lettere. Følg magefølelsen, styr unna aggressive linjer og velg den valpen du liker best er mitt råd. En valp med litt rolig blikk blir ofte fine hunder. Lykke til og god tur
    1 poeng
  40. @Dalmispåtur : Beskrivelsen din av "rasetypiske" egenskaper hos polarhunder sist i innlegget ditt virker ikke helt som det kommer av god kjennskap til disse, snarere fordommer. Polarhunder kan også læres til å "gå bak"/pent. Om hunden aldri har lært annet enn trekk og løpt i spann har du nok en jobb foran deg men jeg kjenner også til polarhunder som ikke har blitt brukt til trekk før den er voksen og da var det noe som måtte læres. Polarhunder trenger heller ikke bråke mer enn andre hunder. Det er ikke umulig å evt trene vekk noe leven også ved behov. (Ellers kan jeg jo nevne at min grønlender sjelden gir lyd fra seg. Også selv om naboens hunder bjeffer på alt som går forbi ) Det er heller ikke slik at en polarhund ikke kan passes av andre. Tvert i mot. Jeg har selv passet diverse polare hunder for andre både hos dem og hos meg og det har gått strålende. Polarhunder er stort sett hengivne til de fleste de møter på(selvfølgelig individuelle variasjoner) og er etter min erfaring tilpasningsdyktige til skifte av bosted.
    1 poeng
  41. 6-10 januar. Femdagers tur i Østmarka. Kronglete og vått. 20-21 januar. Kort tur i Nordmarka. Overnattet ved Ringerikstjern. Frokosten i dag.(I går blir det vel). Sverre i pudderet.
    1 poeng
  42. Dette har jeg all tro på at vil gå kjempefint, polarhund på langtur altså. Her er noe av de tingene jeg har fynnet nyttig opp gjennom årene. Personlig synes jeg det er en stor fordel at hunden trekker egen pulk og ikke bare trekker i strikk festet til meg. Jeg foretrekker stivt pulkdrag til hunden, fordi den langt på vei klarer med hele pulken både i oppover og nedoverbakker uten hjelp fra deg. Dersom hunden er festet til strikk foran deg og du trekker en pulk sliter du fort langt mer i nedoverbakker. Hunden trekker ekstra fordi da går det lett og du ender opp med å måtte bremse både hunden og den tunge pulken du har bak deg. Det blir fort mye rykk og napp av det. Som tommelfingerregel regner jeg at hunden trekker sin egen vekt. På godt føre trekker den kanskje mye mer, på dårlig nok føre vil den ha problemer med å komme seg frem uten pulk på slep. På langtur er det mest hensiktsmessige foret tørrfor av en eller annen type. Det har lang holdbarhet, lav vekt og er enkelt å tilberede til en hund. Velg for av en god type, gjerne en "ekstrem" eller "aktiv" variant. Suppler med ekstra fett for å komme opp i omlag 40 % fett eller mer. Jeg bruker nyretalg som kjøpes fra slakteriet som tilskudd for å få opp fettprosenten. Dersom du har mulighet for det er det verdt å bruke ett eller annet slags våt/råfor basert på kjøtt. Vom og Hundemat er en variant av slikt for. Dette har langt høyere vekt enn tørrfor, men er verdt å bruke innimellom fordi det funker bedre for hundemagen med et animalsk for. Energimengden som trengs må du prøve deg litt frem for å finne ut hva som funker. Hunder av ulik størrelse, ulik pelskvalitet o.l vil ha helt ulikt energibehov. En normalt pelset siberian husky vil vanligvis ha merkbart lavere energibehov enn en typisk alaska husky som brukes av mange løpskjørere. Til forankring er kjetting det beste. Det er litt tyngre enn vaier, men har lengre holdbarhet og er vanskeligere for hunden å vikle og stramme om sine egne ben eller sin egen kropp. Det har opp gjennom årene forekommet en del stygge klemskader som følge av vaier rundt beina. Vaier er mulig å tygge i stykker, kjetting lar seg ikke tygge gjennom. Jeg hadde selv en grønlandshundtispe som tygget seg gjennom 5 mm rustfri vaier på under en time. Til en hund holder det lenge med rimelig 4 mm kjetting fra jernvarehandelen. 1,5 - 2 meter kjetting er mer enn nok. Bruk svivel i enden og helst 5-6 mm skrukarabin for å feste hunden eller alternativt litt kraftig messingkrok. Stålkrok at BGB typen lar seg åpne dersom hunden får vridd halsbåndet slik at ringen presser ned mot den fjærbelastede låsen. Jeg synes det er praktisk med løkke eller stor skru karabin i andre enden av kjettingen. Da er den lett å surre rundt et tre e.l. om det er hensiktsmessig. I en bratt utforkjøring kan kjettingen vikles rundt pulken slik at den fungerer som en bremse. Dette hjelper både deg og hunden. En vaier er langt tynnere og fungerer ikke like godt til det. Ta med en plankebit eller en liten kryssfiner plate som snøanker, gjerne oljebehandlet slik at det ikke trekker så mye fuktighet. Fest kjettingen til snøankeret og grav det ned slik at kjettingen stikker loddrett opp fra ankeret/snøen. Får du 40-50 cm pakket snø over ankeret holder det i massevis. Dersom det er en rolig hund kan det være nok å stikke et par ski godt ned i snøen og feste kjettingen rundt. Spander en skål i aluminium eller rustfritt stål til hunden. Da kan den settes direkte på primusen for å smelte snø eller varme hundemat. Sørg for at hunden får nok drikke selv om den spiser mye snø. Vann er ikke så lett å få i hunden om vinteren så det kan være lurt å gi hunden skyllevannet fra din egne gryte etter middagen hver kveld. Får den i seg en liter med slik "suppe" hjelper det godt. Hvis du bruker tørrfor så sørg for å bløt det opp så sant det er mulig. Det går mye væske til for å fordøye foret når det ikke bløtes opp. Ta med noen potesokker. Blir det slitasje eller kuttskader er det fint å kunne ta på postesokker slik at du ikke forverrer skaden eller i verste fall ikke kan komme deg videre. Ta med litt enkelt førstehjelpsutstyr, bandasjeutstyr, sportstape o.l. til både folk og hund. Mye av utstyret vil være det samme. Jeg har alltid med meg en agrafftang til å stifte kutt. Dette er et svært hendig verkøy til å stifte i stedet for å sy kutt. For oss ukyndige er de langt enklere å stifte enn å sy uten bedøvelse. Ta gjerne med et lite antall antibiotikatabletter til hunden også. Resept får du helt sikkert av dyrlegen når du forteller hvilke type tur du skal på. Håper dette var til hjelp. Gisle
    1 poeng
  43. Blåste meget friskt på Stadsheia i Trondheim idag. Kastene blåste ens overende på toppen. Ble buksevask også, skulle tisse medvinds (vinden var fra sørøst) av erfaring, men midt i oppdraget slo en nordvest kastvind inn!
    1 poeng
  44. Tok turen til Sunndalsøra og opp til Hareimadalen til fots etter godt oppgått sti i usansynelig flott månelys, kunne ikke blitt flottere! Utsikt fra Karilykkja på 540m.
    1 poeng
  45. Troll skal temmes! Lunkefjell på Sjusjøen lørdag
    1 poeng
  46. Høy iso (ISO 800- 1600), lukkeråpning på vidåpen (så vid som linsa de tillater), lukkertid på rundt 10 -15 sekunder, manuell fokusering på uendelig, vidvinkel objektiv, kamera på stativ, ekstern utløser, varme klær og noe varmt på termosen, masse tolmodighet. Det er i grunnen ikke så vanskelig
    1 poeng
  47. Nå er ikke jeg den største toppturentusiasten, men en venninne fikk meg med ut på en ganske rå topp på Kvaløya utenfor Tromsø i går. Bremnestind ligger ytterst i skjæringspunktet mellom Kattfjorden og Ersfjorden. Meget mektig utsikt ut mot storhavet og innover det fjellkledte Troms. Perfekte forhold med ca 20 grader og bris i lufta.
    1 poeng
  48. Det nærmer seg en ny vårtur på isen etter ørreten. I den anledning slenger jeg inn noen bilder fra et par av fjorårets turer på samme tid. Nord-Norge med sin natur på sitt aller beste. Dette er turer foretatt på øyene utenfor Tromsø. Disse bildene er fra en solotur jeg hadde opp til et nytt vann jeg aldri hadde vært med før. Mektig natur og fantastisk vær.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.